Mikä ihmeen fermentoitu kosmetiikka?

*Sis. mainoslinkkejä

Erityisesti korealaista kosmetiikkaa tutkiessa törmää usein tietoon siitä, että tuote sisältää fermentoituja ainesosia. Sanaa viljellään joka paikassa yhä enemmän ja enemmän, joten halusin tietysti sukeltaa hommaan kunnolla sisään ja selvittää arkikielelle kääneettynä, mistä fermentoitujen ainesosien kanssa on kosmetiikan kohdalla kyse.

Fermentoitu kosmetiikka Ostolakossa Innisfree - 1

Fermentointi kuulostaa mukavammalta sanalta kuin käyminen, mutta kyseessä on siis erityisesti alkoholin valmistuksen puolelta tutuksi tulleen käymisreaktion avulla valmistettujen ainesosien hyödyntäminen kosmetiikkatuotteissa. Jos fermentaatio ei ole jäänyt biologian tunnilta mieleen, niin ei huolta, hommasta ei turhaan tarvitse tehdä monimutkaista.

Yksinkertaisesti sanottuna fermentaatiossa vain pilkotaan ainesosia pienempään muotoon ja sen lopputuotteena syntyy uusia yhdisteitä. Fermentaatiota käytetään apuna myös esimerkiksi jogurtin ja leivän valmistuksessa.

Fermentoitujen ainesosien suosio on erittäin vahva Etelä-Koreasta, jossa hapatettua kiinankaalia eli kimchiä syödään oikeastaan jokaisella aterialla. Ravinnossa sen suosio perustuu sen terveysvaikutuksiin ja koska korealaiset rakastavat voida hyvin niin sisältä kuin ulkoa, ovat fermointoidut ainesosat tietysti päätyneet myös kosmetiikkatollisuuden käyttöön. Fermentoituja ainesosia on alettu jo nähdä myös länsimaalaisissa kosmetiikkatuotteissa.

Fermentoitu kosmetiikka - 1

Fermentaatioprosessi hajottaa ainesosien molekyylirakenteen ja sen kerrotaan tekevän tehoaineista konsentroituja sekä iholle helpommin ja nopeammin imeytyviä. Prosessin sivutuotteena voi myös syntyä myös esimerkiksi ihoa hoitavia aminohappoja, vitamiineja ja suojaa tuovia antioksidantteja.

Käytännössä fermentaation avulla ainesosat muutetaan sellaiseen muotoon, että ne vaikuttavat tehokkaammin ja iho kykenee hyödyntämään niitä paremmin kuin fermentoimattomia ainesosia.

Fermentoitu kosmetiikka

Fermentaatio voi myös vapauttaa ainesosista esimerkiksi mineraaleja, jolloin ne pääsevät vaikuttamaan iholla paremmin. Fermentaatio lisää myös tuotteiden luonnollista happamuutta, mikä yhdessä yksinkertaistettujen molekyylien kanssa tekee niistä iholle hellävaraisempia.

Aktiivisten ainesosien fermentaation tarvetta ihonhoidossa on perusteltu sillä, ettei iho toimi samalla tavalla kuin ruuansulatus eikä se kykene itse pilkkomaan kokonaisia tehoaineita ihon hyödyntämiksi vitamiineiksi, mineraaleiksi ja antioksidanteiksi, minkä vuoksi ainesosat on parasta tarjota iholle valmiiksi pilkotussa muodossa, jotta ne myös pääsevät vaikuttamaan iholla paremmin.

Fermentoitu kosmetiikka Ostolakossa SK-II Facial Treatment Essence - 1

Yksi tunnetuimpia fermentoituja aktiiviaineita hyödyntäviä yrityksiä on japanilainen SK-II, jonka suosituin ihonhoitotuote on merkin Facial Treatment Essence. Fermentoidun kosmetiikan pioneerina pidettävän kulttituotteen koostumus on pysynyt muuttumattomana jo noin 40 vuoden ajan ja se on kalliista hinnastaan huolimatta ympäri maailmaa tunnettu, mielettömiä määriä myyvä hittituote (160 ml pullolla hoitonestettä on hintaa n. 150 euroa).

SK-II tuote sisältää yli 90% Pitera-nimellä rekisteröityä tehoainetta, joka tunnetaan myös nimellä Galactomyces Ferment Filtrate. Tehoaine on hiivan fermentoinnissa syntynyttä  sivutuotetta ja se itseasiassa löydettiin vahingossa japanilaisella sake-panimolla. Huomattiin, että panimolla työskentelevien iäkkäiden työntekijöiden kasvoilla näkyi ryppyjä ja muita ikääntymisen merkkejä, mutta heidän kätensä olivat poikkeuksellisen pehmeät ja nuorekkaan näköiset. Syyksi selvisi fermentoidun saken käsittely ja SK-II-yrityksen tiedemiesten viisi vuotta jatkuneen, yli 300 hiivaa tarkastelleen tutkimuksen seurauksena ihmeaine sitten vihdoin löydettiin.

