Jos haluat onnellisen elämän, kokeile japanilaista ikigaita

*Sis. mainoslinkin

Kun aloin ihan vakavissani harkita töistä irtisanoutumista, huomasin paitsi selaavani öisin Pinterestistä elämänmuutokseen kannustavia lauseita, mutta myös googlettelevani milloin mitäkin aihetta läheltä ja välillä vähän kauempaakin liippaavia asioita.

Vaatimattomimmat hakuehdot kysyivät, etsisikö joku firma suomea puhuvaa työntekijää, mitä jollakin ammattinimikkeellä toimiva voisi tehdä tai missä johonkin ammattiin voisi kouluttautua. Tai paljonko elämä Uudessa-Seelannissa maksaisi, kuinka kauan Japanissa saisi viipyä ja oliko kiinan oppiminen sittenkään niin vaikeaa.

Mukaan mahtui myös vähän syvällisempiäkin kysymyksiä, joista ehkä suurin ja klassisin oli tietysti mikä on elämän tarkoitus. Jälleen niin kliseistä, mutta kun menee päivästä toiseen töihin tienatakseen rahaa muille keksimällä, kuinka ihmiset saa ostamaan lisää kosmetiikkaa, tuo kysymys nousee väkisinkin lopulta mieleen. Voiko tämä muka olla elämäni tarkoitus?

Ikigai Onnellinen elämä ja elämän tarkoitus Virve Fredman Ostolakossa

Kysymykseen löytyi useita vastauksia, jotka vaihtelivat yksinkertaisimmillaan omasta onnellisuudesta muiden auttamiseen, mutta kaikkien niiden vastausten joukosta huomioni vei kysymykseen kattavan vastauksen antava japanilainen ajatusmalli, joka toi omaan makuuni ihanan moniulotteisesti esiin elämän tarkoituksen.

Ajatusmalli kulkee nimellä ikigai ja se tarkoittaa syytä olemassaoloon. Sen voisi ajatella myös elämäniloksi, sillä ajatusmallin mukaan sen oman pohjimmaisen olemassaolon syynsä löydettyään nauttii myös elämästä – jopa niin paljon, etteivät japanilaiset, oman ikigainsa löytäneet edes tahdo eläkkeelle. Se kuulosti houkuttelevalta.

Ikigaita havainnollistetaan tavallisesti piirroksella, joka kuvaakin sitä sanoja paremmin jo heti ensivilkaisulla:

 

MIkä on elämän tarkoitus ikigai Virve Fredman

Ikigaissa asiaa lähestytään neljästä suunnasta ja kun ne kaikki kohtaavat toisensa, löytyy oma ikigai eli elämän tarkoitus.

Ikigaissa etsitään siis asiaa, jota itse rakastaa, missä on hyvä, mistä voi saada elantonsa ja mitä maailma tarvitsee.

Jos jokin näistä osa-alueista puuttuu, ei ikigaita löydy. Jos esimerkiksi vain tekee sellaista, missä on hyvä ja mitä rakastaa tehdä, eli toisin sanoen puuhaa intohimonsa parissa, voi itsensä kuitenkin tuntea hieman hyödyttömäksi, kun kukaan ei oikeasti ole kiinnostunut vaikkapa ostamaan käpylehmille käsin tehtyjä neulesukkia siitäkään huolimatta, että ne olisivat maailman hienoimpia sellaisia.

Ongelmaksi tulee tämän myötä myös se, ettei niillä voi näin ollen tienata elantoaankaan ja jos joutuu jatkuvasti stressaamaan rahasta, vaikuttaa sekin epäilemättä onnellisuuteen.

Vastaavasti jos taas löytää jotain sellaista, mistä voi saada rahaa ja mitä maailma tarvitsee, löytää kyllä itselleen ammatin ja bonusta on myös se, jos on hommassaan hyvä, mutta jos ei oikeasti rakasta sitä mitä tekee, voi elämä tuntua hieman tyhjältä.

Tämä edellä kuvattu on ehkä se klassisin työtilanne, jossa moni meistä on ja johon sitten haetaan täydennystä työstä täysin erillisellä harrastuksella ja vapaa-ajalla. Usein työ kestetään, koska sen ansiosta voidaan sitten nauttia siitä oikeasti onnelliseksi tekevästä vapaa-ajasta.

Tässä ajatustavassa ei tietenkään ole mitään väärää, mutta itse sytyn eniten juuri siitä, että minulla olisi oma, kaikki osa-alueet yhdistävä ikigai.

