Näin hoidat ja ehkäiset kasvomaskin käytöstä johtuvia finnejä

*Sis. mainoslinkkejä

Koronan aikaansaamat rajoitukset tarkoittavat, että yhä useamman on täytynyt ottaa kasvomaski osaksi arkeaan, vaikka ei työskentelisikään sairaanhoidon parissa.

Joissakin maissa kasvomaskin käyttöä kodin ulkopuolella liikkuessa on edellytetty jo pitkään, toisissa maissa säädöksiä sen suhteen vasta suunnitellaan. Osassa maista on esimerkiksi ollut maskipakko (tai ainakin vahva suositus sen käytöstä) mm. joukkoliikenteessä ja kaupoissa, joissakin jopa kaikkialla kodin ulkopuolella

Yleisimpien maskien käyttö ei varsinaisesti tuo suojaa kantajalleen koronavirukselta, mutta niiden ajatellaan silti mahdollisesti varsinkin suljetuissa tiloissa tuovan muille edes jonkin verran suojaa maskin kantajan omilta pärskeiltä.

Se, että itse käyttää maskia voi siis auttaa suojaamaan muita ja se, että muut vastavuoroisesti käyttävät maskia voi puolestaan auttaa tuomaan itselleen suojaa. Oli maskin käyttö sitten pakollista tai ei, ovat monet joka tapauksessa ottaneet sen osaksi arkea.

Maskien käyttöön liittyy paljon erilaista huomioitavaa mukaanlukien maskien materiaali enkä ole itse niiden asiantuntija, joten jätän varsinaisten käyttövinkkien jakamisen muille.

Esimerkiksi ekolifestyle-blogia pitävä Roosa Blom julkaisi blogissaan vastikään hyvin kattavan listauksen siitä, mistä kangasmaskeja voi ostaa.

Omaa alaani  puolestaan on enemmän se, kuinka jatkuva kasvomaskin käyttö voi vaikuttaa maskin alla muhivaan ihoon.

Tämä postaus antaakin kattavasti vinkkejä tähän liittyen ja summaa, kuinka kasvomaskin käytön aikaansaamia epäpuhtauksia ja muita iho-ongelmia voi sekä ennaltaehkäistä että hoitaa.

hengityssuojain finnit maskne

Vuoden 2020 uusi iho-ongelma: maskne

Koronaviruksen ja sen myötä käyttöön tulleiden maskien mukana moni on saanut kaverikseen aivan uuden iho-ongelman, joka kulkee englanniksi nimellä maskne. Maskne on lyhenne sanoista mask-introduced acne, eli vapaasti käännettynä maskin aikaansaama akne.

Tosiasiassa kyse ei kuitenkaan ole mistään aivan uudesta jutusta, sillä monella allalla ihmiset ovat jo pitkään käyttäneet hengityssuojaimia ja sen myötä tulleet hyvin tutuiksi masknen kanssa. Nyt se on siis vain koronan vuoksi levinnyt ongelmaksi, jonka olemassaolon aiempaa laajempi ihmisjoukko tiedostaa ja jopa kokee itsekin.

Vaikka kansankielinen maskne onkin uusi trendisana, on ilmiö itsessään jo sen verran vanha, että ihotautilääkäreillä oli sille valmiiksi oma, ihan virallinen nimensä: acne mechanica.

Nimi viittaa tietysti mekaanisen vaikutuksen aikaansaamiin epäpuhtauksiin, jotka aiheutuvat hankauksen, lämmön ja kosteuden yhdessä aikaansaamasta ihoärsytyksestä.

Paitsi että se on vaivannut hengityssuojaimia työn puolesta käyttäviä kasvoilla esiintyvinä epäpuhtauksina, on sama ongelma usein myös urheilijoiden ja sotilaiden riesana kehon eri osissa kuten vaikkapa selässä sekä niillä kasvojen alueilla, joiden alla kypärä hautoo ihoa hikipäässä suorittaessa.

Englanniksi sanaa akne käytetään varsin löyhästi, eli useamman epäpuhtauden syntymisestä voidaan puhua aknena, mutta suomeksi aknella tarkoitetaan ihosairautta, joka on eri asia kuin muutama finni.

