Postasin vähän aikaa sitten siitä, mitä eroa on kosmetiikka-allergialla ja ärsytysreaktioilla. Termit menevät arkikielessä helposti sekaisin, mutta itse reaktioiden erotkaan eivät ole välttämättä täysin selviä.
Toinen hieman vastaava aihe, johon liittyy paljon termien sekoittelua ja väärinkäsityksiä ovat hajusteallergiat ja hajusteherkkyys.
Usein ajatellaan, että nämä ovat synonyymejä toisilleen, vaikka tosiasiassa kyse on kahdesta täysin erilaisesta reaktiosta, jotka pohjautuvat aivan eri asioihin. Käytännössä tämä siis tarkoittaa, että näihin löytyy apukin eri suunnista.
Näistäkään termeistä puhuessani tarkoituksenani ei ole taaskaan saivarrella, vaan yrittää tuoda lisää ymmärrystä näiden reaktioiden eroihin.
Opin itsekin tätä postausta kirjoittaessani paljon uutta ja aloin miettiä omaa hajusteiden käyttöäni enemmän sekä itseni kannalta että muiden ihmisten vuoksi.
Suosittelenkin lukemaan postauksen loppuun asti nimenomaan siksi, että jos hajusteherkkyys ei ole ollut asia, joka olisi liittynyt omaan elämään, ei välttämättä ole tullut ajatelleeksi, millaisilla omilla valinnoillaan on voinut mahdollisesti aiheuttaa jollekin toiselle ongelmia.
Hajusteallergia näkyy yleensä ihoreaktioina
Kuten aiemmassa kosmetiikan allergisiin reaktioihin liittyneessä postauksessa kerroin, hajusteallergiaan liittyvässä allergisessa reaktiossa reaktio saa alkunsa, kun henkilö on tavalla tai toisella kosketuksissa allergiaa aiheuttavan ainesosan (eli allergeenin) kanssa, jota oma keho ei jostain syystä hyväksy.
Useat kosmetiikkatuotteissa käytetyt hajusteaineet ovat tunnettuja allergeeneja. Allergiassa keho tunnistaa juuri sen tietyn hajusteaineen, kokee sen syystä tai toisesta vihollisenaan ja hyökkää sitä vastaan. Tästä kehon näkyvästä (tai tuntuvasta) puolustusreaktiosta puhutaan allergiana ja kosmetiikassa se ilmenee tyypillisesti viivästyneenä ihokosketusallergiana.
Tämä tarkoittaa, ettei allerginen reaktio välttämättä näy heti, vaan sen oireet voivat ilmestyä iholle päivän tai parin viiveellä. Kosmetiikan aikaansaamia, viivästyneen ihokosketusallergian oireita ovat tyypillisesti ihottuma sekä ihon kutina, turvotus ja punoitus, näppylät ja vesirakkulat.
Allergista reaktiota voidaan hoitaa esimerkiksi kortisonivoiteilla tai lääkkeillä. Toistuvissa ja vakavissa allergisissa reaktioissa on aina syytä kääntyä lääkärin puoleen.
Allergisen reaktion aiheuttaja voidaan usein myös selvittää iholle tehtävillä lappu- eli epikutaanitesteillä. Näillä testeillä testataan nimenomaan viivästynyttä ihokosketusallergiaa, jotta henkilö voi tietää, mitä ainesosia sisältäviä kosmetiikkatuotteita hänen tulee jatkossa välttää.
Varsinkin voimakkaan tai toistuvan allergisen reaktion syytä kannattaa lähteä selvittämään, jotta omasta elämästään voi ainakin yrittää tehdä helpompaa.
Allergista reaktiota ei synny ilman kosketusta allergeeniin
Jotta hajusteallergian allerginen reaktio voi tapahtua, täytyy henkilön itse olla kosketuksissa hajustetta sisältävään tuotteeseen. Hajusteallergian oireet eivät siis ilmesty, jos vaikkapa joku toinen samassa linja-autossa matkustava on suihkauttanut päälleen hajuvettä reilulla kädellä.
