Halpoja meikkejä netistä tilatessa kannattaa olla varovainen

Pari päivää sitten Iltalehden uutisiin päätyi juttu nuoresta suomalaisesta naisesta, joka oli tilannut netin kautta Kiinasta edullisen huulimeikkituotteen ja sen käytön seurauksena hänen huulensa ilmestyi patti. Sitten huulet alkoivat olla kipeät ja lääkärissä kävi lopulta ilmi, että kyseessä on paha tulehdus, josta ei ollut verenmyrkytyskään kaukana. Kortisonikuurin myötä huulessa ollut patti puhkesi ja sieltä valui ulos reilusti mätää.

Näin naisen aiheesta kirjoittaman Facebook-päivityksen ennen kuin juttu päätyi lehteen ja minusta oli aivan mahtavaa, että hän nosti aiheen itse sosiaalisessa mediassa esiin ja että se päätyi saamaan niin laajan huomion sen myötä myös mediassa. Tämä on nimittäin aihe, josta  täytyy puhua.

Anastasia Beverly HIlls Modern Renaissance kokemuksia

Nyt kun Wish, eBay ja muut vastaavat verkkokaupat toimittavat kosmetiikkaa Suomeen pilkkahinnalla ja niiden suosio kasvaa jatkuvasti, sortuu moni shoppailemaan niistä halpoja meikkituotteita, joista osa on ulkonäöllisesti suoria kopioita suosituista tuotteista ja osa taas muuten vain merkittömiä, mutta hyvältä näyttäviä ja halpoja tuotteita. Myös ulkomaan lomamatkoilta saattaa helposti tarttua mukaan edullista feikkikosmetiikkaa.

Halpa kosmetiikka houkuttaa ymmärrettävästi, sillä jos sen samalta näyttävän lopputuloksen voi saada kahden euron nettilöydöllä kuin parinkympin Suomen ostoksella, kallistuu moni varmasti mielellään sen halvemman vaihtoehdon puoleen.

Ostopäätöstä puntaroidessa kannattaa kuitenkin aina muistaa nämä kolme asiaa:

Kosmetiikan tilaaminen kiinasta Ostolakossa Virve Vee

1. Et voi tietää mitä saat

EU:n ulkopuolelta tulevan kosmetiikan ei tarvitse täyttää EU:n lainsäädännön kriteerejä. Kun ostaa EU:hun virallisesti maahantuotua kosmetiikkaa, on sille täytynyt tehdä turvallisuusselvitys, joka varmistaa, että tuotetta on turvallista käyttää. Markkinoille saattaa tietysti tästä huolimatta välillä päätyä tuotteita, jotka sisältävät haitallisia aineita tai joita ei ole testattu, mutta kaiken myynnissä olevan kosmetiikan tulisi silti olla testattua.

Jos siis haluaa säästää meikeissä rahaa, kannattaa mielummin ostaa tunnettujen, mutta edullisten tuotemerkkien meikkejä. Esimerkiksi Essence-meikit maksavat vain muutamia euroja, mutta tunnettuja ja laajasti ympäri EU:n ja jopa maailman operoivan merkin meikit ovat epäilemättä testattuja.

Näin verkossa tämän artikkelin yhteydessä ihmisten naiiveja olankohautuksia siitä, että noh, tyyppi nyt vain oli allerginen jollekin tuotteen ainesosalle ja allerginen nyt voi olla mille vain kosmetiikkatuotteelle tuli se Kiinasta tai ei. Tämä pitää ilman muuta paikkansa ja myös EU:ssa myytävästä kosmetiikasta voi saada pahankin allergisen reaktion, jos sattuu itse olemaan herkkä juuri sen tuotteen jollekin ainesosalle. EU:ssa myytävän kosmetiikan ainesosat on kuitenkin muuten todettu turvallisiksi, eli allerginen reaktio ja kosmetiikkaan kuulumattoman ainesosan aikaansaama muu haitallinen reaktio ovat kaksi täysin eri asiaa.

