Suojaako meikkivoide ihoa auringolta?

Kysymys, jonka googletus ja Facebookin kauneusryhmissä esittäminen kohoaa kesän tullen eksponentiaalisiin määriin.

Suojaako meikkivoide ihoa auringolta?

Jos tuotteessa on esitetty aurinkosuojaväittämä, tulee sen myös toimia sen mukaisesti. Suojakertoimellinen meikinpohjustaja, meikkivoide tai puuteri suojaavat kaikki todistetusti ihoa auringolta suojakertoimensa mukaisesti. Tuotteeseen ei saa printata väittämää, joka ei pidä paikkaansa.

Hommassa on kuitenkin pieni juju:

 

Tuotteissa esitetty suojakerroin toteutuu vain, jos tuotetta on levitetty iholle tarpeeksi. 

 

Paljonko tarpeeksi sitten on? Todennäköisesti niin paljon, ettei esimerkiksi meikkivoiteen esittämä aurinkosuoja tule missään tapauksessa toteutumaan.

Kosmetiikkatuotteesta riippumatta sen aurinkosuoja mitataan samalla tavalla. Tuotteessa esitetyn suojakertoimen toteutumiseksi aurinkosuojan sisältävää tuotetta tulee levittää iholle 2 mg/cm2, mikä tarkoittaa esimerkiksi kasvojen alueella noin 1,25 ml, joka puolestaan vastaa 1/4 teelusikallista. Monella on vaikeuksia laittaa kasvoille tätä määrää edes aurinkovoidetta saatikka sitten suojakertoimellista päivävoidetta meikkivoiteesta nyt puhumattakaan.

Jos määrän hahmottaminen tuntuu hankalalta, niin se tarkoittaa käytännössä sitä, että tavallinen 30 ml meikkivoidetuubi kuluisi tyhjäksi 24 päivässä eli 3,5 viikossa. 1,25 ml meikkivoidetta on jäätävä määrä tuotetta, eli kukaan tuskin levittää sitä iholleen niin paljon. En edes usko, että se olisi mahdollista, sillä niin luonnottomalta lopputulos näyttäisi.

Jos tuotetta levittäisi iholle edes puolet tuosta määrästä, ei sekään paljon auttaisi. Kun aurinkosuojallisen tuotteen määrän laskee puoleen, laskee sen suojakerroin noin esitetyn suojakertoimen neliöjuureen. Meikkivoiteen suojakertoimeksi jäisi tavallisesti n. 4-7 alkuperäisestä suojakertoimesta riippuen.

Aika harva kuitenkaan käyttää meikkivoidetta kasvoillaan niinkään paljon, että saisi alle kahdessa kuukaudessa meikkivoiteensa loppumaan, joten meikkituotteen tuoma suoja on käytännössä melko olematon.

Kattavaa aurinkosuojaa voi kuitenkin tavoitella kerrostamalla tuotteita. Jos iholle levittää ensin  aurinkosuojavoiteen tai suojakertoimellisen kosteusvoiteen, tämän jälkeen suojakertoimellisen meikinpohjustajan, sitten suojakertoimellisen meikkivoiteen ja lopuksi vielä suojakertoimellista puuteria, voi iholla olla teoriassa jo ihan kattava suoja.

Kannattaa kuitenkin muistaa, ettei suojakertoimellisten tuotteiden päällekkäin käyttäminen ynnää niiden suojakertoimia yhteen, vaan lopullisen suojakertoimen määrä on maksimissaan se, mitä korkeimman suojakertoimen sisältäneessä tuotteessa lukee. Päivävoiteen SPF 20 ja meikkivoiteen SPF 15 eivät ole yhdessä SPF 35, mutta alemman suojakertoimen lisääminen korkeamman päälle ei myöskään teoriassa laske alla olevan tuotteen suojakerrointa. Tällä yhdistelmällä syntyisi siis korkeintaan suojakerroin 20.

Tosiasiassa tieto lisää tuskaa. Jos iholle levittää ensin yhtä suojakertoimellista tuotetta kuten esimerkiksi kosteusvoidetta, mutta ei anna sen asettua kasvoille noin 20 minuuttia ennen kuin levittää sen päälle uuden tuotteen, voi olla, että tuote lähtee uutta tuotetta levittäessä liikkeelle iholta eikä suojaa sitä tasaisesti. Koska kaikki on kuitenkin kemiaa voi myös olla, että kun suojakertoimellisen tuotteen päälle levittää jotain muuta tuotetta, reagoi jokin sen sisältämistä aineista aurinkosuojan kanssa heikentäen suojaa.  Lopputulosta on usein mahdoton tietää.

