Tavarahaaste-projekti: Hillohyllykoe ja sen soveltaminen

Luin jonkun aikaa sitten parikymmentä vuotta sitten tehdystä tutkimuksesta, jossa testattiin ihmismieltä ja sen toimintaa jättisuuressa kaupassa. Kauppa oli tunnettu aivan suunnattoman valtavasta tuotevaihtoehtovalikoimastaan (esim. 20 000 eriltaista viinilaatua, 75 erilaista oliiviöljyä sekä 250 erilaista sinappia) ja siksi myös tunnettu turistikohde.
Kaupan valikoima oli siis valtava, mutta tutkija tahtoi tietää, saiko valtava valinnanvara aikaan myös enemmän kauppaa. Tutkijaryhmän jäsenet esiintyivät erään hillomerkin tuote-esittelijöinä. Valmistajalla oli valikoimissaan 28 erilaista hillomakua, joista jätettiin testissä pois neljä suosituinta (mm. appelsiini ja mansikka) etteivät kuluttajat voisi tarttua suoraan vaan siihen makuun, johon he ovat aina tottuneet.
Tuote-esittelijöinä toiminut tutkijaryhmä vaihteli tarjolla olevaa hillovalikoimaa muutaman tunnin välein niin, että tarjolla olivat vuorotellen 24 eri hilloa ja välillä vain kuusi erilaista hilloa.
Tutkijat huomasivat, että isomoi valikoima veti puoleensa n. 60% ohikulkeneista asiakkaista ja pienempi valikoima vain 40%, eli isompi valikoima vaikutti paremmalta. Mutta arvatkaapas, kuinka valikoiman laajuus vaikutti asiakkaiden käytökseen sen jälkeen, kun he olivat pysähtyneet hillojen eteen?
Laajan valikoiman edessä asiakkaat hämmentyivät ja käyttivät runsaasti aikaa hillopurkkeja vertaillen ja ostopäätöstä tarkasti pohtien. Loppujen lopuksi vain kolme asiakasta sadasta osti hillon.
Kun valikoima oli pieni, ihmiset tiesivätkin heti, mikä oli heidän suosikkinsa ja hillojen myynti kymmenkertaistui. 30 ihmistä sadasta poimi hillopurkin mukaansa.
Koe oli erittäin mielenkiintoinen ja sai minut pohtimaan omaa käytöstäni ei vain kaupassa vaan myös kotona tavaroideni keskellä. Jos kaikkea on liikaa, saako se vain ahdistumaan ja jättämään tuotteita käyttämättä siksi, ettei vaan osaa päättää, mitä käyttäisi? Taitaa se saada.
Selkeimmin olen huomannut asian kynsilakkojen kanssa.
Minulla on n. 350 kynsilakkaa. Olen ostanut niistä vuosien aikana ehkä neljäkymmentä ja muut ovat kaikki päätyneet minulle töiden, blogin tai tuliaisina äitini kautta. Kynsilakkoja on ahdistavan paljon ja viimeisen vuoden aikana kynsilakkojen paljous on ilmennyt niin, etten ole enää jaksanut laittaa kynsiäni.
Ennen lakkasin kynnet uudelleen parin päivän välein eivätkä vanhat lakkaukset edes ehtineet kulua yhtään. Viimeaikoina olen kulkenut suurimman osan ajasta ilman kynsilakkaa. En ole jaksanut, ei ole huvittanut eikä minun vaan ole edes tehnyt mieli kaivaa kynsilakkalaatikkoa esiin. Kynteni ovat tylsät.
Kynsilakat ovat tähän asti olleet alue, jolle en ole tehnyt paljoakaan kosmetiikkaa vähentäessäni. Kynsilakkoja on ärsyttävää myydä, sillä yhden postitus maksaa kohtuuttomasti eikä minulla edes ole montaa lakkaa, jotka voisin myydä, sillä töiden tai blogin kautta kokeiluun saatuja lakkoja ei edes voi myydä enkä ole itse ostanut montaakaan ja niitä, jotka olen ostanut en edes tahdo oikeastaan myydä.
Nyt päätin kuitenkin, että minun on paljon parempi olla, jos vähennän kynsilakkojeni määrää. Päätin tehdä sen rajulla kädellä: 200 kynsilakkaa saisi lähteä eteenpäin. 150 jäljelle jäävää kynsilakkaa on toki yhä iso määrä, mutta jostakin on hyvä lähteä ja ainahan noita voi vähennellä lisää jos vaan siltä alkaa tuntua.
Otin käyttöön kaikki mahdolliset keinot. Kävin koko lakkavarastoni läpi ja valitsin sieltä 200 lakkaa, jotka saivat lähteä matkoihinsa. Myin muutamia ostamiani lakkoja ja päästin kaverit kynsilakkojen kimpuun valikoimaan sieltä itselleen mieluisimmat. Lopuille lakoille tein yhden kivan tempun.
Eräällä lukijallani on tyttärineen blogi ja satuin huomaamaan, että kolmikosta löytyy oikein loistava kynsitaitelijan alku, joten annoin loput n. 150 kynsilakkaa ja kasan muita kynsitarvikkeita heille. On ihan suunnattoman mukavaa ajatella, että nuo lakat, jotka ovat olleet minulle vain kilotolkulla fyysisesti ja henkisesti painanutta taakkaa ovat nyt oikeasti sellaisten ihmisten ilona, jotka niitä käyttävät!
Oma tavoitteeni on päästä tänä vuonna vielä alle sadan kynsilakan, mutta etenen hitaasti ja harkiten. Tällä hetkellä on kuitenkin aivan mahtavaa tietää, että kaikki kynsilakkani mahtuvat yhden raskaan ison korin sijaan näihin kahteen pussukkaan.
Huomasin lakkojen vähennyksellä heti yhden erittäin positiivisen vaikutuksen: halusin tutkia jäljelle jääneitä lakkojani ja lakata kynteni. 
 
