Saman vaatteen käyttäminen joka päivä helppottaa elämää

Kuten olen kertonut, ajauduin syksyllä aluksi huomaamattani tilanteeseen, jossa elin vain kahdella mekolla. Nykyään kahdella mekolla eläminen on ollut tietoinen valinta ja jos ollaan ihan rehellisiä, olen itseasiassa elänyt nyt jo useamman viikon käyttäen vain yhtä mekkoa, sillä löydettyäni hyvät ja erittäin pitävät antiperspirantit ei mekkoa ole tarvinnut enää pestä kovinkaan usein.

Ostolakossa musta mekko Telakka LEHTINEN

Ennen kuin ajauiduin elämään näin kompaktilla vaatevalikoimalla ehdin metsästää parin vuoden ajan täydellista punaista mekkoa. Ilokseni Telakka, joka valmistaa suosikikseni noussutta LEHTINEN-tunikaa (jonka mustassa, minulle mekosta menevässä versiossa elän tosiaan nykyään aamusta iltaan) otti valikoimiinsa vaatteen myös punaisessa värissä. Laitoin tuotteen tilaukseen, mutta se oli valitettavasti loppu varastolta ja sitä hieman pidempään odotellessani elämäni ehti muuttumaan parilla vaatteella pärjäämiseksi.

Kun punainen mekko sitten vihdoin parisen viikkoa sitten saapui, olin aivan innoissani. Nyt minulla oli vihdoin se täydellinen punainen mekko, josta olin haaveillut. Vedin sen välittömästi päälleni ja intoilin siitä koko kotipäivän ajan.

Seuraavana aamuna töihin lähtiessä en yllätyksekseni jostain syystä oikeastaan halunnut laittaa sitä päälle. Musta tuntui kotoisammalta ja ehtisihän sitä punaista käyttää joskus toistekin. Mekko oli aivan ihana ja juuri sellainen, mistä olin haaveillut jo vuosia, mutta aamu toisensa jälkeen päälleni meni silti sen musta versio. Mitä ihmettä?

Ostolakossa musta mekko Telakka LEHTINEN

Huomasin, että olin niin tottunut elämään mustassa mekossa, että mahdollisuus valita jotain muuta tuntui yhtäkkiä jopa vähän ahdistavalta. Tuntui jopa hieman häiritsevältä tiedostaa, että minulla olisi nyt tuo ihana mekko, josta olin haaveillut ja voisin halutessani valita laittaa sen päälle mustan mekkoni sijaan. En halunnut enää palata tilanteeseen, jossa aamuihini kuului niinkin turhia juttuja kuin päälle laitettavan vaatteen valinta.

Musta mekko on ollut helppo vaate, sillä minusta tuntuu siinä aina hyvältä, mutta kukaan ei oikeastaan kiinnitä siihen huomiota. Työkaverini ajattelevat varmasti, että käytän aina mustia vaatteita eivätkä niinkään, että käytän aina samaa mustaa mekkoa. Punainen mekko on kuitenkin varsinainen huomionherättäjä varsinkin, jos sen pukee päälle ihminen, joka käyttää tavallisesti vain mustia vaatteita.

Meillä oli perjantaina töissä lyhyt joululounas ja ajattelin, että laitan sen kunniaksi vihdoin päälle punaisen mekkoni. Heräsin aamulla tukka likaisena ja sutaisin sen pääni päälle nutturaksi pelastaakseni tilanteen. Yhtäkkiä töissä jokainen tuntui kommentoivan, kuinka hienona olin punaisine mekkoineni ja nutturoineni ilmeisesti juuri joululounaan kunniaksi.

Ostolakossa musta mekko Telakka LEHTINEN

Ajatus täydellisen punaisen mekon omistamisesta tuntui etukäteen hyvältä, mutta nyt siitä tuli jopa vähän häiritsevää. Jos käyttäisin useampia vaatteita ja vaihtelisin niitä, ei kukaan kiinnittäisi liiemmin huomiota siihen, mitä minulla on päällä – aivan kuten kukaan ei kiinnitä huomiota vaatteisiini myöskään niinä päivinä, joina käytän mustia mekkojani. Jos kuitenkin yhtäkkiä räväytän vetämällä mustan mekon sijaan päälleni punaisen mekon, kiinnittää se kaikkien huomion.

Punainen mekko on siis kätevä vaate vaatekaapissa, mutta näin kompaktin vaatekaapin näkökulmasta se ei ehkä ole toimivin, sillä vaikka sen vetäisi päälleen vain kerran viikossa tai aivan erityisissä tilanteissa, kiinnittäisivät ihmiset, joiden kanssa olen paljon tekemisissä taatusti huomiota siihen, että jos on käytä mustaa, on päälläni aina se sama punainen mekko.

Ostolakossa musta mekko Telakka LEHTINEN

Toisaalta en tiedä, onko asialla jotain väliä. Mustan mekon kanssa olen päässyt asiasta yli, sillä siihen kiinnittää huomiota vain harva, mutta voisiko punainen mekko tehdä asiasta enemmän silmiinpistävän?

