”Älä huuda ruotsalaisille” – vuosi elevenin lanseerauksen jälkeen

Vuosi sitten elin jänniä aikoja. Koko syksyn pakertamani projekti oli tullut eräänlaiselle etapille ja suomalainen kosmetiikan verkkokauppa eleven.fi oli lanseerattu. Jännitti, kuinka Suomi ottaisi vastaan uuden tulokkaan.

Olin aloittanut kesän 2015 lopulla työharjoittelussa ruotsalaisella elevenillä aavistamatta ollenkaan, kuinka mahtavaan juttuun olisin pääsemässä mukaan. Ruotsissa vuodesta 2004 toimineella verkkokaupalla oli Pohjoismaiden kenties laajin tuotevalikoima ja yritys oli laajentanut toimintaansa aiemmin norjalaisella tytätyrityksellä, mutta haaveili nyt Suomeen tulosta.

Ostolakossa Virve eleven.fi

Kukaan yrityksessä ei kuitenkaan puhunut suomea ja huomasin nopeasti, ettei työharjoitteluni koostunutkaan kahvinkeittämisen treenaamisesta vaan ihan oikean verkkokaupan laseeraussuunnitelman tekemisestä sekä lanseerausprojektin toteuttamisesta alusta loppuun ja vieläpä melkolailla omin avuin.

Uusille markkinoille lähteminen on verkkokaupalle iso satsaus, mutta meillä oltiin päätetty lähteä siihen varovaisesti ja tunnustellen – tai päätettiin, että minä lähden. Kukaan elevenillä ei tuntenut Suomea, suomen kieltä tai suomalaista kulttuuria millään tavalla, joten tuntui hieman riskialttiilta laittaa suurta budjettia markkinaan, johon sijoittamisen kannattavuudesta ei ollut varmuutta.

Ehkä oikeampi muoto olisi kuitenkin sanoa, että ruotsalaisilla ei ollut varmuutta homman kannattavuudesta. Minä kyllä tiesin, että lahden itäpuolella on paljonkin potentiaalisia asiakkaita, jotka ottaisivat meidät vastaan. Homma täytyisi vain laittaa rullaamaan.

Elokuusta 2015 lähtien sain olla asiantuntija milloin missäkin aiheessa tietämättä todellisuudessa edes aluksi asiasta yhtään mitään. Minulla ei ollut mitään kokemusta verkkokaupan pyörittämisestä, kannattavasta mainonnasta, budjettien hahmottamisesta tai realistisista kävijämääristä ja myyntiennusteista. Yhtäkkiä vain kuitenkin piti olla jos jonkin sortin asiantuntija edes jollain tasolla tai ainakin tietää, mistä faktat löytää ja pystyä esittämään asiansa tuntevaa tyyppiä.

ostolakossa-virve-eleven-fi-1-3

Kukaan ei koskaan tarkistanut keltään ulkopuoliselta, kuinka hommani sujui ja olinko pätevä tyyppi hommaan. Kaikki vaan luottivat, että asiat menevät hyvin. Piti olla hemmetin varma itsestään ja pitää olla sitä vieläkin joka päivä, sillä siinä missä kollegoideni työn jäljen voi tarkistaa 15 muuta konttorillamme istuvaa ruotsalaista tai tarvittaessa 15 muuta ruotsalaisella varastollamme töissä olevaa tyyppiä, ei heistä kukaan voi ottaa millään lailla kantaa siihen, mitä minä teen. Etusivullamme voisi lukea mitä tahansa freudilaisia lipsautuksia ja koko konttorimme porukka olisi autuaan tietämätön asiasta.

Aivan lanseerauksen aikaan sain hetkeksi avukseni suomalaisen tuttuni, joka auttoi asiakaspalvelujutuissa. Budjetti oli kuitenkin tiukka ja asenteena oli, että ensin pitää tulla tuloa ja sitten vasta voidaan antaa siimaa menoille.

Pian olinkin sitten ihan yksin ainoana suomalaisena kaiken kanssa ja hommaa tosiaankin riitti. Hoidin tuotekuvauksia verkkosivuille, pidin yhteyttä bloggaajiin, hoidin markkinointiviestintäämme, sosiaalista mediaamme, asiakaspalveluamme, uutiskirjettämme, kaikkea sivustollamme näkyvää ja ylipäätään ihan kaikkea mahdollista, mihin vain liittyi suomen kieli.

