Miksi pelkäämme kyllästymistä ja tylsistymistä niin paljon?

Kun olen vähentänyt tavaroitani ja kertonut siitä muille, törmään eri asiayhteyksissä jatkuvasti samana toistuvaan kysymykseen.

Kun kerron, että olen karsinut vaatekaappini minimiin ja että käytän lähes päivittäin samaa mekkoa, kysytään minulta, enkö kyllästy siihen. Moni uskoo, että itse kyllä varmasti kyllästyisi.

Kun kerron, että meillä on vain yhdet lakanat, jotka aamulla pestessä ehtivät taas illaksi kuivua kysytään minulta taas, enkö kyllästy niihin. Moni sanoo, että petivaatteiden vaihtelu tuo ihanaa vaihtelua elämään.

Kun olen kertonut, että meillä kummallakin on vain yksi pyyhe, on minulta jälleen kysytty, enkö kyllästy siihen, että kylpyhuone näyttää aina samalta, kun edes tekstiilejä ei voi vaihdella.

Kun kerron, että olen lopettanut Netflixin tilaamisen eikä meillä ole televisiotakaan, kysytään minulta jälleen, että mitä ihmettä minä sitten teen ja eikö ilman niitä tylsisty.

Hamam-pyyhkeet kokemuksia Ostolakossa Virve Fredman

Lopputuloksena on, että kun kerron vähentäneeni mahdolliset vaihtoehdot minkä tahansa suhteen minimiin, haluaa aina joku tietää, enkö kyllästy tai tylsisty. Heille kuulemma kävisi juuri niin.

Tämä kysymys on saanut minut miettimään paljon. Mitä siitä sitten on seurannut, kun vaihtoehtoja on ollut vähemmän? Olenko kyllästynyt tai tylsistynyt?

Käytännössä olen tietysti saanut todeta, että ei, en tylsisty raivattuani minulle merkityksettömät asiat pois elämästäni, sillä on ihanaa voida keskittää oma aika ja energia asioihin, joista oikeasti eniten nautin. On mahtavaa, ettei sitä mene hukkaan minulle yhdentekeviin asioihin. On myös ihanaa, että käytössäni on joka päivä vain lempparijuttujani.

En koe, että minun tarvitsee vaihdella vaatteita, meikkejä, koruja tai kodin tekstiilejä vain vaihtelemisen ilosta voidakseni varmistaa, etten vain ehkä kyllästyisi niihin joskus.

Minimalisti miksi pelkäämme kyllästymistä ja tylsistymistä Virve Fredman

Ajattelin ennen, että olisipa tylsää, jos käyttäisin joka päivä samoja korvakoruja. Kyllästyisin varmasti! Nyt taas ajattelen, että miksi ihmeessä olen joskus ennen edes viitsinyt käyttää aikaani miettimällä korvakoruja, kun elämässäni on niin paljon tärkeämpiäkin juttuja, joihin käytän aikaani paljon mielummin.

Yksien korvakorujen pohtiminen ei itsessään ehkä kuulosta paljon aikaa ja energiaa vievältä jutulta, mutta se on vain pieni esimerkki siitä, mihin kaikkeen käytämme sieltä täältä minuutteja ja tuhlaamme ajatuksiamme.

Hoemme, kuinka kiireisiä kokoajan olemme ja tyypillisin vastaus mitä kuuluu -kysymykseen on nykyään, että kiirettä pitää. Silti käytämme aikaamme ja energiaamme miettien, ettei meitä vain nähtäisi toistuvasti samoissa vaatteissa ja että meillä olisi varmasti jatkuvasti tarpeeksi paljon erilaisia vaihtoehtoja, joiden välillä valitsemiseen voimme vähäisen aikaamme ja energiaamme käyttää.

Postasin aiemmin siitä, kuinka minimalismi on tuonut minulle helpotusta arkea kuluttavaan päätösväsymykseen ja mitä enemmän tavarani vähenevät, sitä vahvemmin koen saavani siihen aina vain lisää helpostusta.

