Vierailulla ACO:n laboratoriossa

Minulla oli eilen täällä Tukholmassa aika huikea päivä, kun pääsin kyläilemään paikassa, jonka koin ihan suunnattoman mielenkiintoisena ja jonne pääsyä odotin innolla jo viikkoja etukäteen.
Muistatteko, kun pääsin vuosi sitten vierailemaan muutaman bloggajakollegani kanssa Lumenella ja jopa käymään heidän labrassaan? Eilen ohjelmassa oli jotain hieman samanlaista, nimittäin vierailu ”Ruotsin Lumenella” eli ACO:lla!
ACO Hud on ruotsalainen ihonhoitotuotteita ja lääkevalmisteita valmistava yritys, jonka me suomalaiset tunnemme varmasti parhaiten sen apteekeissa myytävistä ihonhoitotuotteista. Yhtiö tuli markkinoille jo 76 vuotta sitten Ruotsin apteekkien omana tuotemerkkinä ja ACO on tällä hetkellä Ruotsin johtava apteekkituotemerkki ihonhoidon alueella. 
Olin itse tehnyt jonkun verran pintapuolista tuttavuutta merkin Suomessakin apteekeissa myytävien tuotteiden kanssa, mutta myönnän, ettei yritys itsessään ollut minulle kovin tuttu. Siksi olikin erittäin mielenkiintoista päästä kurkistamaan edes hieman sen maailmaan ja kuulemaan, mistä yrityksessä on  varsinaisesti kyse.
Pääsin kuuntelemaan mielenkiintoisia luentoja joista ehkäpä kaikkein kiinnostavin oli merkin tuotekehittelijä Izabela Norinin puheenvuoro. Hänen esityksensä käsitteli nimenomaan tuotteiden kehittelyprosessia, mikä oli minusta tietysti opintojeni vuoksi aivan erityisen kiinnostavaa. Oli huikeaa päästä kuulemaan 14 vuotta yhtiön tuotekehittelyssä työskennelleen ja alalleen omistautuneen naisen sanoja ja mm. kertomuksia siitä, millaista tutkimustyötä hän on tehnyt. 
Luennosta teki erityisen mielenkiintoisen se, että se todellakin tuli hänen kemistin ja tutkijan sydämestään, eli se ei missään tapauksessa keskittynyt mainostamaan yhtiön tuotteita vaan oli puheenvuoro siitä, kuinka haastavaa voi olla kehittää voide, joka toimisi kaikilla yhtä hyvin ja kuinka joidenkin voiteiden on jopa todettu voivan tehdä joidenkin iholla enemmän hallaa kuin hyötyä niiden toimiessa toisilla kuin unelma. 
Minulle tuli tälläkin yritysvierailulla yhtä mukava olo kuin Lumenella ollessa. Oli jotenkin vaan niin kiinnostavaa saada kuunnella ihmisiä, jotka ihan oikeasti ymmärsivät kosmetiikan kemiasta paljon ja kykenivät selittämään sitä ymmärrettävällä tasolla. Ja oli tietysti mahtavaa saada vielä kysyä niitä kysymyksiä, jotka itseäni askarruttivat! Itse olin tietysti erityisen kiinnostunut kuulemaan jokaiselta tapaamaltani ihmiseltä heidän taustoistaan ja sainkin kuulla mielenkiintoisia koulutukseen ja työtaustaan liittyviä kertomuksia. Huikeaa, mitä kaikkea tällä alalla voikaan päästä puuhaamaan!
Pääsimme myös tekemään pientä tuotearviontia erilaisilla voidekoostumuksilla ja huomaamaan, kuinka monta eri versiota samasta voiteesta voidaankaan tuotekehittelyn yhteydessä kehittää ja kuinka vaikeaa voi lopulta olla valita, mikä niistä kannattaa laittaa lopulta laittaa ulos markkinoille.
Oli hauskaa kuulla ja jopa nähdä, kuinka pienissä tiloissa varsinainen tuotekehittely yrityksessä tapahtuu. Vierailun kohokohtia oli nimittäin päästä itsekin vetämään suojalasit ja kemistintakki päälleen ja päästä pyörähtämään laboratoriossa.
Homma ei kuitenkaan rajoittunut siihen, että olisimme vaan päässeet kääntymään laboratorion puolella vaan pääsimme myös katsomaan, kuinka voidepohjia valmistetaan tuotekehittelyvaiheessa. Tämä ei ollut itselleni kovin uutta ja mullistavaa tietoa, mutta olihan se hauskaa nähdä ja kuulla, että siellä tosiaan tehtiin ihan sitä samaa, mitä olin itsekin Lontoossa vaihdossa ollessani leikinyt tekeväni.
Labravierailumme ei kuitenkaan rajottunut pelkkään katseluun, vaan pääsimme myös itse hieman sekoittelemaan voiteita!
Saimme jokainen itsellemme oman valmiin voidepohjan sekä paperin, joka sisälsi ehdotuksia siitä, mitä voisimme pohjaamme lisätä saadaksemme siitä trendin mukaisesti omalle ihollemme optimoidun tuotteen.
Valitsin itse kuivaihoisena tietysti aivan erityisen kosteuttavan voiteen, joka syntyi glyseriiniä, pathenolia sekä hyaluronihappoa voidepohjaan lisäämällä.
Olikin melkoisen hauskaa päästä taas yhdeksi illaksi leikkimään kemistiä hetkellisesti saaden samalla keskustella ihmisten kanssa, jotka ymmärsivät kosmetiikan kemiaan liittyviä asioita ihaltavan paljon.
Minusta oli ihanaa nähdä, millaisissa tiloissa voiteiden ideat ihan oikeasti syntyivät. Varsinaiset myyntituotteet valmistetaan toisaalla isommissa tiloissa, mutta kaikki muu yrityksen toiminta tuotekehittelystä markkinointiin tapahtuu näissä Tukholman tiloissa.
Täytyy myöntää, että kunnioitukseni brändin tuotteita kohtaan nousi paljon kaiken kuulemani jälkeen. Minulle ACO oli tähän asti ollut vain yksi apteekkien ihonhoitomerkki muiden joukossa, mutta nyt kiinnostuin siitä huomattavasti lisää.
Ennen merkki koostui mielessäni vain näistä yllä kuvassa näkyvistä apteekkikosmetiikan ihonhoitotuotteista, mutta en ollut esimerkiksi tiennyt sillä olevan valikoimissaan myös erityisesti atooppisen ihon hoitoon tarkoitettu reseptilläkin määrättävissä oleva Canoderm-voide, joka on niittänyt mainetta ollen erityisen positiivisessa valossa esillä jopa kahdeksassatoista tieteellisessä julkaisussa. Kuivaihoisena kiinnostuin tietysti suuresti tuosta voiteesta, jonka on tutkitusti todistettu tuovan suurta helpostusta atooppisella iholla kyeten mm. pidentämään ajanjaksoja, joina atopian ikävät oireet eivät ole esillä.
 
