3 hyvinvointia lisäävää kirjaa, joita suosittelen kaikille

*Sis. mainoslinkkejä

Olen fiilistellyt blogissani paljon erityisesti viimeisen puolen vuoden aikana sitä, kuinka rakas juttu kirjoista on minulle tullut. Luin nuorena paljon, mutta sitten kirjat jotenkin vain jäivät, kun oli mukamas aina niin kiire.

Oikeasti kysehän oli tietysti vain siitä, että lukemisen sijaan priorisoin muut asiat niiden edelle.

Minusta tuntui muutenkin vaikealta keskittyä vain olemaan ja lukemaan kirjaa, joten äänikirjat olivat kätevä tapa alkaa palauttaa kirjoja elämääni.

Aluksi tein niitä kuunnellessa samalla jotain, mutta nyt olen oppinut myös ihan vain rauhoittumaan niitä kuunnellen.

Storytel äänikirjat kokemuksia Ostolakossa Virve Fredman

Nykyään luen myös paljon e-kirjoja, sillä pidän itse niitä hyvin kätevänä tapana saada käsiinsä valtavan määrän lukemista.

Paitsi että minulla on oikeastaan jatkuvasti käytössä joku e-kirjoja tarjoava palvelu, hyödynnän myös sekä Suomen että Ruotsin kirjastoa e-kirjojen lukemiseen.

Tiedän, että monet kuitenkin haluavat mieluiten nauttia kirjoista ihan sillä perinteisellä tavalla, eli ei äänikirjoina kuunneltuna tai digilaitteen näytöltä katseltuna, vaan paperisilta sivuilta luettuna.

Listasin tähän postaukseen omat vinkit kolmesta kirjasta, joita itse luen parhaillaan  ja joita voin suositella kaikille.

Nämä kirjat löytyvät myös Storytelista (osa äänikirjana ja osa e-kirjoina), johon voi lunastaa *ilmaisen 30 päivän kokeilujakson uutena käyttäjänä tämän linkin kautta.

Nukkumalla menestykseen – Henri Tuomilehto ja Jouni Vornanen

Nukkumalla menestykseen – Henri Tuomilehto ja Jouni Vornanen

Olen lukenut muutamia nukkumiseen liittyviä kirjoja ja tajunnut niiden myötä, kuinka ensisijaisen tärkeää nimenomaan nukkumisesta huolehtiminen hyvinvoinnille on.

Sen myötä minua on suorastaan huvittanut, että kaikista hyvinvointia edistävistä asioista olen laiminlyönyt juuri tätä kaikkein helpointa – onhan se nyt huomattavasti vaivattomampaa lysähtää peiton alle nukkumaan kuin kokata terveellistä ruokaa tai lähteä lenkille.

Tämä kirja on täynnä hyvää faktaa  unitutkimuksesta unilääketieteen asiantuntijalta, joka on tutkinut aihetta jo yli 15 vuoden ajan.

Kirjassa sanotaan ääneen monia sellaisia asioita, jotka monen olisi hyvä muistaa ”terveydestään” huolehtiessaan, eli esimerkiksi sen, että on suorastaan typerää yrittää väkisin treenata aikaisin aamulla, jos ei säädä koko muuta elämäänsä niin, että myös nukkuu hyvin.

Moni tinkii unesta noustakseen treenaamaan aikaisin, vaikka juuri se kehoa palauttava lepo on tärkeää.

Kirja kumoaa myös mm. myytin siitä, että iltasyöminen lihottaisi ja muistuttaa, että rentoutuminen on taito siinä missä muutkin jutut ja sen oppiminen vie aikansa.

Kirjassa on hyvää pohdintaa siitä, kuinka väsymystä on jostain syystä alettu pitää täysin normaalina juttuna, koska ”kaikkihan me nyt ollaan väsyneitä”, mutta tosiasiassa väsymys ei ole normaali tila.

Pienen vauvan äiti ei tietenkään voi noin vain päättää, koska yrittää nukkua, mutta moni muu laiminlyö untaan jatkuvasti ajatellen, että jaksaa kyllä vähemmälläkin unella.

Itse ajattelin päivätyössä klassisesti, että kyllähän minä pärjään lyhyemmilläkin yöunilla hyvin ja nukun sitten vapaapäivinä univelkaa pois.

Mitä enemmän kuitenkin olen lukenut unen tärkeydestä sitä vahvemmin koen, ettei uni ole enää juttu, jotta en tulisi priorisoimaan.

Jostain syystä olin myös ajatellut, että palautumiseen liittyvä levon ja unen tarve tarkoittaa nimenomaan paljon liikkuvien tai ainakin hyvin fyysistä työtä tekevien ihmisten erityistä juttua.

Kirjasta opin, että me jokainen tarvitsemme palautumista samalla tavalla, vaikka arkeni ei olisikaan kovin raskasta. Raskasta siitä voi kuitenkin tulla, jos en lepää riittävästi.

