Törmäsin vähän aikaa sitten todella mielenkiintoiseen verkkosivustoon ja halusin ehdottomasti jakaa sen kanssanne, sillä se vaikutti niin hauskalta.
Kuulin tästä sivustosta ensimmäistä kertaa, kun tunnetulta ja arvostetulta kosmetiikkakemisti Perry Romanowskilta kysyttiin hänen mielipidettään siitä. Seuraan Perrya melko paljon ja miellän hänet hyvin skeptiseksi kemistiksi, joka sanoo varsin suoraan mielipiteensä kosmetiikkaan liittyvissä asioissa, joten kun sivusto sai jopa Perryn melko hyväksyvän mielipiteen (jonka saaminen oli jopa hyvin yllättävää!), halusin itsekin tutustua sivustoon lisää.
Sivusto on nimeltään Skinskool ja kosmetiikkakielellä se on dupejen etsijä.
Dupe tarkoittaa samankaltaisia tuotteita, eli esimerkiksi meikeissä monelle kalliimman brändin huulipunasävylle tai luomivärille etsitään halpoja dupeja, jolloin kuluttajan ei tarvitse vaikkapa käyttää 30 euroa huulipunaan, kun lähes identtinen sävy löytyy edullisemmalta merkiltä viidellä eurolla.
Värikosmetiikan puolella dupeja on usein helpompi löytää, sillä kategorian nimen mukaisesti ratkaisevinta on usein sävy. Tottakai erilaiset tuotekoostumuksetkin vaikuttavat käyttömukavuuteen ja esimerkiksi tuotteen pysyvyyteen paljon ja eri tuotteissa voi olla paljonkin laadullisia eroja, mutta yleisesti voisi sanoa dupejen löytämisen olevan värikosmetiikan puolella helpompaa kuin ihonhoidon.
Skinskool on kuitenkin ihonhoitotuotteiden dupeja etsivä sivusto.
Nopeasti ajateltuna homman voisi ajatella tietysti helpoksi: sivusto vertaa ainesosaluetteloita keskenään ja kun se löytää mahdollisimman identtiset, julistaa se ne dupeksi.
Tosiasiassa homma ei tietenkään ole niin yksinkertaista, sillä kaksi tuotetta voi käyttäytyä hyvinkin samalla tavalla, vaikka niissä olisi samaa tehtävää ajamassa erilainen ainesosa. Pelkän ainesosaluettelon perusteella ei voi myöskään tietää, millaisia pitoisuuksia ainesosia tuotteessa on käytetty, joten ainesosaluetteloltaan identtiselvä vaikuttavat tuotteet voivat oikeasti olla todella erilaisia.
Minua kiinnosti siis todella paljon tutkia, mihin Skinskool perustaa dupe finderinsa.
Sanojensa mukaan Skinskool perustaa dupejen löytämisen maailman ensimmäiseen tuotteita ainesosien pohjalta yhdistävään algoritmiin.
Tehokkaan algoritmin kehitys yhdessä biokemistin ja tietokoneinsinöörin kanssa vei kaksi vuotta ja algoritmi lähestyy asiaa loogisesta kulmasta, eli tosiaan tuotteiden ainesosien kannalta.
Siinä missä muut vastaavat algoritmit perustavat toimintansa yksinkertaisempaan hakusanojen tunnistamiseen (eli pelkkien identtisten ainesosien nimien yhdistämiseen), menee Skinskool sanojensa mukaan syvemmälle.
Ainesosat on ensinnäkin jaoteltu järjestelmässä loogisiin kategorioihin, eli siinä missä esimerkiksi joku brändi puhuu ainesosasta nimellä ”seaweed”, saattaa joku toinen nimetä sen olevan ”carrageenan”.
Algoritmi ryhmittelee samankaltaiset ainesosat yhteen ja priorisoi ne relevanssin ja funktion mukaan. Se siis ymmärtää, että vaikkapa molemmat edellä olevat tarkoittavat levää. (Mikä ei tietysti tarkoita, että kaikki levät vaikuttaisivat tuotteessa samalla tavalla…)
Prosessi on täysin automatisoitu, joten uusia tuotteita on helppoa lisätä järjestelmään, kun ne tulevat myyntiin.
Tekoäly ottaa tietysti myös huomioon muita tuotteisiin liittyviä asioita ja painottaa mätsäyksiä niiden mukaan, eli se tarjoaa vaikkapa puhdistustuotteen etsijälle nimenomaan saman kategorian dupeja.
Dupemätsäyksen lopputulos esitetään käyttäjälle prosenteissa, eli haun tuloksia katsoessaan voi nähdä, että joku tuote on vaikkapa 75-prosenttisesti alkuperäisen haetun tuotteen kaltainen.
