Tämän vuoksi tukkasi ei kasva pitkäksi

*Sis. mainoslinkin

Paitsi että olen ollut jo parin vuosikymmenen ajan kiinnostunut kosmetiikasta, ovat myös hiukset kiinnostaneet minua paljon.

Tukka ei kuitenkaan ole ollut kiinnostukseni kohde siinä mielessä, että olisin halunnut vaikka alkaa opiskella kampaajaksi, sillä aivan kuten en tykkää meikata muita tai tehdä muille hoitoja, en myöskään ole innostunut leikkaamaan ja laittamaan muiden hiuksia.

Hiukset kiinnostavat minua kuitenkin teoriassa paljon ja olen halunnut ymmärtää niitä paremmin.

Toki kosmetologikoulussa ja estenomin opinnoissa on käyty läpi hiuksia jossain määrin teoriatasolla, mutta ei kuitenkaan niin paljon, että olisin varsinaisesti oppinut ymmärtämään hiuksia siltä kannalta, miten niitä kannattaa hoitaa, mitkä ainesosat ovat niille parhaita tai ylipäätään pääsemään paremmin sisään hiusten sielunelämään.

Otin kuitenkin jo kesällä yhden ratkaisevan askeleen tätä kiinnostustani kohti, kun laajensin aiemmin viime vuonna alkaneita luonnonkosmetiikan tuotekehittämisen opintojani Formula Botanicalla ja poimin loppukesästä kurssitarjonnasta itselleni luonnonmukaisten hiustuotteiden valmistukseen opastavan kurssin.

Alkuinnon jälkeen kurssin läpikäynti jäi hieman muiden juttujen täyttäessä elämää, mutta vuodenvaihteessa päätin, että alan taas opiskella luonnonkosmetiikan valmistusta enemmän ja jatkan hiuksiinkin syventymistä.

Olen vasta kurssin alkumetreillä, mutta kurssi on jo nyt ollut hyvin kiinnostava. Olen poiminut sen sisällöstä jo useita aiheita, joista haluan blogiinkin kirjoittaa, sillä uskon niiden kiinnostavan monia.

Lue myös: Näin hoidan hiuksiani – 10 vinkkiä

Kuinka pitkäksi tukka voi kasvaa Virve Fredman

Yksi mielenkiintoinen aihe on ollut kysymys siitä, voiko jokainen saada pitkän tukan.

Jos itsellään on pitkä tukka, toteaa helposti, että tottakai jokainen voi saada pitkän tukan, sen kun vain kasvattaa sitä kuten on itsekin tehnyt. Oikeasti tämä ei kuitenkaan ole näin helppoa, sillä hiustenkasvu ei ole kiinni vain omasta päätöksestä tai tahtotilasta, vaan geenit ovat siinä suuressa roolissa.

Hiukset kasvavat tyypillisesti 1 – 1,5 cm kuukaudessa. Toisten tukka kasvaa nopeammin kuin toisten, mutta kasvunopeus ei suoraan itsessään vielä määritä sitä, voiko juuri oma tukka kasvaa pitkäksi.

Hiusten elinkaari muodostuu kolmesta vaiheesta. Ensimmäinen vaihe on kasvuvaihe, jossa hius kasvaa, kun sen tyveen muodostuu uutta hiusta. Jokainen hius ei kuitenkaan ole jatkuvasti tässä kasvuvaiheessa.

Elinkaaren toisessa, pari kolme viikkoa kestävässä vaiheessa hiuksen kasvu pysähtyy, minkä jälkeen hius siirtyy elinkaarensa viimeiseen vaiheeseen eli lepotilaan.

Tämä vaihe kestää tyypillisesti kolmesta neljään kuukautta ja tämän kasvuttoman kauden jälkeen hius irtoaa, minkä jälkeen alkaa jälleen uuden hiuksen kasvuvuoro.

Koska hiukset ovat jatkuvasti elinkaarensa eri vaiheissa, ei päässä myöskään ole kaljuja läikkiä. Koko tukka ei siis kerralla kasva ja siirry pysähtymisvaiheen kautta lepotilaan irtoamaan kerralla.

