Apteekkikosmetiikkaa rakastavat ranskalaiset

Pariisin katuja pitkin kävellessä ei voi olla kiinnittämättä huomiota apteekkeihin, joita tuntuu välillä olevan lähes jokaisessa kadunnurkassa. Täällä apteekit on helppoa tunnistaa, sillä ne on aina merkitty vihreällä, valaistulla ristillä, joka ulkonee tavallisesesti rakennuksesta ja näkyy kauas. Joskus risteyksessä seisoessa saattaa eri suuntiin katsettaan käännellessä nähdä jopa neljäkin apteekkia.

Ostolakossa Pariisi apteekkikosmetiikka

Ranskalaisille apteekki on paitsi itsestäänselvästi paikka, josta haetaan lääkkeet, mutta myös paikka, josta hankitaan kosmetiikka ja erityisesti ihonhoitotuotteet.

Värikosmetiikkaa apteekeissa on niukasti ja ainoaa meikkitarjontaa ovatkin tavallisesti vain Suomessakin tunnettujen apteekkimerkkien kuten Vichyn ja La Roche-Posay -merkin meikkivoiteet, puuterit ja sävyttävät päivävoiteet sekä satunnaiset herkkien silmien ripsivärit.

Ostolakossa Pariisi apteekkikosmetiikka

Ranskalaiset apteekit ovat mielenkiintoinen näky. Siinä missä Pariisissa on useita upeasti sisustettuja hajuvesimyymälöitä, joiden selkeät linjat ja pienet yksityiskohdat luovat tasapainoisen kokemuksen, ovat pariisilaiset apteekit jotain aivan muuta.

Niissä on usein sikin sokin sukkahousuja, kynsisaksia, pinnejä ja ponnareita, ihonhoitoa, lääkkeitä, suuhygieniatuotteita, terveystuotteita, homeopatiaa, aromaterapiaa ja jopa hajuvesiä.

Ostolakossa Pariisi apteekkikosmetiikka

Google kertoi, että Pariisissa on tuhatkunta apteekkia vaikka niiden joukkoon epäilemättä mahtuukin myös moderneja versioita, on suurin osa apteekeista lähes kuin 80-luvun kemppareita ja niiden hyllyt on pakattu tupaten täyteen tuotteita. Kaikessa tarjonnan yltäkylläisyydessään ne näyttävät minusta jopa suorastaan kaoottisilta.

Monissa apteekeissa on todella ahtaat hyllyvälit, telineitä siellä täällä ja sellainen pohjaratkaisu, ettei niitä voi vahingossakaan kutsua pyörätuoliystävällisiksi tai lastenvaunujen kanssa kulkemiseen sopivaksi – usein jopa mietin, onko niissä kulkemisesta tehty ylipäätään sopivaa kenellekään.

Ranskalaiset kuitenkin rakastavat apteekkikosmetiikkaa ja vaikuttavat jopa uskovan, että apteekista ostetut ihonhoitotuotteet olisivat jotenkin muita ihonhoitotuotteita tehokkaampia.

Tosiasiassa apteekki on tietysti vain yksi kosmetiikan jakelukanava ja apteekissa myytävää kosmetiikkaa koskee aivan sama kosmetiikkalainsäädäntö kuin muutakin kosmetiikkaa. Niin kauan kuin tuotetta ei myydä lääkkeenä, voi se vaikuttaa aivan yhtä tehokkaasti riippumatta siitä, myydäänkö sitä marketissa, tavaratalossa vai apteekissa.

Ostolakossa Pariisi apteekkikosmetiikka

Toki apteekki on paikka, josta voi usein löytää helpoiten tuotteita, jotka on nimenomaan kehitetty jonkun iho-ongelman hoitoon. Couperosa, rosaccea, akne ja muut ihon ongelmat vaativat usein erityisiä tuotteita ja niiden kanssa tuskailevat kääntyvät luontevasti hakemaan ongelmiin apua apteekista. Apteekin hyllyiltä löytyykin tavallisesti hellävaraisia, hajusteettomia, ihoa rauhoittavia ja tasapainottavia tuotteita, joiden ulkoasukin tuo jo tunteen kliinisen puhtaista tuotteista.

