Kirjoja, jotka jokaisen tulisi lukea

*Sis. mainoslinkkejä

Kokosin tälle sivulle listan kirjoista, jotka jokaisen olisi hyvä lukea.

Valitsin tähän listaukseen kirjoja, jotka antavat ymmärrystä maailmasta sekä auttavat ymmärtämään omaa mieltä ja sen myötä helpottamaan elämää.

En halunnut tehdä listausta kirjaklassikoista, jotka yleensä luetellaan vastaavilla listoilla, sillä vaikka fiktiivisten kirjojen kuten esimerkiksi Taru Sormusten Herrasta, Tuntematon sotilas ja 1984 lukeminen on toki sivistävää, ei kenenkään kannata mielestäni pakottaa itseään lukemaan kirjaa vain siksi, että se kuuluisi olla lukenut.

Alla olevan listauksen kirjat voivat kuitenkin tuoda mielenkiintoista ymmärrystä elämään, joten jos niistä jonkin aihe kiinnostaa, suosittelen tutustumaan kirjaan.

Olen lisännyt kirjojen yhteyteen linkin, jonka kautta kirjasta löytyy lisää tietoa ja sen voi ostaa itselleen Adlibriksen verkkokaupasta.

Monet kirjoista ovat saatavilla myös BookBeat-äänikirjapalvelussa, jonne voi lunastaa maksuttoman 45 päivän kokeilujakson *tämän linkin kautta.


Faktojen maailma Asiat ovat paremmin kuin luulet Hans Rosling

*Faktojen maailma: Asiat ovat paremmin kuin luulet, Hans Rosling

Hans Roslingin Faktojen maailma on silmiä avaava kirja maailman tilasta. Kirja on kirjoitettu todella mukaansa tempaavasti ja jopa viihdyttävästi. Kirja auttaa näkemään, kuinka pelko, draamahakuisuus ja yleistämisen tarve vääristävät elämäämme.

Tämä on yksi parhaita tietokirjoja, joita olen koskaan lukenut!


Hyvän historia Rutger Bregman 

*Hyvän historia, Rutger Bregman 

Hyvän historia auttaa silmiä avaavasti näkemään, ettei maailma ole oikeasti niin täynnä pahuutta kuin joka puolella toitotetaan ja etteivät ihmiset todellisuudessa ole niin itsekkäitä ja omaa etuaan taivottelevia. Kirja on täynnä mielenkiintoista tietoa ihmisistä ja ihmiskunnan historiasta positiivisessa valossa kerrottuna.

Pidin tästä kirjasta erityisesti äänikirjana kuunneltuna ja tämä on mielestäni ehdottomasti parhaita kirjoja ihmiskunnan historiasta.


Lyhyet vastaukset suuriin kysymyksiin, Stephen Hawkin

*Lyhyet vastaukset suuriin kysymyksiin, Stephen Hawkin

Maailman tunnetuimmalta tiedemieheltä, kosmologi Stephen Hawkingiltä kysyttiin usein suuria kysymyksiä tieteestä ja ihmiskunnan kohtalosta. Hän kirjoitti kysymykset muistiin samoin kuin vastauksensa niihin. Nuo perustavaa laatua olevat kysymykset ja vastaukset on koottu yhteen ja julkaistaan tässä kirjassa.

Mistä me tulemme? Onko tekoäly pelastuksemme tai tuhomme? Löytyykö Jumala multiversumista? Onko muualla maailmankaikkeudessa elämää? Kuinka selviydymme planeetallamme? Kirja vastaa näihin ja moniin muihin suuriin kysymyksiin.


Lyhyt historia lähes kaikesta, Bill Bryson

*Lyhyt historia lähes kaikesta, Bill Bryson

Jos haluat tietää vähän hieman kaikesta historiaan liittyvästä, lue tämä kirja. Kun kirjailija Bill Bryson ryhtyi selvittämään maailmankaikkeuden suuria arvoituksia, hän halusi kerrankin kuulla tieteentekijöiltä ymmärrettäviä lauseita. Hän haastatteli eri tieteenalojen johtavia tutkijoita ja pyysi heitä selittämään yhä uudestaan, jos jotakin meni ensikuulemalta yli hilseen.

Uupumattoman työn tuloksena syntyi Lyhyt historia lähes kaikesta, joka on nimensä veroinen, hauska ja erinomaisen helposti lähestyttävä kirja… niin, todellakin lähes kaikesta mitä ihmiskunta on avaruudesta, kotiplaneetastaan ja omasta alkuperästään saanut selville.


Mindset - Menestymisen psykologia, Carol S. Dweck

*Mindset – Menestymisen psykologia, Carol S. Dweck

Mindset on motivaatiokirjallisuuden klassikko ja bestseller, joka löytyy tuhansien menestyvien johtajien, urheilijoiden, opettajien ja vanhempien yöpöydältä. Kirja on kymmeniä vuosia kestäneiden tutkimusten tulos: kertomus siitä miten mielentila ja asennoituminen vaikuttavat mahdollisuuksiin elämässä enemmän kuin lahjakkuus tai luonteenpiirteet.
Jos voisin antaa nuoremmalle itselleni yhden kirjan ylioppilaslahjaksi, olisi se ehdottomasti tämä kirja. Luin tämän kirjan vasta 35-vuotiaana, mutta toivon, että olisin lukenut tämän jo paljon aiemmin, sillä se muutti ajatteluani niin suuresti ja kirjan tuoma mindset olisi voinut auttaa hyödyntämään omaa potentiaalia jo aiemmin sekä välttämään uupumuksen.