Lue myös: Ohoh, hiusten luonnollinen kuivuminen vaurioittaa hiuksia föönausta enemmän

Kuinka pitkäksi tukka voi kasvaa Virve Fredman

Se, kuinka pitkäksi hius pääsee kasvamaan riippuu täysin hiustenkasvun ensimmäisen vaiheen kestosta.

Tyypillisesti hiuksen kasvuvaihe kestää 3-5 vuotta, mikä tarkoittaa, että tukka voisi hiusten kasvunopeudesta riippuen ehtiä kasvamaan 36 sentistä 90 senttiin.

Jo tässäkin voi siis olla iso ero. Jos hius kasvaa sentin kuukaudessa ja sen kasvusykli on vain kolme vuotta, ei se ehdi kasvaa 36 senttiä pidemmäksi ennen kuin se jo irtoaa.

Jos taas tukka kasvaa vauhdilla eli 1,5 senttiä kuukaudessa, voi se ehtiä samassa ajassa kasvaa 54 senttiä.

Jos kasvusykli on pidempi, voi tukka kasvunopeudestaan riippuen ehtiä kasvamaan 60 senttiä tai jopa 90 senttiä.

Kolmesta viiteen vuotta kestävä kasvuvaihe on kuitenkin vain tyypillisin esimerkki siitä ajasta, jonka hiukset ovat kasvutilassa. Joillakin kasvuvaihe voi olla tätäkin pidempi ja toisilla taas jopa lyhyempi.

Käytännössä omien hiusten kasvuvaihe voi siis olla mitä tahansa yhden ja kymmenen vuoden väliltä.

Tämän vuoksi jotkut voivat päästä ennätystenkirjaan parimetrisillä kutreilla toisten tuskaillessa jo pelkän yli hartiamitankin pääsyn haastavuutta.

Kun vielä ottaa huomioon, että hiuksia käsitellään ja monet muutkin ulkoiset tekijät rasittavat niitä, minkä vuoksi hiusten latvoja täytyy myös säännöllisesti leikata, voi mahdollisuus pitkiin hiuksiin rajoittua entisestään.

Jos siis tukka kasvaa pitkäksi, on siitä kiittäminen geenejään. Toisaalta hiusten pituus ei millään tasolla määrittele mitään ja minkä tahansa pituiset hiukset voivat olla upeat.

Itseasiassa pitkä tukka on minusta usein jopa hieman hankala, sillä sen laittaminen voi olla työlästä ja siksi se usein vain on, kun taas lyhyemmän ja keskipitkän tukan kanssa voi olla enemmän mahdollisuuksia sen keveyden vuoksi.

Lue myös: Arganöljy ihon ja hiusten hoidossa – kaikki arganöljystä

Kuinka pitkäksi tukka voi kasvaa Virve Fredman

Voiko hiusten kasvuun vaikuttaa?

Jos hiusten kasvuvaiheen pituus kerran on geeneissä määritelty, niin voiko sitten edes hiusten kasvunopeuteen vaikuttaa ja yrittää sen kautta ”ehtiä” kasvattamaan tukkaa pidemmäksi ennen hiusten irtoamista?

En ole aiheen asiantuntija, mutta omalla kohdallani hiusten kasvua vauhditti huomattavasti biotiinilisän käyttöönotto.

En ole enää hetkeen syönyt tuota lisää, mutta kun aloin syödä sitä koin, että tukkani kasvaa aiempaa nopeammalla vauhdilla ja sain kuulla siitä usein myös tutuilta, joita en ollut esimerkiksi muutamiin kuukausiin nähnyt. Minulta kysyttiin monet kerrat, olinko ottanut hiuksiini pidennykset.

Kaikilla biotiini ei tehosta hiusten kasvua, mutta olen kyllä kuullut monilta samansuuntaisia kokemuksia kuin mitä itselläni on ollut.

Itselläni biotiinin syöminen tehosti paitsi hiusten, mutta myös kynsien kasvua.

