Mitä on probioottinen ihonhoito? Entäs prebioottinen?

*Sis. mainoslinkin

Probioottinen ihonhoito Esse kokemuksia Ostolakossa blogi Virve Vee

Reilu vuosi sitten nippelitietouden mestari ja kosmetiikkatietouden hyvin laajasti hallitseva työkaverini Elisa ilmoitti minulle, että minunkin tulisi tutustua probioottiseen ihonhoitoon. Hän oli päässyt tutustumaan probioottisen kosmetiikan pioneerin Esse-merkin tuotteisiin sekä jopa käynyt merkin kasvohoidossa ja vannoi nyt tuotteiden erinomaisuuden nimeen.

Esse probioottinen ihonhoito

Kollegoilta tulevat tuotesuositukset saavat uteliaisuushermoni aina kutittelemaan, joten otin vinkistä kopin ja aloin selvitellä, mistä probioottisessa ihonhoidossa ihan oikeasti oli kyse. Sanasta oli tuntunut tulleen varsin trendikäs ja olin kuullut sieltä täältä ylistystä erityisesti probioottiseen lähestymistapaan pohjautuvista Essen tuotteista, mutta rehellisesti sanottuna minulla ei ollut mitään käsitystä, mikä probioottisen ihonhoidon idea oli ja miksi se oli niin mahtava juttu.

Aiheen selvittely osoittautui kuitenkin hyvin mielenkiintoiseksi ja päättyi lopulta siihen, että sain viimevuoden lopulla Essen maahantuojalta testattavakseni Ecocert-sertifioituja Esse-tuotteita. Yhdessä niiden ja Googlen kanssa pääsinkin sitten syventymään lisää probioottiseen ihonhoitoon ja tutustumaan maailman ensimmäiseen probioottiseen luonnonkosmetiikkasarjaan.

Esse probioottinen ihonhoito

Mitä probioottinen ihonhoito on?

Probioottisessa ihonhoidossa pyritään saavuttamaan ihon luonnollinen mikrobitasapaino, joka voi usein olla horjunut ja iho voi sen seurauksena olla esimerkiksi ärtynyt, tulehtunut ja herkistynyt. Ihonhoitotuotteilla pyritään luomaan iholle mahdollisimman hyvät elinolosuhteet niille hyödyllisille mikrobeille, jotka voivat ennaltaehkäistä ihon ikääntymistä ja pitää ihon tasapainossa. Probiootit ovat siis hyviä mikrobeja, joita käytetään paitsi suoliston hyvinvoinnin tukena, myös iholla.

Iholla on luonnostaan mikrobeja, jotka auttavat suojaamaan ihoa ulkoisilta haittatekijöiltä, tukemaan sen luonnollista suojavaippaa ja ennaltaehkäisemään ikääntymisen aikaansaamia ihomuutoksia. Jos ihon luonnollinen mikrobikanta kuitenkin muuttuu esimerkiksi lääkityksen tai liian voimakkaan ihonhoidon vuoksi, voi siitä seurata epätasapainoinen tila, joka näkyy esimerkiksi ihon kuivuutena ja juonteina tai jopa aknena, atopiana, ekseemana tai rosaceana. Myös stressi voi laittaa ihon epätasapainoon.

Esse probioottinen ihonhoito

Mitä prebioottinen tarkoittaa?

Probioottisilla tuotteilla iholle tuodaan lisää sen hyvinvointia tukevia mikrobeja. Prebioottisilla tuotteilla pyritään puolestaan ruokkimaan tiettyjä iholle hyödyllisiä mikrobilajeja tarjoamalla niille ravinteita. Probioottiset tuotteet voivat myös sisältää prebiootteja.

Kenelle probioottinen ihonhoito sopii?

Probioottinen ihonhoito auttaa tukemaan ihon luonnollista mikrobitasapainoa ja siten ennaltaehkäisemään iho-ongelmia. Käytännössä se siis sopii kenelle tahansa, mutta erityisen suuren hyödyn siitä saa tavallisesti iho, joka on epätasapainossa ja kaipaa rauhoitusta, eli esimerkiksi juurikin aikuisiän aknen, rosacean tai atooppisen ihottuman kanssa taistelevat ovat saaneet rauhoitettua ihoaan probioottisen ihonhoidon avulla.

