L’Oréal ja eläinkokeet

Kerroin teille eilen minut todella tehokkaasti vakuuttaneesta matkastani L’Oréalin Skin Summit -tapahtumaan ja kuinka se mullisti mieleni ja herätti luottamukseni L’Oréalin alaisten tuotemerkkien tuotekehitystä kohtaan.

Tuotteiden kehityksestä päästiin tietysti tuotteiden testaukseen ja voitte uskoa, että päivän aikana nousi usein esiin kysymys L’Oréalista ja eläinkokeista. Suuri osa kuluttajista kun on sitä mieltä, että ”L’Oréal taatusti testaa jossain salaa vaikka ei saisikaan.” Olen postannut kosmetiikan eläinkokeiden hyödyttömyydestä Euroopassa jo aiemminkin ja suosittelen yhä lukemaan tuon postauksen muistutuksena siitä, ettei salaa tehdyistä eläinkokeista ole mitään hyötyä yrityksille, sillä  he eivät voisi edes käyttää niistä saatuja tuloksia missään.

Loreal Skin Summit eläinkokeet

Joka kerta kun kysymys nousi esiin tuli minulle sellainen tunne kuin joku olisi juuri kysynyt NASAn työntekijältä uskoiko tämä oikeasti jonkun muka käyneen avaruudessa. Kävi selväksi, että ajatus eläinkokeista oli niin vanhanaikaisen ja järjettömän kuuloinen ettei niistä edes olisi hyötyä yrityksille. Asioita voitiin testata ja mallintaa niin paljon modernimmillakin tavoilla ja niin paljon vaivattomammin, ettei eläinkokeissa vaan olisi mitään järkeä tai hyötyä.

Yksi yleisimmistä jutuista, joihin aiheen ympäriltä keskustelun alkaessa maailmanlaajuisesti törmää on, että koska L’Oréal ei ole PETAn listalla testaa se eläimillä. Ihmisillä on selkeä kanta ja kapea näkökenttä eikä asioista useinkaan oteta paljon selvää.

Loreal Skin Summit eläinkokeet

Eläinkokeet olivat päivän aikana tosiaan usean kysymyksen aiheena ja hurmaava Patricia Pineau, joka on tutkimus- ja innovaatio-osaston viestintäpäällikkö lipsauttikin ilmoille lausahduksen, joka mukaan PETAn seminaarissa olisi pari vuotta sitten todettu, että jos muut yritykset ottaisivat esimerkkiä L’Oréalista voitaisiin eläinkokeet lopettaa täysin. Lausahdus herätti kiinnostukseni ja vaikka arvasin, että kyseessä voi hyvin olla vain kahvipöydässä todettu epävirallinen toteamus halusin alkaa googlettaa aiheesta lisää.

Loreal Skin Summit eläinkokeet

Heti ensimmäiset hakusanani läväyttivät eteeni puolisen vuotta sitten kirjoitetun Daily Mailin artikkelin, jossa PETAn vanhempi varatoimitusjohtaja Kathy Guillermo toteaa näin:

It is wonderful that L’Oreal is no longer conducting tests itself and is committed to superior non-animal test methods but allowing these unnecessary poisoning tests to be done by other entities means that L’Oreal cannot be on our list of companies that do not test on animals.”

Jopa PETAn varatoimitusjohtaja tietää, ettei L’Oréal tee itse eläinkokeita ja silti ihmiset ympäri maailmaa jaksavat väittää, että nimenomaan L’Oréal tekee niitä salaa. Mihin hän kuitenkin viittaa lausunnossaan on, että L’Oréal myy tuotteitaan maassa, jossa sen ulkopuolelta tulevat tuotteet täytyy antaa testauttaa, minkä vuoksi L’Oréal ei voi olla PETAn listalla.

