*Sis. mainoslinkkejä
Kuiva iho on tavallisesti hyvin helppo tunnistaa, sillä se kyllä ilmaisee olemassaolostaan aiheuttamalla välillä hyvinkin tuskaisen olon: ihoa kiristelee, se voi hilseillä ja sitä voi jopa kutittaa. Kuiva iho voi helposti myös reagoida erilaisiin ihonhoitotuotteisiin esimerkiksi punoittamalla tai kuumottamalla.
Kosteuttavat ihonhoitotuotteet voivat ironista kyllä saada kuivalla iholla aikaan joskus jopa suorastaan polttelevaa ja sietämättömältä tuntuvaa kirvelyä, mikä ei todellakaan helpota kuivan ihon kanssa tuskailevan oloa.
Kun iho on kuiva, puuttuu siltä kimmoisuutta eikä valo taitu sen pinnalta kauniisti, mikä vähentää ihon heleyttä. Kuiva iho näyttää helposti samealta ja joskus jopa harmahtavan elottomalta. Ihon kuivuuden vuoksi sen pinnalla voi helposti näkyä hentoja uurteita, jotka voivat vuosien myötä kehittyä juonteiksi.
Onkin hyvin tyypillistä, että monet ensimäisiksi rypyiksi luullut uurteet voivat erityisesti helposti kuivuvalla silmänympärysiholla johtua juuri ihon kuivuudesta. Kun ihon kuivuuteen saadaan apua, huomaa moni ihon muuttuneen sekä heleämmän että nuorekkaamman näköiseksi ja juonteiden jopa kadonneen.
Mistä ihon kuivuus johtuu?
Kuivalla iholla on tärkeää tunnistaa, onko iho luonnostaan kuiva, vai voiko kuivuus olla osaksi tai jopa täysin itse aiheutettua esimerkiksi vääränlaisilla ihonhoitotottumuksilla. Muun muassa liian pesevä ihonpuhdistustuote, jossa on iholle liian korkea pH-arvo voi saada ihon kuivumaan. Ihonpuhdistustuotteen iholle sopivan pH-arvon tärkeydestä voi lukea lisää tästä postauksestani.
Toinen tyypillinen kuivuuden aiheuttaja on ihon liiallinen kuorinta kuorinta-aineilla tai esimerkiksi erilaisia AHA-happoja sisältäviä ihonhoitotuotteita käyttämällä. Koska happoja sisältävien tuotteiden kuoriva vaikutus ei ole aina yhtä konkreettisesti havaittava kuin vaikkapa rakeellisten kuorinta-aineiden, saattaa moni käyttää niitä liikaa ja jopa yhdistellä erilaisia happoja sisältäviä tuotteita, minkä seurauksena hapoista on iholle enemmän haittaa kuin hyötyä. Aiheesta voi lukea lisää tästä postauksestani.
Myös huonot elintavat voivat saada aikaan ihon kuivuutta. Tupakan nikotiini supistaa ihon verisuonia mikä taas vaikuttaa ihon ravinnonsaantiin. Pitkään tupakoineen ihon pintaverisuonet ovat jatkuvassa supistustilassa, minkä vuoksi iho näyttää samealta ja harmahtavalta. Keski-ikäisen tupakoitsijan ihon rakenne arvioidaan noin kymmenen vuotta vanhemmaksi kuin ikätovereilla, jotka eivät ole tupakoineet.
Ihon kuivuuteen voi myös vaikuttaa ihon kannalta huono ravinto, joka ei sisällä tarpeeksi ihon kaipaamia rasvoja. Keho tinkii ensimmäisenä juuri ihon tarpeista, joten jos ravinnosta ei tule riittävästi rakennusaineita koko keholle, näkyy se tavallisesti ensimmäisenä ihossa.
Kuivan ihon rakenne
Kuiva iho sekoitetaan usein kosteusköyhään eli pintakuivaan ihoon, mutta ne ovat kaksi eri asiaa. Kosteusköyhälle iholle voidaan tuoda helposti apua lisäämällä iholle kosteutta, mutta kuivalla iholla pelkkä kosteuden lisääminen ei riitä, sillä ihon kuivuus johtuu ihon rakenteellisesta ongelmasta.
Kuivalla iholla ihon pintasolujen välissä olevia, ihosoluja yhteen liimaavia ja kosteuden haihtumista edistäviä rakennusaineita on liian vähän, minkä vuoksi kosteutta pääsee iholta pois liikaa ja sen seurauksena iho kuivuu. Nämä rakennusaineet koostuvat talirauhasten ja hikirauhasten erittämistä aineista sekä luonnollisista kosteustekijöistä (NMF, Natural Moisturizing Factors), joita ovat mm. aminohapot, rasvahapot, glyseriini, hyaluronihappo, urea ja keramidit.
Tavallisesti kuivalla iholla on puutetta nimenomaan keramideista, joiden tuotantoon vaikuttaa usein perimä. Kuivalla iholla keramideja syntyy tavallista vähemmän tai ne hajoavat liian nopeasti, mutta niiden tuotanto vähentyy myös iän myötä, minkä vuoksi monien iho kuivuu ikääntyessä.
Koska ihon kuivuus on tavallisesti rakenteellisista syistä johtuvaa, ei ongelmaa voida kosmetiikan avulla ratkaista pysyvästi – kosmetiikkatuotteita kun ei ole lääkkeiden tavoin tehty parantamaan iho-ongelmia vaan vain tuomaan niiden oireisiin helpotusta. Kun ihonhoitorutiinin kuitenkin luo omien ihojen tarpeiden mukaiseksi, voi kuivuuden oireista päästä eroon ja nauttia elämästä tasapainossa olevan, hyvältä tuntuvan ja kauniilta näyttävän ihon kanssa.