Probioottinen ihonhoito Esse kokemuksia Ostolakossa blogi Virve Vee

Probioottinen Esse

Probioottisen ihonhoidon pioneerimerkkinä tunnetaan tosiaan eteläafrikkalainen Esse, jonka kautta halusin itsekin lähteä tutustumaan probioottisiin ihonhoitotuotteisiin. Merkki on tehny uraa uurtavaa tutkimustyötä aiheesta ja sen tuotekoostumukset ovat siksi muita probioottista ja prebioottista kosmetiikkaa tarjoavia yrityksiä edistyksellisempiä.

Kun sitten alunperin olin yhteydessä merkin maahantuojaan, tiedusteltiin minulta heti, koska voisin mennä Esse-kasvohoitoon. Ööh, en minä mihinkään kasvohoitoon halua, haluaisin vain kokeilla kotihoitotuotteitanne…

Kävi ilmi, että Esse-tuotteita voi toki lähestyä ihan vain pelkän kotihoidon kautta, mutta erityisesti ongelmaiho saa parhaita hoitotuloksia, kun ihonhoidon ainakin aloittaa Esse-kosmetologin käsissä, joka analysoi ihon kunnon ja tarpeet sekä ohjaa asiakkaan oikeille ihonhoidon raiteille. Kyse ei ole myyntikikasta vaan ihan vain siitä, että kun iho on epätasapainossa on parasta, että ammattilainen tarkistaa ja analysoi tilanteen ja autta sitten löytämään ne oikeat tuotteet, jotta hutiostoksilta vältytään ja hoito on tuloksellista. No joo, kuulostaa kieltämättä järkevältä.

Esse probioottinen ihonhoito

Seuraavan hämmennyksen koin kuullessani, ettei Esse-ihonhoitotuotteiden kanssa kannata käyttää muiden merkkien tuotteita. Pyörittelin asialle hetken mielessäni silmiäni ajatellen, että kyseessä on superärsyttävä markkinointikikka, jolla asiakas pyritään tuhlaamaan kerralla kunnon potti. Kai näitä tuotteita nyt voi muutenkin käyttää?

Kävi kuitenkin ilmi, että jos tuotteista tahtoo parhaan mahdollisen hyödyn, ei niitä kannattanut käyttää muiden tuotteiden kanssa hyvinkään järjevästä syystä. Essen tuotteista tekee nimittäin erityisiä se, että merkin tehoseerumiin (josta löytyy normaalin ja herkän ihon versio) on saatu sisällytettyä eläviä probiootteja, jotka nimenomaan ovat erityisen tehokkaita. Tavalliset kosmetiikkatuotteet sisältävät usein vettä, minkä vuoksi niissä on jouduttu käyttämään säilöntäaineita ehkäisemässä tuotteen pilaantumista. Muun muassa juuri säilöntäaineet ovat kuitenkin näiden elävien probioottien tuho, eli väärillä tuotteilla voidaan tuhota tuotteisiin lisätyt probiootit. Eläviä probiootteja on lähes mahdotonta saada formuloitua tuotekoostumukseen, mutta Esse on onnistunut tekemään sen ensimmäisenä ja juuri se tekee merkistä erityisen.

Kun ihoa optimaalisesti hoitavien tuotteiden päällä sitten käyttää vääriä tuotteita, jotka tappavat elävät probiootit, eivät ne yhtäkkiä enää voikaan hoitaa ihoa kuten niiden on tarkoitettu hoitavan. Makes sense again.

Probioottinen ihonhoito Esse kokemuksia Ostolakossa blogi Virve Vee

En päässyt harmikseni Suomeen käymään Esse-kasvohoidossa, mutta sain silti onneksi maahantuojalta testattavakseni Esse Sensitive -tuotelinjan tuotteita, joiden tavoitteena on laittaa herkkä iho niin hyvin tasapainoon, että se voi näiden jälkeen siirtyä käyttämään ”tavallisia” Esse-tuotteita.

