Voiteiden jättämät muistijäljet

Me kaikki varmasti tiedämme, että tuoksut tuovat mieleen muistoja. Joku hajuvesi tuo mieleen äidin ja lapsuuden, toinen taas ne ala-asteen discot ja kolmas puolestaan sen yhden ihanan kesän.
Minulla myös kosmetiikkatuotteiden tuoksut tuovat näitä muistoja ja usein hyvin vahvastikin. Nivean voide tuo aina mieleeni ala-asteen, jolloin sitä käytin ja Lancomen kosteusvoide tuo mieleeni aina ne ihanat kesäillat siinä ihanassa seurassa. Vitaliksen tuoksu puolestaan tuo mieleen erilaisia muistoja aivan toiselta ajalta.
Minulla liittyy erityisen paljon muistoja ja mielleyhtymiä nimenomaan kasvovoiteiden tuoksuihin. Toisin kuin moni luulee, en vaihtele niitä loppujen lopuksi kovin tiuhaan tahtiin. Saatan tehdä ajoittaisia kokeiluja, mutta käytän yleensä yhtä tuotetta useampia kuukausia putkeen käyttäen toista tuotetta yöllä ja toista päivällä tai samaa aamuin illoin. Joskus jonkun voiteen näytekoko on mukana vain reissussa ja käytän sitä vain sen ajan.
Tästä johtuen muistan usein erityisen hyvin pelkän voidepurkin tuoksun perusteella, mikä ajanjakso elämässäni oli menossa, kun viimeksi käytin kyseistä voidetta. Muistan kenen kanssa aikaani vietin, missä asuin, missä olin lomalla tai mitä kaikkea mahtavaa elämässäni sinä ajanjaksona tapahtui. Saatan vaikuttaa epästabiililta tapaukselta mitä tulee ihonhoitotuotteilla läträilyyn, mutta en loppujen lopuksi oikeastaan ole. Kokeilun haluinen kyllä, mutta en hypi jatkuvasti sinne tänne.
En ollut aiemmin ajatellut, kuinka suuressa ja merkittävässä osassa kasvovoiteiden tuoksut minulle ovat, mutta tajusin asian vähän aikaa sitten erästä kasvovoidetta käyttäessäni. Assosioin sen välittömästi onnellisiin hetkiin ja joka kerta sitä iholleni levittäessä tunnen itseni todella onnelliseksi. Ikäänkuin minulla olisi purkitettua onnellisuutta, jota lätkin nassuuni saaden kasvoilleni aikaan sen saman onnellisuuden tunteen jälleen. Aika mahtava salainen ase.
Miten te suhtaudutte kasvovoiteidenne tuoksuihin? Aiheuttavatko ne teille vahvoja muistijälkiä vai ovatko ne ihan se ja sama ja unohtuvat heti purkin loputtua?

20 kommenttia artikkeliin ”Voiteiden jättämät muistijäljet”

 1. En tiedä, tuleeko se muistijälki juuri tuoksusta, mutta kasvovoiteet kyllä jää vahvasti mieleen. Juuri pakkaus ja käytettävyys, pidinkö siitä ja miten se vaikutti sen hetkiseen oloon jää mulle mieleen. Elizabeth Ardenin sininen yövoide oli kuin ihana luksusmatka, Lumenen Basic-voiteet taas oli käytössä stressaavaan aikaan ja olivat jokapäiväinen "tämäkin vielä"-hetki 😀

 2. Olen pysynyt melko uskollisena samalle nassurasvalle vuosikaudet, mutta sama efekti syntyy minulle hajuvesistä. Ne kuuluvat tiettyihin ajanjaksoihin ja ihmisiin.

