Miksi meikkivoide rullautuu ja ihonhoitotuotteet murustuvat?

Postasin eilen rakeettomasta kuorintatuotteesta, jonka vaikutus perustuu sitä iholle hierottaessa tapahtuvaan murustumiseen. Tuon loistavan kuorintatuotteen kohdalla murustuminen on juuri sitä, mitä tuotteen halutaankin tekevän, mutta varmasti hyvin moni on joutunut tuskailemaan sellaisten kosmetiikkatuotteiden kanssa, joiden ei todellakaan ole tarkoitettu murustuvan iholla, mutta jotka murustuvat silti.

Saan paljon kyselyjä aiheesta ja moni on halunnut tietää, mistä se johtuu. Olen aina ajatellut, että kyse on vain tuurista, sillä kosmetiikka on kemiaa. Kun yhden tuotteen päälle levittää toista, voi hyvinkin olla, etteivät niiden koostumukset vain sovi yhteen ja ne alkavat rullautua iholla pieninä murusina.

Holika Holika Smooth Egg Skin Peeling Gel kuorintageeli kokoemuksia Ostolakossa kasvokuorinta

Olen itse aina järkeillyt asian johtuvan kalvonmuodostajista, sillä ne olisivat looginen syy. Kalvonmuodostajat kuulostavat pelottavilta ainesosilta, sillä termin voi antaa aihetta uskoa, että ne muodostaisivat ihon pinnalle jonkun läpäisemättömän kalvon, joka estää ihoa hengittämästä. Tosiasiassahan iho ei hengitä ja kyse on jostain ihan muusta.

Kalvonmuodostajat muodostavat ihon, hiusten tai kynsien pinnalle joustavan kerroksen, joka auttaa sitomaan kosteutta ja luomaan miellyttävältä tuntuvan pinnan. Kalvonmuodostajia käytetään usein esimerkiksi juurikin ohuissa voiteissa, seerumeissa, hoitonesteissä ja kangasnaamioissa, sillä ne auttavat sitomaan kosteutta iholle ilman paksuja, rasvamaisia ainesosia.

Minusta tuntui siis hyvin loogiselta, että juuri tällaiset tuotteet voisivat helposti lähteä rullaamaan iholla, jos niiden päälle levitetään jotain, mikä häiritsee alla olevaa joustavaa kalvoa. Tämä oli kuitenkin vain omaa päättelyäni eikä mikään fakta, jonka olisin lukenut jostain, joten päätin paneutua asiaan kunnolla ja selvittä, mikä saa tuotteen rullautumaan ja murustumaan iholla.

Englanniksi virallinen termi tälle kosmetiikkatuotteiden kuoriutumiselle iholla on pilling ja tavallisesti sitä esiintyy nimenomaan siinä vaiheessa, kun kasvoille on levittänyt hoitotuotteet ja iholle alkaa levittää meikkivoidetta. Tämä on se ärsyttävin hetki, sillä meikkipohjasta ei tule millään siistiä, kun pieniä murusia ilmestyy kaikkialta ja varsinkaan aamuisin tällaisille tilanteille ei todellakaan olisi aikaa, sillä usein koko meikkipohja on aloitettava sen vuoksi alusta. Kolusinkin läpi kymmeniä verkkosivuja ja artikkeleita yrittäen löytää ilmiölle selitystä.

En ole itse kosmetiikkakemisti eikä minulla ole suurta laboratoriotason kokemusta tuotteiden formuloinnista, joten en pysty itse arvioimaan oman kokemuksen kautta sitä, pitävätkö kaikki nämä väitteet varmasti paikkansa, mutta tällaisia selityksiä asialle internetistä kuitenkin löytyi ja minusta nämä ainakin kuulostavat järkeenkäyviltä:

Meikki rullautuu ja ihonhoitotuotteet murustuvat

1. Ihonhoitotuotteiden ei ole annettu imeytyä kunnolla

Erilaisten ohuiden hoitonesteiden ja seerumien kerrostaminen on suosittua, sillä niiden kevyillä koostumuksilla iholle saadaan tuotua sen kaipaamaan kosteutta, jota mm. kalvonmuodostajat iholle sitten auttavat lukitsemaan. Jos näitä kosteuttavia tuotteita kuitenkin levitetään iholle liikaa tai kerrostetaan liian monta kerrosta ilman, että tuotteet saavat asettua ja imeytyä iholle kunnolla, voi seurauksena olla niiden rullautumista.