Mitä sitten tapahtuu, jos kyllästyn? Todennäköisesti vain keksin jotain muuta, johon ajatukseni käytän. Moni valittaa, ettei ole aikaa, mutta jos sitä aikaa sitten on, haluamme parhaamme mukaan varmistua, että meillä on jotain tekemistä tai ajateltavaa, ettemme vain kyllästy. Joskus jopa syömme ihan vain koska meillä on tylsää tai ainakin pidämme ajatuksemme kiireisinä miettien, mitä voisimme syödä.

Minimalisti miksi pelkäämme kyllästymistä ja tylsistymistä Virve Fredman

Näitäkin ajatuksia enemmän minua on kuitenkin mietityttänyt se, miksi me pelkäämme kyllästymistä ja tylsistymistä niin paljon, että täytämme kotimme ja elämämme jo etukäteen kaikella mahdollisella ihan vain varmuuden vuoksi välttääksemme koko kyllästymisen ja tylsistymisen mahdollisuuden?

Olen itse ennen kuulunut ehdottomasti tylsistymisen ja kyllästymisen välttelijöihin – ihan vain varmuuden vuoksi. Olen tehnyt sitä paitsi hamstraamalla itselleni erilaisia tavaroita vaatteista meikkeihin ja kynsilakkoihin sekä kodin käyttöesineisiin, mutta myös kerryttämällä elämään muita asioita työ mukaanlukien. Olen kasannut ympärilleni mahdollisimman paljon kaikkea, jotta en vain pääsisi koskaan tylsistymään ja jotta minulla olisi vaihtoehtoja, etten vain koskaan voisi kyllästyä.

Kun itselleen on kuitenkin välillä sitten antanut aikaa ilman häiriötekijöitä, nousee silloin mieleen kokoajan kivoja juttuja, joihin voisi tarttua ja joiden parissa voisi alkaa pakertamaan. Vähäisillä tavaroilla ja esimerkiksi vähäisillä vaatteilla eläminen on tarkoittanut myös sitä, että osaa olla paremmin luova ja monien asioiden kohdalla vaihtoehtojen vähentäminen on vain tarkoittanut, ettei koko asiaa ylipäätään tarvitse enää edes pohtia ja aikaa on jäänyt ihan muille, paljon tärkeämmille jutuille.

Virve Fredman mikä tuo iloa elämään

Kokeilin Pariisissa ensimmäistä kertaa vuosiin mennä koko päiväksi ulos niin, että vain olin ja tarkkailin ympäristöäni. Reissuni alussa kuuntelin kaupungilla ollessani kuulokkeilla usein musiikkia tai äänikirjoja, mutta jossakin vaiheessa keksin tehdä tuollaisia kokeiluja ihan vain omien ajatuksien kanssa ollen. Jostain syystä en ollut tehnyt sitä kovin paljon kotona ollessani ja korkeintaan harrastanut sitä pienillä kävelyillä tai työmatkoilla bussissa, kun olin vahingossa unohtanut kuulokkeeni kotiin – silloinkin tosin mielelläni harhautin mieltäni selaamalla puhelimella jotain, sillä muutenhan olisin voinut tylsistyä.

Ensimmäinen itseni kanssa vietetty päivä Pariisissa oli todella mielenkiintoinen kokemus, sillä vaikka toki uusi ja kävellessäni vaihtuva ympäristö toi mielelleni kokoajan virikkeitä, olin silti pitkästä aikaa rauhassa omien ajatuksieni kanssa. Se ei saanut minua kyllästymään, vaan päin vastoin mieleni liikkui tavoilla, joilla en ollut edes muistanut sen kulkevan.

Lopulta minun piti pitää kännykkää kokoajan kädessä, jotta ehdin kirjata mieleeni nousevia ideoita ja ajatuksia muistiin – niitä nimittäin tuntui tulevan kokoajan nyt, kun ajatuksillani oli tilaa laukata eikä niitä tukahdutettu peittämällä niitä jatkuvasti jonkin alle tai yrittämällä kohdistaa ne johonkin tiettyyn asiaan.