Yritysvierailut ja varsinkin laboratorioihin kohdistuvat sellaiset tuovat minulle aina aivan erityisen kiinnostuksen merkkejä kohtaan, sillä ne jotenkin mielessäni raottavat merkkien kulisseja näyttäen, mitä niiden takana tapahtuu. Nautin merkkien tuotekehittelijöiden tapaamisesta aivan suunnattomasti, sillä ne muutamat, jotka olen tavannut ovat aina olleet niin ihastuttavia jalat maassa -tyyppejä, että heitä on ollut ilo kuunnella ja he ovat herättäneet luottamukseni merkkiä kohtaan huomattavasti mainospuheita laukovia kouluttajia ja muuta markkinoinnin väkeä paremmin. Heiltä kun ei yleensä kuule mitään ylistysmainospuheita merkin erinomaisuuden puolesta vaan rehellisiä ohimennen todettuja kommentteja siitä, miksi joku tuote on tehty juuri sellaiseksi tai miksi he suosivat tai välttävät joidenkin aineiden käyttöä tuotteita formuloidessaan.
Erityistä vierailussa oli myös se, etteivät pääosassa oikeastaan edes olleet yhtiön tuotteet. Toki niitäkin sivuttiin jossain määrin, mutta ei niinkään kasvoille tarkoitetun ihonhoitobrändin puolelta ja pääpaino pysyi siinä, että saimme ihan oikeasti kuulla rehellisiä ajatuksia tuotteiden formuloinnin ja tutkimustyön takaa. 
Nautin ihan erityisesti siitä, että päätuotekehittelijän puheenvuoro käsitteli myös sitä, ettei julkaistuna liiemmin ollut tutkimuksia siitä, kuinka kosteusvoiteiden käyttö pitkällä aikavälillä vuosikymmenien kuluessa vaikuttaa ihoomme ja onko vaikutus aina positiivista. Hän oli itse erityisen syventynyt tutkimaan aihetta ja kertoi jopa havaitun, että siinä missä toiset voiteet ja niiden ainesosat saattoivat saada toisten iholla aikaa merkittäviä parannuksia parempaan suuntaan saattoivatkin ne havaintojen mukaan myös vaikuttaa joidenkin iholla negatiivisesti.

