Diginomadina Thaimaassa: näin sujuu elämä läppärityöläisenä maailmalla

Tuntuu, että viimeisten vuosien aikana olen tehnyt paljon elämän suuntaa reippaasti ohjanneita, isohkojakin päätöksi. Yksi parhaita päätöksiäni on ehdottomasti kuitenkin ollut uskaltautua irrottautua ruotsalaisesta ”kasista viiteen -arjesta” ja siirtyä läppärityöläiseksi maailmalle.

Teen nykyään kolme päivää viikossa töitä elevenin maapäällikkönä kommunikoiden työkavereideni kanssa chatissa sekä nettipuheluilla. Suomen tiimiläisemme eivät muutenkaan istu kaikki samalla konttorilla, joten ajatusten vaihto sujuu hyvin jatkuvalla chattailulla tai tarvittaessa Suomen, Ruotsin ja Thaimaan välisellä videopuhelulla.

Diginomadi Thaimaa Ostolakossa Virve

Päätyöni on tällä hetkellä kuitenkin oma Ruotsiin rekisteröity, toiminimellä pyörivä yritykseni, johon käytän muun aikani. Näkyvin homma, jota teen, on blogini, mutta teen myös muita juttuja, joita voin pyörittää missä tahansa aukeavan läppärini ääreltä. Tuntuu hyvältä, ettei työni ole riippuvainen sijainnistani. Riittää, että ympärilläni on kosmetiikkaa ja voin tehdä töitäni mistä tahansa, missä on nettiyhteys.

Töiden tekeminen etänä Thaimaasta käsin on kuitenkin hieman harmaata aluetta, sillä se ei ole varsinaisesti sallittua, mutta ainakaan toistaiseksi siitä ei myöskään ole vielä rangaistukaan ketään.

Diginomadi Thaimaa Ostolakossa Virve Vee - 1 (8)

Virallisesti Thaimaan lainsäädäntö kieltää ketään työskentelemästä maassa ilman siihen oikeuttavaa työlupaa. Olen itse täällä turistiviisumilla, jossa lukee ”Employment Prohibited”, minkä voi ehkä kääntää hieman tulkinnan varaisesti.

Käytännössä tämä tarkoittaa ehdotonta eitä sille, että työskentelisin paikallisella työnantajalla. Thaimaa varjelee muutenkin kansalaistensa työpaikkoja ja sellaiset työt, joiden tekemiseen voidaan palkata paikallinen ovat pääsääntöisesti sallittuja vain thaimaalaisille. Ulkomaalaisten on mahdollista työllistyä täällä kuitenkin esimerkiksi kielten opettajaksi ja kiinteistönvälittäjäksi tai työskennellä muissa tehtävissä, joita paikallinen ei voisi esimerkiksi kielirajoitusten vuoksi hoitaa.

Diginomadi Thaimaa Ostolakossa Virve Vee - 1 (5)

Koska Thaimaan työtä koskeva lainsäädäntö on kehitetty aikaa ennen internetin sallimaa etätyöskentelyä, määrittelee se työnteon kuitenkin niin, että teoriassa jopa työsähköpostiin vastaaminen kesken Thaimaan-loman voitaisiin laskea työksi. Virallisesti tämä siis tarkoittaa, ettei maan laki salli diginomadin eli etänä läppärillään töitä tekevän työskentelevän Thaimaasta käsin.

Käytännössä maan maahanmuuttoviranomaiset ovat kuitenkin antaneet sille hyväksynnän ja esimerkiksi Thaimaan kaupunki Chiang Mai on jopa tunnettu valtavasta määrästään diginomadeja. Thaimaa on kuitenkin tunnettu siitä, että virastojen kanta asiaan voi muuttua täysin sen mukaan, keneltä asiasta kysytään, joten verkosta löytyy paljon sivustoja, joista toisilla asia julistetaan laittomaksi ja toisilla taas ylistetään maata mitä loistavimpana diginomadin sijaintina.

Diginomadi Thaimaa Ostolakossa Virve Vee - 1 (7)

Koska en itse tee täältä työtä, joka veisi yhdenkään paikallisen työpaikan tai jota joku thaimaalainen voisi puolestani ylipäätään tehdä, en ole huolissani lain rajojen venyttämisestä. Jos täällä jotakin aletaan ilman työntekoa sallivaa viisumia työskentelystä rankaisemaan, on se joku varmasti ensisijaisesti sellainen henkilö, jonka työskentely voi teoriassa ainakin viedä paikalliselta työpaikan. Ihan virallisia laittomia työntekijöitä täällä kuitenkin on paljon.

Diginomadi Thaimaa Ostolakossa Virve Vee - 1 (1)

Jos joku ajattelee nyt, että eikö sitten olisi vain ollut helpointa ottaa turistiviisumin sijaan työnteon salliva viisumi, niin se ei olisi ollut tässä tilanteessa mahdollista. Sitä hakiessa täytyisi olla toimittaa Thaimaan työministeriön hyväksymiskirje ja käytännössä siis paperit siitä, että olisi olemassa työpaikka Thaimaassa. Minulla ei sellaista kuitenkaan ole, joten en olisi voinut hakea sellaista viisumiakaan.