Apua ihon kuivuuden hoitoon voi kosmetiikan lisäksi saada ravinnon kautta huolehtimalla, että keho saa riittävästi hyviä rasvoja myös sisäisesti.
Mitä kuiva iho tarvitsee?
Toisin kuin moni ajattelee, ei kuivan ihon vastakohta ole rasvainen iho, vaan kosteutettu iho. Kuiva iho kaipaa kosteutta, mutta myös ainesosia, jotka auttavat lukitsemaan kosteuden iholle ja vahvistamaan ihon luonnollista, kosteutta iholla pidättävää suojaa, jotta kosteus ei pääsisi haihtumaan heikentyneen kuivan ihon läpi.
Esimerkiksi korealaisesta kosmetiikasta löytyy nykyään runsaasti erilaisia ihonhoitotuotteita, jotka on nimenomaan kehitetty vahvistamaan ihon luonnollista, kosteuden pidättämiseen pyrkivää happovaippaa, jota kutsutaan myös hydrolipidikalvoksi.
Tämä kalvo tuo iholle lisäksi suojaa ulkoisilta rasitteilta kuten esimerkiksi saasteilta, epäpuhtauksilta ja bakteereilta, minkä vuoksi sitä kutsutaan myös ihon suojamuuriksi (engl. skin barrier). Erilaiset ihon happovaippaa vahvistavat barrier booster -tuotteet ovat varsinkin Etelä-Koreassa hyvin suosittuja ja niitä tullaan näkemään länsimaissakin varmasti yhä enemmän.
Juuri tämän suojakerroksen iholta pois peseminen liian pesevillä tuotteilla saa aikaan sen, että iho kuivuu liikaa. Liian pesevän ihonpuhdistustuotteen tunnistaakin siitä, että iho jää sen jäljiltä tavallisesti ”natisevan” puhtaaksi.
Kuivan ihon puhdistus
Toisin kuin moni luulee, ei kuivan ihon puhdistusta vedellä tarvitse vältellä, sillä ihosoluja yhteen liimaavat keramidit eivät ole vesiliukoisia tai liukene tavallisiin ihonpuhdistustuotteisiin, jos ne on formuloitu iholle hellävaraisiksi. Vesi voi itseasiassa tehdä jopa hyvää kuivalle iholle, sillä se auttaa tasapainottamaan ihon kosteuspitoisuutta.
Ihon puhdistukseen ei kuitenkaan tule käyttää liian lämmintä vettä, sillä se voi edesauttaa ihon kuivumista. Ihon puhdistukseen kannattaa siis mieluiten käyttää haaleaa, kädenlämpöistä vettä. Kuivaihoisen on kuitenkin erityisen tärkeää huolehtia, ettei ihoa pestä liian voimakkailla puhdistustuotteilla ja että ihonpuhdistuksen jälkeen kosteus lukitaan iholle käyttämällä rasvoja sisältäviä hoitotuotteita, sillä ilman niitä iho ei itse kykene pidättämään kosteutta.
Kuivaihoisen ei kannata arkailla kaksoispuhdistuksenkaan kokeilua, sillä ihoa ravitsevan puhdistusöljyn ja hellävaraisen puhdistusvaahdon yhdistelmä on mitä täydellisin tapa varmistaa, että ihosta tulee puhdas ilman liian voimakkaita puhdistustuotteita. Esimerkiksi hellävaraiset, pullosta kuohkeina kinoksina pumppaantuvat vaahdot ovat omiaan kuivalle iholle. Puhdistusöljyn sijaan kasvoilla voi käyttää myös puhdistusmaitoa, joka sekin sisältää öljymäisiä ainesosia. Kaksoispuhdistuksesta voi lukea lisää tästä postauksestani.
Kuivan ihon puhdistukseen voi vaihtoehtoisesti myös käyttää misellivettä tai korealaisia puhdistusvesiä, jotka eroavat puhdistavista misellivesistä tyypillisesti siinä, että ne sisältävät puhdistavien ainesosien lisäksi myös hoitavia ainesosia. Kuivan ihon voi myös kaksoispuhdistaa käyttämällä puhdistukseen ensin puhdistusöljyä ja viimeistellä kaksoispuhdistuksen misellivedellä tai puhdistusvedellä.
Kuivan ihon puhdistaminen on tärkeää, sillä iholla voi olla meikkiä, pölyä, saasteita ja muita epäpuhtauksia, joiden jättäminen iholle voi ärsyttää ihoa ja aiheuttaa jopa epäpuhtauksia. Kun nämä saadaan puhdistettua pois ihon pinnalta, on iho myös vastaanottavainen ihonhoitotuotteiden sisältämille hoitaville aineille, jotka voivat paremmin imeytyä iholle, kun niillä ei ole tiellä esteitä.
Ihonpuhdistuksen apua voi käyttää erilaisia apuvälineitä. Puhdistusöljy voi huuhtoutua iholta helpommin konjac-sienen tai musliiniliinan avulla, joiden hellä hankaus saa puhdistustuotteen irtoamaan. Korealaiset puhdistusöljyt on tyypillisesti tehty emulgoitumaan iholta pois pelkällä vedellä eivätkä ne jätä kasvoille öljyistä tunnetta, mutta monet luonnonkosmetiikan pelkkiä öljymäisiä ainesosia sisältävät puhdistusöljyt voivat kaivata avukseen esimerkiksi juuri musliiniliinaa, jonka avulla ne saa pyyhittyä pois kasvoilta, sillä vesi ei liuota öljyä.