 3. Minulle sekä hajuvedet, miesten tuoksut 😉 että kasvovoiteet tuovat mieleen muistoja. Nivean vartalovoide kuului aina kesään, kun olin vauvan/pienen lapsen äiti. Näillä korkeuksilla ei 90-luvulla ollut muita edullisia vartalovoiteita kuin Nivea tai Revlonin Honey Milk, jos sitä sattui olemaan jossain. Niveaa ostin aina kesäkuun alussa, koska silloin alkoi kesä. Kasvovoiteista tunteita liittyy Lancomen Nutrixiin, jota laitoin jo 80-luvulla talvella suojaamaan pakkasella kasvoja. Toinen ihana on Ardenin se ruskea kasvovoide, jotka käytän vieläkin saunassa naamion tapaan. Siihen liittyy aina sauna ja hyvä olo.

 4. Rasvaan kädet iltaisin sängyssä kirjaa lukiessa, ja monien käsivoiteiden tuoksusta tulee joku tietty kirja mieleen.

 5. Minulla tulee muistijälkiä kaikenlaisista tuoksuista, ei vain kasvovoiteista! Yksi muistijälkien aiheuttaja minullakin on Vitalis, siitä tulee aina isä mieleen 😀 Pari vuotta sitten joku karkki maistui samalta kuin eräs huulikiilto kymmenvuotiaana, jolloin olimme perheen kanssa lomamatkalla, tuli heti se matka mieleen 🙂 Ja kerran ohitseni käveli nainen, jonka hajuvesi toi minulle heti mieleen erään ala-asteen opettajan, jonka olemassaolon olin jo tyystin unohtanut. Onhan näitä, aika hauskoja oikeastaan 🙂

 6. Jouduin yläasteikäisenä sairaalaan yhteensä neljäksi viikoksi ja olin aika heikossa kunnossa. En ole sen koommin pystynyt käyttämään shampoota, jota käytin sairaalassa ollessani (ja olin käyttänyt jo ennen sitä). Sen tuoksu palauttaa sairaalajakson elävästi mileeni vielä vuosienkin kuluttua ja tekee oloni heikoksi ja huonovointiseksi.

 7. Mulla tulee aina tietysti aurinkorasvan tuoksusta mieleen Anne Frankin päiväkirja, jota luin joskus n. 13-vuotiaana parvekkeella auringonottopuuhissa.

 8. Minulle Garnierin Aloe vera – käsivoide tuo aina mieleen Lontoon. Kun käytän sitä, tunnen olevani Hyde Parkissa, Sohossa, Notting Hillissä tai vaikka Oxford streetillä. <3

 9. Minulle aurinkovoiteen tuoksu tuo mieleen kun olin pieni perheeni kanssa lomalla italiassa ja pitkällä valkoisella hiekkarannalla äitini laittoi aurinkorasvaa pikkusiskolleni jolla oli pinkki röyhelöuimapuku (!) Kyllä tuoksut voivat tuoda hassuja asioita mieleen, miten lie tuo hetki jäänyt päähän..

 10. Minulla oli pieni testipakkaus suihkugeeliä ollessani matkalla Israelissa vuonna 2010. Nyt sattumalta tilasin itselleni samaa sarjaa olevan kasvojen puhdistusvaahdon, tajuamatta ollenkaan, että kyseessä on sama sarja ja sama tuoksu. Kun ensimmäisen kerran levitin vaahdon kasvoilleni niin auta armias, mikä muistojen tulva. Pystyin jo melkein tuntemaan aavikkotuulen ja kuolleen meren suolaisen tuoksun (vaikka tuotehan ei millään tavalla merelliseltä tuoksu).

  Samalla tavalla Nivea Cremen tuoksun yhdistän välittömästi kultaisiin teinivuosiin.

  Minulla muistoja tuovat mielene myös tietyllä tavalla hajustetut pyykinpesuaineet. Yksi pakettihan kestää aina pienen aikakauden ajan, joten pyykkien tuoksihin liitty paljon assosiaatioita. Eri tuoksuista tulee mieleen eri ihmiset, paikat yms. 😀

Kommentointi on suljettu.