Loreal Skin Summit eläinkokeet

L’Oréal ei siis testaa tuotteitaan tai ainesosiaan eläimillä eikä myöskään testauta niitä tai niiden ainesosia kenenkään muun toimesta niiden kehitysprosessissa, mutta voidakseen myydä tuotteitaan Kiinan markkinoilla on sen annettava Kiinan valtion testata maahan lanseerattavat tuotteet. Minua kiinnosti kuitenkin kovasti tietää, voidaanko tätä käyttää käyttää ovelana porttina saada tietoa, jota voidaan sitten itse hyödyntää muualla, sillä minulle oltiin vihjattu joskus näin. Vastaus oli kuitenkin selvä: Kiinan valtio tekee itse testinsä valmiille tuotteille eikä testien tuloksia voida hyödyntää yrityksen muussa toiminnassa. Eläinkokeista ei siis tosiaankaan ole L’Oréalille mitään hyötyä, mutta yrityksen syntinä on, että se sallii Kiinan valtion testaavan tuotteensa ennen niiden Kiinan markkinoilla lanseerausta.

Loreal Skin Summit eläinkokeet

Itse olen edelleen sitä mieltä, että jos asiaan halutaan vaikuttaa, tulisi organisoitu boikotointi keskittää jollain muotoa Kiinaan ja Kiinan valtioon eikä yrityksiin, jotka joutuvat tanssimaan sen pillin mukaan. Tämä on kuitenkin toimintaa, johon yhden ihmisen Kiina-boikotilla ei paljoa vaikuteta ja toivoisin, että asian tiimoilta saataisiin aikaan organisoitua kampanjointia, joka voisi lopulta muuttaa Kiinan valtion menettelytapoja.

Loreal Skin Summit eläinkokeet

 

Yksi näkökanta on ollut, että Kiinan markkinoilla olevien jo suurta ja merkittävää tulosta tuottavien yritysten tulisi yhdistää voimansa ja pyrkiä siten saamaan Kiina ymmärtämään, että eläinkokeet on lopetettava. Toivottavasti tämä vielä toteutuu.

Minulle on opiskeluvuosieni aikana käynyt selväksi, että L’Oréal on ollut todellinen pioneeri vaihtoehtoisten testimenetelmien kehityksessä enkä ole tainnut koskaan olla yhdelläkään testaukseen liittyvällä luennolla, jolla ei oltaisi korostettu yrityksen kehittämän EPISKIN-keinoihon merkitystä muutenkin kuin vain kosmetiikan näkökulmasta.

Loreal Skin Summit eläinkokeet

L’Oréal on nimittäin kehittänyt keinoihon, jonka avulla kirurgien leikkausjätteiden ihosoluista voidaan kasvattaa epidermis eli ihon uloin kerros, jota sitten voidaan käyttää tuotteiden testaukseen. Se on korvannut useat eläinkokeet ihan virallisena menetelmänä, sillä sen avulla voidaan testata mm. tuotteiden aikaansaamaa ihoärsytystä, ihon syöpymistä, aineiden imeytymistä ja myrkyllisyyttä, jotka kaikki vaativat ennen eläinkokeita. Nyt samat asiat voidaan testata vaivatta pienellä ihonpalalla, eli kukapa enää haluaisi pitää pystyssä eläintarhoja kun sama asia hoituu vaivatta Tamagotcheilla!

Loreal Skin Summit eläinkokeet

Keksinnön merkityksellisyys ei kuitenkaan rajoitu vain kosmetiikkaan, sillä se voidaan jalostaa myös lääketieteen puolelle hyödyntämään esimerkiksi pahoista palovammoista kärsinyttä ihoa. Idea on myös kehitetty niin pitkälle, että paitsi ihon myös elinten 3D-printtausta kehitetään ja jokainen voi vaan miettiä, kuinka mullistava juttu ne tulevat lääketieteelle olemaan.

Loreal Skin Summit eläinkokeet

Pääsimme itse vierailumme aikana kuulemaan varsin tarkasti tuosta L’Oréalin ylpeydestä, joka ei suinkaan ole vaan yrityksen itsensä käytössä, vaan jota myös muut yritykset ostavat siltä testitarkoituksiinsa varsin laajasti ja jonka käyttämiseen L’Oréal opastaa ja kouluttaa tutkimuskeskuksia ympäri maailman voidakseen vähentää eläinkokeita.

