Aloitin alkuvuodesta seuraamaan blogissa menojani ja nuo rahan käyttöön ja kulutukseen liittyvät postaukset ovat olleet todella suosittuja. Summasin menojani yhteen viimeksi kesäkuun jälkeen, eli ensimmäisten kuuden kuukauden menot.
Nyt voisi siis olla hyvä hetki katsoa, mitä kolmas vuosineljännes nieli.
Lue myös: Näin paljon kulutan rahaa kuukaudessa
Heinäkuu 2020
Heinäkuu oli todella tavallinen kuukausi Ruotsissa. Koska oli kesä, oli joka puolella ilmaista tekemistä ja nautin siitä, että saatoin kävellä ilmaiseksi ulkona. Minulla ei ollut kiire, laitoin rauhassa ruokaa ja nautin elämästä. Tein jopa ilokseni hieman työjuttuja, kun vastaan oli tullut kiva projekti.
Taloustili 450 euroa
Uudistimme tässä kuussa hieman aiempia käytäntöjämme, eli aloin siirtää yhteiselle taloustilillemme sekä ruokaan että kaikkiin laskuihin ja pakollisiin asumiseen liittyviin maksuihin varatut rahat.
Ennen siirsin taloustilille joka kuukausi 200 euroa ja sillä maksettiin ruoka sekä muut yhteiset menot. Kun molemmat siirsivät tilille saman summan ja ruokaan meni siitä vain osa, jäi tilille aina rahaa säästöön ja näitä rahoja käytettiin sitten matkusteluun ja muihin yhteisiin huvituksiin.
Sen lisäksi asumiskustannuksiin yhtiövastikkeesta lainan korkoihin ja kodin laskuihin meni 270 euroa. Koska taloustilille ei juuri nyt tarvinnut jäädä niin paljon säästöön päätimme, että pienennämme näiden maksujen yhteissummaa hieman.
Emme siis ole aikeissa lähiaikoina matkustella ja muutenkin elämäntilanteemme on erilainen, sillä minä asun nyt Suomessa ja mieheni Ruotsissa.
(Tästä taloustilin summasta menevät siis kaikki mahdolliset asumiseen, asunnon omistamiseen ja syömiseen liittyvät menot, eli yhtiövastike, lainan korko, sähkölasku, vakuutus, internet…)
Ulkona syömiset 6,70 euroa
En käy kovin usein ulkona syömässä sanan varsinaisessa merkityksessä, mutta kirjaimellisesti kyllä aina välillä sillon, kun sää sen sallii. Ostan siis kaupasta kaupungilla pyöriessäni jotain pientä ja nautin siitä puiston penkillä istuessani ja ympärilleni katsellessani.
Koska heinäkuuhun mahtui monta kaunista päivää, päädyin useampaan otteeseen kaupungille pyörimään ja ostin evääksi kaupasta jotain pientä.
Matkakortti 20 euroa
Koronan vuoksi Tukholman julkisen liikenteen käyttö on tullut halvaksi, sillä bussien etuosa, jossa matkakortit leimataan, on suljettu. Tavallisen matkalaisen ei siis ole mahdollista maksaa bussimatkastaan matkakortilla eikä ihmisiä velvoiveta käyttämään kännykkäsovellustakaan, jolla matkan maksaminen on kalliimpaa.
Bussilla liikkumista on muutenkin kehotettu välttämään tai ainakin vähentämään, mutta koska meillä ei ole autoa, on bussi ainoa vaihtoehto liikkumiseen silloin, kun perille on hieman pidempi matka. Yleisesti matkustuskustannukset ovat siis olleet matalat.
Tässä kuussa minun piti silti ladata matkakortilleni hieman rahaa, sillä minulla oli tapaaminen, johon minun oli mentävä metrolla ja metromatkat maksetaan normaalisti.
Lääkäri ja lääkkeet 41,80 euroa
Nämä kulut olivat hieman yllättäen tulleita lisäkuluja, mutta sellaistahan se elämä on. Harva osaa varautua varsinaisiin sairastumisiin, mutta olen itse kuitenkin laskeskellut, että budjetissani on niihin varaa.
Yhteensä 518,50 euroa
Heinäkuusta tuli koko vuoden edullisin kuukausi enkä usko, että voin enää mennä sen alle. Se tapahtui hieman vahingossa ja asiaa mitenkään suunnittelematta. Huomasin vain kuun lopussa, että tässä kuussa en ollut tarvinnut liiemmin rahaa, sillä kesä on tosiaan täynnä ilmaista tekemistä varsinkin silloin, kun säät sallivat sen.