Hajusteita sisältävien kosmetiikkatuotteiden toistuva, pitkään jatkunut käyttö voi lopulta saada aikaan hajusteallergiaa ja hajusteisiin liittyvät allergiat kasvavat kuulemma jatkuvasti. Tämä ei kuitenkaan tietenkään tarkoita, että jokainen lopulta allergisoituisi hajusteille, mutta riski hajusteallergian kehittymiseen hajustettua kosmetiikkaa käyttäessä on olemassa.
Tämän tiedostaminen sai itsenikin miettimään, kannattaisiko minun kiinnittää enemmän huomiota siihen, että suosisin mieluummin tuotteita, jotka eivät sisällä hajusteita. Näin voin ainakin oletettavasti minimoida hajusteallergian syntymisen riskiä edes hieman.
Koen, että on helpompaa elää tietoisia valintoja tehden niin, että voi kuitenkin helutessaan käyttää hajusteita sisältäviä tuotteita. Vaikeampaa on joutua pakon edestä lopulta tilanteeseen, jossa kroppa kääntyy hajusteita vastaan niin, että niille altistuminen saa aina aikaan haitallisia reaktioita.
Varsinkin kosmetiikka-alalla työskennellessä kosmetiikka-allergian puhkeaminen voi nimittäin rajoittaa elämää paljonkin, kun mitään ei lopulta uskalla sipaista iholle ihan ohimennen testimielessäkään, kun riski allergisen reaktion on olemassa.
Hajusteiden aiheuttamat hengitystieoireet eivät ole allergiaa
Hajusteallergioihin liittyy paljon sekaannuksia ja toisin kuin usein ajatellaan, eivät hajusteiden aiheuttamat hengitystieoireet puolestaan ole allergiaa, vaan johtuvat todennäköisimmin ärsytyksestä.
Hajusteallergian sijaan osa ihmisistä onkin todellisuudessa hajusteherkkiä, eli he reagoivat tuoksuun normaalia voimakkaammin. Tuoksuille herkistynyt voi reagoida herkästi niin huonoon hajuun kuin hyväänkin tuoksuun ja reaktioita voivat saada aikaan mitkä tahansa hajut.
Sanoisin, että hajusteherkkyyden sijaan kuvaavampi sana olisikin hajuherkkyys tai myös usein käytetty tuoksuyliherkkyys, sillä sana hajuste saa helposti aikaan käsityksen siitä, että vain tuotteisiin lisätyt hajusteet aiheuttaisivat reaktioita, vaikka oikeasti reaktion voi saada mikä vain haju tai tuoksu.
Usein reaktioita saavat aikaan nimenomaan voimakkaat hajut, jotka voivat olla peräisin mistä vain. Kosteusvoide, hajuvesi, hiuslakka, pyykinpesuaine, huuhteluaine, tiskiaine tai tupakka voivat mikä tahansa saada hajusteherkän reagoimaan. Yksi saa reaktion yhdestä hajusta ja toinen toisesta, eli tämä on hyvin yksilöllistä.
Hajusteherkällä erilaiset hajut voivat aiheuttaa esimerkiksi nenän ja silmien vuotamista, nenän kutinaa, silmien kirvelyä, hengenahdistusta, pahoinvointia, päänsärkyä ja väsymystä. Jollekin hajut voivat aiheuttaa jopa huimausta ja sydämen tykytystä.
Hajut voivat saada aikaan myös astmakohtauksen, mutta läheskään aina hajusteherkkä ei kuitenkaan ole astmaa sairastava, eli hänellä ei ole keuhkoputkien limakalvojen pitkäaikaista tulehdussairautta. Astmaa sairastavat saavat kuitenkin kuulemma helposti hengitysoireita, sillä astmaatikon turvonnut ja tulehtunut limakalvo on herkkä voimakkaille tuoksuille.
Hajusteherkällä oireet alkavat yleensä jo muutamassa minuutissa siitä, kun hän on aistinut tuoksun ja jo pienet pitoisuudet tuoksua ilmassa voivat aiheuttaa monenlaisia oireita. Toinen voi saada nopeasti voimakkaan päänsäryn, toinen taas aivastelee hieman.