Minulle ei tullut aiheesta mitenkään peloteltu olo vaan päin vastoin tuntui ihanalta olla kuuntelemassa alalleen selvästi omistautunutta kemistiä, joka uskalsi myös nostaa meille kissan pöydälle keskittymättä vaan juhlimaan ja mässäilemään yrityksensä erinomaisilla tuotteilla.

ACO:n vierailulta lähtikin kotiin neiti, joka oli aivan erityisen innostunut tutustumaan lisää merkin tuotteisiin päästyään osallistumaan tapahtumaan, jossa pääpaino kerrankin oli tietouden jakamisessa ja omien ajatuksien herättelemisessä tuotteiden tuputuksen sijaan.
Onko ACO teille tuttu merkki? 

21 kommenttia artikkeliin ”Vierailulla ACO:n laboratoriossa”

 1. Varmaan aikas huikee kokemus. Kumpa itekkin pääsis joskus tutustumaan johonkin vastaavaan.
  Muutaman tuotteen osalta on. Mulla on vartalovoide ja siitä tykkään, niiden dödöä en pystyny käyttämään kun kainaloita alkoi kutittaan ihan pirusti.

 2. Ihana postaus! Rivien välistä huokuu sekä sinun että Acon kemistin innostus alaa kohtaan. Olen aina tykännyt kuunnella ihmisiä, jotka silmät kiiluen hohkaavat omasta asiastaan ajasta ja paikasta välittämättä. 🙂 Vaikka itse asia ei olisi aiemmin kiinnostanut minua millään tasolla. 😀 Ja tässä tapauksessa jopa kiinnostaa, kosmetiikan kemia on miunkin mielestä mielenkiintoista. 🙂

 3. Itselläni on näistä uudistetuista Aco:n kasvotuotteista käytössä Protecting day cream ja Restoring night cream normaali/sekaiholle. Yövoide on ehdottomasti yksi parhaimmista, mitä olen koskaan käyttänyt! Myös putsareita olen kokeillut ja hyviä on. 🙂

 4. ACOlta on tullut käytettyä nyt jo lopetettua päivävoidetta useita vuosia kesävoiteena, koska se oli nuorelle akne iholleni yksi harvoista sopivista tuotteista. Viimeaikoina en ole tuotteita testannut, mutta tekisi mieli nyt kun muistin kuinka paljon tykkäsin tuosta aiemmasta voiteesta.. Se oli onnellinen hetki kun löysin helposti ärtyvälle akne iholleni sopivan voiteen. Kerrankin.