Itseasiassa juuri tuo ajatus apteekkituotteiden erityisestä puhtaudesta tuntuu olevan se juttu, joka saa monet ranskalaiset ajattelemaan ne paremmiksi. Koska täällä saa apteekeista paljon luonnonkosmetiikkaa, tuntuvat monet ehkä juuri siksi jopa ajattelevan, että kaikki apteekista saatavat tuotteet olisivat jollakin tapaa muuta kosmetiikkaa luonnonmukaisempia.

Ostolakossa Pariisi apteekkikosmetiikka

Tosiasiassa monien supersuosittujen klassikkotuotteiden ”salainen” ainesosa on hyvin siedetty mineraaliöljy, joka ei tutkitusti tuki ihoa ja auttaa vain tehokkaasti ehkäisemään kosteuden haihtumista iholta, mikä on juuri sitä, mitä monien iho kaipaa.

Kun emulsiossa on kosteuttavia ainesosia ja iholle kosteutta sitovaa mineraaliöljyä, ei sen tarvitse edes sisältää paljon muuta, kun se jo tuntuu pitävän ihon täydellisen kosteutettuna ja kimmoisana.

Lue myös: Mitkä ainesosat tukkivat ihoa?

Ostolakossa Pariisi apteekkikosmetiikka

Vaikka ranskalaisissa apteekeissa myydän paljon luonnonkosmetiikkaa ja moni pitää sitä jotenkin erityisen hyvänä vaihtoehtona herkälle iholle, on herkästi reagoivan ihon paras ystävä tosiasiassa usein muu kuin puhdas luonnonkosmetiikka. Monille se tietysti sopii ongelmitta ja tekee iholle vain hyvää, mutta nimenomaan luonnonkosmetiikka aiheuttaa silti useille herkkyysreaktioita ja varsinkin paljon käytetyt eteeriset öljyt ovat usein ainesosia, joita herkän ihon voi olla hyvä vältellä.

Luonnonkosmetiikan ”ongelmana” on myös se, että luonnosta saatavat ainesosat eivät ole ”tasalaatuisia”, vaan niiden komponentit voivat hieman vaihdella sen mukaan, millä alueella ne on kasvatettu, millaisessa säässä ne ovat saaneet kasvaa ja useiden muiden vastaavien, paljon variaatiota aikaansaavien tekijöiden vuoksi. Jokainen erä samaa luonnonkosmetiikan ihonhoitotuotetta ei siis ole välttämättä täysin samanlaista.

Ostolakossa Pariisi apteekkikosmetiikka

Pariisissa suosittuja, apteekissa myytäviä merkkejä, joita näkee joka puolella ovat Vichy, Avène, La Roche-Posay, Bioderma, Uriage, Cetaphil, Eucerin, CeraVe, Lierac, Lancaster, Filorga, Darphin, Declaro ja Embryolisse.  Näitä lähes kaikkia saa meiltä Suomestakin, vaikkakaan meillä ne eivät ole ollenkaan niin suosittuja kuin Ranskassa.

Itse en ollut esimerkiksi kuullut Uriage-merkistä koskaan ennen, mutta tutustuin siihen parisen vuotta sitten Etelä-Korean Soulissa, jossa ranskalainen apteekkikosmetiikka on todella suosittua ja jossa Uriage-tuotteita näkyy kaikkialla. Täällä Pariisissa merkki näyttää olevan todella suosittu ja sen myydyimpiä tuotteita kuten esimerkiksi puhdistustuotteita myydään jopa valtavissa litran pulloissa – erittäin edulliseen hintaan, tietysti.

 Ostolakossa Pariisi apteekkikosmetiikka

Pariisilaisista apteekeista löytyy tosiaan myös luonnonkosmetiikkaa ja yleisimpiä bongaamiani luonnonkosmetiikan tuotemerkkejä ovat olleet Weleda, Melvita, Cattier, Caudalie ja Nuxen luonnonkosmetiikkalinja Nuxe Bio Beauté. Varsinkin Nuxe Bio Beauté ja Caudalie tuntuvat olevan erittäin suosittuja.

