Tikusta asiaa: Suuri vanupuikkokeskustelu

Eräs ystäväni oli jo jonkun aikaa sitten kylässä luonani ja pyysi minulta vanupuikkoa.

Vanupuikko

Ei minulla ole. Tai siis en käytä niitä niin en ole siksi ostanut.

Vastaustani seurasi hämmentynyt hiljaisuus.

Miten niin et käytä niitä?” kysyi hän selvästi ihmeissään.

No siis, en vain käytä… tai kyllä minä niillä joskus korvia putsaan jos poikaystävällä niitä on, mutta en minä muuten niitä oikein käytä.

Vanupuikko

Ystäväni hiljeni hämmentyneenä, mutta vain voidakseen aloittaa asiasta syvällisemmän keskustelun. Miten on mahdollista, ettei kosmetiikkabloggaajalla ole vanupuikkoja? Jokaisellahan niitä nyt on ja varsinkin kosmetiikkabloggaajalla!

Olen ostanut elämäni aikana pari rasiaa niitä, mutta jokaisen niistä on loppujen lopuksi käyttänyt loppuun joku muu kuin minä. Veikkaan, että olen koko elämäni aikana kuluttanut loppuun alle yhden rasiallisen vanupuikkoja.

Ymmärrän, että ne ovat varmasti käteviä esimerkiksi meikin korjailuun, mutta jos itse sotken vaikkapa silmäluomen ripsivärillä, rullaan paperinpalan nurkkaan pienen kulman, jonka kostutan ja jolla pyyhin sotkut pois. Taiteilen harvemmin näyttävämpiä rajauksia, joten niidenkään kanssa ei topseille ole tarvetta.

Vanupuikko

En siis vain koskaan ole oppinut käyttämään vanupuikkoja. Kaikki lukemani artikkelit siitä, miksei korviakaan kannattaisi puhdistaa vanulapuilla ovat nekin vahvasti mielessäni eikä minulla vaan ole koskaan käyttöä puikoille.

Vanupuikko

 

Nämä kuvissakin näkyvät vanupuikot on kotiutettu puoli vuotta sitten hotellista ulkomaanmatkalta (itseasiassa tuon vanupuikkokeskustelun jälkeen), jotta minulla olisi varmuuden vuoksi kotona vanupuikkoja niitä mahdollisesti tarvitessani. Tarvetta ei ole vieläkään tullut.

Keskusteltuani puuttuvista vanupuikoistani useamman ystäväni kanssa olen kuitenkin saanut aikaan sen verran ihmetteleviä kommentteja, että minun on nyt pakko avata keskustelu bloginkin puolella. Ehkä ”kosmetiikkapiireissä” olevat ihmiset käyttävät vanupuikkoja keskimääräistä useammin, sillä minun vanupuikottumuuteni on saanut aikaan paljon hämmästelyä, mutta en jaksa uskoa, että olen ainoa lajiani.

Vanupuikko

Kuinka paljon teillä kuluu vanupuikkoja? Mihin te niitä käytätte?

 

24 kommenttia artikkeliin ”Tikusta asiaa: Suuri vanupuikkokeskustelu”

 1. Joka päivä kuluu. Aamuisin jos silmäkulmissa on rääppää otan ne puikoilla pois. Joskus myös mustapäitä tulee kasvovedellä kostutetuilla puikoilla puristeltua ulos. Failanneet rajaukset ja myös se korvien putsaus.

 2. En käytä, enkä varsinkaan työnnä niitä korviin! 😉 Mies aina välillä ostaa ja kyllähän topsilla on ihan kätevä putsata vaikka väärään paikkaan eksyneet ripsivärituhrut, mutta ilmankin pärjää ihan loistavasti joten en näe tarpeelliseksi. Menevät roskiin (tietysti) yhden käyttökerran jälkeen, niin se muovinen varsi tuntuu kyllä ihan tuhlaukselta verrattuna tuohon vanulapunnurkka -taktiikkaan. 🙂

 3. Varsin harvoin tulee käytettyä vaikka niitä kotoa aina löytyykin – ja yleensä jos käytän niin se on yleensä muuhun kuin meikin korjailuun 😀