Kasvoharjat voivat olla hyvä tapa tehostaa varsinaista ihonpuhdistusta puhdistusvaahdon kanssa, mutta harjaa valitessa kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että harjakset ovat erityisen pehmeät. Liian jäykät ja kovat harjakset raapivat kasvojen ihoa ja voivat kuoria sitä liikaa, mikä kuivattaa ihoa entisestään.
Oma suosikkituotteeni on sähköinen FOREO LUNA -kasvoharja, jonka silikoniset harjakset yhdessä laitteen mikrovärähtelyn kanssa ovat hellävarainen tapa tehostaa ihonpuhdistusta. Kasvoharjoja on saatavilla eri ihotyypeille sopivina versioina ja niistä voi lukea lisää esimerkiksi tästä aiemmasta postauksestani.
Kuivan ihon kuorinta
Ihon kuorinta voi olla kuivalle iholle hyvästä, mutta sillä voi myös saada aikaan hallaa, mikäli ihoa kuorii liian usein. Koska ihon kuorinta on kätevä tapa päästä eroon kuolleesta ihosolukosta, joka voi joskus jopa näkyä ihon pinnan hilseilynä, saattaa moni ajautua loputtomaan kierteeseen: kuiva ihosolukko kuoritaan pois, mutta samalla iho ohentuu ja sen suojamuuri heikkenee, mikä puolestaan lisää ihon kuivumista ja hilseilyä entisestään.
Kuivan ihon kuorintaan voi käyttää esimerkiksi AHA-happoja sisältäviä tuotteita, sillä AHA-hapot myös kosteuttavat ihoa. Hyvä ja hellävarainen vaihtohto on valita käyttöön matalan AHA-happopitoisuuden sisältävä kasvovesi (5%), jota voi käyttää päivittäin tai muutaman kerran viikossa. Tämä tuote korvaa erillisen kuorintatuotteen, eikä ihonhoitorutiiniin kannata sisällyttää sen lisäksi erillistä kasvokuorintaa.
Mikäli iholla on kuivumisen lisäksi myös muita ongelmia kuten esimerkiksi juonteita, voi käyttöön valita kuorivan kasvoveden sijaan kasvoseerumin, joka sisältää AHA-happoja. Tällaiset seerumit on tyypillisesti tarkoitettu käytettäviksi päivittäin eikä niitäkään kannata yhdistää muihin kuorintatuotteisiin.
Jos päivittäisen kevyen kuorinnan sijaan haluaa mielummin kuoria ihonsa vaikkapa kerran viikossa tai kahdessa, on tarjolla myös kotikäyttöön tarkoitettuja, korkean AHA-happopitoisuuden sisältäviä tuotteita. Koska nämä tuotteet kuitenkin kuorivat ihoa niin tehokkaasti, ei ihonhoitorutiiniin kannata niiden lisäksi sisällyttää muita kuorivia tuotteita kuten AHA-happoja sisältäviä kasvovesiä, seerumeja ja naamioita.
Tästä postauksestani voi lukea lisää erilaisista AHA-hapoista ja oppia, mikä AHA-hapoista sopii omalle iholle parhaiten.
Jos iholla ei käytä happoja sisältäviä hoitotuotteita, voi kuivaa ihoa kuoria perinteisillä rakeellisilla tai rakeettomilla kasvokuorinnoilla. Esimerkiksi korealaisilta kosmetiikkamerkeiltä löytyy paljon rakeettomia kuorintageelejä, joiden hellävarainen koostumus murustuu niitä iholle hierottaessa ja poimii samalla murujen mukaan kuollutta ihosolukkoa.
Kuiva iho kaipaa tällaisia kuorintatuotteita tavallisesti kuitenkin korkeintaan kerran viikossa, eli on hyvä huolehtia, ettei ihoa kuori niillä liian usein, jotta ihon kosteuden haihtumista ehkäisevää suojamuuria ei jatkuvasti vaurioiteta.
Kuinka kuivaa ihoa kosteutetaan?
Kasvovesi ja hoitoneste kuivalle iholle
Kuivaihoisen on hyvä valita käyttöönsä kasvovesi ja hoitoneste, joissa on täyteläinen, ihoa ravitseva koostumus. Näin kuivalle iholle saadaan juotettua siltä uupuvaa kosteutta, mutta nestemäisten hoitotuotteiden ainesosat auttavat myös pidättämään kosteutta, jotta se ei haihdu iholta yhtä nopeasti kuin esimerkiksi puhdas vesi.
Saatavilla on perinteisiä kasvovesiä, jotka eivät liiemmin kosteuta ihoa, vaan vain viimeistelevät ihon puhdistuksen. Näiden lisäksi tarjolla on kuitenkin yhä enemmän myös korealaisesta ihonhoidosta inspiraationsa saaneita kasvovesiä, jotka on pakattu täyteen ihoa hoitavia ja kosteuttavia ainesosia, jotka pääsevät tuotteen ohuen koostumuksen ansiosta imeytymään iholle hyvin.
Kuivan ja janoisen ihon ylivoimaisiin sankarituotteisiin lukeutuvat hoitonesteet, jotka kulkevat tyypillisesti nimellä essence. Nämä kasvovettä muistuttavat tuotteet sisältävät kasvovettä enemmän ihoa hoitavia ja kosteuttavia ainesosia, mutta eivät kuitenkaan yhtä paljon kuin seerumit. Ne on tehty paitsi tehokosteuttamaan ihoa, mutta myös parantamaan niiden jälkeen käytettävien hoitotuotteiden imeytymistä.