Kuten kerroin, ehdin haaveilla pari vuotta täydellisestä  punaisesta mekosta. Kun sitten vihdoin sain sen tuntuu minusta kuitenkin, että se aiheuttaa minulle enemmän päänvaivaa kuin iloa. En halunnut käyttää sitä jatkuvasti, mutta kuinka typerää onkaan hankkia vaatteita vain roikkumaan vaatekaappiin satunnaisia käyttökertoja varten?

Lopputulos: viihdyn parhaiten jatkossakin mustissa (tai jopa vain siinä yhdessä mustassa) mekossani, mutta jos haluan jatkossa räväyttää, laitan päälleni punaisen mekkoni. Koska en kuitenkaan halua, että mekko vain roikkuu kaapissa pölyttymässä, taidan tehdä siitä kotimekkoni. Nyt kuitenkin laitan sen pesuun ensimmäisen käyttökerran jälkeen, sillä onnistuin tottakai tahraamaan sen – asia, josta mustan mekon kanssa eläessä ei ole tarvinnut liiemmin koskaan huolehtia ja joka siksi sai minut kallistumaan yhä vahvemmin jatkamaan elämää nimenomaan mustassa mekossa.

Ostolakossa musta mekko Telakka LEHTINEN

Voisitteko te käyttää jatkuvasti samaa vaatetta?


Lue myös:
Käytän vain kahta vaatetta – näin se sujuu
Se täydellinen pikkumusta

 

Kirjani Täydellinen iho – opas korealaiseen ihonhoitoon on nyt kaupoissa!

11 kommenttia artikkeliin ”Saman vaatteen käyttäminen joka päivä helppottaa elämää”

 1. Kyllä, olen käyttänyt työssäni samoja housuja ja takkia 12 vuotta. Kotona on sama verkkaripuku ja kodin ulkopuolella 1-2 yläosaa ja housut. Kengät kesään, yhdet lenkkarit ja talvisaappaat. Talvitakki ja yksi ns kevyempi takki, fleece takki. Lisäksi alusasut, tumput, pipo, sukat ja villasukat. Vaatteeni on kaapissa kolmella hyllyllä joka on metrin leveä ja kaapin syvyys 30 cm. Eli vaatteita on tosi vähän. Ehkä tämä on minimalistia, mutta myös taloudellisen tilanteen sanelema pakko. Kärsin jatkuvasta vaatepulasta. Juhlat, häät, hautajaiset…….. Ja olen heti pulassa. Oikeastaan inhoan retostelua sillä miten pienellä vaatemäärällä voi tulla toimeen, koska heti juhlien tullessa eteen ei kuitenkaan käytetä sitä samaa arkivaatetta…… Minä käytän, koska en oikeasti muuta omista. Mutta ihminen tulee pienellä toimeen, riittää että vaate on ehjä, puhdas ja lämmin ☺

  • Minusta tästä aiheesta on hyvä puhua, koska niin moni käyttää rahoja kertakäyttövaatteisiin, joita pidetään vaikkapa jouluna tai uutena vuotena kerran ja sitten ne laitetaan eteenpäin tai vaan jätetään kaappiin pyörimään. Jos ei nyt omia häitä lasketa mukaan niin minulla ainakin on ne pari mekkoa, joita pidän vintillä laatikossa ja jotka sitten aina kaivan juhliin esiin ja samaa olen tehnyt jo vuosia. Nämä kaikki mekot ovat tainneet olla 10-20 euron alelöytöjä, sillä olen aika pihi. Toisaalta tämä oma musta mekkoni menee kyllä lähes kaikkiin juhliin häitä lukuunottamatta, joten homma on onneksi sikäli aina helppoa. 🙂

 2. Olen äskettäin innostunut turhien tavaroiden karsimisesta kiitos sinun inspiroivan tarinasi! 🙂 Vaatekaappi on kuitenkin minulle se viimeinen linnake tässä taistelussa, koska rakastan vaatteita ja olen onnistunut vuosien varrella kokoamaan itselleni vaatekokoelman, josta pidän, vaikka se onkin ehkä vähän turhan laaja. Karsiminen on kuitenkin vaikeaa, koska pidän jokaisesta vaatekappaleesta, jonka tällä hetkellä omistan. On vaikea kuvitella, että käyttäisin jatkuvasti vain yhtä ja samaa vaatetta, koska nautin niin paljon vaihtelusta. Lisäksi työni on luonteeltaan sellainen, etten haluaisi esiintyä päivittäin samassa vaatteessa. Olen kuitenkin päättänyt ryhtyä turhien tavaroiden ostolakkoon, joka koskee myös (ja erityisesti) vaatteita. Toivon, että tämän myötä saisin karsittua joitakin vaatekappaleita, jotka eivät sittenkään ole niitä ehdottomia lemppareita.