Tutustuin niiden koostumuksiin uteliaana, mutta en voi väittää, että olisin voinut testata niitä niin kauan, että kykenisin arvioimaan niitä niiden vaikutuksien kannalta. Iholle nimittäin pitäisi antaa aikaa useampi kuukausi, mutta kuten varmasti ymmärrätte, ei kosmetiikkablogini pyörittämisestä tulisi oikein mitään, jos en kuukausiin tekisi taustatyötä ja kokeilisi erilaisia tuotteita. Optimaalista olisikin käyttää iholla vain Esse Sensitive tuotteita 3-6 kuukautta, mutta jouduin itse tyytymään vain epäsäännöllisempään fiilistelyyn, jota höystin myös muilla tuotteilla. En siis voi rehellisesti kertoa, millaisia hoitotuloksia tuotteilla voi saada, mutta voin kuitenkin antaa omia kommentteja tuotteiden koostumuksien tunnusta.

Esse probioottinen ihonhoito

Kaikkien Esse Sensitive -tuotteiden vesi on korvattu aloe vera -geelillä ja kaikki Esse Sensitive -tuotteet sisältävät probioottisia uutteita, paitsi sarjan kasvoseerumi, joka on ladattu pullolleen nimenomaan niitä eläviä probiootteja. Yhdessä pisarassa seerumia onkin huikeat  50 miljoonaa probioottimikrobia! Seerumin probioottimiksrobit on kapseloitu ja aktivoituvat päästessään ihon kosteuden kanssa kosketuksiin. Seerumia lukuunottamatta kaikissa kokeilemissani tuotteissa oli mieto ja neutraali tuoksu, joka toi mieleeni maitovanukkaan.

Probioottinen ihonhoito Esse kokemuksia Ostolakossa blogi Virve Vee

Ohuen maitomainen Esse Sensitive Cleanser -puhdistustuote tuntuu nimenomaan olevan tarkoitettu ihon puhdistukseen ja käyttäisin sitä korkeintaan hyvin kevyen meikin poistoon. Puhdistustuote tuntuu iholla todella hellävaraiselta, huuhtoutuu kasvoilta helposti ja jättää iholle pehmeän tunteen. Vaikka puhdistusmaito huuhdellaan iholta, pääsee siitä silti iholle hoitavia ainesosia käytön aikana.

Koska monien ihoärsytys lähtee usein ihan vain siitä, että ihon jo lähtökohtaisesti puhdistaa sen totaalisesti epätasapainoon laittavalla tuotteella, on ihonhoitorutiini minusta siksi fiksua kiltisti startata sarjan omalla puhdistustuotteella.

Probioottinen ihonhoito Esse kokemuksia Ostolakossa blogi Virve Vee

Suihkepulloon pakattu Esse Sensitive Toner -kasvovesi kosteuttaa ihoa kevyesti, mutta ei tunnu mitenkään erityisen ravitsevalta. Ajattelisinkin tämän lähinnä vain ihoa tasapainottavana tuotteena, jonka probiootit ja prebiootit auttavat vahvistamaan ihon mikrobitasapainoa.

Suihkeen  pH on 4.5, joka on suunniteltu nimenomaan hyville mikrobeille optimaaliseksi ja tuote auttaakin valmistelemaan iholle suotuisat olosuhteet hoitotuotteita varten. Tämän vuoksi myös suihkeella on tärkeä tarkoitus, sillä jos ihon pH on vesijohtovedellä huuhtelun jälkeen kovasti horjunut, ei kasvoille levitettävän seerumin mikrobeilla ole optimaalinen ympäristö vaikuttaa.

Probioottinen ihonhoito Esse kokemuksia Ostolakossa blogi Virve Vee

Essen tähtituotteita on nimenomaan probioottinen ESSE Sensitive Serum, joka sisältää yli miljardi elävää probioottia. Kasvoseerumissa on täyteläinen, mutta öljyisen rasvainen ja todella riittoisa koostumus. Tuotteessa on pähkinäinen tuoksu ja se tuntuu iholla ravitsevalta, mutta aika öljyiseltä. Minulla oli vähän hankaluuksia käyttää tätä päivisin, sillä meinasin aina laittaa tätä liikaa ja koska en halunnut tappaa tuotteen tehoaineita synteettisillä meikeilläni, olen käyttänyt tätä vain öisin tai niinä päivinä, joina en meikkaa.