Loreal Skin Summit eläinkokeet

Vierailuni ansiosta sain siis mielenkiintoista tietoa aiheesta, josta oli helppoa lähteä etsimään lisää tarkennusta. Lopputulos oli, ettei L’Oreal tosiaan itse tee eläinkokeita, mutta olemalla Kiinan markkinoilla se kyllä sallii tuotteidensa testauksen. En tiedä, kuinka monta uutta tuotelaatua Kiinan markkinoille menee vuosittain enkä missään tapauksessa tahdo Kiinan valtion jatkavan eläinkokeita, mutta samalla myös tiedän kyseessä olevan melkoinen biljardibisnes, josta saatu tuotto mahdollistaa mm. EPISKINin kaltaisten innovaatioiden ja tulevaisuudessa myös lääketieteelliseen käyttöön sopivien elinten 3D-printtauksen.

Tiedän, että monilla on mieli täynnä salaliittoteorioita ja vaikka mitä muuta pohdintaa siitä, miksi L’Oréal nyt kuitenkin yhä varmasti testaa eläimillä ja miksi PETAnkaan näkemykseen ei voi luottaa, mutta toivon, että tämä postaus kuitenkin toi faktoja niille, jotka ovat valmiita miettimään asioita moniulotteisemmin. Jos eläinkokeilla siis testattaisiin jotain asiaa, täytyisi sama testi joka tapauksessa tehdä uudelleen keinoiholla hyväksyttävien tulosten saamiseksi ja keinoiholla testaaminen on näköjään niin mielettömän helppoa ettei tosikaan. Näinkin ajateltuna on helppoa nähdä, ettei eläinkokeiden tekemisessä oikein ole järkeä – mitä niillä edes kannattaisi testata?

Loreal Skin Summit eläinkokeet

Aina kaikki ei tosiaan ole niin mustavalkoista, mikä tekee asioista sitäkin kiinnostavampia!

39 kommenttia artikkeliin ”L’Oréal ja eläinkokeet”

  1. Mielestäni se, että Loreal on Kiinan markkinoilla, on heidän puolestaan hyväksyntä eläinkokeille. Jos he niistä haluaisivat eroon ja omalta osaltaan tehdä asioita sen eteen, niin Loreal vetäytyisi pois Kiinasta siihen asti, että siellä ollaan eläinystävällisempiä. Lisäksi Lorkulla on tuotteissaan paljon eläinperäsisiä ainesosia, joten eläinystävälliseen kosmetiikkaan on yrityksellä vielä pitkä, pitkä matka.

    • Olet tuossa kyllä aivan oikeassa, että onhan se selvästi merkki asian hyväksymisestä. 🙂

  2. L’Oreal kyllä testaa lääkeyhtiönsä kautta jatkuvasti mahdollisia uusia aineita kosmetiikkaa varten, oon ollu luennolla mistä on puhuttu aiheesta, ei kannata uskoo kaikkea mitä _yritys_itse_ sanoo, ei L’Oreallillakaan olla niin tyhmiä, että ne suoraan kertois kaikille testaavansa eläimillä. Lisäksi Kiinaan vienti = tarpeettomia eläinkokeita. Joten tää sun teksti on yksinkertaisesti naiivi ja paikkaansapitämätön. Kuvittelis, että sun kaltainen bloggaaja ei uskois kaikkee, mitä markkinoidaan totena, mutta sääli että näemmä uskot.

      • Toivottavasti lukijat kurkkaisi myös nää kommentit, missä tulee loputkin faktat esille. Olisi hyvä, että itse tekstissä tulisi nää porsaanreiät esille, joita Venla tässä vähän valotti…

    • Olisi ihan kiva tietää Venla, että millä luennolla olet käynyt? Se meinaan on aika oleellinen tekijä sen arvioimisessa, kuka täällä uskoo sokeasti ja mihin 🙂

    • Oletin tämän olevan itsestäänselvyys, että ”palvelun ostaja” (eli L’Oréal) myös maksaa sen suorittamisesta, mutta niinhän asia tosiaan siis on. Hyvä, että nostit asian vielä esiin. 🙂

  3. Sanonpaa vaan, että kuinka uskomattoman SIISTIÄ, että voidaan puhua sellaisesta asiasta, kuin ELINTEN 3D-TULOSTUS! Vau, vau ja vielä kerran vau. Ei sillä, on tuo keinoihokin ihan super upea keksintö! Kiitos todella hyvästä ja informatiivisesta postauksesta. Tästä jäi mielettömän sellainen jotenkin inspiroitunut fiilis, vaikken mitään kosmetiikaan, kemiaan saati biologiaan liittyvää opiskelekaan. Olen ihan haltioissani. Hauskaa 🙂