Suojaako meikki ihoa auringolta Ostolakossa

Myös YouTubesta suosituksi noussut meikkitaiteilija Wayne Goss on esittänyt videollaan, miksi meikkivoiteen sisältämä aurinkosuoja ei ole iholle tarpeeksi. Waynen videolla kattavan suojakertoimen saamiseen tarvittavan meikkivoiteen määrä oli tosin esitetty vielä todellista pienempänä, eli hän puhui noin yhdestä millistä, mutta demonstroi silti hyvin, että se tarkoittaa 10-11 pumppausta meikkivoidetta ja esitti minusta varsin uskottavalta kuulostavan väitteen, että keskiverto kuluttaja käyttää meikkivoidetta noin 1,5 pumppausta.

Alla olevalla Waynen videolla on myös näytetty, kuinka paljon tuo määrä on käytännössä:

Kuten Waynekin videollaan toteaa, ei kasvojen aurinkosuojaa kannata laskea vain meikkivoiteen varaan, sillä se ei tule ymmärrettävästi toteutumaan.

Oma ratkaisuni on käyttää tavallista kosteusvoidetta ja levittää sen päälle aasialaista aurinkosuojatuotetta, jonka sitten edes yritän antaa asettua iholleni ennen meikkipohjan levitystä. Joskus käytän tämän jälkeen vielä suojakertoimellista meikinpohjustajaa tai cushion-aurinkovoidetta, jonka voin painella kasvoille. Tällä hetkellä olen ihastunut korealaisiin meikkivoiteisiin ja tyynymeikkivoiteisiin, joissa on tavallisesti korkea aurinkosuoja, mutta koska käytän niitä iholla niin kevyesti, en voi liiemmin luottaa vain niiden tuomaan suojaan.

Uskon kuitenkin, että erilaisten tuotteiden yhdistelmä on parempi kuin ihon suojaamatta jättäminen ja suosin kadulla kulkiessa sen varjoista puolta. En jaksa tehdä asiasta liian vaikeaa ja ongelmallista, sillä priorisoin kuitenkin mielenterveyteni ihoni edelle. Vaikka en siis koskaan voikaan sanoa absoluuttista totuutta siitä, kuinka tehokkaasti ihoni on suojattu, yritän edes tehdä parhaani.

Suojaako meikki ihoa auringolta Ostolakossa

Kuinka te suojaatte kasvojenne ihon auringolta?


Lue myös:

15 kasvoille täydellisesti sopivaa aurinkovoidetta

Loistava keksintö: suojakertoimellinen vartalovoide

Tämän vuoksi dekoltee on tärkeää suojata auringolta

Kymmenen faktaa auringolta suojautumisesta

 

Kirjani Täydellinen iho – opas korealaiseen ihonhoitoon on nyt kaupoissa!

 

 

13 kommenttia artikkeliin ”Suojaako meikkivoide ihoa auringolta?”

 1. Oon kyllä sokeasti luottanut, että suojakertoimellinen päivävoide ja suojakertoimellinen mineraalipuuteri toisivat tarvittavan suojan. Ulkomailla käytössä on vielä lisäksi cliniquen voide, jossa SPF50. Palanut en ole, mutta pitää kai alkaa harkita aurinkovoiteen käyttöä useammin.

 2. Hei,
  Mulla on käytössä Make up forever Primer spf50. Suojaa ja toimii kuivalla iholla mainiosti.

 3. No tää oli hyvä 🙂

  Voitko uskoa, mä mietin lotraanko jopa turhankin paljon aurinkosuojaa naamaani. Mun mielestä teelusikallinen ei ole niin kauhean iso annos… 😀 Tarvii kyl ihan mitata se määrä minkä laitan. On kyl kevyt koostumukseltaan, että uppoaa hyvin ja toimii meikin alla.