Tuotetta ei ole tarkoitettu käytettäväksi iholla jatkuvasti ympäri vuoden, vaan parina kuurina vuodessa esimerkiksi talven ja kesän jälkeen tai tehokuurina aina tarvittaessa, kun iho kenkkuilee. Vaikka en olekaan voinut käyttää tuotteita niin perusteellisesti, että olisin ehtinyt huomata erityisiä vaikutuksia ihollani, on tuotesarjan seerumi kuitenkin selvästi ollut avuksi, kun ihoni on ollut ärtynyt. Leukani ja suun ympäristön ihoni reagoivat melko helposti vähänkin tujumpiin tuotteisiin ja saattavat punoittaa ja ärtyä. Sen vuoksi en koskaan käytä niillä AHA- tai BHA-happoja, C-vitamiinia tai muita tehokkaita tuotteita. Joskus niille saattaa kuitenkin päätyä vähän liian aktivoivia tuotteita, jotka laittavat niiden ihon ärtymään.

Tämä seerumi on kuitenkin jo parissa päivässä auttanut rauhoittamaan tilannetta, joka voi normaalisti kestää useita päiviä tai jopa parisen viikkoa. Thaimaassa ollessani iholla oli menossa pieni kriisitila ja se oli yhtäkkiä totaalisen epätasapainossa finnien puskiessa leukaani ja kaulaani ja toivoinkin silloin, että olisin ottanut Essen tuotteet mukaan reissuun.

Probioottinen ihonhoito Esse kokemuksia Ostolakossa blogi Virve Vee

Normaalista sekaiholle sopiva Esse Sensitive Hydro Moisturizer sekä kuivemmalle iholle suunniteltu Esse Sensitive Nourish Moisturizer –kosteusvoide ovat ainesosaluettelonsakin perusteella täynnä ihoa hoitavia aineita muidenkin kuin probioottien ja prebioottien muodossa.

On mielenkiintoista, että normaalista sekaiholle suunnatussa versiossa on ”kovempi” ja jäykempi koostumus kun taas kuivan ihon koostumus on pehmeämpi ja iholleni paremmin sulautuva. Normaalista sekaiholle tarkoitetun voiteen koostumus ei muutenkaan ollut ihan omiaan minulle, sillä sen kanssa iholla on aluksi jotenkin erikoinen, hikoilevan raskas tunne, eikä voide meinaa aluksi mennä iholleni ja pyörii vaan sen pinnalla valkoisena. Nourish Moisturizerissa oli minusta siis selvästi miellyttävämpi koostumus.

Esse probioottinen ihonhoito

Mitä enemmän Essen tuotteisiin tutustuin, sitä vahvemmin aloin uskoa niiden olevan loistava juttu nimenomaan epätasapainossa olevalle ongelmaiholle, jolla on ärtymystä, tulehduksia ja herkkyyttä. Vaikutti kaikella tapaa järkevältä ajatukselta, että tuotteiden koostumukset auttaisivat tasapainottamaan ihon mikrobikantaa ja siten palauttamaan iholle sen luonnollisen tasapainon.

Probioottinen ihonhoito Esse kokemuksia Ostolakossa blogi Virve Vee

Suosittelisinkin Esse-tuotteisiin tutustumista nimenomaan niille, joiden iho tuntuu olevan täysin epätasapainossa ja hukassa. Kosmetologien myymiä tuotteita voi tosiaan tilata verkosta verkkokaupoilta, joilla on myös hoitola, mutta suosittelen aloittamaan homman Esse-hoitoon menemällä.

Kertarykäyksenä kasvohoito ja uusien ihonhoitotuotteiden hankkiminen ovat tietysti suuri investointi, johon ihan kaikilla ei välttämättä ole mahdollisuutta laittaa rahaa. Jos tilanne tuntuu oman ihon kanssa epätoivoiselta ja kaikki mahdolliset keinot tuntuu jo olevan kokeiltu uskoisin kuitenkin, että Essestä voi olla apua monille, joiden kukkaro vain sallii siihen syventymisen.