Virallisesti akne eroaa siis finneistä siinä, että sen oireita voidaan kyllä helpottaa kosmetiikalla, mutta koska kyseessä on nimenomaan ihosairaus, ei kosmetiikkaa voi mainostaa aknea parantavana.

Finnejä ja muita ”tavallisia” epäpuhtauksia kosmetiikkatuotteilla sen sijaan voidaan kyllä hoitaa ja ennaltaehkäistä.

Masknen kohdalla kyse onkin tyypillisesti vain maskin aikaansaamien olosuhteiden vuoksi syntyneistä finneistä, jotka lähtisivät kyllä tavallisesti pois itsekseen, mikäli maskia ei enää käyttäisi. Näin ollen niitä voidaan myös yrittää hoitaa ja ehkäistä ilman lääkärin apua.

Lue myös: Parhaat The Ordinary -tuotteet epäpuhtaalle iholle

hengityssuojain finnit maskne

Mistä maskne johtuu?

Moni voi ajatella helposti, että tällaisesta aiheesta puhuminenkin on jo aivan triviaalia ja kokee asian vain esteettiseksi ongelmaksi.

Tosiasiassa ihon muhiminen kasvomaskin alla voi aiheuttaa muitakin kuin vain esteettisiä ongelmia, sillä iholla on valtava tehtävä toimia kehon ensisijaisena suojana baktereja, viruksia, sieniä ja muita haitallisia mikrobeja vastaan. Jos ihon suojamuuri heikkenee, päästää se helpommin lävitseen ei-toivottuja vieraita, minkä jälkeen ongelmat voivat alkaa.

Kasvomaskin alla syntyvät epäpuhtaudet ovatkin monen osatekijän summa, joista yksi on tosiaan maskin jatkuva ihoa vasten hankautuminen. Tämä vaurioittaa ihoa ja sen suojamuuria, vaikka sitä ei paljain silmin välttämättä näkisikään.

Kun tähän vielä yhdistää sen, että hengitysilma luo maskin alla hautuvalle iholle lämpimät ja kosteat olosuhteet, jossa hiki ja tali muhivat mielellään ja bakteerit sekä muut mikrobit lisääntyvät hyvin, ei ole ihme, että iho muuttuu helpommin läpäiseväksi ja iholla muhivat epäpuhtaudet saavat ihohuokoset tukkeutumaan ja jopa tulehtumaan – onhan maskit nimenomaan tehty olemaan okklusiivisia, eli ehkäisemään maskin alta tulevien pisaroiden leviämistä.

Varsinkin lämpinimä kuukausina tilanne on helposti vieläkin pahempi, kun hikoilu on tavallista runsaampaa.

Oman osansa soppaan voi tuoda myös stressi, joka tunnetusti saa muutenkin monen ihon kukkimaan ja josta moni varmasti kärsii ainakin aika-ajoin maailman tilanteen ollessa mikä on.

Jos iholla myös on jo lähtökohtaisesti taipumusta rasvoittumiseen ja epäpuhtauksiin, pahenee tilanne tavallisesti maskia käyttäessä.

Lue myös: 7 vinkkiä finnien ja epäpuhtaan ihon hoitoon

akne hengityssuoja

Millaisella ihonhoidolla masknea voi ehkäistä?

Paitsi että säännöllistä pesua vaativat kankaiset maskit, vaatii sitä myös niiden alla hautuva iho, eli epäpuhtauksien ehkäisyssä ihonhoidolla on hyvin tärkeä rooli.

Ihon säännöllinen puhdistus auttaa pesemään pois ylimääräiset, maskin alla iholla muhineet epäpuhtaudet, hien, liiallisen ja kuolleen ihosolukon, jotka voivat ärsyttää ihoa.

Ihonpuhdistusta ei kuitenkaan kannata vetää överiksi, sillä liiallinen ihon puhdistus kuivattaa ihoa, mikä puolestaan heikentää ihon suojamuuria ja voi jälleen saada ihon alttiiksi ärsyyntymiselle.

Esimerkiksi L’Oréal on kertonut huomanneensa, että ihoa syväpuhdistavien tuotteiden myynti on kuulemma noussut koronan aikaan.