Kirja summaa siis hyvin juuri unen aikaansaaman levon ja palautumisen kautta sitä, että jos ei tee aikaa terveydestään huolehtimiseen, joutuu lopulta ottamaan aikaa sairauden hoitamiseen.

Kirja antaa paljon konkreettisia vinkkejä siihen, kuinka oman unen laatua voi parantaa, mikä puolestaan taas kohentaa ihan yleistä elämänlaatua.

Kaiken kaikkiaan kirja toi jopa helpotuksen tunteen paljastamalla, että menestyksen salaisuus voi hyvinkin pitkälti olla vain niinkin pieneltä tuntuvassa jutussa, kuin kunnolla nukkumisessa. Sen minä kyllä osaan – ainakin teoriassa!

Suosittelisinkin tätä kirjaa luettavaksi ihan jokaiselle, sillä se sisältää niin kattavan tietopaketin unen ja levon merkityksestä. Erityisen suuresti suosittelen kirjaa niille, jotka tekevät vuorotyötä.

*Nukkumalla menestykseen -kirja löytyy Adlibriksen verkkokaupasta täältä.

Raha: Peli haltuun - 7 yksinkertaista askelta taloudelliseen vapauteen – Tony Robbins

Raha: Peli haltuun – 7 yksinkertaista askelta taloudelliseen vapauteen – Tony Robbins

Olen puhunut blogissani rahasta, säästämisestä ja sijoittamisesta jo useampaan otteeseen. Tykkään lukea ja kuunnella aiheeseen liittyviä kirjoja, sillä niistä saa paljon hyviä ja usein myös ihan uusiakin ajatuksia oman talouden hallintaan sekä ennen kaikkea säästämiseen ja sijoittamiseen.

En ole ollut erityisen innostunut tarttumaan Tony Robbinsin kirjoihin, sillä herran ympärille lankeava kulttiaura on hieman jopa puistattanut minua.

Tätä kirjaa oli kuitenkin kehuttu paljon, joten tartuin siihen hyvin uteliaana. En ole vielä päässyt ihan kirjan loppuun asti, mutta se on ollut koko matkan ajan täynnä todella hyviä neuvoja, minkä ansiosta se todellakin tempasi minut mukaansa.

Paksu kirjanmöhkäle on kirjoitettu tonyrobinsmaiseen, amerikanhenkisesti kannustavaan tapaan, mutta yllätyksekseni se ei ärsyttänyt minua lukiessa yhtään, vaan sai minut pysymään kirjan matkassa.

Tykkään tavallisesti lukea kirjoja niiden alkuperäiskielellä jos vain sitä ymmärrän, mutta tämän halusin ehdottomasti lukea suomeksi, sillä kirjan suomennuksessa oli otettu huomioon Suomen käytännöt ja lait.

Suomentaja kommentoi näitä pitkin kirjaa, kertoo mitkä asiat eivät päde Suomessa ja vastaavasti antaa vinkkejä siihen, mistä aiheesta saa ajantasalla olevaa tietoa suomeksi. Suosittelen siis ehdottomasti nimenomaan tämän kirjan suomennusta.

Lue myös: Näin helppoa on alkaa sijoittaa vaikka heti

Tässä kirjassa on ollut hyvää nimenomaan se, kuinka se opastaa lukijansa ajattelemaan talouttaan ja ennen kaikkea omaa hyvinvointiaan uudella tavalla.

Se ei keskity vain rahaan, sillä eihän raha itsessään tee onnelliseksi, vaan yhdistää mielen hyvinvoinnin taloudelliseen turvaan, jonka tuoma tunne vahvistaa hyvinvointia.

Tämä on helposti ymmärrettäväksi tehty talousopas, joka sopii aivan jokaiselle talouttaan haltuun ottavalle.

Erityistä kirjassa on se, että Tony on sitä kirjoittaessaan käyttänyt hyödyksi kaikkia mahdollisia suhteitaan ja repinyt kirjaan sijoitusvinkkejä ja strategioita sijoitusmaailman tähdiltä ja maailman rikkaimmilta ihmisiltä.

Hänen kysymyksenään heille on ollut, että jos he eivät voisi antaa lapsilleen perinnöksi rahaa, vaan vain parhaat neuvot rahan saamiseen, mitä he kertoisivat. Ihan noin vain näitä ohjeita ei ole irronnut, mutta Tony on saanut niitä silti lypsettyä.

Tämä on ehdottomasti sellainen sekä mielen että talouden hyvinvointia lisäävä opas, jota suosittelen kaikille, jotka eivät halua ensin olla vuosikymmeniä riippuvaisia päivätyöstään ja sitten joutua vielä tuskailemaan eläkkeenkin riittämisen kanssa.

Kuten olen itse kertonut, on sijoittaminen minulle nykyään itsestäänselvyys ja tämä kirja on ollut siksikin erityisen kiinnostava.

