Tämän vuoksi seerumia kannattaa käyttää

Korealaisen kosmetiikan ja The Ordinaryn ihmetuotteiden myötä ihonhoidosta on tullut supertrendikästä. Moni haluaa olla jatkuvasti kokeilemassa uusia tuotteita ja kun markkinoille pompahtelee jatkuvasti toinen toistaan innovatiivisempia tuotteita ei ole ihme, että niitä halutaan lisätä ihonhoitorutiiniin.

Erityisesti erilaiset hoitonesteet ovat olleet viimeaikoina supertrendi ja moni haluaa lisätä ne ihonhoitorutiniin, jotta ihosta tulee jopa välittömästi täyteläisen kosteutettu ja sen myötä heleämmän näköinen.

Hoitonesteiden ja erilaisten aktiivien suosio on kuitenkin jättänyt minusta hieman varjoonsa sen perinteisen kasvoseerumin, johon ennen turvauduttiin, kun ihonhoitorutiini kaipasi tehostamista. Tuntuukin, että moni on niin innostunut ihonhoiton uusista tuulista, ettei perinteisiä seerumeja meinata edes muistaa.

Minusta niille on kuitenkin ihonhoitorutiinissa tärkeä paikka, joten haluan muistuttaa niiden olemassaolosta. Moni kun nimittäin jopa ajattelee, että on ihan turhaa maksaa 30 ml seerumista, kun halvemmalla voi saada isomman kosteusvoiteen tai vieläkin isomman hoitonesteen.

Lue myös: Mitä eroa on kasvovedellä, hoitovedellä ja hoitonesteellä?

Ostolakossa seerumi

Mikä on seerumi?

Seerumi on ihonhoitoturutiinin tehokkain tuote, sillä se on ladattu täyteen ihoa mahdollisimman tehokkaasti hoitavia aineita. Siinä missä sen alla lisätuotteena käytettävä hoitoneste keskittyy pääosin kosteuttamaan ihoa (vaikka se voikin sisältää myös ihoa muilla tavoin hoitavia aktiiviaineita), on seerumin hoitonestettä tiivistetympi koostumus ladattu nimenomaan täyteen niitä tehoaineita.

Seerumin tiivistetty koostumus on myös voidetta ohuempaa ja sen sisältämien aktiiviaineiden pienen partikkelikoon vuoksi se imeytyy iholle voidetta paremmin. Sen tuotekehittelyssä on tyypillisesti jopa satsattu siihen, että se nimenomaan imeytyy iholle mahdollisimman hyvin ja tehokkaasti, jotta aktiiviaineet pääsevät vaikuttamaan sinne, missä niistä on eniten hyödytä.

Kosteusvoiteen päätehtävä on tavallisesti tuoda iholle kosteutta ja ehkäistä kosteuden haihtumista, mutta se voi silti sisältää myös muita ihoa hoitavia ainesosia. Seerumi puolestaan on täytetty juuri niillä ainesosilla, jotka kohdistavat tehonsa hoidettaviin ihon ongelmiin.

Jotta hoitotuotteesta saadaan kätössä miellyttävältä tuntuva voide, täytyy sen sisältää tietynlaisia ainesosia: kosteutta iholla pidättäviä rasvoja, viskositeettia sääteleviä ainesosia, erilaiset faasit yhteen saavia emulgaattoreita ja muita perusjuttuja, jotka tekevät siitä voiteen. Käytännössä tämä tarkoittaa, että tuotteessa on siis vähemmän tilaa tehoaineille.

Seerumin ei kuitenkaan tarvitse käyttäytyä voiteen tavoin, eli sen tyypillisesti hyvinkin ohuessa koostumuksessa voi sanoa olevan enemmän tilaa aktiiviaineille ja näin ollen on mahdollista saada se pakattua voidetta paremmin täyteen ihoon mahdollisimman tehokkaasti vaikuttavia ainesosia.

Lue myös: Mitä eroa on seerumilla ja kasvoöljyllä

Ostolakossa seerumi

Miksi käyttää seerumia?

Moni luulee edelleen, että seerumi on vain ikääntyvän ihon juttu. Kasvoseerumeja löytyy toki erityisen paljon nimenomaan ikääntyvälle iholle, mutta ne eivät todellakaan ole vain vanhojen ihmisten juttu. 