En ylipäätään elä niin, että yrittäisin tarkoituksella venyttää penniä väkisin, vaan pyrin vain siihen, että ostan, mitä tarvitsen ja teen sellaisia valintoja, että koen saavani rahoilleni minua tyydyttävää vastinetta. (Toki ruokakaupassa vertailen ahkerasti hintoja.)
Lue myös: Onko soveliasta kertoa, että oma talous on hallussa?
Elokuu 2020
Elokuussa elämäntilanteeni muuttui täysin, sillä pääsin opiskelemaan ja minun piti muuttaa Suomeen. Muutin kuun lopulla, mutta pääosan kuusta asuin Ruotsissa. Viimeisen viikon vietin kuitenkin Suomessa vanhempieni luona. Samaan aikaan kaikki Ruotsissa olevat kustannukset jatkuivat tietysti normaaliin tapaan.
Taloustili 450 euroa
Siirsin taloustilille edelleen rahaa kuten ennenkin, sillä laskut, yhtiövastike ja muut menot rullaavat edelleen. Toki olin myös Ruotsissa edelleen lähes koko elokuun, eli myös söin normaalisti ruokaa, jonka ostimme yhteisillä taloustilimme rahoilla.
Vaatteet 4,50 euroa
Ostan vaatteita todella vähän, mutta tätä löytöä en voinut jättää väliin. Minulla oli vuosia ihana jakku, joka kului lopulta niin kulahtaneeksi, että siitä oli pakko luopua viime talvena. Olin jo parisen vuotta yrittänyt katsella vastaavaa, mutta sopivaa ei ollut tullut vastaan.
Olin jäänyt kaipaamaan jakkuani ja nyt näin lähes identtisen jakun second hand -myymälässä vain 4,50 eurolla. Jakku näytti vieläpä siltä, että se oli täysin käyttämätön tai korkeintaan kerran pari käytetty. Mikä tuuri!
Matkustaminen 109 euroa
Koska muutin Suomeen, piti minun tietysti ostaa lennot. Halpalentojen aika on ohitse, eli lennot maksoivat 99,10 euroa. Sen lisäksi matka lentokentälle maksoi 9,90 euroa.
Kun etukäteen arvioin vuosibudjettiani ajattelin, että tarvitsisin noin 700 euroa kuukaudessa eli 8400 euroa vuodessa. Sen lisäksi olin varannut 2600 euroa erilaisiin isompiin menoeriin kuten esineiden hajoamiseen ja muihin elämän mukanaan tuomiin kuluihin. Nämä matkakulut menivät sellaisiin, eli mahtuivat edelleen hyvin budjettiin.
Kännykkälasku 15,90 euroa
Minulla on käytössä Telian edullinen Rajaton Lite 0,2 -liittymä, jonka perusmaksu on 7,90 euroa kuukaudessa. Minimilaskutusrajan vuoksi saan kännykkälaskun joka toinen kuukausi.
Joku väitti liittymää hitaaksi, mutta se on toiminut minulla ongelmitta. Surffaan sillä netissä, kuuntelen musiikkia ja äänikirjoja sekä katson karttoja enkä koskaan ajattele, että liittymä olisi hidas.
Suomessa littymän netti on rajaton, joten ennen kuin sain opiskelijasolussa nettini toimimaan, jaoin puhelimeni netin ja katsoin sen kautta läppärilläni ongelmitta niin Yle Areenaa kuin Katsomoa ja YouTubeakin ilman mitään pätkimistä tai muita ongelmia.
Olen todella tyytyväinen, että vaihdoin monikertaisen summan maksaneen liittymäni noin vuosi sitten tähän, sillä toisin kuin luulin, ei minulla ollut mitään tarvetta ”nopeammalle netille”, sillä koen, että nettini on (tarpeisiini nähden) riittävän nopea.
Muut ostokset 18,45 euroa
Koska olin lähdössä Suomeen, tarvitsin pari pientä käsilaukkuun mahtuvaa käsidesiä, desinfioivia käsipyyhkeitä ja kasvomaskeja (yhteensä 6,70 euroa). Tukholmasta ei löytynyt kestomaskeja, joten minun oli tässä vaiheessa tyydyttävä kertakäyttöisiin, sillä lennolla oli oltava maski.