Facebook saa aikaan pahaa mieltä Virve Fredman Ostolakossa

Kotiin Tukholmaan palattuani muistin nuo päivät ja aloin tehdä vastaavanlaisia kokeiluja. Mitäs jos en kokoajan olisikaan tekemässä jotain ja yrittäsin olla vain rauhassa itseni kanssa edes pieniä hetkiä? Ei äänikirjoja, musiikkia, tietokonetta, kännykkää tai mitään häiriötekijöitä. Vain minä ja mieleni.

Sittemmin opin, että monet suuret yritysjohtajat pyhittävät kuulemma oikein kalenteristaan aikaa tuolle omien ajatustensa kanssa ilman häiriötekijöitä olemiselle. Toiset pieniä hetkiä, jotkut jopa useamman tunnin rupeamia säännöllisesti. Päätin, että yritän harjoittaa sitä enemmän.

Olen jopa asettanut itselleni haasteen, jota olen jo useamman viikon ajan yrittänyt toteuttaa, mutta jostain käsittämättömästä syystä en silti ole saanut sitä tehtyä. Mieheni on lauantaisin aamusta iltaan asti töissä ja olen suunnitellut, että yhtenä lauantaina olen koko päivän ihan omassa rauhassa täysin ilman mitään virikkeitä, eli ihan vain omien ajatuksieni kanssa.

Keskittymiskyvyn elvytysopas itseaiheutettu keskittymishäiriö Virve Fredman Ostolakossa

En ole saanut aikaiseksi tehdä tuota, sillä joka viikko keksin, miksi minulla ei ole siihen aikaa. On niin paljon kiirettä. Minulla, joka on jo useamman kuukauden ollut käytännössä työtön ja voinut itse valita, mihin aikani käytän. Naurettavaa!

Yritän siis vain selkeästi jostain syystä vältellä sitä, etten tekisi mitään. Tuntuu niin turvalliselta altistaa mieli jatkuvasti jollekin ulkoiselle tekijälle, johon voin kohdistaa huomioni ja yrittää sen avulla lamauttaa päässäni poukkoilevat ajatukset tai vähintään johdatella niitä haluamaani suuntaan.

Jälleen kerran mietin, että en voi tänäänkään pitää päivää vain omien ajatuksieni kanssa, sillä minun täytyy ehtiä tehdä yksi tärkeä juttu. 

Todellisuudessa tuollainen totaalinen joutilaisuus ehkä jopa vähän pelottaa minua. Kerroin aiemmin, että tunnistin itseni tyypiksi, joka stressaantuu joutilaisuudesta, mutta tiedostan silti samalla, että meille kaikille tekee hyvää joskus vain olla. Miksi siis välttelen sitä? Tiedänhän myös aiempien kokemuksieni perusteella, että juuri nuo joutilaat hetket saavat itseasiassa mieleeni nousemaan aina valtavan määrän ideoita, joihin voin sitten joutilaan hetken jälkeen tarttua.

Katsotaan siis, koska saan vihdoin pidettyä tuollaisen päivän tai edes sen puolikkaan. Minua nimittäin kiehtoo kovasti ajatus siitä, että voisin ainakin yrittää antaa mielelleni teoreettisen tilanteen kyllästymiseen ja huomata, ettei se olekaan niin paha juttu. Kaikki parhaat ideani ja ajatukseni ovat nimittäin tulleet ollessani suihkussa tai illalla sängyssä, eli juuri niillä hetkillä, kun mieleni on saanut vain olla.

Koska siis tiedän jo tavaroiden kautta saamistani kokemuksista, etten kyllästy ja olen kokemuksien kautta oppinut, etten myöskään tylsisty, eikö minun vain kannattaisi testata mieltäni enemmän? Ehkä pelkään, että tuollainen joutilaisuus olisi laiskuutta ja enhän minä nyt laiska halua olla!

Uupumus työssä Virve Fredman Ostolakossa

Luin jostakin, että tylsistymisen ja kyllästymisen välttelyssä on itseasiassa kyse pelosta kohdata itsensä ja ajatuksensa. Meistä ei ole mukavaa olla itsemme kanssa ja kun puhumme hauskasta, tarkoittaa se meille, että teemme jotain ja usein vieläpä jonkun muun kanssa. Yksin omien ajatusten kanssa oleminen ei todellakaan ole meistä yleensä hauskaa.

