Raha vai parempi omatunto? Tämä päätös tuntui bloggajana tärkeältä tehdä

Tuntuu, että olen viimepäivinä kriiseillyt mielessäni kosmetiikan suhteen vähän kaikella tapaa. Kerroin juuri, että liiallinen kosmetiikan omistaminen on ahdistanut, sillä olen tiedostanut etten voi millään ehtiä käyttää kaikkia ihania tuotteita ja olen joutunut luopumaan paitsi niistä ylimääräisistä, mutta myös ihanista tuotteista, joita olisin kyllä halunnut käyttää.

Samalla olen kriiseillyt sitäkin suuremmin siitä, mistä tuotteista haluan blogissani kirjoittaa. Rehellisesti sanottuna se on ollut taistelua oman egon, rahakysymysten ja oman moraalin välillä.

Ostolakossa Heimish Artless Glow Base SPF 50 aurinkosuoja meikinpohjustaja Ostolakossa

Kun tasan kolme vuotta sitten löysin japanilaisen ja korealaisen kosmetiikan, aukesi minulle aivan uusi maailma. Löysin huikeita tuotteita, jotka saivat ihoni voimaan erityisen hyvin ja tekivät ihonhoidosta minulle entistäkin erityisemmän hetken. Oli ihanaa saada jakaa sellaisten tuotteiden ilosanomaa.

Viime kuukausina ja erityisesti ihan viime viikkoina minusta on kuitenkin henkilökohtaisesti tuntunut siltä, etten halua olla se tyyppi, joka kannustaa blogissaan tilaamaan tuotteita eBaysta Aasiasta asti. Kaikki eBayta käyttäneet tietävät, kuinka helppoa ja ennen kaikkea halpaa on shoppailla kiinnostava kangasnaamio, kosteusvoide tai kasvovesi eBaysta ja saada se Etelä-Koreasta kotiovelle toimitettuna. Koska se on niin helppoa, tulee yksittäisiä paketteja tilattua helposti useita. Eihän hyviä ja halpoja kosmetiikkatuotteita voi koskaan olla liikaa!

En itse enää nykyään tilaa eBaysta. Koen valtavia omantunnontuskia ajatuksesta, että minulle satelisi laatikoita, jotka sisältävät yksittäisiä kosmetiikkatuotteita ja ilmaa. Siitä on fiksu kulutus kaukana erityisesti ympäristönäkökulmasta.

Ostolakossa kasvovesi hoitoneste hoitovesi

Valehtelisin jos väittäisin, että eBay-ostokset ovat jääneet minulta ihan vain siksi, että olisin itse jotenkin havahtunut asiaan ympäristöä ajattelevana kuluttajana. Tosiasiassa konkreettisen stopin niille laittoi Ruotsin toissakeväänä muuttunut käytäntö, jonka vuoksi jokaisesta EU:n ulkopuolelta tulevasta pikkupaketista täytyi maksaa 25% arvonlisävero ja 75 kruunua (eli noin seitsemän euroa) PostNordin käsittelykuluja. Kaikille halvoille tilauksille tuli siis hetkessä kymppi lisää hintaa.

Aluksi käytäntö ärsytti, mutta tiedostin sen olevan paras tapa laitta stoppi ostokäyttäytymiselleni. Viimeisestä eBay-tilauksestani on nyt jo kohta kaksi vuotta. Toivonkin, että vastaavat maksut tulevat käyttöön myös Suomessa paitsi arvonlisäveron, mutta myös käsittelykulujen osalta nyt kun asia on ollut paljon tapetilla. Se herättää varmasti monet muutkin miettimään, onko oma kulutuskäyttäytyminen järkevää.

Minun kohdallani oli hyvä, että joku ulkopuolinen taho laittoi minut miettimään omia arvojani ja omaa käyttäytymistäni. En nimittäin usko, että olisin itse havahtunut miettimään asiaa samalla tavalla kovin helposti.