Usein herkityminen tuoksuille kehittyy vähitellen ja sekä jatkuva että toistuva altistuminen tuoksuille voi tehdä oireista voimakkaampia. Tuoksuyliherkkyys on jostain syystä ilmeisesti yleisempää naisilla kuin miehillä.
Tuoksuherkkä henkilö aistii hajuja yhä paljon kuin muut ihmiset, mutta hänen elimistönsä vain reagoi niihin eri tavalla eikä hänen hajuaistinsa totu tuoksuihin ajan mittaan.
Tuoksuyliherkkyyden ongelmana on kuitenkin, ettei sen taustaa ja syntymekanismia tunneta, joten tehokasta täsmälääkettä ja hyvää hoitoa ei siksi ole saatavilla.
Erilaisten tutkimusten ja lähteiden mukaan noin 10 tai jopa 40 prosenttia suomalaisista on tuoksuyliherkkiä. Käytännössä tämä siis tarkoittaa, että vähintään puoli miljoonaa suomalaista oireilee hajuista.
Tarkkaa lukua on vaikeaa arvioida luotettavasti, koska yhdenmukaisia lääketieteellisiä kriteerejä ei ole eikä tuoksuherkkyyden diagnosointiin ole olemassa objektiivisia mittareita. Havainnot perustuvatkin siis ihmisten itse kertomiin tietoihin ja kokemuksiin.
Itsekin lasken kuuluvani tuoksuyliherkkien porukkaan jossakin määrin: voin käyttää vain harvoja hajuvesiä, sillä useimmat niistä saavat minulla aikaan päänsärkyä ja jopa migreeniä. Itselläni oireilua tapahtuu kuitenkin vain silloin, jos altistun tuoksulle pitkään. Vartin bussimatka kovasti tuoksuvan kanssa on kuitenkin usein liikaa.
Saatoin kuitenkin esimerkiksi ongelmitta työskennellä hajuvesiosastolla, jossa tuoksut menevät ja tulevat ja niitä haistellaan intensiivisesti lähinnä ohimennen tuoksutikuista.
Sen sijaan en lähes koskaan voi suihkuttaa hajuvettä omalle iholleni, sillä pidempään sitä nuuhkittuani saatan alkaa tuntea pahoinvointia ja päänsärkyä sekä saada jopa migreenin.
Kuinka hajusteille allerginen löytää sopivat kosmetiikkatuotteet?
Itselleen sopivien tuotteiden löytämisessä on erityisen ratkaisevaa tiedostaa, mistä omassa reaktiossa on kyse.
Hajusteallergikon ongelma ei siis yleisesti ole se, että tuote tuoksuu, vaan se, että jokin tuoksua tuova ainesosa saa ihon reagoimaan.
Jos hajusteet aiheuttavat iholla näkyviä ongelmia, on kyse tavallisesti nimenomaan hajusteallergiasta eli kosmetiikan yhteydessä viivästyneestä kosketusallergiasta, jonka aiheuttaja voidaan usein selvittää allergiatesteillä.
Kun allergisen reaktion aikaansaava ainesosa tunnistetaan, on mahdollista kosmetiikkatuotteiden ainesosaluetteloja lukemalla vältellä altistumista kyseiselle ainesosalle, eli hajusteallergian yhteydessä hajusteelle.
Tällaisissa tapauksissa erilaiset kosmetiikkatuotteiden ainesosia listaavat ja niistä varoittavat sivustot ja kännykkäsovellukset ovat loistava apu, vaikka ne muuten perustuvatkin minusta lähinnä ikävään hysterisointiin ja ihmisten pelkojen epäeettiseen hyödyntämiseen oman agendan ajamisen pohjalta.
Sovelluksien avulla voi kuitenkin olla paljon helpompaa ja nopeampaa etsiä itselleen sopivia uusia kosmetiikkatuotteita verrattuna siihen, että joutuisi menemään kosmetiikkaosastolle tavaamaan läpi purkkien ainesosaluetteloita.