Kosmetiikan tilaaminen kiinasta Ostolakossa Virve Vee

2. Voit tietämättäsi käyttää myrkyllisiä ainesosia

Yleisin harhaluulo on, että jos tuotteessa olisi jotain sopimatonta, huomaisi sen kyllä ja jos tuotteesta ei tule mitään oireita, voi sen käyttöä jatkaa huoletta. Tämä on kuitenkin se kaikkein huolestuttavin uskomus, sillä vaikka aina välillä julkisuuteen nouseekin kauhutarinoita tavallisesti Aasiasta ja nimenomaan Kiinasta tulleiden halpistuotteiden aikaansaamista, välillä varsin hurjistakin vaikutuksista, ei kaikkia haitallisia vaikutuksia kuitenkaan välttämättä näy ulospäin.

Koska näiden merkittömien halpistuotteiden tai tuotekopioiden ei tarvitse täyttää EU:n (tai minkään muunkaan maan) kosmetiikkastandardeja, voivat ne sisältää mitä tahansa. Siis ihan oikeasti mitä tahansa. Riittää, että niissä olevat ainesosat luovat kauniilta näyttävän ja hyvältä tuntuvan lopputuloksen.

Tuotteet voivat kuitenkin sisältää esimerkiksi lyijyä, elohopeaa tai ihan mitä tahansa myrkkyjä ja erityisen huolestuttavaa on tietysti, jos tuotetta käyttää vaikkapa huulilla, josta sitä tulee huomaamattaa jopa syöneeksi. Turvallisia nämä ainesosat eivät ole tietenkään muuallakaan kasvoilla, sillä toisin kuin laillista kosmetiikkaa, jonka ainesosien imeytymistä rajoitetaan lainsäädännöllä, voivat niiden ainesosat imeytyä ihonkin läpi ja silmäluomien ohuella iholla pahimmillaan esimerkiksi sokaista.

Haitalliset ainesosat eivät siis välttämättä aiheuta näkyvää ihoreaktiota, mutta voivat saada aikaan jopa elinvaurioita. Liiallinen lyijyn saanti voi aiheuttaa mm. kohonnutta verenpainetta, vaikeuttaa hedelmöittymistä ja heikentää keskittymiskykyä sekä vahingoittaa raskaana ollessa sikiötä. Ei siis missään tapauksessa kannata ajatella, että koska ei ole itse huomannut tuotteen aiheuttavan mitään näkyvää reaktiota, voisi sitä käyttää huoletta. Se ah, niin ihana huulipuna voi siis tietämättäsi saada aikaan vaikka maksavaurion, joka ei ilmaise itsestään ennen kuin on liian myöhäistä.

Kosmetiikan tilaaminen kiinasta Ostolakossa Virve Vee - 1

3. Rahoitat rikollista toimintaa

Moni ei jostain syystä ajattele, että ostamalla piraattituotteita rahoittaa rikollista toimintaa. Ehkä se johtuu siitä, että tuotteet valmistetaan niin kaukana omasta maailmasta, ettei koko isoa kuvaa tule siksi edes ajatelleeksi. Feikkituotteilla on helppoa tehdä rahaa, sillä niitä voidaan tehdä hyvinkin halvalla ja riski niiden myymisestä kiinni jäämiseen on melko pieni varsinkin verkossa. Rikollisten on siis helppoa tehdä nopeaa rahaa tarjoamalla halvalla kosmetiikkaa verkkosivustoilla ja  kadota sitten setelit taskussa maan alle ilman seuraamuksia.

Moni sanoo, että päätös käyttää halpoja feikkituotteita on ihan vain oma asia eikä se kuulu muille, sillä se ei vaikuta muihin. Piraattituotteita ostaessa kyse ei kuitenkaan ole vain rahojen säästämisestä omalla pankkitilillä ja itsensä asettamisesta riskitilanteeseen vaan myös ihan suorasta laittoman toiminnan tukemisesta.

Tuotteilla voidaan esimerkiksi tukea huumekauppaa, ihmiskauppaa, prostituutiota tai jopa terrorismia, eli niihin laitettujen rahojen vaikutus näkyy yhteiskunnassa hyvinkin paljon laajemmassa mittakaavassa kuin vain sen oman kehon hyvinvoinnissa, vaikka seuraukset eivät näkyisikään suoraan oman kotioven takana.