Hakujeni perusteella algoritmi on kuitenkin melko älykäs siinä mielessä, että kun vaikka etsin Pixin Glow Tonic -kasvovedelle dupeja, tarjoaa se ensisijaisesti paria vastaavaa kasvovettä, mutta ilmeisesti se myös myös ymmärtää, ettei Glow Tonicia käytetä välttämättä tavallisena päivittäisenä kasvovetenä ja moni käyttää sitä kuorintana sekä nimenomaan ihon epäpuhtauksien hoidossa ja ehkäisyssä.
Näin ollen tekoäly myös vinkkaa, että samantyyppistä vaikutusta voisi saada muutamilla erilaisilla kuorintatuotteilla voidemaisesta kuorinnasta seerumiin ja kuorintalappuihin ja ehdottaapa se jopa yhtä voidemaista täsmähoitoakin.
Alustalla näyttää myös olevan käytössään varsin laaja tietokanta (tällä hetkellä yli 22 000 tuotetta), eli ehdotuksiin tulee kaikentyyppisten brändien tuotteita.
Sivuston käyttö on ilmaista, joten mieleen tulee tietysti kysymys siitä, mitä sen tekijä sivustosta hyötyy ja kuinka. Vastaus on, että sivusto perustaa tulonsa tuotesivuilla oleviin Amazonin affiliate-linkkeihin, eli saa niistä ainakin jonkin verran rahaa.
Perry heittikin ohimennen sivellusta analysoidessaan ääneen hyvän pohdinnan siitä, voiko tämä vaikuttaa siihen, millaisia tuotteita algoritmi ensisijaisesti ehdottaa, sillä kalliimpien tuotteiden myynnistä saa ilman muuta korkeamman komission.
Tämä oli kuitenkin vain spekulaatiota eikä sivusto välttämättä suoraan tee tällaista, mutta tällaisia asioita on myös hyvä muistaa pitää mielessä.
Skinskool-sivusto voi kuitenkin varmasti olla hyödyllinen, kun kaipaa ideoita samantyyppisistä tuotteista, joita voisi seuraavaksi kokeilla. En itse keskittyisi kuitenkaan liikaa mätsäysprosentteihin, sillä ne eivät takaa, että tuote vaikuttaa samalla tavalla.
Sivuston avulla voi siis teoriassa löytää samankaltaisia tuotteita eri hintaluokista, mutta se ei tarkoita, että ne vaikuttaisivat samalla tavalla automaattisesti. Pienikin ero koostumuksessa voi saada aikaan sen, että toisen aktiiviaine vaikuttaa paremmin ja toisen taas ei.
Jo se, että kaksi tuotetta on keskenään sivuston tekoälyn mukaan vaikkapa noin 70-prosenttisesti toisiaan vastaavia saisi kuitenkin oman kiinnostukseni heräämään toista tuotetta kohtaan, jos etsisin syystä tai toisesta korvaajaa jollekin tuotteelle.
Skinskoolin ehdotuksia ei siis kannata ottaa liian kirjaimellisesti ja ajatella, että jos kaksi tuotetta olisivat sen mukaan todella hyviä mätsejä, on niissä oltava lähes identtinen sisältö ja nyt vihdoin voi löytää halvalla saman tuotteen kuin kalliimmalla.
Halpa ja kallis tuote voivat vaikuttaa vastaavalla tavalla, mutta niissä voi myös olla eroja ja toisen iholla kallis toimii paremmin kun taas toisen iholla halpa on hyvä.
Halusin kuitenkin tuoda sovelluksen esiin blogissani, sillä minusta se on hauska nimenomaan niille, jotka ovat kiinnostuneita kosmetiikasta ja kaipaavat uusia ideoita kokeiltavien tuotteiden suhteen.
Tykkään myös seurata Skinskoolin Instagram-tiliä, sillä sielläkin on hyviä vinkkejä toisiaan vastaavista tuotteista sekä välillä myös päivityksiä siitä, kuinka erilaisia kaksi tuotetta keskenään ovatkaan, vaikka niitä voisi luulla toisiaan vastaaviksi.
Skinskool-sivustolle pääsee tästä.
