20 tapaa käyttää Dr. Bronner’s Pure-Castile Soap -nestesaippuaa 

*Sis. mainoslinkin

Haluni vähentää tavaroita ja ulottaa se vähentäminen myös kosmetiikkaan on tuonut minulle paljon ristiriitaisia tuntemuksia. Ajatus simppelistä elämästä vähillä tavaroilla viehättää yhä enemmän ja enemmän varsinkin nyt, kun tavarani ovat jo vähentyneet reippaasti ja olen saanut nauttia tavaroiden vähenemisen tuomista hyödyistä.

Tämän vuoksi minua houkuttaa kovasti myös ajatus siitä, että minulta löytyisi myös minimalistinen määrä sekä meikkejä että ihonhoitoa. Vähennän tuotearsenaalia jatkuvasti ja siihen tulee nykyään lisäyksiä vain hyvin harvoin, joten kosmetiikan määrä on ehdottomasti pienenemään päin. Vähentämisen halustani huolimatta nautin kuitenkin kosmetiikasta, joten täysin minimiin en koe sen kanssa tarvetta mennä.

Pientä kompromissia hommaan tuovat monikäyttöiset tuotteet, jollaisista esimerkiksi aiemmin esittelemäni Neal’s Yard Remedies Wild Rose Beauty Balm on valloittanut sydämeni täysin. En kuitenkaan ole varsinainen monitoimituotteiden fani, sillä useat niistä tekevät monia juttuja hieman, mutta eivät silti mitään täydellisesti. Käytän siis mielummin useaa tuotetta, jos ne kaikki palvelevat tarkoitustaan täydellisesti ja ilman kompromisseja.

 Dr. Bronner's saippua kokemuksia Ostolakossa Virve Fredman

Olen kuitenkin innostunut muutamasta monitoimituotteesta, joista yksi on Dr. Bronner’s Pure-Castile Soap -nestesaippua.

Dr. Bronner’s Pure-Castile Soap -nestesaippuaa on klassikkotuote, jonka tiivistekoostumus tekee siitä minimalistin unelman. Nestesaippua ei ole koostumukseltaan suihkugeelimäisen paksua tai käsisaippuamaisen täyteläistä, vaan lähes vesimäisen ohutta. Saippua on hyvin riittoisaa, sillä siinä on ”tiivistetty” koostumus. Jos itse käytän sitä esimerkiksi käsien pesuun, otan sitä yhden pisaran tai vaihtoehtoisesti laimennan sitä veden kanssa pumppupulloon valmiiksi.

Castile soap on kasvipohjainen saippua, joka on alunperin saanut nimensä Espanjassa sijaitsevasta Kastilian alueesta (englanniksi Castile, espanjaksi Castilla), jolta oliiviöljypohjaiset saippuat ovat lähtöisin. Kastiliansaippua on verrattavissa myös oliiviöljyyn pohjautuvaan Marseille-saippuaan, mutta se ei ole silti aivan samaa tavaraa. Paitsi että Kasteliansaippua tulee eri alueelta kuin Marseille-saippua, valmistetaan ne myös eri tavalla.  Kastiliansaippuan tapauksessa saponifikaatio eli saippuointi tehdään ilman lämpöä kun taas Marseille-saippuan valmistuksessa käytetään lämpöä.

Dr. Bronner's saippua kokemuksia Ostolakossa Virve Fredman

Luonnonkosmetiikan sertifikaatin saaneita Dr. Bronner’s -saippuoita on saatavilla sekä kiinteinä paloina että nestemäisessä muodossa ja vaikka itse olenkin tykännyt siirtyä viimeaikoina enemmän kiinteisiin paloihin, olen tämän tuotteen kohdalla pitänyt enemmän nestemäisestä versiosta, joka on tuntunut monikäyttöisemmältä. Olen kokeillut tätä myös palasaippuana, mutta se tuli lopulta käytettyä vain käsien ja vartalon pesuun.

Dr. Bronner’s -saippuan maatuva, muutamista ainesosista koostuva luonnonmukainen koostumus sisältää kookosöljyä, oliiviöljyä ja palmuöljyä (Fair Traid) sekä hamppuöljyä ja jojobaöljyä.