Ja tehdä sen jälleen parin päivän kuluttua uudelleen. Ja yhdistää jälleen pariakin lakkaa.
Kiinnostukseni tehdä kynsilleni jotain on jälleen herännyt, joten kuuluisan hillohyllykokeen tulokset on osoitettu toteen täälläkin.
Allekirjoitatteko te hillohyllykokeen lopputuloksen omassa käytöksessänne?

27 kommenttia artikkeliin ”Tavarahaaste-projekti: Hillohyllykoe ja sen soveltaminen”

 1. Todellakin allekirjoitan! Joissakin ruokakaupoissa tosiaan on ihan järjetön valikoima erikoistuotteita niistä joista ei tarvitsisi kuin sen yhden peruselintarvikkeen, joten tulee paljon tarkemmin syynättyä tekstejä isoissa kaupoissa tuotteista kuin siinä lähikaupassa tai lidlissä josta löytyy vain pari vaihtoehtoa ja joista tietää jo mieluisamman.
  Mulla ei ole (nykyään) ongelmaa liiallisten kynsilakkojen kanssa, mutta ongelma on tuttu esim. dvd-levyjen suhteen, koskaan ei meinaa löytää katsottavaa vaikka omasta hyllystä löytyy satoja leffoja tai tv-sarjoja. Ja sitten päädyn aina katsomaan niitä tuttuja uudestaan ja uudestaan… 😀

 2. Nostan hattua sinulle, että lahjoitit aikamoisen kasan näitä rakkaitaita lakkojasi eteenpäin! Itselleni tuli ainakin hyvä mieli, vaikka minulla ei mitään tekemistä koko asian kanssa olekaan. Suhteesi materiaan on aika poikkeuksellinen, suurin osa meistä kun vaan hamstraa ja hamstraa. Itsekin tykkään vähän liikaa siitä tunteesta, kun saan jotakin uutta.

  Muutenkin ihailen rohkeuttasi, niin monia jännittäviä käänteitä elämääsi on mahtunut. Olet mennyt aina rohkeasti kohti uutta. Kunpa itsekin saisin voimia ja rohkeutta muuttaa elämäni sellaiseen suuntaan, että siitä voisin nauttia. Muutos on jo alkanut omallakin kohdalla, mutta tämä epävarmuuden aika, kun kaikki on vielä sekaisin, on ainakin itselleni äärimmäisen raskasta.

 3. Kyllä itsekin olen huomannut "hillohyllykokeen" vaikutuksen. Mitä vähemmän, sen parempi on minun mantrani. Ja kova pyrkimys siihen.
  Hienoa, että sait tehtyä tälläisen radikaalin tempun lakkavarastollesi. Tuossa nykyisessä määrässäkin on takuulla tarpeeksi kulutettavaa.