Subculture Anastasia Beverly Hills Ostolakossa Kokemuksia

Minusta tämä aihe on erittäin tärkeä nostaa esiin, sillä siihen liittyy paljon sellaista, mitä moni ei ajattele. Tyypillisesti edullista feikkikosmetiikkaa ostavat verkosta nimenomaan nuoret enkä itse ainakaan osannut teininä ajatella, millaisia vaikutuksia niiden ostamisella ja käytöllä voi olla. Tämän tietävät taatusti myös ne verkossa halvalla laittomia ainesosia sisältävää kosmetiikkaa myyvät tahot.

Aiheesta olisikin tärkeää puhua erityisesti nuorille, sillä moni ei vain ihan rehellisesti sanottuna ole tullut miettineeksi, millaiseen vaaraan voi itsensä laittaa kiinakosmetiikan käytöllä. Monet aikuisetkin ostavat huoletta lomamatkoiltaan niitä feikkejä Urban Decayn nakupaletteja tai MAC-huulipunia ajatellen vain tyytyväisinä, että koska tuote näyttää päällisin puolin niin samalta, ajavat ne asiansa loistavasti. Myös heidät olisi hyvä saada ajattelemaan kokonaiskuvaa laajemmin.

Aiheesta voi lukea lisää tästä vanhasta postauksestani, jossa myös mietittiin, miksi halpa, netistä tilattu kosmetiikka ei välttämättä ole turvallista.

Kosmetiikan tilaaminen kiinasta Ostolakossa Virve Vee

Kannattaa kuitenkin muistaa, että kaikki edullinen kosmetiikka, jota verkosta voi EU:n ulkopuolelta tilata ei ole uhka. Vaikka esimerkiksi korealaisen kosmetiikan kohdalla verkosta voi tietysti löytyä myynnistä myös tuoteväärennyksiä, on sitä saatavilla aitona ja turvallisesti suosituilta nettimyyjiltä.

Tuotteita tilatessaan kannattaakin siis aina tarkistaa myyjän aiempi myyntihistoria, mutta muistaa silti, että vaikka halpoja kiinameikkejä myyvällä myyjällä olisi satatuhatta hyvää palautetta, voivat tuotteet silti sisältää haitallisia ainesosia.

Tästä aiemmasta postauksestani saa vinkkejä siihen, kuinka korealaista kosmetiikkaa voi shoppailla eBaysta turvallisesti. Tästä postauksesta löytyy puolestaan tietoa siitä, miksi (aito) japanilainen ja korealainen kosmetiikka on turvallista.

Mitä sen sijaan tulee esimerkiksi edullisiin Wishistä tilattaviin meikkeihin, jättäisin ne suosiolla väliin.

 Kosmetiikan tilaaminen kiinasta Ostolakossa Virve Vee

Olisi mukavaa kuulla ajatuksianne aiheesta!

PS. Jos olet kanssani samoilla linjoilla siitä, että aiheesta on tärkeää levittää tietoa, niin tykkää artikkelista ja jaa se Facebookissa, jotta se tavoittaa mahdollisimman monet.

virve-fredman-taydellinen-iho-opas-korealaiseen-ihonhoitoon

Kirjani Täydellinen iho – opas korealaiseen ihonhoitoon on nyt kaupoissa!

20 kommenttia artikkeliin ”Halpoja meikkejä netistä tilatessa kannattaa olla varovainen”

  1. Mahtava postaus! Ihan samaa mieltä olen asiasta. Helppo ja houkuttavaa tilata, kun on halpa kiina tuote. Sen pidemmälle ei kaikki aina ajattele asiaa, kuten turvallisuutta… Mukavaa viikonloppua

  2. Mitä mieltä olet vaatekauppaketjujen halpismeikeistä? Esim. H&M ja Primark? Ovatko turvallisia? Itse ostin juuri Englannin reissulta ihania meikkejä Primarkista naurettavan halvalla mutta uskaltaako noita käyttää huoletta?