Miksi nukumme - Unen voima, Matthew Walker

*Miksi nukumme – Unen voima, Matthew Walker

Tämä kirja on täynnä kiehtovaa tietoa unesta ja sisältää runsaasti neuvoja paremman unen saavuttamiseen. Kirja kertoo lukijalleen valtavan määrän faktoja siitä, kuinka uni vaikuttaa meihin, miksi se on niin tärkeää ja auttaa lukijaa astumaan ulos nykymaailman luomasta illuusiosta, jossa unta pidetään heikkojen ihmisten tarpeena ja vähäisellä unentarpeella kerskaillaan. Toisin sanoen kirja tekee nukkumisesta tieteen avulla coolia.

Tämä kirja sai minut näkemään unen aivan uudessa valossa ja muutti pysyvästi suhteeni nukkumiseen.


Näkymättömät naiset, Caroline Criado-Perez

*Näkymättömät naiset, Caroline Criado-Perez

Tervetuloa naisten maailmaan! Näkymättömät naiset kokoaa yhteen tuoretta tutkimustietoa, kovaa dataa ja kiehtovia esimerkkitapauksia niin lääketieteestä, sosiaalipolitiikasta, teknologiasta kuin kaupunkisuunnittelusta ja osoittaa, miten maailma on suunniteltu miesten mittojen mukaan. Informaatio, jonka varassa rakennamme ja kehitämme maailmaa, ei olekaan neutraalia vain naiset poissulkevaa.

Kovaan tutkimustietoon nojautuva kirja kertoo hämmästyttäviä faktoja miesten muotoisesta maailmasta. Kirja osoittaa, miten naiset ovat unohtuneet yhtälöstä maailmaa rakennettaessa. Kuvittele maailma, jossa älypuhelin on liian suuri käteesi, jossa syömäsi lääkkeet ovat usein sopimattomia elimistöllesi, jossa riskisi loukkaantua auto-onnettomuudessa on 47% korkeampi – kirja kertoo näistä ja monista muista esimerkeistä.


Sapiens - Ihmisen lyhyt historia, Yuval Noah Harari

*Sapiens – Ihmisen lyhyt historia, Yuval Noah Harari

Ihmisen lyhyt historia käy läpi koko ihmisen historian, aina ensimmäisistä maan kamaralla kulkeneista ihmisistä kohti nykypäivää. 100 000 vuotta sitten maapallolla asui ainakin kuusi ihmislajia. Nykyään lajeja on vain yksi: Homo sapiens.

Miten meidän lajimme onnistui päihittämään muut lajit? Miten metsästäjistä tuli kaupunkien ja kuningaskuntien rakentajia? Miten ryhdyimme uskomaan jumaliin, valtioihin ja ihmisoikeuksiin sekä luottamaan rahaan, kirjoihin ja lakeihin? Miksi alistuimme byrokratialle, aikatauluille ja kuluttamiselle? Ja millaiseksi maailma on muuttumassa?

Rohkea, laaja-alainen ja provokatiivinen teos haastaa kaiken sen, minkä luulimme tietävämme ihmisyydestä.


Rich Dad Poor Dad, Robert T. Kiyosaki

*Rich Dad Poor Dad, Robert T. Kiyosaki

Paras ja tärkein tietämäni kirja rahasta! Rich Dad Poor Dad on klassikkokirja, joka auttaa ymmärtämään, kuinka jokaisen on mahdollista vaurastua ja mikä ylipäätään on rahallista vaurautta ja mikä taas ei. Kirja haastaa lukijansa ajatusmaailman totaalisesti ja saa ymmärtämään, miksi esimerkiksi oma asunto ei ole varallisuutta vaan kuluerä.

Tämä kirja muutti suhteeni rahaan täysin ja sen myötä käänsi myös elämäni ympäri.

Rich Dad Poor Dad -kirja on käännetty suomeksi nimellä Rikas isä, köyhä isä, mutta siitä ei ole aikoihin otettu uutta painosta, joten suomennettua versiota on vaikeaa saada käsiinsä muuten kuin kirjastoista (joissa on monesti pitkä jonotuslista). Kirjan saakin siis helpoiten käsiinsä englanniksi.


Miksei kukaan ole kertonut minulle tätä aiemmin?, Julie Smith

*Miksei kukaan ole kertonut minulle tätä aiemmin?, Julie Smith

Yhä useammin kuulee sanottavan, että terapiassa käynti tekisi hyvää aivan jokaiselle ja tämä kirja todistaa sen. Koska jokaisen ei kuitenkaan ole mahdollista käydä terapiassa, on psykologi Julie Smith koonnut yhteen niitä terapiasta saatavia mielen työkaluja, joiden avulla voimme ymmärtää itseämme paremmin ja tarvittaessa tehdä elämänlaatua parantavia muutoksia.

Kirjassa on konkreettisia harjoituksia mm. stressin, alakuloisuuden ja itsekritiikin käsittelyyn.

Kirjasta on tullut kansainvälinen bestseller ja Smithin arkisiin mielen taitoihin pureutuvat TikTok-videot ovat saavuttaneet huiman suosion ympäri maailmaa. Smithin suuri missio onkin tuoda tietoa mielen taidoista kaikkien ulottuville.