Kiina päivitti eläinkokeita koskevaa lainsäädäntöään – tätä se oikeasti tarkoittaa

Moni saattoi bongata muutamia päiviä sitten Iltalehden lööpeistä uutisen siitä, että Kiina jättää eläinkokeet. Koska lööpin otsikko oli aavistuksen harhaanjohtava ja vain parin tekstikappaleen artikkeli itsessään oli  hitusen liian kirkkaassa valossa asian esittävä, halusin tehdä aiheesta postauksen, joka selventää, missä ihan oikeasti mennään nyt ja mitä tapahtuu tulevaisuudessa.

Kiina eläinkokeet kosmetiikka Ostolakossa.
Iltalehti.fi 16.4.2019.

 

Eläimillä testatun kosmetiikan myynti on EU:ssa laitonta

Pohjustan hommaa kertaamalla varmuuden vuoksi, että EU on jo vuonna 2013 kieltänyt kosmetiikan eläinkokeet täysin. Aluksi moni jaksoi sitkeästi jankuttaa, että niitä silti varmasti tehdään EU:ssa jossakin salaa ellei merkki itse julista, että on eläinkokeita vastaan.

Käytännössä eläinkokeiden käyttäminen EU:ssa kosmetiikkalainsäädännön ne kieltäessä olisi totaalisen hyödyntöntä, sillä jokaisen tuotteen turvallisuudesta tulee olla ne markkinoille tuodessa esittää turvallisuusraportti, joka kertoo, kuinka tuotteen turvallisuus on todettu.

Tietoa tuotteen testauksesta kalliilla eläinkokeilla ei siis voi käyttää yhtään missään  ja samat asiat tulee joka tapauksessa testata vaihtoehtoisilla menetelmillä. Kosmetiikan tuotteita ja ainesosia koskevat eläinkokeet ovat siis maailman suurimmilla kosmetiikan markkinoilla eli EU:ssa paitsi vanha ja hyödytön juttu, myös suoraan sanottuna laittomia.

Kaikkihan olisi tietysti helppoa ja mustavalkoista, jos maailma päättyisi EU:n rajoille. Ongelmana on kuitenkin se, että niitä samoja tuotteita, jotka valmistaja on tehnyt EU:n markkinoille ilman eläinkokeita voidaan myydä esimerkiksi Kiinassa, jonka lainsäädäntö on poikennut joissakin varsin kriittisissä asioissa EU:n lainsäädännöstä. EU:ssa onkin maailman tiukin kosmetiikan lainsäädäntö ja moni maa menee jatkuvasti sitä kohti.

Tuote on siis voinut tavallaan olla eläinkokeeton, mutta silti ei sitä kuitenkaan.

Lue myös: EU ei salli kosmetiikan eläinkokeita

Kiina kosmetiikan eläinkokeet Ostolakossa

Kiina ja kosmetiikan eläinkokeet

Se kaikkein kriittisin poikkeavuus Kiinan lainsäädännössä on ollut maan suhtautuminen kosmetiikan eläinkokeisiin. Kiina ei ole vain sallinut niitä, vaan on jopa vaatinut saada tehdä niitä. Kiina onkin itseasiassa ollut maailman ainoa maa, joka vaatii kosmetiikkatuotteiden eläinkokeita eikä vain sallinut niitä tehtävän.

Jos Kiinan ulkopuolella valmistettu tuote on haluttu saada Kiinassa myyntiin, on yrityksen täytynyt maksaa Kiinan valtiolle siitä, että Kiina testaa tuotteet eläinkokein. Yrityksen on täytynyt luovuttaa Kiinalle testikappaleet täysin riippumatta siitä, että tuote olisi jo vaikkapa EU:ssa todettu turvalliseksi eläinkokeet korvanneilla, vaihtoehtoisilla testimenetelmillä, joista olisi esittää dataa. Tämä ennen myyntiin asettamista tapahtuva testaus kulkee englanniksi nimellä pre-marketing testing.

Huomioitavaa on siis, että yritykset eivät edelleenkään itse ole tehneet näitä eläinkokeita, mutta yrityksen eettisyys menee monien silmissä ymmärrettävästi punaiselle, jos se sallii, että sen tuotteet testataan eläimillä ennen Kiinan markkinoille menoa.

Jotkut yritykset ovat onnistuneet kiertämään tätä valmistamalla tuotteensa Kiinassa sijaitsevalla tehtaalla, sillä Kiinassa valmistettuja tuotteita ei ole ollut pakko testata eläinkokein ennen niiden laittoa myyntiin. Vuonna 2014 Kiinassa tuli voimaan säädös, jonka mukaan Kiinassa valmistettuja ns. perustuotteita ei tarvitse testata eläinkokeilla. Tällaisia perustuotteita ovat hiustenhoito- ja muotoilutuotteet, kynsituotteet, ihonhoitotuotteet, meikit ja hajuvedet.  Useimmat ulkomaalaiset merkit myyvätkin Kiinassa vain näitä.