Ostolakossa suojakertoimellinen päivävoide

Tavallisena kuluttajana olisi helppoa vain todeta, että okei, en enää tilaa eBaysta tai kannusta muita tekemään niin. Sillä saa itselleen sen toivotun synninpäästön.

Bloggaajana myönnän kuitenkin käyväni taistelua myös oman egoni kanssa ja tietysti miettiväni raha-asioita. Minulla on kotona paljon korealaisia kosmetiikkatuotteita, joita ei saa vielä länsimaalaista kaupoista ja on osa bloggaajaidentitettiäni kertoa blogissa erityisesti Etelä-Koreassa suosituista tuotteista. Olenhan minä rehellisesti sanottuna yrittänyt ainakin olla korealaisen kosmetiikan asiantuntija viime vuodet ja tehnyt parhaani ollakseni kärryillä, mikä on Etelä-Koreassa suosittua ja mitkä tuotteet ovat ostamisen arvoisia.

Kuka minä sitten olisin kosmetiikkabloggaajana, jos en kertoisi niistä? Korealaisen kosmetiikan asiantuntijuus on rehellisesti sanottuna niin suuri osa blogi-identiteettiäni, että tuntuu vaikealta vain vaieta blogissa tuotteista, jotka täytyy tilata eBaysta. Kysehän on oikeasti kuitenkin vain egoasioista. Kertomalla erityisistä tuotteista kerron samalla, että hei, minäpä muuten tiedän näistä. Jos en kerro niistä ajattelee egoni, että ”nyt muut luulevat, ettet edes tiedä näistä”. Typerää, mutta ihan totta.

Ostolakossa AHA hapot käyttö

Blogin tekemiseen kuluu myös paljon aikaa, joten mielelläni otan ajastani jonkinlaisen korvauksen. Ebay-linkeistä ei todellakaan synny valtavaa kassavirtaa, mutta pieni korvaus myynneistä saadut komissiot ovat kuitenkin olleet. Olenkin siis joutunut miettimään myös sitä, onko mielestäni tärkeämpää, että minä saan pienen määrän rahaa vai se, että suosittelujeni vuoksi Aasiasta voidaan laittaa matkaan kohti Suomea kymmeniä tai jopa satoja paketteja. Se ajatus vaivaa minua enkä enää nykyään ajattele, että haluaisin kannustaa siihen.

En ole tietenkään kääntänyt kelkkaani Aasiasta tulevan kosmetiikan suhteen totaalisesti, sillä uskon yhä, että korealainen kosmetiikka on erinomaista ja nautin siitä itse. Minusta on myös hienoa, että korealainen kosmetiikka on maan vientituotteita. Mitä en kuitenkaan kannata on miljoonien yksittäisten pikkupakettien liikkuminen Suomen ja Aasian välillä. En itse koe sitä tällä hetkellä järkeväksi.

Kannatan edelleen kansainvälistä kauppaa ja toivon, että korealaisen kosmetiikan maahantuonti lisääntyy. Näin useita tuotteita saapuu tiiviimmin pakattuna rahtina yksittäisten, usein jopa puoliksi ilmalla täytettyjen pakettien sijaan. Usein ne myös tuodaan laivalla lentorahdin sijaan. Tuen mielelläni myös paikallisia yrittäjiä, jotka ryhtyvät tekemään maahantuontia.

Lähituotettu on toki ympäristön kannalta paras juttu, mutta en silti itse koe pelkän lähituotetun kosmetiikan käytön suosittelun olevan ainakaan tällä hetkellä juttu, jota lähtisin ajamaan.

Manyo Factory Pure Cleansing Oil puhdistusöljy kasvoille Ostolakossa

En kuitenkaan tarkoita missään tapauksessa, että tuomitsisin millään tavalla muiden valintoja. Kaikki me teemme henkilökohtaisia, erilaisia päätöksiä ja on tärkeää, että joku kiinnittää huomiota yhteen asiaan, toinen taas toiseen. Ainoa asia, johon haluan itse puuttua on se, eteen enää itse henkilökohtaisesti koe toimivani omien arvojeni mukaan, jos kannustan blogissani eBay-shoppailuun.