Hellävarainen kaksoispuhdistus on hyvä ratkaisu ja sopii iholle hyvin, sillä se poistaa iholla muhineet öljyliukoiset ja vesiliukoiset epäpuhtaudet.

Jos haluaa pelata varman päälle, ovat ihonpuhdistustuotteet, jotka eivät sisällä Sodium Lauryl Sulfatea (SLS) usein hyvä vaihtoehto, sillä ainesosa saattaa kuivattaa ihoa. Se, ettei tuote sisällä sitä ei automaattisesti kuitenkaan tee siitä iholle hellävaraista, mutta usein sen jättäminen pois ihonpuhdistustuotteista voi auttaa. On myös hyvä huolehtia, että iho on puhdistettu ennen kuin sen pälle asettaa maskin.

Kokeile esimerkiksi näitä puhdistustuotteita:

Misellivesi ja erityisesti korealainen puhdistusvesi, joka on tehty ihon puhdistamisen lisäksi nimenomaan myös hoitamaan ihoa, voi olla hyvä vaihtoehto ihon pyyhintään ennen ja jälkeen maskin käytön. Ne poistavat ihon pinnalta kaiken maskin alla muhineen, mutta eivät silti kuivata ihoa – ainakaan, jos tuotteen valitsee oikein.

Kokeile esimerkiksi näitä tuotteita:

Jos maskin alla olevalle iholle tulee helposti epäpuhtauksia, voi iholla käyttää kerran pari viikossa myös puhdistavia naamioita. Esimerkiksi The Ordinary Salicylic Acid 2% Masque -naamio voi sopia hyvin, sillä se sisältää sekä ihohuokosten tukkeutumista ehkäisevää salisyylihappoa että liiallista talia imevää salia ja epäpuhtauksia sitovaa hiiltä.

*Osta The Ordinary Salicylic Acid 2% Masque Elevenin verkkokaupasta

kankainen hengityssuoja finnit

Tehosta ihonhoitoa hellällä kuorinnalla

Ihon tukkeutumista voi myös ehkäistä ihon hellävaraisella kuorinnalla, mutta tässäkin yhteydessä avainsana on nimenomaan hellävaraisuus.

Jos iho sallii, voi sillä käyttää muutamia kertoja viikossa AHA-happoja sisältäviä tuotteita, jotka kuorivat ihoa hellästi.

Päivittäinen kuorinta on monille kuitenkin turhaa ja jopa vain huonontaa ihon tilannetta, sillä liiallinen kuorinta heikentää ihon kykyä pidättää kosteutta ja saa ihon jälleen vain kuivumaan lisää sekä tekee ihosta läpäisevämmän ja siten alttiimman ärsytykselle.

Itse jättäisin varsinkin maskia käyttäessä väliin kaikki kuorintatuotteet, jotka kuorivat ihoa mekaanisen hankauksen vaikutuksesta.

Hellävaraiseen ihon kuorintaan voi käyttää esimerkiksi näitä tuotteita:

Oma suosikkini hyvään ihonpuhdistukseen on ollut FOREO LUNA -kasvoharja, joka puhdistaa ihon tehokkaasti eikä varsinaisesti kuori ihoa, mutta sitä päivittäin käyttäessä erilliset kuorintatuotteet ovat monille aivan turhia.

Tästä aiemmasta postauksestani voi lukea lisää FOREO-kasvoharjoista.

hengityssuojain finnit maskne

Millaisia ihonhoitotuotteita kasvomaskin alla kannattaa käyttää?

Masknen ehkäisyssä voi myös olla hyvin ratkaisevaa, millaisia tuotteita maskin alla käyttää. Koska ongelmana on jo itsessään, että okklusiivinen maski antaa kaiken muhia allaan, ei iholla ole kannattavaa käyttää raskaita voiteita tai öljyjä, jotka myös ovat okklusiivisia.

Optimaalisinta olisikin valita maskin alle vain kevyt, vesipohjainen kosteusvoide, joka tuo iholle kosteutta, mutta ei lisää okklusiivista vaikutusta.