    • Niitä koskee sama EU:n lainsäädäntö kuin muutakin kosmetiikkaa, eli niille on täytynyt samalla tavalla tehdä turvallisuusarviointi kuin vaikkapa luksuskosmetiikalle, eli tuotteiden turvallisuuden puolesta niissä ei ole eroja. Eri asia on toki sitten, kuinka laadukkaita kaikki ne ovat, jos niitä voidaan myydä kahdella eurolla.

      Lainsäädännöstä huolimatta EU:nkin alueelle päätyy toki välillä myyntiin tuotteita, joiden ei kuuluisi olla täällä myynnissä, mutta periaatteessa ei siis ole väliä, onko kyseessä vaatekauppaketjun tuote vai jonkun varsinaisen kosmetiikkamerkin tuote, sillä molempia koskee sama lainsäädäntö. 🙂

  3. Aivan huippuhyvä teksti aiheesta. Kirjoitin kyseisen nuoren naisen tapaukseen liittyvään kommentointiin aika lailla samaa asiaa kuin tässäkin kosmetiikan sisällöstä, joka kyllä myös teilattiin hyvin vahvasti, mutta osa ymmärsi pointtini oikein. Toivottavasti tämäkirjoituksesi tavoittaa mahdollisimman monen ja tieto tavoittaa varsinkin nämä nuoret naiset.

    • Joo, harmittavan moni ei ymmärrä varsinkaan tuota, että tuote voi olla haitallinen vaikkei sitä haittavaikutusta näkisikään heti ulkoisena reaktiona. :/

  4. Mua ihan ärsyttää tuo, että näitä reaktioita sanotaan allergiaksi. Allergia meinaa kehon immuunipuolustuksen lymfosyyttien hyökkäämistä yleensä vaarattomia allergeeneja vastaan. Se, että saa kiinameikkien arseenista, lyijystä tai elohopeasta itselleen hengenvaarallisen myrkytyksen on ihan eri asia eikä pitäisi puhua edes samassa lauseessa. Muutenkin kosmetiikka harvemmin aiheuttaa ihan tavallista allergiaa.

    • Tuo on tärkeä juttu, että allerginen reaktio ja reaktio kosmetiikkaan kuulumatonta ainesosaa vastaan ovat tosiaan täysin eri juttuja. 🙂

  5. Tämä on tärkeä aihe eikä siitä voi jauhaa tarpeeksi! Itse kirjoitin samasta aiheesta jokin aika sitten myös. Minusta on hyvin surullista lukea miten ihmiset reagoivat tähän asiaan. Hyvin vähättelevästi ja välinpitämättömästi! Ehkä ihmiset uskoo todelliset vaarat vasta sitten, kun reaktiot osuu omalle kohdalle. On tärkeää, että varsinkin nuorille tästä asiasta kerrotaan!

    • Niinhän se tosiaan usein on, ettei asiaa mietitä kummemmin tai jos mietitään, niin ajatellaan vaan, että ne on niitä muita, joille sattuu siitä jotakin eikä itselleen kuitenkaan. :/

  6. Tämä oli kyllä tärkeä juttu! Näistä asioista on hyvä puhua, ja nimenomaan kolmas kohta menee varmasti monelta ohi. Käsittämätöntä keskustelua kyllä aiheesta riittää, kumpa kaikki halpakosmetiikkaa (ja ihan mitä tahansa muutakin wish-rojua) tilailevat lukisivat tämän.

    • Kyllä, moni tosiaan ajattelee vain, että kyse on omasta kehosta ja omasta tilisaldosta, vaikka kyse on paljon muustakin. :/

  7. Kiinalaisia tuotteita ostaessa täytyy myös ymmärtää kiinalaista ajattelutapaa. Pitkästi toistakymmentä vuotta heidän kanssaan tekemisissä olleena työn vuoksi, voin sanoa, ettei länsimainen ja sikäläinen ajatus kohtaa ollenkaan.