Tiedän, että kun mainitsen haluavani puuttua tähän yksittäiseen toimintaani, keksii joku heti kymmenen muuta juttua, jotka teen hänen mielestään edelleen väärin. Mihin kuitenkin haluan ihmisiä kannustaa on miettimään, mitkä ovat niitä omia pieniä valintoja, joilla voi vaikuttaa asioihin. Kaikkea ei tarvitse tehdä täydellisesti, mutta yksittäisillä jutuilla voi vaikuttaa.

Tiedostan, että bloggaajana minulla on mahdollisuus vaikuttaa  ja juuri sitä haluan blogillani tehdä. Olen halunnut auttaa ihmisiä löytämään hyviä, omia tarpeita vastaavia tuotteita ja sitä kautta sekä välttämään hukkaostoksia että saamaan iloa omaan arkeen.

Tiedostan, että vinkit kiinnostavista, vähän erilaisista tuotteista ovat juttu, joita moni lukijani tulee blogistani hakemaan, joten tottakai olen myös joutunut pohtimaan, minkä verran päätökseni olla vinkkailematta erityisemmistä tuotteista vaikuttaa blogini kävijämääriin. Kävijämääriä tärkeämpää minulle on kuitenkin toimia omien arvojeni mukaisesti.

Elizavecca Witch Piggy Hell Pore Control Hyaluronic Acid 97%

Vähennän aktiivisesti kosmetiikkavarastojani ja nostan kyllä edelleen Instagram Stories -tarinoideni puolella esiin loppuun käyttämiäni tai eteenpäin antamiani tuotteita, mutta en usko, että tulen jatkossa tekemään blogiini postauksia tuotteista, jotka tulee tilata eBaysta. Toki voin edelleen Instagramissa kehua jotain kokeilemiani tuotteita, mutta siellä tavoitan paljon pienemmän yleisön enkä voi käyttää tarinoissani mainoslinkkejä.

En vain koe enää mukavaksi saada tuloja siitä, että kehotan tilaamaan eBaysta yksittäisiä tuotteita. En nyt sentään ala poistaa vanhojen postausteni linkkejä, mutta uusissa postauksissa eBay-linkkejä ei tule näkymään.

Tämä on ollut minulle iso päätös, sillä minulla on kotona paljon korealaista kosmetiikkaa, josta kirjoittaisin blogiini mielelläni ja tiedostan varsin hyvin, että niistä kirjoittamatta jättäminen vaikuttaa omiin henkilökohtaisiin tuloihini.

Kun kuitenkin tein tämän päätöksen, tuli minulle hyvä ja jopa vähän helpottunut olo. Tajusin, että olin jo pidemmän aikaa tuntenut huonoa omaatuntoa eBay-shoppailuun kannustamisesta, mutta olin sysännyt sen sivuun ja miettinyt vain, että kirjoitetaan näistä nyt kun minulla kerran nämä tuotteet on ja nämä ovat sitäpaitsi todella hyviä. 

Oikeat päätökset eivät siis aina ole niitä, joilla tekee eniten rahaa, mutta joskus puhtaampi omatunto voi olla rahaa tärkeämpää.

Innisfree Bija Cica Intense Balm voide ostolakossa virvevee

Onko kukaan muu tuntenut viimeaikoina ahdistusta kosmetiikan tilaamisesta kaukaa?

18 kommenttia artikkeliin ”Raha vai parempi omatunto? Tämä päätös tuntui bloggajana tärkeältä tehdä”

 1. Olet tehnyt hyvän päätöksen! Itse lopetin ebaysta tilaamisen jo pari vuotta sitten. Koin ebay-markkinat jotenkin ahdistavana, koko ajan eteen tulee lisää uusia tuotteita ja pää on ihan pyörällä että mitäs sitä nyt tarvitseekaan..Pyrin ostamaan kosteusvoiteeni, putsarini ja aurinkosuojani apteekeista tai marketeista Suomesta. Niin paljon helpompaa ja oikeasti halvempaa, koska ebaysta tulee helposti ostettua kaikkea turhaa mitä ei oikeasti tarvitse.