Suomessa minun oli ostettava läppärini nettikaapelia varten välikappale, sillä koneessani ei ollut sille sopivaa liitäntää. Koska kyseessä oli Applen lisävaruste, oli sillä tietysti hintaa monia kymppejä. Onnekseni löysin sovittimen Tori.fi-sivustolta kympillä ja postikuluineen sain sen käytettynä 11,75 eurolla.
Lääkkeet 15,10 euroa
Minulla on säännöllinen lääkitys, joka on tosin onneksi hyvin edullinen. Koska en tiennyt, kuinka koronatilanne kehittyisi ja mitä se tarkoittaisi omien käytännön järjestelyjeni kannalta, kävin varmuuden vuoksi hakemassa apteekista puolen vuoden lääkkeet mukaani Suomeen.
Yhteensä 612,95 euroa
Elokuun menot olivat melko normaalit, vaikka edelleen loppujen lopuksi varsin edulliset. Jos olisin pysynyt kotona Ruotsissa, olisivat ne tietysti olleet ennätyksellisen matalat ilman matkustamista ja muita Suomeen tuloon liittyviä kuluja, mutta tarkoitukseni ei ole elää elämää, jossa jättäisin väliin loistavia mahdollisuuksia säästääkseni.
Lue myös: 3 parasta säästövinkkiäni, jotka sopivat kaikille
Syyskuu 2020
Syyskuussa menojeni rakenne muuttui, sillä muutin tosiaan opiskelija-asuntoon Suomeen. Olin viettänyt elokuun viimeisen viikon vanhemmillani ja pakettiin kuului tietysti kahden viikon karanteeni, eli jälkimmäisen karanteeniviikon vietin opiskelijasolussani.
(Opiskelija-asuntoa varten minun piti tehdä vuokravakuustalletus, mutta en laskenut sitä mukaan menoihin, sillä kyse on kuitenkin rahasta, jota en ole varsinaisesti käyttänyt ja jonka saan takaisin.)
Taloustili 450 euroa
Maksamme tältä tililtä edelleen yhteiseen asuntoomme liittyvät kustannukset, mutta päätimme, että kun emme nyt asu saman katon alla, maksavat molemmat omat menonsa eli lähinnä omat ruokakulunsa – sitäpaitsi valuuttakurssien vuoksi oli muutenkin järkevämpää, että maksan ne itse eurotililtäni.
Tämän vuoksi päätimme, että jatkossa siirtäisin taloustilille 150 euroa vähemmän rahaa kuukaudessa. Tässä kuussa laitoin kuitenkin vielä 450 euroa, eli näistä maksettiin Ruotsin asuntomme asumiseen liittyvät kulut, mutta rahaa jäi tilille säästöön, sillä sitä ei mennyt ruokakuluihin.
Soluhuoneen vuokra 238 euroa
Soluhuoneen vuokra Suomessa on tietysti yksi menojani prosentuaalisesti merkittävästi lisäävä erä. Jos aiemmin olen voinut elää noin 600 eurolla kuukaudessa, niin tämä kulu lisää menojani noin kolmanneksella.
Toisaalta en kuitenkaan harmittele sitä hetkeäkään, sillä minulle elämässä ei ole kyse pennien pihtailusta, vaikka moni niin aina luuleekin kun kuulee, että pyrin elämään edullisesti. Haluan vain olla käyttämättä rahojani turhiin asioihin ja sekä säästää rahaa, että vähentää turhaa kulutusta.
Viihdyn todella hyvin soluhuoneessani ja asuntomme on loistava, joten koen tämän varsin pieneksi korvaukseksi siitä. Toisaalta kuitenkin on huvittavaa huomata, että summa on vain ihan vähän matalampi kuin se, mitä maksan Tukholmassa omistusasunnostamme vastiketta ja lainan korkoa.
Ostokset 229,50 euroa
Tämä kategoria hieman hirvitti, kun näin sen loppusumman, mutta ymmärsin kyllä täysin, mistä se koostui ja tiedostin, ettei se olisi näin korkea jatkossa. Nyt se kuitenkin oli.
Uuteen asuntoon muuttaessa minun oli ensinnäkin hankittava joitakin sellaisia perusjuttuja, joita asuntooni tarvitsin siivoustarvikkeista kuivakaappien täydennykseen. Nuo jutut ostetaan kerran ja ne riittävät pitkäksi ajaksi.