Kuiva iho saa erinomaisen avun kosteuttavan kasvoveden tai hoitonesteen kerrostamisesta, jota voi tehdä kerran tai pari viikossa. Eteläkorealaisessa ihonhoidossa tämä menetelmä kulkee nimellä 7 skin method (skin tarkoittaa koreaksi kasvovettä) ja siinä kuivalle iholle juotetaan nestemäistä kosteutusta kasvoveden tai hoitonesteen muodossa ohuina kerroksina. Tuotetta voi painella iholle kolme, viisi tai jopa seitsemän kerrosta ihon kuivuudesta riippuen. Kun kosteuden imeyttää iholle vähitellen, imeytyy se iholle parhaiten.
Seerumi kuivalle iholle
Kuiva iho ottaa kiitollisena vastaan lisää kosteutusta tuovat ja mielellään jopa kevyesti öljyiset seerumit. Seerumit voivat sisältää myös muita ihon tarpeisiin vastaavia ainesosia kuten ihoa heleyttäviä ja kirkastavia tai ikääntymisen merkkejä hoitavia tehoaineita. Toisin kuin moni luulee, ei seerumi siis ole vain ikääntyvän ihon tehotuote, vaan oikean, omalle iholleen sopivan seerumin käytöstä voi hyötyä nuorikin iho.
Tyypillisesti kuivalle iholle tarkoitetut seerumit sisältävät hyaluronihapon kaltaisia, ihoa tehokkaasti kosteuttavia ainesosia. Koska kuiva iho kaipaa kosteuden lisäksi kuitenkin myös ravitsevia ainesosia, sopivat sille vesimäisen ohuita seerumeja paremmin hieman täyteläisemmät, jopa hieman maitomaiset tai öljyiset seerumit.
Jos tuntuu, että täyteläinen seerumi ei sovi meikin alle, voi käyttöön myös ottaa kaksi erilaista seerumia: päiväkäyttöön ohuempi ja kevyempi seerumi ja yökäyttöön täyteläisempi ja jopa hieman öljyisempi seerumi.
Kosteusvoide kuivalle iholle
Ravitseva kasvovoide on tärkeässä roolissa kuivan ihon hoidossa, sillä iho saa siitä kaipaamiaan rasvamaisia ainesosia, jotka auttavat ehkäisemään kosteuden haihtumista iholta. Vaikka iholla olisi siis käyttänyt kasvovettä, hoitonestettä ja seerumia on erittäin tärkeää, että niiden tuoma kosteus lukitaan iholle kosteusvoiteella.
Kaikkia näitä tuotteita ei tarvitse käyttää aamuin illoin, vaan niitä voi kerrostaa iholle ihon tarpeiden mukaisesti. Iholla voi käyttää aamulla vaikka kasvovettä, yhden ohuen kerroksen hoitonestettä ja tarvittaessa vielä seerumia ennen kosteusvoidetta, mutta joskus seeruminkin voi jopa jättää välistä, jos ongelmana on vain ihon kuivuus eikä seerumia käytetä esimerkiksi anti-age-vaikutuksen vuoksi. Ihonhoitoa voi myös tehostaa illalla lisäämällä hoitonestettä useamman kerroksen.
Kasvosuihke kuivalle iholle
Kuivaa ihoa voi helposti alkaa kiristellä päivän aikana, joten ihonhoitorutiiniin voi myös lisätä kosteuttavan kasvosuihkeen, jota voi säilyttää esimerkiksi työpöydällä. Kasvosuihkeita on saatavilla erilaisilla koostumuksilla ja toiset niistä ovat vesimäisempiä ja toiset taas hieman ravitsevampia. Tästä postauksestani voi lukea lisää kasvosuihkeiden käytöstä.
On kuitenkin hyvä huomioida, ettei kosteuttava kasvosuihke ja lähdevesisuihke ole sama asia, sillä lähdevesisuihke ei itsessään sisällä mitään, mikä sitoisi kosteuden iholle. Sen mineraalipitoinen koostumus voi rauhoittaa herkkää ihoa, mutta lähdeveden pH on tyypillisesti ihon luonnollista pH-arvoa emäksisempi, minkä vuoksi sen jatkuva suihkuttelu kasvojen iholle voi jopa olla haitallista. Tästä postauksestani löytyy lisää juttua kosteuttavan kasvosuihkeen ja lähdevesisuihkeen eroista.
Kuivan ihon hoito öljyillä
Kuivaa ihoa voi myös hoitaa erilaisilla öljyillä ja öljyjen sekoituksilla, jotka ravitsevat ihoa ja auttavat ehkäisemään kosteuden haihtumista iholta. Öljy on kuitenkin aina ihonhoidon viimeinen vaihe, sillä vesimäiset hoitotuotteet eivät pääse kunnolla imeytymään sen läpi. Öljyä voi käyttää seerumin päällä kosteusvoiteen asemasta, kosteusvoiteen päällä tai sekoittaa kosteusvoiteeseen. Tästä postauksestani voi lukea, miksi pidän kasvoöljyistä.
Kuivan silmänympärysihon hoito
Kuivaihoisen silmänympärykset saattavat olla erityisen kovalla koetuksella, joten ravitseva silmänympärysvoide on niille hyvästä. Tästä postauksestani voi lukea tehovinkkejä kuivan silmänympärysihon hoitoon. Blogistani löytyy myös postaus, joka selventää, mitä tuotteita silmänympärysiholla voi käyttää ja mitä tuotteita sillä puolestaan kannattaa vältellä.
Lisätehoa silmänympärysihon hoitoon saa käyttämällä silmänympärysvoiteen alla kosteuttavaa silmänympärysseerumia. Saatavilla on myös silmänympärysnaamioita, jotka sekä kosteuttavat että virkistävät ihoa.
Millaiset kasvonaamiot sopivat kuivalle iholle?