Lisäksi nestesaippua sisältää kaliumhydroksidia, jota käytetään saippuointiprosessissa palasaippuoissa yleisesti käytetyn lipeän sijaan, mutta saippuointiprosessin kemiallisen reaktion vuoksi lopputuotteessa ei tätä ainesosaa enää ole.

 Dr. Bronner's saippua kokemuksia Ostolakossa Virve Fredman

Saippuasta on tarjolla useita versioita, joissa on hieman erilainen tuoksu ja sen myötä myös aavistuksen erilainen sisältö. Minulla on sekä sitrusversio että Etelä-Koreasta keväällä ostettu vihreää teetä sisältävä versio, joka on ilmeisesti paikallisten markkinoiden erikoisuus eikä sitä saa Euroopasta.

Nestemäinen saippua on pakattu kierrätysmuovista valmistettuun pulloon, jolla on reippaasti alhaisempi hiilijalanjälki kuin uudessa muovipullossa. Muovisen pullon etikettiin on painettu paljon tekstiä ja huomio kiinnittyy yleensä varsinaisesta tuotteesta infoaviin osiin, mutta kun pakkausta alkaa tavara tarkemmin huomaa etikettiin olevan painettu mitä kummallisempia asioita erityisesti jumalan sanaan liittyen.

 Dr. Bronner's saippua kokemuksia Ostolakossa Virve Fredman

Dr. Bronner’s ei ole mikään uusi brändi, vaan se on ollut olemassa jo pitkään. Edelleen perheyrityksenä toimiva brändi on perustettu jo vuonna 1948 saksalais-juutalaisen perheen jo kolmannessa polvessa saippuoita valmistaneen Emanuel Bronnerin toimesta, eli saippuoita on valmistettu jo 150 vuoden kokemuksella.

Ekologisten saippuoiden etiketit valjastettiin levittämään sanomaa siitä, kuinka tärkeää on hyväksyä uskontojen ja etnisyyksien erot ja kuinka kaikkien tulisi niistä riippumatta pitää yhtä. Toisen maailmansodan jälkeen tämän sanoman levittäminen on epäilemättä ollut juutalaiselle perheyritykselle erityisen tärkeää ja tämän viestin levittäminen on yhä osa tuotteiden etikettejä.

Lisää Dr. Bronner’s -brändin tarinasta voi lukea täältä. 

 Dr. Bronner's saippua kokemuksia Ostolakossa Virve Fredman

Saippuaa voi käyttää paitsi hygieniastaan huolehtimiseen, mutta myös kodin puhtaanapitoon. Saippua sopii jopa lemmikeille ja saatavilla on myös hajusteeton vaihtoehto, joka sopii vauvojenkin iholle.

Itse käytän saippuaa tällä hetkellä eniten kodin puhtaanapidossa ja välillä ihonpuhdistuksessa, mutta tulevaisuudessa varmasti yhä enemmän myös omalla ihollani.

 Dr. Bronner's saippua kokemuksia Ostolakossa Virve Fredman

Kokosin tähän postaukseen 20 tapaa, jolla Dr. Bronner’s -nestesaippuaa voi käyttää. Saippuoita on saatavilla erilaisia versioina, joten ihan jokainen saippua ei sovi aivan jokaiseen tarkoitukseen, mutta suurin osa saippuoista sopii kuitenkin lähes kaikkiin tarkoituksiin.

Kun saippuaa laimentaa veden kanssa eri käyttötarkoituksia varten, on hyvä huomioida, ettei se enää säily samalla tavalla. Lähtökohtaisesti tuote ei sisällä vettä, joten se ei tarvitse varsinaista säilöntäainetta, minkä vuoksi tuote sisältää vain E-vitamiinia, jota käytetään öljypohjaisissa tuotteissa ehkäisemässä härskiintymistä.