    • Tuo on kyllä oikeasti melko merkittävä juttu siinä vaiheessa kun se saadaan lääketieteen käyttöön! 🙂

  4. Täytyypä pohtia asiaa ajan kanssa, mutta mua jäi naurattamaan tuo biljardibisnes 😀 Taisit tarkoittaa jotain muuta kuin sitä pöytäpeliä, jossa on niitä palloja ja kepit…. 🙂

    • Aaahhhahhaa, no siis miljardin ja biljoonan välissä on jossain varmasti oltava biljardi… älä kysy, mitä olen ajatellut tekstiä kirjoittaessani. 😀

      Tulee ihan mieleen eräs tuttuni, joka oli asunut kauan ulkomailla ja yhdisteli sujuvasti vanhoista sanoista aina uusia, eli esimerkiksi siipale (siivu ja viipale) tuli ulos sujuvana sanana. Omalla kohdalla syytän vaan hetkellistä ja aina silloin tällöin esiin pillkahtelevaa blondiutta. 😉

  5. Et voinut yhtään ympäripyöreämpää blogikirjoitusta saada aikaan… Faktahan on se, että Loreal tukee eläinkokeita, koska se itse maksaa Kiinassa tuotettavat eläinkokeet. Jos Loreal olisi oikeasti kiinnostunut eläinten oikeuksista, eikä käyttäisi sitä vain markkinointikikkana, se lopettaisi tuotteiden myynnin Kiinassa. On olemassa tuhansia kosmetiikkafirmoja, jotka ovat menestyneitä ilman eläinkokeita.

    • Pitäähän tuokin tietysti paikkansa. Minusta on silti kurja ajatus, että jos Kiinan myynti lopetettaisiin, ei yrityksellä olisi välttämättä samalla lailla varaa tukea elinten 3D-printtauksen kehittelyä. Mutta olet aivan oikeassa kyllä. 🙂

    • Toisaalta, jos kaikki kosmetiikkayhtiöt vetäytyisivät Kiinan markkinoilta.. se voisi raivostuttaa kiinalaiset kuluttajat uskomattomiin mittasuhteisiin…!
      Osa firmoista on ratkaissut eläinkoeongelman hoitamalla myynnin HongKongista käsin, siellä ei kiinalainen lainsäädäntö vielä paina päälle. Postimyyntihän on Kiinassa jo aikaa sitten havaittu toimivaksi keinoksi, joten vaihtoehtona sekin yksi mahdollisuus… kaikki kosmismerkit myyntiin vain HongKongissa, ja muut kiinalaiset tilatkoon kauneustuotteensa sieltä. Voin vaan kuvitella sitä postipakettien vyöryä, jos L’Oreal muiden jättien kera ottaisi sen askeleen…

  6. Kyllä Kiinaa boikotoidaan aika lailla ja jatkuvasti on vetoomuksia Kiinan eläinlokeiden lopettamisen edistämiseksi. Ilmeisesti boikotointi ja vetoomukset ovat tuottaneet jotain tulosta koska Kiina vihdoin julkaisi että pyrkii vähentämään ja lopettamaan eläinkokeet. Mutta siihenhän voi mennä vaikka 20 vuotta. … Siinä ajassa on jo miljoonia koe-eläimiä kuollut mm. Sen vuoksi että L’Oreal haluaa miljardinsa Kiinan markkinoilta. Eli etiikka on hukassa.

    • No ei tosiaan ollut. Lobbausta tämä oli. Eikä mitään tietoa faktoihin perustuvasta informatiivisuudesta. Toivottavasti kukaan ei ota tässä postauksessa esitettyjä höpinöitä todesta.

  7. Vuonna 2014 olin yhteydessä Lorealiin ja sähköpostista kopsasin tämmöisen vastauksen. Eli itse myöntävät käyttävänsä eläinkokeita.

    ”-Kuitenkin joidenkin ainesosiemme osalta joudumme vielä tukeutumaan eläinkokeisiin – tämä osuus on alle 1 % turvallisuusarvioinneistamme.