 5. "…kyeten mm. pidentämään ajanjaksoja, joina atopian ikävät oireet ovat esillä". Tuo ei varsinaisesti kuulosta atoopikoille helpotusta tuovalta tuotteelta? 😉
  Mitä ACOn kanssa tehtyyn tuttavuuteen tulee, olen käyttänyt vsin yhtä tuotetta, rich care hand cream canola oil& Q10 ja voin rehellisesti sanoa tuon olevan yksi parhaita käsivoiteita mitä olen käyttänyt! Talvipakkaset+runsas käsienpesu kuivattivat käteni aika karseaan kuntoon mutta tuo pelasti ne ❤

  • Muahhaahhaa, kiitos, olipas taas ajatusvirhe tuonkin lauseen kirjoittamisessa. Piti tosiaan ehkä olla juuri toisinpäin! Kiitos, että huomautit niin saatoin korjata. 😉
   Kiitos käsivoidevinkistä, täytynee tutustua! 🙂

 6. Wau, mitä olet päässyt kokemaan! Varmasti jäi erilainen fiilis verrattuna muihin blogi- ja yrityskäynteihin. Ja tietysti mahtavaa että jaat lukijoillekin kokemuksesi näin tarkasti 🙂

 7. Tämä ei nyt suoranaisesti aiheeseen liity, mutta ajattelin nyt tänne kirjoitella juttutoiveen. Elikkäs olisi todella mielenkiintoista kuulla sinun ajatuksia aiheesta "kosmetiikan tuoteväärennökset". Osaat niin mielettömän hyvin ja mukaansa tempaavasti kirjoittaa asioista ja ennen kaikkea sinulta löytyy tietoutta. Itselläni nousee niskakarvat pystyyn kun kuulen joiltakin väitteen etteivä piraattituotteet ole sen huonompia kuin aidotkaan – mistäs hän voi sen tietää jos ei ole sitten laboratoriossa tutkituttanut tuotteen sisältöä.. Ihmiset nykyisen paljon tilaavat verkkokaupoista ja varsinkin ulkomaalaisten suhteen ei aina välttämättä tule ajateltua sitä mahdollisuutta, että jopa suositussakaan verkkokaupassa ei välttämättä takuulla ole aitoa tavaraa myytävänä, jos sitä ei ole viralliseksi jälleenmyyjäksi listattu – vai olenko tässä asiassa aivan väärässä? (Mieleen tulee Strawberrynet, josta paljon kyllä keskustelupalstoilla ko.aiheen suhteen kirjoituksiakin on..) Jos siis vaan aihe ollenkaan nappaa niin mielelläni kuulisin sinun ajatuksiasi asiasta. 🙂

 8. Kiinnostavaa! Acon voiteet ja aurinkovoiteet ovat iholleni liian tukkivia (rapsiöljyä joka paikassa, ehkä se on syy?), mutta jostakin aiemmasta seerumista pidin sekä Cliniderm-sarjan silmänympärysvoiteesta, ja huulirasvasta, jossa on aurinkosuoja. Pitäisikin vilkaista noita uudistuneita tuotteita.

 9. Hei Virve! Voisitkohan mahdollisesti kirjoittaa arvostelua tai kertoa mielipiteesi siitä pinkistä Garnier Fructis -hiusseerumista? Toimiiko tuote, tuuheuttaako se ja millä tavalla? 🙂

 10. Tuttu merkki, joskaan ei niin kiinnostava enää. Muutama vuosi sitten valikoimassa oli ihana tuoksuton ihonhoitolinja, johon kuului monenmoista voidetta (pumppupullossa) ja seerumiakin.. Nyt ovat kadonneet apteekin hyllyiltä uudistuksen myötä.
  Minuakaan tuo rapsiassosiaatio ei innosta (Canola = rapsi, yök), mutta niissä tuotteissa oli muitakin hoitavia tehoaineita.

 11. Acolla oli vuosia sitten loistava mattavoide kasvojen t-alueelle ja voide piti t-alueen TÄYSIN mattaisena monta tuntia ja käytin sitä meikin alla kunnes en enää uskaltanut koska tuote oli niin vanha 🙂 samanlaista ei ole tähän päivään mennessä löytynyt.. etsintä jatkuu..

Kommentointi on suljettu.