Jonkin tai jonkun pitää pelastaa meidät omilta ajatuksiltamme, sillä pelkäämme niitä emmekä halua tutkia niitä ja tutustua paremmin itseemme. On paljon helpompaa harhauttaa mieltä tekemällä jatkuvasti jotakin, kuten kuuntelemalla musiikkia ja katsomalla televisiota  – tai valitsemalla mielessä erilaisia vaatteita, koruja, kynsilakkoja ja sohvatyynyjä.

Todellisuudessa tylsistyminen ja kyllästyminen on paitsi meille hyvästä, mutta jopa välttämätöntä. Ne saavat mielen hyppäämään pois vilkkaasta oravanpyörästä ja meidät keskittymään asioihin, joilla ihan oikeasti on meille merkitystä. Samalla ne ovat mahdollisuus siihen, että mielemme saa vihdoin rauhassa käsitellä ajatuksiamme.

Tylsistyminen lisää myös luovuutta, sillä silloin mieli on kekseliäimmillään. Kun jotain ei ole, mieli kehittää sen. Kun minulla ei pienenä ollut Barbielle kaveriksi Ken-nukkea, sai pehmoleluni ajaa sen virkaa. Se kelpasi siihen tehtävään ongelmitta enkä ajatellut, että jäisin jostakin paitsi, kun minulla ei ollut juuri siihen tarkoitukseen tehtyä lelua.

Juuri näin minulle on käynyt usein aikuistenkin elämässä ja olen selvinnyt monista tilanteista hyvin, vaikka minulla ei ole ollut juuri siihen vartavasten tehtyä esinettä. Leikkivän lapsen puuhien seuraaminen on tästä loistava esimerkki, sillä lapsen luovuudella sohvastakin tulee hetkessä kuuraketti ja muovipussista supersankarin viitta.

Moni melko tuore vanhempi myös huomaa lapsen ensimmäisinä jouluina, etteivät itse lahjat useinkaan kiinnosta lasta yhtään, vaan niitä paljon mielenkiintoisempia ovat muiden lahjapaperit ja lahjanarut.

Miksi me annamme tämän luovuuden kadota aikuisina ja keksimme, että jokaiseen asiaan on oltava oma esineensä, tai muuten emme ole täysin tyytyväisiä?

Se, että itselleen antaa mahdollisuuden tylsistyä on myös täydellinen tilaisuus hetkessä elämiseen. Ympäristöään tulee tarkkailleeksi eri tavalla ja ympärillään olevia ihmisiäkin tulee havainnoineeksi paremmin – samalla tulee ehkä mietittyä myös omaa elämää ja havainnoineeksi sitäkin paremmin.

Jos kerran olin jo oppinut, ettei minun tarvinnut täyttää kaikkia kotini tyhjiä kohtia tavaroilla ja muutenkin huomannut, etten kyllästy, jos minulla on vähemmän tavaroita ympärilläni enkö voisi oppia saman myös mieleni kanssa? Voisinko osata olla tarttumatta kännykkääni kun tuntuu, että meinaan alkaa tylsistyä ja tietoisesti katoa, mitä oikeastaan tapahtuu, jos niin käy?

Tylsistyminen ja kyllästyminen ovat itseasiassa arvokkaita työkaluja, joiden avulla itseensä voi tutustua paremmin, joten niitä ei kannata vältellä. Itseasiassa niin paradoksaaliselta kuin se kuulostaakin, antamalla itsensä olla tylsistynyt voi jopa jatkossa välttää tylsistymistä.

Onko Pariisissa pakko käydä museoissa Ostolakossa Virve Fredman

Kun ajattelee kyllästyvänsä käyttämään samaa vaatetta päivittäin voi pysähtyä tutkimaan ajatuksiaan ja kysymään itseltään miksi ajattelee näin.