Kun iholle alkaa niiden jälkeen levittää esimerkiksi kosteusvoidetta tai meikkivoidetta, ei se tartukaan kunnolla ihoon kiinni vaan lähtee rullautumaan ihon pinnalla muodostaen pieniä murusia. Asian voi siis ratkaista miettimällä, kuinka paljon tuotteita iholla on käyttänyt ja onko niiden antanut imeytyä tarpeeksi. Jos tuotetta käyttää liian paljon, voi se hyvinkin helposti alkaa murustua. Nyrkkisääntönä on aina myös hyvä pitää, että tuotteet levitetään iholle ohuimmasta paksumpaan, jotta ne voivat imeytyä parhaiten.

Tuotteita tulee helposti kuitenkin kerrostaneeksi ilman, että edellisen tuotteen antaa imeytyä, sillä hoitotuotteet imeytyvät parhaiten hieman kostealle iholle. Onkin siis hieman tuuripeliä ja arvaheittoa löytää se itselleen paras tapa käyttää haluamiaan tuotteita.

Yksi tuote, josta olen usein kuullut mainittavan rullautumisen yhteydessä on omiin suosikkituotteisiini lukeutuva The Ordinary Hyaluronic Acid 2% + B5 -seerumi. En ole itse kokenut rullautumista tämän tuotteen kanssa, mutta mikäli rullautumista ilmenee kannattaa kiinnittää huomiota siihen, minkä verran tuotetta iholle levittää ja tarvittaessa antaa sen imeytyä ihan vähän aiempaa pidempään ennen kosteusvoiteen käyttöä. Voi myös olla hyvä varmistaa, että seerumin alla ollut kasvovesi tai hoitoneste on ehtinyt imeytyä iholle hyvin.

Meikki rullautuu ja ihonhoitotuotteet murustuvat

2. Ihonhoitotuotteet eivät imeydy kunnolla

Joskus kyse ei ole siitä, ettei tuotteille ole annettu aikaa imeytyä iholle kunnolla vaan siitä, etteivät ne yksinkertaisesti vain imeydy iholle, vaan jäävät sen pinnalle, koska ne ovat omalle iholle liian raskaita. Tätä tapahtuu tavallisesti liian paksujen kosteusvoiteiden kanssa, jotka eivät sulaudu iholle kunnolla, vaan jäävät vain istumaan sen pinnalle ja murustuvat sitten, kun niiden päälle alkaa levittää meikkiä tai kasvoja koskee muuten. Näin voi myös käydä sillon, kun liian paksun voiteen yhdistää paksuun meikkivoiteeseen.

Ratkaisu tähän on jättää paksut voiteet yökäyttöön ja suosia päivällä ohuita koostumuksia, jotka voivat silti olla hyvinkin kosteuttavia. Aina vika ei kuitenkaan ole siinä, että tuote olisi liian paksua, vaan vika voi myös olla siinä, että sitä on vain levittänyt iholle liian paksusti ja se ei siksi imeydy tarpeeksi hyvin.

Meikki rullautuu ja ihonhoitotuotteet murustuvat

3. Silikoneja sisältävät meikit ja ihonhoitotuotteet

Silikoneja sisältävät meikinpohjustajat ovat loistavia, sillä ne tasoittavat ihon pintaa häivyttämällä laajentuneita ihohuokosia, juonteita ja muita ihon epätasaisuuksia. Silikonit eivät siis imeydy iholle vaan jäävät nimenomaan ihon pinnalle tuomaan sille välittömästi kaunistavaa efektiä. Paitsi että silikoni silottaa ihon pintaa, auttaa se myös säilyttämään iholla kosteutta ehkäisemällä sen haihtumista.