E-vitamiini ei kutienkaan ole säilöntäaine ja kaikki kosmetiikka, jossa on vettä tarvitsee jonkinlaisen säilöntäaineen, tai muuten tuotteella on vain hyvin lyhyt käyttöikä (muutamista päivistä korkeintaan viikkoon pariin, jos tuotetta ei käytetä iholle).

 Dr. Bronner's saippua kokemuksia Ostolakossa Virve Fredman

20 tapaa käyttää Dr. Bronner’s Pure-Castile Soap -nestesaippuaa:

1. Kasvojen pesuun

Ota 2-3 pisaraa saippuaa kosteisiin käsiin, vaahdota ja hiero vaahto kosteille kasvoille. Huuhtele iho puhtaaksi vedellä.

2. Vartalon pesuun

Ota muutama pisara saippuaa kosteisiin käsiin, vaahdota ja hiero vartalon iholle. Paremmin saippua toimii kostean pesusienen tai pesukintaan kanssa, johon saippuaa otetaan muutamia pisaroita.

3. Hiusten pesuun

Ota reilu teelusikallinen saippuaa kostealle kämmenelle ja hiero saippua märkiin hiuksiin. Vaihtoehtoisesti liuota sama määrä saippuaa puolikkaaseen kupilliseen vettä ja hiero seos hiuksiin.

4. Kylvyssä

Dr. Bronner’s -nestesaippua ei vaahtoa kylvyssä, mutta puhdistaa kyllä ihon, jos kylpyjä harrastaa puhdistautumistarkoituksissa eikä vain rentoutumismielessä. Tähän tarkoitukseen saippuaa suositellaan annosteltavan kaksi ruokalusikallista eli noin 30 ml.

5. Parranajoon

Dr. Bronner’s -nestesaippuasta tekee minusta erityisen hyvän se, että se tosiaan sopii koko perheen tarpeisiin. Saippuasta saa tehtyä partavaahdon vahdottamalla sitä kosteissa kämmenissä kymmenisen pisaraa ja hieromalla sitten vaahdon kasvoille ennen parran ajoa. Saippuan öljyt pehmentävät ihoa ja partakarvoja samalla kun saippua myös auttaa partahöylää liukumaan iholla paremmin.

 Dr. Bronner's saippua kokemuksia Ostolakossa Virve Fredman

6. Muiden ihokarvojen ajeluun

Samoista syistä, joista nestesaippua sopii parranajoon, sopii se myös muiden ihokarvojen kuten kainalokarvojen ja säärikarvojen ajeluun. Kainaloihin tarvitaan noin 3 pisaraa saippuaa ja sääriin reilu teelusikallinen. Saippua vaahdotetaan jälleen kosteissa käsissä, minkä jälkeen se levitetään alueelle, jolta ihokarvoja ajellaan.

7. Jalkakylpyyn

Dr. Bronner’s -nestesaippua sopii hyvin myös hemmottelevaan jalkakylpyyn, kun jalkojen ihoa haluaa pehmentää esimerkiksi ennen raspausta. Jalkakylpyveteen sekoitetaan runsas teelusikallinen nestesaippuaa.

8. Vauvojen kylvetykseen

Koska nestesaippuassa on hyvin hellävarainen, luonnonmukainen koostumus, sopii se myös vauvojen kylvetykseen. Saatavilla on erityisesti vauvoille tehty hajusteeton versio, joka sopii toki myös tuoksuja vältteleville aikuisille. Tässä versiossa ei ole eteerisiä öljyjä ja sen koostumus on muutenkin hieman erilainen, sillä siinä on kaksinkertainen määrä saippuoitua oliiviöljyä, jotta se olisi iholla erityisen kosteuttava.

 Dr. Bronner's saippua kokemuksia Ostolakossa Virve Fredman

9. Hampaiden harjaukseen

En ole itse kokeillut käyttää saippuaa hampaiden harjaukseen, sillä se kuulemma nimensä mukaisesti myös maistuu saippualta. Haluan itse myös, että hammastahnani sisältää fluoria, mitä tämä ei tietenkään sisällä. Tämä vinkki voi kuitenkin olla hyvä jos matkustaa lyhyelle reissulle ja haluaa minimoida matkatavarat tai joskus havahtuu kotona huomaamaan, että hammastahna on täysin loppu.

