Eikö se tule kalliiksi ja vie aikaa?

Moni on miettinyt, kuinka käytännössä tulen saamaan yhdistettyä Lontoosta työssäkäynnin työhöni Helsingin ja Tukholman välillä.

”Eikö se jatkuva lentely tule kamalan kalliiksi?

”Eikö työmatkoihin mene tolkuttomasti aikaa?

Niin, kaikki on suhteellista.

Laivatyössä monet tulevat töihin kauempaa. Koska palkkaus on hyvä, työsuhde-edut mainiot ja ihmiset muuten vaan tykkäävät työnsä luonteesta ja rytmistä, on moni valmis laittamaan kerralla hieman aikaa töihin ja sieltä pois siirtymiseen- matkaa kun ei tarvitse taittaa kuin kerran kahdeksassa tai kymmenessä päivässä! Keski-Suomen yläpuoleltakin tulee yllättävän moni eikä viiden tai kuuden tunnin junamatka ole laivatyössäkäyville mikään poikkeus.

Moni käy töissä esimerkiksi Vaasasta. Ensimmäinen työvuoron kannalta mahdollinen juna kotiin Vaasaan saattaa lähteä klo 13 ja olla perillä Vaasassa puoli kuuden jälkeen. Hintaa junalipulla on lähes 60 euroa yhteen suuntaan.

Itse tulen pääsääntöisesti lähtemään töitä edeltävänä iltapäivänä Lontoossa lentokentälle, josta koneeni alkuillasta lähtee. Kone on perillä Suomessa klo 23 jälkeen (tähän suuntaan lennettäessä häviän kaksi tuntia aikaa) ja suuntaan kentältä helposti vanhempieni luokse, jonne on noin 15 minuutin ajomatka. Pääsen vaihtamaan heidän kanssaa kuulumisia, nukkumaan yön vanhassa huoneessani ja lähtemään aamulla töihin. On ihan ok käydä yöpymässä vanhempien luona noin kerran kolmessa viikossa ja päivittää kuulumisia kasvotusten.

Kun puolestani pääsen töistä, loppuvat työni aamupäivällä laivan tultua satamaan. Tämän jälkeen on mukava hetki sopia treffit kaupungille perheen tai ystävien kanssa (joita voin muutenkin edelleen nähdä työpassini aikana kaupungilla joka toinen iltapäivä!), käydä syömässä ja suunnistaa sitten lennolle, joka lähtee kello neljän ja viiden välillä ja on perillä Lontoossa viiden-kuuden maissa paikallista aikaa. Samaan aikaan kuin sen Vaasalaisen juna! Siitä sitten vaan kämpille ja edessä on vielä mukavasti iltaa.

Itse varsinaiseen matkustamiseen (matkat kentälle, lentomatkat) menee siis noin 12 tuntia, mutta veikkaan, että niin menee monelta muultakin töissäkäyvältä kolmen viikon aikana. Itseasiassa väittäisin, että yllättävän moni käyttää kolmessa viikossa työmatkustamiseen helposti jopa 30 tuntia valittamatta asiasta tehdessään töitä viitenä päivänä viikossa, kun työmatkaan on varattava tunti suuntaansa (keskimäärin Suomalaisten työmatka on n. 40 min kuulemma). Eli vaikka mukaan laskisi perheeni ja ystävienikin kanssa viettämäni ”luppoajan” ja hyvin nukutun yönkin, käyttää moni silti työmatkoihinsa enemmän aikaa kuin minä. Ja minun ei tarvitse matkustaa kuin kahtena päivänä!

Jos siis kävisin Helsingin keskustassa Keravalta töissä, saisin varmasti varata aikaa matkoihin ainakin tunnin. Ensin lähtisin kotoa rautatieasemalle, köröttelisin aamujunalla keskustaan ja kävelisin työpaikalleni. Hups, tunti uppoaa tähän helposti! Puhumattakaan sitten rahasta…

Kerava-Helsinki välillä voimassa oleva 30 päivän lippu maksaa hieman yli 130 euroa ja lentolipun Lontooseen saa 50-80 eurolla, eli omalla työrytmilläni lentolippuihin kuluu noin 150-240 euroa kuukaudessa ja mitä aiemmin liput varaa, sitä halvemmalla todennäköisesti pääsee. Ei siis paha hinta siitä, että saa elää unelmaansa!