Jos taas haluaisi oleskeluviisumin, joka sallii liiketoiminnan harjoittamisen, tulisi hakemuksessa olla mm. thaimaalaiset asiakirjat liiketoiminnan rekisteröinnistä, sijainnista ja liiketoimintasuunnitelma. Koska en kuitenkaan halua perustaa yritystä Thaimaahan (mikä muutten myös tarkoittaisi neljän paikallisen työntekijän palkkaamista), ei tämäkään vaihtoehto ollut mahdollinen.

Diginomadi Thaimaa Ostolakossa Virve Vee - 1 (4)

Ainoa vaihtoehto on siis tehdä kuten monet muutkin diginomadit täällä tekevät ja tehdä täältä töitä pitämättä itsestään sen kummempaa meteliä. Töitään voi vapaasti tehdä kodin lisäksi esimerkiksi erilaisista nettikahviloista eikä sen suhteen tarvitse olla mitenkään salaileva. Kunhan bisneksiinsä ei sotke mukaan paikallisia yrityksiä ja pitää liikekumppaninsa Thaimaan ulkopuolisissa yrityksissä, ei asian suhteen varmasti tule ongelmia.

Olin etukäteen suunnitellut kulkevani läppärini kanssa ympäriinsä ja pitäväni toimistoa vähän sieltä täältä pitkin kaupungin kahviloita. Aloin haaveilla tästä viime syksynä Soulissa, joka oli täynnä aivan loistavia kahviloita, joissa oli inspiroivaa tehdä läppärillä töitä.

Diginomadi Thaimaa Ostolakossa Virve Vee - 1 (3)

Koska thaimaalaiset eivät kuitenkaan ole samanlaisia työnarkkareita kuin eteläkorealaiset, ei Bangkokista ole ollut helppoa löytää kahviloita, joissa olisi optimaalista tehdä töitä. Soul oli pullollaan tunnelmallisia kahviloita, joissa oli langaton verkko, rauhallinen tunnelma ja miellyttävä taustamusiikki. Bangkokissa tällaisia paikkoja ei ole tullut yhtä monia vastaan (jos teillä on vinkkejä, niin kertokaa!), joten suurimman osan ajasta teen töitä epäergonomisesti keittiömme kovalla baarijakkaralla istuen.

Siitä huolimatta nautin siitä, että olen halutessani vapaa siirtymään läppärin kanssa minne vain. Tähän vapauden tunteeseen jää vähän koukkuun ja meillä on miehen kanssa ollut lausuttuna ääneen jo vaikka kuinka monta uutta kohdemaata, joihin haluaisimme tulevaisuudessa myös muuttaa hetkellisesti asumaan. Tiedämme, että heinäkuussa meidän tulee kuitenkin palata joksikin ajaksi Ruotsiin, mutta jos elämäntilanne sallii, niin ensivuoden keväällä olemme taatusti jälleen asumassa jossakin päin Aasiaa.

Diginomadi Thaimaa Ostolakossa Virve Vee - 1 (2)

Onko teillä kokemuksia diginomadina olosta?

 

Kirjani Täydellinen iho – opas korealaiseen ihonhoitoon on nyt kaupoissa!

 

2 kommenttia artikkeliin ”Diginomadina Thaimaassa: näin sujuu elämä läppärityöläisenä maailmalla”

  1. Diginomadi, tai, kuten itseäni kutsun, työnomadi on ollut todellisuutta minulle 2000-luvun alusta saakka. Koko tämän ajan olen tehnyt töitä milloin mistäkin päin maailmaa, yleensä hotellista, koska lääketutkimuksessa on pidettävä huoli patentteihin tms. liittyvistä salassapitovelvollisuuksista.

    Koko tämän ajan minulla on ollut kuitenkin – asuin sitten pidempiä aikoja missä maassa hyvänsä – ollut oma toimisto jossakin fyysisesti. Mutta maailma muuttuu, eli paljon matkustavien ihmisten pitää nykyään olla ”hotdesking”, eli valmiita pakkaamaan työpäivän päätteeksi paperinsa ym. esimerkiksi liikuteltaviin säilöihin, joten työpöydät ovat poissaollessa kenen tahansa käytössä.

    Täällä Keski-Euroopassahan töiden teko kotoa tai mistä tahansa muualta käsin on todella tavallinen juttu – porukka on toimistolla osan viikkoa ja tekee töitä mistä haluaa ja siihen tahtiin/aikaan, kun sopii – kunhan hommat tulevat tehtyä. Esimerkiksi Suomessa ollaan käsittääkseni tässä mielessä edelleenkin todella vanhanaikaisia, ja monissa paikoissa työaika (mikä täällä ei edes ole määritelty) on pakollinen läsnäolovelvollisuus (koskien myös ylempää pomoporrasta) klo 9-15.

  2. Hei,

    Erittäin hyvä ja kattava paketti! Reilun vuoden verran nyt olemme tyttöystäväni kanssa Thaimaassa olleet ja nykyään nomadielämää elellen 🙂

    Työt ja blogipostaukset teemme 99% kotoa käsin (vuokrakämpästä, tosin kirjoitushetkellä Airbnb-asunto), joten noista työskentelytiloista ei hajua ole mutta kyllä niitä on täällä näkynyt, usein hostellien yhteydessä.

Kommentointi on suljettu.