Helposti voisi ajatella, että eikai iholle nyt enää tarvitse lisää kosteutta laittaa, jos liiallinen kosteus maskin alla on jo ihon ongelma. Ohut kosteusvoide voi kuitenkin auttaa tilannetta, sillä sen käyttö voi myös auttaa tuomaan iholle kevyttä suojaa maskin hankaukselta.

Kevyt kosteusvoide voi myös sisältää ihoa hoitavia ja rauhoittavia ainesosia. Esimerkiksi aiemmin kehumani La Roche-Posay Effaclar (K) -kosteusvoide sisältää ainesosia, jotka auttavat imemään iholta liiallista talia ja ehkäisemään ihohuokosten tukkeutumista.

Paras ratkaisu ei siis välttämättä ole olla käyttämättä maskin alla mitään, vaan kevyistä, omalle iholle sopivista tuotteista voi olla hyötyä.

On kuitenkin todella tärkeää huomioida, että maskin aikaansaama okklusiivinen vaikutus voi myös tehostaa sen alla käytettyjen kosmetiikkatuotteiden ainesosien imeytymistä iholle. Tämä ei välttämättä ole hyvä asia, sillä jotkut aktiiviaineet voivat suunniteltua paremmin imeytyessään ärsyttää ihoa.

Tehokkaita aktiiveja kannattaa siis käyttää mieluummin vain iltaisin ja päivällä maskin alla ihonhoito on hyvä pitää varsin yksinkertaisena.

Hyvä voide maskin alle voisi olla esimerkiksi apteekeissa myytävä vesipohjainen Humektan, joka on sekä kosteuttava että antimikrobinen, kevyt emulsio.

*Osta Humektan-perusvoide Apteekkituotteet.fi-sivustolta.

Hengityssuojat maskne

Kasvomaski ja ihottuma

Kaikilla maskin käyttö ei tietenkään välttämättä aiheuta mitään ongelmia, mutta epäpuhtauksien lisäksi toinen hyvin yleinen ongelma on ihoärsytys ja ihottuma, jotka syntyvät samoista syistä kuin epäpuhtaudetkin, eli hien ja kosteuden hautuessa maskin alla.

Myös tällaisissa tapauksissa ihon hellävarainen puhdistus on tärkeää aivan kuten kevyiden ihonhoitotuotteiden käyttö maskin alla. Jos ihon kunto sallii, voi ihoa myös hoitaa erilaisilla rauhoittavilla seerumeilla ja käyttää esimerkiksi rauhoittavaa naamiota päivän päätteeksi.

On kuitenkin hyvä huomioida, että jos ihon suojamuuri on heikentynyt, voivat tavalliset kosteuttavatkin ihonhoitotuotteet saada iholla aikaan kihelmöintiä ja jopa kirvelyä. Aiheesta voi lukea lisää tästä aiemmasta postauksestani.

Yksi mielenkiintoinen vinkki, jota en ole itse kokeillut, mutta joka toisaalta voisi loogisesti tuoda avun, ovat vaippaihottumaan tehdyt voiteet, sillä teoriassa ne on kehitetty juuri samanlaisen ongelman hoitoon. Myös vauvan herkän ihon vaippaihottuma on nimenomaan ihoärsytystä, joka syntyy ihon hautuessa lämpimässä ja kosteissa oloissa.

Ihottuman lisäksi maskin käyttö voi lisätä myös suunympärysihottuman ja rosacean oireita, jotka puolestaan vaativat omanlaistaan hoitoa.

Myös hyvästä maskihygieniasta huolehtiminen voi tuoda ison avun, eli että maskia vaihtaa riittävän usein ja että sitä pesee sopivilla tuotteilla. Näistä löytyy lisää tietoa hieman alempaa.

Lue myös: Cica-voiteet – ärtyneen ihon pelastaja?

hengityssuojain ihoongelmat

Millainen kasvomaski on iholle paras?

Ohuet maskit olisivat tietysti ihon kannalta parhaita, sillä hengitysilma läpäisee ne helpommin, eikä iholle siksi synny maskin alle niin kosteita ja lämpiä olosuhteita, mutta itse koronaviruksen ehkäisyssä ne eivät ole parhaita ja juuri tuon ehkäisyn vuoksi maskeja tietysti käytetäänkin.