Toisinaan voi kuitenkin käydä niin, että kun silikonisen meikinpohjustajan päälle vielä levittää silikoneja sisältävän meikkivoiteen, voi silikoneja olla jo liikaa ja ne voivat alkaa murustua.  Joskus jo kasvoseerumi ja kosteusvoide voivat nekin sisältää silikoneja, joista ei itsessään ole mitään haittaa, vaan ne päin vastoin tekevät ihosta kauniimman näköisen, mutta kun silikoneja on jo päällekäin niin monen eri tuotteen muodossa, voi rullautumista alkaa niiden vuoksi tapahtua. Myös yksittäistä silikoneja sisältävää meikinpohjustajaa tai huokosia häivyttävää seerumia saattaa tulla levittäneeksi iholle niin paksun kerroksen, että se lähtee rullautumaan.

Meikki rullautuu ja ihonhoitotuotteet murustuvat

4. Liian erilaiset tuotekoostumukset

Vesi ja öljy eivät sekoitu toisiinsa noin vain, mikä kannattaa ottaa huomioon tuotteita kerrostaessa. Jos alle levittää vesipohjaista tuotetta ja päälle öljypohjaista koostumusta, eivät tuotteet välttämättä sulaudu kunnolla yhteen ja ne voivat murustua. Öljypohjaisen tuotteen levittäminen vesipohjaisten tuotteiden päälle  voi myös liuottaa niitä irti iholta, mikä puolestaan voi saada aikaan murustumista.

Jos iholle puolestaan ensin levittää öljypohjaista koostumusta ja sen päällä yrittää käyttää vesipohjaista koostumusta, ei jälkimmäinen pääse välttämättä imeytymään ja asettumaan iholle hyvin öljypohjaisen pinnan päällä ja saattaa siksi rullautua iholta pois.

Automaattisesti tämä ei kuitenkaan pidä aina paikkaansa ja moni kokee, että kun iholle levittää öljyä, sulautuu tavallinen vesipohjainen meikkivoide sille paremmin. Tämänkin kanssa on siis vain tuurista kiinni, sopivatko päällekäin käytettävät tuotekoostumukset yhteen toistensa kanssa.

Meikki rullautuu ja ihonhoitotuotteet murustuvat

5. Ihoa hangataan liikaa

Jos tuotteet levitetään iholle liian voimakkaasti hangaten, voivat ne hyvinkin lähteä rullautumaan ja murustumaan iholta. Ihonhoitotuotteet voit yrittää levittää iholle hellästi sivellen tai painellen.

Meikkivoiteen puolestaan voi taputella kasvoille meikkisienellä tai nestemäisten meikkituotteiden levitykseen tarkoitetulla, tyynymeikkivoiteiden kanssa usein käytetyllä meikkivipalla. Ihon hankaaminen lämpimillä sormilla voi myös edesauttaa rullautumista, joten sormien sijaan meikkivoiteen voi myös sivellä kasvoille meikkivoidesiveltimellä. Kannattaa kuitenkin huomioida, että jos sivellintä ei ole pessyt hetkeen ja siihen kerääntynyt meikkiä, voi sekin aiheuttaa tuotteiden murustumista.

Meikki rullautuu ja ihonhoitotuotteet murustuvat

6. Iho kaipaa kuorintaa

Tässä tapauksessa ei ole kyse siitä, ettäkö iho kaipaisi niin kipeästi kuorintaa, että sen pinnalla oleva kuollut ihosolukko lähtisi murustumaan tuotteiden mukana. Kyse on vain siitä, että kuollut ihosolukko voi heikentää hoitotuotteiden imeytymistä iholle, minkä vuoksi ne jäävät ihon pinnalle ja rullautuvat normaalia  helpommin.

Ihoa ei kannata kuoria liian usein, mutta kerran viikossa tai kahdessa tehty kuorinta on jo riittävä apu. Kuorintatuotteeksi ei myöskään tarvitse valita runsaasti raapivia rakeita sisältävää tai vahvoja happoja hyödyntävää vaihtoehtoa, vaan hellävarainen, rakeeton kuorinta ajaa hyvin asia. Kuorintatuotteeksi voi myös valita ihoa hellävaraisesti kuorivan kasvoveden.

huxley cleansing gel puhdistusgeeli kokoemuksia ostolakossa virve vee

Itse koin varsin oudon rullautumisen parisen viikkoa sitten Suomessa käydessäni. Kahtena peräkkäisenä aamuna iholleni alkoi ilmestyä pienen pieniä muruja, kun aloin hellästi hieroa kasvoilleni erästä korealaista kasvovettä. Ohuelta tuntuva, tehokkaasti kosteuttava kasvovesi oli suosikkituotteitani ja olin käyttänyt sitä jo pitkään täysin ongelmitta, joten oli todella outoa, että se alkoi rullata juuri puhdistamallani iholla, jolla ei vielä ollut mitään muita tuotteita.

