Mistä tavaroiden vähentäminen kannattaa aloittaa?

Kotoilu on ollut viimeaikoina ajankohtainen asia varmasti jokaiselle ja vaikka kotiin rauhoittuminen tekeekin usein hyvää, voi pitkään jatkuva kotona hengailu saada monet katselemaan ympärilleen hieman uusilla silmillä ja jopa ehkä vähän kriittisesti.

Kotona oleminen ei tarkoita, että arjen tarvitsisi olla tylsää. Itse olen introvertti, joka rakastaa olla kotona, mutta syy tähän löytyy tietysti siitä, että koen minulla olevan kotona loputtomasti tekemistä. Kun mielessä on asioita, joita haluaa tehdä, ei tylsää yleensä tule.

Monella on varmasti mielessä erilaisia juttuja, joiden parissa kotona haluaisi puuhailla, mutta joiden toteuttamiseen ei välttämättä ole ollut tilaa. Asia on voinut käydä aiemmin mielessä ja haaveena on esimerkiksi ollut oma käsityötila, lukunurkka tai jopa liikuntahuone. Näistä on ollut ihanaa haaveilla, mutta loppujen lopuksi kiireinen elämä on vienyt projektin toteuttamiselta voiton, sillä eihän se nyt ole välttämätöntä.

Nyt on kuitenkin aivan loistava hetki miettiä, millaisten asioiden parissa haluaa kotona viettää aikansa ja tehdä niille tilaa. Aina vastaus ei edes tarvitse olla se, että jollekin tietylle toiminnalle tarvitsisi tehdä tilaa, vaan joskus kyse voi myös olla siitä, että ylipäätään olemiselle haluaa tilaa.

Tavaroiden vähentäminen voi myös tarkoittaa, että kotona on helpommin siistiä, jolloin siivoamiseen ei tarvitse käyttää ylimääräistä aikaa. Se voi myös tarkoittaa, että asiat ovat paremmassa järjestyksessä ja löytyvät helpommin, mikä sekin helpottaa elämää.

Lue myös: Mitä jos tekisit kuolinsiivouksen?

Yökylässä minimalistilla

Olen itse käyttänyt viimeiset vuodet tavaroiden vähentämiseen ja nyt henkilökohtaiset tavarani mahtuvat matkalaukkuun. Myös kodistamme on karsittu ylimääräiset yhteiset tilpehöörit, jotta täällä on mukavaa asua ja kaikki löytyy helposti. Puhun siis todellakin kokemuksella siitä, kuinka positiivisesti turhien tavaroiden karsiminen on omaan elämääni vaikuttanut.

Vaikka elämäni onkin pääsääntöisesti nyt rajoittunut neljän seinän sisään, en ole kertaakaan miettinyt, että olisipa minulla nyt ollut joku niistä tavaroista, joista aiemmin luovuin. Päinvastoin olen nauttinut entistäkin enemmän siitä, että minulla on tosiaan tilaa tehdä juuri niitä asioita, joita itse haluan ja tavarat ovat siinä varsin olemattomassa roolissa.

Kun puhun tavaroiden vähentämisestä, sanoo moni asian kiinnostavan heitä,  mutta he ovat erittäin halukkaita kuulemaan, mistä se kannattaisi aloittaa. Kuulen usein, kuinka kotona on tosiaan niin paljon tavaraa, ettei niitä miettiessä todellakaan tiedä, mistä edes alottaisi ja lopulta koko homma tuntuu niin ylitsepääsemättömältä urakalta, ettei sitä edes halua aloittaa.

Päädyinkin kokoamaan tähän postaukseen viisi omaa parasta vinkkiäni siihen, mistä tavaroiden vähentäminen kannattaa aloittaa. Vaikka itse vähentäminen on pitkälti fyysistä työtä, on omilla ajatuksilla prosessissa silti valtavan suuri rooli.

Lue myös: Goodbye, things – kirja äärimmäisestä minimalismista

Yökylässä minimalistilla

1. Tsemppaa itsesi sopivaan mielentilaan

Neuvon itse usein tavaroiden karsimisteta kiinnostuneita tutustumaan KonMariin, sillä vaikka monilla onkin jostain syystä harhaluulo, että maritettu koti tarkoittaisi minimalistiseksi ja jopa askeettisesti riisuttua tilaa, ei KonMarilla ja minimalismilla oikeasti ole mitään suoraa yhteyttä toisiinsa.

KonMarin ajatuksena on toki sama kuin minimalisminkin: säilytä tavarat, jotka tuovat iloa tai ovat hyödyksi – miksipä kukaan edes tahtoisi pitää kotonaan pahaa mieltä tuovia ja itselleen hyödyttömiä tavaroita.