Esse-tuotteita myy Suomessa verkossa esimerkiksi Jolie* ja merkin tuotteista voi lukea lisää Essen suomenkieliseltä kotisivulta.

Maahantuojan omaan Natural Goods Companyn hoitolaan voi varata ajan verkosta ja paikanpäällä Etu-Töölössä voi myös käydä ihan vain tutustumassa tuotteisiin sekä kyselemässä niiden käyttöön ja valintaan vinkkejä.

Esse probioottinen ihonhoito

Onko teillä kokemuksia Esse-tuotteista?


Lue myös:

Antioksidantit ja vapaat radikaalit vapaasti suomennettuna

Mitä iholle kannattaa levittää mustapäiden poiston jälkeen?

Pikaopas AHA- ja BHA-happoihin: Mitä ne ovat, mitä ne tekevät ja mitä kannattaa hankkia?

Glykolihappo, maitohappo vai mantelihappo – mitä AHA-happoa kannattaa käyttää?

6 kommenttia artikkeliin ”Mitä on probioottinen ihonhoito? Entäs prebioottinen?”

 1. Nyt on pakko kysyä vähän ehkä henkilökohtaista ja outoa juttua (ei ole todellakaan tarpeellista vastata tähän, jos ei tunnu hyvältä), mutta mistä ihmeestä ammennat loputonta positiivista energiaasi?! 😀

  Seuraan ig-tarinoitasi ja huomaan aina ajattelevani, että vitsi miten tasapainoinen ja iloinen ihminen!

  Onko sinulla ollut koskaan elämän aikana pidempiä alakulojaksoja vai oletko aina onnistunut pitämään hyvää fiilistä yllä?

  Jos sinulla on jotain elämänviisauksia asiaan liittyen, olisi niistä ihan mahtava lukea! 🙂

  Itse olen ollut lievästi tai vaikeasti masentunut koko aikuisikäni. Perusluonteeltani olen suht. iloinen ja optimistinen, mutta en kyllä jotenkin pysty innostumaan mistään noin ”voimakkaasti”. Uskon, että elämänasenteeseen voi vaikuttaa itse ainakin jonkin verran, joten olisi kiva kuulla, mikä on helposti innostuvien ja todella positiivisten ihmisten ”sailaisuus” 😀

  Sinulla on ihana ig ja ihana blogi 🙂 Piristää aina huonoina päivinä!

  T. Toinen (wnb-)minimalisti, jolla on vaikeuksia karsia kotiaan.

  • Kiitos ihanasta viestistä! <3

   Olen kyllä tosiasiassa melkoinen tuuliviiri enkä ole ihan varma, olenko ihan kovin tasapainoinenkaan. 😀 Saan virtaa ja iloa siitä, että elämässä tapahtuu jänniä juttuja, mutta jos kaikki pysyy liian pitkään samanlaisena, minä tylsistyn. Samoin jos joku sanoo jotain ikävää tai tapahtuu jotain kurjaa, olen helposti kuin maani myynyt ja kaikki fiilis menee. Toisaalta olo kyllä palautuu takaisin melko nopeasti.

   Tykkään siitä fiiliksestä, kun innostun jostakin asiasta kovasti ja minulla on päällä suoranainen mania homman suhteen. Silloin haluan tehdä, puuhata ja saada aikaan asioita. Sen vastapainoksi ei tosin onneksi helposti iske mitään ääripäätä mitä nyt muutamia viikkoja sitten kirjoittelin, että puhti tuntuu olevan vähän pois (täällä tuo postaus https://blogit.terve.fi/ostolakossa/kun-pattereista-loppuu-virta-eli-kun-oikein-mikaan-ei-huvita/). Tuon aiemman postauksen njääääh-olo on kuitenkin tainnut nyt jo täysin kadota, sillä tällä hetkellä tuntuu, että eleven-työssä ja omien työkuvioiden puolella on niin paljon kaikkea kivaa ja jännää tulossa. Yleensä ne alakuloisemmat jaksot katoavat nopeasti, sillä niiden iskiessä päälle yritän mielessäni jotenkin automaattisesti kokoajan keksiä jotain, mistä innostuisin. Nyt se taisi olla tuo blogissakin juuri nähty minimalismiprojekti, joka raivasi elämästäni turhat tavarat ja jonka seurauksena olen voinut keskittyä nauttimaan nimenomaan kosmetiikastani. 🙂