10. Höyryhengitykseen

Dr. Bronner’s -nestesaippuoita on saatavilla useissa tuoksuissa sekä tuoksuttomissa versioissa eivätkä kaikki versiot sovi tähän tarkoitukseen, mutta jos tukkoinen olo vaivaa, on piparmintun tuoksuinen versio loistava apu tilanteeseen. Piparminttusaippuaa kaadetaan noin ruokalusikallinen (15 ml) kuumaan veteen, jonka höyryjä hengitellään pyyhe pään ylle vedettynä tukkoisuuden poistamiseksi.

 Dr. Bronner's saippua kokemuksia Ostolakossa Virve Fredman

11. Käsitiskiaineena

Koska nestesaippua on hyvin riittoisaa, ei sitä kannata tuhlata roiskimalla sitä jokaiseen yksittäiseen astiaan. Saippuaa voi sekoittaa valmiiksi pienen määrän (hyvä sekoitussuhke on 1:10) ja tuota sekoitusta voi sitten käyttää käsitiskiaineena viikon tai pari.

12. Pyykinpesuaineena

En ole itse kokeillut käyttää tätä pyykinpesuaineena, mutta nestesaippuaa pitäisi voida käyttää ihan pyykinpesukoneessakin.  Sopiva annostelumäärä on noin 80 – 120 ml, mikä on itseasiassa syy siihen, etten ole halunnut pestä tällä pyykkejäni, sillä se tulisi melko kalliiksi. (Tehokkaammissa pesukoneissa puolet tuosta määrästä voi kuulemma kuitenkin riittää.) Huuhteluveteen suositellaan käytettäväksi n. 120 ml etikkaa.

13. Lattioiden pesuun

Dr. Bronner’s -nestesaippuaa voi käyttää myös moppauksessa. Neljään litraan lämmintä vettä sekoitetaan noin desi nestemäistä saippuaa ja moppausvesi on valmis.

 Dr. Bronner's saippua kokemuksia Ostolakossa Virve Fredman

14. Ikkunoiden pesuun

En ole itse kokeillut tätäkään, eli en osaa ottaa kantaa, kuinka kirkkaat ikkunat tällä syntyisi, mutta siihenkin tätä monipuolista nestesaippuaa voi kuulemma käyttää. Suositeltava sekoitussuhde on täyttää suihkepullosta puolet vedellä ja sekoittaa siihen reilu teelusikallinen nestesaippuaa. Tämän jälkeen ikkunat kannattaa vielä kuulemma pyyhkiä seoksella, josta puolet on etikkaa ja puolet vettä. Ajatuksena on, että saippuan ja veden sekoitus poistaa ikkunasta ensin lian ja etikan ja veden sekoitus puhdistaa sitten vielä ikkunan kirkkaaksi.

Etikkaa ei kuitenkaan missään tapauksessa kannata sekoittaa suoraan saippualiuokseen, sillä niiden pH-erojen vuoksi lopputulos on erittäin huono. Asiasta voi lukea lisää täältä.

15. Yleispuhdistusaineena

Meillä Dr. Bronner’s -nestesaippuan ja veden sekoitusta käytetään paljon yleispesuaineena. Sekoitan pienen määrän veden ja nestesaippuan yhdistelmää valmiiksi suihkepulloon ja käytän seosta niin keittiön, kylpyhuoneen kuin muidenkin kodin huoneiden tasojen pyyhkimiseen. En ole erityisen innokas siivoaja, joten en sekoita kovin suurta määrää, jotta se kuluu loppuun viikossa tai parissa. Desiin tai pariin vettä menee minulla muutamia pisaroita saippuaa.

Kasteliansaippua voi jättää koville ja kiiltäville pinnoille (sekä käsin tiskatessa astioiden pinnalle) kalvon, joka syntyy saippuan reagoidessa veden mahdollisesti sisältämien mineraalien kanssa. Selityksenä on, että varsinaisesti pinnoille ei siis jää itse saippuaa vaan suoloja ja kun nämä kertyvät esimerkiksi lavuaareihin tai hanoihin, jos käytettävä vesi on kovaa.  Tältä voi välttyä, kun pinnat pyyhkii vielä etikan ja veden (50/50) seoksella.