Maskit, jotka ovat tiiviimpiä tai jopa monikerroksisia tuovat siis tartuntojen ehkäisyn kannalta paremman suojan, mutta voivat samalla olla ihon kannalta myös hankalampia.

Uudelleenkäytettävien maskien suositellaan olevan tehty tiiviisti kudotusta kankaasta ja mielellään ainakin kaksikerroksisia. Uudelleenkäytettäviä maskeja tehdäänkin erilaisista materiaaleista, joista voisi toki listata ihon kannalta parhaita, mutta mielestäni se ei ole tässä yhteydessä olennaisinta.

Sitä olennaisempaa on tuoreimpiin tutkimustietoihin pohjautuva fakta siitä, millaiset materiaalit ovat paras suoja koronan tartunnan ehkäisyssä. (Itse en ole tämän aiheen asiantuntija, joten jätän siitä kirjoittamisen muille.)

Vasta tämän jälkeen tulee mielestäni se, kuinka ne sopivat iholle.

Yleisenä ajatuksena voi ihon kannalta kuitenkin pitää sitä, että pehmeät ja joustavammat kankaat voivat tuntua käytössä mukavammilta eivätkä ne välttämättä hankaa ihoa niin pahasti. Maskin kuuluisikin istua hyvin, muta ei silti olla liian tiukka.

Jos maski ei istu hyvin ja sitä joutuu kokoajan säätämään, on se tietysti haitallista paitsi suojan kannalta, sillä maskiin ei tulisi koskea sen ollessa kasvoilla, mutta samalla myös ihon hankaamisen kannalta.

Lue myös: Finnejä selässä ja rinnassa? Tämä tuote auttaa

hengityssuojain finnit maskne

Kiinnitä huomiota kasvomaskin pesuun

Uudelleen käytettävä kasvomaski voi myös olla hyvä pestä ennen ensimmäistä käyttökertaa, jotta mahdolliset ylimääräiset kankaan kemikaalit saadaan pois ja sen myötä riskiä ihoärsytykseen voidaan vähentää.

Jos käytössä on uudelleenkäytettävä maski, on paitsi tartuntojen ehkäisyn, mutta myös ihon kannalta tärkeää pestä sitä säännöllisesti, eli jokaisen käyttökerran jälkeen, jotta hiki, kuollut ihosolukko, tali ja mikrobit saadaan maskista pois.

Näin ollen onkin siis tärkeää huolehtia, että käytössä on riittävästi maskeja, jotta niiden välillä voi vaihdella. Maskia voi näin vaihtaa vaikka parin tunnin välein, mikä voi ehkäistä iho-ongelmien syntymistä.

Paras ohje, jonka kuulin oli, että suhtaudu kasvomaskiin kuin alusvaatteisiisi: harva haluaa alusvaatteet riisuttuaan heittää ne uudelleen päälleen likaisina ilman pesua.

Koska maskien kohdalla kyse on kankaasta, jota käytetään vasten herkkää kasvojen ihoa, on hyvä kiinnittää huomiota myös siihen, millaisella pesuaineella maskia pesee. Pesuaine kannattaa siis valita herkälle iholle sopivaksi, eli esimerkiksi välttää hajusteita.

Lue myös: Mitä eroa on hajusteallergialla ja hajusteherkkyydellä?

Hengityssuojain akne

Kuinka masknea voi hoitaa?

Jos kasvomaskin käyttö on jo ehtinyt saamaan ihon hankalaan tilaan, voi yllä olleiden apukeinojen lisäksi käyttöön ottaa myös muita tehoaineita, jotka auttavat hoitamaan iholla jo olevia epäpuhtauksia ja ehkäisemään uusien syntymistä.

Ihotautilääkärien yleisesti suosittelema ainesosa on bentsoyyliperoksidi, joka auttaa tehostamaan ihon uudistumista. Ainesosa ei ole EU:ssa kosmetiikan ainesosa, vaan se lasketaan lääkkeeksi, mutta sitä sisältäviä tuotteita saa apteekista reseptivapaasti.