   En itse koe olevani mikään erityisen energinen tai aikaansaava, joten minua naurattaa jopa hieman, kun minulle usein mainitaan siitä ohimennen ja hieman naureskellen. Tuntuu jopa vähän kiusalliselta, kun aina joku mainitsee, että kellossani vaikuttaa olevan enemmän tunteja kuin muiden, kun samaan aikaan itse tiedän, kuinka paljon makaan vain kotona sohvalla kännykkä kädessä aivottomasti jumittaen… Suuren osan ajasta haluan vain ottaa rennosti, mutta silloin kun innostunut olo iskee päälle, saan sitten varmaan tehtyä niiden lepäiltyjen kausien edestä sitten hommia ja vaikuttaa ulospäin siltä, että olisin kokoajan jotenkin energinen.

   Tässä on vielä pari aiempaa postaustani, jotka liittyvät aiheeseen vähän:
   https://blogit.terve.fi/ostolakossa/maanista-ja-depressiivista-kosmetiikkabloggausta/
   https://blogit.terve.fi/ostolakossa/skintertainment-changed-my-life/
   https://blogit.terve.fi/ostolakossa/kuinka-pysya-tehokkaana-ja-aikaansaavana/

   Tuossa alimmassa postauksessa on koottuna omat vinkkini siihen, kuinka tsemppaan itseäni. Suurin tsemppi on tietysti se, että jokainen työjuttuni liittyy alaan ja aiheeseen, jota ihan oikeasti sydämestäni rakastan ja josta jaksan siksi olla innoissani. Veikkaan, että jos en olisi löytänyt alaani eikä kaikki puuhailuni liittyisi siihen, en todellakaan onnistuisi löytämään samanlaista intoa. Viimeaikoina töissäkin on kuitenkin tapahtunut niin paljon kaikkea kivaa, että siitä tulee väkisinkin hyvä fiilis. 🙂

 2. Omistan myös tuon Sensitive-linjan setin. Käytin sitä noin kuukauden verran ja kyllä se auttoi ihoa rauhoittumaan. Nyt pidän vähän taukoa ja meinaan aloittaa uudestaan, kun ilmat kylmenee. Kesällä iho kaipaa kevyempiä koostumuksia.
  Mua tökkii kosteusvoiteiden koostumukset. Periaatteessa Hydro moisturizer olisi enemmän mun iholle suunnattu, mutta sen koostumus on tosi epämiellyttävä. En kokenut sitä ollenkaan kosteuttavaksi (testasin kokeilupakkauksella molempia). Niinpä ostin Nourish Moisturizerin, joka on parempi. Mutta sekään ei musta ole erityisen kosteuttava. Ja oon huomannut, että jos ihon pinta on liian kostea eli toner ei oo vielä kunnolla imeytynyt, niin kosteusvoide jää pyörimään ihon pintaan.
  Putsari on mun suosikki Sensitive-sarjasta. Se on todella hellävaraisen tuntuinen iholle.

  • Kannattaa kokeilla myös normaalin linjan kosteusvoiteita! Monesti saanut lukea kommentteja Sensitive-linjan kosteusvoiteiden hassusta koostumuksesta ja imeytymättömyydestä. Itsellä on rasvoittuvalla iholla nyt kesällä Light moisturiser käytössä öisin ja päivällä Omega Light moisturiser ja noissa on omasta mielestä (ja mitä muidenkin arvosteluja lukenut) tosi hyvät koostumukset. Normilinjalla on myös Deep moisturiser niin suosittelisin tutustumaan siihen ja Lightiin sitten kun palaat sarjan pariin 🙂

 3. ihana sarja, ja tekee mitä lupaa, eli ei jäänyt harmittamaan iso kertapanostus! ostin tosin sen toisen eläviä probiootteja sisältävän seerumin, koska se oli litrahinnaltaan houkuttelevampi:)

Kommentointi on suljettu.