Pienen pohdinnan jälkeen voikin tajuta, ettei todellisuudessa kyse ole siitä, että itse kyllästyisi vaatteeseen, vaikka niin olikin luullut. Kyse voikin pohjimmiltaan olla siitä, että alkaa miettiä, mitä joku muu ajattelee, jos menemme töihin päivästä toiseen samoissa vaatteissa. Miksi sillä on itselleen väliä? Sen miettiminen on jo aivan eri juttu ja ehkä tärkeämpää miettiä, kun vain laastaroida asiaa ostamalla uusia vaatteita.

Kyllästymisessä samojen kodin tekstiilien tuijotteluun päivästä toiseen ei siinäkään ehkä varsinaisesti ole pohjimmiltaan kyse siitä, että itse tekstiilit kyllästyttävät.

Kyse voi ehkä olla siitä, että meiltä puuttuu sillä hetkellä elämästämme jotain merkityksellisempää, minkä vuoksi ehdimme käyttää aikamme ja ajatuksemme kodin tekstiilien analysointiin – tai ehkä mielessämme nimenomaan päin vastoin onkin niin paljon, että ajatuksemme yrittävät paeta niiden käsittelyä keskittymällä johonkin aivan muuhun ja huomattavasti kepeämpään?

Tylsistyminen ja kyllästyminen auttavat siis houkuttelemaan mielen nykyhetkeen ja tajuamaan monia, pinnan alla piilotelleita asioita, joita ei ole tajunnut aiemmin pysähtyä kuuntelemaan. Annetaan itsellemme siis enemmän mahdollisuuksia kyllästyä ja tylsistyä nähdäksemme, ettei siinä itseasiassa ole mitään pelottavaa ja että se tekee meille jopa hyvää – ja annetaan lastenkin välillä tylsistyä ja käyttää sen kautta luovuuttaan!

Uupumus työssä Virve Fredman Ostolakossa

Tunnistatteko te itsenne kyllätymisen ja tylsistymisen välttelijöinä?

20 kommenttia artikkeliin ”Miksi pelkäämme kyllästymistä ja tylsistymistä niin paljon?”

 1. Heräsi ajatus; tänä päivänä meillä on tuo rakas kännykkä johon turvautua aina ja joka tilanteessa, mitä teimme ennen sen olemassaoloa? Itse elin jo reilut 25 vuotta ennen kännykkäaikakauden alkua ja jäin ihan pohtimaan…

  Vastaa
  • Mietin aivan samaa eilen, kun käteni hapuili sitä jälleen ihan vain huvikseen… Tuli jopa vähän ikävä aikaa, kun kännyköitä ei ollut. Itse olen syntynyt -87 eli ehdin elää teini-ikään asti ilman kännyköitä, mutta vähän jopa hurjaa miettiä, että nuoremmilla sukupovilla ei edes ole kokemusta sellaisesta elämästä.

   Vastaa
 2. Tosi hyvä teksti! Se on kumman vaikeaa olla tekemättä mitään. Täälläkin siis harjoitellaan.

  Ps. Oletko kuunnellut My dad wrote a porno -nimistä podcastia (kolme kaverusta lukee ääneen ja kommentoi yhden heidän isänsä kirjoittamaa novellia)? Iso suositus sille, aivan hulvaton! Entä onko selfhelp-kirja 10% happier tuttu? Voisit tykätä siitä muiden lukemiesi perusteella.

  Vastaa
  • Kiitos suosituksista! <3 Tuosta podcastista en ollut kuullutkaan, täytyykin tutkia! 🙂 Tuo kirja minulla sattuikin olemaan odottamassa kuuntelua, eli pitänee kuunnella se lähiaikoina. 🙂

   Vastaa
 3. Tunnistan sekä että.
  Esim. hammastahnan vaihdan joka kerta kun tuubi on tyhjä, eikä ainakaan peräkkäin kahta kertaa samaa, sillä se kyllästyttää. Käytän muutenkin koko ajan kahta erilaista, eli aamulla toista ja illalla toista.

  Myös meikissä huomaan kyllästyväni, kun esim. reissussa on viikon käyttänyt samaa luomiväriä, on ihanaa kun kotioloissa voi vaihdella aina kun huvittaa, eli usein! En ymmärrä, miten kukaan jaksaa samanlaista silmä- tai huulimeikkiä aina!? 🙂 Se on mielestäni tylsää, kun just meikkaamisella voi päästää luovuuden valloilleen.