Ikigai Onnellinen elämä ja elämän tarkoitus Virve Fredman Ostolakossa

Koin itseasiassa pitkään, että minulla olikin oma ikigaini. Hitto, minähän rakastin tehdä kosmetiikan kanssa töitä! Koin myös olevani hyvä hommassani ja välillä suorastaan naureskelin, kuinka hullua on, että saan siitä vielä rahaakin.

Koin myös, että maailma todellakin tarvitsi tietoa ja vinkkejä hyvistä kosmetiikkatuotteista, sillä kun esimerkiksi iho voi hyvin ja käytössä oli oikeat meikkituotteet, saattoi todella pienellä jutulla saada itselleen itsevarmuutta, jonka avulla taas voi pystyä välillä suoranaisiin ihmesuorituksiin. Niin pieni juttu, mutta silti minusta niin tärkeä.

Lue myös: Onko ammattillinen intohimo onni vai kirous?

 

MIkä on elämän tarkoitus ikigai Virve Fredman

Mikä sitten muuttui?

Tajusin, että ikigaini oli omien arvojeni uudelleenmiettimiseni myötä kadonnut, sillä en enää kokenut, että työni oli sitä, mitä maailma oikeasti tarvitsi. Sain siitä kuitenkin edelleen rahaa, pidin kosmetiikasta ja koin yhä olevani työssäni hyvä, joten teoriassa minun pitäisi kokea onnistuvani ja olevani yllä olevan kaavion mukaisesti voittajan tilanteessa.

Käytännössä en kuitenkaan kokenut, että juuri se työ, josta intohimoani ja osaamistani käyttäen sain palkkaani olisi sitä, mitä nykymaailma ihan oikeasti tarvitsisi. Se, että koin ihmisten edelleen saavan hyötyä hyvistä kosmetiikkatuotteista ei muuttunut mihinkään, mutta minun työnihän ei ollut vain sitä.

Kosmetiikan verkkokaupan maapäällikkönä minun tuli huolehtia, että myyntimme kasvaisi myyntiodotuksien mukaisesti ja omien kunnianhimoisten tavoitteideni vuoksi tietysti vielä niiden ylikin.

Kyse ei ollut siitä, ettenkö uskoisi myymiimme tuotteisiin tai kokisin niiden myymisessä olevan jotain väärää. Kyse oli siitä, että jotta voisin osoittaa olevani hyvä työssäni ja saada yrityksen menestymään, pitäisi minun olla mukana keksimässä jatkuvasti uusia keinoja, kuinka asiakkaille saisi myytyä aina vain lisää niitä hyviä tuotteita. Se ei kuitenkaan ollut enää sitä, mitä minä oikeasti halusin.

Ikigai Onnellinen elämä ja elämän tarkoitus Virve Fredman Ostolakossa

Ennen kosmetiikan verkkokauppaan menoa työskentelin laivalla kosmetiikkamyyjänä. Nautin työstäni, sillä tykkäsin auttaa asiakkaita ja etsin mielelläni heille sopivia tuotteita. Minusta parhaita hetkiä työssäni oli se, kun joku tuli luokseni ja kertoi etsivänsä juuri jotain tietyn tyyppistä tuotetta, joka saattoi välillä olla hyvinkin haastava löytää valikoimastamme – vaikkapa hyvä vartalovoide ilman glyseriiniä.

Minusta oli ihanaa saada haastetta, käyttää aivoja, tutkia tuotteita ja yrittää löytää se sopiva vaihtoehto. Olin kuitenkin mielestäni huono tekemään lisämyyntiä, sillä mietin usein vain, mitä asiakas ihan oikeasti tarvitsi enkä pystynyt pakottamaan itseäni keksimään hänelle lisää tarpeita, joita hän ei ollut välttämättä itsellään tajunnut  olevan – siitäkään huolimatta, että ne olisivat toki voineet olla aitoja.

Katselin välillä jopa hieman kateellisena kollegaani, joka pystyi tekemään mielettömiä myyntejä. Hänellä oli käsittämätön taito tehdä meille rahaa, mutta samalla hänestä näki, ettei hän tyrkyttänyt tuotteita ihmisille, jotka katuisivat ostopäätöstään seuraavana päivänä pankkitiliään katsoessa. Hän ei ollut moraaliton. Hän osasi jutella ihmisten kanssa, aisti kun heillä oli rahaa käytettävänä ja ihan oikeasti auttoi heitä löytämään tuotteita, joista oli heille hyötyä, mutta joita he eivät olleet tajunneet tarvitsevansa.

Hän kiteytti käytöksellään sen minunkin jatkuvasti kuulemani hokeman, jonka mukaan lisämyynti ei ole tyrkyttämistä, vaan palvelus asiakkaalle.