Kosmetiikan yleisimmät hajusteallergeenit
EU:n kosketiikkalainsäädännön mukaan kosmetiikkatuotetta saa kutsua hajusteettomaksi silloin, kun se ei sisällä lisättyjä hajusteita. Käytännössä tällä tarkoitetaan, ettei hajusteeton tuote saa sisältää sellaisia ainesosia, joiden funktioksi kosmetiikkatuotteessa on määritelty antaa tuotteelle tuoksua.
Kosmetiikan ainesosien funktioita voi tarkastella Europpan Unionin komission virallisesta CosIng-tietokannasta täältä syöttämällä hakuun ainesosan nimen ja katsomalla ainesosan tiedoista, mitä se tuotteessa tekee.
Hajusteeton kosmetiikka ei kuitenkaan välttämättä tarkoita, etteikö tuote itsessään tuoksuisi jollekin. Usein kosmetiikan hajusteita käytetään nimenomaan parantamassa tuotteen raaka-aineiden luonnollista tuoksua, joka ei ole aina kovin vetävä ja voi joskus olla jopa suorastaan hieman luotaantyöntävä.
Kuten vähän aikaa sitten julkaisemassani kosmetiikan markkinointiväittämiin liittyvässä postauksessani kuitekin kerroin, ei myöskään pidetä yleisesti hyväksyttävänä esittää tuotteen olevan hajusteeton, jos jollakin sen ainesosista on selkeästi parfymoiva vaikutus tuotteeseen siitäkään huolimatta, että ainesosalla olisi tuotteessa myös muita mahdollisia vaikutuksia.
Koska hajusteallergiat ovat yleisiä, on EU listannut yleisimmät hajusteallergeenit ja tällä hetkellä listalta löytyy 26 ainetta. Nämä hajusteallergeenit voi katsoa esimerkiksi täältä.
Yleensä tuotteen yhteydessä riittää, että sen hajuste on merkitty ainesosaluetteloon termillä parfum, eli sen komponentteja ei tarvitse eritellä. Jos hajusteessa kuitenkin on jotain näistä erikseen listattuja ainesosia, täytyy ne eritellä ainesosaluetteloon, jotta kuluttaja tietää, voiko hän käyttää tuotetta.
(Tämä pätee toki vain, mikäli niiden pitoisuudet ylittävät iholta pois huuhdeltavissa tuotteissa 0,01 % ja iholle jäävissä tuotteissa 0,001 %).
Näitä tuoksukomponentteja löytyy erityisesti luonnonkosmetiikassa käytettävistä eteerisistä öljyistä (eli ne ovat osa kompleksista eteeristä öljyä), minkä vuoksi varsinkin luonnonkosmetiikan tuotteissa on ainesosaluettelossa usein listattu näistä useita.
Kosmetiikkakieleen on otettu käyttöön markkinointitermi hypotuoksu, joka tarkoittaa, ettei tuote sisällä näitä kahtakymmentäkuutta yleisimmiksi allergeeneiksi luokiteltuja komponentteja. Se ei silti tarkoita, että hajusteille allerginen voisi automaattisesti käyttää tuotetta.
On myös hyvä huomioida, että hypotuoksukin on kuitenkin tuoksu, eli se ei välttämättä sovi hajusteyliherkille, jotka puolestaan reagoivat nimenomaan aistittavaan tuoksuun.
Kuinka hajusteyliherkkä löytää sopivat kosmetiikkatuotteet?
Jos kyse ei siis ole hajusteallergiasta, vaan hajusteyliherkkyydestä, ei ongelmana ole ihokosketus hajusteiden ainesosien kanssa.
Tällöin ratkaisevaa ei siis välttämättä ole se, ettei tuote sisällä hajusteita, vaan se, ettei tuote tuoksu voimakkaasti.
Voi siis olla, että tuote itsessään sisältää ainesosia, jotka luonnostaan tuoksuvat, mutta niiden vastapainoksi tuotteeseen on lisätty hajusteita, jotka peittävät tuotteen tuoksua, eli neutralisoivat sitä.
Hajuton ja tuoksuton tarkoittavatkin kosmetiikkatuotteessa yleensä sitä, että tuotteen ainesosaluettelosta löytyy hajusteita tai ainakin hajuja peittäviä ainesosia, sillä suurin osa kosmetiikan raaka-aineista tuoksuu itsessään joltakin.