    – L’Oréal on täysin sitoutunut vaihtoehtoisten menetelmien kehittämiseen ja ehdottomasti lopettaa kaikki eläinkokeet niin pian, kuin se on tieteellisesti mahdollista.”

  8. Itse suhtaudun skeptisesti siihen, mitä yritykset itse sanovat. Paljon ennemmin uskoisin jos joku riippumaton taho olisi auditoinut yrityksen toimintaa.

  9. Lisäksi L’Orealin omilla suomenkielisillä Facebook-sivuilla on aika yksiselitteisesti kielletty eläinkokeisiin ja yrityksen testaukseen liittyvä keskustelu – mitä ihmettelen suuresti, jos asia on näin hyvällä mallilla kuin tässä postauksessa annetaan ymmärtää. Miksei L’Oreal mainosta näitä kehittelemiään menetelmiä asiasta kysyville kuluttajille?

  10. Mutta kaikkien, joiden mukaan Kiinaan vieminen on suuri synti miettikääpäs tätä: Kiinassa on 1,4 MILJARDIA ja Euroopassa vain 700 miljoonaa (kumpikin vuodelta 2013). Ja hei, miljardissa on 9(?) nollaa ja miljoonassa vain kuusi. Joten mitä luulette että L’ORÉAL tekee? Se on tuottoa tekevä yritys, joka haluaa mahdollisimman paljon voittoa. Joten Tottakai he haluavat osansa Kiinan markkinoilta, ja sieltä tulevilta rahoilta.

    • 700 miljoonaa on puolet 1,4 miljardista ja eurooppalaisten tulotaso on keskimäärin huomattavasti parempi kuin kiinalaisten. Eurooppalaisten eettisyys ja eläinkoevastaisuus taitaa vain olla ranskalaiselle firmalle piikki lihassa kun taas kiinalainen epäeettisyys sopii heidän piirustuksiinsa vallan mainiosti.

      Money talks and bullshit walks…

  11. Tästä saadaan varmaan pitkä eettis-moraalinen keskustelu aikaan, mutta niin kauan kuin ei opita luotettavasti mallintamaan sitä, miten aineet käyttäytyvät ihossa, siirtyvät verenkiertoon ja miten niiden aineenvaihduntatuotteet toimivat elimistössä KOKONAISUUTENA, eläinkokeet ovat tarpeellisia, jotta voidaan oikeasti luotettavasti arvioida eri aineiden haitallisuutta. Pelkkä ihoärsytys ei riitä – pitää tutkia myös vaikutusta immuunijärjestelmään, pitkäaikaista (>2v) toksisuutta, syövänaiheuttamiskykyä jne. Nyt kun eläinkokeita ei enää saa kosmetiikalle tehdä EU-alueella ainakaan, niin kaikki me kosmetiikan käyttäjät ollaan koe-eläimiä. Katsotaan sitten, kun olemme 70-90-vuotiaita, että mikä on lopputulos 8)

    • Lopeta kosmetiikalla lutraaminen, jos sen käyttämiseen vaaditaan mielestäsi eläinkokeita. Ihan oikeastiko on sinusta oikein se että eläinten tulisi kärsiä siitä, että me ihmiset voitais hyvillä mielin lätkiä niitä rasvoja ja meikkejä ihoomme? Nyt sitten taas herätystä tohon itsekeskeiseen näkökulmaan.

  12. En ole erityisen perehtynyt eläinkokeisiin kosmetiikkateollisuudessa. Minun käsitys on, ettei mikään ylikansallinen jättiyhtiö ole puhdas pulmunen, ja L’oreal on niitä isoimpia. Vai onko jopa isoin?

    L’oreal -konsernin tuotteet ovat jostain syystä vähän luotaan työtäviä, koska ovat L’orealin. Monopoliasema on turhan suuri. Merkittävin syy, miksei L’orealin tuotteita paljon minulla ole on yhtiöiden käyttämä parfyymi – ripsiväreissä Maybellineistä Rubinsteineihin on tullut sama pohjatuoksu, ja olen sille herkkä. L’orealin huulipunia ajatellessakin tulee pää kipeäksi. Vichyllä on pari hyvää tuotetta jota tykkään käyttää, samaten L’oreal Parisin kyniä on jokunen ja YSL:n luomivärejä muutama. Ihonhoitopuolen tuotteissa menen enemmän Erisan -linjalla, meikeissä Alima pure, Isadora ja Ben nye rokkaavat.