 4. Meillä on jo lapsesta saakka äiti putsannut kaikkien korvat topsipuikoilla, joten edelleen aikuisenakin korvani niillä putsaan, vaikka ei muka saisi. Mutta millä minä ne sitten putsaisin ja ennen kaikkea kuivaisin korvan ulommaisen osan ”poimut” suihkun jälkeen, sillä vihaan sitä tunnetta, kun ne ovat täynnä vettä ja pyyhkeelläkään en niitä kaikkia kohtia saa kuivaksi. Lisäksi siistin juurikin rajauksia topsipuikoilla ja jos kynsilakkaa on mennyt ihoon niin dippaan topsin kynsilakanpoistoaineeseen ja pyyhin sillä iholle menneet lakat 😀

 5. Kuluu mulla niitä jonkun verran. Korvien putsaamiseen, silmämeikin korjailuun (enkä tiiä oonko vaan huono meikkaaja, kun välillä menee kajali tuohon silmäkuoppaan, ja välillä jopa silmään, joten täytyy putsata) kynsilakan siistimiseen (oonko surkea lakkaaja kun en saa lakkaakaan nätisti sotkematta). Usein käynyt niin, että alotan korjaamaan/putsaamaan paperin palalla mutta vaihdan sen vanupuikkoon.

 6. Päivittäin puikkoja kuluu. Silmämeikkiä puhdistaessa varmistan topsilla että viimeinenkin ripsivärin ja rajauksen jämä on silmistä poissa, meikatessa topsilla saa nopeasti värään paikkaan joutuneen ripsarin pois ja pahimmat kynsilakkasotkut iholta. Lisäksi tarvittaessa ihon pienten alueiden desinfioinnissa käytän ja jos on pakottava tarve puristella mustapäitä niin myös silloin turvaudun topseihin.

 7. Pakko nyt tasapainottaa näitä kommentteja kertomalla, että todellakin käytän ja paljon. Putsaan korvat (ja usein) korjaan ripsiväriä ja esim. huulten rajausta tarvittaessa. Kun aloin meikata, puikkoja alkoi kulua huomattavasti enemmän (kulkee aina mukana varmuuden vuoksi). Luulin, että kaikki meikkaavat käyttää. Ilmeisesti ei 🙂

 8. Niitähän kuluu! Putsaan/kuivaan niillä korvat suihkun jälkeen. Olen vasta muutama vuosi sitten lukenut, ettei saisi?? En ymmärrä, miksi niitä valmistetaan, jos niitä ei saa korvaan laittaa :D. Valitettavasti olen niitä lapsesta saakka käyttänyt, enkä voi kuvitella elämää ilman niitä. Korvathan tuntuisivat inhottavan märiltä ja vaikkuisilta! Mieheni ei ole ikinä putsannut vanupuikolla korviaan, koska äiti on kieltänyt :). Eteenpäin: lisäksi putsaan silmänympäryksiä niillä (ripsivärijäämät/-sutut) ja kynsilakan sormien ympäriltä (kynsilakanpoistoaineeseen kastettuna) – on muuten kätsy siihen!

 9. Silmämeikkien poiston jälkeen ainakin minulla on silmissä paljon sotkua, joten ”kaivelen” silmäluomien sisäpuolelta röpöt pois puikoilla. Meikatessa myös ehdottomia 🙂

 10. Siis kääk! En oo koskaan ajatellut, ettei jonkun kotoa löytyisi topseja. Miellän ne lähes yhtä itsestäänselviksi kuin vaikka wc-paperin 😀

 11. Voi pojat… Joskun kaaauan sitten kun en voinut elää ilman kissarajausta topsit oli ELINEHTO! Ressi siinä tuli jos joku oli nyysinyt viimeiset. Opin jopa smudgeemaan smokyn lookin niillä. Ei kyllä riittäisi kärsivällisyys enää:) Joku henkinen riippuvuussuhde niihin kuitenkin syntyi kun niitä on pakko olla kaapissa. Ja onhan ne ihan käteviä kaikenlaiseen miniatyyriputsaamiseen. Korvien poimut, näppyoperointi, napa, mitä näitä TMI juttuja nyt on. 🙂

 12. Meillä kuluu topsipuikkoja myös. Silmämeikin korjailuun, lavuaarin putsaukseen… Mies putsaa niillä korvansa salaa, mutta kyllä minäkin käytän niitä lasten korvien putsaukseen, jos näen vaikkua puoliksi korvasta ulkona. Topsikeskustelu = korvavaikkukeskustelu

 13. Aivan ällistyttävä ajatus, ettei olisi pumpulipuikkoja! Mulla on satojen pumpulipuikkojen varasto ja koska ne on parhaita mitä aikoinaan myytiin (Johnson&Johnson, se vanha versio), en edes halua ajatella, mitä sitten teen kun nuo loppuvat. Ostin niitä ainakin 20 pakettia, joissa kussakin oli 100 kpl silloin kun huomasin, että malli uusiutui ja vanha hyvä versio oli loppumassa kaupoista.