 4. Moikka Virve, oisko sulta mahdollista saada kommentteja tai arviota Maybellinen Tattoo brow ink pen -kulmakynästä?

 5. Taitaa mennä pikkuisen yli, jos ei nyt puhuta kenellä iho palaa poikkeuksellinen helposti.
  Itse luotan vain fysikaalisiin aurinkosuojiin koska ne ovat ympäristölle parempi sekä ihoni sietää niitä paremmin. Ja Katja Kokon blogissa on hyvin tietoa niistä. 🙂

 6. Kiitos sinun ja pienen k-beautyhypen, jotka aloittivat oman päivittäisen 50 spf käyttöni! Käytän meikkivoiteen alla aina, kesästä talveen, jotakin korealaista aurinkosuojaa ja pyrin tsekkailemaan aina muiden tuotteiden suojakertoimia.
  Hieman harmittaa että joudun tilaamaan tuotteita koreasta asti, voi jospa kotimaiset brändit tajuaisivat suojakertoimien tärkeyden tuotteissa (15 spf päivävoiteessa ei riitä!) ja kehittelisivät hyviä tuotteita meikin alla käytettäväksi. Ainoa todella hyväksi havaittu täältä saatava on The Body Shopin, mutta turkasen kallis niin pieneksi purkiksi. Toinen ihan jees on uusi nivean anti-age & anti-pigment, mutta se on hieman paksumpaa ja en ole vielä tarpeeksi testaillut kuinka toimii meikin alla (voi myös olla että hieman tukkii ihoa, mutta tätä tosiaan pitää vielä testailla paremmin..).

 7. Body Shopin spf 50 voide on kyllä unelma meikkivoiteen alle, jossa on myös 20 suoja. Mutta siitä huolimatta olen tänäkin kesänä ilokseni saanut pigmenttiläiskät ylähuuleen. Ilolla ottaisinkin kaikki vinkit ja niksit vastaan miten näitä viiksiä sais häivytettyä 🙂

  • Hei Jenni!

   Toimiiko sinulla oikeasti tuo Body Shopin spf50 voide? Minulla on myös sitä mutta tuntuu, että se ei kyllä anna suojaa kauheasti. Ehkä annan sille uuden mahdollisuuden ja levitän sen näiden ohjeiden mukaan. Onkohan muut käyttäneet sitä?

   T. Inkku

 8. Mulla on ollut viime aikoina mietinnässä miten saisin kasvot suojattua auringolta. Tämä postaus vahvisti ajatustani hankkia erillinen aurinkovoide. Mutta mitenköhän kasvot saisi suojattua useaksi tunniksi kerrallaan, jos käyttää meikkivoidetta joka päivä? Aurinkovoidettahan pitäisi levittää tunnin välein.

  • Itseassa tuo, kuinka usein aurinkovoidetta pitäisi lisätä riippuu myös tuotteen sisältämästä aurinkosuoja-aineesta. Olen tekemässä tuosta postausta, mutta en ole varma, koska saan sen ulos. Itse suosittelen lisäämään suojaa meikin päälle korkean suojan sisältävällä tyynymeikkivoiteella tai suojakertoimellisella puuterilla. Kuten tässä tosin kävi ilmi, ei niillä voi ihan kauhean tehokasta suojaa tietenkään saada, mutta minusta silti parempi kuin ei mitään. 🙂

  • Suihkemuotoinen aurinkovoide on aika hyvä meikin päälle. Joskus laitan vain suojakertoimellista BB voidetta ja puuteria, ja suihkin päälle aurinkosuojaa, jota lisäilen sitten tarpeen mukaan (kunhan välissä blottaan rasvoittuvat kasvoni).

   • Joo, suihke on tosiaan parempi kuin ei mitään, vaikka sekin luo iholle niin kevyen hunnun vain, ettei vastaa kovin korkeaa suojaa. 🙂 Minulla on käytössä tällä hetkellä Biothermin aurinkosuojasuihke, jota on kätevää lisätä meikin päälle, kun on niin henkäyksen kevyt, mutta kyllähän sitä saisi aika kauan suihkia, että varsinaisesti toisi suojaa. :/ Kiva lisä kuitenkin. 🙂

 9. Aamulla päivävoiteena on Clinique Even Better Dark Spot Defense SPF 50 . Kaikissa meikkivoiteissani ei ole suojakerrointa. Jostain luin että meikkivoide plus puuteri yhdessä jo suojaavat ihoa auringolta. Iltapäivällä suihkautan kasvoille tarkoitettua aurinkosuojasuihketta.
  Sainkin juuri vinkin kosmetiikamyyjältä, että meikkiä voi korjailla crushion meikkivoiteella. Mikä tarkemmin ajateltuna voisi olla parempi vaihtoehto kuin meikkivoidepuuteri tai puuteri.

Kommentointi on suljettu.