Joulu ilman joulua

Minulle joulussa on kyse siitä, että saa ottaa rennosti ja nauttia. Niin, että tuntee itse hyvää oloa. Olemme jo muutaman vuoden ajan yrittäneet perheessä mennä aikuisten kesken lahjattomalla linjalla turhan joulustressin ja tuhlaamisen  välttämiseksi ja tämä joulu sujui ihan erityisen loistavasti.

Vietimme ensimmäistä kertaa mieheni kanssa kahdestaan joulua kotona Tukholmassa ja täytyy sanoa, että tämä joulu teki varsinkin minulle todella hyvää.

Ostolakossa opi punainen kynsilakka

Koko syksy on ollut varsin työntäyteistä aikaa. Päivätyö elevenillä, blogi, muut täällä blogissa näkymättömiksi jääneet projektit ja Thaimaan muuton valmistelu ovat työllistäneet niin paljon, että pään sisäinen stressimittari on noussut välillä melko korkeisiin lukemiin. Pipoa on kiristänyt, kaikki on ahdistanut ja välillä on tuntunut, että tahtoisi vain jäädä peiton alle makaamaan. Päivätyöstä jäävä ”vapaa-aika” on ollut täynnä muuta työtä jo niin pitkään, etten edes tiedä, mitä sillä kaikella ajalla tekisin, jos en täyttäisi sitä työllä.

Pariin kertaan tulin jopa miettineeksi, että missä vaiheessa on ok myöntää, että ei enää jaksa ja mennä vaan lääkärin kautta hakemaan sairaslomaa ja hankkia sillä itselleen henkinen lupa kaatua sohvan nurkkaan. Minusta se tuntuu kuitenkin korvieni välissä lähinnä julistukselta luovuttaa enkä minä varsinaisesti halunnut luovuttaa minkään suhteen. Jos sitä paitsi luovuttaisin päivätyöni suhteen, tulisi minun luovuttaa bloginkin suhteen, sillä eihän sitä nyt voi olla valikoivasti sairaslomalla.

Ja enhän minä oikeasti halunnut heittää hanskojani tiskiin yhtään minkään suhteen, sillä saan tehdä tällä hetkellä juuri sellaisia asioita, joita rakastan tehdä. Halusinkin siis oikeasti vain, että edes hetken aikaa tarvitsisi venyä joka suuntaan ihan vähän vähemmän. Kun hommaa kuitenkin jaksaisi vuoden loppuun asti, olisi edessä sitten taas totaalisen erilainen elämänvaihe. Tuohon uuteenkin elämänvaiheeseen kuuluu paljon puuhaa, mutta ehkä ympäristön vaihtuminen toisi siihen myös uutta virtaa?

”Jos se olisi helppoa, kaikki tekisivät niin,” kuuluu yksi lemppariajatuksistani. Aina kaikki ei vaan voi olla helppoa, mutta kun selviää vastatuulesta, myrskyistä ja pienistä karikoista niin voi taas hymyillä tyytyväisenä.  Minulle kaikki työprojektini ovat tärkeitä juttuja ja vaikka ne saavatkin aikaan stressiä, ovat ne silti myös  onnistumisesta kertovia mittareita, joiden näyttämät lukemat tuntuvat lopuksi palkitsevalta. Ja sitä paitsi: mitä muutakaan minä edes tekisin? Teen kuitenkin juuri niitä asioita, joista nautin, mutta toivon vain, että vuorokaudessa olisi niille enemmän tunteja.

Lumene kuulas ostolakossa

Koska varsinkin viimeiset kuukaudet ovat olleet melko kuluttavia täynnä erilaista suunnittellua ja ahkeraa työntekoa halusin, että jouluni on kaukana siitä. Mieheni ei ole jouluihminen myöskään, joten homma sopi meille molemmille täydellisesti. Emme hankkineet kuusta, kantaneet esiin joulukoristeista, suunnitelleet joulun ruokailua tai hankkineet lahjoja. Ei suunnittelua tai sen aiheuttamaa stressiä – täydellistä!