Tavaroita karsiessa on myös hyvä miettiä, kuuluuko tavara sellaiseen elämään, jota itse haluaa elää. Ei ole mitään väliä, vaikka omassa kodissa olisi maailman paras maalausteline, jos ei oikeasti näe, että tulevaisuudessa haluaisi itse maalata.

Olen postannut blogissani aiemmin, kuinka havahduin itse siihen, että minulta löytyi tavaroita, joita olin säästänyt vain fantasiaminää varten. Tuo fantasiaminäni tekisi vaikka mitä, kun aikaa vain olisi. Tosiasiassa en todellakaan ikinä tarttunut noihin tavaroihin.

Nyt kun monella on olosuhteiden pakosta ollut enemmän aikaa kotona, voi vielä entistäkin helpommin todeta, tarttuisiko tavaraan silloinkaan, kun aikaa olisi enemmän. Jos hulavannetta ei innostu pyörittämään edes nyt, niin tuskinpa myöhemminkään.

Lue myös: KonMari ja minimalismi – näin ne eroavat toisistaan

2. Aloita kategoriasta, joka sinun on helppoa karsia järjellä

KonMarissa on toinenkin loistava ajatus tavaroiden karsintaan ja koen myös sen erittäin tärkeäksi. Tässä järjestelymetodissa on nimittäin määritelty,  missä järjestyksessä koti kannattaa käydä läpi, jotta raivaus sujuu helpoiten.

Järjestystä ei ole valikoitu vaikkapa tähtien asennon ja energiavirtojen perusteella, vaan ihan vain järkeä käyttäen. Ideana nimittäin on, että tavaroiden läpikäynti aloitetaan sellaisesta kategoriasta, joka on helppoa käydä läpi ilman suurempia tunteita ja sitten pikkuhiljaa edetään kohti niitä tavaroita, jotka tuntuvat henkilökohtaisemmilta ja joiden läpikäynti voi siksi olla vaikeampaa.

Kun tavaroiden karsintaa ”harjoittelee” ensin sellaisilla tavaroilla, joiden kanssa osaa pitää pään kylmänä, treenautuu mieli ja lopulta henkilökohtaistenkin tavaroiden käyminen läpi onnistuu helpommin.

KonMarissa tavaroiden karsinta aloitetaan vaatteista, sillä suurin osa ihmisitä käy ne helposti läpi järjellään. Joko vaate on sopiva tai ei ja joko siitä tulee hyvä fiilis tai sitten ei vain tule.

Monilla voi kuitenkin olla tunnepitoisempi suhtautuminen vaatteisiinsa, joten homman voi aloittaa myös jostakin muusta. Jos ei ole ässä keittiössä eikä nauti siellä puuhastelusta, voi keittiön tavaroiden karsinta olla hyvinkin helppo juttu.

Kannattaa kuitenkin huomioida, että jos tavaroita käy läpi tällaisella hetkellä, jona kotona voi tuntua erityisen tylsältä, saattaa mitä tahansa nähdessään helposti innostua ja ajatella, että tuotahan minä alan nyt käyttää. Tällaiset tavarat kannattaa nostaa erikseen ja seurata, tuleeko niitä ihan oikeasti käyttäneeksi. Jos niihin ei lopulta tartu edes tylsimmillä hetkillä, ei niitä yleensä tarvitse.

Lue myös: Tämän vuoksi et onnistu vähentämään tavaroitasi

3. Mieti, mikä on juuri sinulle riittävästi

Moni luulee, että tavaroiden karsiminen tarkoittaa, että kodistaan pitäisi poistaa valtava määrä tavaraa ja jäljelle saisi jäädä tuskin mitään. Siitähän ei tietenkään ole millään tavalla kyse, vaan jokainen voi määritellä, mikä on itselleen riittävä määrä ja vaihteleeko se esimerkiksi erityyppisten tavaroiden kesken paljonkin.

KonMari-metodissa on minusta tähänkin hyvä vinkki: tavaroita karsiessa yhteen kootaan aina kaikki saman kategorian tavarat eikä homma etene vain esimerkiksi huone tai laattikko kerrallaan.

Tämän menetelmän etuna on havahduttaa huomaamaan, kuinka monta samanlaista tavaraa kotona onkaan ja saada pohtimaan, tarvitseeko vaikka niitä kaikkia eri huoneisiin ripoteltuja saksia, kyniä tai muita tilpehöörejä oikeasti. Monesti tämä taktiikka voi myös tuoda shokkiherätyksen kun tajuaa, että kotona on vaikkapa 40 käsilaukkua, vaikka neljä oikeasti riittäisi.