 4. Hei eikö nuo kynsilakat mene pilalle?
  Itselläni on vain muutamia kynsilakkoja (kävin laskemassa niin 17 lakkaa), joista saa panna varmaan 9kpl roskiin (kun ovat sellaisia mulle outoja värejä, saatuja, joita ei tuu käytettyä).
  Itse käytän varpaankynsissa punaista, muuten jää käyttämättä. Tai sain Chanelin ihanan lakan, vaalea persikkainen, jota tulee juhliin laitettua (kuivuu nopsaan). Mun kädet vaan ei aina ole niin edustuskelpoiset (työ tekee käsistäni voisiko sanoa edustuskelvottomat, olen karjatilallinen ja innostunut puutarhanhoidosta).

  Olisiko vinkata tehokasta käsivoidetta (joka haisis naiselliselle ja imeytyis hyvin, sellanen jota bois laittaa kun menee ihmisten ilmoille)?
  Ongelmani tarkempi kuvaus: Joilekkin tulee jalkoihin kovettumia, mulla ne kovettumat tulee käsiin. Nyt oon laappinut käsiini Tummelia ja Helosania (samalla kun rasvaan lehmän tissejä) ja iltaisin oon laittanut käsiin Boreaksen jalkavoidetta (haisee kaameelta, mutta siloitelee pakkasen kuivattamat sormenpäät).

  • Kynsilakat ei mene oikein säilytettynä kymmenessäkään vuodessa pilalle ja jankkiintuneetkin voi pelastaa ohentimella. Tää kokoelma taitaa olla aika pieni vielä hc-kynsiharrastajien kokoelmiin verrattuna eivätkä he valita pilaantumista 😉
   Hyvä käsirasva olis esim neutrogenan voide jota löytyy ihan esim. k-supereista, sininen hajusteeton ja punainen erittäin miellyttävän ja naisellisen tuoksuinen 🙂 pehmentää kovaakin ihoa ja kun käyttää oikean määrän niin imeytyy parissa minuutissa, ei siis missään nimessä lutrata samalla tavalla kuin tavallista käsirasvaa. 🙂

 5. Läheiset lastenkodit, päiväkodit ja vanhainkodit ottavat varmasti mielellään vastaan lahjoituslakkoja, mikäli niitä vielä on ylimääräisiä

 6. Ittelläni on vaan 10-20 kynsilakkaa (15?) ja ite en ehdi edes käyttää niitä ennenkuin ne jämähtää ja on käyttö kelvottomia. Miten pidät kynsilakat kunnossa??

  • Eli siis unohdin vielä täsmentää että lakkapullot. Miten pullon suut/korkki kannattaisi puhdistaa että lakka ei jämähdä vaikka uudestaan…

 7. "Nyt päätin kuitenkin, että minun on paljon parempi olla, jos vähennän kynsilakkojeni määrää!".
  Uskomattoman tyhjä lause. Jopas on sinulla suuria ongelmia. 😀

 8. apua! yli 300 lakkaa.. minä omistan kaksi ! 😀 punaisen ja valkoisen …

 9. Pysyykö sulla kynnet miten hyvässä kunnossa ilman lakkauksia?
  Mulla oli ennen pitkät ja kauniit kynnet, ja lakkasin niitä todella usein. Kuitenkin kun aloitin työt kaupassa, niin jo ekalla viikolla monta kynttä katkesi, ja pikkuhiljaa kaikki lohkeili ja katkeili vaikka kuinka yritin leikata ne lyhyiksi. Käytän aina työhanskoja töissä, mutta nekään eivät näköjään kynsiäni suojaa! Nyt siis kynnet on aivan järkyttävät, melkeinpä kaikki on sivuista lohkeillut eli kynnet ei ole edes "suorat", eikä todellakaan huvita lakkailla enää 🙁 Pointti nyt olikin se, että onko sulla mitään vinkkejä miten kynsistä saisi kestävämmät, ja mikä ehkä auttaisi näiden kasvattamiseen (olisi mukava saada edes ne tasapitkät kynnet taas)? 🙂

  • Mä pidän kynsilakkaa töissä (kaupan kassa) AINA, koska muuten kynnet kärsii todella paljon. Mulla on lohkeilevat ja liuskoittuvat kynnet, ja lakkaamalla pidän niillä "suojakerroksen", joka ottaa vastaan kaikki kolhut yms. Itse suosittelisin kynsien lakkaamista, niin kynnet pysyy lakan alla turvassa, ja lakkakerros tekee kynnestä vahvemman (mulla on Lumenen kynnenkorjaaja – Repairing base coat – aluslakkana, päällä 2-3 lakkakerrosta ja päällyslakka).