Homma otti veronsa ja ansaitun kesäloman jälkeen oli pakko nostaa kädet pystyyn ja sanoa toimitusjohtajalle, että olen tehnyt parhaani, mutta ilman apua en voi nostaa hommaa seuraavalle tasolle. Onneksi pomo ymmärsi tilanteen ja sain palkata itselleni suomalaisen kollegan. Nykyään tämä luottomimmi hoitaa Suomesta käsin PR-puolemme, sosiaalisen mediamme ja asiakaspalvelunkin, minkä ansiosta oma tonttini on huomattavasti vähemmän stressaava ja töissäkin on helpompaa pysähtyä hetkeksi aina nauttimaan olosta. Lisäksi on mahtavaa, että minulla on käytettävissäni asiantunteva tyyppi, jolla on näkemyksiä ja ideoita ja joka bongaa ja korjaa myös niitä minun mokiani.

ostolakossa-virve-eleven-fi-1-4

Työtä riittää kuitenkin edelleen aivan valtavasti ja maapäällikkönä myös sitä vastuuta. Koko kuluneen vuoden ajan minusta onkin tuntunut, ettei eleven.fi ole vain ruotsalaisen elevenin tytäryhtiö vaan ihan kuin minulla olisi oma franchising-periaattella toimiva yritykseni, jonka toimintaan ruotsalaiset eivät liiemmin puutu. Niin kauan kuin kaikki sujuu saan leikkiä omaa leikkiäni kunhan pysyn emoyhtiön viitoittamalla reitillä. Myyntiluvut puhuvat sitten puolestaan ja niin kauan kuin ne ovat noususuhdanteessa, saan pyöritellä juttujani oman pääni mukaan. Kukaan ei uskalla sanoa ei, sillä kuultuaan kertomuksiani suomalaisesta ilmaisten ämpärien aikaansaamasta hysteriasta ovat kollegani tajunneet, ettei heillä ole hajuakaan suomalaisten ajatusmaailmasta.

Periaatteessa Suomi, Ruotsi ja Norja tekevät kuitenkin sivustoina ja yrityksinä asiat aina samalla lailla, mutta käytännössä näin ei ole. Se ei vaan toimi. Norjan ja Ruotsin välillä ehkä, mutta ei Suomen kanssa.

Meillä on esimerkiksi kaikissa maissa samaan aikaan voimassa samat tarjoukset – paitsi silloin kuin tarjouksessa on jotain, mitä Suomessa ei myydä. Minun vastuullani on pysyä kartalla siitä, että Suomessa on esillä oikeat tarjoukset ja korvata ne puuttuvat jutuilla, joiden uskon toimivan meillä. Seuraan Suomen myyntiä ja trendejä, varmistelen katemarginaaleja ja pidän huolen, että erilliset kampanjat saavat omat mainosbannerinsa ja tarjouskoodinsa esiin.

Minun tehtävänäni on myös varmistaa, että kampanjat viestitään Suomessa oikein. Työni ei ole koskaan ollut sanatarkkaa kääntäjän hommaa, sillä kyse ei ole siitä. Esimerkiksi Ruotsissa palkkapäivä on oikeastaan kaikilla aina kuukauden 25. päivä, mutta jos sitä päivää promotaan Pink Payday -tarjouskonseptilla, ei se saavuta suomalaisten ymmärrystä samallalailla kuin ruotsalaisten. Suomalaisia ei myöskään tippaakaan kiinnosta, jos ruotsin eleven täyttää vuosia. Täytyykin keksiä, kuinka hintatarjouksen viestii kohderyhmään paremmin vetoavalla viestillä.

ostolakossa-virve-eleven-fi-1-5

Joskus täytyy myös osata sanoa totaalisesti ei. Kuten vaikka silloin kun tajuaa, että ruotsalaiset täyttävät pääsiäisenä jättimäisiä pääsiäismunia pienillä yllätyksillä ja haluavat sinun kääntävän uutiskirjeeseen tekstin hajuvedestä, joka sopii täydellisesti  munaan laitettavaksi. Ei kaverit, me ei voida, tästä tulee liian kaksimielistä. Sorry, trust me, me ei laiteta Suomessa muniin hajuvettä. Viimeistään siinä vaiheessa päätin, että uutiskirjeitä ei sitten käännetä, ne kirjoitetaan omalla tyylillä.