Jos biotiini kuitenkin tehostaa omaa hiusten kasvua, on se joillakin kuulemma sen myötä myös vaikuttanut hiusten paksuuteen. Oma tukkani on luonnostaan varsin paksu, joten en ole itse kiinnittänyt tähän asiaan huomiota.

Kuinka nopeasti biotiinin syöminen näkyy hiuksissa?

Biotiinin syöminen ei kuitenkaan näy varsinkaan hiuksissa kovin nopeasti muuten kuin ehkä tosiaan tehostuneena kasvuvauhtina.

Moni hehkuttaa, että on syönyt biotiinia kuukauden tai pari ja jo siinä vaiheessa tukasta on tullut paksumpi eivätkä kynnetkään enää lohkeile, mutta tämä on tietysti pelkkää kuviteltua vaikutusta.

Jos biotiini tekee omille hiuksille tai kynsille jotain, voi se tehdä vain niille osille, jotka vasta valmistuvat näkymättömissä ja saavat biotiinista vahvistusta.

Hiusten kasvutahdista riippuen menee siis kuukausia tai jopa vuosia, että voi todeta, onko biotiinin käyttö saanut oman tukan vaikkapa kasvamaan vahvempana.

Sormien kynnet puolestaan kasvavat tyvestä kärkeä kohti edeten keskimäärin vähän alle 3,5 mm kuukaudessa, eli omien kynsien kasvunopeudesta ja kynsien pituudesta riippuen menee silti tavallisesti ainakin kolmisen kuukautta, jotta biotiinin mahdollisesti vahvistama kynsimassa on mönkinyt kynsien kärkiin asti ja auttanut vähentämään kynsien liuskoittumista ja lohkeilua.

Hyvä biotiinivalmiste hiusten ja kynsien kasvuun

Itse söin yli kolme vuotta *Helein Strong Biotin+ Kauneusravintolisää, joka löytyy myynnistä täältä.

Valmiste sisälsi biotiinin lisäksi myös mm. sinkkiä, jota suositellaan usein syötävän samanaikaisesti.

Aiemmat biotiiniin liittyvät blogipostaukseni voi lukea täältä.

Jos siis tuntuu, että oma tukka ei kasva pitkäksi, vaikka kuinka yrittää sitä kasvatella tai korkeintaan saavuttaa aina vain jonkun tietyn pituuden, voi tosiaan olla, että asia on juuri niin ihan geneettisistä syistä eikä sille vain voi tehdä mitään – paitsi turvautua halutessaan hiustenpidennyksiin.

Lue myös: Kumpi on parempi, Cloud Nine vai ghd?

Kuinka pitkäksi tukka voi kasvaa Virve Fredman

Kasvaako teillä tukka helposti?

20 kommenttia artikkeliin ”Tämän vuoksi tukkasi ei kasva pitkäksi”

 1. Saattaisi kasvaakin, mutta laatu on suomalaisen hapero ja ohut – kampaajilta kuulee aina, että kovasti on kasvaneet, mutta toisaalta haaroittuvat kovasti eli pitää sitten pätkiäkin reilummin.

  Niistä vähistäkin tippui puolet päästä joku aika sitten, päädyin laittamaan paketin tuuhennoksia. Ja seuraavalla kerralla kaksi. Lopulta repäisin ja sijoitin 50cm pidennyksiin, ja on muuten ihanat. 🙂

 2. Hei! Olipa kivaa ja helppoa luettavaa hiuksista teoriatasolla 👍 kiitos siitä. Tuosta biotiinistä, kun mainitsit, että voi vaikuttaa vasta pidemmän ajan päästä että huomaa hiustensa kasvaneen, niin eikö se silloin kiihdytä myös muuta karvankasvua keholla? Kasvojen, kainaloiden, kaikkien muidenkin karvojen kasvu pitäisi silloin vaihdittua, ja se taas on näin naisena epätoivottavaa (koska kauneusihanteet :D). Itsekään en todellakaan hiusten asiantuntija ole, mutta voisiko biotiini vaan ennaltaehkäistä sitä, ettei hiukset pääse niin nopeasti haurastumaan, kuten muutenkin perusterveet elintavat siihen vaikuttaa? Kysyn siis puhtaasta uteliaisuudesta, koska en todellakaan tiedä :/

