*Sis. mainoslinkin
Kun The Ordinary saapui myyntiin Suomen markkinoille, olin aivan innoissani. Merkki tarjoaa laajan ja kattavan valikoiman tutkitusti tehokkailla aktiiviaineilla täytettyjä tuotteita ja vieläpä edulliseen hintaan. Oli ihan mahtavaa, että hyvästä ihonhoidosta oli tullut sekä The Ordinaryn että edullisen korealaisen kosmetiikan myötä mahdollista lähes jokaisen lompakolle.
Olen edelleen innoissani siitä, että The Ordinaryn tuotteita on saatavilla, mutta samalla olen nykyään myös hieman huolissani, sillä yhä useampi tuntuu kahmivan niitä kerralla käyttöön rehellisesti sanottuna jopa ihan järjettömältä kuulostavan määrän. Tuntuu, että yhä harvempi muistaa kysyä, mitä iho oikeasti haluaa ja että ihonhoidossa on nimenomaan kyse ihon tarpeista ja niiden kuuntelemisesta eikä kaikkea kannata kerrostaa iholle vain koska tuotteet kuulostavat lupaavalta ja niitä saa nyt halvalla.
Yhä useampi on tuntunut hullaantuneen ajatuksesta, että kun ihonhoitotuotteita kerran saa halvalla, täytyy niitä myös ottaa käyttöön mahdollisimman monia. Hieman glykolihappoa sieltä, mantelihappoa täältä, salisyylihappoa tuolta ja sekaan vielä parit C-vitamiinit, retinoidit sekä sitten ne muut ihoa kuorivat ja syväpuhdistavat naamiot.
Erityisesti erilaiset AHA-hapot ovat saaneet suomalaiset innostumaan. Yhä useampi haluaa käyttää ihonhoidossa niitä suosittuja ja paljon kehuttuja happoja, koska niillä saa kuulemma niin hyviä tuloksia ja ihostakin tulee niin sileän tuntuinen nopeasti.
Minulla ei ole mitään happoja sisältäviä ihonhoitotuotteita vastaan. Päin vastoin, sillä käytän niitä itsekin mielelläni ja koen, että ne ovat helppo tapa saada iholla hyvinkin tehokkaita hoitotuloksia. Se, minkä perään kuitenkin mielelläni huutelen on kaikkien niiden tuotteiden yhtäaikaisen käytön kyseenalaistaminen.
Erilaiset AHA-hapot vaikuttavat iholla ensisijaisesti ihoa kuorien. Toisin kuin rakeelliset, manuaaliseen hankaukseen perustuvat kuorintatuotteet, auttavat ne liuottamaan ihosoluja yhteen liimaavaa ”laastia”, minkä ansiosta ihon pinnalla oleva kuollut ihosolukko irtoaa ja paljastaa altaan uuden kerroksen ihosoluja. Kun kuollut pintasolukko on poissa, tuntuu iho pehmeämmältä ja sileämmältä sekä näyttää kirkkaammalta. Ihon kuorinta voi myös auttaa sekä ehkäisemään epäpuhtauksia ehkäisemällä ihon tukkeutumista että häivyttämään pigmenttiläiskiä edistämällä ihon uudistumista.
Jostain syystä moni kuitenkin uskoo, että enemmän on parempi. Ajatellaan, että jos iho vain sietää, niin sitten sitä kyllä kannattaa kuoria. On vain hyvä käyttää päivittäin glykolihappoa sisältävää kasvovettä, sivellä iholle vielä mantelihappoa sisältävää seerumia ja silloin tällöin tehokuoria sitä kolmen hapon yhdistelmällä. Mielellään vielä välillä ihan rakeellisellakin kuorinnalla. Ihohan tuntuu niin hyvältä ja näyttää niin heleältä sen kaiken jälkeen.
Moni kuitenkin unohtaa, että kuolleella ihosolukolla on tärkeä tehtävä ihon pinnalla. Se nimittäin auttaa suojaamaan ihoa ulkoisilta rasituksilta, jotka saattavat joskus ihan huomaamattakin tehdä iholle hallaa. Kuollut ihosolukko tuo iholle suojaa esimerkiksi auringon UV-säteilyltä, joka sekä polttaa että ikäännyttää ihoa.
Koska esimerkiksi AHA-happoja sisältävät kuorinnat vievät ihon pinnalta tätä suojaa pois, suositellaan niiden käyttöohjeissa lähes poikkeuksetta suojaamaan iho auringolta lähitulevaisuudessa – mielellään jopa ainakin viikon ajan tuotteen käytön jälkeen. Ilman kuolleen ihosolukon tuomaa suojaa iho on hauraampi ja esimerkiksi pigmenttiläiskät sekä iholle salakavalaa hallaa tekevä, ikäännyttävä UVA-säteily pääsee sille paremmin.