(Kiinassa valmistetut, eläimillä testausta ennen markkinoille asettamista vaatineita ei-perustuotteita ovat puolestaan hiusvärit, permanenttiaineet, karvanpoistoaineet, hiusten kasvua edistävät tuotteet, dödöt, aurinkosuojat ja pigmenttiläiskiä häivyttävät tuotteet.)

Ulkomaalaisen yrityksen ei kuitenkaan ole helppoa saada Kiinaan omaa tehdasta eikä valitettavasti myöskään oma tehdas ole taannut sitä, etteivät merkin tuotteet päätyisi eläinkokeisiin, sillä Kiina on myös tehnyt pistokokeita markkinoilla oleviin tuotteisiin (post-marketing testing) riippumatta siitä, onko ne valmistettu Kiinan rajojen sisäpuolella vai ulkopuolella.

Kiina kosmetiikan eläinkokeet Ostolakossa

Kiinassa tuotteitaan myyvä kosmetiikkayritys ei ole automaattisesti vain paha ja rahanahne

Asia ei ole myöskään niin mustavalkoinen, että voisi suoraan vain sanoa, että yritys on paha ja rahanahne, jos se lähtee Kiinan jättimarkkinoille, joilla kosmetiikkaa myydään tällä hetkellä vuodessa yli 30 miljardilla eurolla. (EU:n kosmetiikkamarkkinat ovat yli 70 miljardia euroa.)

Tottakai siellä liikkuvat valtavat rahat, joilla yritykselle tienataan voittoa, mutta hyvänä esimerkkinä voisi ottaa vaikka L’Oréalin, joka on epäilemättä tehnyt valtavasti voittoa Kiinan markkinoilla, mutta samalla myös saanut rahoitusta kehittää mullistavan keinoihon, jota käytetään nykyään paitsi korvaamassa tiettyjä eläinkokeita ja siten vähentämässä niiden määrää globaalisti. L’Oréal tarjoaa keinoihoa myös muille yrityksille ja kouluttaa aktiivisesti tutkijoita sen käyttöön. Samaa keinoihoa käytetään myös lääketieteen puolella palovammojen hoitoon, eli sen kehittely on loppujen lopuksi saanut aikaan paljon enemmän hyvää kuin pahaa. Molemmissa vaakakupeissa on siis painoa.

Oma ajatusmaailmani on ollut yrittää olla tukematta Kiinaa. On helppoa sanoa, että jos asiakkaat boikotoisivat merkkejä, jotka menevät Kiinan markkinoille, niin merkit laittaisivat painetta Kiinaan muuttaa lainsäädäntöä, mutta jokainen Kiinaan perehtynyt tietää, ettei se ole niin yksinkertaista.

Kiinaa hallitsevat kiinalaiset brändit ja Kiina on muutenkin hyvin valikoiva sen suhteen, mitä se edes antaa tulla markkinoilleen. Kiina osaa olla halutessaan vaikea ja tehdä ulkomaisten yritysten menestymisen jopa mahdottomaksi. Kiinan valtion mielestä olisi varmasti vain lottovoitto, jos kiinalaiset yritykset voisivat jyrätä sen markkinoilla.

Itse olen todella kovasti halunnut matkustaa Kiinaan, sillä maan omalaatuisuus monissa asioissa saa minut uteliaaksi. Olen kuitenkin toistaiseksi jättänyt sen tekemättä, sillä en vain halua tukea Kiinaa. En voi sanoa, että onnistuisin elämään täysin ilman Made in China -tuotteita, mutta aina kun vain muistan ja on mahdollisuus, yritän parhaani mukaan kiinnittää huomiota siihen, etten valitse niitä. Se on ollut minun tapani olla tukematta Kiinaa.

Lue myös: L’Oréal ja eläinkokeet

Kiina eläinkokeet ostolakossa

Kiina uudistaa kosmetiikan eläinkokeita koskevat säädokset 2020

Uusin käännös Kiinan lainsäädännössä on, että Kiina tulee luopumaan pakollisista eläinkokeista, jotka se on aiemmin halunnut tehdä Kiinan ulkopuolella valmistetuille tuotteille. Ulkomailla valmistetut kosmetiikkatuotteet on siis tulevaisuudessa mahdollista saada myyntiin Kiinaan niin, että ne testataan ennen markkinoille tuloa vaihtoehtoisin, eläinkokeettomin testausmenetelmin, jotka korvaavat mm. ihoärsytystä ja silmien ärsytystä testaavat eläinkokeet. Uusia vaihtoehtoisia testausmenetelmiä on hyväksytty yhdeksän.

Tammikuussa 2020 voimaan tuleva muutos on tietysti merkittävä ja aivan valtavan suuri askel maailman kosmetiikkateollisuudelle, sillä Kiina on aiemmin pitänyt melkoisen suurta vastaanhankaajan viittaa harteillaan yhä useamman maan ja markkina-alueen mennessä EU:n tavoin kohti ehdotonta kosmetiikan eläinkokeettomuutta.