Kaikilla ei tarvitse olla minimimäärää kaikkea. Tärkeintä on miettiä, mikä on se määrä, joka itsestään tuntuu hyvältä juuri sen tavaran kohdalla. Olen aiemmin puhunut blogissani myös siitä, että erilainen taloustilannekin voi vaikuttaa siihen, millaisten tavaroiden omistaminen tuntuu hyvältä. Jos tietää, että pölynimurin hajotessa on helposti varaa hankkia uusi imuri, on toisesta imurista tietysti helppoa luopua. Jos taas pelkää, että imuri hajoaa eikä ole sillä hetkellä varaa hankkia uutta, ei kakkoskappaleesta luopuminen varmastikaan tuo hyvää oloa.

Vain itse voi tietää, mikä on itselleen sopiva määrä mitäkin. Se ei silti tarkoita, etteikö tätä oletustaan kannattaisi välillä kyseenalaistaa, sillä joskus saattaa yllättyä siitä, kuinka hyvin ilman jotakin asiaa voikaan pärjätä – itselleni on ainakin käynyt näin monesti.

Lue myös: Mitä eroa on keräilyllä ja hamsterimaisella keräämisellä?

4. Älä haukkaa kerralla liian suurta palaa

Vaikka oma mieli olisi täynnä tarmoa tavaroiden raivausta ja kodin järjestlyä kohtaan, kannattaa silti olla haukkaamatta kerralla liian suurta palaa.

Moni on varmasti innostuksissaan tyhjentänyt esimerkiksi kaikki makuuhuoneen kaapit ympäri huonetta ja havahtunut lopulta siihen, ettei tavaroiden läpikäynti kiinnosta enää yhtään, mutta nukkumaan ei voi mennä, kun sänky on täynnä tavaraa. Sitten ei lopulta auta muu kuin työntää kaikki tavarat makuuhuoneen lattialle, harppoa kasojen yli muutama päivä ja lopulta työntää sekaiset kasat kaappien hyllyille.

On täysin itsestään kiinni, millainen taktiikka sopii parhaiten. Itse valitsisin aloituspaikaksi ehkäpä jonkun paljon käytetyn tilan, jonka käyttö tuskastutta tavaroiden vuoksi jatkuvasti. Tuon tilan raivaaminen sellaiseksi, että sen käyttö on jatkossa nautinnollista tuo konkreettisen osoituksen siitä, kuinka paljon helpompaa elämä on, kun tavaroita on vähemmän. Sen jälkeen motivaatiota raivaamisen jatkamiseen löytyy usein helpommin.

Samalla ajatuksella raivaamisen voi aloittaa tilasta, jossa haluaisi nyt voida tehdä jotain itselleen nautinnollista. Jos lopputulos ei häiritse itseään, voi tuosta tilasta nostaa kokeeksi muihin huoneisiin pois kaiken ylimääräisen ja tunnustella sitten, miltä tuntuisi, jos tilaa oikeasti voisikin käyttää, kuten haaveilee. Siitäkin saa usein hyvää motivaatiota.

Lue myös: 5 erilaista taktiikkaa tavaroiden vähentämiseen

5. Koske vain omiin tavaroihisi

Muita ei voi pakottaa luopumaan tavaroistaan tai edes käymään niitä läpi vain siksi, että niin haluaa itse tehdä. Tämä voi tuntua todella usein suorastaan hermoja raastavalta, siltä todella monesti taloudessa on joku, joka rakastaisi raivattua kotia sekä toinen, jota asia ei voisi vähempää kiinnostaa.

Valitus, nalkutus tai kiukuttelu ei auta, sillä tavaroiden raivaus onnistuu silloin, kun henkilöllä itsellään on kiinnostusta ja motivaatiota asiaa kohtaan. Jos toisen yrittää väkisin saada käymään läpi tavaroitaan ja luopumaan jostakin, on usein seurana vain erimielisyyksiä ja riitelyä.

Ei myöskään kannata yrittää tehdä toiselle palvelusta käymällä läpi hänen tavaransa, sillä vain itse voi tietää, mistä tavaroista on valmis luopumaan ja mitkä haluaa pitää.

Parasta, mitä tavaroiden raivaamisesta innostunut voi tehdä, on tyytyä näyttämään muille mallia. Kun on järjestellyt omat tavarat ja ne yhteiset tavarat, joiden järjestely ei toista liiemmin liikuta ja nauttinut sen tuomasta elämän helpottumisesta, saattaa toinenkin lopulta kiinnostua tekemään saman omille tavaroilleen.