Ongelma toistui kahtena aamuna ennen kuin keksin, mistä oli kyse.  Olin yrittänyt nopeuttaa aamuista ihonpuhdistustani ja uskottelin itselleni, että kaksoispuhdistuksen sijaan riittää, kun pesen kasvoni puhdistusöljyllä. Todellisuudessa puhdistusöljy ei ollut ehkä riittänyt puhdistamaan kasvoiltani ihan kaikkia yöksi kerrostamiani hoitotuotteita, joten kun aloin levittää iholle käsin kasvovettä, alkoi se murustaa alla olevia tuotteita. Ongelma ratkesi heti kun palasin takaisin kaksoispuhdistukseen eikä se enää toistunut. Voi toki myös olla, ettei puhdistusöljy itsessään ollut peseytynyt kevyestä koostumuksestaan huolimatta täydellisesti pois iholtani pelkällä vedellä ja iho murustui siksi.

Jos murustumista tapahtuu siis jo aamulla ihonhoitotuotteita levittäessä kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että iholta on todellakin ihan oikeasti pessyt pois kaikki illalla sille levitetyt tuotteet ja ettei itse ihonpuhdistustuote ole jättänyt iholle mitään rippeitä. Koin itse, että ihoni oli puhdistusöljyn jäljiltä puhdas, mutta kasvoveden aikaansaama rullautumisreaktio osoitti asian olevan toisin.

Niin tai näin, on rullautuminen silti varsin usein melkoista tuuripeliä siitäkin huolimatta, että ongelmaan voi yrittää löytää ratkaisun näiden vinkkien avulla. Toivottavasti näistä vinkeistä oli kuitenkin edes jotakin apua!

Meikki rullautuu ja ihonhoitotuotteet murustuvat

Onko teillä kokemuksia kosmetiikkatuotteiden rullautumisesta?


Lue myös:

Tämän vuoksi silikoneja ei kannata vältellä
Mineraaliöljy – kosmetiikan pahis vai väärinymmärretty hyvis?
Näin levität arvokkaat ihonhoitotuotteet ilman, että tuotetta menee hukkaan

13 kommenttia artikkeliin ”Miksi meikkivoide rullautuu ja ihonhoitotuotteet murustuvat?”

 1. No joo… Hyvä aihe. Minulla on ongelmia sy-voiteen/peiteaineen kanssa. Ihan sama mitä voidetta tai peiteainetta käytän ni peiteaine ei istu iholle. Se nyt ei varsinaisesti murustu, kun ei sitä juuri hangatakaan vaan jää lillumaan kummallisesti. Minun on vain pyyhittävä sy-voiteet kokonaan pois ja se on ainoa ratkaisu.
  Ihoni on aika rasvainen, mutta pintakuiva :/.

 2. Kiitos! Tämä osui juuri oikeaan hetkeen kun tutut tuotteet, joita olen käyttänyt ennenkin, alkoi yhtäkkiä rullautumaan satunnaisesti joinain päivinä. Rullautuminen tapahtuu ehkä suunnilleen samoissa kohdissa naamaa, joten aloitampa hellällä kuorinnalla

 3. Itselläni rullautumista tapahtuu nimenomaan vain tiettyjen tuotteiden yhdistelemisestä, joten olen järkeillyt, että ne tuotteet ei sitten vain sovi keskenään yhteen. Tosin muutama sellainenkin ihonhoitotuote on, jotka rullautuivat ihan minkä tahansa muun tuotteen kanssa käytettynä, joten olen luopunut sitten kyseisistä tuotteista täysin, koska on tosiaan ihan sairaan raivostuttavaa alkaa levittää meikkivoidetta ja huomata, että jaahas koko naama on täynnä niitä murusia.