Se, että tuote on hajusteeton ei siis välttämättä automaattisesti tarkoita, että se sopisi tuoksuyliherkälle, sillä on hyvin henkilökohtaista, millaisiin tuoksuihin oma keho reagoi.
Oma nenäni on esimerkiksi aivan yliherkkä haistamaan itseruskettavan katkun rusketusreaktion tapahtuessa. En tiedä, onko kyse nimenomaan tuoksuyliherkkyyden reaktiosta, mutta haistan sen todella herkästi ja jos haju kantautuu nenääni vähänkin pidemmän aikaa, alan tuntea pahoinvointia ja lopulta voin saada päänsärkyä tai jopa migreeniä.
Tyypillisesti tuotteiden hajuista kärsiville on turvallisinta valita tuote, jossa on Allergia- ja astmaliiton tunnus. Allergiatunnus on merkki siitä, että tuote tai palvelu ei yleisesti ärsytä tai herkistä ihoa, aiheuta tuoksuherkkyysoireita tai muita allergia- ja astmareaktioita.
Allergiatunnustuotteen tulee olla aina tuoksuton eikä se saa sisältää mietojakaan tuoksuja, eteerisiä öljyjä tai muita aromeja.
Allergiatunnus ei tietenkään takaa vielä mitään, mutta auttaa silti monia erilaisten arjen tuotteiden valinnassa eivätkä tunnuksen saaneet tuotteet rajoitu vain kosmetiikkaan.
Kaikki tunnuksen saaneet tuotteet voi katsoa täältä.
(Toki on myös huomioitavaa, että henkilö voi myös olla sekä hajusteallergikko että kärsiä tuoksuyliherkkyydestä, eli nämä eivät sulje toisiaan pois.)
Pitäisikö omaa hajusteiden käyttöä miettiä?
Vaikka onkin epäselvää, kuinka suuri osa suomalaisista tarkalleenottaen on hajusteyliherkkiä, on heidän osuutensa kuitenkin merkittävä. Jos varovaisimmankin arvion mukaan hajusteyliherkkiä on noin joka kymmenes, puhutaan jo suuresta määrästä ihmisiä.
Minulla ei ole dataa siitä, ovatko suomalaiset maailmanlaajuisesti muita herkempiä hajuille ja tuoksuille, mutta olen usein kuullut kosmetiikan yhteydessä sanottavan näin.
Kun työskentelin kosmetiikkamyyjänä laivan kosmetiikkaosastolla ja varsinkin kesäisin samalla muutaman tuhannen ihmisen risteilyllä saattoi olla matkassa jopa yli kuuttakymmentä eri kansallisuutta, olivat oikeastaan vain suomalaiset niitä, jotka halusivat hajusteettomia tuotteita.
Esimerkiksi ranskalaiset ovat kautta aikojen rakastaneet tuoksuja ja hajuvesiä ja monille ranskalaisille kosmetiikkayrityksille on suuri ihmetyksen aihe, miksi suomalaiset eivät pidä tuoksuista samalla tavalla.
Ulkomaalaiset tuotemerkkien edustajat ihmettelivät tätä asiaa toistuvasti ja monet olivat panneet merkille, kuinka suomalaiset varsinkin esimerkiksi kosteusvoidetta iholleen levitettyään aina lähes välittömästi nuuskivat sitä varovaisesti.
Törmäsinkin mielenkiintoiseen artikkeliin Ylen sivuilla ja siinä nostettiin esiin, kuinka tuoksuyliherkät usein törmäävät siihen, että yliherkkyyden koetaan vain olevan heidän korviensa välissä – onhan hajujen aistiminen ja nimenomaan kokeminen hyvin yksilöllistä. En siis yhtään yllättyisi, jos moni ranskalainen ajattelisi meidän suomalaisten tuoksuyliherkkyydessä olevan kyse vain tästä.
Monille tuoksuyliherkille hajujen välttely arjessa voi olla hyvinkin haastavaa, sillä jopa tavarataloon on usein suunnattava kosmetiikkaosaston läpi tai ruokamarketissa pitää välttää pesuainehyllyjä.