Hitsi miten innostuin tästä! Oon meinaan ollut ongelmissa, kun mun ultimaattinen suosikkikuorinta Neogenin Bio-Peel Gauze Peeling Wine:in saatavuus on ollu aina niin vaikeeta. Purkissa ei lue minkä vahvuista happoa tossa on ja siksikin ollut vaikea löytää korvaavaa, kun tykkään nimenomaan lappujen käytöstä. Mutta eipä toi oikein tarjonnut kuorintalappuja…. Eilen just laitoin tilaukseen Pixin Glow Peel Padsit, mutta niissä on 20% glykolihappo vaikuttavana aineena ja nyt iski paniikki, et onkohan sittenkin liian tujua. Tuo sivusto kun tarjosi Neogenin dupeksi aika miedon kuuloisia tuotteita vrt toi Pixi. Neogenia sä aikoinaan suosittelit, mut onko toi Pixi sulle yhtään tuttu? Tiedätkö yhtään onko verrannollisia keskenään?
Toinen vaihtoehto mulla oli The Ordinaryn glycolic acid 7% päivittäiseen käyttöön (sulla ainaki jossain vaiheessa oli tää rutiinissa myös?). Mut mulle on jääny epäselväksi, et miten pystyt käyttää sitä niin, ettei sitä kulkeudu leuan alueelle? Eikö se voi siirtyä seuraavien tuotteiden ja käsien mukana myös niille alueille joita niitä ei halua (silmänympärys, leuka)? Vai miten toi tulis käyttää ihan niin ku ohjeet for dummies -versiolla? 😅 Muutenkin päähän on vaan jääny sun sanat, ettei kerrostais liikaa happoja+aktiiviaineita, ettei iho ennemminkin kärsi kaikesta mixailusta, mut voiko The Ordinaryn Niacinamide + Zinc:iä käyttää samana päivänä kun happoja? Muuten mulla on tällä hetkellä käytössä vaan kosteuttavia tuotteita (kaksoispuhdistus, kasvovesi/face mist, seerumi, öljy).
Tuo on tosiaan ongelmallista näissä ”vertailuissa”, ettei voi yhtään tietää, millaisia pitoisuuksia happoja tuotteissa on käytetty ellei sitä esitetä tuotteissa.
Pixin 20% glykolihappoa sisältävät laput ovat minusta kyllä varsin tujun kuuloisia, mutta riippuu tietysti ihosta, kuinka se lappuja kestää. Mieleeni tulivat korealaisen kosmetiikan puolelta Whamisan kuorintalaput, joita on erilaisia. Ehkä nämä voisivat olla hyvä vaihtoehto?
On tosiaan mahdollista, että jonkun tuotteen rippeitä voi kulkeutua jonkun seuraavan mukana tuolle alueelle, mutta toistaiseksi minulla ei ole ollut asian kanssa ongelmia. Jos käytän tuotteita koko kasvoilla, niin aloitan levittämisen tuolta alueelta, jolloin en tule muilla alueilla ihoa hierottuani enää menneeksi tuolle alueelle. Toistaiseksi tämän kanssa ei ole tullut ongelmia enkä ole saanut yllättäviä reaktioita, eli oma ratkaisuni on olla tekemättä asiasta turhan hankalaa ja tarvittaessa toki pestä käsiä välissä. 🙂
Jos oikein tekniseksi mennään, niin en yhdistäisi noita asinesosia samaan rutiiniin, sillä AHA-hapot tarvitsevat matalamman pH:n ja tuotteet on formuloitu sen mukaan. Teoriassa niasiiniamidituote voisi siis neutralisoida hapon liian nopeasti, mutta koska en ole itse kosmetiikkakemisti enkä ole päässyt testailemaan, tapahtuuko näin oikeasti, en tiedä, onko tuo liioiteltua.
Jos noita haluaa yhdistää, laittaisin happoja illalla ja The Ordinaryn Niacinamide + Zinc -tuotetta aamulla. 🙂
Kiitos ihan tosi paljon vastauksesta! Päätin lopulta perua ton Pixin tilauksen ja vastauksen perusteella tein oikean päätöksen. Whamisan lappuja itseasiassa katsoin, mut jotenkin se ei ole merkkinä ollut kovin kiinnostava… Ostin nyt ton The Ordinaryn glycolic acid 7% -kasvoveden. Voihan se olla, että sen tehot usein käytettynä riittää/on jopa parempi, kuin että 1-2krt/kk kuorisi tujulla hapolla…
Hah, joo. Taisin vähän ylianalusoida tätä hommelia. Enhän mä muistanut, että tosiaan jo seuraavat tuotteet neutralisoi hapon nopeasti, kun oon tottunut poispestäviin kuorintoihin. Onko ton glykolihapon jälkeen tarkoitus vielä erikseen suihkuttaa kosteuttavaa kasvovettä kasvoille (jos lisäkosteutta kaipaa) ennen seerumia ja öljyä? Taukoa ainakin varmasti tuotteiden välissä oltava…?
Siirrän varmuudeksi ton niacinamiden aamuun, sinnehän se sopii muutenkin paremmin.