Yhtälö on jopa hieman koominen, sillä AHA-hapoista tehokkainta eli glykolihappoa suositellaan käyttämään nimenomaan auringon ennenakaisesti ikäännyttämällä iholla kumittamassa pois ikääntymisen merkkejä. Jos sillä kuitenkin yrittää liian epätoivoisesti saada ikääntymisen merkkejä katoamaan voikin olla, että homma kääntyy päälaelleen ja niiden lisääntymistä tulee jopa tietämättään edistäneeksi.
Päivittäiseen käyttöön tarkoitettujen AHA-happoja sisältävien kasvovesien tarkoitus on korvata muut kuorintatuotteet. Niiden rinnalla ei siis ole tarkoitettu käytettävän erilaisia kuorintoja tai muita happoja sisältäviä, ihon kuorimiseen tähtääviä tuotteita. Kun ihon pinnalta pyyhitään päivittäin pois yksi kerros ihosoluja, pysyy tilanne hallittuna ja iho kirkkaana, mutta jos mukaan sekoittaa tujun seerumin, joka auttaa irrottamaan useampia kerroksia tai pahimmassa tapauksessa kuorivan kasvonaamion, joka liuottaa irti vieläkin useamman kerroksen ihon pintasolukkoa, on ihon pinnalta jo viety kaikki sen luonnollinen suoja.
Ihon uudistuminen tarkoittaa, että epidermiksen pohjalla olevat, yhä elossa olevat ihosolut alkavat pikkuhiljaa nousta ihon pinnalle. Pinnalle noustessaan ne kuolevat ja samalla ne myös vapauttavat iholle rasvahappoja ja keramideja, jotka yhdessä muodostavat ihon pinnalla olevan lipidikerroksen eli happovaipan. Lipidikerros on tärkeä, sillä se auttaa säilyttämään kosteuden iholla sekä tuomaan iholle suojaa mm. tulehduksia aiheuttavilta bakteereilta sekä erilaisilta ulkoisilta ärsykkeiltä.
Lue lisää: Ihon tasapainottavat Barrier Booster -tuotteet tekevät tuloaan
Jos iholla ei ole suojaa, ei iho voi hyvin ja ihon liiallinen kuorinta nimenomaan vie ihon oman suojan pois. Tyypillisin ja näkyvin oire on, että iho kuivuu, sillä kosteus pääsee haihtumaan siltä helpommin. Iho voi myös punottaa ja ärtyä, sillä se on paljas.
Nuorena iho uudistuu noin 28 päivässä, eli tuoreiden ihosolujen matka epidermiksen pohjalta ihon pinnalle vie nelisen viikkoa, mutta ikääntyessä prosessi hidastuu, joten erityisesti ikääntyvällä iholla voi olla hyvinkin haitallista käyttää jatkuvasti liikaa kuorintoja, kun uutta, iholle suojaa tuovaa ihosolukkoa ei edes nouse ihon pinnalle samaa tahtia kuin ennen.
Kannattaa siis muistaa, että happoja käyttäessä enemmän ei ole parempi. Tavoitteena ei ole saada ihoa siedätettyä mahdollisimman tujuille hapoille ja yhdistää niitä vielä toisiinsa ajatellen, että lopputulos olisi siten mahdollisimman tehokas. Jos tuntuu, ettei iholle saa haluamaansa vaikutusta voi mielummin olla parempi kokeilla kokonaan toista tuotetta ja toista aktiiviainetta.
Suosittelen itse myös valitsemaan, haluaako käyttöön ottaa ihosolujen uudistumista nopeuttavan retinoidin vai ihon kuoriutumista tehostavan AHA-hapon, sillä hyvin harvan iho tarvitsee niitä molempia. Erityisesti siinä vaiheessa kun iho vasta totuttelee retinoidin vaikutuksiin ja hilseilee helposti uudistumisen tehostuessa voi AHA-happojen sotkeminen mukaan olla todella huono idea.
Itse valitsisin käyttöön vain yhden AHA-happoja sisältävän tuotteen: joko päivittäiseen käyttöön tarkoitetun kasvoveden, päivittäiseen tai muutamia kertoja viikossa käytettäväksi tarkoitetun kasvoseerumin tai harvempaan käyttöön tarkoitetun happokuorinnan. Näiden yhdistäminen voi tuntua hyvältä idealta, mutta tosiasiassa se voi tehdä iholle vain hallaa ja jopa edesauttaa ihon ennenaikaista ikääntymistä.