 Dr. Bronner's saippua kokemuksia Ostolakossa Virve Fredman

16. Vessanpöntön pesuun

Sekoita nestesaippuaa veteen (sekoitussuhde 1:4) ja lisää sekaan eteeristä teepuuöljyä, joka tappaa pöpöjä ja raikastaa. Kaada seos pönttöön ja ota leivinsoodaa vessaharjaan. Kuuraa pönttö vessaharjalla ja odota 10 minuuttia ennen pöntön huuhtelua. En ole itse kokeillut tätäkään, mutta pitäisi varmasti kokeilla.

17. Hedelmien ja vihannesten huuhteluun

Nestemäinen saippua sopii loistavasti kuulema myös likaisten vihannesten ja hedelmien kuten esimerkiksi vahalla suojattujen omenoiden huuhteluun. Huuhteluvesi syntyy, kun kulholliseen vettä sekoitetaan noin puoli teelusikallista nestemäistä saippuaa. Hedelmät ja vihannekset laitetaan veteen, niitä huuhdellaan sielä hieman ja lopuksi ne huuhdotaan puhtaalla vedellä.

18. Koiran turkin pesuun

Paitsi että Dr. Bronner’s -nestesaippuat sopivat koko perheelle, sopivat ne myös lemmikille – tosin silloin on varmasti hyvä huomioida, että käytössä on hajusteeton vaihtoehto. Tarvittavan saippuan määrä riippuu täysin koiran koosta ja turkin määrästä, eli helpointa voi olla kastella koiran turkki ja hieroa siihen sitten saippuaa pieninä määrinä tarpeen mukaan.

19. Hyönteiskarkotteena kasveille

En ole itse viherpeukalo, joten minulla ei ole ongelmia tuholaisten kanssa, mutta kuulemma tuote sopii avuksi siihenkin. Saippuaa sekoitetaan 15 ml litraan vettä ja sekaan heitetään haluttaessa vielä puoli ruokalusikallista cayenne-pippuria tai kanelia. Tätä seosta voi suihkuttaa kasveihin pari kertaa päivässä kunnes ötökät kaikkoavat, eli seos ei tee paha itse kasveille, vaan karkottaa vain ötökät.

20. Muurahaiskarkotteena

Jos muurahaiset tuottavat ongelmia viihtyen esimerkiksi terassilla sellaisessa paikassa, jossa niiden ei haluaisi viihtyvän, voi tällä karkoitteella kuulemma päästä niistä eroon. Karkote syntyy sekoittamalla litraan vettä n. 80 ml nestemäisen saippuan teepuuöljyä sisältävää versiota. Tämä karkote ei kuitenkaan puolestaan sovi kasveille, sillä näin korkeana pitoisuutena teepuuöljysaippuan käyttö voi vahingoittaa niitä.

 Dr. Bronner's saippua kokemuksia Ostolakossa Virve Fredman

En ole itse tosiaan kokeillut saippuoita vielä aivan kaikkeen, mutta omien kokemusteni perusteella ne ovat hyvin riittoisia ja haluan alkaa käyttää niitä mahdollisimman monessa jutussa (erityisesti kodinhoidon puolella) sitä mukaa, kun meillä entuudestaan olleet puhdistustuotteet loppuvat.

Minusta on mukavaa, että saippuoita on saatavilla useassa koossa ja erityisen mahtavaa on, että tarjolla on 59 ml matkakoko, joka on aivan täydellinen myös silloin, kun saippuaan haluaa tutustua ja selvittää, sopisiko se omiin tarpeisiin.

*Dr. Bronner’s -tuotteita myy Eleven.fi.

 Dr. Bronner's saippua kokemuksia Ostolakossa Virve Fredman

Onko teillä kokemuksia Dr. Bronner’s -saippuoista?

Jätä kommentti