Täytyy löytää oikeita tapoja viestiä asioita – ja usein vielä muutamassa minuutissa. Välillä kollegat jumppaavat toimivaa konseptia pitkään ja sitten minulle vaan lämähtää näytölleni esiin iso mainosbanneri, johon halutaan nopeasti ”käännös” – paitsi että siinä ei ole minulle mitään käännettävää, sillä minun täytyy miettiä koko konsepti nimineen uusiksi. Täytyy huomioida, etteivät tarjousta koske samat pikkupräntit ja joskus jopa muistaa, että koska kampanjat pärähtävät käyntiin täsmälleen samalla hetkellä, täytyy sekin välillä  Ruotsin ja Suomen välisen aikaeron vuoksi muistaa huomioidan mainoskuvan tiedoissa eri kellonlyömää käyttäen.

Usein saan valmiita mainosbannereita, joissa on tietty malli. Ensin lukee tarjouksen suuruus, sitten on tilaa parille sanalle ja lopuksi brändin nimi perusmuodossa. Jos banneri olisi lähtökohtaisesti suomalaisen suunnittelema, ei asetelma olisi tämä. Joskus tuottaakin ihan valtavaa haastetta yrittää saada suomalaiset sanat sujahtamaan niille varattuihin kohtiin niin, että teksti on yhä sujuvaa. Olenkin aikoja sitten luopunut lähes kaikissa asioissa yrityksestä kääntää tekstejä ja teen niitä oman fiilikseni mukaan ignoraten ruotsalaisen tekstin sisällön.

Aluksi olin kova stressaamaan. Olen sitä toki vieläkin, mutta nykyään olen hyväksynyt, että aina välillä tulee mokattua eikä sille voi mitään. Välillä moka on ruotsalaisten, välillä ihan oma.  Maailma ei kaadu kissan kokoisiin kirjoitusvirheisiin, etusivulla norjaksi olevaan banneriin tai mihinkään muuhunkaan. Kaikesta selviää ja vaikka lipsahdukset eivät ole mieluisia niin harvaa asiakasta ne kiinnostavat. Korkeintaan se saa aikaan pienen hörähdyksen, mutta ei niitä kukaan jää miettimään kuten minä.

ostolakossa-virve-eleven-fi-1-2

Viimeinen vuosi on kuljettanut minua melkoisen opintomatkan verran. On viikkoja, joina olen jopa töissä kesken päivän alkanut selata työpaikkailmoituksia miettien, että nyt riitti ja kävelen ihan taatusti kohta toimitusjohtajamme huoneeseen irtisanomaan itseni. Yleensä oloni laantuu varsin nopeasti tajutessani, että olen oikeasti niin mahtavassa työssä, etten voisi löytää parempaa. Kun vastuu tuntuu liian suurelta muistan samalla, että kyse on myös ansaitusta luottamuksesta, mikä tietysti imartelee.

Suomen elevenillä on lähtenyt homma käyntiin todella hyvin viimeisen vuoden aikana ja on ollut suorastaan liikuttavan ihanaa katsoa homman kehittymistä ja tilauksien määrän kasvua. Kun itse tietää, miten paljon on sen eteen tehnyt ja tekee yhä edelleen töitä, tuntuu kaikki jotenkin aivan erityisen mielettömältä. eleven on minun vauvani eikä vain joku yritys, jossa olen töissä. Haluaisimme tehdä niin paljon enemmän, mutta pienellä tiimillä aika ei riitä tällä hetkellä läheskään kaikkeen haluamaamme. Olemme myös jossain määrin hyvin riippuvaisia ruotsalaisista ja aina kaiken meneminen putkeen ei ole vain täysin meistä suomalaisista kiinni, mikä ottaa joskus koville.