Eli vastauksena asiaa miettineille:

Ei se nyt niin kalliiksi tule eikä siihen ihan tolkuttomasti mene aikaa.

Kyllä asioita voi tehdä jos vain haluaa.

(Ja niin, tottakai tunnen huonoa omaatuntoa lentämisestä. Mutta samalla minun pitäisi varmasti tuntea sitä laivatyöstänikin.)

32 kommenttia artikkeliin ”Eikö se tule kalliiksi ja vie aikaa?”

 1. Aivan ihana tämä sun uusi järjestelysi. 🙂 Ite teen yötyötä ja mullakin on ihan normaalia 5-7 päivän vapaat. Ite kyllä ajan päivittäin autolla sen työmatkan niinkuin monet muutkin, tosin vain 10-15 min. per suunta. Sulla on silti niin paljon paremman kuuloiset oltavat. 🙂

  Inhoan sitä kasista-neljään -ihmisten marinaa ja ihmettelyä kaikesta vähänkin "erikoisemmista" työajoista ja -järjestelyistä. Aina ihmetellään että eikö sua väsytä, miten jaksat, miten keksit vapaille tekemistä jne. Voi jessus! Ihmiset on erilaisia ja mua kiehtoo hirveesti ihan kaikki muu paitsi toimistorytmi-elämä. Tunnen myös jotain suunnatonta yhteenkuuluvuuden tunnetta kaikkien sellaisten kanssa jotka ei myöskään elä tota kasista neljään -elämää. 😀

  Jokainen tehköön miten parhaaksi näkee. Ja hei! Ihmiset on suht tietämättömiä siitä, miten paljon bisnesmiehet reissaavat työkseen. On ihan järjetön määrä myös ulkomaalaisia ja ulkomailla asuvia, jotka käyvät Suomessa duunissa, asuvat joka viikko tai lähes joka viikko ma-pe hotellissa ja lähtevät taas muutamaksi päiväksi kotiin. Sä sentään lennät VAIN kymmenen päivän välein. 🙂

  Hirveesti tsemppiä uuteen elämääsi, kuulostaa niin rennolta ja ihanalta!!! 🙂 <3

  • Minäkin tein aikoinaan yli 10 vuotta pelkkää yötyötä rytmillä 7 yötä ja 7 vapaata.
   Kyllä siitä esitettiin mitä kummallisimpia kysymyksiä, mutta ehkä erikoisin oli puuttuminen rahaan ja palkan lisiin.

   Kenellekään ei tainnut tulla mieleen, että yö- tai vuorotyöläinen tekee töitä silloin, kun suurin osa kansalaisista saavat viettää iltaisin, lauantaisin, sunnutaisin ja juhlapäivinä aikaansa perheen, ystävien ja sukulaisten kanssa, kun taas alamme yö- ja vuorotyöläiset tekevät samaa työtä, kuin päivävuorolaisetkin – vain eri aikaan vuorokaudesta. Samalle olimme myös paikalla ja palvelemassa näitä vapaapäiväläisiä, jos jotain yllättävää sattuu.

   Onhan se nyt vähintäänkin oikeus ja kohtuus, että poikkeavista työvuoroista maksetaan myös palkanlisää riittävästi!

  • Totta puhut.Teen itsekin kolmivuoro työtä ja olen vähän yli viisikymppinen,yövuoron jälkeen tuntuu ettei enää jaksaa ja rahakin on vähän siihen vaivaa nähden .Mutta ennen kaikkea työ on mielenterveyttä siksi jaksaa.Ja tietysti joka päivä kun pääsee kotiin kylppäriinsä purkiensä ja purnukoinsa seuraan niin beauty addikti herää henkiin taas pitkän ja raskaan vuoron jälkeen aaaaaaaaaah

 2. Tuli mieleen, että mitäs sitten jos myöhästyy töistä niin pahasti, että laiva ehtii jo lähteä, käykö niin usein? (siis ihan yleisesti puhuen, en tarkoita käykö sinulle niin usein :D). Jos ihmiset tulee pitkien matkojen päästä, niin saattaahan junat (ja lentokoneet:) olla joskus tosi pahasitikin myöhässä 🙂

 3. moikka! 🙂 tees postaus make up storen meikkivoiteesta ja peitevoiteesta, KUULEMMA IHME TUOTE<3 tuote taisi olla nimeltään MAC:n Pro Longwear

 4. Noin kun ajattelee, eihän tuo kovin kallista ole. Aika monella menee auton tankkiin yli 240€ kuukaudessa, joka on sun maksimihinta lennoille. Itse en ainakaan selviä kuukauden bensakuluista alle 130 euron.