Hoitava seerumi voi sisältää nimenomaan anti-age-vaikutteisia ainesosia, mutta se voi myös sisältää ihoa tehokosteuttavia, rauhoittavia, kirkastavia, puhdistavia tai pigmenttimuutoksia häivyttäviä ainesosia. Seerumi on siis tehotuote, joka auttaa tuomaan avun erilaisiin ihon ongelmiin.

Seerumi voi myös olla iho-ongelmia ennaltaehkäisevä tuote, eli vaikkapa antioksidanttinen tehokosteuttaja, joka auttaa varmistamaan, että iho pysyy täyteläisen kosteutettuna, heleänä ja nuorekkaana.

Lue myös: Mitä antioksidantit ovat

Ostolakossa seerumi

Seerumi sopii siis niin 15-vuotiaan epäpuhtaan ihon kuin 50-vuotiaankin ihon hoitoon, kun seerumin koostumuksen vain valitsee oikein. Ei siis ole olemassa mitään kriittistä ikää, jolloin seerumia olisi alettava käyttää, sillä kaikki riippuu täysin ihon tarpeista ja mahdollisista ongelmista.

Jos 25+ iho kuitenkin on ongelmaton, kannattaa ongelmattomuudesta yrittää pitää kiinni mahdollisimman pitkään ja ottaa käyttöön antioksidanttinen, ihoa suojaava seerumi – juuri tällaisen ennaltaehkäisyn kautta Etelä-Koreassakin lähestytään ihonhoitoa.

Aivan kuten kehokaan ei totu siihen, että sitä hellitään monipuolisella ruokavaliolla ja liikunnalla, ei myöskään iho totu sanan negatiivisessa mielessä siihen, että sitä alkaisi ajoissa hoitaa ennaltaehkäisevästi. On siis totaalinen harhaluulo ja myytti, että jos ihoa alkaa hoitaa aikaisin, ”tottuu iho siihen eikä se enää itse muodosta tarvitsemiaan aineita” (kuulin tällaisen väitteen juuri viime viikolla).

Näkyvät ikääntymisen merkit eli rypyt ja juonteet syntyvät syvällä ihossa kollageenin ja elastiinin heikentyessä ja ihoa suojaavilla ja hoitavilla tuotteilla voidaan nimenomaan auttaaa ylläpitämään ja jopa tukemaan kollgaeenin ja elastiinin tuotantoa.

Paras tapa hoitaa ihoa on siis ennaltaehkäistä ongelmia, mutta seerumien avulla voidaan silti myös hoitaa iholle jo ilmestyneitä ongelmia, eli koskaan ei ole liian myöhäistä ottaa ihon tarpeisiin sopivaa seerumia käyttöön.

Lue myös: Minkä ikäinen voi käyttää anti-age-tuotteita?

Ostolakossa seerumi

Miten seerumia käytetään?

Seerumia käytetään puhdistetulla iholla kasvoveden jälkeen, ennen kosteusvoiteen käyttöä. Kasvoveden käyttö voi olla tärkeää, sillä ihon pH voi olla ihonpuhdistuksen jäljiltä epätasapainossa, mikä saattaa vaikuttaa kasvoveden sisältämien tehoaineiden toimintaan. Jotkut aktiiviaineet voivat esimerkiksi vaatia alhaisen pH-arvon tai muuten ne voivat neutralisoitua, eli ne eivät ehdi vaikuttaa iholla kuten niiden on tarkoitettu vaikuttavan.

Lue myös: Mitä tarkoittaa, että kasvovesi tasapainottaa ihon pH-arvon?

Jos ihonhoitorutiiniin kuuluu myös hoitoneste, käytetään hoitonestettä kasvoveden jälkeen, ennen seerumia. Paitsi että hoitoneste tehokosteuttaa ihoa, voi se myös auttaa sen päällä käytettäviä ihonhoitotuotteita imeytymään iholle paremmin. Hoitonestettä ei kuitenkaan ole tehty korvaamaan seerumia,  eli se on vain seerumin alla käytettävä lisätuote.

Lue myös: Hoitoneste – ihonhoitotuote, josta en enää luopuisi

Suurin osa seerumeista on tarkoitettu päivittäiseen käyttöön. Jotkut seerumit sopivat paremmin yökäyttöön kuin päiväkäyttöön ja toisia taas voi käyttää aamuin illoin. Käytössä voi myös olla kaksi erilaista seerumia, joista toinen on päiväkäytössä ja toinen yökäytössä. Ne voivat sisältää eri tavalla vaikuttavia tehoaineita, jolloin iho saa entistä monipuolisempaa hoitoa.

