London, I’m Coming! Just wait!

Juuri nyt on sellainen olo, etten jaksaisi yhtään odottaa syksyä ja Lontooseen muuttoa.

Koko homma on hauskaa ja samaan aikaan jännittävää. Varsinkin, kun minä olen se, joka suunnittelee, pohtii ja stressa ja Englantilaistunut Herrasmieheni se, joka osaa ottaa homman rennosti. Itseasiassa hän on se, joka totesi, että moni hänen tuttunsa on Lontooseen muuttaessaan asunut ensin pari yötä hotellissa ja etsinyt asunnon sitten sillä aikaa ja että mekin voisimme tehdä samalla lailla.

Moni on pelotellut minua sillä, että Lontoossa asuminen olisi kallista. Onhan se, mutta sekin on suhteellista. Jos on nimittäin tottunut maksamaan Helsingin keskustayksiöstä yksin 700 euroa kuussa ei Lontoon vuokra tunnu ollenkaan pahalta. Viikkohintoina veloitettavan vuokran hinta pysyy henkeä kohti yhä suurinpiirtein samana sillä erotuksella, että siirryn yksiöstä kaksioon saaden erillisen makuuhuoneen, maailman parhaan asuinkumppanin ja asuntoni ulkopuolelle Lontoon.

Olemme suunnitelleet asunnon sijainniksi London Bridgen tai Tower Bridgen lähiseutua Cityn vastakkaisella puolella (Southwark), jossa kivojen asuntojen viikkovuokrahinnat huitelevat 250-300 punnan (310-370 euroa) paikkeilla. Alue on siitä mukava, että pääsen itse sieltä kätevästi Gatwickin tai Heathrown lentokentälle ja Englantilaistunut Herrasmieheni puolestaan töihin.

Minua oltiin peloteltu vaikka millaisilla asuntoläävillä, mutta tuolla hinnalla irtoaa itseasiassa jo varsin mukavia yhden makuuhuoneen asuntoja ilman kokolattiamattoja ja useita yhden huoneen kerroksia. Itseasiassa tuolla hinnalla voi saada asunnon kerrostalosta, jossa on ovimiehen lisäksi kuntosali ja uima-allaskin sekä mahdollinen näköala vaikkapa London Eyelle! Entisenä Kallion tyttönä sanoisin, että olen todellakin valmis maksamaan vaikka sen 800 euroakin kuussa (yht. siis 1600 euroa) tuosta kaikesta, kun ympärillä vielä kerran on Lontoo! (Okei, ehkä jotain rahaa pitää jättää kaasulaskuun ja muuhunkin…) Itse olen katsellut asuntoja www.rightmove.co.uk:n kautta.

Asunnot tulevat usein kalustettuina ja sellaisen mekin mielellämme otamme, sillä huonekalujen kuskaaminen Lontoossa kaupasta kotiin ei kuulosta mukavalta saatika sitten helpolta puuhalta. Sitä paitsi huonekaluista olisi kuitenkin hankkiuduttava eroon vuoden tai parin päästä Lontoosta poismuuttaessa, joten niitä olisi turhaa ostaa itse.

Olen aivan täpinöissäni, vaikka muuttoon on vielä monta kuukautta.

Mikä ihana ajatus onkaan mennä kiertelemään Camden Marketille. Lähteä tutkimaan ja fiilistelemään Harrodsia ja hakea Borough Marketilta ruoka-aineksia. Kuljeskella aurinkoisena päivänä Thamesin rantaa ja käydä sateella sivistämässä itseään British Museumissa ja päättää ilta viinilasillisella lontoolaisessa pubissa, jonka tunnelma ei ole ollenkaan suomalaisten räkälöiden kaltainen. Ja ihan vaan nauttia siitä, että Lontoossa tapahtuu aina ja ympärillä on mahdollisuuksia vaikka mihin!

Jos jollakin on kertoa ihan mitä tahansa yleistä huomioonotettavaa Lontooseen muuttoon tai sen suunnitteluun liittyen, otan kaikki neuvot, vinkit ja ideat avoimin mielin vastaan!