Vuosi sitten Suomi tuli elevenin konsernissa kolmannelle myyntipallille ”no kattellaan” -mentaliteetilla, mutta syksyllä minulle todettiin jo Suomen tahtia seurattua, että se on nyt konsernin prioriteettilistalla heti Ruotsin jälkeen. Sisäinen suomalaiseni hihkui innosta, sillä kilpailuviettini on sen verran kova, että jos kerran Ruotsia ei näissä maaotteluissa voida vielä ainakaan voittaa, niin Norja nyt sentään kuitenkin!

Pomoni sanoi jokin aika sitten, ettei Suomen eleven olisi tässä pisteessä ilman minua ja myönnän, että se lämmitti sydäntä. Suomalaisen vaatimatimattomasti katsoin lattiaa ja hymähdin pienesti osaamatta edes sanoa kiitosta. Mielessäni mietin kuitenkin jälkikäteen, että odotahan vaan, kun näet missä me mennään ensivuonna!

Ostolakossa Virve eleven.fi

Joko te olette tilanneet meiltä tuotteita?

36 kommenttia artikkeliin ””Älä huuda ruotsalaisille” – vuosi elevenin lanseerauksen jälkeen”

 1. Viimeksi toissapäivänä tein yli satasen tilauksen edellisten loppuneiden tuotteiden tilalle 🙂 Minusta on erityisen kiva, kun teet tuote-esittelyjä ja -arvosteluja tuotteistanne niin ei tarvitse ihan hakuammunnalla tilailla vaikkapa jotain vähän kalliimpaa, itselle ennestään tuntematonta, mutta mielenkiinnon herättänyttä tuotetta. Ja teiltä löytyy aina niin mahtavia tarjouksia niinkuin nytkin on tuo joulukalenteritsydeemi, eipä ole missään muualla tullut saman tyylistä kamppista vastaan 🙂

  • Kiva kuulla! Toivottavasti saadaan ensi vuonna rakennettua aina vaan parempi verkkokauppa. Paljon on suunnitteilla! 🙂

 2. Moikka! Juuri tuolta täydellinen työ tuntuu, riittävästi vapautta mutta samassa suhteessa vastuuta ja luottamusta sen oman tontin hoitamiseen! Onnea Suomen elevenin menestyksestä ja tottakai on tilattu ja tilataan jatkossakin! On ihanaa löytää ne vanhat tuttavuudet ja uusia ihania merkkejä joiden olemassaolosta en edes tiennyt ennen eleveniä!

  Ja vielä loppuun kiitos ihanasta blogista ja sen kehityskaaresta, Ostolakossa oli mun ensimmäinen blogi jota aloin ikinä lukemaan, taisi olla ihan blogisi alkuaikoja kun sen löysin ja mukana on pysytty siitä asti!

  Sari

  • Kiitos ihanasta kommentista! Ja aivan upeaa kuulla, että olet pysynyt lukijana noin uskomattoman pitkään, kiitos! <3

 3. Nää on aina nii hupaisia nää sun työstoorit. Olit sit laivalla tai maissa, mut kiva lukea näitäkin postauksia. Oon jopa ylpee susta, et oot pärjänny niin hyvin. Tsemppiä ja joulumieltä!

  • Kiitos ihanasta kommentista ja kiva kuulla, että työpostaukset ovat olleet mukavaa luettavaa. Täytynee koittaa muistaa aina silloin tällöin laittaa niitäkin tänne mukaan! 🙂 Ihanaa joulun odotusta!

 4. Moka tai ei, niin maanantaina 12. päivä s-postiin tupsahti Elevenin ruotsinkielinen uutiskirje Foreon alennuksista, jossa myös hinnat kruunuiksi 😀

  • Äääh, nämä ovat juuri niitä hetkiä, kun hillitsen itseäni, että en huuda ruotsalaisille kollegoille, jotka vastaavat uutiskirjeiden segmentoinnista… 😀 Mutta kiitos, että kerroit niin voin välittää viestiä eteenpäin ja voidaan koittaa selvittää, mistä ihmeestä homma johtuu. 🙂 Ja anteeksi <3

 5. Joo tännekkin tipahti ruotsinkielinen uutiskirje 😀 Hieman hihittelin, mutta ostin jo Foreo Lunan. eleveniltä tietenkin. Musta on niin ihanaa kun kaikki saa samasta paikasta ja samasta paketista ja tosiaan kuten ylläoleva tuosta että sulta saa täältä kivoja vinkkejä elevenien tuotteisiin. Ja tykkään myös elevenin blogista/mikä olikaan. Ostin itelleni myös joululahjan. Vaikka tiiän mitä sisältää, niin en malttais odottaa aattoa mutta oon koittanu pysyä kärsivällisenä. Ihana verkkokauppau ja plussaa on että saa bonusta Bonuswayssa 😀 Tarjouksiakin löytyy jatkuvasti mikä on tietty näin kuluttajalle kiva :DEn varmaan muualta enään kosmetiikkaa edes ostakkaan.