Sekä kosteuttavia ja hoitavia ainesosia iholle juottavat kangasnaamiot että voidemaiset, ihoa ravitsevat kasvonaamiot sopivat kuivalle iholle ja niiden käyttöä voi vuorotella. Kuivalle iholle on erityisen tärkeää levittää kosteusvoidetta kasvonaamion poistamisen jälkeen, jotta kaikki ihon saama kosteus myös lukittuu iholle.
Kangasnaamiot sopivat kuivan ihon kosteutukseen, sillä niiden ideana on imeyttää iholle kosteuttavaa nestettä. Neste on imeytetty kangasnaamion kankaaseen, joka auttaa ehkäisemään, ettei hoitava neste pääse haihtumaan, vaan imeytyy iholle mahdollisimman tehokkaasti.
Kangasnaamioita on saatavilla runsaasti erilaisia ja niitä valitessaan kannattaa keskittyä poimimaan kangasnaamioita, jotka nimenomaan lupaavat paitsi kosteuttaa, mutta myös ravita ihoa. Kangasnaamioiden neste voi olla joko vesimäisen ohutta, jolloin se kosteuttaa ihoa, mutta myös emulsiomaisen täyteläistä, jolloin se myös ravitsee ihoa.
Paitsi että kangasnaamion tehokkuuteen vaikuttaa sen sisältämä hoitava neste, on myös itse kankaalla merkittävä rooli. Laadukkaimmat kangasnaamiot on valmistettu kankaasta tai muusta materiaalista, joka sitoo hoitavaa nestettä tehokkaasti itseensä ja ehkäisee sen liian nopeaa haihtumista, jotta hoitavat ja kosteuttavat ainesosat voivat rauhassa imeytyä iholle.
Jos kangas ei asetu tiiviisti ihoa vasten, ei naamion hoitava neste pääse välttämättä imeytymään iholle kunnolla. Vaihtoehtoisesti naamion hoitava neste voi myös haihtua liian nopeasti. Kangasnaamioiden laajan tarjonnan vuoksi saatavilla on kuitenkin runsaasti erilaisista materiaaleista valmistettuja, kasvoille eri tavalla istuvia kangasnaamioita, joiden joukosta jokainen voi löytää itselleen parhaiten sopivan. Kangasnaamion istumista kasvoille voi myös parantaa tästä postauksesta löytyvien vinkkien avulla.
Saatavilla on myös silikonisia kiinnitysnaamioita, jotka asetetaan kangasnaamion päälle varmistamaan, että kangasnaamio pysyy tiiviisti kasvojen ihoa vasten eikä sen sisältämä kosteuttava seerumi pääse haihtumaan kankaasta pois liian nopeasti. Kangasnaamioita käyttäessä on myös tärkeää, ettei naamion anna kuivua iholle, vaan se kuuluu poistaa iholta ennen sen kuivumista. Muuten kuivunut naamiokangas voi jopa alkaa imeä itseensä iholta kosteutta.
Tavallisesti kangasnaamioiden sisältämä hoitava neste on tarkoitettu jätettäväksi iholle eikä sitä huuhdella iholta pois ellei naamion ohjeissa niin sanota. Naamion vaikutusta voi tehostaa käyttämällä sen alla kasvovettä, hoitonestettä ja seerumia. Lisäksi kangasnaamiopussin pohjalle jäävän seerumin voi levittää iholle ensin ja vasta sitten asettaa naamiokankaan kasvoille, jotta iho saa mahdollisimman paljon hoitavaa seerumia. Vaihtoehtoisesti pussin pohjalle jäänyttä seerumia voi lisätä kankaan alle tai päälle naamion vaikuttaessa kasvoille.
Kangasnaamioita voi käyttää ihollaan kerran pari viikossa tai aina tarvittaessa. Jos iho on hyvin kuiva ja kaipaa erityistä hoitoa, voi kangasnaamioita käyttää kasvoilla esimerkiksi viikon ajan päivittäin, jolloin iho saa tehokosteuttavan kuurin. Monet korealaiset julkkikset kertovat käyttävänsä kangasnaamioita jopa päivittäin.
Perinteiset voidemaiset kasvonaamiot sopivat nekin kuivalle iholle erinomaisesti, sillä ne sisältävät paitsi kosteuttavia ainesosia, mutta myös rasvamaisia ainesosia, jotka ravitsevat ja pehmentävät ihoa. Osa näistä on tarkoitettu pestäväksi pois iholta ja osan taas voi jättää iholle. Jos ihoaan haluaa oikein helliä, voi sillä käyttää ensin kangasnaamiota ja vielä sen jälkeen voidemaista kasvonaamiota, jota ei huuhdota iholta pois.
Myös ihoa tehokkaasti kosteuttavat ja kosteuden haihtumista iholta ehkäisevät yönaamiot sopivat loistavasti kuivalle iholle. Siinä missä muut ihotyypit voivat korvata yönaamiolla yövoiteen, kuivalla iholla saattaa olla parasta käyttää yönaamiota muiden ihonhoitotuotteiden päällä lisätuotteena, jotta iho varmasti saa kylpeä kosteudessa ja kosteus lukittuu iholle. Yönaamiota voi käyttää muutamia kertoja viikossa tai kuivuuden ollessa pahimmillaan vaikka joka yö, kunnes tilanne helpottuu.
Yönaamio levitetään kasvojen iholle iltaisin, mutta sitä ei pestä kasvoilta pois, vaan sen annetaan vaikuttaa aamuun asti, jolloin kasvot sitten puhdistetaan. Yönaamioissa on tyypillisesti perinteisiä voidemaisia kasvonaamioita ohuempi koostumus, joten ne kasvoilla on mukavaa nukkua. Tyypillisesti ne tankkaavat iholle kosteutta ja muodostavat ihon pinnalle kosteuden haihtumista ehkäisevän kalvon.