Julkisilla kulkuvälineillä liikkuessa ei voi ikinä tietää, tuleeko kyytiin matkustaja, joka tuoksuu voimakkaasti ja niin elokuvissa, teattereissa kuin urheilutapahtumissakin voi lähelle sattua joku, joka tuoksuu voimakkaasti.
Monet brändit käyttävät myymälöissään tuoksuja, jotka vaivihkaa antavat brändistä ja myymälätilasta tiettyä mielikuvaa. Tuoksumarkkinointi onkin ihan oma alansa, jonka avulla paitsi raikastetaan ilmaa, mutta myös parannetaan myyntiä.
Monille hajusteyliherkille tuoksut aiheuttavat ongelmia paitsi vapaa-ajalla, mutta myös työssä, sillä useat työt vaativat lähikontaktia asiakkaan kanssa, joka saattaa tuoksua voimakkaasti. Terveydenhuollon yhteydessä asiasta on puhuttu enemmän ja asiakkaita kehotetaankin yleensä tulemaan vastaanotolle ilman hajusteita, sillä voimakkaasti tuoksuva asiakas voi olla ongelma niin henkilökunnalle kuin muillekin asiakkaille.
Pahimmillaan tuoksuyliherkkyys voikin siis jopa johtaa sosiaaliseen eristymiseen, kun tuoksuille herkistynyt ei halua poistua kotoa, sillä hän pelkää voimakkaita oireita.
Kosmetiikan yhteydessä moni sanookin, että on jokaisen oma asia, kuinka paljon haluaa hajuja käyttää eikä se kuulu muille. Periaatteessa asia on tietysti näin, mutta koska tuoksut aiheuttavat niin suurelle joukolle ihmisiä ongelmia, ei kyse loppujen lopuksi enää olekaan vain omasta asiasta.
Omalla toiminnallaan voi siis tietämättään aiheuttaa muille ikäviä reaktioita.
Uskon, että aivan kuten omalla kohdallani, ei moni mukaan ole tietoisesti halunnut aiheuttaa muille ikäviä reaktioita, mutta jos tuoksuyliherkkyys ei ole asia, josta olisi omakohtaisia kokemuksia tai lähipiirissä olisi siitä puhuvia ja jopa kärsiviä ihmisiä, ei aihetta tule välttämättä ajatelleeksi eikä varsinkaan hahmottaneeksi, miten yleinen ongelma tuoksuyliherkkyys Suomessa on.
Suomessa tuoksuherkkyyttä on yritetty tuoda ihmisten parempaan tietoisuuteen viime vuosina mm. Allergia- ja astmaliiton Tuoksuton viikko -kampanjalla ja Tuoksuttomana päivänä, johon esimerkiksi viime syksynä haastettiin mukaan nimenomaan julkista liikennettä. Tavoitteena on nimenomaan lisätä ihmisten tietoisuutta tuoksuherkkyydestä.
Uskon, että blogin lukijoiden joukossa on monia ihmisiä, joilla on kokemuksia tuoksuherkkyydestä joko omassa elämässä tai läheisen kautta. Olisikin ihanaa, jos jakaisitte niitä kommenteissa, sillä niistä kuuleminen auttaisi varmasti levittämään tietoisuutta tästä aiheesta, josta on minusta tärkeää puhua.
Lue myös: Näin luet kosmetiikkatuotteen ainesosaluetteloa
Olen ollut allerginen käytännössä lähestulkoon kaikille heinille ja kasveille pienestä saakka, joten allergiset reaktiot ovat tuttuja, ja yhdistyneet nimenomaan kasvien tuoksuihin. Ajattelin aiemmin että hajusteherkkyyteni on jatkoa tälle (enkä ole vieläkään varma mistä se on tullut), mutta se on kovin laaja toisaalta allergioihin yhtyä. Kuitenkaan en saa iho-oireita hajusteista, vaikka niillekin olen ollut herkkä varmaan aina.