  • Apua, ruotsalaisilla on mennyt uutiskirjeen filtteröinnissä nyt kyllä jotain pahasti pieleen, kiitos kun kerroit ja anteeksi. <3 Kiitos myös ihanasta kommentista ja ihan mahtavaa, että olet löytänyt elevenille! 🙂

 6. Mä en tiedä ootko postannu liikaa japanilaisesta kosmetiikasta, mutta ajattelin tulla kertomaan että sulla oli viime yönä taas tummat hiukset. Ja japanilainen poikaystävä

  • Hahhaa, pitääköhän tässä jo huolestua, että kirjoitanko siitä liikaa kun tulee muiden uniinkin jo!

 7. Kun tuota kuvaasi (alimpana) postauksessa katsoo, täytyy vain ihmetellä miksi ihmeessä ikinä värjäsit hiukset tummiksi. Näytät noilla vaaleilla niin luonnollisen kauniilta ja raikkaalta. Oikein hehkut 🙂

 8. Onnea menestyksestäsi! Kyllä olen tilannut, muistaakseni kerran vai pari. Juuri sellaisia tuotteita, joita ei muissa nettikaupoissa juuri myydä. Keep up the good work! 🙂

 9. Tilasin GHD:n raudan joskus viime talvena (?). Mukana piti tulla lämmönkestävä säilytyspussi, mikä olikin syy joka sai minut tilaamaan nimenomaan eleveniltä. Rauta saapui ilman pussia, enkä tänä päivänäkään ole saanut sitä luvattua pussia eikä yhteydenottoihini ole vastattu. Huono maku jäi.

  • Voi ei! Todella kurja kuulla, ettei vastauksemme yhteydenottoosi ole jostain syystä tullut koskaan perille. Muistan tämän tapauksen kyllä hyvin, koska vastaavia ongelmatilanteita tulee varsin vähän. Löysin viestisi ja siihen liittyen vastauksemme ja lähetän siihen nyt varmuuden vuoksi sähköpostiisi uuden vastauksen meiltä. Toivottavasti tämä vastaus tulee perille tällä kertaa eikä päädy roskapostiin yms. Meillä kyllä korjataan ilomielin kaikki epäkohdat. 🙂

   • Kiitos nopeasta vastauksesta! Toivottavasti työnantajasi tietää kuinka omistautuneen työntekijän on löytänyt.

 10. Tein ekan tilaukseni hetki sitten 🙂 Ja sen jälkeen luin, että olisi saanut bonuksia Bonuswayn kautta, voi itku 😀
  Tilasin swiss clinicin skin rollerin, ja nyt heräsi kysymys, moneenko kertaan yhden rullan neulojen terävyys riittää? Tiedätkö sinä? Kosmetologiystäväni sanoi että heidän käyttämiään rullia neuvotaan käytettävän enintään 6 kertaa, ja järkytyin.. Tulisiko siis joka viikko ostaa uusi skin roller? 😮

  • No mutta onpahan hyvä syy tilata uudelleen, 😉

   Tuosta neulojen tylsistymisestä olen kyllä kuullut paljon erilaisia versioita ja varmasti hoitoloissa tämän suhteen mennään parhaan mahdollisen tavan mukaan. Olen itse kuullut, että noin 10-15 kertaa olisi maksimi käyttömäärä ja aion käyttää omaa rullaani sen kymmenisen kertaa (käytän 0,5 mm rullaa kerran kuussa). Jos on hankkinut 0.2 mm rullan, jota aikoo käyttää useammin niin rulla toki tylsistyy nopeammin, mutta toisaalta sillä ei myöskään yritetäkään mennä yhtä syvälle ihoon kuin hoitolarullilla, joiden on siksikin oltava erityisen teräviä.