Tarkempaa tietoa bentsoyyliperoksidista epäpuhtauksien hoidossa voi lukea tästä aiemmasta postauksestani.

Kokeile esimerkiksi näitä tuotteita:

Bentsoyyliperoksidia sisältäviä tuotteita käyttäessä kannattaa kuitenkin huomioida, että ne voivat värjätä kankaita, eli jos niitä käyttää kangasmaskin alla, voi maski värjääntyä.

Näidenkin kohdalla kannattaa myös muistaa, että ihoa kuorivat ja ihon uudistumista tehostavat tuotteet voivat saada ihon ärtymään ja ärtynyt, helposti läpäisevä iho on jälleen huono juttu maskin alla muhiessa.

Miedompia vaihtoehtoja voivat olla salisyylihappoa sisältävät tuotteet, jotka kuorivat ihoa hellästi ja auttavat ehkäisemään ihohuokosten tukkeutumista.

Kokeile esimerkiksi näitä tuotteita:

Salisyylihappoa sisältäviä tuotteita ei myöskään kannata käyttää maskin alla, vaan silloin, kun maski ei ole käytössä, sillä maski voi tosiaan tehostaa tuotteiden imeytymistä liikaa ja jälleen saada aikaan ihoärsytystä.

Maskin kanssa parasta voikin siis olla yksittäisten näppyjen tehohoito. Oma ylivoimainen suosikkini ovat finnitarrat, sillä ne karkoittavat finnit jopa yhdessä tai kahdessa yössä ja joita voi pitää myös maskin alla prosessia nopeuttamassa.

Finnin päälle asetettava finnitarra imee finnistä talin ja kosteuden kuten rakkolaasti imee rakosta vedet, eli sen kanssa iholle ei imeytetä mitään. (Joissakin finnitarroissa voi tosin olla mukana myös salisyylihappoa kuorimassa ihoa hellästi.)

Mahtavaa on myös se, että toisin kuin täsmähoidot, eivät finnitarrat kuitenkaan kuivata ihoa samalla tavalla, eli finni vain katoaa niiden kanssa ilman, että iho rikkoutuu.

Kokeile esimerkiksi Holika Holika AC MILD Yellow Spot Patch -finnitarroja *Elevenin verkkokaupasta.

hengityssuojain ihoongelmat

Meikkivoide ja kasvomaski ovat huono pari

Koronavirus on saanut ihmiset satsaamaan aiempaa enemmän ihonhoitoon, sillä ihonhoitoa pidetään paitsi hemmotteluna, mutta maskista johtuvien epäpuhtauksien vuoksi myös tarpeellisena. Moni ihonhoidon yritys onkin jopa kasvanut koronan aikana.

Meikkien kanssa tilanne on sen sijaan ollut toinen, sillä monet ovat olleet käyttämättä meikkiä etätyön vuoksi eikä meikki myöskään sovi yhteen kasvomaskin kanssa.

Paitsi että kasvomaski ensinnäkin helposti sotkee meikkipohjan, laajan ihoalueen peittämisen vuoksi se tekee sen usein jopa tarpeettomaksi.

Toisaalta maskin käyttö kuitenkin saa yhä useamman satsaamaan aiempaa enemmän silmämeikkiin, eli ripsivärille, luomiväreille ja kulmatuotteille voi olla jopa enemmän kysyntää maskiaikaan. Silmämeikkitrendi näkyy meikkivaikuttajien parissa selkeästi ja moni keskittyy YouTubessa nimenomaan esittelemään maskin pariksi hyvin sopivia silmämeikkejä.

Toiset saattavat paheksua sitä, että koronan aikaan joku viitsii kantaa huolta meikistään, mutta varsinkin monille naisille meikki on osa omaa rutiinia ja haastavien aikojen keskellä se, että voi pitää kiinni omista rutiineistaan tuo usein turvallisuuden tunnetta.

Ketään ei siis kannata paheksua siksi, että hän haluaa käyttää kasvomaskin kanssa meikkiä.

Hengityksestä kostean ja lämpimän maskin alla muhiva ja ihoa vasten hankautuva meikkivoide voi kuitenkin olla iholle todella ongelmallinen juttu ja saada ihon ärtymään tai jopa tukkeutumaan.