Nautimme vain siitä, että saamme neljäksi päiväksi linnoittautua kotiin ja olla vaan. Tehdä ihan mitä ikinä itse haluamme ja viettää aikaa yhdessä. Avata kerrankin hyvällä omatunnolla sipsipussin ja vain löhöillä sohvalla yhdessä Netflixiä katsellen. En olisi rehellisesti sanottuna jaksanut matkustaa minnekään, mennä koko joulua muiden aikatauluilla ja ehdoilla tai muutenkaan olla sosiaalinen. Halusin vain olla ihan itsekkäästi omilla ehdoillani.

Jos joku ulkopuolinen analysoisi jouluamme, sanoisi hän varmasti, ettemme viettäneet sitä ollenkaan. Minä taas sanoisin, että tämä joulu on ollut aivan loistava ja juuri sellainen joulu, jota tällä hetkellä tarvitsinkin. En ole osannut olla tekemättä hommia koko joulua, mutta ainakin olen yrittänyt tehdä niitä rennolla otteella ja nautiskellen. Yrittänyt kliseisesti muistaa, ettei minun täyty tehdä niitä asioita, vaan että ne ovat asioita, joita saan tehdä.

Ostolakossa Virve Vee joulu -

Toivottavasti teillä kaikilla on ollut juuri sellainen joulu kuin itse olette halunneet!

5 kommenttia artikkeliin ”Joulu ilman joulua”

 1. Olen monesti viettänyt joulun yksin ”sipsipussin kanssa sohvan nurkassa” ja olen nauttinut jokaisesta hetkestä. Sellaiset hetket ovat tulleet silloin todella tarpeeseen, enkä ole yhtään peitellyt anti-joulujani muilta ihmisiltä. Monesti joulukin on eräänlainen suoritus, jota tehdään tietyn kaavan mukaisesti lähinnä muiden ihmisten odotusten vuoksi tai yleistä tapakulttuuria noudattaen. Mahtavaa, että toimitte jouluna juuri niin kuin itsellenne parhaaksi koitte:)

 2. Jouluja on niin monenlaisia kuin ihmisiä ja perheitä. Meillä vietettään nyt joulu niin että kotona, piilossa. Tehden niitä juttuja mitä jaksetaan halutaan. Ihan vaan itseä varten.
  Tämä on tuntunut nyt hyvältä. Ehkä ensi vuonna enemmän sukulaisia ja vieraita.
  Ihania vapaita:)

 3. Kyllä jokainen saa viettää jouluaan miten tahtoo tai sitten olla viettämättä. Mä mietin eilen illalla että vasta 25. pvä illalla pystyy rentoutumaan, muutenhan koko joulu on haudoilla käyntiä, syöntiä, kyläpaikasta toiseen käymistä. Mutta mä haluan viettää joka joulun samalla tavalla, perinteiden mukaan. Vaikka tuntuu että se koko vapaa menee sitten siihen 😉

 4. Täällä joulu pizzaa ja suklaata syöden, Netflixiä tuijottaen ja kirjoja lukien. Ihan parasta! Ei joulukoristeita, ei jouluruokia, ei mitään jouluun liittyvää. <3

 5. Vähän sellaiseksi tämä maailma on mennyt, että tunnollisimmat työntekijät päätyvät loppujen lopuksi tekemään töitä parin-kolmen ihmisen edestä ja sitä ei vaan loputtomiin jaksa edes järjettömällä sisulla ja paahtamisella. Ihmisen tarve lepoon ja aivojen nollaamiseen tulee kuitenkin jossain vaiheessa eteen.

  Tuli tehtyä hiukan samantyyppinen ratkaisu joulun suhteen, mutta isoin ongelma onkin siinä, että kun kuukausitolkulla paiskii töitä ilman yhtään vapaapäivää, koti kaatuu vapaalle päästyä päälle ja on pakko siivota, pyykätä ja laittaa kotia edes johonkin järjestykseen, että siellä voi olla. Välillä toivoisi elävänsä Harry Potterin maailmassa, missä noidutut luudat siivoavat, ruoka lennähtelee itsestään kaappiin ja pyykit pesevät itse itsensä 😀

  Hyvää ja rauhallista joulun ja uudenvuoden aikaa, levätkää ja nauttikaa olostanne 🙂

Kommentointi on suljettu.