Käytännössä Kiinan uusi suunta tarkoittaa, että Kiinassa on nyt vaihtoehtoinen testilaboratorio, johon on koulutettu jo yli sata ihmisiä toteuttamaan markkinoille tuloa tekevien tuotteiden testejä vaihtoehtoisilla, eläinkokeet korvaavilla menetelmillä ja haaveena on, että yhä useammat laboratoriot voisivat ottaa ne käyttöönsä.

Pakollisista eläinkokeista luopuminen ei siis ole vielä sama asia kuin eläinkokeiden kieltäminen, mutta maassa, jossa ihmisoikeudetkin ovat melko rajalliset tämä uusi askel on silti todella merkittävä. Vaihtoehtoisista, eläinkokeet korvaavista testimenetelmistä on tehty ensisijaisesti suosittava testimenetelmä, mikä epäilemättä tarkoittaa juuri sitä, että Kiinaan markkinoille menevät brändit tulevat jatkossa korostamaan, että heidän tuotteensa testataan Kiinan markkinoille mennessä vaihtoehtoisin, eläinkokeet korvaavin testimenetelmin, jotta yritys voi osoittaa vastuullisuutta.

Uusia tuotteita voidaan kuitenkin edelleen testata eläinkokein eikä sitä ole kielletty.

Lue myös: Tätä kosmetiikkatuotteen myynti Kiinassa tarkoittaa eläinkokeiden kannalta

Ostolakossa kiina eläinkokeet

Muutoksia markkinoilla jo olevien tuotteiden testaamiseen

Yksi aiemmista ongelmista on myös ollut se, että vaikka kosmetiikkatuote olisi valmistettu Kiinassa ja sen eläinkokeet olisi siten voitu välttää, on tuote silti voinut joutua eläinkokeisiin, sillä markkinoilla on tehty satunnaisia pistokokeita siellä jo oleville tuotteille. Jos joku merkki siis on myynyt tuotteitaan Kiinassa, ei sen tuotteiden eläinkokeettomuudesta ole koskaan voinut olla täysiä takuita eikä Kiinassa saatavilla oleva tuote voi koskaan olla Cruelty Free -sertifioitu.

Jo ennen kuin uutisiin nousi tieto siitä, että uusien, markkinoille tulevien kosmetiikkatuotteiden testaaminen eläinkokeilla ei ole enää välttämätöntä, uutisoitiin jo siitä, että markkinoilla jo olevien tuotteiden säännölliset pistokokeet eivät enää tule sisältämään eläimillä testausta (riippumatta siitä, onko tuote valmistettu Kiinassa vai Kiinan ulkopuolella).

Kiina siis julkaisi hiljattain (ensimmäistä kertaa) tietoa siitä, kuinka markkinoilla olevia tuotteita nyt rutiinitestataan eikä listaus sisältänyt yhtäkään eläinkoetta. Tämäkin oli huikea uutinen ja yhdessä nämä kaksi muutosta osoittavat Kiinan olevan jo hyvää vauhtia matkalla kohti inhimillisyyttä.

Tammikuun 2020 jälkeen eurooppalaisten yritysten on siis mahdollista valmistaa EU:ssa eläinkokeeton tuote ja saada se Kiinan markkinoille ilman, että tuotetta testataan eläimillä siinä vaiheessa, kun se asetetaan myyntiin tai satunnaisissa pistokokeissa sen ollessa markkinoilla.

Poikkeus markkinoilla olevien tuotteiden jälkikäteen tapahtuvaan testaukseen ovat ei-rutiininomaiset kokeet joita tehdään, jos tuote aiheuttaa käyttäjälle vaikkapa sellaisen reaktion, että siitä tehdään ilmoitus. Tällöin tuote otetaan testattavaksi ja testit voivat sisältää eläinkokeilta, ellei halutun asian testaamiselle ole viranomaisten hyväksymää vaihtoehtoista menetelmää.

Vaikka kyseessä ei vielä tosiaan olekaan totaalinen eläinkoekielto, näen tämän mahdollisuuden uusien kosmetiikkatuotteiden asettamiseen markkinoille ilman eläinkokeita todella, todella positiivisena erävoittona siitä huolimatta, että siihen totaaliseen eläinkoekieltoon vielä onkin matkaa. Uskon kuitenkin, että tämä on selkeä osoitus siitä, että se on vielä tulossa. Tämä muutos ajaa Kiinaa kuitenkin siihen suuntaan, että voisin jo itse harkita voivani matkustaa sinne vihdoin.

Kiina eläinkokeet ostolakossa

Mitä mieltä te olette tästä Kiinan askeleesta kohti eläinkokeettomuutta?

Yksi kommentti artikkeliin ”Kiina päivitti eläinkokeita koskevaa lainsäädäntöään – tätä se oikeasti tarkoittaa”

  1. On hienoa kyllä, että maailma muuttuu.
    Muutenkin, kun oikein miettii omaa elämäänsä Suomessa tuntee olevansa etuoikeutettu. Miten surkeita ihmis- Ja eläinkohtaloita maailmasta löytyykään :'(.

Kommentointi on suljettu.