  Joku saisi todellakin perehtyä taas hyvien pumpulipuikkojen valmistukseen, siis sellaisten, joissa pumpulipään pitää tukevasti paikoillaan muovisen puikon nokassa hyvät kierteet.

 14. Käytän vanupuikkoja joka päivä meikkauksen yhteydessä. Teen aina rajaukset ja korjailen niitä puikoilla, ja kun onnistun aina suttaamaan ripsiväriä naamaan niin pyyhkäisen sen pois vanupuikolla myös. En osaisi meikata ilman niitä 😀

 15. En käytä, joskus äidin luona vain laittanut niillä syyläainetta jalkapohjaan. Korvat putsaan nenäliinaan kääräistyllä sormella (kyllä :D). Olen tosin miettinyt, että puikot voisivat olla vanulappuja, taiteltuja paperinpalasia/meikkipuffeja ja pinsettejä kätevämpiä poistaessa kasvoilta meikinvaristuksia ja pölyhiukkasia.

 16. Ripsipidennysten kanssa ovat mielestäni kätevät silmämeikin puhdistukseen. Kuitenkin käytän ripsipidennyksiä vain pari kuukautta vuodesta, ja silloinkin vain harvoin jaksan meikata, joten aika vähänhän noita menee. Joskus saatan käyttää meikin korjailuun mutta silloin jos olisi tarvetta niin eipä noita yleensä ole saatavilla.

  No, korvien puhdistukseen käytän välillä vaikka eihän se fiksua taida olla.

 17. En vielä tähän ikään, 54, oo keksinyt, mihin tarvitsisin vanupuikkoja. Jos töhrin meikin kanssa, teen tötteron paperista ja korjaan sillä. Korvat ei o koskaan olleet kipeet eikä niihin kerry töhnää. Mut elämä ilman nukkaamattomia vanulappuja olis kyl tosi vaikeeta 😀

 18. Haha, onpa hauska aihe! Oon ihan kade niille (ilmeisen harvoille ihmisille), jotka ei vanupuikkoja tarvitse. 😀 En valehtelematta ikinä saa eyelineria tasaisesti ilman niitä suippokärkisiä vanupuikkoja (…ja sanovat vielä että harjoitus tekee mestarin…pah). Ja ”tavallisia” vanupuikkoja käytän sitten korvien putsaukseen, vaikkei niin saisi tehdäkään. En vain oikein tykkää, kun vaikku valuu korvasta itsekseen ulos ja näyttää epäsiistiltä. Ehkä apteekista saa jotain ”imureita”, jotka olisi parempia tähän tarkoitukseen….:p

 19. Minä käytän vanupuikkoa keittiössä ja vessassa hanan ja pesutason kohdan puhdistamiseen…. Ja mies käyttää johonkin autojuttuun eli meillä vanupuikot on työkalujen joukossa.

 20. En ymmärrä miten ihmiset ei muka osaa meikata ilman topseja 😀 Mihin niitä tarvii? Ja kyllä, käytän itse nestemäistä eyelineria. Olen ostanut 100 kpl vanupuikkopaketin joskus varmaan yli 5 vuotta sitten ja edelleen on reippaasti jäljellä. Kyllä niillä korviakin saa puhdistaa, etenkin ulompaa osaa, mutta ei saa työntää syvälle korvakäytävään koska tällöin vaikku usein vain pakkautuu syvemmälle. (Korvaan voi muodostua myös kova vahatappi jota ei saa itse pois.)
  Yksi outous mikä tässä keskustelussa tuli ilmi on että miten ihmeessä vanupuikoilla puristetaan mustapäitä?

 21. Tulee käytettyä lähes joka kerta kun meikkaan, sillä ripsiväriä menee aina luomille. Topsipuikko on kyllä paras niiden siistimiseen ikinä! Paperilapulla paljon hankalampaa hommaa
  😀 korvia en putsaile noilla vaikka kotona aina äiti putsasi meiltä lapsilta. Mulla menee nykyään vaan korvat tukkoon, liian ahtaat korvakäytävät vissiin. Mutta meikinsiistimiseen ihan parhaita! Kannattaa kokeilla!

 22. tulee käytettyä melkein joka päivä! ripsarin, eyelinerin, huulipunan ja lakkauksien korjaamiseen ainakin..

Kommentointi on suljettu.