    Jos lorkulla olisi tosi hyviä hajusteettomia tuotteita niin käyttäisin jos olisi paras mulle. Mutta hajusterajoitteisille on varsin vähän mistä valita yleensäkään, eikä L’oreal-konsernista ole vielä minulle sopivia tuotteita ole löytynyt. (Jos L’orealilla on hajustettomia tuotemerkkejä niin saa vinkata! Garnierilla oli jonkin aikaa minulle sopivia tuotteita siinä Nordic skin sarjassa, mutta nyttemmin niissä on minulle sopimattomia kasviuutteita.)

  13. Asianhan voi miettiä myös niin päin, että pelkästään tuotteen laadun varmistamiseen liittyvät eläinkokeet vahingoittavat huomattavasti harvempia eläimiä kuin mitä tapahtuisi, jos jo tuotteen kehitysvaiheessa tehtäisiin eläinkokeita. Jos Lorealin läsnäolo Kiinan markkinoilla on aiheuttanut edes yhden eläinkokeita tutkimustyössään käyttävän yrityksen konkurssin, niin minusta kyseessä on voitto eläinten oikeuksille 🙂

  14. Siis tämä on nykyajan blogien ongelma. Kirjoittaja on käynyt tämmösessä tapahtumassa, ottanut sen jälkeen asioista selvää ja kirjoittanut mielipidetekstin. Ja sitten kaikenmaailman bittilehmät hyppää niskaan ja alkaa haukkua, että kuin toinen on tietämätön, naiivi ja puhuu ympäri pyöreitä. Mielestäni missään vaiheessa ei tässä tekstissä kielletty elänkokeiden käyttöä vientiä varten. Ja kyllä eläinkokeita käytetään myös lääketeollisuudessa. Mutta ei, ei edes jätti mahti Loreal voi tuoda markkinoille uusia aineita joita ei ole ensin testattu. Kosmetiikassa käytetään paljon aineita, jotka on alunperin testattu lääketieteellisessä mielessä (eli eläinkokeilla). Keinoiho on mahtava uusi keksintö, joka kertoo siitä että maailmamme kehittyy. Kiinan talous vain kehittyy huomattavasti paljon jäljessä meidän länsimaista talouttamme.

    Jos haluatte tietoa aiheista, ottakaa selvää. Tämän blogitekstin tarkoitus oli selvästi tiedottaa ja siinä se onnistuikin. Bloggaaja ei valehdellut mistään. Tämä teksti ei kuitenkaan ole absoluuttinen totuus. Eläinperäisten tuotteiden välttely on todella todella vaikeaa, sillä monia tuotteita on testattu joskus eläimillä lääketieteellisiin tarkoituksiin. Esimerkiksi vaikkapa pihkavoide tuntuu äkkiseltään hyvinkin luomulta ja eläinystävälliseltä, mutta muun muassa pihka on eläintestattutuote alunperin.

    Miksi näistä kommenttilaatikoista tulee aina vääntää tämmösiä haukkumisen ja mielensäpahoittamisen keskuksia?

  15. Tämä oli hyvä kirjoitus, mutta vähän paljastuu läpi L´orealin aivopesu. L´orealhan on markkinoiden suurimpia kosmetiikkajättejä, monikansallinen yritys, jonka omistaa Nestle. L´oreal on jo vuosia ollut yksi epäeettisimpiä yrityksiä markkinoilla, monella mittarilla. En ala tässä sen enempää ruotia tätä, mutta jos kiinnostaa, niin allaolevien linkkien takaa voi lukaista ja päättää sitten itse, että onko L´oreal sellainen yritys jota haluaa tukea. Itse en tukisi mistään hinnasta.

    http://www.ethicalconsumer.org/ethicalcompanyratings/lorealethicalcompanyratings.aspx
    http://www.thegoodshoppingguide.com/ethical-make-up/#makeuplongtable
    http://www.lily.fi/blogit/pienia-ihania-asioita/eettisempia-valintoja-good-shopping-guide