  Voisitko muuten tehdä jossain vaiheessa postauksen myös omistamistasi ja aktiivisesti käyttämistäsi asusteista (jos sinulla vielä sellaisia on)? 🙂 Tarkoitan siis esim. laukkuja, koruja ja huiveja. Tai jos olet luopunut tällaisista, olisi kiva kuulla, miten päädyit sellaiseen ratkaisuun.

 3. Tuli tässä mieleen, että meillä on töissä työvaatteena tummansininen mekko, jota käytän siis 5 päivää viikossa. Yleensä käytän mekkoa sen 5 päivää putkeen ja pesen viikonloppuna. Minulla on toinen mekko varmuuden vuoksi mutta yksikin riittäisi 🙂 Iltaisin ja viikonloppuisin pidän urheiluvaatteita (urheilen n.5krt/vk) tai sitten vanhoja t-paitoja ja farkkuja jotka minulla on ollu ainakin 5 vuotta. Tai 10. Riippuen vaatteesta 🙂

  Onnea Naisten Pankin joulukeräykseen, mä lahjotan lisää joulun jälkeen, jos tavote ei oo vielä saavutettu 🙂

 4. Miksi ei saisi käyttää samaa ”juhla-vaatetta” (tässä tapauksessa punaista mekkoa) kerrasta toiseen? Siitä tulee silloin vain juhla-uniformu. Sitäkin voi asustamalla tai meikkiä ja kampausta vaihtamalla muunnella eri henkiseksi. Miehetkin käyttävät samoja vaatteita päivästä toiseen eikä siitä heille huomautella, ihan hyvin voi käyttää uudemman kerran samanlaisissa juhlissa samojen ihmisten kanssa samaa mekkoa…

  Nim.merkki. Käytin samaa mekkoa kolmissa eri häissä viime kesänä… (Ei tullut asu-kriisejä, ja tuli keskityttyä itse juhlimiseen ja häiden fiilistelyyn etukkäteen). Ja kukaan ei muuten huomannut, tai ainakaan kommentoinut (paitsi että näytätpä sä kauniilta tänään)

 5. Kiehtova aihe. Itse viihdyn töissä ja vapaalla joko farkuissa ja neuleessa tai mekossa ja sukkiksissa/leggareissa. Hyvin voisin karsia määrää pienemmäksi koska käyttämäni vaatteet ovat laadultaan niin hyviä että käyttämällä niitä ei saa kulumaan puhki, ei minun käyttötavallani ainakaan. No okei, yhdet housut sain puhki koska olivat niin hyvät ja rakkaat mutta periaatteessa ei.
  Ja tyylillisestikin vaatteet ovat hyvin samankaltaisia, mutta silti pidän pienestä vaihtelusta joten ihan noin minimiin en kykenisi kaiketi kaappiani karsimaan, ehkä noin kymmeneen-viiteentoista vaatteeseen kylläkin…
  (tsekkaa muuten House of Lola, olen muutaman sentin sua pidempi, S-kokoinen ja Lolan vaatteet ovat olleet mulle hyviä. Näiden yli voisi ajaa vaikka panssarivaunulla, ei mene miksikään. Luottovaatteet!)

 6. Haluaisin itsekin samanlaisen pukeutumiskonseptin, mutta en ole löytänyt sitä täydellistä mustaa mekkoa. Ne ovat aina joko liian tiukkoja tai liian leveneviä helmasta, vyötärö liian ylhäällä tai huonoa materiaalia, väärän kokoisia jne. Nansolta yksi kokeilemani meni viimeksi lähelle, mutta XS oli liian iso. 🙁 Tuohon tunikaan olisin ehkä liian pitkä.

 7. En tiedä samasta vaatteesta, mutta ehdottomasti haluaisin karsia vaatekaappiani kovalla kädellä!
  Onneks muutto lähestyy, joten on hyvä syy käydä kamat läpi.

  Mulla on muutama Lumoan mekko, ne on todella upeita ja voisin kuvitella, että niiden osalta riittäis just muutama mekko vain!

 8. Huomaan käyttäväni aina samoja lempivärejä (harmaa/turkoosi/tumma), mutta samaa vaatetta en sentään joka päivä.. Sen verran hankalaa olisi pestä monta kertaa viikossa vaatteita (tai peräti samaa vaatetta!), hikoilen nimittäin sen verran, että en halua käyttää samaa vaatetta peräkkäin… Kerään mieluummin kunnon koneellisen täyteen samaan väriskaalaan kuuluvia ja vaihdan vaatekertaa joka päivä, amerikkalaiseen tyyliin.

  Itse asiassa haluaisin enemmänkin omantyylisiä, kauniita ja käytännöllisiä vaatekappaelita, mutta ei niiden löytäminen ole ollenkaan helppoa. Kaupoissa useimmiten saa tyytyä katselemiseen – ja netti ei ole luotettava ostoskanava … Ehkä ensi kerralla mukavan vaatteen löytäessäni ostan sitä tuplana (tai triplana, ellei hinta nouse pilviin..!)..

Kommentointi on suljettu.