Miksi ihonhoitotuotteet kirvelevät kuivaa ihoa?
Moni kuivan ihon kanssa taisteleva on varmasti kokenut ainakin joskus sen tuskaisen hetken, kun kuivan ihon pelastajaksi tarkoitettu, tehokosteuttavana markkinoitu tuote onkin saanut iholla aikaan ikävää kihelmöintiä tai jopa järkyttävää kirvelyä. Mistä ihmeestä tämä johtuu?
Kirvelyn on kerrottu usein aiheutuvan hyvin vesipitoisista koostumuksista, jotka ovat kuivalle iholle liian ohuita. Koska iho on kuiva ja halkeileva, ei sen luonnollinen suojamuuri, jonka tehtävänä on nimenomaan ehkäistä aineiden imeytymistä iholle, ole kunnossa. Tämän vuoksi iholle levitettävän tuotteen ainesosat pääsevät tavallista syvemmälle ihoon, mikä voi kirvellä ihoa. Kuiva ja ärtynyt iho voi myös reagoida ainesosiin tervettä ja hyväkuntoista ihoa herkemmin ja ihoa helposti ärsyttävät aineet kuten hajusteet ja säilöntäaineet voivat tällöin kirvellä.
Jos ihonhoitotuotteet kirvelevät kuivaa ihoa, voi ne kokeilla levittää kostealle iholle, jolloin kirvelyä ei pitäisi syntyä samalla tavalla.
Hyviä ainesosia kuivalle iholle
Kuiva iho nauttii iholle kosteutta tuovista ainesosista. Tällaisia ainesosia ovat esimerkiksi hyaluronihappo ja glyseriini, jotka sitovat kosteutta tehokkaasti. Koska ihon kuivuus kuitenkin johtuu nimenomaan siitä, ettei kuiva iho kykene rakenteensa vuoksi pidättämään sisällään tarpeeksi kosteutta, ovat vielä kosteuttaviakin ainesosia tärkeämpiä sellaiset ainesosat, jotka auttavat vähentämään ihon kuivumista ehkäisemällä kosteuden haihtumista.
Ne auttavat vahvistamaan tiiliseinämäisesti asettautuneita ihosoluja yhteen kiinnittävää, kuivalla iholla lähtökohtaisesti hieman huonolaatuista ”laastia”, jonka vuoksi kosteus pääsee haihtumaan iholta helposti. Näistä aineista puhutaan emollientteina ja ne ovat tyypillisesti lipidejä eli rasvoja, mutta ne voivat olla myös silikoneja.
Kosteutta iholla auttavat säilyttämään mm. skvalaani, keramidit, kollageeni sekä erilaiset öljyt. Kaikki öljyt eivät ole keskenään samanlaisia ja öljyjen erilaisten koostumusten vuoksi osa niistä on kevyitä ja osa täyteläisempiä. Tämän vuoksi erilaiset öljyt myös ravitsevat ihoa eri tavalla. Kuivaa ihoa erityisen hyvin ravitsevia öljyjä ovat mm. avokadoöljy, arganöljy, hamppuöljy, manteliöljy ja tyrniöljy. Kaikki nämä emollientit auttavat ihoa pysymään pehmeänä.
Toisinaan ainesosat voivat tuoda iholle ihan konkreettisen, kosteuden haihtumista ehkäisevän suojakerroksen. Tällaisista ainesosista puhutaan okklusiiveina ja niihin lukeutuvat mm. mehiläisvaha ja lanoliini sekä sheavoi (joka on myös emollientti, sillä se ei ole ihan yhtä jämäkkää tavaraa).
Jopa mineraaliöljy on siinä mielessä hyvä ainesosa kuivalle iholle, että se muodostaa ihon pinnalle kosteuden haihtumista erittäin tehokkaasti ehkäisevän, okklusiivisen kerroksen. Negatiivisena puolena voi tosin ajatella sen, ettei mineraaliöljy kuitenkaan tee iholle mitään muuta, eli se ei sisällä esimerkiksi ihoa hoitavia vitamiineja tai antioksidantteja, kuten luonnon öljyt voivat sisältää. Toisaalta mineraaliöljy on kuitenkin hyvin siedetty ainesosa, minkä ansiosta se voi olla hyvä ainesosa kuivalle iholle, joka reagoi erittäin helposti.
On kuitenkin hyvä muistaa, että ihonhoitotuotteet muodostuvat tyypillisesti usean ihonhoitotuotteen yhdistelmästä ja joskus tuotelupauksissa esiin nostetut, hyviltä kuulostavat ainesosat voivat olla tuotteissa vain hyvinkin pieninä pitoisuuksina. Joskus voi myös olla, että tuote sisältää kyllä sitä lupailtua ”hyvää” ainesosaa, mutta tuotteen muu sisältö ei ole kehumisen arvoinen, sillä se ei vastaa ihon tarpeita.
Toisaalta on myös hyvä huomioida, että monet ihonhoidon ainesosat voivat vaikuttaa jo pieninäkin pitoisuuksina eikä niitä aina siksi tarvita tuotteissa runsaita määriä. Tämän vuoksi ne eivät automaattisesti aina löydy kosmetiikkatuotteen ainesosalistan kärjestä.