  16. Jos L’Oreal yht’äkkiä vetäytyisi Kiinan markkinoilta kokonaan, se raivostuttaisi sadat miljoonat kiinalaiskuluttajat…
    Tietenkin olisi teoriassa mahdollista hoitaa markkinointi ja kaupankäynti postimyyntinä HongKongista käsin (siellä kun ei ole eläinkoepakkoa), kuten esim. Paula’s Choice tietääkseni tekee… Se lisäisi pakettien määrää miljoonilla ja ruuhkauttaisi varmasti koko kiinalaisen postilaitoksen.

  17. Semmonen huomautus vielä kanssalukijoille, että miltei kaikki raaka-aineet on joskus testattu eläinkokeilla! Uusimmat lainsäädännön puitteissa tietenkään ei.. Mutta jos ajatellaan vaikka että L’oreal olisi testauttanut jonkun ainesosan markkinoille, niin sitten myöhemmin monet muut eettisemmätkin brändit voivat käyttää näitä raaka-aineita tuotteissaan ja sanoa, etteivät ole itse teettänyt eläinkokeita.

  18. Olet Virve siinä ihan oikeassa, että asiat eivät aina ole mustavalkoisia! Tämä oli kiinnostava postaus ja paikan päällä on varmasti ollut jännää olla. Minulle suurin syy nykyisin olla ostamatta lorkkuja on päätös myydä tuotteita Kiinassa, eli sama syy kuten monella muullakin kommentoijalla. Lisäksi suosin mieluummin pieniä yrityksiä. Vaikka vegaanisesti syönkin, en aina käytä täysin vegaanisia kosmetiikkatuotteita, suhde on ehkä 80/20%, eli enemmän vegeä kuin ei.;) Vaikken Lorealia ostakaan, on silti mielestäni hyvä kuulla useita mielipiteitä ja uutta faktaa, vaikka toki yritys aina itse yrittää luoda positiivista mielikuvaa itsestään.

  19. Nyt oikeesti. Me tarvitaan sellaisia bloggaajia esikuviksi, jotka ei usko kaikkea mitä isot yhtiöt sanoo. L’Orealia kiinnostaa vain raha. Jos niille olis oikeasti tärkeää lopettaa eläinkokeet, ne ei veisi tuotteitaan Kiinaan, vaikka kärsisivät siitä rahallisesti.
    Onneks täälä kommenttiosiossa on sentään ihmisiä, jotka ei oo menny uskomaan tätä soopaa.

  20. Minusta tämä oli hyvä kirjoitus tunteita kuumentavasta aiheesta. EU-alueella ei tarvitse kuluttajan olla huolissaan eläinkokeista, ei kosmetiikan imeytymisestä verenkiertoon, eikä haitallisiksi todetuista raaka-aineista. Hei herätys, me muinaiset eläinkokeiden vastustajat: Me voitimme jo! Kiina on takapajula ympäristö-, eläin- ja ihmisoikeusasioissa ja hekin ovat jo heräämässä. Täällä huudellaan bloggaajia esikuviksi ja apuun yhtiöitä, joita ei raha kiinnosta. Toivottavasti tiedätte, että esim Leaping bunny on maksullinen tuotemerkki, jonka saa maksamalla auditoinnin omalle yritykselleen. Lisenssiä maksetaan uudelleen ja uudelleen.. ei kovin kaukana kiristyksestä, eikä todellakaan organisaatio, jota raha ei kiinnosta! Samanlaisia ovat kaikki muutkin viher-sertifiointimerkit. Maksa ja saat merkin käyttöön. Toki merkin ostava yritys auditoidaan, mutta tuskin kukaan maksaa 100 th euroa vuodessa auditoinnista merkkiä varten ja tekee sitten eläinkokeita kuitenkin, vaikka se nyt muutenkin on EU-laissa kiellettyä ja tieteellisestikin turhaa. EUssa ei myöskään saa käyttää kosmetiikan markkinointiväitteenä asioita, jotka ovat vain lain vaatimusten noudattamista, kuten ”eläinkokeeton”. Olen protestoinnut paljon eläinkokeita vastaan, olen myös muuten EU kriittinen, mutta tässä kohtaa koen, että maaliin on tultu. Eikä ole olemassa yrityksiä ilman voitontavoittelua, myöskään viherpuolella.