  Mutta, esim. kotini samat verhot eivät ole koskaan kyllästyttäneet, vaikka toiset niistä olleet 30 vuotta ja toiset 25 vuotta. Vaatteet paikoin kyllästyttää, kun 15 vuotta on käyttänyt samaa puseroa, mutta käytän silti niin kauan kun mahtuu ja on ehjä.

  Vastaa
  • Kysymys voikin ehkä siis olla, kuinka paljon niitä erilaisia meikkituotteita on tässä tapauksessa oltava, jotta meikkiään voi vaihdella omaan makuun riittävästi ja milloin riittää, että vaihtelua hakee käyttämällä pientä määrää tuotteita luovemmin? 🙂

   Vastaa
 4. Mulla ei ole kysymys kyllästymisen pelosta esimerkiksi pussilakanoiden tai pyyhkeiden määrässä, vaan siitä että visuaalisena ihmisenä nautin erilaisista kuoseista ja siis kauneudesta suunnattomasti. On ihanaa valita vuodenajan, valon tai vaikkapa fiiliksen perusteella pussilakanan kuosi. Se on minulle niitä elämän pieniä iloja 🙂

  Vastaa
  • Tuollaisilla pienillä asioilla voi tosiaan tuoda arkeen iloa helposti. 🙂 Minua kiinnostaa tietää, kuinka paljon koet, että erilaisia tekstiilejä on teillä kotona oltava, että niistä saa riittävästi iloa? Minusta tähän ei siis ole mitään oikeaa vastausta ja olen vain utelias kuulemaan, millaisia lukuja muut ajattelevat tähän omassa elämässään tarvittavan. 🙂

   Vastaa
   • Hmmm jotenkin ehkä sen verran, että niitä myös ehtii käyttää🤔 Tällä hetkellä pussilakanoita about seitsemät. Kaksi siis aina samaan aikaan käytössä, ja saakin olla erilaisia 😃Mielellään luopuisin muutamasta tylsästä jos saisin vaikka yhden kauniimman tilalle. Ei niitä siis mielestäni ylettömästi tarvisi olla. Isoja pyyhkeitä on ehkä saman verran, eikä niilekään kyllä olisi enempää tilaakaan😃

    Vastaa
    • Minusta seitsemät kuulostaa hyvin kohtuulliselta, jos kerralla kaksi on käytössä, kaksi voi teoriassa olla pesussa ja sitten on vielä yhdet odottamassa. 🙂

     Vastaa
 5. Millaiset aivot sulla onkaan, kun sieltä vaan purskahtelee uusia ideoita tuollaisella syötöllä 🙂 Mulla on aivan päinvastaiset kytkennät omassa päässäni. Omien ajatusten kanssa olo ajaa mut aina tutuille poluille: Kelaan nimittäin päässäni uudestaan ja uudestaan samoja ajatuksia kerta toisensa jälkeen. Yleensä ne ovat joko positiivisia tai negatiivisia tulevaisuusfantasioita, kuvitelmia siitä, mitä tekisin tai sanoisin tietyssä tilanteessa. Vuorosanat ja teot luonnollisesti toistuu joka kerta lähes samanlaisina, välillä tosin koetan hioa niitä parempaan suuntaan 😉

  Toisaalta tunnistan tylsyyden rauhoittavuudenkin. Oon vakaasti sitä mieltä, että ennen älypuhelimia ja lomakohteiden kattavia wifi-verkkoja sain lomistani paljon enemmän irti. Olin enemmän aistit avoinna uudelle, kun mut oli niin totaalisesti temmattu pois tutusta fyysisestä ympäristöstä ja tutusta somesta ja verkkolehdistä. Nykyään pidän silloin tällöin kotoan nettipaastopäiviä, jolloin en avaa kertaakaan mitään sovellusta kännykästä tai koneelta. Rakastan sitä rauhaa, joka jo illalla valtaa mut, vaikka päivän aikana tuntuukin välillä siltä, ettei tiiä, mitä tekisi seuraavaksi.