Innisfree soybeam energy - 1

Sittemmin fermentoitujen ainesosien hyödyntäminen on levinnyt erityisesti korealaiseen kosmetiikkaan, sillä korealaiset kuluttajat haluavat aina vain tehokkaampia ja vaikuttavampia kosmetiikkatuotteita. Suosittuja fermentoituja asinesosia kosmetiikassa ovat esimerkiksi erilaiset hiivat, soijapavut, ginseng, levät sekä hedelmät ja kasviperäiset ainesosat kuten vihreä tee ja yrtit.

Olen lukenut myös monia artikkeleja, joissa puolestaan väitetään, ettei fermentoiduista ainesosista ole iholle sen enempää hyötyä kuin fermentoimattomista. Itse haluan kuitenkin uskoa, että fermentoidulla kosmetiikalla on vaikutusta iholle ja moni onkin saanut todeta, että iho on esimerkiksi näyttänyt selkeästi heleämmältä ja kirkkaammalta sen ansiosta.

Fermentoitu kosmetiikka

Itselläni on käytössä useita fermentoituja tehoaineita hyödyntäviä ihonhoitotuotteita kuten esimerkiksi SK-II Facial Treatment Essence -hoitonesteen edulliseksi kopioksi esitetty, samaa tehoainetta vielä korkeampana pitoisuutena hyödyntävä COSRX Galactomyces 95 Whitening Power Essence* -hoitoneste ja toista fermentoitua hiivaa sisältävä kulttituote MISSHA First Treatment Essence*. Näiden lisäksi suosin mielelläni myös muita ihonhoitotuotteita, joista bongaan tiedon fermentoitujen ainesosien käytöstä.

Missha the first treatment essence

Onko joku muu ollut kiinnostunut fermentoituja tehoaineita  hyödyntävistä tuotteista?

Kirjani Täydellinen iho – opas korealaiseen ihonhoitoon on nyt kaupoissa!

10 kommenttia artikkeliin ”Mikä ihmeen fermentoitu kosmetiikka?”

  1. Jaksan koko ajan hämmästyä siitä tiedon määrästä joka sulla on 😀 Oon tuon sanan kuullut ja ihmetellyt sitä itsekin, mutta en taaskaan tiennyt mitä se tarkoittaa. Ihonhoidossa näitä termejä opetat mulle kyllä koko ajan ihan sikana ja kiitos että jaksat näistä kijoittaa! Me pulliaiset kiitetään 😀

    Aion pistää tuon COSRX -tuotteen testiin ehdottomasti!

    hanna
    http://www.hannamariav.com

    • Kiitos! <3 Ihanaa kuulla, että nämä jutut ovat kiinnostavaa luettavaa muiden mielestä. Aina välillä mietin, että kiinnostavatko nämä kosmetiikan "nörttipuolen" asiat ketään muita kuin minua itseäni… 😀

  2. Hei, oletko törmännyt SU:M firman fermentoituja aineosia sisältäviin tuotteisiin Koreassa? Ruusuisen puhdustuspuikko tuli Neogenin puhdistuspuikkoa etsiessä. Sarjan Losec 😉 silmävoidetta olen muutaman testerin käyttänyt.

    • Joo, mutta olen katsellut tuotteita lähinnä netistä, sillä täällä niiden myymälöissä/myyntipisteissä ei oikein saa rauhassa tutkia. Tuo puhdistuspuikko kiinnosti minuakin ja sen saisi ookoo hinnalla eBaysta, mutta sitten kun luin, että tuo Neogenin puikko on kehitetty vähän kuin sen pohjalta, mutta paremmaksi tuotteeksi, niin jätin ostamatta. 🙂

  3. Fermentointi kiinnostaa 🙂 hapankaali ihan eurooppalaisittainkin on maukasta ja terveellistä 😉
    Tuo Missha FTE ja COSRX Galactomyces on kokeiltu, en osaa sanoa näkyviä tuloksia kosteustehojen lisäksi. Violetti Missha-seerumi olisi myös kiinnostava jossain vaiheessa…

    Jollain länsimaisellakin firmalla olen ollut näkevinäni hiivauutteita tms., mutta en muista brändiä. Jotenkin se kuva tulee, että moni firma mainostaa käyttävänsä raaka-aineitta X, mutta se on mukana niin minimipitoisuuksilla, että se tehoaa korkeintaan mainosarvona..

    • Estee Lauderin Advanced Night Repair -seerumi liene tunnetuin länsimaalainen, mutta muillakin olen kyllä nähnyt. 🙂

  4. Moikka!!Katselin ebaystä tuota SK-II essenceä ja KAAMEE HINTA :O Mutta..siellä oli joitin pieniä kokoja huokeampia niin onkohan nuo Taiwanilaiset aitoja..katsoin vaan että myyjiä oli kiinasta ja Taiwanista.Osaatko niistä sanoa mitään?Minua myös kiinnostaa fermentoidut tuotteet.

    • Minua epäilyttää hieman nuo taiwanilaiset ja kiinalaiset kyllä, sillä tuo on käsittääkseni hyvin kopioitu tuote, josta on piraatteja markkinoilla. En ole siksi itse uskaltanut ostaa. :/

Kommentointi on suljettu.