Jos käytössä on uudelleenkäytettävä maski, voi meikkivoide tietysti myös saada sen tahriintumaan pahastikin.

Optimaalisin ratkaisu olisikin jättää meikkipohja suosiolla pois maskin alta, mikä voi toki tuntua ahdistavalta monista, joilla on jo muutenkin ollut iho-ongelmia ja jotka ottavat välillä maskin syystä tai toisesta pois kasvoilta.

Maskin alla voi siis halutessaan yrittää ainakin käyttää meikkivoidetta, mutta meikkipohja kannattaa yrittää pitää mahdollisimman kevyenä.

Lue myös: Paras tehoaine finneille – tämän nimeen asiantuntijat vannovat

hengityssuojain finnit maskne

Kasvomaskin alla muhiva parta

Myös kasvomaskin alla muhiva parta voi aiheuttaa ongelmia, sillä se ja parran alla oleva iho ovat kostean ja lämpimän hengitysilman sekä hikoilun vuoksi erityisen otollisia paikkoja ihoa ärsyttäville mikrobeille.

(Ilmeisesti ”kunnollisen” N95-hengityssuojaimen kanssa ei kuitenkaan saa edes pitää partaa.)

Parta ja sen alla muhiva iho kannattaisikin yrittää maskin käytön jälkeen pestä hellävaraisesti. Parran kannattaa kuitenkin antaa kuivua hyvin ennen kuin maskin asettaa uudelleen paikoilleen.

Jos parta ei ole kovin pitkä, voi iholla käyttää välillä esimerkiksi AHA-happoja sisältävää, hellästi kuorivaa kasvovettä, joka sekä kuorii ihoa hellästi että myös kosteuttaa ihoa. Tällainen on mm. The Ordinary Glycolic Acid 7% Toning Solution, jota voi *ostaa Elevenin verkkokaupasta.

***

Vaikka kasvomaski voi siis saada aikaan ikäviäkin iho-oreita, on sen käyttö silti suositeltavaa tietyissä tilanteissa. Näin omalla toiminnalla voidaan käyttäytyä kunnioittavasti muita kohtaan ja mahdollisesti ehkäistä (tietämättään) levittämästä virusta.

Jos maski saa aikaan iho-ongelmia, voi ainakin lohduttautua sillä, että niihin löytyy sentään usein ratkaisu kosmetiikan tai lääkkeiden puolelta, kun taas koronavirus voi pahimmillaan olla jopa hyvin kohtalokas. Tilanteessa ei siis auta kuin priorisoida.

Veikkaan, että jo ihan lähitulevaisuudessa tullaan varmasti näkemään yhä enemmän maskeja, joilla lupaillaan olevan ihonhoidollisia ja epäpuhtauksia ehkäiseviä vaikutuksia.  Toistaiseksi olen ainakin bongannut esimerkiksi kuparia hyödyntäviä kangasmaskeja, joiden antibakteeristen ominaisuuksien lupaillaan kestävän jopa 60 pesukertaa.

Toki tuotekehittelyssä on huomioitava myös, että näiden maskeissa käytettyjen ainesosien on oltava turvallisia myös hengitettyinä ja syötynä.

Itseasiassa suosittuna Dr. Pimple Popperina tunnettu ihotautilääkäri jakoi vastikään TikTokissa oman vinkkinsä maskin käytön aikaansaamien epäpuhtauksien ehkäisyyn ja neuvoi suihkuttamaan salisyylihappoa sisältävää (vartalolle tarkoitettua) suihketta maskin sisäpuolelle ja antamalla sen sitten kuivua hetken.

Joku maskeista enemmän tietävä kuitenkin kommentoi, että (kertakäyttöisen) maskin kastelu suihkeella voisi jopa vaikuttaa heikentävästi sen kykyyn tuoda suojaa vielä kuivumisen jälkeenkin.

Mielestäni salisyylihapon hengittely maskista ei muutenkaan vaikuta järin järkevältä ja se kuulostaa jopa haitalliselta, joten kehotan tekemään kattavaa selvitystyötä ennenkuin maskiaan käsittelee salisyylihappoa tai mitään muutakaan ainesosaa sisältävillä tuotteilla.

