Minimalistiset hamam-pyyhkeet

Siitä on varmaan jo parisen vuotta, kun aloin bongailla kätevältä vaikuttaneita turkkilaisia hamam-pyyhkeitä somesta. Moni kertoi hankkineensa sellaiset ja olevansa niihin todella tyytyväinen, joten kiinnostuin sen myötä niistä kovasti ja totesin miehellenikin, että sellaiset meidänkin pitäisi hankkia.

Koska vanhoissa pyyhkeissämme ei kuitenkaan ollut mitään vikaa päätimme, että hamam-pyyhkeet voitaisiin hankkia sitten, kun nykyiset pyyhkeemme alkavat olla aikansa eläneitä. Meillä oli kotona viisi isoa pyyhettä, joista yksi oli miehen salipyyhe ja muuten meillä molemmilla oli käytössä kaksi pyyhettä, joiden välillä olimme teoreettisella tasolla alunperin ajatelleet vuorottelevamme, eli kun yksi pyyhe olisi pesussa, olisi toinen käytössä.

Lue myös: ”Miksi ihmeessä luovut hyvistä tavaroista?”

Hamam-pyyhkeet kokemuksia Ostolakossa Virve Fredman

Käytännössä tällaista vuorottelua ei koskaan tapahtunut ja kaksi pyyhettä seisoivat viimeisen vuoden laatikossa käyttämättöminä. Kun oli aika pestä käytössä olevat pyyhkeet, ne heitettiin suoraan  koneeseen, josta ne tulivat ulos pestyinä ja kuivattuina, minkä jälkeen ne palautuivat paikoilleen pyyhekoukkuihin.

Oma aktiivikäytössä ollut pyyhkeeni oli 4,5 vuotta sitten Hemtexistä ostettu Hotel Selection -kokoelman pyyhe ja niin laadukasta tekoa, ettei edes neljän vuoden jatkuva käyttö ja pesu saanut sitä näyttämään kulahtaneelta.

Nyt kun puheeksi oli kuitenkin tullut tavaroista luopuminen ja reppu selässä Aasiaan lähtö päätimme, että hankimme meille hamam-pyyhkeet siitä huolimatta, että vanhat pyyhkeemme olivat edelleen hyvässä kunnossa. Koska ne kerran olivat niin hyvässä kunnossa, voisi jollakin muulla sitäpaitsi olla niille edelleen käyttöä, joten lumpuiksi ne eivät sentään päätyisi.

Lue myös: Näin tavaroista luopuminen on hyödyttänyt minua

Hamam-pyyhkeet kokemuksia Ostolakossa Virve Fredman

Mikä on hamam-pyyhe?

Hamam-pyyhkeet ovat ohuita, turkkilaisia pyyhkeitä, jotka on (tavallisesti ainakin) käsin kudottu puuvillasta. Hamam-pyyhkeet voidaan kutoa myös koneella tehtaissa ja ilmeisesti käsinkudotun ja koneella kudotun pyyhkeen eron näkee pyyhkeen reunasta, joka on koneella tehtaassa kudotussa ”tasalaatuisempi”. (Tästä ja pyyhkeiden valmistuksesta voi lukea lisää So Pretty -verkkokaupan sivuilta täältä.)

Hamam-pyyhkeistä tekee erityistä se, että ne ovat ohuita ja kevyitä, mutta silti imukykyisiä. Erinomaista niissä on lisäksi se, että ne kuivuvat nopeasti.

Paitsi että hamam-pyyhkeitä voi käyttää tavallisen pyyhkeen tapaan, sopivat ne käytettäväksi myös vilttinä tai asusteena. Hamam-pyyhkeen voi kietoa kaulaan huivin tavoin, heittää harteille lämmikkeeksi tai vaikka vetäistä päälleen torkkupeitoksi.