    Kiinalaisille kaikki, mikä näyttää ja toimii aidon kaltaisella tavalla, on ”aito”. Jos siis ostat vaikka käsilaukun, sen voidaan väittää olevan ”aitoa nahkaa”, vaikka se olisi muovia. Vain pitkällinen tenttaaminen saattaa paljastaa totuuden. Nahkaisiakin feikkejä tosin löytyy tässä mielessä, mene esimerkiksi New Yorkin Canal Streetille ja ellei katumyyjä sinua bongaa, sujahda sisään jonkin kaupan takaosassa puoliauki olevasta ovesta 🙂

    Sama silkin kanssa. Paikan päälläkin, eli esimerkiksi Beijingissä, ei kannata ostaa esimerkiksi silkkikankaita mistä tahansa, sillä saatat saada ihan mitä tahansa, vaikka sitä silkiksi sanottaisiinkin ihan vilpittömin (kiinalaisin) mielin. Suurimmissa tavarataloissa, kuten Lufthansa Center, on tietty kalliimpaa, mutta voit myös luottaa siihen, mitä saat.

    Silkin aitouden voi tietty tsekata polttamalla kuitu vaikka kynttilän liekissä. Aito menee tuhkaksi ja feikki sulaa kuin muovi.

    Näistä riittäisi tietty juttua ja harkitse sellaisen tekemistä omaan blogiini.

      • Hyvä idea, kiitos! Kunhan pääsen kotiin Sveitsiin täältä Etelä-Ranskan lomalta 😀

        Olen ylipäätään kirjoitellut lääketutkimusalan lehtiin ja puhunut paljon maailmalla konferensseissa aiheesta, lähinnä epäsuorien ostojen ja projektihallinnan näkökulmasta, niiden asiantuntijana.

        Nykyään olen hoksannut, että samat lainalaisuudet koskevat myös ns. suoria ostoja ja myös siis kuluttajien yksittäisiä päätöksiä ja sen mukaisesti tehtyjä hankintoja.

        Tavallisella kuluttajalla, joka tekee yksittäisen hankintapäätöksen, ei ole mahdollista tehdä due diligenceä, joka on yrityksille välttämätön. Tähän liittyy myös ilmeisimmin mainitsemasi kosmetiikan turvallisuusselvitysasia.

        Mielenkiintoinen aihe! Tiesin kyllä, että kosmetiikan alallakin on joitain turvallisuusstandardeja, mutta olen aina sivuuttanut ne ajatuksissani, koska lääkeala on niin tiukka ja hiukan hymähdin kosmetiikkaa koskeville asioille. Nykyään maailmankaupan avauduttua niin monen nettifirman kautta, varovaisuus on tärkeä asia.

        Terveisin Monacosta,
        Amy

  8. Tämä on niin tärkeää asiaa! Toivottavasti mahdollisimman moni tavoittaa nyt tietoa. On ollut kauheaa facebookin ryhmissä seurata keskusteluketjuja tästä aiheesta ja huomata miten välinpitämättömiä jotkut ihmiset ovat terveytensä suhteen 🙁 vielä käsittämättömämmäksi asian ainakin minulle on tehnyt se, että kuitenkin täälläkin on saatavilla edullista kosmetiikkaa!

  9. Kuulun muutamaan kosmetiikka-aiheiseen ryhmään facebookissa, ja aina välillä nousee esiin tää asia, kun joku, yleensä nuori tyyppi kertoo tilanneensa kosmetiikkaa wishiltä tai Aliexpressiltä. Hyvin asiallisesti ovat jotkut tietävämmät näistä yllä mainituista asioista kertoneet, mutta valitettavasti vastaukseksi tulee yleensä v*ttuilua ja selitys siitä kuinka tuote toimii mainiosti eikä ole tälle tyypille koskaan aiheuttanut mitään reaktioita, ja kuinka asiasta kertova on vain valittava kukkahattutäti. Eli vaikka tietäisivät vaarat, jotkut eivät vaan välitä, tai tajua nuoren ikänsä takia. En oikein tiedä miten viestin saisi perille ilman että se aiheuttaisi heti vastareaktiota. Ebaysta tilailen paljonkin juuri aasialaista kosmetiikkaa, mutta näistä kiinakaupoista kuten Ali/Wish en ole koskaan tilannut mitään, enkä ainakaan mitään iholle laitettavia tuotteita tule ostamaan koskaan.