Jos AHA-happoja haluaa käyttää BHA-happojen kanssa suosittelen, että käyttöön valitaan tuote, joka on jo valmiiksi formuloitu sisältämään molempia happoja, jolloin sen koostumus on tehty riittävän hellävaraiseksi. Vaihtoehtoisesti eri happoja voi käyttää eri vuorokaudenaikoina, eli esimerkiksi ihon pintaa kuorivaa vesiliukoista AHA-happoa illalla ja öljyliukoista, ihohuokosia sisältäpäin kuorivaa ja epäpuhtauksia siten ennaltaehkäisevää BHA-happoa päivällä.
Ja niin: Jos käytössä on se supersuosittu *The Ordinary AHA 30% + BHA 2% Peeling Solution niin en itse käyttäisi sitä kuin korkeintaan kerran viikossa enkä missään tapauksessa käyttäisi ihonhoitorutiinissani muita AHA-happoja. Se riittää kyllä yksinäänkin ja tekee työtä muidenkin tuotteiden edestä.
Millaisia AHA-happotuotteita te käytätte ihonhoidossa?
Lue myös:
Opas ihonhoidon aktiiviaineisiin – näin yhdistelet tehoaineita oikein
Glykolihappo, maitohappo vai mantelihappo – mitä AHA-happoa kannattaa käyttää?
Pikaopas AHA- ja BHA-happoihin: Mitä ne ovat, mitä ne tekevät ja mitä kannattaa hankkia?
Jos haluat oppia lisää ihonhoidosta, tilaa kirjani Täydellinen iho täältä.
Eli jos käytän kerran kahdessa viikossa AHA-kuorintanaamiota niin retinoli voisi olla vähän liikaa tähän satsiin kerran viikossa käytettynä? Olen vain hieman pihalla näistä kaikista hapoista, joten pahoittelen jos kysyn itsestäänselvyyksiä
Amen! Itsekin haksahdin joitain vuosia sitten happoautuuteen, jonka seurauksena otsaa ja toista silmäkulmaa koristavat yön yli ilmestyneet maksaläiskät. :/ Talvella niiden tilanne on parempi, mutta kesällä ne tummuvat raivokkaasta suojaamisesta huolimatta niin, että jouduin ottamaan käyttöön aurinkosuojista inhottavimman, eli lippiksen, yh. 😀 Aurinkosuojan käytön tarpeeellisuutta on vaikea liioitella happohoitojen yhteydessä. Vaikka maksaläiskä on vain tumma kohta iholla, siitä ei pääse koskaan eroon.
Jälkikäteen olen oppinut kohtuutta ohuen ihoni ja voimakkaiden happojen kanssa (jotka eivät koskaan tuntuneet iholla pahalta, enkä missään vaiheessa ajatellut tekeväni kudoksilleni väkivaltaa!), mutta toki olisin mieluummin valaistunut asiassa ennen kuin pysyviä värimuutoksia iholle syntyi. 🙂
Todella hyvä teksti! Olen kauhulla miettinyt kuinka jengi hurahtaa happoihin ja kerrostaa niitä tietämättä miten se oikeasti vaikuttaa ihon luontaiseen vastustuskykyyn. Itsellä on käytössä Pixin kuoriva kasvovesi ja se on riittävä kuorinta varsinkin näin talvella pintakuivalle ja kosteusköyhälle iholleni.
Kiitos postauksesta! Miten syväpuhdistavat pesuaineet ja kuorinnat voi yhdistää AHA-happoisten tuotteiden käytön kanssa?
Huh. Itse käytän AHA-happoa sisältävää tuotetta vain kerran viikossa, jos silloinkaan… missään nimessä ei useita litkuja päällekkäin, saati muita (rakeellisia) kuorintoja..!
Ongelmana on kyllin tehokas UV-suojaus, siksi en oikein uskalla laittaa C-vitamiinipitoista yövoidettakaan.. vaikka niitä muutama kaapissa on. Täytynee siirtyä kevätauringon alla taas suosiolla viiskymppisiin suojakertoimiin, aasialaisiin varmuuden vuoksi..!
Hyvä postaus, kiitos!
Mulla on hankittuna tämä: https://www.supermood.fi/store/babyface-mask/
mutta en ole uskaltanut edes kokeilla sitä, kun ihoni on herkästi reagoiva ja couperoottinen ja tämä on kuulemma niiin tehokas, että pelkään sen räjäyttävän ihokriisin… Onko sulla tähän tuotteeseen mielipidettä ja suositusta, miten käyttää ”turvallisesti”?
Tää oli hyvä postaus, kiitos siitä.