  Vastaa
 2. Tosi hyvä postaus ja puhut tärkeästä aiheesta! Minusta meidän jokaisen pitää kantaa kortemme kekoon puhtaamman planeetan puolesta ja varsinkin kun nykyään keskustelu ilmastonmuutoksesta käy kuumana. Tiedostan itsekin tämän ongelman kun tilaan tuotteita Jenkeistä ja ulkomailta. Onneksi määrä on silti hyvin pientä ja varmasti vähennän sitä itsekin. Toisaalta helpompi olisi ostaa ja tukea suomalaisia jälleenmyyjiä, jos hinnat ei olisi pilattu reippailla suomi lisillä. Monesti kun samaa tuotetta saattaa saada paljon halvemmalla, jos ne tilaa ulkomailta ja vielä postituksenkin jälkeen tuotteen hinta on edullisempi kuin Suomesta ostettuna. Ja usein monia tuotteita ei Suomesta edes saa. Se houkuttelee tietysti tilaamaan ulkomailta. Siksi olisikin hienoa, jos Suomeen saataisiin kattavasti eri merkkejä myyntiin ja hintoihin ei lisättäisi niin valtavia katteita. Toki ymmärrän että maamme verotus ja korkea elinkustannukset vaikuttavat välittömästi hintoihin, mutta kuluttajana tietysti miettii mistä tuotteen saisi itse edullisimmin.

  Vastaa
 3. Hieno juttu! Niinhän se menee, että jos yhden oven sulkee toinen avautuu ja varmasti luovana ihmisenä eteesi tulee jotain toisenlaista mistä kirjoittaa ja innostut kuin ebayn tuotteet :).
  Oma kelkkakin on kääntynyt niin, että en tahdo enää kauheaa kosmetiikka-varastoa, vaikka pidän kyllä jemmoistani, mutta valehtelematta minulla on useita tuotteita vuodeksi, jopa vuosiksi (jos säilyis..) eteenpäin. En tiedä milloin oikeasti tarvitsen jotain, ehkä ripsivärin joskus joulun jälkeen!?
  Minusta on hyvä aina silloin tällöin ajatuksissa palata opiskelija-aikaan, kun söin vaan munia ja nuudeleita, korjasin rintaliivit hakaneuloilla ja lantrailin ripsivärit vedellä :D:D .. Ei ollut varaa ja hyvin silti pärjäsi.

  Vastaa
 4. Kaukaa tilaamista enemmän ahdistaa se, kuinka helposti keksin tarpeen kivoille ja kiinnostaville tuotteille, varsinkin jos ne ovat vielä alennetulla hinnalla. Oma jemmani on pieni, mutta sekin ärsyttää. En halua jemmata kosmetiikkaa, vaan haluan voida ostaa ja ottaa käyttöön sen mitä tarvitsen.

  Vastaa
 5. Kuulostaa hyvälle päätökselle! Ymmärrän, mitä tässä postauksessa ajat takaa, mutta jäin vielä miettimään, että vaikka kaikkea kivaa ei saisikaan vielä Suomesta (tai muista Pohjoismaista), niin kivoja merkkejä voi varmasti löytyä myös muilta Euroopassa sijaitsevista maahantuontifirmoista, vai jääkö niistäkin vinkkaaminen blogin ulkopuolelle esim. kilpailijastatuksen vuoksi? 😮 Muistan sinun joskus avanneen blogissa tai IG:ssa tätä näkökulmaa joihinkin firmoihin nähden, mutta en muista tarkalleen miten asia meni..