  Vastaa
  • Olen tehnyt itse tämän syksyn ja talven ajan tietoisesti paljon töitä sen eteen, ettei mieleni aina jumittuisi vatvomaan vanhoja tai stressaamaan uusista jutuista, kuten minulla on ollut ennen tapana tehdä. Tottakai mieli ajautuu niihin edelleen usein, mutta nyt koen jo, että minulla on hyviä työkaluja siihen, kuinka voin raivata ”turhat” ajatukset mielestäni kun huomaan, että niitä siellä pyörii ja keskittyä rakentavampiin juttuihin. 🙂

   Totaaliset nettipaastopäivät tekisivät kyllä minullekin hyvää. Kiitos ideasta! <3

   Vastaa
 6. Oli mukava saada lisää perusteluita (ehkä ne ainoat todella pätevät) tavaroiden vähentämiseen!
  Olen kuitenkin monipuolisesti käsitöitä ja taidetta tekevä, leipova, vihanneksia ja marjoja säilövä, ruokaa tekevä, kalastava sekä liki kaiken kasvatettavissa olevan ruokani viljelijä. En pärjää ihan vähällä tarvike- ja vaatemäärällä, mutta voin helposti vähentää sitä. Olen aina ollut ihminen, joka halua tehdä asiat alusta asti itse, uteliaisuuteni uusia taitoja kohtaan yleensä vain lisääntyy. Some tai pelit eivät ole mun juttu, eikä oikein telkkarikaan.

  Vastaa
  • Minusta on hyvä muistaa, ettei minimalismin tarkoituksena ole tosiaan vähentää sellaisia tavaroita, joita itse tarvitsee ja joista pitää, vaan vain ne ”ylimääräiset”, jotta voi nauttia ja käyttää niitä muita. 🙂

   Vastaa
 7. Mulla on ollut samanlaisia ajatuksia ja tekemisiä jo jonkin aikaa ja hämmästyn, samoin aina kysymystä, etkö kyllästy. 😀
  Toinen asia, mikä seurasi turhien tavaroiden karsimisesta, oli ihmisten ärsyyntyminen. Jotenkin tuntuu, ettei oikein kukaan ymmärtänyt, etten laita kierrätykseen, myy tai lahjoita tavaraa, jota oikeasti käytän, vaan todellakin sitä turhaa tavaraa. Esim kynsilakkoja minulla oli ainakin 5 eri punaisen sävyä, silti lakkasin kynnet aina sillä yhdellä ja samalla sävyllä, joten miksi en olisi antanut muita pois.
  Pidän neulomisesta, joten lankoja minulla on varsin kattava määrä, eikä mielessäni käynyt niistä luopuminen.
  Minimalismi sanalla on jotenkin turhaan hieman negatiivinen kaiku monen mielestä.
  Kiva kun joku kirjoittelee näitä ajatuksia blogiin. Kiitos! Jään seuraamaan blogiasi.

  Vastaa
 8. Olen eristyksissä ollessani kuunnellut Courserasta ilmaisia Princetonin yliopiston luentoja buddhalaisuuden ja modernin psykologian yhteyksistä. Luennot ovat helppotajuisia ja tarjoavat valtavasti uusia näkökulmia esimerkiksi juuri meille ihmisille tyypilliseen tyytymättömyyteen ja haluun hankkia nautintoja (uudet asiat, tavarat, ruoka, seksi, menestys..). Samaistun haluusi oppia ymmärtämään ilmiöitä ja ihmismieltä paremmin, ja olen saanut valtavasti uusia oivalluksia ja ajatuksia luennoista. Ymmärrän nyt syvemmin meditaation ja tietoisen läsnäolon merkitystä, ja tajusin, että yhteydet ulottuvat myös minimalismiin. Blogiasi alusta saakka lukeneena uskon, että saisit luennoista iloa. https://www.coursera.org/learn/science-of-meditation?