 4. Kiitos postauksesta! Juuri tätä ongelmaa olen potenut – meikkivoide tuntuu lähtemään rullautumaan juuri silloin kun on kaikkein kiireisin aamu. Sitten hankaan muruja vimmatusti pois hiusrajaa kohti ja naamaan jää punaisia läikkiä hangatuista piakoista. Niihin koitan sitten painella meikkivoidetta tasoittamaan, mutta peli on kyllä jo menetetty. Minulle The Ordinaryn Hyaluronic Acid + 2% + B5 ei toimi yhtään, se ei vain millään imeydy. Jos olen laittanut tuotetta illalla, saan hangata muruja aamulla öljypohjaisella puhdistustuotteella pois. Ongelmallinen on myös ollut The Ordinaryn High adherence silicone primer, cc-voide levittyy sen päälle todella huonosti. Joihinkin kohtiin voide tarttuu paksuksi kerrokseksi, joihin kohtiin taas ei jää mitään kiinni. Pitää tarkistaa onko käyttämässäni Lumenen Nordic Chic Cc-voiteessa silikoneja, jos se voisi selittää asiaa?

 5. Minulla suosittu Too Faced Hangoverrx primer saa nestemäisen meikkivoiteen aina rullautumaan, vaikka kuinka olen yrittänyt antaa sille aikaa imeytyä. Muilla primereilla en ole törmännyt vastaaviin ongelmiin. Toinen, joka on herkkä rullautumaan, on Lumenen väriseerumi. Jostain kuulin, että tähän olisi syynä seerumin sisältämä hohtoa tuova mica. Tiedä häntä, mutta seerumi on muuten niin ihana, että varsinkin kesäaikaan käytän tätä mielelläni – rullautumisriskistä huolimatta :).

 6. Olen törmännyt tähän ongelmaan viimeisen vuoden ajan. Viimeksi eilen illalla kun laitoin kasvorasvaa yön ajaksi kosteuttamaan, se rullautui pieniksi muruiksi. Mielenkiintoista siis kuulla mistä tämä saattoi johtua =)

 7. Minä yhdistin tuon rullautumisen kasvonhoitotuotteiden vanhenemiseen. Siis ainakin minulla rullautuminen alkoi siitä kun lidlin cienkasvovoide oli ollut käytössä yli kuukauden loppui siihen kun purkin pohja näytti siltä että en halua enää käyttää. Olisiko niin että tuollaiset rullattavalla korkilla varustetuista kosteusvoiteista haihtuu kosteutta niin paljon että se loppua kohti tiivistyy ja alkaa helpommin rullaamaan iholta pois.

 8. Mulle ei sovi geelimäinen kosteusvoide ollenkaan! Meikkivoide sellaisen päälle ei asetu ollenkaan, vaan murustuu ärsyttävästi. Pävävoide pitää olla voidemainen ja se saa imeytyä puolisen tuntia, kun meikkaan silmät.

 9. Olen pari viikkoa nyt käyttänyt the ordinaryn tuotteita ja ne kyllä murustuu hyvin helposti vaikka kuinka odottelee ennen uuden tuotteen levitystä ja koittaa laittaa vähän tuoretta vähän. Osaatko sanoa heikentääkö tuo murustuminen tuotteiden tehoa kuitenkaan?

  • Murustuminen tarkoittaa, ettei murustuva tuote ole imeytynyt iholle, joten periaatteessa se ei siis ole vaikuttamassa iholla. Toisaalta osa tuotteesta on kyllä jo voinut imeytyä, eli vaikutuksen voi silti saada. Mitä tuotteita käytät?

 10. Panostan päivittäiseen ihonhoitoon, mutta pihinä tyyppinä en millään viitsisi maksaa kosmetologin tekemistä kasvohoidoista. Mikä on sinun kantasi? Kostautuuko tämä pihistely jossain vaiheessa? 🙂

 11. Aurinkovoide mitä jo keväällä pitäisi käyttää, rullaantuu iholle jos laittaa meikkivoidettakin.Pitäisikö kosteusvoide jättää tässä vaiheessa pois kokonaan?

 12. Hyvä postaus, kiitos! Itse oon huomannut juurikin nuo että aiemmat aineet ei oo peseytynyt kunnolla pois, tai voide on liian tuhtia tai sitä on laittanut liikaa.

Kommentointi on suljettu.