Jotkut myös ehdottivat, että suihketta voisi suihkuttaa kasvoille, mutta en missään tapauksessa suosittele tätä, sillä tällöin riskinä on salisyylihapon joutuminen silmään, mikä ei todellakaan ole hyvästä. Tämän vuoksi salisyylihappoa sisältäviä suihkeita ei edes tehdä kuin vartalolle.

Toisaalta EU:ssa salisyylihappoa sisältäviä kosmeettisia suihkeita (joissa salisyylihappo olisi vaikuttavana aineena eikä vain matalana pitoisuutena säilöntäaineen roolissa) ei taida ylipäätään saada edes olla myynnissä juuri siksi, että ne voivat olla hengitettyinä tai kontrolloimattomasti kasvoille suihkuteltuna haitallisia.

Niin tai näin, niin kauan kuin maskit ovat osa ihmisten arkea, tulevat kosmetiikkateollisuus ja meikkitrendit epäilemättä pyörimään niiden ympärillä.

Lue myös: Ruusunmarjaöljy pelastaa epäpuhtaan ja ikääntyneen ihon

hengityssuojain finnit maskne

Onko teillä kokemuksia maskin aikaansaamista iho-ongelmista?

Kuvat: Pixabay, Pexels ja Unsplash

4 kommenttia artikkeliin ”Näin hoidat ja ehkäiset kasvomaskin käytöstä johtuvia finnejä”

  1. Olen terveydenhoitoalalla ja joudun pitämään suu-nenäsuojia töissä jatkuvasti, jossain vaiheessa huomasin, että poskipäähän (aina samaan kohtaan ja vain toiselle puolelle) siihen kohtaan mihin maskin yläreuna koskettaa, tuli sillointällöin ihan paiseen tyyppinen kraateri, ja se nousi tunneissa työpäivän aikana. Meikkivoiteen pois jättäminen ja ilmastoinnin parantuminen töissä ilmeisesti vaikuttivat siihen, että ”paisetta” ei ole enää poskeen noussut.

  2. Olen sosiaalialalla töissä ja olen käyttänyt päivittäin kasvomaskia maaliskuusta alkaen. Laitan maskin vasta töissä. Käytän edelleen samanlaista meikkipohjaa, meikkejä ja puhdistusmetodia kuin ennenkin ja muutaman asian olen huomannut. Ihoni ei oireile millään tavalla, mutta ripsivärit on ongelma. Mikään ei pysy. Joudun käyttämään silmälaseja töissä vaativan työn vuoksi ja ilmeisesti hengittelen lämpöä ripsiin päin ja siksi ripsiväri ei pysy. Käytän aina lämpimällä vedellä poistettavia, mutta siitä huolimatta kaikki karisee pois. TonyMolyn tuotteet, Fiberwig (se ei edes kunnolla tartu ripsiin), Clinique ym on kokeiltu. Tosi turhauttavaa. Kasvoja ei kannata paksulti meikata, koska meikit jää suurelta osin siihen maskiin. Enkä myöskään käytä luomivärejä, koska jos ripsivärin kanssa on ongelmia niin enpä usko että myöskään luomivärit tai rajaukset silmissäni pysyvät. Kulmavärit pysyvät joten kuten. Myös kuminauhaiset korvalenkit saattavat hiertää korvia. Naama punoittaa rumasti maskin poiston jälkeen.

  3. Maskien sinisen väriaineen sanotaan olevan joillekin ihottumaa, punoitusta, turvotusta aiheuttava. Kun vaihtaneet täysin valkoisiin (kalliimpi materiaali) niin ongelma poistunut.

  4. Hoitajana joudun käyttämään maskia koko työpäivän.. koko ajan naamaa pistelee ja polttelee. Iho maskin alla on punainen ja kuumottava. Kevyttä meikkivoidetta käytän alla kun en halua ilman meikkiä olla mutta meneehän se ihan suttuiseksi maskin alla ja kostuu ja muhii oikein. Työpäivän jälkeen on kyllä naamassa niin ällö olo että haluaa äkkiä pestä meikit pois.

Kommentointi on suljettu.