Tähän summaan kuuluvat siis myös ruokamenoni. En voinut itse käydä ensin kaupassa tutkimassa, mitä halusin, vaan tein vanhemmilleni kauppalistan yrittäen miettiä, mitä söisin seuraavan karanteeniviikkoni aikana. Minulle on kuitenkin normaalisti edullisempaa käydä poimimassa hyviä löytöjä kaupasta parin päivän välein.
Olen kokenut, että ne perusasiat, joita syön Suomessa, ovat halvempia kuin Ruotsissa ja siksi tavallinen ruokailu on minulle täällä edullisempaa.
Kaikessa hulluudessaan tämä kuitenkin kääntyi aivan ympäri: ostin monia asioita siitä ilosta, että ne tosiaan olivat edullisempia ja nyt kuivakaappini on varsin täynnä. Tämä on kuitenkin melko positiivinen ongelma ja vähentää ruokamenojani lokakuun osalta.
Olin syyskuussa muutenkin aivan sen ihanuuden huumassa, että pääsin vihdoin käsiksi kaikkeen sellaiseen ruokaan (ja herkkuihin!), jota en ollut saanut Ruotsissa asuessani yli vuoteen. Ostin siis ruokakaupassa käydessäni monesti ostosten täydennykseksi sellaisia asioita, joita en normaalisti ostaisi, mutta joita olin ikävöinyt, kun en ollut melkein vuoteen käynyt Suomessa ja näihin meni rahaa.
En myöskään ollut tajunnut, kuinka paljon vähemmän ruokaa tarvitsen syödessäni yksin. Minulta ei lennä ruokaa roskiin, mutta pikkuhiljaa olen alkanut oppia, että kun olen yksin, voi kotona olla vähemmän ruokaa kerralla.
Jään siis mielenkiinnolla seuraamaan, kuinka nämä kulut jatkossa menevät.
Matkustus 42,50 euroa
Asun Vantaalla ja minulla on kahdesti viikossa Helsingissä Talk the Talk -valmennus, jonne menen junalla. Noin 97 euroa maksava kuukausilippu ei olisi minulle varsinaisesti tarpeellinen enkä ole oikeutettu opiskelija-alennukseen (jonka saa vain kuukausilipusta muutenkin ja se maksaisi noin 53 euroa), sillä minun pitäisi muuttaa sitä varten itseni kirjoille Suomeen.
En ole tällä hetkellä halukas tekemään sitä, sillä se hankaloittaisi verotustani ja sotkisi Ruotsin kansalaisuuden ottamistani. Saadakseni Ruotsin kansalaisuuden ilmoitusmenetelmän kautta, on minun täytynyt asua viisi vuotta Ruotsissa ja nyt syksyllä se tulee virallisesti täyteen.
Oikeasti olen kohta asunut Ruotsissa kuusi vuotta, mutta en ollut aluksi siellä kirjoilla, sillä opiskelin Suomessa ja olin suomalaisen työnantajani työstä opintovapaalla.
Kestomaskit 55 euroa
Koska maskien käyttö on suositeltavaa monissa tilanteissa, ostin Suomessa kolme Wolfordin kestomaskia. Olen ollut niihin todella tyytyväinen, eli ne istuvat hyvin ja ovat muutenkin kaikin puolin olleet loistavia.
Myönnän, että koska ”shoppailen” nykyään varsin harvoin mitään ekstraa, näiden kohdalla ostaminen kirpaisi mieltäni hetkellisesti. Koska kyse on kuitenkin välttämättömästä hankinnasta, joka ei ole mikään turha ostos, vaan tämän maailmantilanteen tuoma uusi tarve, meni tunne nopeasti ohi.
Kouluruoka 9,50 euroa
Aloitin syyskuussa opiskelut ja pääsin koulupäivinäni nauttimaan hyvästä kouluruuasta, joka on todella edullista. Yksi koulupäivä sattui kuitenkin lauantaille enkä ollut tajunnut, että lauantaisin kouluruoka oli melkein tuplasti kalliimpaa kuin tavallisesti.
Jatkossa taidan siis nauttia kouluruuasta arkisin olevina koulupäivinä, mutta ottaa lauantaisin mukaan omat eväät.