  • Hei!
   Itse olen parin vuoden ajan vaihtelevasti syönyt biotiini ravintolisä, juukset ovat alaseljän asti, mutta muu karvankasvo ei,onneksi, oke kiihtynyt :)).. toki kynnet kyllä kasvaa kans vauhdilöa, mutta todella suosittelen syömään biotiinia, tauoilla vaan, jotta oma kroppa ei tottuisi liikä tohon ravintolisän..

 3. Minulla ihoon, hiuksiin ja kynsiin auttoi sisäisesti nautittu kollageeni. Mielestäni alle 40-vuotiaiden ei kollageenia tarvitse käyttää, mutta yli nelikymppisille siitä on hyötyä.

 4. Mitä tekee pitkillä hiuksilla jos ne on ohuen ohuet kuin hiiren häntä. Paksuuteen ei voi vaikuttaa mitenkään. Ei edes lisäkkeillä, koska sinetit, teipit ja what ever näkyvät ohuessa hiuksistossa. Ja se jos mikä on rumaa katsottavaa.

  • Olen kuullut, että on saatavissa myös tuuhennoksia. Eli, ne voisi auttaa ohut hiuksisille saamaan voluumia 🙂

   • Niinpä on….ja liitoskohta näkyy aina. Etenkin bussissa, kaupan kassajonossa, ei tiedä mihin silmänsä kohdistaisi ettei mene tuijottamiksi, kun sinetit, teipit ym näkyy.

  • Haluaisin muistuttaa ravintolisien haittapuolista, sillä normaalilla terveellisellä ruokavaliolla pitäisi saada riittävästi B7-vitamiinia eli biotiinia. Söin biotiiniravintolisää ohjeiden mukaisesti ja silti lääkärikäynnin yhteydessä tehdyissä verikokeissa paljastui aivan liian suuri B7-vitamiinin määrä veressä. Eli muistuttaisin olemaan tarkkana tämän asian suhteen:)

   Liian suurina annoksina biotiini voi aiheuttaa mm. muutoksia kilpirauhasen toimintaan säätelevään TSH – hormonin toimintaan ja siten vaikuttaa D-vitamiini tasoihin.

   https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/biotin-vitamin-b7/

 5. Uskon että olen saanut hyvät geenit kun omistan pitkät ja paksut hiukset. Toki hiusten kuntoon voi vaikuttaa itse. En ikinä harjaa märkää tukkaa enkä föönatessa käytä harjaa ja käytän ainoastaan ladukkaita kampaamon tuotteita.

  • Kampaamon tuotteet ei automaattisesti ole laadukkaita. Kannattaa tarkistaa inci .

 6. 5/2018 minulla oli korvalehden ala reunaan asti oleva polkka joten tosi lyhyt nyt lapojen alapuolelle. Hiuksen kasvunopeus on ollut 2 senttiä kuuksudessa joten tosi nopea ja sitä on kampaajakin ihmetellyt ja kaverit kyselleet, että onko mulla pidennykset. Kynnet kasvaa kans tosi nopeasti.

 7. Yritin kasvattaa tukkaa kymmenisen vuotta huonolla menestyksellä. Tuli kokeiltua biotiinit, kuivana harjaamiset ja pääalaspäin pesemiset, mutta pituus pysyi aina juuri ja juuri lapojen alapuolella ja viimeiset 10cm olivat kauheaa haperoa. Lopetin tukan värjäämisen ja vaalentamisen kokonaan 3 vuotta sitten ja nyt on ihanan terve tukka peppuun asti 🙂