The Ordinary AHA 30% + BHA 2% Peeling Solution, ostin tuon, mutten ole vielä uskaltanut käyttää. Kokeilen kun aikaa/oon lomalla. Aattelin karkottaa nenänpäältä mustapäitä…kun klikkasin tuo ostosteni täytteeksi ja en tiiä uskallanko käyttää. No hannariaikaa on, kun purkki avaamatta. Ihoni on kyllä vahva rasvanahka, joka kestää lähes kaiken muun paitsi auringon (senkin toki vain maksaläiskävaurioin…).
Sit ostin värillisen Ordinaryn serum meikkivoiteen. Liian tumma sävy, pyörittelin ja mietin…mitä sillä teen. Kokeilin sekoittaa aurinkovoiteeseen ja jestas kun tuli hyvä ”meikitön pohja”, joka pysyy tuulessa ja tuiskussa. Vinkiksi, jos muillekin käynyt noin.
Ostin myös By Terry irtopuuterin, joka sopi hyvin edellisen setin kanssa. Ja huulipunan, joka täys kymppi nude mulle.
Ostin myös Bohoa, Holikaa ja Olaplexiä, joita en ole ehtinyt testaamaan.
Olen aivan pihalla näiden happojen kanssa, joten kiitos paljon, tämä teksti jo avasi todella hyvin asiaa! Jäi vielä askarruttamaan, miten C-vitamiinia ja hyaluronihappoa sisältäviä tuotteita tulisi käyttää ja yhdistää (vai karttaa?) muiden happotuotteiden kanssa? Minulla on päivittäisessä käytössä Lumenen hyaluronihappoa sisältävä lähdeseerumi ja C-vitamiinia sisältävä Valo brightening hydra oil. Lisäksi olen n. viikoittain käyttänyt Pixi Glow Tonicia kasvovetenä (päivittäin ruusuvettä) ja satunnaisesti (ehkä n. 2-4 viikon välein) tuon Ordinaryn punaisen 10min happokuorinnan tehnyt nenääni mustapäiden vuoksi. Mitä mieltä tästä kombosta?
Moikka!
Laitoin sulle sähköpostia viime perjantaina, oletkohan huomannut? 🙂
Mä oon luullut että esim. Cosrx:n AHA/BHA tonerissa olisi vain vähän AHA/BHAta, ja että se on ”esivalmisteleva” kasvovesi joka tasapainottaa ph:ta. Niinpä oon käyttänyt sitä usein ennen BHA-happonestettä. Eikö tämä olekaan ookoo?
Lisäksi satunnaisesti käytän myös Pixi glow tonicia kasvovetenä ennen BHA nestettä. Onkohan tämä nyt viimeistään ihan nounou…?
Lisäksi mulla on The Ordinaryn retinolineste, jota käytän jo eri iltoina kuin BHAta. Pitääköhän mun tälle nyt ostaa vielä erikseen joku erilainen kasvovesi jos ei Cosrx:n AHA/BHA toner sitten käy…
Yritän taistella eri aineilla aknea vastaan, ja toistaiseksi AHA-haposta (Pixi) ei yksinään ollut apua, ei myöskään BHA nesteestä (Cosrx). Nyt ajattelin kokeilla retinolia mutta en kyllä enää tosiaan tiedä mitä uskaltaa käyttää milloin ja minkä kanssa. Pitäisikö BHA sitten vain jättää pois jos siitä ei ole ollut n. 2 kk:een merkittävää apua…
Minun käsittääkseni nuo COSRX BHA- ja AHA- tonerit on kyllä sieltä miedoimmasta päästä, etsin joku aika sitten netistä niiden vahvuuksia (kun puteleissa ei siitä puhuta mitään), ja muistelisin että se BHA- toner olisi ollut tyyliin 0,5% vahvuinen. Eli paljon miedompi kuitenkin, kun noissa varsinaisissa BHA- kuorinnoissa. Itsellä on Bentonin BHA- toner (0,5%) käytössä ja en ole rehellisesti sanottuna huomannut kyllä minkään näköistä vaikutusta sen kanssa. Mieluummin käytän vähän vahvempaa (10%) AHA- tököttiä about kerran-pari viikossa. Oma ihotyyppi jotain rutikuivan ja sekaihon väliltä.
Piti ihan katsoa uudestaan ja jos nettiä on uskominen, niin tuossa COSRX AHA/BHA- tonerissa ois 0,1% molempia happoja, eli jos näin todella on niin ei ihmekään, kun ei ole kummemmin toiminut 😀 Tuossa COSRX BHA Power liquidissa taas on 4% Betaine Salicylatea, mutta se on miedompi kun salisyylihappo joten vastaa vissiin noin 2% salisyylihappo- pitoisuutta.