  Vastaa
  • Toki vinkkaan jatkossakin kivoista tuotteista, joita saa meidän alueeltamme helposti ja olen vinkkaillut mm. Cult Beautusta saatavista tuotteista. 🙂

   Vastaa
 6. tällä hetkellä ainoa kosmetiikkatuote, jota en saa ostettua lähempää joko netistä tai irl-kaupasta (suomesta tai ulkomailta) on sun suosittelemasi suppin powder 😀 ihan tajuton tuote, en luovu. ostin edellisen joskus marraskuussa ja uus tuli just postissa kun vanha vetelee viimisiään ja se loppukin meni murusiks lattian kanssa kohdatessa… eli joo, ehkä selviän.

  onneksi köyhyys niin en atm myöskään tilaile wish-krääsää tms!

  Vastaa
 7. Moi! Joskus suosittelit Club suppin powderia ja ihastuin täysin siihen. Haluaisin tietää tuleeko siitä kuvissa flashbackia? Olen yrittänyt googletella huonoin tuloksin joten mahtaisikohan sinä tietää? 🙂

  Vastaa
 8. En ole juurikaan tuosta syystä ikinä tilannut eBaysta. En ole itse mikään tiedostava hipster mutta olen ihmetellyt että koska bloggaajille ja sitä myötä kuluttajille tulee järki päähän. Kotimaista kivijalka kauppaa pitäisi myös kannattaa. Harmi jos kaikki menee siihen että täältä ei saa mitään koska se ei ole kannattavaa ja sitten tilailukin tehdään kalliiksi.

  Vastaa
 9. Erittäin hyvä päätös! Sinua seuraa moni lukija ja vaikka jokainen tekee itsenäisen päätöksen, kyllä muiden mielipiteillä on vaikutuksensa.

  Sanomattakin selvää on, ettei tämä koske pelkästään kosmetiikkaa, vaan kaikkea tilauksia ulkomailta, eBay, Amazon ym.

  Vastaa
 10. Hyvä postaus! Mulle on tullut ostokrapula. Oon aika kova shoppailemaan vaatteita, kosmetiikkaa yms ihanaa. Viime aikoina olen huomannut, etten enää saa samanlaista nautintoa ostoistani. Laatikoista löytyy avaamattomia meikkejä, kaapista vaatteita joissa on laput kiinni. Pärjäisin varmaan aika pitkään ostamatta mitään 🙂 Tein jotain kuukausia sitten päätöksen, etten enää osta joka ainutta seerumia/voidetta/younameit jota esim blogeissa kehutaan vaan käyn kauneushoitolassa hoidattamassa ihoani. Se on vastuullisempaa kuluttamista monella tavalla. Kansantalous kiittää, kiireisen naisen hermot kiittää ja kyllä muuten kukkarokin 🙂

  Vastaa
 11. Ainoa kosmetiikka mitä tilaan netistä on Skinmison Pore Beauty Nose Pack, josta joskus vuosia sitten kirjoitit blogissa. Sitä en ole löytänyt oikein muualta ja tykkään tosi paljon.
  Osaisitko suositella sille jotain korvaavaa tuotetta, jota saisi eurooppalaisista tai suomalaisista nettikaupoista?

  Vastaa
 12. Hyvä päätös Hienoa, että vastuullinen kuluttaminen alkaa olla sulla lähellä sydäntä, olet kuitenkin erittäin suosittu bloggaaja, joten sun mielipiteillä on väliä. 🙂

  Vastaa
 13. Loistavaa seistä omien arvojensa takana. Tämähän koskee kaikkea tilaamista, ei vaan kosmetiikkaa. Samalla ehkä mahdollistaa sen, että tuotevalikoima monipuolistuu entuudestaan kaupoissa ja ”lähipostimyynnissä”.
  Itselläni hamstraaminen ja itse asiassa kaikki ostaminen on tehnyt ajan myötä suuren muutoksen. Ostan tarpeeseen. Juu, voin ihastella ja todeta; en tarvitse. Ja sitten ilo ostaa kun ON tarve on itse asiassa suurempi. Maailma hukkuu (turhaan) tavaraan, vilkaisu lähikirppikselle kertoo sen. Tosin onneksi kierrätys on yhä suurempi ostomuoto (ja nyt en tarkoita kosmetiikkaa). Jos voin omalla ostoskäyttäytymisellä vaikuttaa luontoon ja ilmastoon, teen sen nykyään mielelläni. Ja samalla iloitsen oikeasti uuden, tarpeeseen ostetun tavaran/vaatteen/kosmetiikan kohdalla. On kiva lukea uusista tuotteista, mutta kaikkea en tarvitse omaan kaappiin odottamaan että ensimmäinen-toinen ja ehkä kolmaskin edellinen samanlainen tuote on ensin käytetty (kuten ennen tein). Omalla kohdalla oli ilo huomata tämä ajatustavan muutos!

