Apua, puhdistusöljy tukkii ihoani!

Saan paljon kysymyksiä erityisesti korealaiseen ihonhoitorutiiniin liittyen. Kaikkein yleisimpiä ovat ihonpuhdistustuotteiden käyttöä sekä valintaa koskevat kysymykset ja erityisesti yksi ongelma nousee esiin todella usein:

”Apua, puhdistusöljy tukkii ihoani! Mitä teen?”

Ihon tukkeutuminen ja epäpuhtauksien syntyminen on tietysti erittäin kurja juttu, mutta onneksi tilanne ratkeaa erittäin usein pienellä korjausliikkeellä.

Puhdistusöljy itsessään ei varsinaisesti vain taianomaisesti loihdi iholle epäpuhtauksia. Jotta epäpuhtauksia voi muodostua, täytyy ihohuokosen tukkeutua. Tyypillisesti tämä tarkoittaa, että ihon pinnalla on jotain, mikä ehkäisee kuolleen ihosolukon ja talin vapaata pääsyä pois iholta.

Kun ihohuokosessa on jumissa reilusti talia, pääsevät myös iholla luonnostaan olevat bakteerit lisääntymään tukkeutuneessa ihohuokosessa ja aikaansaamaan tulehduksen. Yksi avaintekijä ulkoisten tekijöiden aikaansaamien epäpuhtauksien ehkäisyssä onkin pyrkiä varmistamaan, ettei iho pääse tukkeutumaan.

Jotta puhdistusöljy voisi siis tukkia ihon tarkoittaisi se, että sitä on jäänyt iholle vielä ihonpuhdistuksen jälkeenkin. Rohkenen kuitenkin väittää, että jos ihonpuhdistus on tehty huolella ja oikein, on olemassa vain melko minimaalinen riski, että iholle voisi olla enää jäänyt sen jälkeen puhdistusöljyä, joka tukkisi ihoa.

Näillä vinkeillä voikin varmistaa, ettei puhdistusöljy tuki ihoa:

Valitse puhdistusöljy oikein

Moni suosii ihonhoidossa puhtaita luonnonöljyjä, mutta koska ne eivät ole vesiliukoisia, voi ne olla hankalaa saada huuhtoutumaan iholta. Varminta onkin valita ihonpuhdistukseen siihen tarkoitettu puhdistusöljy, joka on nimenomaan tehty huuhtoutumaan kasvoilta vedellä.

Erityisen kevyitä puhdistusöljyjä ovat esimerkiksi korealainen The Face Shop Rice Water Bright Light Cleansing Oil– ja Yves Rocher Pure Camille Cleansing Micellar Oil -puhdistusöljy, jotka olen esitellyt blogissa jo aiemmin.

Tehosta puhdistusöljyn huuhtomista konjac-sienellä

Jos haluaa varmistua, että puhdistusöljy huuhtoutuu kasvoilta varmasti täysin pois, voi ihonpuhdistukseen ottaa avuksi konjac-sienen. Hellävarainen ja luonnonmukainen, biologisesti hajoava sieni on valmistettu konjac-kasvin juuren glucomannan-kuidusta ja se auttaa pesemään puhdistusöljyn kasvoilta raapimatta ihoa. Sanonkin aina, että konjac-sieni on loistava tuote tekemään huonostakin puhdistustuotteesta paremman.

Konjac-sieniä löytyy useilta tuotemerkeiltä ja päivittäisessä käytössä yksi keskimäärin kymmenisen euroa maksava sieni kestää kolmisen kuukautta. Tästä aiemmasta postauksestani voi lukea lisää konjac-sienestä.

Käytä puhdistusöljyä osana kaksoispuhdistusta

Puhdistusöljy on parhaimmillaan, kun sitä käyttää kaksoispuhdistuksessa. Ihonpuhdistuksen ensimmäisessä vaiheessa kasvoilta puhdistetaan meikki, liiallinen tali, aurinkosuoja-aineet ja muut rasvaliukoiset ainesosat, jotta kaksoispuhdistuksen jälkimmäisen vaiheen vesipohjainen tuote pääsee suoraan kontaktiin ihon kanssa ja nimenomaan syväpuhdistamaan ihoa ja ihohuokosia.

Jos ihon on siis ensin pessyt puhdistusöljyllä ja huuhtonut sen pois kasvoilta hyvin ja ihonpuhdistusta jatkaa vielä sen jälkeen toisella tuotteella, ei kasvoille pitäisi jäädä enää puhdistusöljyä tukkimaan ihohuokosia.

Älä hutiloi kaksoispuhdistuksen kanssa

Moni luottaa siihen, että kun iho kaksoispuhdistuksessa kerran pestään kahdella tuotteella, tulee siitä varmasti automaattisesti puhdas. Tämän vuoksi moni tekeekin kaksoispuhdistuksen ajattelemattaan hieman hutiloiden, minkä seurauksena iho ei puhdistu kunnolla ja puhdistusöljyä jää vielä kasvoille mahdollisesti jopa tukkimaan ihohuokosia.