  10. Hyvä aihe ja erittäin hyvä kirjoitus! Ja huhhuh, kylläpä nousi paljon asioita mieleen tämän tiimoilta, koita kestää 🙂

    Arseenia (myrkkyjen kuningasta – kuninkaiden myrkkyä) ja lyijyä käytettiin aikoinaan ihon vaalentamiseen, mutta eivät kai kiinalaiset käytä niitä salaa edelleen, kun aineita aina vaan löytyy? Muussa tapauksessa ihmetyttää, miksi arseenia, lyijyä, elohopeaa ja muita myrkkyjä käytetään edelleen orjatyökosmetiikassa, kun yhtä hyvin voisi käyttää vaikka perunajauhoa. Laittomilla tuotteilla ei pelkästään rahoiteta ihmiskauppaa, vaan kopiotuotteita myös tekevät ihmiskaupan uhrit henkensä kaupalla, myrkkyjen käsittely kun on tappavaa touhua. Halutaanko me tosiaan olla tukemassa ja rahoittamassa tällaista? Laillista ja tutkittua kosmetiikkaa saa todella edullisesti, peruskosmetiikan raaka-aineet kun ovat varsin halpoja.

    Jos ajatellaan, ettei kiinakosmetiikan käyttäminen kuulu kenellekään muulle kuin käyttäjälle itselleen, niin jos käyttäjä päätyy huonossa kunnossa julkisen terveydenhoidon piiriin, kustannusvaikutus kohdistuu ilman muuta muihin kanssaeläjiin, niihin veronmaksajiksikin kutsuttuihin.

    Allergiaa aiheuttava ja myrkyllinen ovat usein toisiaan vastapäätä turvallisuusasteikolla. Tavallisimpia allergisia reaktioita aiheuttavat aineet eivät yleensä ole vaarallisia (esim. siitepöly, eläinpöly, omena, kiivi, pähkinä ym), myrkky taas on aina vaarallinen, kun pitoisuus on riittävä. Ovatko vaikkapa hiusväriallergiat perinteisessä mielessä allergisia reaktioita (koska sellaisiksi niitä yleensä kutsutaan) vai muita vastareaktioita esim. PPD:n ym. myrkyllisyydelle? Yliherkkyys, allerginen/anafylaktinen reaktio, myrkytys, missä näiden välinen raja oikeastaan kulkee? Käärmeen myrkkykin on myrkky, mutta reaktio siihen on usein allerginen.

  11. Suoraan sanottuna, aivan helvetin hyvä ja tärkeä kirjoitus.

    Nämä asiat koskevat niin paljon muutakin kuin kosmetiikkaa, ylipäätään vaatteet, laukut etc mitä jo esiin toitkin. Varsinkin nuorison (jolla ymmärrettävästi rahat tiukilla) suosioissa nämä… mutta en kyllä ymmärrä yhtään, missä moraali? Siis miettiikö kukaan ikinä koskaan, miltä tuntuisi itse viettää päivästä toiseen ollen oksettavien miesten maattavana, tuplapenetraatiossa yms, minimipalkalla, pahoinpideltävänä jne…
    Huh huh

  12. Huom! Eurooppalaisen Mario Badescun (mm. saa Eleveniltä ja Kicksistä) ihonhoitotuotteista löytyi kiellettyjä, syöpää aiheuttavia steroideja, mitä ei ole listattu INCI:in. Tästähän on nostettu joukkokanne USA:ssa. Yritys maksoi valittajat hiljaisiksi.

    • Tällaisten juttujen yhteydessä olisi aina mukavaa saada linkkejä, joissa asiasta voisi lukea lisää. 🙂

      Edit. Piti lukea tästä lisää, kun olen kuitenkin maapäällikkönä firmassa, joka myy tuotemerkkiä enkä ollut kuullut tästä kohusta. Tässä on siis kyse siitä, että merkillä on muutamia vuosia sitten (2013) ollut myynnissä kahta sittemmin uudelleenformuloitua tuotetta (The Healing Cream ja Control Cream), joista on löydetty kortikosteroideja eli hydrokortisonia ja triamsinoloniasetonidia.

      Täällä myös lisää tietoa: https://www.wbmllp.com/news/lawsuit-filed-mario-badescu-skin-care-product-line/

Kommentointi on suljettu.