Lopputuloksena saattoi sitten olla jopa satojen eurojen kassakuitti, mutta myös tyytyväinen risteilyasiakas, joka saattoi vielä kaksi yötä myöhemmin risteilyn viimeisenä aamuna edelleen ilman pienintäkään ostomorkkista tulla kiittämään kollegaani ja shoppailemaan vielä vähän lisää, kun täältä kerran saa niin hyvää palvelua.

Ikigai Onnellinen elämä ja elämän tarkoitus Virve Fredman Ostolakossa

Tein laivalla töitä kesäisin edelleen alettuani opiskella estenomiksi ja minulla oli juuri ennen opintovapaan jatkumista ollut kehityskeskustelu esimieheni kanssa ja olin siellä itse todennut, että lisämyynti oli ongelmani. Kun laiva sitten viimeisenä aamunani saapui Tukholman satamaan, tuli esimieheni vielä hyvästelemään minut ja ajatteli antavansa minulle hyväntahtoisen tehtävän opiskelujeni ajaksi: minun tulisi miettiä, kuinka kehityn asiassa, sillä kuten olin sanonut, en tosiaan ollut suoranainen myyjä, vaan ennemminkin asiakaspalvelija.

Vaikka olin itse sanonut alunperin nuo sanat, saivat ne aivan toisenlaisen vahvistuksen, kun ne tulivat esimieheni suusta. Hemmetti, olen täällä nimenomaan myyjänä ja jos esimieheni on kanssani samaa mieltä siitä, että voisin olla vähän parempi myyjä, niin miksi minä muka olen täällä? Toki voisin ottaa tehtäväkseni kehittyä myyjänä, mutta halusinko sitä oikeasti?

Halasin kollegoilleni hyvästit ja huikkasin kaikille, että seuraavana kesänä taas nähdään, mutta samalla sanoin hiljaa mielessäni, että ei me enää nähdä – ainakaan näissä merkeissä. Minä en ole myyjä. Emmekä me enää nähneet.

Vaikka en silloin tiennytkään ikigaista näen nyt jälkikäteen, että en olisi voinut olla onnellinen työssä, jossa en kokenut olevani hyvä.

Ikigai Onnellinen elämä ja elämän tarkoitus Virve Fredman Ostolakossa

Kun siis irtisanouduin edellisestä työpaikastani verkkokaupassa päätin, että missionani olisi löytää oma ikigaini, jonka miettimisen olin aloittanut jo aiemmin.

Jos olet lukenut postausta tähän asti ja mietit, kivat sulle, jos olet se keksinyt, mä en ainakaan keksi, niin lohdutuksena voin sanoa, että harva keksii sen yllättäen viidessä minuutissa.

Olen itse yrittänyt löytää omaa ikigaitani nyt puoli vuotta, mutta en ole vieläkään löytänyt sitä. Jossakin vaiheessa etsin sitä oikein etsimällä, mutta nyt olen lopettanut kiihkeän etsinnän. Kyllä se tulee kun on tullakseen.

Olen kuunnellut aiheeseen liittyviä äänikirjoja ja lukenut siihen liittyviä verkkoartikkeleita, jotka ovat auttaneet minua pikkuhiljaa pääsemään lähemmäs ikigaitani – tai ainakin luulen niin. Olen kuulostellut itseäni, tehnyt havaintojeni perusteella muistiinpanoja siitä, minkä ajattelen tekevän itseni onnelliseksi, missä voisin olla hyvä, mitä maailma voisi tarvita ja mistä voisi vielä saada rahaakin.

Toistaiseksi en ole vielä keksinyt, kuinka niistä syntyy ikigain muodostava yhdistelmä, mutta luotan, että kyllä se sieltä vielä löytyy.

Jos ikigai-konsepti kiinnostaa, voi siihen liittyen kuunnella esimerkiksi Storytel-äänikirjat Ikigai: The Japansese Secret to a Long and Happy Life (Francesc Miralles, Héctor Garcia) ja Ikigai: The Japansese Secret Philosophy for a Happy Healthy Long Life With Joy and Purpose Every Day (Marie Xue).

Kirjoista jälkimmäinen on lyhyt, vain 25 minuutin äänikirja ja suosittelen aloittamaan sen kuuntelulla, sillä se tiivistää ikigain kompaktiksi jutuksi ja antaa konkreettisia vinkkejä  oman ikigain löytämiseen. Näistä kirjoita ensimmäinen on myös *käännety suomeksi ja saatavilla mm. Adlibris-verkkokaupasta. Aiheesta löytyy myös useita muita kirjoja.

Ikigai Onnellinen elämä ja elämän tarkoitus Virve Fredman Ostolakossa

Millainen ikigai-tilanne teillä on?