 10. Kyllä, olen useammin kuin kerran poistunut kaupasta tyhjin käsin vain sen takia etten ole osannut siinä hetkessä päättää mitä haluan. Olen tullut sitten myöhemmin takaisin kauppaan, kun olen saanut aikaa miettiä asiaa. Joskus palaan kauppaan raivostuttavan monta kertaa, koska en vain kykene kerralla päättämään mitä haluan. Alennusmyyntien aikana kuitenkin karaistan itseäni, koska kaikki herkut jäisivät muuten sivu suun.

  /Anneli

 11. Mun mielestä olisi ollut hauska kuulla, millä perusteilla jätit ja poistit lakkoja :). Olivatko jotkut liian samanlaisia, jotkut liian erikoisia? Ja ovatko nuo kuvissa olleet lakat lähteneitä vai jäljelle jääneitä?

 12. Olipa ihanasti tehty, antaa ne lakat sellaiselle joka on niistä varmasti aivan riemuissaan! 🙂 Tuli varmasti sullekin ihan ekstra hyvä mieli 🙂

 13. Voi kyllä! Olen huomannut tämän efektin itsessänikin. Olen pari kertaa mennyt korukauppaan jossa on ollut superpaljon iiihania korvakoruja miljoonista eri aiheista. Olen tutkaillut niitä tosi kauan, ja lopulta en osannut päättää enkä ostanut mitään. Hirmu kiva että lakkasi pääsivät uuteen kotiin missä niitä käytetään 🙂

 14. Itsekin käyn mieluiten pienessä ruokakaupassa, kun on vähemmän vaihtoehtoja. 😉 Siellä myös herkemmin tarttuu johonkin heräteostoksiin, kun kauppa on muuten pieni eikä aikaa mene hyllyjen välissä vaelteluun…

  Mut näitä blogeja lukiessa kyllä tulee välillä ihmetelleeksi miten ihmisillä oikein on varaa jatkuvaan osteluun. Olen ollut jo pitkään keskituloinen, mutta säästän asuntoon (ja muutenkin) ja matkustelen 1-2 kertaa vuodessa (+kotimaassa enemmänkin) eikä mulla riittäisi rahat kymmeniin laukkuihin, kenkiin, vaatteisiin…

  Kynsilakkoja mulla on n. 20 kpl ja vanhempiahan voi ohentaa käyttökuntoon jollakin aineella (en muista nimeä). Olisi kiva nähdä tarkemmin mitä lakkoja jätit itsellesi – jos jaksat kuvata 😉

  Mites muuten sun ihana koruvalikoima voi?

 15. juu kiva idea. mielestäni vielä parempi ajatus olisi jakaa ne ylimääräiset neljän viiden ryhmiin, ja antaa lakat postituskulujen hinnalla halukkaille lukijoille (ei itse en tarvitse millään hinnalla saati kun olen päässyt eroon omista ylimääräisistäni). Blogisi ja lukijasi kautta kun ovat kuitenkin useat sinulle päätyneet, ja onkohan noin iso määrä nuorelle naiselle vähän liian iso. Seisoo pian samojen ongelmien edessä 😀 Yleisesti ottaen ajttelen että muutama pienempi yllätys jakaa paljon enemmän iloa ja laajemmalle kuin yksi iso jysäri?

 16. Mahtava tämä sinun tavaranvähennys-projektisi. Itse olen myös ruvennut karsimaan tavaroitani. Huomasin tällaisen kampanjan http://rintasyopa.fi/kanssasi/ joten taidan seuraavaksi käydä rintaliivilaatikkoni läpi, mitä sieltä voisi vähentää 🙂

 17. Pakko linkittää tähän mielenkiintoinen juttu vähän samasta asiasta: liika valinnanvara on tosiaan liikaa: http://www.youtube.com/watch?v=VO6XEQIsCoM

  Suosittelen katsomaan, tuo on oikeasti tosi mielenkiintoinen juttu. Kun valinnanvaraa on lähes rajattomasti, tulee hyvästä ja aivan loistavastakin valinnasta helposti se tunne, että aina olisi voinut valita vielä paremmin. Tämä toimii sekä jättivalintatalossa että elämän suuremmissa valinnoissa.