Lue myös: Tee kodistasi helpommin siivottava näillä minimalistin vinkeillä

Hamam-pyyhkeet kokemuksia Ostolakossa Virve Fredman

Noiden kaikkien ominaisuuksien ansiosta hamam-pyyhkeet tuntuivat siis todella hyvältä ratkaisulta meille, jotka suunnittelimme maailmalle lähtöä. Kun varsinkin itse vielä olen lähdössä jo syyskuussa kuukaudeksi Pariisiin ja majoittumassa yksityisessä majoituksessa, tuntui hyvältä idealta hankkia hamam-pyyhkeet jo nyt eikä vasta ennen varsinaista maailmalle lähtöä jotta voimme olla kokeilun kautta varmoja, että ne ovat sellaisia, että haluamme kantaa niitä maailmalla mukanamme.

Kun aloin etsiä hamam-pyyhkeitä totesin, että Suomessa on niitä todella paljon parempi valikoima. Sain valtavasti suosituksia eri myyjistä, mutta meillä täällä Ruotsissa pyyhkeitä oli vähän hankalammin saatavilla. Lopulta löysin yhden hyvältä vaikuttavan verkkokaupan ja tilasin omat hamam-pyyhkeemme sieltä.

Lue myös: Parhaat kosmetiikan monitoimituotteet – 3 suosikkiani

Hamam-pyyhkeet kokemuksia Ostolakossa Virve Fredman

Päädyin itse ihan vähän liian isoihin pyyhkeisiin suppean tarjonnan vuoksi, mutta loppujen lopuksi olen hankittuihin pyyhkeisiin ihan tyytyväinen. Kun omaisuutta pakkaa 30 litran rinkkaan, saisi kaikki mielellään olla mahdollisimman pientä ja kompaktia, mutta pyyhkeiden monipuolisuuden vuoksi voin olla valmis vähän tinkimään siitä.

Hamam-pyyhkeelläni on painoa noin 250 grammaa ja vaikka minua houkuttelikin ajatus vielä hamam-pyyhettäkin kompaktimmasta mikrokuitupyyhkeestä, jollaisia monet reppureissaajat suosivat, voitti ajatus mikromuovittomasta hamam-pyyhkeestä siitä huolimatta, että se vei hieman enemmän tilaa ja painoi enemmän. Olihan se kuitenkin monikäyttöisempi.

Lue myös: 5 tapaa kokeilla minimalismia

Hamam-pyyhkeet kokemuksia Ostolakossa Virve Fredman

Toisaalta olen myös hieman miettinyt pyyhkeiden monipuolisuutta ihan käytännössä. Toki pyyhe sopii moneen, mutta jos matkalaisella ei ole käytössä pesukonetta, ei sitä ehkä halua oikeasti käyttää kaikkeen mahdolliseen. Itse en esimerkiksi haluaisi ensin käyttää samaa pyyhettä vilttinä rannalla tai nurmikolla ja sen jälkeen illalla kuivata itseäni siihen suihkun jälkeen.

Voisin toki ottaa suihkupyyhkeenä jo käyttämäni pyyhkeen matkustaessa kaulaan huiviksi ja torkkupeitoksi, mutta sen jälkeen, kun olen kietoutunut siihen vaikkapa bussissa tai lentokoneessa en enää haluaisi käyttää sitä suihkun jälkeen itseni kuivaamiseen ilman, että olen pessyt sitä ensin. Pyyhe on siis teoriassa monikäyttöinen, mutta se, kuinka monikäyttöinen se käytännössä sitten on riippuu täysin siitä, kuinka paljon sitä on mahdollista päästä pesemään.

Lue myös: Minimalismin 11 positiivista vaikutusta elämässäni

Hamam-pyyhkeet kokemuksia Ostolakossa Virve Fredman

Hamam-pyyhkeet ovat nyt olleet meillä käytössä joitakin viikkoa ja tykästyimme niihin oikeastaan välittömästi. Meillä mies on kokenut tavalliset pyyhkeet välillä hieman ongelmallisiksi, sillä ne jäävät hänen jäljiltään (minusta rehellisesti sanottuna jopa oudon) märiksi ja koska kylpyhuoneessamme ei ole erityisen hyvä ilmanvaihto, kestää tavallisten pyyhkeiden kuivuminen hänen käyttönsä jäljiltä kauan.