  Vastaa
 9. Näin koronaviruksen aikana nyt kun olen todella kipeä (liittyy syöpään ei vaan koronaan) kiitän itseäni joka päivä, että kaapissa on riittävästi pyyhkeitä ja lakanoita. Ei ole ylenmäärin, mutta muutama setti on (4 kpl) ja siitä olen nyt enemmän kuin koskaan kiitollinen. Sairaus, myös muu kuin korona voi yllättää ja silloin tuntuu mahtavalta, kun on riittävästi valinnanvaraa pyyhkeissä ja lakanoissa eikä tarvitse ahdistua, jos ei jaksa tai pysty pyykkäämään tai kuntonsa vuoksi voi odotella petivaatteiden kuivumista mutta haluaa silti varmistaa henkilökohtaisen hygieniansa.

  Kun on todella sairas niin pyykin peseminenkin saattaa tuntua ylivoimaiselta ja on myös ohjeistettu vaihtamaan riittävän usein pyyhkeitä varsinkin jos asuu toisen ihmisen kanssa tai / kun jos kuuluu riskiryhmään. Yhdet lakanat riittävät mainiosti, jos käy niin optimaalisesti, että itse tai puoliso ei koskaan sairastu vakavammin tai joudu eristyksiin toiseen huoneeseen, mutta nykyisissä oloissa se on mahdollista, jopa todennäköistä. Sitten jos on vaan yksi setti, toinen joutuu eristyksiin toiseen huoneeseen, niin toinen saa nukkua ilman lakanoita. Sama juttu jos tulee esim. norovirus, ei ole mukava odotella yhden setin kuivumista, ei todellakaan.

  Kun raahaudun suihkuun, niin haluan heti puhtaisiin lakanoihin. Olen onnellinen että on myös riittävästi yöpaitoja ja tyynyliinoja, koska en tässä kunnossa yksinkertaisesti jaksaisi odotella vaatteiden tai lakanoiden kuivumista. Terveenä kyllä, mutta nyt en. Olen ehdottomasti liikaa hamstraamista vastaan, mutta kyllä riittävä määrä vuodevaatteita on itselleni erittäin tärkeä asia, sillä puhtaus on ihmiselle etenkin epidemia-aikana ja muutenkin sairastaessa tärkeää, jopa elintärkeää. Kuka tahansa voi sairastua esim. syöpään, jolloin pahimmillaan myös tavallinen flunssa vaatii eristtäytymistä puolisosta ja myös erillään nukkumista. Se ei ole ylellisyyttä vaan realiteetti. Siksi mielestäni jokaisen pariskunnan tulisi tähän varautua, koska se on vain ja ainoastaan rationaalista, ei tuhlausta. Vähintään 2 settiä täytyy olla, koska sairaus voi yllättää kenet tahansa. Kerron omasta kokemuksesta, saa olla eri mieltä mutta hygieniä ja erilliset petivaatteet voivat kirjaimellisesti pelastaa henkiä, etenkin tänä aikana meidän syöpäpotilaiden kohdalla ja miksei muidenkin.

  Vastaa
  • Kiitos, että toit tämän ajatuksen esiin. <3

   Voimia ja jaksamista uuvuttavassa tilanteessa. On hyvä, ettei tuollaista asiaa tosiaan tarvitse tässä hetkessä miettiä. <3

   Vastaa
 10. Heippa! Ei liity aiheeseen vaan aurinkovoiteisiin. Kesää kohti ajattelin hankkia suosittelemasi The Body Shopin aurinkovoiteen mutta ilmeisesti sitä ei enää ole saatavilla😭 en löydä myöskään bioren aurinkovoiteita muualta kuin e-baysta ja sieltä en eettisistä syistä haluaisi tilata yhtä pientä purkkia. 😞 Olisko sulla suositella vielä jotakin tai tiedätkö saako bioren tuotteita helpommin jostain? Nämä siis tsekkasin tuolta tekemästäsi parhaat tuotteet-osiosta joten niistä ajattelin lähteä liikkeelle koska haluan oikeasti hyvän kasvoaurinkovoiteen kesäksi. 😊 Kiitos jo etukäteen!

  Vastaa

Jätä kommentti