    • Kiitos hyvästä kommentista!

      Minä peräänkuuluttaisin edelleen elänkokeista jauhavilta tietoa siitä, että mihin he ajattelevat eläinkokeiden tuloksia käytettävän ja kenelle kaliistä eläinkokeista on hyötyä kun ne ihan samat asiat täytyy kuitenkin todistaa testanneensa eläinkokeettomilla menetelmillä. Miksi mikään yritys siis maksaisi turhaan eläinkokeista, kun sen on joka tapauksessa pystyttävä todistamaan, ettei se käytä esimerkiksi Kiinan markkinoilta saatuja testituloksia tuotteidensa turvallisuuden testaamiseksi EU:ssa (muuta muu yritys on joutunut selittelemään asiaa, joten sitä kyllä tarkkaillaan). Yritysten täytyy siis osoittaa esim. labratesteillä ja tietokonemallinnuksilla, että niiden tuotteet ovat turvallisia myydä. On jotenkin hassua, että suurin osa ihmisistä vain huutelee noita juttuja omiin mielipiteisiinsä perustuen voimatta kuitenkaan esittää mitään faktoja asian tueksi.

      L’Oréal on muuten nimetty tänä vuonna maailman eettisimmäksi yritykseksi ja tämä oli jo kahdeksas kerta kun se oli huomioitu listauksessa! 🙂

  21. https://veganrabbit.com/list-of-companies-that-do-test-on-animals/

    On olemassa tuotteita joiden ainesosia ei testata eläimillä. Jos haluat olla varma että tuotteesi on eettinen, valitse tuotr jola soveltuu vegaaneille. Ovat useimmiten myös mahdollisimman ekologisia.

    Yksinkertainen sääntö: jos yrityksellä on myyntiä Kiinassa, se tukee eläinkokeita. Nämä L’orealin -ja myös muiden ei-ekologisten yritysten mömmöt sisältävät muovirakeita jotka kulkeutuvat vesistöihin ja sieltä kaloihin ja muihin vesieläimiin. Sieltä meidän lautaselle. Koska rakeet ovat niin pieniä etteivät jää puhdistamoihin, niitä löytyy myös juomavedestämme.

    Jättäkää muovi pois niin jää myös eläinkokeet. Tällaisesta blogiyhteistyöstä sen verran että yritys hyväksyy tekstin ennen kun bloggaaja julkaisee sen. Se on tavalla tai toisella maksettu mainos vaikkakin amatöörin kirjoittama. Usein bloggaajat itse lähestyvät yritystä ilmaisen kaman toivossa. Näin kierretään myös verot ja alvit.

    • Tähän täytyy nyt kyllä sanoa sen verran, että tätä tekstiä ei ole tuotettu kenenkään pyynnöstä tai kenellekään eikä sitä ole tarvinnut hyväksyttää kenelläkään. Tällaisissa tapauksissa kyse olisi kaupallisesta yhteistyöstä, jossa bloggaajalle maksetaan ja minkä tulisi myös ilmetä päivityksessä. 🙂

      Kannattaa myös huomioida, ettei Kiinassa myyminen automaattisesti tarkoita, että tuotteet testataan eläimillä. Jos tuotteet on valmistettu Kiinassa, ei niitä tarvitse laittaa valtion testautettaviksi ja useampi yritys onkin siksi rakentanut Kiinaan oman tehtaansa voidakseen välttyä eläikokeilta ja silti myydäkseen tuotteitaan Kiinassa. Tämä ei ole helppoa eikä halpaa, mutta näin toimitaan myös. 🙂

      • Niin siis yritykset rakentavat tehtaita Kiinaan:
        – koska sieltä saa edullisempaa työvoimaa
        – koska siellä tuotantoa säädellään vähemmän laeilla ja asetuksilla
        – ja mitä niihin eläinkokeisiin tulee, niin voivat tarvittaessa tehdä niitä itse eikä laittaa valtion testattavaksi.

Kommentointi on suljettu.