  • Mulla nyt pari vuotta sellaista kunnollista kasvattamista takana ja turhauttaa muun pirusti! Kesällä tukka kasvaa nopeammin kuin talvella, lieneekö valon määrä syynä. Nyt tuntuu, että tänä keväänä lähteny tukkaa huolella, ja se taas voi johtua hormonikierukan vaikutuksista… Se kun nyt ollut noin 8 kuukautta. Olen alkanut pohtia, että onko tosiaan paras pituus itselle sellainen long Bob malliin sopiva pituus… Koska pakko aina leikata latvoja kun haperoituvat ja haaroittivat. Uusi taktiikkani on juuri tämä oman värin kasvattaminen eli vaalennukaen lopettaminen! En juurikaan käytä muotoilutuotteita tai – laitteita, joten suurin syy tukka-ongelmiin on varmasti siis geenit eli hiuslaatu, sekä raidoittaminen. Ihana kuulla, että ainakin yksi tapaus, jossa olet päässyt kasvattamaan pitkän lopettaessasi vaalennukset. Halleluja. Itselläni toki vaatinee vielä kauan että näen, toimiiko tämä, joten kärsivällisyyttä vaaditaan vielä. Toinen vaihtoehto on vain luovuttaa ja lätkäistä nyt kesäksi sellainen tyylikäs long Bob! Tiedän etukäteen, että jos niin teen, ikävöin hartioiden alapuolelle menevää pituutta 🙁

   • Jos aina leikkaa kuivat tai haaroittuneet latvat pois, se todella hidastaa kasvatusta ja voi estää pitkien hiusten saavuttamisen joillakin kokonaan… Tässäkin blogissa oli jossain vinkkejä, että kuivien latvojen kanssa voi tehdä muutakin kuin leikata ne pois. Latvasuojasta taisi olla puhe. Suosittelisin itse myös öljyhoitoja, varsinkin runsaan öljyn levittämistä latvoihin ja pituuksiin ennen suihkuun menoa. Itse annan vaikuttaa yön yli, pitkä vaikutusaika ainakin minulla tehostaa öljyn vaikutusta.

 8. Sinun innoittamanasi testasin biotiini-sinkkilisää, mutta n. kuukauden käytön jälkeen huomasin, että haituvaiset nenäkarvani alkoivat kasvaa ulos sieraimista kuin vanhoilla miehillä ikään! 😀 Oli sen verran hätkähdyttävä näky, että kyseinen mömmö jäi samalta istumalta hyllyyn pölyttymään. Tehoa hiuksille en ehtinyt huomata tuossa ajassa.

 9. Biotiinista varoitettava sen verran, että suuret biotiiniannokset voivat vääristää laboratoriotuloksia tilanteessa jossa epäillään potilaalla olevan sydänkohtaus – usein kohtaus löydetään verikokeella, mutta paljon biotiinia syövillä tietty arvo voi heittää niin että sydänkohtausta ei välttämättä huomata jos lisäkokeita ei tehdä. Amerikassa joku muistaakseni oli kuollutkin tähän kun testitulokset olivat virheelliset. Tämän takia on vähintäänkin muistettava kertoa_kaikista_ lisäravinteistakin lääkärille, jotta he tietävät huomioida tämän 🙂

 10. Tästä tulikin mieleen, että voiko hiusten kasvua nopeuttaa jollakin shampoolla tms? Vastaan on tullut useampia tuotteita, jotka mainostavat tämmöistä.

 11. Yksi mistä nopeamman kasvutahdin voi mielestäni huomata nopeastikin on juurikasvu, jos värjää hiuksia 🙂
  Itse koen saaneeni apua longhaircommunity.comista saamistani kasvatusvinkeistä ja lisäravinteista, hiukseni ovat nyt päälle nelikymppisenä pidemmät ja parempikuntoiset kuin koskaan nuorena, ristiselkään asti. Luulin ennen, että se ei ole minulle mahdollista. Ei kannata luopua toivosta ennen aikojaan kenenkään, joka pitkästä tukasta haaveilee.

  Kiitos tästä blogista, täällä on paljon mahtavia vinkkejä ja blondit hiuksesi ovat upeat! Samoin kyntesi… 🙂

Kommentointi on suljettu.