Hamam-pyyhkeet sen sijaan kuivuvat melko nopeasti, mikä on erityisesti matkustaessa tietysti kätevää, kun pyyhkeen voi melko nopeasti rullata reppuun ilman, että siinä muhii kosteutta.

Lue myös: Minimalismi toi helpotusta matkastressiin ja pakkaamiseen

Hamam-pyyhkeet kokemuksia Ostolakossa Virve Fredman

Olemme molemmat kokeneet, että pyyhkeet imevät hyvin kosteuden ja ainoa asia, mihin mies on kommentoinut negatiivisesti on, ettei pyyhe kuivaa hänen hiuksiaan tarpeeksi. Minulla on pitkä ja melko paksu tukka, joten en ole edes yrittänyt kietoa sitä hamam-pyyhkeeseen, mutta miehellä on lyhyt, joskin varsin tuuhea tukka, jonka hän mielellään hankaa pyyhkeellä suihkun jälkeen melko kuivaksi. Hamam-pyyhe ei siis ole riittänyt kuivaamaan tukkaa ihan yhtä hyvin kuin tavallinen pyyhe. Miehen varsin karvaiset ja sen myötä vettä reippaasti keräävät kintut pyyhe kyllä on kuivannut hyvin.

Mietin etukäteen, mitä mahtaisin tykätä pyyhkeen ohuudesta, sillä minusta yksi parhaita juttuja on nimenomaan saada suihkun jälkeen kietoa ympärilleen muhkea pyyhe ja oma Hemtexin hotellilinjan pyyhkeeni on ollut juuri sellainen . Loppujen lopuksi ohut hamam-pyyhke on kuitenkin tuntunut hyvältä kaikessa keveydessään.

Ainoa juttu, jonka itse koin omassa pyyhkeessäni turhaksi olivat pyyhkeen päissä olevat hapsut, joten leikkasin ne pois. Mies kuitenkin  jätti ne vielä omaan pyyhkeeseensä.

Lue myös: Viimeisin päähänpisto – Omaisuus reppuun ja kohti Aasiaa

Hamam-pyyhkeet kokemuksia Ostolakossa Virve Fredman

Kun olimme hetken kokeilleet pyyhkeitä, tulimme varsin nopeasti siihen tulokseen, että voimme luopua muista isoista pyyhkeistämme ja pärjäämme jatkossa hyvin ihan vain kahdella pyyhkeellä. Meillä ei käy (varsinkaan ennaltasuunnitelemattomia) yövieraita oikeastaan koskaan, joten riittää, kun meillä on pyyhkeet itsellemme. Jos jompi kumpi pyyhkeistä sitten joutuu yllättäen pesuun ja suihkureissusta tarvitsee selviytyä ilman isoa pyyhettä, niin eipä se nyt mikään kriisi ole.

Mies ei enää hamam-pyyhkeen myötä myöskään tarvinnut erillistä salipyyhettä, joka hänellä oli ollut vain siksi, että se oli ollut hieman kotipyyhettä kompaktimpaan tilaan menevä ja vähän nopeammin kuivuva. Nyt samalla pyyhkeellä pärjää joka tilanteessa.

Lue myös: Kun omaisuus mahtuu matkalaukkuun

Hamam-pyyhkeet kokemuksia Ostolakossa Virve Fredman

Olen todella tyytyväinen hamam-pyyhkeiden hankintaan. Jos emme olisi lähdössä maailmalle, olisin voinut odottaa niiden hankinnan kanssa vielä hetken vaikkakin miehen mielestä oli aivan mahtavaa, että hänen pyyhkeensä kuivuu vihdoin nopeasti ja kunnolla. Näillä kokemuksilla hän olisi siis vaihtanut pyyhkeensä hamam-pyyhkeeseen välittömästi, vaikka emme olisi minnekään olleet lähdössäkään.