Lisäksi saatavilla on merkkejä, jotka nostavat vahvasti esiin sitä, että niiden tuotteissa käytetään paljon luonnonmukaisia ainesosia, vaikka ne eivät olekaan puhdasta luonnonkosmetiikkaa. Tällaisia merkkejä ovat esimerkiksi kreikkalainen KORRES, ranskalaisten rakastama, erityisesti shampoista tunnettu Klorane ja Nuxe.

Lue myös: Caudalie – viiniterapiaa iholle

Ostolakossa Pariisi apteekkikosmetiikka

Tarjolla on myös valtava kirjo sellaisia tuotemerkkejä, joista en ole koskaan ennen kuullutkaan, kuten Taaj, Sanoflore, Garancia, Phyto Paris, SVR, A-Derma, Galénic, Rogé Cavaillès, Esthderm, Quiriness, Herborist ja Natessance.

Jotkut apteekit ovat myös perinteisiä kemppareita, joiden sekavien hyllyjen lomasta löytyvät myös pariisilaisten ylelliset meikkisuosikit (ja hajuvedet) kuten Chanel, Dior ja Clarins. Olen itse tottunut, että nämä merkit vaativat maailmalla melko ylellisen myyntiympäristön, joten niiden näkeminen jopa hieman sotkuisilta vaikuttavissa kemppareissa yllättää minua hieman.

Ostolakossa Pariisi apteekkikosmetiikka

Korealaista kosmetiikkaa pariisilaisista apteekeista ei liiemmin löydy mutta korealais-pariisilainen Erborian on apteekeissa silti tuttu näky. Erborian-merkin tuotteita saa myös Sephorasta ja olen nähnyt merkillä Pariisissa myös oman myymälän. Erborian on itseasiassa jopa tulossa Stockmannille myyntiin Suomessa. Myös japanilaisen DHC-merkin suosituimpia tuotteita löytyy monesta paikasta pieni valikoima.

Korealaista kosmetiikkaa löytyy pieni valikoima Pariisin Sephora-myymälöistä, joiden lisäksi olen nähnyt Whamisaa Printemps-tavaratalon luonnonkosmetiikkaosastolla. Hyvin kompaktin, parilla alahyllyllä levänneen valikoiman korealaisia kosmetiikkamerkkejä (Huxley, Benton ja Georganic)  löysin myös Champs Elysées’n Galleries Lafayette -tavaratalon kosmetiikkaosastolta. Oman, hieman paremman paikan sieltä oli saanut luksusbrändiksi pyrkivä Dear Dahlia -meikkimerkki, mutta nämä merkit eivät vaikuttaneet saavan asiakkaiden tai myyjien kiinnostusta. 

Ostolakossa Pariisi apteekkikosmetiikka

Samanlainen vastaavien tuotemerkkien sekamelska kuin apteekeissa löytyy myös pitkin kaupunkia sijaitsevien Monoprix-tavaratalojen kosmetiikkaosastoilta, joilta itseasiassa suurin osa näistä postauksen kuvista on otettu. Pienissä apteekeissa kun tuskin mahtuu edes kääntymään eikä niissä voi oikein räpsiä kuviakaan kunnolla, kun kaikkialla vain on niin ahdasta. Myös noilla Monoprix-tavaratalon kosmetiikkaosastoilla on erityinen apteekkialue, jolla on ”apteekkivalikoima”.

Noista valikoimaltaan lähinnä pieniä Citymarketteja muistuttavista tavarataloista löytyy sitten lisäksi perus Loréal Paris, Nivea, Garnier ja mm. loputon valikoima Le Petit Marseillais -merkin erilaisia saippuoita. Lisäksi näistä tuntuu lähes poikkeuksetta löytyvän todela hyvä valikoima puhtaita perusöljyjä ja eteerisiä öljyjä sekä kukkaisvesiä.

Ostolakossa Pariisi apteekkikosmetiikka

Pariisilaisia kosmetiikkaosastoja on ollut mielenkiintoista koluta läpi, mutta täytyy sanoa, että se on tavallaan jopa saanut minut pettymään. Jostain syystä olin kuvitellut mielessäni Pariisin enemmän Euroopan johtavaksi kosmetiikkainnovaatioiden kehdoksi, mutta täällä ollessani olen saanut huomata, että ainakin pariisilaiset vaikuttavat olevan kosmetiikkansa suhteen varsin perinteisiä.