Kosmetiikka 9,85
Olen nykyään pyrkinyt parhaani mukaan olemaan ostamatta ”toipa olis kiva” -tuotteita ja tekemään kosmetiikkaan liittyviä hankintoja vain silloin, kun kyseessä on tuote, jota oikeasti käytän säännöllisesti.
Olin ottanut Ruosista mukaani seerumin, josta pidin paljon ja jonka käyttöä haluan jatkaa. Pulloni on lähes loppu, joten ostin juuri ennen kuun vaihdetta tilalle uuden kappaleen, jonka korkkaan pian.
Kahvittelut ja ulkona syömiset 14,30 euroa
Koska tulin juuri Suomeen enkä ole käynyt täällä melkein vuoteen, on syyskuuhuni kuulunut melko paljon ystävien treffailua kahvin ja ulkona syömisen merkeissä. Kovin suuria summia näihin ei ole kulunut rahaa, mutta pienistä summista kertyisi kuitenkin helposti isompi summa, jos näitä ei miettisi.
Yhteensä 1048,65 euroa
Tämän kuun menot olivat periaatteessa varsin korkeat – olivathan ne tuplasti sen, mitä esimerkiksi heinäkuussa kulutin. Toisaalta olen kuitenkin ihan sinut sen kanssa, että toisinaan elämä vain maksaa enemmän.
En kuukautta summatessani varsinaisesti koe heittäneeni mihinkään hukkaan rahaa, vaikka käytinkin tavallista enemmän, joten asia ei jäänyt vaivaamaan minua mitenkään erityisesti.
Oikeastaan syyskuun menojen näkeminen sai minut päin vastoin odottamaan varsin suurella mielenkiinnolla, kuinka lokakuun menot menisivät. Oliko syyskuu oikeasti poikkeus vai tulisiko elämä Suomessa sittenkin paljon odotettua kalliimmaksi, vaikka koinkin perusasioiden olevan edullisia?
Lue myös: Kuinka Tukholmassa voi asua halvalla, kun asunnot ovat kalliita?
Yhdeksän kuukauden menot yhteensä
Näiden kolmen kuukauden aikana käytin yhteensä 2180,10 euroa, eli vaikka syyskuun menot olivatkin ennätyskorkeat, muut kuukaudet tasapainottivat niitä.
Koko vuoden aikana tammikuusta syyskuuhun rahaa on siis mennyt yhteensä 5906,40 euroa, eli keskimäärin noin 656 euroa kuukaudessa.
Olin tosiaan ennen tämän vuoden kulujen seurantaa arvioinut viime vuoden menojen perusteella, että peruselämääni menisi noin 700 euroa kuukaudessa eli 8400 euroa vuodessa, minkä lisäksi olin ajatellut, että on hyvä varata 2600 euroa elämän yllättäviin menoihin tietokoneen hajoamisesta muihin yllättäviin kuluihin.
Toistaiseksi olen joutunut ostamaan ”ylimääräisenä” hankintana mm. uuden tietokoneen laturin rikkoutuneen tilalle ja rahaa on mennyt Suomen muuttoon liittyviin asioihin, mutta ei silti enempää kuin mitä olin arvioinut.
Arvioni koko vuodelle tarvittavasta summasta on siis ollut 11 000 euroa, eli olen toistaiseksi elänyt sen mukaan. Katsotaan, miten loppu vuosi menee!
Lue myös: Kaikki rahasta – tämän vuoksi siitä pitää puhua
Mua jäi kiinnostamaan että mitä ne herkut ja muut ruuat oli joita olit Suomesta kaivannut ja joita nyt pääsit ostamaan 😅
Tähän on mahtunut todella laaja kirjo asioita, joita en arjessani muuten ostaisi ja jotka eivät kuulu ruokavaliooni, mutta nyt olen saanut tekosyyn ostaa. Mukana mm. aurajuustoa (useaan kertaan…), roiskeläppäpizzaa, sirkusaakkosia, karjalanpiirakkaa, lihapiraakkaa (en siis normaalisti edes muuten syö lihaa), berliininmunkkia, Hearts-sipsejä… tällaisia kaikkia huonoja valintoja. 😀
Ei liity tähän asiaan mutta blogiisi yleensä. Löysin ihan mahtavan saitin jonne voi copypastettaa incilistan ja se kertoo mitä eri aineet tekevät ja myös antaa tietoa tuotteesta (onko esim. silikonivapaa tai sopiiko koralliriutoille!). https://skinsort.com/ingredient-analyzer
Ihan huikeaa miten hyvin olet pysynyt budjetissa vaikka elämäntilanteesi on muuttunut melkoisesti. Pienetkin ostot tekevät helposti suuren summan. Siksi humputtelu kirppareilla jäänyt itselläkin vähemmäksi. Lisäksi kiinnostaa tietää minkälaisen seerumin hankit?