Joskus voi myös olla, että joku ainesosa voi tehdä iholle hyvää, mutta sen liian korkea pitoisuus voi tehdä tuotteesta epämiellyttävän käyttää. Esimerkiksi monet luonnon öljyt voivat korkeina pitoisuuksina saada kosmetiikkatuotteen tuntumaan monen makuun liian rasvaiselta. Joidenkin ainesosien liian korkeat pitoisuudet voivat jopa tehdä tuotteesta huonon ja esimerkiksi alkaa sitoa kosteutta iholta sen sijaan, että ne sitoisivat kosteutta iholle.
Moisturizing vai hydrating?
Englanninkielisissä ihonhoitotuotteissa toistuvat sujuvasti sekä sanat ”moisturizing” että ”hydrating” ja moni pitääkin niitä toistensa synonyymeinä. Kumpikin sanoista käsitetään kosteuttaviksi, mutta tosiasiassa ne eivät ole toistensa syonyymeja ja niiden välillä on eroa.
Moisturizing tarkoittaa kosteuden haihtumisen ehkäisyä, eli juuri sitä, mitä nimenomaan kuiva iho kaipaa. Moisturizing-tuotteilla pyritään siis luomaan ihon pinnalle kosteuden haihtumista ehkäisevä kerros erilaisten rasvamaisten ainesosien avulla.
Hydrating tarkoittaa puolestaan ihon kosteuspitoisuuden lisäämistä, eli sitä, mitä puolestaan kosteusköyhä iho kaipaa. Näissä tuotteissa käytetään hyaluronihapon ja glyseriinin kaltaisia ainesosia, joilla on kyky sitoa itseensä kosteutta.
Suurin osa kosteusvoiteista sisältää kuitenkin sekä ihoa kosteuttavia että kosteutta iholle lukitsevia ainesosia, joten ihoa ei tarvitse hoitaa tämän vuoksi kahdella voiteella. On kuitenkin hyvä tiedostaa, onko oman ihon ongelmana kosteusköyhyys vai ihon rakenteellinen kuivuus, jotta ihoa voi hoitaa oikeanlaisilla tuotteilla.
Esimerkkituotteita kuivan ihon hoitoon
Puhdistusmaito: *Laponie of Scandinavia Milk Cleanser
Puhdistusgeeli: *Laponie of Scandinavia Gel Cleanser
Kuorinta: *Holika Holika Smooth Egg Skin Peeling Gel
Kasvovesi: *Huxley Secret of Sahara Toner; Extract It
Hoitoneste: *Holika Holika 3 Seconds Starter Hyaluronic Acid
Seerumi: *The Ordinary Hyaluronic Acid 2% + B5
Silmänympärysnaamio: *Shangpree Marine Energy Eye Mask
Silmänympärysvoide: *Louis Widmer Eye Contour Cream
Kosteusvoide: *The Ordinary Natural Moisturizing Factors + HA
Kasvoöljy: *The Ordinary 100% Organic Cold-Pressed Moroccan Argan Oil
Yönaamio: *Huxley Sleep Mask; Good Night
Lisää tuotevinkkejä kuivan ihon hoitoon voi katsoa esimerkiksi *TwistBen verkkokaupasta täältä.
Tärkeää huomioida kuivan ihon hoidossa
- Myös kuiva iho tarvitsee puhdistusta eikä vesipesua tarvitse välttää, mutta ihoa puhdistaessa on tärkeää huomioida, että ihonpuhdistustuotteet ovat hellävaraisia eikä puhdistukseen ole hyvä käyttää haaleaa vettä lämpimämpää vettä. Vesipesun voi myös korvata misellivedellä.
- Kuiva iho tarvitsee sekä kosteuttavia että ravitsevia ainesosia. Erilaiset ihonhoitotuotteet tulee levittää iholle ohuemmasta paksumpaan, jotta ne voivat imeytyä hyvin. Öljyt eivät päästä vesimäistä kosteutta tavallisesti lävitseen, joten kasvoöljy on tyypillisesti ihonhoidon viimeinen vaihe. Kasvoöljyä ei siis kannata käyttää kosteusvoiteen alla seerumin tapaan, vaan vasta kosteusvoiteen päällä. Kasvoöljyä voi myös sekoittaa muutaman pisaran kosteusvoiteeseen.
- Kuiva iho tarvitsee jatkuvaa hoitoa, sillä kyse ei tavallisesti ole vain tilapäisestä tilasta, jonka voi ”korjata” hetkellisellä ihonhoidolla.