Ei siis toisaalta ole ollenkaan ihme, ettei innovatiivisuudestaan tunnettua korealaista kosmetiikkaa näy täällä liiemmin.

Ostolakossa Pariisi apteekkikosmetiikka

Pariisilaisten fokuksen huomaa myös hyvin selkeästi olevan ihonhoidossa eikä niinkään värikosmetiikassa. Kuten jo aiemmin kerroin, on  Pariisin Sephora-myymälöissä jopa melko tylsähkö valikoima, mutta ne ovat silti täällä oikeastaan ainoa paikka, josta löytyy hyvä valikoima värikosmetiikkaa.

Niiden lisäksi tavaratalon fiineiltä kosmetiikkaosastoilta saa toki luksusmerkkejä ja Monoprix-tavarataloista löytyy pieni määrä perusmerkkejä kuten L’Oréal Paris, Maybelline, Bonjour ja Boho, mutta juuri noiden edullisten ja keskihintaisten värikosmetiikkamerkkien vähäisyys pistää täällä silmään.

Ostolakossa Pariisi apteekkikosmetiikka

Se itseasiassa luo väkisinkin päähäni olettamuksen siitä, että ranskalaiset voivat käyttää värikosmetiikkaan vähän enemmän rahaa, mutta valitsevat sitten tuotteensa huolella eivätkä ole yhtä kokeilunhaluisia meikkaajia kuin monet muut.

Meikkejä ei siis ehkä hankita kovin spontaanisti kokeiluun erilaisten tyylien testaamiseksi, vaan pariisitar vaikuttaa keskittyvän ostamaan ns. varmoja tuotteita, jotka taatusti sopivat hänelle ja joita hän sitten käyttää säännöllisesti. Harmikseni en tosin edelleenkään tunne liiemmin ranskalaisia, jotta voisin vahvistaa tämän olettamukseni.

Kaiken kaikkiaan Pariisista huomaa kuitenkin selkeästi, että ranskalaisten rakkaus luonnonkosmetiikkaan on suuri ja lupaan vielä myöhemmin palata tarkemmin siihen, kuinka se täällä näkyy.

Jos haluat tietää, mitä kosmetiikkatuotteita ranskalaiset ostavat apteekista, katso nämä postaukset:

Parhaat apteekkituotteet: 15 ranskalaisen apteekkikosmetiikan suosikkia

Parhaat apteekkituotteet osa 2: 15 ranskalaisen apteekkikosmetiikan suosikkia

Ostolakossa Pariisi apteekkikosmetiikka

Onko teillä lisää tietoa ranskalaisten kosmetiikkakäyttäytymisestä?

Lue myös: Haluan meikata kuin ranskalainen nainen

14 kommenttia artikkeliin ”Apteekkikosmetiikkaa rakastavat ranskalaiset”

 1. Kävitkö jo Saint-Germain-des-Presin alueella Citypharma-apteekissa? Se on järkyttävän suuri, mutta ihan yhtä ahdas kuin nuo kuvailemasi 🙂 Jostain syystä siellä on huokeammat hinnat (mielestäni) kuin muissa Pariisin apteekeissa.

  • Joo, asun ihan sen kulmalla ja yritin ottaa sieltä tähän postaukseen kuvia, mutta eihän siitä mitään tullut kun on niin piukassa tuotteita, asiakkaita ja henkilökuntaa. 😀 Monena päivänä yritin ja sitten luovutin kuvien kanssa.

 2. Varsinaista lisätietoa ei ole, mutta pieni lisähuomio sen sijaan:

  Kosmetiikka käyttäytyminen riippunee siitä mistäpäin Ranskaa puhutaan, kuten kaikki muukin Ranskaa koskettava. Pariisiahan ei koeta useissa paikoissa varsinaiseksi ranskaksi ja tietynlainen pääkaupunki-provinssit nokittelu on olemassa. Ja tästä saattaa tulla noottia tai tulkitaan nopeasti tyhmäksi turistiksi, jos yrittää tätä yleistystä tehdä. :D.