Vaikka en pidäkään yleisesti järkevänä korvata vanhoja tavaroita uusilla ihan vain minimalismiin vedoten myönnän, että viiden vanhan ja ison  pyyhkeen korvaaminen kahdella kompaktilla ja kätevällä hamam-pyyhkeellä tuntuu todella hyvältä.

Tuntuu jälleen myös mukavalta huomata tämän myötä, ettei pyyhkeitäkään tosiaan tarvitse pitää kotona suurempaa määrää ihan vain varmuuden vuoksi ja siksi, että niille ehkä voi olla teoriassa tarvetta, kun kahdella pyyhkeelläkin pärjää aivan hyvin.

(Jos saisin tietää, että meille tulee illalla pyyhettä kaipaavia yövieraita, heittäsin pyyhkeemme vain pesuun ja antaisin ne puhtaina vieraille. Itse voisimme ihan hyvin kuivata itsemme pienempiinkin pyyhkeisiin sellaisessa poikkeustilanteessa.)

Hamam-pyyhkeiden myyjiä on Suomessa melko paljon (omat pyyhkeeni on ostettu täältä Ruotsista ruotsalaisesta HamamCo -verkkokaupasta). Hamam-pyyhkeitä myy mm. Lina, Lavlia ja So Pretty. Jos teillä on muita hyviä suosituksia, vinkatkaa ihmeessä niistä kommenteissa, sillä monia varmasti kiinnostaa.

Lue myös: Kuinka yökyläily minimalistin kodissa onnistuu?

Hamam-pyyhkeet kokemuksia Ostolakossa Virve Fredman

Onko teillä kokemuksia hamam-pyyhkeistä? Kuinka paljon kylpypyyhkeitä teidän mielestänne kotona tarvitsee olla?

18 kommenttia artikkeliin ”Minimalistiset hamam-pyyhkeet”

 1. Hamam-pyyhkeitä myy myös Elegant Home -nettikauppa, joka tuo pyyhkeet suoraan Turkista. Heidät voi bongata myös markkinoilta ja tapahtumista ympäri Suomea, mutta varastomyymälä on auki tiistaisin Liedossa Turun naapurissa. Heillä on paljon muutakin myynnissä, eli kannattaa kurkata nettisivuille.

 2. Olen pärjännyt yksin asuessa todella hyvin kahden käsipyyhkeen ja kahden ison pyyhkeen kanssa. Miehen kanssa yhteen muuttaessa pyyhemäärä moninkertaistui, mutta myös käyttöä tuli lisää saunan myötä – kavereita kun käy melkein viikottain saunomassa meillä. Olisi kuitenkin kiva, jos pyyhearsenaalia saisi vähennettyä kun ei me nyt kuitenkaan missään nimessä yli viittä isoa pyyhettä tarvita! Lisäksi olisi kiva jättää vain vaaleat/valkoiset ja tummat/mustat pyyhkeet, jotta pyykkäys olis mahdollisimman helppoa… eikä tarvis taistella vihreiden, punaisten ja sinisten kera 😂

  • Meilläkin laitetaan seuraavaksi mietintään, kuinka monta pikkupyyhettä tarvitaan. Niitä on varmaan neljä tai viisi ja kaksi kylppärissä aina käytössä (yksi käsille, yksi hiuspyyhkeenä), joten näitäkin voi varmasti vielä olla hyvä karsia. 🙂

   Tuo on täysin totta kyllä, että hommaan tuo hankaluutta, jos kaikkia pyyhkeitä ei voi pestä yhtäaikaa. :/

 3. Ei liity pyyhkeisiin, mutta sivustoon! Nyt kun teet kaiken itse, olisiko mahdollista saada kommentti-linkkiä postauksen loppuun? Itse tykkään lukea aina kommentit, niin tuntuu turhalta rullata pitkä postaus takaisin alkuun, ja klikata linkkiä sieltä. 😊 Mietin, että voiko näin pienestä asiasta jättää pyyntöä, mutta sitten tulin siihen tulokseen, että kyllä muidenkin _on pakko_ olla samaa mieltä! 😅