 5. Oi miten ihanaa! Multa oli jostain kumman syystä mennyt ohi tuo sun aiempi postaus Lontooseen muuttamisesta.
  Olet aivan oikeassa, matka-aikasi on loppujen lopuksi jopa lyhyt. Kolmessa viikossa 30 h työmatkoihin on ihan normimäärä, ja sulla jää reilusti alle.

  Lontoon postauksia jo odotelle!

  naela

 6. Mun mielestä sun ei tarvitse potea huonoa omatuntoa lentämisestä. Kaikki eletään samassa maailmassa jossa ei vaan pysty olemaan superihminen. Veikkaan ettei kukaan ole sen parempi kuin toinen näissä asioissa. Tää nykyinen vaatimustaso tuntuu olevan ihan älytön: pitäisi olla ekologinen, toimia kaikkien eettisten normien mukaan, olla kaunis, hoikka ja aina hyväntuulinen, menestyä työelämässä, olla ulkoisesti vauras (silti ekologinen, huom) jnejne. Eihän se nyt vaan ole mahdollista, aina on joku sanomassa että väärin. Minä sanon, että nauti lentämisestä ja iloitse rauhassa muutosta 🙂 Uskon, että jokainen meistä tekee jotain hyvääkin vaikka lentelisi sinne tänne tai yksityisautoilisi kaikkialle.

  -hoppis

 7. Nimenomaan, kyllä asioita voi tehdä jos haluaa! Rohkeutta se vaatii, ne joilla sitä ei ole pysykööt rauhassa "turvallisissa" vaihtoehdoissa ja lopettakoot muiden päätösten kritisoimisen. Asiat ei oo niin monimutkaisia ja hankalia jos niistä ei itse päätä sellaisia tehdä. Go Virve, toivon sulle kaikkea hyvää tämän ison muutoksen kanssa, nauti! 🙂

 8. No etkö sitten tunne huonoa omaa tuntoa? Aivan käsittämätöntä, että joku pystyy tuollaiseen. Itse koen kamalaa morkkista jo satunnaisesta lentämisestä. Ilmastonmuutos ei sit varmaan huoleta hirveästi? Etkö ajattele, millaisen perinnön lapsenlapsillesi haluat jättää? Elämiskelvottomaksi kuumuneen pallon?

  • Mutta ylla oleva anonyymi silti myontaa satunnaisesti lentavansa… eikos sitten pitaisi pysya ihan kotosuomessa jos on varaa arvostella muita. Eihan tuo ole ideaalia etta lennetaan usein mutta entas ulkomailla asuvat suomalaiset, saanko tulla kotiin pari kertaa vuodessa ja silti menna lomalle? Totta, lentaminen on paha asia luonnolle, mutta blogin kirjoittaja saattaa elaa muuten hyvinkin ekologista elamaa, en siis koe etta voin arvostella tuntematonta ihmista yhden asian suhteen. Jepjep.

   Tulkaa joskus Dubliniin sitten lomailemaan niin naatte kuinka herttainen paikka taa on 🙂

   T. Ansku, joskus lentokoneessa matkustava

  • No ihan varmaan tää likka haluaa ihan kamalan saastuneen ja kärventyneen Maapallon, eikös me kaikki sitä haluta! Eihän meillä mitään muuta syytä edes ole lennellä lentokoneilla ja ajella autoilla. Että älä sää huoli, kyllä mä ja varmaan moni muukin voi lentää ihan sunkin puolestas että saadaan tää Maapallo tuhottua! 😉

  • Voi kultaseni. Ilmastonmuutos on normaalitila maapallolla. Ihminen vain kiihdyttää normaalia lämpenemistä, joka johtaa sitten kyllä jäähtymiseen eli jääkauteen.