  Lisäksi maa on iso ja ympäristö olosuhteet vaihtelevat paljon: sateisesta ja koleasta Normandiasta välimeren rannalla olevaan Nizzaan. Siellä ainakin L’Occitane tuntuu olevan aika rakas merkki, vaikkei kosmetiikka olekaan tullut puheeksi.

  • Hyvä huomio! 🙂 L’Occitanea näkee tosiaan täälläkin monessa paikassa, mutta jää vähän muiden merkkien jalkoihin mielestäni.

 3. Justine Leconte:lta löytyy varmaan tähänkin vastaus..
  Minulle on syntynyt sellainen kuva että Ranskalaiset pyrkivät löytämään ne hyvät toimivat ja luotettavat tuotteet, jonka jälkeen pyttelevät niissä. Ja nämä ovat heidän salaisuuksiaankin eräällä tavalla.. Itse rakastan Ranskalaista apteekkikosmetiikka ja apteekin&monoprixit olisivat aikamoinen runsauden sarvi, Suomesta kun saa vähän huonosti niitä mitä haluaisi eim. La Roche-Posaylta.

  Kaikki Ranskalaiset naiset ketä olen tuntenut, eivät ole liiemmin värikosmetiikkaa käyttäneet/vaihdelleet värejä. Toki huulipuna kuuluu arsenaaliin, mutta ehkä luonnollinen kuvaisi enemmän tyyliä.

  • Joo, juuri tuollaisia luottotuotteissa pysyviä vaikuttavat selvästi olevan. 🙂

 4. Luulin että Suomen apteekeissa on on paljon kosmetiikkaa, mutta näissä on rutkasti enemmän. Itse ostan aina kosmetiikan apteekista ja toivoisin, että täällä olisi myös runsaampi valikoima luonnonkosmetiikkaa. Ihanan siistejä nuo hyllytkin siellä.

 5. Ompa mieletön määrä kosmetiikkaa! Asun itse Saksassa, mutta apteekit eivät täällä, tai ainakaan minun vierailemat, ole koskaan näyttäneet noin hulppeilta. Hauska huomata kuinka paljon on eroja maiden välillä tämänkinlaisissa asioissa. Kiitos mielekkäästä kirjoituksesta!

 6. En ole Pariisissa käynyt mutta mielestäni Espanjassa on myös laajat valikoimat apteekeissa. Kuvien perusteella toki jo väitän, että Pariisissa vieläkin parempi valikoima. Mielenkiintoista, että ranskalaisissa apteekeissa on myös paljon kosmetiikkaa ja ihonhoitotuotteita. Mielestäni täällä Uudessakaupungissa apteekkituotteiden valikoima on lisääntynyt viime vuosina. Etenkin ihonhoidon tuotteita alkaa olla enemmän.

 7. Kiitos todella hyvästä kirjoituksesta! Itse käytän suurimmaksi osaksi apteekin kosketiikkaa hankalien iho-ongelmien takia ja monista Suomen apteekeista saa nykyään myös asiakasedut. Oli kuitenkin todella kiinnostavaa lukea, miten suosittuja nämä tuotteet ovat Ranskassa, ja etenkin oli kiinnostavaa kuulla minulle tuntemattomista tuotteista, kuten tuo Uriage-merkki! Pitää käydä tarkistamassa apteekin hyllyt Ranskassa kun joskus sinne pääsee matkustamaan!

 8. Mielenkiintoinen kirjoitus Pariisin Apteekeista. Käytetäänkö siellä nykyään paljon nettiapteekkeja? Mekin ostamme apteekista usein paljon kosmetiikkaa muita tuotteita kuin lääkkeitä.

 9. Itse kiinnitin aivan samaan huomiota, kun vierailin Pariisissa. On muutenkin hauskaa vertailla eri maiden apteekkeja matkoilla. Yhdysvalloissa on vallalla drive in -malli sekä nettimyyntiä. Suomessa käytän paljon nettiapteekkia sekä lääkkeisiin että muihinkin tuotteisiin.

Kommentointi on suljettu.