  • Joo, olen itsekin aivan samaa mieltä, kiitos kun sanoit asiasta. 🙂 Harmikseni tuota asiaa ei voi säätää vain asetuksilla, vaan vaatii minulta oikeasti lisää koodin opiskelua, mutta toivon, että saan syksymmällä sen verran opeteltua, että osaan säätää koodia ja saan tuon jutun paremmaksi. 🙂

   • Juu samaa mieltä, kommentit loppuun. Ja tsemppiä Virvelle koodin opiskeluun, että saisit asian korjattua mahdollisimman pian 👍

 4. Kiitos uusista sivuista. On ihanaa lukea tekstiä kun mainokset eivät pomppaa jatkuvasti eteen. Ja kun tulee niitäkin vahingossa painettua, huomaat olevasi jollain mainostajan sivulla. Välillä tulee poistuttua kokonaan kun ei vaan jaksa niitä mainoksia. 😀

 5. Kokeilin Hamam-pyyhettä mutta ainakin se yksilö oli makuuni liian ohut. Kesällä, uimarannalla pitää olla paksu ja lämmittävä pyyhe. Hamam ei lämmitä eikä kuivaa. Pyyhkeitä meillä on paljon, liikaa ja kaikki erivärisiä. Esteettinen silmä kärsii ! Mutta lapsilla on suosikkinsa ja itse tykkään että se kaikkein rumin kuivaa parhaiten. Mielelläni luopuisin puolesta ja ostaisin kauniita tilalle. En vaan henno tuhlata turhaan..Eli toivon että nuo hajoavat tai pojan pelireissuille unohtuvat.

 6. Kiva kuulla noin positiivinen kokemus hamam-pyyhkeistä, itsekin olen haaveillut sellaisten hankkimisesta kunhan nykyinen pyyhearsenaali kulahtaa tarpeeksi. Meidän kaikki pyyhkeet on lahjaksi saatuja, ja suoraan sanottuna tulee sekä minun että miehen käytettyä vain suosikkejamme, jotka otetaan suoraan narulta käyttöön olivatpa kuivia tai ei

 7. Olen ostanut itselleni hamam pyyhkeen n. Kolme vuotta sitten saksasta turkkilaisen kaverini suosituksesta. En ollut ennen kuullutkaan kyseisistä pyyhkeistä ja ällistys oli suuri kun tajusin miten hyvä pyyhe oli! Miten näistä ei puhuta enemmän? Miksi suomessa valtaosalla on froteepyyhkeet? Hamam-pyyhkeeni on iso, mutta menee pienempään tilaan kuin froteepyyhe. Mielestäni se myös kuivaa paremmin eikä jätä mitään nukkaa ihoon. Ja lisäksi vielä nopea kuivuminen. Suosittelen!

 8. Mutta kun ne Hamamit ei lämmitä yhtään. Siksi kai ne ei ole täällä pohjolassa niin suosittuja..

 9. Hei! Hamam-pyyhkeistä ei ole kokemusta, mutta Suomessa valmistettavat Lapuan Kankureiden pellavapyyhkeet ovat aivan huippuja! Niistäkin on ohuita ja nopeasti kuivuvia versioita saatavilla, ja todella kauniissa väreissä 🙂

  • Lapuan Kankurit meinasin minäkin mainita! Minulla Terva-sarjan pyyhkeitä, jotka ovat puuvillan, pellavan ja tencelin sekoitusta. Kuivaavat hyvin ja tuntuvat mukavalta iholla. Jättimäinen pyyhekin menee pieneen tilaan ja kuivuu tosi nopeasti.

   Ainut miinus, että alussa niistä lähtee aivan järjetön määrä nukkaa/kuituja pesussa… meniköhän kolme vai neljä pesua ennen kuin loppui.

Kommentointi on suljettu.