Sekä puhdistusöljyä että puhdistusvaahtoa tulisi molempia hieroa iholle minuutti. Jos puhdistusöljyn huuhtelee iholta hyvin ja iholle hieroo vielä sen jälkeen minuutin ajan puhdistusvaahtoa, jonka pesee kasvoilta huolellisesti pois, on hyvin epätodennäköistä, että ihon pinnalle voisi vielä jäädä puhdistusöljyä tukkimaan ihoa.

Voit lukea täältä lisää 1 +1 -tekniikaksi kutsutusta ihonpuhdistuksesta.

Ota avuksi kasvoharja

Kaksoispuhdistuksen jälkimmäistä vaihetta voi tehostaa entisestään käyttämällä apuna hellävaraista kasvoharjaa. Oma suosikkini on silikoniharjaksinen FOREO, joka auttaa huolehtimaan, että ihosta tulee varmasti puhdas. Pehmeän materiaalinsa ansiosta kasvoharja ei raavi ihoa vaan auttaa vain varmistamaan, että ihosta tulee täydellisen puhdas.

Kun kasvoharjan kanssa käytetyn puhdistustuotteen valitsee ihotyypin tarpeiden mukaan ja suosii hellävaraisia koostumuksia, on ihonpuhdistus tehokkuudestaan huolimatta iholle edelleen hyvin hellävaraista.

Jos siis tuntuu, että kaksoispuhdistus saa ihon kukkimaan, kannattaa varmistaa, että puhdistusöljy varmasti peseytyy pois iholta eikä jää sen pinnalle aiheuttamaan ongelmia. Useimmilla kaksoispuhdistuksen jälkimmäisen vaiheen tehostaminen ratkaisee asian.

Onko teillä ollut ongelmia puhdistusöljyjen kanssa?


Katso myös: Parhaat kosmetiikkatuotteet – näitä suosittelen ja Kaikki korealaisesta kosmetiikasta – näin pääset alkuun

virve-fredman-taydellinen-iho-opas-korealaiseen-ihonhoitoon

Kirjani Täydellinen iho – opas korealaiseen ihonhoitoon on nyt kaupoissa!

6 kommenttia artikkeliin ”Apua, puhdistusöljy tukkii ihoani!”

 1. Hei! Tämä kommentti ei liity postaukseen, mutta toivottavasti voit auttaa. Olet kehunut blogissa Klairsin Supple Preparation Facial Toner -kasvovettä. Onko tämä sellainen tuote, joka sopii käytettäväksi ennen BHA-tuotetta? Ainakin se optimoi ihon ph:ta, mutta onko liian hoitava käytettäksi ennen BHA-tuotetta? Karkkipäivän Sanni muistaakseni puhui siitä, ettei BHA:ta ennen saisi käyttää liian hoitavia tuotteita. Tai osaatko suositella jotain muuta hyvää (ja suht edullista) kasvovettä, joka sopisi tähän tarkoitukseen ja jossa olisi mieto tuoksu?

  • Tuo Klairsin kasvovesi sisältää tosiaan melko paljon hoitavia ainesosia, eli jos haluaa pelata varmanpäälle, niin iholla voi käyttää ennen BHA-tuotetta jotain ”simppelimpää” tuotetta eli esimerkiksi Etude House SoonJung PH 5.5 Relief Toner -kasvovettä. Siinäkin on kyllä hoitavia ainesosia mukana, mutta on varsin ohut ja kevyt. Toisaalta tuo Klairsin kasvovesikin on kyllä niin ohut, että en jaksa uskoa, että ihan hirveästi haittaisi BHA:n imeytymistä. Lähinnä välttäisin vain sellaisia selkeästi geelimäisiä kasvovesiä ennen BHA-tuotteita. 🙂

  • Kiitos vastauksesta 🙂 Laitoin tilaukseen tuon Etude Housen kasvoveden. Tilasin viime viikolla myös muutaman COSRXin tuotteen (mm. BHA Blackhead Power Liquid) ebaysta ja nyt vain odottelen jännityksellä kaikkia tuotteita saapuviksi.

   • Toivottavasti tykkäät! Käytin itse juuri loppuun pienen pullollisen tuota Etude Housen kasvovettä ja oli minusta hyvä tuote. 🙂

 2. Noiden puhdistusöljyjen käyttö taitaa olla aika tuhoontuomittu ajatus ripsienpidennyksien kanssa, vaikka kuinka yrittäisi että se ei osuisi silmiin?

  • Joo, ripsienpidennysten kanssa on aika haastavaa, mutta ei toki mahdotonta. Jos hieroo öljyn muualle kasvoille ja puhdistaa sen iholta esimerkiksi kostealla Sensain puhdistusliinalla tai konjac-sienellä, niin silmiä voi onnistua välttämään melko hyvin. Toinen vaihtoehto voisi olla käyttää ykkösvaiheessa öljyjä sisältävää misellivettä kuten esimerkiksi Garnier Micellar Water Oil-Infused Cleansing Water -misellivettä. 🙂

Kommentointi on suljettu.