   Mielestäni on hienoa jos joku kykenee elämään mahdollisimman ekologisesti, mutta en pidä siitä, että sitten tuomitaan muiden ihmisten elämäntavat. Toki olisi hienoa jos kaikki pystyisivät elämään mahdollisimman luontoystävällisesti, mutta niin ei tule koskaan tapahtumaan.

  • Elän ja ajattelen ekologisesti mutta se on minun valitani en voi pakottaa muitatekemään niin enkä narista. Mitä tulee lentämiseen ei taatusti ole minulla aikaa käydä välimerellä katsomaan sukulaisiani hevosella ja vilkuttaa meren takaahei vaan en pääse pitemmälle kun hevoseni kastuu ja kun on vain kuukausi kesäloma,lennän ja ajaan autoa kun on tarpeen.Valinnan vapaus on mikä meitä erottaa eläimistä

  • Niin mistin että lampaiden piereskelykin muuten aiheuttaa ilman muutosta joten pitäisikö hävittää kaikki lampaat maailmalta minä kun en niitä syö olen vegetaristi a rakastan eläimiä,silti kokkaan lihaa ruokaa muille perheen jäsenilleni.Kunnioitan muita, jotta minua kunnioitetaan

 9. Ihan loistava juttu! Teet juuri niin kuin oikein on. 🙂 Unelmien eteen pitääkin tehdä töitä ja parhaita kaikki asiat on silloin, kun ne ei tuu niin sanotusti ilmaiseksi. On oikein nauttia elämästä ja seurata omia unelmiaan. Sitten jos ei enää tunnu hyvältä, niin voi ottaa uuden suunnan. Onnea matkaasi! 🙂

 10. You go, girl – äläkä välitä kaiken maailman marisijoista!
  Yleensä ne jotka jaksaa eniten nähdä vaivaa toisten elämästä on itse kuvioihinsa jumiutuneita arkailijoita, jotka haluais repästä just samalla tavalla – mutta ei vaan uskalla…=D

 11. Tässä tiivistyy lentämisen ja ilmastonmuutoksen yhdistämisen ongelma: lentämisen ollessa edullista ihmiset lentävät paljon. 48 lentoa vuodessa on paljon ja ne ja luultavasti ylikin sinulla kertyy edestakaisiin lentoihin, jos lennät kaksi kertaa kuukaudessa Lontooseen koko vuoden.

  Ymmärrän, että rakkauden eteen haluaa nähdä vaivaa ja tämä järjestely toivottavasti ei ole elämänmittainen. Kun pitää punnita rakkautta ja CO2 päästöjä niin luultavasti kuitenkin melkein kaikilla ihmisillä rakkaus voittaisi.

  Ainahan voi lentämisestä ajatella myös niin, että on parempi ilmaston kannalta tehdä lentoja täydellä koneella kuin vajaalla – laiha lohtu tietysti tämäkin, mutta onpahan kuitenkin.

  Jännä seurata, miten tämä unelmasi elää ja kehittyy. Odotan mieleenkiinnolla postausta vuoden päästä, kun pystyt takemmin kertomaan järjestelyn plussat ja miinukset. Kaikkea hyvää sinulle Lontooseen.

  • Aika aikaansa kutakin. Virve on nuori nainen, joka elää unelmaansa tässä hetkessä. Kukaan ei ole sanonut, että tämä järjestely olisi elämänmittainen. Kuka edes nykyaikana tekee elämänmittaisia järjestelyjä työasioihin tuossa iässä? Minä näen tässä asiassa paljonkin järkeä. Virvehän luultavasti lentäisi muutenkin paljon Lontooseen, joten miksei siellä voisi samalla sitten asua? Nuorena juuri täytyy tehdä asioita, jotta niiden tekemättömyyttä ei vanhana kadu. Nuorena jaksaa ja nuorena uskaltaa. Go Virve!! 🙂

  • Naulan kantaan: aika aikaansa kutakin. Pointti olikin, että toivottavasti suuret massat eivät ala nähdä lentämistä tuiki tavallisena tapana taittaa työmatkat, sitä tämä pallo ei nimittäin kestä. On hyvä miettiä kulutusvalintojensa seurauksia, rahallisia ja niitä joita ei rahassa voi mitata. Kukaan meistä länkkäreistä ei tällä saralla ole enkeli, mutta se ei estä tiedostamasta valintojemme vaikutuksia: itseemme, muihin ja ympäristöön.