 11. Olet kyllä löytänyt oman paikkasi, oikein paljon onnea siitä 🙂 Aikoja sitten löysin minäkin tänne blogiisi ja on ollut kyllä todella mielenkiintoista seurata työkuvioitasi, opiskeluasi ja sitä, mihin ne johtavat. Ja aina ennen uuden kosmetiikkaostoksen tekoa laitan Googleen hakusanat ”ostolakossa tuotteen nimi”, niin johan löytyy asiantuntevaa tietoa 😀

  Joten kiitos siitä kaikesta työstä, mitä teet.

 12. Mielenkiintoinen kauppa, mukavaa, että näitä on Euroopassakin, ei vain Aasiassa !
  Ymmärsinkö nyt oikein vai väärin, että kaikkia tuotteitanne ei silti myydä vielä Suomeen..? Mistä moinen mahtaa johtua? Eikö keskusvarastonne ole kuitenkin sama joka maalle?

 13. Hah, eilen juuri naputtelin tilauksen menemään ☺ Kuulun blogisi pitkäaikaisiin seuraajiin, et ollut varmaan montaakaan postausta ehtinyt aikanaan kirjoittaa ennen kuin hyppäsin kelkkaan. Kosmetiikka on itselleni vain mielenkiinnon kohde, työskentelen ihan erilaisella alalla (ei kynsilakkaa eikä pitkiä kynsiä, näkyvä silmämeikki tai mitkään väri-ilottelut eivät suositeltavia, blääh) ja blogisi onkin ollut mielenkiintoinen ikkuna kosmetiikan maailmaan, monelta eri kantilta. Etköhän ole vuosien perinpohjaisen alaasi paneutumisen jälkeen ihan oikeassa paikassa..Ja ekat vuodet uudessa työssä on aina raskaimmat kun jokainen asia on uusi ja vaatii selvittelyä ja säätämistä. Onnea saavutetusta menestyksestä ja onnea myös tuleviin haasteisiin!

 14. Voi ei.. mä en tiedä miksi mutta menin tekstin lopuksi ihan kananlihalle.. Ylpeyden tunne nousi pintaan että suomalainen duunari on saanut näin hienon jutun aikaiseksi! U know what i mean 🙂 Todella hienoa ja suuret onnittelut sinulle aikaansaamastasi työstä..

 15. Ihanaa, että on mennyt hyvin ja paljon tsemppiä jatkoon! Ei hitsi, että nauratti näin perjantain kunniaksi tuo pääsiäismunauutiskirjetarina.

 16. Oli ihana lukea vuodestasi. Oikein henkeä pidättäen odotin kohtaa, miksi ruotsalaisille ei saa huutaa 😉

  Itsekin olen tehnyt vastaavia projekteja ja kyllä se antaa kamalasti vaikka ottaakin. On hetkiä, jolloin miettii, miksi tähän ylipäätään lähti. Yleensä ne ovat tilanteita, joista kaikki tuntuu menevän pieleen ja teet, mitä tahansa, se vaan pahentaa tilannetta – ja yleensä nämä tilanteet tulevat juhlapyhinä keskellä yötä. Toisaalta kun ne ongelmat on selvitetty ja on taas oppinut uutta, voi onnitella itseään hyvästä ammatin valinnasta.

  Olen tilannut teiltä ja seuraava tilauskin on lähdössä, kunhan vaan päätän, mitä kaikkea tilaan. Kiva kun saa ”kaiken” tarvitsemansa yhdestä paikasta, eikä tarvitse tilailla tuhannesta paikasta.

 17. Täytyy sanoa et elevenistä tuli äkkiä se lemppari kosmetiikkaverkkokauppa josta nykyään tilaan jos jotain tilattavaa on. Aika paljon ostan marketeista mutta elevenillä on kaikkia lempparimerkkejäni ja iso valikoima niiden tuotteita. Joillakin verkkokaupoilla tuntuu olevan aina vaan muutamaa tuotetta yhdeltä merkiltä eikä tietenkään sitä mitä itse etsin. ;D Ja elevenillä on myös hyvät hinnat! Että kiitos vaan paljon ja menestystä elevenin parissa! 🙂

Kommentointi on suljettu.