PS. Ensimmäinen asia, jonka Englannissa hankin saatuani asunnon? Bootsin kanta-asiakaskortti tietysti!

25 kommenttia artikkeliin ”London, I’m Coming! Just wait!”

 1. Onnea muuttoon! 😀 Meillä kävi niin että tuo vieressä höpöttävä englantilainen (puhuu Skypessa vanhempiensa kanssa) muutti Englannista (Cambridgesta) tänne Suomeen. Jos aiot pankkitilin avata niin kannattaa hankkia suomalaisesta pankista "todistus" että olet ollut heidän hyvä asiakas. Tietääkseni suurimmat pankit ainakin niitä haluavat Englannissa. En tiedä onko viime vuosina muuttunut, mutta erittäin jähmeää meininkiä siellä pankkimaailmassa 🙂

 2. Heh, oon itsekin muuttamassa syksyllä Lontooseen (tosin vain au pairiksi, joten asuntopulmat yms ei minua koske). Tiedän tuon "en malta odottaa" -fiiliksen niin hyvin 🙂

  • Ei olekaan varmaan kuin kymmenen kertaa aiemmissa postauksissa kertonut, että pysyy laivalla töissä ainakin toistaiseksi, ja juuri siksi haluaa muuttaa paikkaan, josta on hyvät yhteydet lentokentälle, kutne tässäkin postauksessa. Voi hyvää päivää.

  • Voi hyvää päivää vaan itsellesi saatanan anonyymi. Anteeeksi nyt ihan hirveästi kun kysyin, en vain voi tietää kaikkea jos olen eilen tämän blogin lukemisen aloittanut -.-

 3. Itse asuin juurikin London Bridge alueella, Borough Market oli ihan kavelymatkan paassa. Tykkasin kovin. Tosin mina vuokrasin vain huonetta eika se ollut kovinkaan luksus kerrostalossa 🙂 Lontoo on ihana, mutta Dublin on nykyaan niin koti etten voisi enaa kuvitella muuttavani pois. Hauskaa muuttoa!

  T. Ansku in Ireland

  Ps. Oletko koskaan tehnyt juttua BioOilista? Ostin putelin ja koitan haivytella muutamia arpia mutta onko kyseessa ihan humpuuki tuote? 🙂

 4. Ei hitsi, oon niiiiiin kateellinen! Olisipa itsekin vielä tulevaisuudessa tuollainen mahdollisuus. Minäkin odotan syksyä, että voit kertoa sitten Lontoon seikkailuistasi 🙂

 5. Oon kyllä niin kateellinen sulle! Kuulostaa ihan mahtavalle toi Lontooseen muutto. Ite just tulin parin päivän reissulta Lontoosta, kolmas kerta vuoden sisään ja heti kyl tekee mieli takas.. Ihana kaupunki!

 6. Olen niin innoissani puolestasi Lontoon muuton takia! Ihanaa vaihtelua elämään 😀 Tyhmää että sinua on peloteltu vaikka millasilla asunnoilla, jos asuntoa on hirveä niin sitten vain vaihtoon, tai sisustamaan 😀 Minusta on turhaa pelotella ihmisiä tommoisilla asioilla jos ei ole kokemusta kaikista Lontoon asunnoista 😀 Mutta tuo kerrostalo, ovimies, kuntosali ja uima-allas kuulostaa kyllä mahdottoman hyvälle! 😀
  Kuvailusi tai ajatuksesi Lontoosta, kauposta ja muista paikoista on kuin suoraan jostain kirjasta tai leffasta- ihanaa 😀

 7. En tiiä onko mulla menny jotain ohi, mutta miksi muutat Lontooseen? Tai onko sulla joku työpaikka siellä, vai muutatko vaan miehen perään?