   Ihmisillä on muuten erilaisia unelmia, toiset kaipaavat vaihtelua ja toiset unelmoivat niistä elämänmittaisista suunnitelmista – ihan vanhat ja nuoret. Elämä vain sattuu niitä keppejä heittämään ja suunnitelmat harvoin pitää. Nykyaikana saa unelmoida myös siitä vakiduunipaikasta, vaikka se harvoilla toteutuu tai on trendikästä.

   Edelleen toivotan Virvelle onnea, tavaramäärän karsimisessa olet päässyt pitkälle…pidemmälle kuin moni (minä mukaan lukien) edes haluaa mennä.

 12. Hei!

  Odotan innokkaasti kokemuksiasi tästä uudesta työ-, asumis- ja matkajärjestelystä ja erityisesti kaikkia Britanniaan ja Lontooseen liittyviä postauksia!

  t. nelikymppinen ikuinen Lontoo/Englanti-intoilija

 13. Oi Virve, olet niin suloinen! ^^ Ihanaa, että olet oikeasti miettinyt näitä asioita ja laskenut vielä tunnitkin! Olen kyllä mielessäni pohtinut päätöstäsi vaikken täällä siitä ole kysynytkään. Hienoa, että valaisit asiaa! 😀

 14. Jos itse jaksaa työmatkan, niin ei se liian pitkä ole. Kukin tavallaan.
  Mitä muuten kuuluu Diorin viisikoillesi nykyisin?

 15. Whoaaaa mistä saa niin halvalla lentolippuja lontooseen?? minäkin lähden! 😀

 16. Hienoa ratkaisu Virve! Varsinkin nuorena pitää mennä ja toteuttaa unelmiaan (ja miksei vanhempanakin, jos mahdollista). Joku täällä "ripittää" sinua lentämisestäsi, sovitaan niin, että saat minun tähän astisen elämäni käyttämättä jättämäni "lentokiintiöt" (46 vuotta – 4 vuotena lentoja yhteensä 10 kpl rakkauden vuoksi:)), joten se siitä. Sinulla on tosi mukava blogi!

 17. hmm.. Noista välimatkoista ja sihen kuluneista ajoista hyvä esimerkki oman elämän kautta: Muutin espoosta lohjalle ja työpaikka säilyi espoossa. Välimatkaa kotoa töihin vajaa 60km.

  Reilu tunti ensin kotoa espoon päähän, siitä odottamaan espoon sisästä bussia ja sitten kävely töihin. Kuulostaa helpolle ja nopealle mutta, suurin osa ajasta on odottamista ja aikataulujen sovittelua, työajat kun on kaikki mahdollinen klo 8-21 välissä.

  paras esimerkki oli sunnuntai kesäaikataulu ja työt alkaa vaikka klo 12, niin piti lähteä aamu 9 bussilla, olin klo 10 espoossa ja 10.46 vaihto bussiin, ja sit onkin vaan puoli tuntia aikaa vaihtaa vaatteet yms.
  – Ja piti varautua mm. bussien myöhästelyihin ja muihin ruuhkiin. Tietty ennen lähtöä piti hoitaa naama kuntoon, käyttää koirat yms.. Nykyään mulla on auto, vajaa 45 min matkaa 😀

  Onnea sulle Lontooseen <3

 18. Norwegianin Lontoon lennot on kaukosuhteisenkin pelastus 🙂 Ajat on tosi kätevät ja hinnatkin mieluisat.
  Oli aika hassua lukea tästä jutusta, samanlainen muuttoaikomus on nimittäin pohdinnassa täälläkin… 🙂

 19. Minusta se on aivan ihanaa,kun tykkää työstään niin elää sille.Nuorena vielä jaksaa.Rahaa on tehty tuhlattavaksi jos on eikä sitä vie hautaan mukaansa.

Kommentointi on suljettu.