*Raha: Peli haltuun – 7 yksinkertaista askelta taloudelliseen vapauteen -kirja löytyy Adlibriksen verkkokaupasta täältä.

Ymmärrä ihoasi: Myyttejä, faktoja ja hyviä neuvoja – Johanna Gillbro

Ymmärrä ihoasi: Myyttejä, faktoja ja hyviä neuvoja – Johanna Gillbro

Tämä ruotsalaiskirjailijan teos ihon hyvinvoinnista on ollut todella kiinnostava. Kirjan kirjoittaja on apteekkari, hän tehnyt tohtorin opintonsa kliinisestä dermatologiasta ja tutkii jatkuvasti ihoon liittyviä asioita, joten kirjassa käydään läpi paljon viimeisintä tutkimustietoa ihosta.

Kirja käy läpi ihon perustoimintoja, mutta selittää niitä kuitenkin varsin kattavasti. Siinä käydään myös läpi, mistä erityyppisistä ainesosista kosmetiikkatuotteen koostumus muodostuu ja millaiset tehoaineet toimivat.

Nämä jutut ovat erityisen kiinnostavia varmasti niille, jotka haluavat oppia ymmärtämään, mitä omat kosmetiikkatuotteet oikeasti sisältävät.

Minulle kirjassa erityisen mielenkiintoista on ollut kaikki tieto ihon bakteereista sekä ruokavalion merkitys ihon hyvinvoinnissa.

Olen vuosia keskittynyt hoitamaan ihoani vain kosmetiikalla, mutta kokonaisvaltaisempi hoito kiinnostaa minua nykyään enemmän ja ennemmän. Tämä kirja onkin antanut siihen loistavaa lisätietoa.

Tämän kirjan vaarana on toki se, että joku lukee tätä hyvin mustavalkoisesti. Kirjassa esimerkiksi todetaan, ettei missään ole todistettu, että seerumi olisi tehokkaampi kuin voide, mikä pitää täysin tietysti paikkansa.

Seerumi ei tietenkään ole automaattisesti enemmän tehoaineita sisältävä kuin voide, mutta hyvin usein se tehdään sellaiseksi ja juuri se on tuotteen idea.

Monista kirjan jutuista voi siis helposti mutkat suoraksi vetämällä tehdä vääränlaisen johtopäätöksen, jos niitä ei lue ajatuksella.

Tällaisista jutuista voi helposti saada ajatuksen, että kaikki seerumit ovat turhia, kun ammattilainen kerran niin sanoi.

Se seerumikin kun voi sisältää joko niitä kirjailijan todella tehokkaiksi nimeämiä ja tutkitusti toimivia ainesosia tai sellaisia aineita, jotka eivät tee tuotteesta erityistä.

Kuten missä tahansa kosmetiikkatuotteessa, tärkeintä on tuotteen sisältö eikä tuotteen nimi.

Tykkään lukea tämän tyyppisiä kirjoja, sillä on mielenkiintoista lukea, mitä asiantuntijat oikeasti ajattelevat.

Kun aloin ensin opiskella kosmetiikkamyyjäksi sekä sittemmin vielä estenomiksi ja opin jatkuvasti jotain uutta, elin tietysti hetken siinä mahtavassa kuplassa, jossa luulin tietäväni kosmetiikan ainesosista kauheasti kaikkea ja jakelin niistä kärkkäästi mielipiteitäni.

Mitä enemmän olen asiaa kuitenkin opiskellut, sitä paremmin tiedän, etteivät asiat ole todellakaan niin mustavalkoisia enkä enää yhtä helposti lähtisi julistamaan tyrmääviä näkemyksiäni yksittäisistä ainesosista, sillä en ole tutkija tai kemisti, joka hahmottaa kokonaisuuden paremmin.

Nykyään keskityn siis mielummin vain poimimaan kiinnostavia ainesosia ja postaamaan niistä.

Suosittelen tätä kirjaa kuitenkin kaikille, joita ihonhoito kiinnostaa ja jotka haluavat laajentaa tietoaan siihen liittyen.

Kirjassa on mukana asiantuntijoita, joista osa myös lähestyy asioita minusta hieman mustavalkoisesti, mutta kirja antaa silti todella paljon hyviä ajatuksia tuumailtaviksi.

*Ymmärrä ihoasi: Myyttejä, faktoja ja hyviä neuvoja -kirja löytyy Adlibriksen verkkokaupasta täältä.

Lisää kirjavinkkejäni voi katsoa tältä sivulta, jonne kokoan lukemiani kirjoja aiheittain.

Adlibris

Mikä kirja teillä on parhaillaan menossa?

2 kommenttia artikkeliin ”3 hyvinvointia lisäävää kirjaa, joita suosittelen kaikille”

    • Tämä löytyy omaltakin lukulistaltani odottamasta. Vaikuttaa tosiaan hyvin kiinnostavalta kirjalta! 🙂

Kommentointi on suljettu.