Lue myös: Näin yhdistelet tehoaineita oikein

Kasvojen iho uudistuu noin 28 päivässä, eli lukuunottamatta ihon pintaa tehokosteuttavia tai kuorinnan avulla kirkastavia seerumeja, ei seerumin vaikutusta välttämättä näe heti tai edes muutamassa päivässä. Ikääntyvä iho uudistuu vieläkin hitaammin, eli voi mennä jopa pari kuukautta, että vaikkapa viisikymppinen käyttäjä alkaa nähdä pigmenttiläiskien haalistuvan.

Seerumin käytössä onkin tärkeää pitkäjänteisyys ja säännöllisyys. Seerumi tekee paljon tehokasta työtä, mutta se ei voi tehdä sitä, jos sitä ei levitä iholle. Moni sanoo, ettei jaksa käyttää seerumia, mutta tosiasiassa seerumit ovat nimenomaan laiskan ihonhoitajan unelma, sillä ne hoitavat ihoa todella tehokkaasti ilman, että itse tarvitsee tehdä muuta kuin äkkiä sipaista seerumia kasvoille.

Seerumit ovat tavallisesti hyvin riittoisia, eli riittää, kun niitä levittää iholle muutaman pisaran. Seerumia ei tarvitse välttämättä käyttää kaikkialla kasvojen iholla, vaan sitä voi käyttää myös vain niillä alueilla, joilla on erityisiä ongelmia. Jos iholla on esimerkiksi pigmenttiläiskiä tai epäpuhtauksia, voi hoitavaa seerumia käyttää vain niiden päällä ja muualla voi puolestaan käyttää tehokosteuttavaa tai antioksidanttista seerumia.

Lue myös: Näin levität arvokkaat ihonhoitotuotteet ilman, että tuotetta menee hukkaan

Ostolakossa seerumi

Mikä on hyvä seerumi?

Hyvä seerumi on sellainen, joka vastaa oman ihon tarpeita ja tuntuu omalla iholla miellyttävältä. Kuivalla iholla hyvä seerumi voi esimerkiksi olla runsaasti hyaluronihappoa sisältävä tehokosteuttaja, epäpuhdas iho voi hyötyä ihohuokosten tukkeutumista ehkäisevää BHA-happoa sisältävästä seerumista, herkkä iho voi rakastaa rohtosammakonputkea sisältäviä, ihoa rauhoittavia tuotteita ja ikääntyvä iho voi hyötyä ihon uudistumista tehostavasta retinoidiseerumista.

On myös hyvä huomioida, ettei ikä aina määritä suoraan sitä, millainen seerumi iholle sopii. Jokainen yli 40-vuotias ei automaattisesti etsi ja kaipaa anti-age-vaikutteista seerumia eikä jokaisen teinin iho ole epäpuhdas. Monet seerumit voivat myös olla monivaikutteisia, eli esimerkiksi samasta AHA- ja BHA-happoja yhdistävistä seerumista voi hyötyä koko perhe teinistä äitiin, isään ja isovanhempiin.

Näistä aiemmista postauksistani voi katsoa erilaisia vinkkejä omiin tarpeisiin ja omalle ihotyypille sopivan kasvoseerumin valintaan:

Mikä on paras The Ordinary -seerumi?

Pihistä tai panosta – 10 parasta seerumia

Megalistaus: 15 parasta kosteuttavaa seerumia

Kaikki seerumeihin liittyvät blogipostaukseni

Ostolakossa seerumi

Millainen seerumi teidän ihonhoitorutiiniin kuuluu?


Lue myös:
Kuinka pigmenttiläiskiä vaalentavat tuotteet toimivat?
Näin saat heleältä näyttävän ihon – 7 vinkkiä
Haittaako ihonhoitotuotteiden jatkuva vaihtelu?