  Vastaa
 14. Olipa hyvä kirjoitus ja myöskin hyvä päätös, joka ei varmasti ole ollut helppo. Itse en ole ebaysta koskaan tilannut kosmetiikkaa, mutta samaistun esim. aliexpressin tilausten kanssa, josta tuli tilailtua kaikkea pientä turhaa tavaraa.. Itse en nykyisin osaisi edes ajatella tilaavani enää jotain yksittäistä pikkutavaraa toiselta puolen maailmaa. Toki ajatusmaailmani on muuttui, kun aloin itse kosmetiikka-alalle yrittäjäksi. Ennen olin todella pihi kosmetiikan suhteen ja ostin aina halvalla ja mielummin paljon, mutta yrittäjäksi ryhtymisen myötä jouduin katsomaan omaa talouttani eri kantilta, sillä enää minulle ei kilahtanutkaan joka kuukausi palkka tilille. Kosmetiikka onkin ollut ainoa asia mihin enää nykyisessä elämässäni panostan, sillä en hanki tavaraa, en vaatteita, en käy lomilla – sillä mihinkään ei ole vielä varaa, mutta laadukkaasta kosmetiikasta en tingi -sillä se näkyy. Toki suomesta ostettu kosmetiikka on kuluttajien mielestä hinnakasta, mutta loppujen lopuksi kun avataan paljonko tuotteesta maksetaan alvia, paljolla se on ostettu sisään, niin ei tuosta jää enää yritykselle kuin kipene jäljelle. Näin pienyrittäjänä olisikin ihana, että asiakkaat ostaisivat ja kannattaisivat paikallisia yrityksiä, sillä heille ne pienetkin tuotemyynnit on tärkeitä. Yhdessä vaiheessa tuntui, että todella moni tilaili tuotteita ebaystä ja tuntuikin aina ikävältä kun kyseli vaikka kasvohoidon yhteydessä asiakkaan tuotteista ja vastaus oli että tilaan ebaystä – silloin jo tietää ettei myyntiä tule. Olisi hyvä että kuluttajat ymmärtäisivät myöskin sen, että jos mennään sinne kosmetologille, niin parhaimman lopputuloksen saa ainakin iho-ongelmiin, kun antaa ammattilaisen suunnitella hoito-ohjelman ja valita kotihoitotuotteet, eikä niin että käydään siellä hoidossa ja kotihoitotuotteet tilaillaan ebaysta.

  Vastaa
 15. Hyvä postaus ja peukut että bloggarina herättelet ihmisiä miettimään omaa kulutuskäyttäytymistä! 🙂 ja niinku joku ylempänä kirjoitti, niin varmasti löydät uusia juttuja mistä kirjoittaa!

  Itse olin ennen kosmetiikan hamstraaja, halusin koko ajan kokeilla kaikkea uutta ja ihanaa. Toki uudet tuotteet kiinnostaa vieläkin, mutta harkitsen tarkemmin tarviinko tuotetta oikeasti ja tuleeko tuote käytettyä. Ja olen jäänyt koukkuun tunteeseen ku kaapit alkavat tyhjentyä, eikä tarvitse enää ahdistua kosmetiikan määrästä. Nykyään olen alkanut suosia kotimaista (ja kotimaassa valmistettua) luonnonkosmetiikkaa ja olen löytänyt niin monta huipputuotetta, ettei edes tee mieli kokeilla uusia 🙂

  Vastaa

Jätä kommentti