Hajuvesiä voin käyttää, jos tuoksuttelen ja tarkastelen reaktioita ennen ostoa huolellisesti. Kauppojen pesuaineosastot ovat kuitenkin vielä pahempia – varsinkin huuhteluaineisiin laitetaan kauheasti tuoksuja! Kerran Englannissa ollessani air b’n’been pesuaineessa luki ”100% more scent” ja sain välittömän henkisen herkkyysreaktion =D. Siellä ilmeisesti tykätään tuoksua. Samoin hämmentää kun välillä näkee ulkomaisissa medioissa haastatteluja missä ihminen sanoo kantavansa mukanaan jotain tiettyä tuoksua jota voi lisätä päivän mittaan. Saahan sitä tuoksua, mutta hajusteherkälle on stressaavaa kun ei ikinä tiedä mihin kaikkeen reagoi. Olen reagoinut niin monenlaisiin tuoksuihin että en osaa sanoa mikä ainesosa aiheuttaa oireita – ja vaikka tietäisin, ei voi vaatia ympäristöä lopettamaan juuri sen jutun käyttöä.
Kiitos, kun jaoit omia kokemuksia! <3
Tuo brittien rakkaus puhtaan pyykin tuoksuun on muuten todella selkeä ilmiö! Itse pidän puhtaan pyykin tuoksusta todella paljon (eli ei ota minulla nenään) ja Briteissä kahdesti asuneena juuri se on tuoksu, joka tuo minulle maan mieleen, sillä puhtaan pyykin tuoksu on todella vahvasti esillä monissa kodeissa ja tuulahtelee nenään kaduilla kävellessä ihmisistä usein hyvin selvänä. Kun siis haistan puhtaan pyykin, vie se mieleni automaattisesti Britteihin. 😀
Mä olen kai lievästi yliherkkä hajuille ja hajusteille. Pystyn käyttämään meikkejä ja rasvoja vaikka niissä olisi tuoksu, mutta sen pitää olla mieto sekä sellainen tietenkin, josta pidän. Jännä kyllä, että kynsilakka ei oo ongelma. Monet hajuvedet on ihan liian vahvoja mun nenälle ja saan niistä helposti nopeastikin päänsäryn. Jos mulla on pää kipeä tai migreeni, niin silloin tuntuu, että olisi joku superhajuaisti. 😄 Töissä asiakaspalvelussa on välillä hieman ongelmallista, kun jotkut tuoksuu/haisee tosi vahvalle… Haistan tosi vahvana mun mielestä epämiellyttävät tuoksut/hajut, joita muut eivät välttämättä edes huomaa. Ehkä ärsyttävintä on kuitenkin se, ettei mieheni ymmärrä tätä mun ongelmaa ja usein laittaa jotain voimakasta tuoksua, vaikka mulla olisi jo valmiiksi pää kipeä! Etenkin autossa ollessa on todella inhottavaa, kun ei pääse tuoksua pakoon. Bussissa joudun välillä hengittämään huiviin tai hihaan. 😄
Kärsin useamman vuoden hajusteyliherkkyydestä, joka laukaisi mm. migreenin, paniikin jne. Opettelin dnrs-menetelmän (jota opettaa nykyään myös mm. Maria Nordin) ja muutaman kuukauden ”aivotreenin” jälkeen hajuaistini normalisoitui. Nyt olen voinut jopa nauttia parfyymeistä ja hajusteellisista pyykinpesuaineista, vaikka valitsen silti usein edelleen hajusteettoman vaihtoehdon, koska tiedän, kuinka paljon hankaluutta hajusteet voivat muille kanssaihmisille aiheuttaa. <3 Suosittelen kokeilemaan ilman ennakkoluuloja.
Itellä tuo hajuyliherkkyys puhkesi selvästi pitkän sairaalajakson jälkeen. Kun on pari kuukautta ympäristössä jossa ei tuoksu mikään, maailma tuoksuu aika hurjalta kun sinne vihdoin pääsee 😀
Nyt pikkuhiljaa taas on tottunut suurimpaan osaan tuoksuja, joitain naamarasvoja ei kyl vieläkään voi käyttää tai tuntuu et silmät vuotaa päästä.