Hankin uuden kappaleen tässä postauksessa esittelemääni The Ordinaryn Matrixyl 10% + HA -seerumia. Toiminut todella hyvin! 🙂
https://www.virvefredman.com/ostolakossa/the-ordinary-matrixyl-alpha-arbutin-kokemuksia/
Edit. Ups, ajatusvirhe! Hankin uuden kappaleen samassa postauksessa esittelemääni Alpha Arbutinia. Käytän näitä molempia nyt jatkuvasti ja olen tykännyt kummastakin, eli tämä pigmenttiläiskille tarkoitettu tuote loppui nyt ensin ja kaipasi uutta tilalle, mutta seuraavaksi loppuu Matrixyl, jonka aion myös ostaa uudelleen. 🙂
Mua kiinnostais tietää, paljonko sulla menee ruokaan rahaa esim. viikossa tai kuukaudessa. Lisäks ois kiva kuulla, mitä yleensä ostat kaupasta ja onko sulla jotain vinkkejä siihen, miten vois saada omaa ruokakauppalaskua hilattua vähän alemmas. 🙂 tosi inspiroiva postaus jälleen!
Seuraan tässä kuussa tarkemmin, että mikä on lopputulos normaalissa elämässä nyt kun olen yksin. Päivittelen varmasti ainakin seuraavaan budjettipostaukseen siitä tietoa ja Instagram Stories -klipeissäni seurailen tätä myös reaaliajassa. 🙂
Aiempia ajatuksia kahden ihmisen arjesta voi lukea näistä postauksista:
https://www.virvefredman.com/ostolakossa/mita-meilla-syodaan-ja-paljonko-siihen-kuluu-rahaa/
https://www.virvefredman.com/ostolakossa/tarkoittaako-halpa-ruoka-vain-tarjoustuotteita/
Olen itse säästämisen ammattilainen!
https://suninidea.blogspot.com/
Näitä koosteita on todella kiinnostavaa lukea! Jäin pohtimaan tuota vuokravakuutta. Ymmärrän hyvin perustelun, että sitä ei varsinaisesti ole käytetty ja sen saa takaisin. Itse ehkä silti laskisin vastaavassa tilanteessa sen menoihin, koska se ei kuitenkaan ole käytettävissä mihinkään muuhun. Toisaalta sitä nimenomaan ei voi käyttää muuhun, eli se on säästössä… Hmm. Eli nyt kun kirjoitin pohdintani auki päädyin sittenkin samaan ratkaisuun, että ehkäpä se ei kuulu menoihin vaan ennemmin säästöihin. Haha 😀
Hahhah, kävin mielessäni läpi tuon aivan saman pohdinnan. 😄 Ajattelin, että en tarvitse sitä rahaa nyt, joten on sama, millä tilillä se seisoo säästössä. 🙂
Mua kiinnostaa tietàà ettà miksi ihmeessà haluat Ruotsin kansalaisuuden :-DDD
Saatko siità jotain hyòtyà? Itse asun Italiassa jo 19. vuotta, mutta en ole ajatellutkaan ottavani tàmàn maan kansalaisuutta, siità ei olisi muuta etua kuin ettà passin voi uusia làhimmàllà poliisilla ja voin àànestàà tàkàlàisissà vaaleissa.
Minulle jo se on iso etu, että ei tarvitse maksaa kalliisti Suomen passin uusinnasta, vaan voi uusia Ruotsin passia helposti. 😀 Viimeisten vuosien aikana on tullut vastaan muutamia tilanteita, joissa olisi Ruotsissa asuessa ollut helpompaa, kun olisi vain ollut Ruotsin kansalainen (vähemmän paperihommia, suoraviivaisemmat prosessit) ja koska Ruotsin kansalaisuuden ottamisesta ei ole liiemmin vaivaa eikä se kustanna kuin muutamia kymppejä (eikä edes edellytä kielikoetta), niin minulla on ennemminkin asenne, että miksi ei, jos kerran asun maassa. 🙂