  Kuulostaapa tää kommentti kauheen ilkeeltä, sitä se ei todellakaan oo 😀 oon vaan utelias 🙂

 8. Tolla budjetilla löytyy varmasti hyvä koti halutulta alueelta 🙂 Ite kun oon opiskelija ja osa-aikatöissä niin mun budjetti on max 120puntaa/vk. Sillä löytää just ja just kivan kokosen huoneen kakkoszonelta. Tällä hetkellä asun yksityisessä opiskelija-asuntolassa ja vuokra on 178puntaa viikossa. Mä oon sellanen ihminen etten voi vaan tulla hotelliin tänne ja ettii asuntoo. Nyt kun mietin niin hakkaan päätä seinään et miks en muka voinu? Nooh tää oli tää eka vuosi tämmöstä vähän kalliimpaa asumista 😀

  Vähän kyllä stressaa et löytyyks mitään kivaa kämppää elokuun loppuun mennessä. Haluun kivan kodin mis on mukava olla niin ei ois niin kauhee ikävä koko ajan äidin hoiviin Suomeen.. ;D

  Mulla ei oo muuten vieläkään Bootsin kantiskorttia. Mä oon vähä enemmän sellanen Superdrug-tyttö 😉

 9. Ensimmäisenä käytännön seikkana tulee mieleen, että onhan poikaystävälläsi jo englantilainen pankkitili kämpän vuokraamista varten? Moni on törmännyt täällä siihen iloiseen dilemmaan, että ennen asunnon saamista on oltava pankkitili, josta vuokra voidaan ottaa suoraveloituksena, mutta tilin avaamiseksi tarvitaan olemassa oleva asunnon osoite, mutta tämän osoitteen saamiseksi tarvitaan pankkitili…jne.

  Ja kannattaa tosiaan etsiä asunto kätevien yhteyksien päästä kentältä, kun joudut niin paljon sinne reissaamaan.

  Tervetuloa, katsotaan maltatko lähteä takaisin Suomeen myöhemmin. Ja se Bootsin korttikin on ihan kiva 🙂

 10. Kyllä siellä Lontoossakin voi olla räkälöitä, joita ei kyllä kaikki suomalaiset pubit suinkaan ole. 😉

  Ilmeisesti laivatyö lyö jonkin verran leiville, koska mulla ei kyllä olisi varaa noin korkeaan vuokraan, vaikka olenkin Suomen mittakaavassa keskituloinen.

  Onnea muuttoon! 🙂

 11. Lontoo on kyllä kallis. Kommentoinkin tänne jossain vaiheessa, että itse olen muuttamassa mieheni kanssa Cardiffiin. Siellä saa keskustasta kivan kolmion 700-800 punnalla kuussa. Me olemme näillä näkymin muuttamassa pysyvästi, joten suuri muuttokuorma lähtee Suomesta huonekaluineen kaikkineen. Se tuottaa muuten hieman vaikeuksia, koska Britanniassa tosiaan suuri osa asunnoista vuokrataan kalusteittuina. Muuttaminen ja suunnittelu on kyllä huiman jännää. Mulla on myös ensimmäisenä hankintalistalla Bootsin kortti 😀 Kiitos muuten Soap & Glory -vinkeistä, tosi kivoja tuotteita ovat.

 12. Voih, haluaisin niin itsekin muuttaa ulkomaille edes muutamaksi vuodeksi. Joskus täytyy lähteä kauas jotta näkisi lähelleen. Kun saa asiat täällä hoidettua, voisi itsekin lähteä… 🙂 Sen verran kutkuttava ajatus kuitenkin!

 13. Ai niin, pari muuta juttua vielä: Teetkö pysyvän osoitteenmuutoksen Englantiin, vai jäävätkö kirjasi esim. vanhempien osoitteeseen? Kannattaa huomioida, että jos muutat ne Englantiin ja teet suoraan pysyvän osoitteenmuutoksen tai muutat yli vuodeksi, tipahdat automaattisesti pois Kelan palveluiden piiristä (esim. lääkkeiden Kela-korvaus).

  Englantiin asetuttuasi kannattanee joka tapauksessa rekisteröityä paikalliselle lääkäriasemalle, kun kuitenkin puolet ajastasi vietät Englannissa, vaikka teillä varmaan onkin työterveys jossain. Mutta esim. ehkäisypillerit on täällä ilmaisia, joten niihin kannattaa hakea resepti Englannista.