Joskus tällainen herätys tapahtuu nopeasti, joskus se voi viedä vuosia ja joskus sitä ei vain tapahdu. Kun toisen tavarat ärsyttävät, kannattaa kuitenkin mieluiten pitää mölyt mahassa ja miettiä, voisiko niistä valittamisen sijaan vielä löytää jonkun paikan, jossa omia tavaroita voisi vielä järjestellä.

Itse koen, että ainoa kohtuullinen vaatimus yhteisessä kodissa eläessä on kuitenkin pyytää toista edes järjestelemään tavaransa niin, etteivät ne turhaan rasita toisen hermoja. Jos siis kumppani ei ole valmis luopumaan vaikka vanhoista VHS-kaseteistaan, voi kompromissi olla, että hän löytää niille sitten edes paikan oman vaatekomeronsa perältä olohuoneen kirjahyllyn sijaan.

Lue myös: Älä sorru tähän yleiseen virheeseen minimalismista innostuessasi

…mutta kun nyt on huono hetki karsia, kun tavaroista ei pääse eroon!

Useampi varmasti sanoo, että olisihan ne tavarat kiva käydä läpi, mutta mitäs niille ylimääräisille sitten oikein tekee, kun ei niitä nyt voi näin korona-aikaan alkaa kuskailla ympäriinsä.

Tämä pitää toki täysin paikkansa, mutta en itse antaisi tämän olla se estävä tekijä. Minusta on hyvä idea nyt käydä järjellä ja ajatuksella läpi, mistä tavaroista haluaa luopua ja etsiä kodistaan paikka, johon ne voi tilapäisesti kasata. Vaikka jokaisesta turhasta tavarasta ei pääsisikään juuri sillä hetkellä eroon, voi niistä joillekin silti löytyä uusi osoite yllättävän helposti tai viimeistään sitten, kun koronatilanne helpottaa.

Monella on kotona varmasti esimerkiksi liikuntavälineitä tai pelejä, joita ei itse käytä, mutta jotka joku muu lähipiirissä ottaisi ilolla vastaan, kun oman talouden pelit on jo pelattu ja kotiliikuntaankin kaipaisi uusia juttuja.

Vaikka turhista tavaroista ei pääsisikään juuri nyt eroon, on silti parempi juttu, että ne seisovat jonkun huoneen nurkassa valmiina odottamassa vain sitä hetkeä, että ne voi viedä eteenpäin kuin ettei asialle ylipäätään tekisi mitään vain siksi, ettei tavaroita saa silmistään juuri sillä sekunnilla.

Lue myös: Millainen minimalisti olet? – 7 erilaista tyyppiä

Onko teillä lisää vinkkejä siihen, mistä tavaroiden vähentäminen kannattaisi aloittaa?

5 kommenttia artikkeliin ”Mistä tavaroiden vähentäminen kannattaa aloittaa?”

  1. Bookbeatissa oli sellainen kirja kuin Decluttering at the speed of life, Dana K. White

    Siinä oli muistaakseni se idea, että vähentäminen kannattaa aloittaa näkyvimmästä paikasta, silloin se on motivoivampaa. Hänestä paras oli muistaakseni eteinen, koska se vaikutti eniten siihen, kuinka kiva kotiin on tulla. Ei siis ekaksi niitä sukkia.

    Ja edelleen muistelen, että kun selkeät roskat oli poistettu, piti kysyä itseltään, olisinko tiennyt, että minulla on tällainen asia? Ja jos olisin tiennyt, niin mistä olisin sitä etsinyt? Ja sitten viedä se sinne. Kirjassa olikin kyse ehkä vähän enemmän kodin järjestämisestä kuin varsinaisesta karsimisesta.

    Siinä kirjassa tarkoituksena oli karsia tavaroita pikkuhiljaa muun arjen ohessa, eikä yhdellä kertaa. Siitä nimi at the speed of life.

  2. Mulle iskee aina valtava inspiraatio kun luen näitä sun kirjoituksia. Vaikeammaksi homma käy siinä kohtaa kun pitäisi nousta pois peiton tai viltin alta ja ryhtyä hommiin. No, ehtiihän sitä myöhemminkin… =)

  3. Kiitos ihan loistavasta ja inspiroivasta blogista, jonka vasta tänään bongasin. Paljon hyviä ideoita, vinkkejä ja ajatuksia. Kiitos myös Driim-vinkkauksesta. Siinäpä on monelle kaffi- ja ruokatauolle kuunneltavaa. Ovat just sopivanmittaisia pätkiä, ettei jää kesken.
    Oikein hyvää vuotta 2021 sinulle ❤️

Kommentointi on suljettu.