Postauksia hyvistä kuivan ihon hoitotuotteista
13 tehokosteuttajaa kuivalle iholle
Whamisa Organic Flowers Cleansing Oil -puhdistusöljy
Etude House Real Art Cleansing Oil -puhdistusöljy
Patyka Clean Melting Cleansing Oil -puhdistusöljy
Yves Rocher Pure Calmille Cleansing Micellar Oil -puhdistusöjy
Innisfree Apple Seed Cleansing Oil -puhdistusöljy
Clinique Take The Day Off Cleansing Balm -puhdistusbalmi
Huxley Cleansing Gel; Be Clean, Be Moist -puhdistusgeeli
Drunk Elephant Beste No. 9 Jelly Cleanser -puhdistusgeeli
Patyka Detox Cleansing Foam -puhdistusvaahto
Minimalistiset Laponie of Scandinavia -ihonpuhdistustuotteet
Huxley Secret of Sahara Toner; Extract It -kasvovesi
Klairs Supple Preparation Facial Toner -kasvovesi
THANK YOU FARMER True Water Deep Toner -kasvovesi
4 tehokosteuttavaa kasvovettä kuivalle ja janoiselle iholle
Holika Holika 3 Seconds Starter Hyaluronic Acid -hoitoneste
Missha Time Revolution The First Treatment Essence -hoitoneste
Dr.Jart+ Ceramidin Liquid -seerumi
The Ordinary Hyaluronic Acid 2% + B5 -seerumi
Lumene LÄHDE Arctic Dew Tehokosteuttava Seerumi
THANK YOU FARMER True Water Deep Serum -kasvoseerumi
15 parasta kosteuttavaa seerumia
Holika Holika Good Cera Super Ceramide Mist -kasvosuihke
Mario Badescu Facial Spray With Aloe, Herbs and Rose Water
Pixi Hydrating Milky Mist -kasvosuihke
3 Parasta kosteuttavaa kasvosuihketta
The Ordinary Natural Moisturizing Factors + HA -kosteusvoide
THANK YOU FARMER Back to Relax Soothing Gel Mask
Kuivan ihon pelastaja: Huxley Sleep Mask; Good Night -yönaamio
Neal’s Yard Remedies Wild Rose Beauty Balm
The Ordinary Caffeine Solution 5% + EGCG -silmänympärysseerumi
Shangpree Marine Energy Eye Mask -silmänympärysnaamiot
Louis Widmer Eye Contour Cream -silmänympärysvoide
Innisfree Orchid Eye Cream -silmänympärysvoide
Missha Time Revolution Nutritious Eye Cream -silmänympärysvoide
Holika Holika Smooth Egg Skin Peeling Gel -kuorintageeli
La Roche-Posay Lipikar Baume AP+ -vartalovoide
Kätevät kosteustuspuikot kuivalle iholle
Postauksia, joissa on vinkkejä kuivan ihon hoitoon
Näin luot oman ihonhoitorutiinin
Mitä eroa on kuivalla ja kosteusköyhällä iholla?
Kaksi yleisintä virhettä kuivan ihon hoidossa
Näin käytät AHA-happoja oikein
Mitä AHA-happoa kannattaa käyttää?
Viikunakaktusöljy pelastaa sekä kuivan että epäpuhtaan ihon
Tämän vuoksi öljyt ovat loistavia ainesosia ihonhoidossa
Näin käytät öljyjä ihonhoidossa oikein
Hyaluronihappo on kosteuttavien ainesosien kuninkaallinen
Tämä tuote on yleisin syy ihon pintakuivuuteen
5 tapaa käyttää kosteuttavaa kasvosuihketta
Miksi ihonpuhdistustuotteen oikea pH on niin tärkeä asia?
7 vinkkiä parempaan ihonpuhdistukseen
Tehosta ihonhoitoa luopumalla kasvopyyhkeestä
Tämän vuoksi ihonpuhdistustuote kannattaa aina vaahdottaa
Cica-voiteet pelastavat ärtyneen ihon
Ihoa tasapainottavat Barrier Booster -tuotteet tekevät tuloaan
Mikä tekee kangasnaamioista parempia kuin muista naamioista?
Nerokas keino tehostaa kangasnaamion vaikutusta
5 vinkkiä silmänympärysjuonteiden ehkäisyyn
Mitä tehdä, kun silmänympärykset kuivuvat?
Paras vinkkini kaikkien ihotyyppien tehokosteutukseen
Tämän vuoksi en enää luopuisi hoitonesteestä
Yleisiä kysymyksiä ihonhoidosta
Toimivatko ryppyvoiteet oikeasti?
Mitä eroa on kasvovedellä, hoitonesteellä ja hoitovedellä?
Pitääkö kasvovesi levittää käsin vai vanulapulla?
Kollageeni ihonhoidossa – hyödyllistä vai humpuukkia?
Mitä tarkoittaa, että kasvovesi tasapainottaa ihon pH:n?
Mitä eroa on kosteuttavalla kasvosuihkeella ja lähdevesisuihkeella?
Pitääkö ihonhoitotuotteet taputella vai hieroa iholle?
Mitä eroa on päivävoiteella ja yövoiteella?
Tarvitseeko iho kaksoispuhdistaa, jos ei käytä meikkiä?
Mitä on probioottinen ja prebioottinen ihonhoito?
Mitä fermentoitu kosmetiikka tarkoittaa?
Onko mineraaliöljy huono ainesosa?
Mitä tuotteita silmänympäryksillä voi käyttää?
Muita postauksia avuksi kuivan ihon hoitoon
Näin saat heleältä näyttävän ihon
Tämän vuoksi seerumia kannattaa käyttää
Näin käytät silmänympärysvoidetta
Opas ihonhoidon aktiiviaineisiin – näin yhdistelet tehoaineita oikein
Näin määrittelen, onko ihonhoitotuotteessa hyvä vai huono sisältö
Ultimaattinen opas The Ordinary -tuotteisiin ja niiden valintaan
Tämä sivu sisältää esimerkkejä kuivalle iholle sopivista tuotteista. Jos kuitenkin haluat oppia lisää siitä, kuinka voit jatkossa itse löytää juuri oman ihosi tarpeisiin sopivat tuotteet, suosittelen tutustumaan TwistBen Uusi alku ihollesi -verkkovalmennukseen.
Verkkovalmennus auttaa oppimaan lisää kosmetiikkatuotteiden sisällöstä, itselleen sopivien tuotteiden valitsemisesta sekä siitä, kuinka ravinto, liikunta ja elämäntavat vaikuttavat paitsi kehon, mutta myös ihon hyvinvointiin.
Saat 20 euron alennuksen Uusi alku ihollesi -verkkovalmennuksesta käyttämällä kassalla koodia OSTOLAKOSSA (norm. hinta 127€, koodilla 107 €). *Tutustu TwistBe Uusi alku ihollesi -verkkovalmennukseen täällä.
Lue lisää TwistBe Uusi alku ihollesi -verkkovalmennuksesta tästä postauksestani.