  Koska sinulla ei ole "historiaa" maassa, joudut todennäköisesti ostamaan 'pay as you go' puhelinliittymän, koska et saa vielä kuukausimaksullista. Nettisopparit ovat usein vuoden määräaikaisia. Ja rahan siirto suomalaiselta tililtä saattaa olla kallista, joten kannattaa miettiä minne palkkarahat haluaa. Siinäpä jotain mitä tuli mieleen 🙂

 14. En osaa auttaa paljoakaan, muistutaan vain, että etenkin ulkomaillla on noilla asuntosivuilla "huijariprofiileja". Sattui kohdalleni kun etsin Pariisista lyhytaikaista vuokara-asuntoa. Ei siis kannata innostua liikaa tai saattaa pettyä. Kiitos tosta sivusta, huvitukseksekseni laiton hakuun "Knightsbridge", ja ihastelin upeita miljoonaasuntoja… Imo siis ehkä kauneinta aluetta Lontoossa, vaikka siellä on miltein kaikkialla ihana tunnelma!

 15. Tää postaus tuli niinku tilauksesta taas! Mä oon ite myös vakavasti miettiny lontooseen muuttamista täs parin vuoden sisällä ja koitan saada niin paljo tietoa kaikista asuntohommista että ei ois mitään hirveitä epäselvyyksiä kun aika koittais 🙂 Kiitti! Sun blogi on ihana 🙂

 16. Hanavesi on kamalaa 😀 Tänne muutettuani hankin heti ensi töikseni sellaisen vedensuodatinkannun, jolla saa vedestä ainakin hiukan paremman makuista.
  Liha on tässä maassa todella kallista. Halpaakin löytyy, mutta ensimmäisten viikojen aikana on muutakin tekemistä kuin etsiä halpaa ruokaa. Kun elämä alkaa rullata ja löytää isompia kauppoja, löytää myös tarjouksia ja ehkä myös tottuu kalliimpaan hintaan.
  Pankkitilistä jotkut jo mainitsivatkin. Sen saaminen on uskomattoman vaikeaa. Jos on asunnon jo saanut, ei vuokratodistus välttämättä riitä pankkiin todisteeksi vakituisesta asunnosta. Esim. työnantajan kirjoittama todistus riittää, mutta Suomeen työskennellessä en ole ihan varma. Vaikka Lontoo onkin mitä ihanin paikka asua, vaatii tämä välillä pitkää pinnaa 🙂

 17. Hei! Tuossa aemmin joku kommentoikin, että "asunnon saamista on oltava pankkitili", mikä on ihan totta ja tärkeää. Asuimme muutama vuosi sitten Englannissa (mies sai työpaikan yliopistolta). Yliopisto maksoi meille hotellihuoneen viikoksi, jonka aikana ajattelimme etsiä asunnon. Asunnonvälitysfirmassa meille selvisi, että täytyy olla pankkitili, jotta voi saada asunnon, mutta ilman asuntoa ei voi saada pankkitiliä. Saimme loppujen lopuksi asunnon yliopiston kautta, vähän HOAS:in kaltainen systeemi. Ja pankkitilin saimme yliopiston kirjoittaman suosituskirjeen avulla. Mutta kaikkeen tähän meni aika paljon aikaa, joten varautukaa hyvin, ottakaa vaikka etukäteen yhteyttä sähköpostitse / puhelimitse asunnonvälittäjiin ja kysykää mitä papereita teidän kannattaa ottaa mukaan ja miten kannattaa valmistautua, jotta voitte helposti ja nopeasti vuokrata asunnon. Tsemppiä ja odotan mielenkiinnolla kuulumisia Lontoosta!

 18. Heh. Se että saat samalla rahalla puolet isomman asunnon, ovimiehen ja uima-altaan ei tee Lontoosta yhtään halvempaa 😉 se on yhteenmuuttamisen salaisuus. Moni muukin asia on edullisempi kun on kaksin maksamassa.

  E

 19. Onnea maailmalle muuttoon!

  Mieti tarkkaan, miten ilmoitat muutostasi viranomaisille. Jos olet puolet ajasta ulkomailla, joudut palauttamaan kelakorttisi välittömästi. Niin se vaan valittavasti menee. Kannattaa pitää vakituinen osoite Suomessa.

Kommentointi on suljettu.