  Tavaranvähennysprojektia on täälläkin aina välillä päällä, joten on ollut kiva katsoa sinun vähentelyjäsi. 🙂 Mitä meikkeihin tulee, itselläni pahin ähky on luomivärien suhteen. Niitä on nyt 89. Muutama on menossa myyntiin, jokunen on mukana vain muinaismuiston ominaisuudessa, ja kaveri antoi juuri 8 käyttämättä jäänyttä luomiväriään minun hellään huomaan. Viime vuoden Suuressa Luomivärienkulutusprojektissa sain kulutettua loppuun 15 luomiväriä, mutta uusiakin tuli kuvioihin. Nyt olen onneksi siinä tilanteessa, että ei yksinkertaisesti tee mieli ostaa uusia luomivärejä, yhtään. Saatan kuljeskella kosmetiikkaosastoilla swatchaillen luomivärejä, ja mietin, mitä ostaisin, kunhan saan varastoja pienennettyä, mutta en tunne mitään halua ostaa mitään nyt.

  Mutta luomiväriähkyä on päällä silti. Ristiriitaiseksi homman tekee se, että suurin osa on oikeasti käyttökelpoisia ja mukavia sävyjä, jotka eivät ole liian samanlaisia jonkun muun kanssa. Harvoin käytetyistä räikeämmistä sävyistäkään en halua luopua, koska niillä on hauska irrotella sopivissa tilanteissa. Haluaisin saada loppuun vielä ehkäpä 8 sävyä (ei tapahdu ihan heti) ja antaa eteenpäin ainakin pari sävyä. Tällä hetkellä on menossa koko meikkikokoelmaa koskeva Project 10 Pan, koska myös huulituotteiden määrä ärsyttää. Niiden määrä ei sinällään ole ihan hillitön, mutta käytän huulimeikkejä hävettävän harvoin, ja yritän vähän kunnostautua. Olen luomiväripohjainen elämänmuoto.

  Tällä hetkellä olen "ratkaissut" ähkyn sillä, että valitsen rajallisen määrän luomivärejä ja muita meikkejä käyttöön yhdeksi tai kahdeksi viikoksi. Tämä tuntuu tosin välillä jo vähän liian rajoittavalta ja kyllästyttävältä, mutta näillä mennään nyt toistaiseksi.

  Vinkkinä vielä muuten kaikille luomivärinappien siirtelyn ystäville: hammastikkuharjojen säilytyskotelot! Olen depotannut yli puolet luomiväreistäni ja sommitellut ne näihin pikku"paletteihin", eli pieniin muovikoteloihin joita saa hammastikkuharjojen mukana. Esim. Rainbown koteloihin mahtuu 2-7 luomiväriä koosta riippuen. Todella syvät pannut eivät välttämättä mahdu mukaan, eivätkä nämä tietenkään ole maailman tukevimpia koteloita, mutta ainakin omassa käytössä toimivat loistavasti ja kestävät matkustamistakin. Sopivat väriharmoniat yhteen ja teipillä kiinni rasiaan, niin kyllä lähtee!

  Kiitos vielä ihanasta blogista, Virve! 🙂 Ethän koskaan lopeta?

 18. Oon huomannut tuon saman asian joissain vaatenettikaupoissa. Pökerryn liiasta valimoimasta enkä tilaa mitään. Haluan käydä kaikki mielenkiintoiset osastot kokonaan läpi, jos se on liian aikaa vievää ja siten mieltä kuluttavaa, niin mieluummin jätän homman kesken.

 19. Hieno homma, kun annoit liikoja pois; vaikka vieläkin varmasti karsimisvaraa on 🙂 Itselläni on vain kaksi lakkaa (pari ylimääräistä annoin pois) ja toisaalta noistakin toinen on turha, lakkaan tosi tosi harvoin, on niin rumat kynnet ja muutenkin hirvittää se myrkky.
  Aurinkoinen

 20. Ilmoittaudumme niiksi onnekkaiksi, jotka saivat tuon mielettömän määrän lakkoja ja täällä on ilo ollut rajaton. Virvelle vielä iso kiitos anteliaisuudesta. Tervetuloa kurkkaamaan paria viimeistä postausta.

 21. Aivan mahtavaa Virve! Täytyy tunnustaa että sydämeni löi tyhjää kun tajusin mitä olet tehnyt! Aikoinaan osasit luopua rakkaista viisikoistasi ja nyt olet ottanut toisen megaharppauksen 🙂
  Olit joskus useampi vuosi sitten yksi niistä henkilöistä jotka innostivat minut miettimään omia taaroitani ja suhtautumistani materiaan. Hienoa, että olet näin päässyt taas vähentämisen makuun!

  Paljastatko vielä mikä on tuo huumaava pinkki lakka kynsissäsi? Onko kyse siis Color Clubin Space Casesta vai oletko yhdistänyt tavallista ja glitteriä?

  Paljon kiitoksia mahtavasta blogista ja hurmaavaa kevättä sinulle! -jennie

Kommentointi on suljettu.