Muuten oon kyl ehdoton tuoksujen ystävä, luonnolliset kukkaistuoksut esmeks on ihan parasta <3
Olen tuoksuyliherkkä, ja olen asiasta monesti töissä puhunut, mutta kaikki eivät millään ”muista”, että partavedet, hajuvedet, jotkut suihkugeelit ja huuhteluaineet tuoksuu hirveen voimakkaalle ja aiheuttaa mulle huonon olon, kurkkuun ja henkitorveen tulee ikävä tunne. Välillä ottaa oikeen aivoon, etteivät sen vertaa ota huomioon vaivaani. Olen herkkä haistamaan myös homeen, joten voisin toimia homeen etsijänä…. Epäilen, että homeella on ylipäätään tekemistä herkkyyden alkamisen kanssa, 3:ssa edellisessä asunnossamme on ollut hometta ja lisäksi myös työpaikallani. Jotkut kukat tuoksuu liikaa, väkijoukoissa haittaa liikaa hajusteita käyttävät ihmiset ja haistan myös vaatteista lähietäisyydeltä, kenen kotona on mahdollisesti hometta. Olen lukenut, että tämä vaiva vain pahenee ajan kuluessa. Tulevaisuudessa ehkä vietän aikaani pääasiassa asunnossamme….
Mä oon aina rakastanut tuoksuja. Ainoastaan tosi tummista, voimakkaista hajuvesistä oon saanut päänsärkyä. Tultuani raskaaksi en voinut enää sietää mitään tuoksuja, ja se jatkui vielä synnytyksen jälkeenkin! Sain tuoksuista pahoinvointia ja päänsärkyä. Lopetin hajuveden ja hiuslakan käytön. Jouduin myös vaihtamaan luonnonkosmetiikan synteettiseen, koska en voinut enää sietää luonnonkosmetiikan tuoksuja. Nyt, 7kk synnytyksestä olen alkanut taas käyttää (hajusteetonta) hiuslakkaa, ja hajuvettäkin kokeillut pari kertaa. Enää ei tule oireita, mutta hajuveden käyttämisen tapa on unohtunut. 😀Tuona aikana huomasi miten hankalaa voi olla niiden elämä, jotka ei siedä tuoksuja!
Tietyt hajuvedet ja esim vahvasti tuoksuvat voiteet laukaisevat äkillisen pääkivun. Esim sain testerin ihanalta tuntuvalle voiteelle, Coco Cabana Body Lotion, ja 10 min levittämisen jälkeen sain rynnätä suihkuun ja todella huolelliseeen pesuun. Ihana voide mutta tuoksu aiheutti pääkivun ja silmien vuodon.
Koska itselläni tuoksut voivat olla todella ikäviä juuri pääkivun vuoksi, olenkin oppinut huomioimaan muut oman hajuveden yms käytössä. Se tuoksu mikä omasta mielestäni on niin ihana voi olla tuska viereiselle ihmiselle.
En ole ennen huomannut mitään herkkyyksiä ja mun naama on aina illut fine kaikkien aineiden kanssa, mutta nyt se tuntuu herkistyneen voimakkaasti tuoksuville tuotteille. Esim. Mossan vitamiiniöljy tuoksuu tosi voimakkaalle, samoin kuin Body Shopin E-vitamiini toner ja näistä molemmista oon saanut reaktiona hehkuvanpunaisen ja kuumottavan ihon. Myös yhdestä voimakkaasti tuoksuvasta kasvojen itseruskettavasta sain lievän punan. Ennen oon kyllä käyttänyt Lumenen C-vitamiini boosteria (omaan nenään tosi voimakas tuoksu) ja esim. Kicks Beautyn hyvin hajustettuja tuotteita, eikä niistä tule mitään.
Harmittaa kyllä kun useissa Mossan tuotteissa on tosi vahva tuoksu, mutta niitä on kovasti kehuttu ja haluaisin kokeilla, mutta en uskalla kun en tarkkaan tiedä mikä aine tai combo herkkyyttä aiheuttaa…
Hei hyvä tietää tuo, että Mossat tuoksuu vahvalle! Olin harkinnut Mossan ostamista, mutta taidanpä jättää väliin! 😀