5 kommenttia artikkeliin ”Tämän vuoksi seerumia kannattaa käyttää”

  1. Heippa! Olen käyttänyt jo pidemmän aikaa lumenen valo sarjan seerumia. Suunnitelmissa olisi sen loputtua ostaa joku eri seerumi, sillä korealaiset tuotteet kiinnostaa. Lumenen seerumi ei myöskään toimi meikin alla kovin hyvin, vaan rullaantuu herkästi, minkä vuoksi olen käyttänytkin sitä vain öisin. Osaisitkohan sinä suositella jotain korealaista seerumia mulle? Olen 22 vuotias, mulla on sekaiho ja iholla on hieman aknearpia, joita haluaisin häivyttää. Kiitos jos ehdit vastata! Sulla on aivan mahtava blogi ja koen että sun asiantuntemukseen voi aina luottaa :’)

  2. Tää tulikin hyvään saumaan, sillä olen pihistellyt ja ollut ostamatta uutta pulloa vakkariseerumiani. Samaan aikaan olen kuitenkin harmitellut, ettei iho näytä enää yhtä hyvältä vaan otsan uurteet erottuvat mielestäni selvemmin. Ei ehkä ollutkaan se fiilis vain mun päässä!

    Tosin nyt kun katsoin, niin mun seerumini ei taidakaan olla seerumi 😀 Olen käyttänyy Lancomen Advanced Génifique Youth Activating Concentratea, mutta se onkin vissiin tiiviste, oho…

    • Joo, tuo on vähän tuollainen rajatapaus, joka oli alunperin lanseerattu seerumin alla käytettäväksi tiivisteeksi, mutta taisi olla liian haastavaa myydä sellaisena tuon hintaluokan tuotteissa, joten nykyään taidetaan myydä ihan seerumina (joka on periaatteessa synonyymi tiivisteelle, sillä seerumissa on juuri se tiivistetty koostumus tehoaineita). 🙂

  3. Sellaiseen epäkohtaan kiinnitin huomioita, että toisin kuin väität keho nimenomaan tottuu liikuntaan (vertaus ihon tottumisesta hoitaviin aineisiin). Se näkyy sillä tavalla, että kun keho on saanut tietyn määrän kuormitusta parin kuntoilukerran jälkeen osa lihaksista alkaa pinnaamaan töistä seuraavalla kerralla kun kehoa kuormitetaan samalla tavalla. Näin lihaksisto säästää energiaa, josta meillä ei nykymaailmassa ole ainakaan länsimaissa pulaa, mutta metsästys-keräily-aikoina ihmiset hyötyivät tämän kaltaisesta energiaa säästävästä järjestelmästä. Isot lihakset tietysti tarvitsevat enemmän energiaa kuin sellaiset, joilla ei paljon muuta tehtä kuin istuta koneen ääressä datailemassa. Kuntoilijan on siis tehtävä aika pian enemmän töitä saadakseen samanlaisen vaikutuksen aikaan kehossa kuin ennen kehon adaptoitumista.

    Vaikutus toki lakkaa, jos kuntoilu jää tauolle. Solujen tumiin jää kuitenkin jäljet lihasharjoituksesta, mikä nopeuttaa lihasten voiman kasvua, kun kuntoilun pariin taas palataan. Lihakset myös tarvitsevat lepoa kuntoilun jälkeen, jotta ne saavat rauhan kasvaa. Palautuva keho on myöskin heikompi kuin ennen liikuntasuoritusta. Aerobisen kunnon kasvu toki käyttäytyy eri tavalla, mutta toisaalta ilman lihaksia aerobinen kuntoilu ei onnistu lainkaan.

    Myös ruokavaliovertaus ontuu ainakin sillä tavalla, että joissakin tutkimuksissa on todettu, että ottamalla esimerkiksi vitamiineja purkista keho saattaa lakata hyödyntämästä ruoasta tulevia, paremmin toimivia (ruoan yhteydessä keho saa muita aktiiviaineita, jotka voivat tehostaa vitamiinien imeytymistä).

    Tällaista nillitystä et tilannut, mutta enpä malttanut olla korjaamatta väärinkäsitystä. Muutenhan teksti on informatiivinen ja miellyttävää lukea, niin kuin aina 🙂

    • Oikein hyvä ”nillitys”. 😀 Ehkä oikea vertaustapa olisikin siis, että jos kaksikymppisenä liikkuu paljon, ei keho silti kosta nelikymppisenä rupsahtamalla pahemmin, jos sille ei anna vieläkin enemmän liikuntaa? 🙂 Moni kun jostain syystää luulee, että iho rupsahtaisi enemmän, jos sitä ei ala ajoissa hoitaa, vaikka tosiasiassa tehokkain ihonhoito on sitä ikääntymisen merkkien ehkäisyä. 🙂

Kommentointi on suljettu.