Saa mitä haluat – opas omannäköisen elämän toteuttamiseen

*Sis. mainoslinkkejä

Blogiani ja varsinkin Instagramiani seuraavat tietävät varmasti, että rakastan lukea ja kuunnella inspiroivia kirjoja, jotka auttavat kehittämään itseään. Niistä saa loistavia uusia ajatuksia, hyviä muistutuksia mielen jo hautaamiin juttuihin sekä ennen kaikkea uutta intoa.

Kun luen kirjan, josta saan itse erityistä virtaa, ideoita ja positiivista fiilistä, kerron siitä mielelläni myös muille. Oman kokemuksen kautta olen oppinut, kuinka suuri voima kirjoilla voi olla elämään ja jopa sen muuttamiseen.

Lue myös: 6 kirjaa, jotka muuttivat elämäni

Saa mitä haluat Ilkka koppelomäki kirja

Viimeisimpiä minua erityisesti inspiroineita kirjoja on ollut Ilkka Koppelomäen Saa mitä haluat – opas omannäköisen elämän toteuttamiseen. Kirja oli odottanut vuoroaan jo lähes puoli vuotta, mutta nyt minusta vihdoin tuntui, että oli täydellinen aika juuri sille.

Ilkka Koppelomäki on itsensä johtamisen valmentaja, joka mm. vetää suosittuja seminaareja. Hän on perustanut vuonna 2007 itsensä kehitämiseen keskittyvän Uskalla innostua -nimisen yrityksen ja hänen missionaan on viedä itsensä kehittämistä eteenpäin Suomessa.

Uskalla innostua -yrityksen valmennuksiin ja seminaareihin osallistuu nykyään vuosittain tuhansia ihmisiä ja yritys on tuonut Suomeen monia kansainvälisiä itsensä kehittämisen huippukouluttajia.

Kirja pohjautuukin Ilkan omiin kokemuksiin, jotka ovat karttuneet niin yli vuosikymmenen valmennuksien aikana kuin myös erilaisissa valmennuksissa itsekin käymisen kautta. Hän on osallistunut mm. Tony Robbinsin Unleash the Power Within -seminaariin ja itseasiassa vienyt samaisen herran seminaareihin sen jälkeen vuosittain väkeä Suomesta.

Lue myös: 3 hyvinvointia lisäävää kirjaa, joita suosittelen kaikille

Saa mitä haluat Ilkka koppelomäki kirja

Ilkan sanoin itsensä kehittämisessä on kyse siitä, että oppii ymmärtämään itseään paremmin ja sen myötä ohjaamaan sekä itseään että elämäänsä haluamaansa suuntaan. Siinä tärkeintä on ottaa aikaa itselleen.

Itsensä kehittämistä saatetaan omien kokemuksieni mukaan kuitenkin helposti pitää hömppänä self help -kirjallisuutena, mutta ihmismielen voima ja vaikutus omaan elämään on aivan huikea, joten jo niinkin pieneltä vaikuttavalla asialla kuin omien ajatusten muuttamisella voi saada aikaan valtavia asioita.

Ilkka kokee, että tuleepa elämässä vastaan mitä tahansa, voi siitä selvitä, sillä ihminen luo kaikki haasteet ja ongelmat omassa mielessään. Häntä kiehtoo,  kuinka yksinkertaisilla muutoksilla voi saada omassa elämässä helposti aikaan parempia tuloksia.

Minua Ilkan kaltaiset tyypit kiinnostavat ja kiehtovat, joten aloin suurella mielenkiinnolla kuunnella Ilkan kirjaa äänikirjana. Äänikirja on hänen itsensä lukema ja jo hänen innostunut oma ääneensä tuo hommaan oman lisänsä.

Kirja kertoo myös kiinnostavasti Ilkan omasta taustasta ja mm. siitä, kuinka farmasian opinnot yliopistolla vaihtuivat omannäköisen elämän toteutukseen ja kuinka esimerkiksi minunkin paljon suosittelemani Robert Kiyosakin Rikas isä, köyhä isä -kirja sai hänet tekemään hetken puhelinmyyjän työtä oppiakseen kestämään jatkuvan ein kuulemiseksi.

Lue myös: Jos haluat hyvän elämän, lue tämä kirja

Saa mitä haluat Ilkka koppelomäki kirja

Vaikka kirjan nimi Saa mitä haluat on paljon lupaava ja kirja haluaa nimenomaan saada lukijansa tajuamaan, että mikä vain voi olla mahdollista, käsittelee kirja aihetta minusta silti ihanan lähestyttävällä tavalla. Kirjassa keskitytään nimittäin paljon korostamaan sitä, kuinka tärkeää on itse määritellä itselleen, millaista elämää haluaa elää ja mitkä asiat ovat tärkeitä juuri itselleen.

Kirja siis auttaa nimenomaan selvittämään, millaista se omannäköinen elämä itselleen tarkoittaa ja antaa vinkkejä, kuinka sitä kohti voi mennä. Ilkka kertoo, että kirjan opit voivat auttaa eteenpäin riippumatta siitä, mistä tulee, kuka on, mitä uskoo itsestään ja mitä on tähän mennessä elämässään tehnyt.

Ilkka kuvaakin, että Saa mitä haluat -konseptissa on kyse siitä, kuinka jokaisella on mahdollisuus toteuttaa omannäköistä elämää ja tehdä elämässään haluamiaan asioita riippumatta siitä, tuntuvatko ne mahdollisilta juuri nyt. Kyse on vastuunottamisesta omasta elämästään ja sen ytimessä on ihmisenä kasvaminen sekä elämästä nauttiminen – jo ennen kuin mikään edes muuttuu.

Minusta on ensisijaisen tärkeää miettiä, mitä itse haluaa. Vanhempani haluavat minun pysyvän varmassa työpaikassa, jotkut blogini lukijat haluavat minun kirjoittavan vain kosmetiikasta, tuntemattomat ihmiset kertovat haluavansa minun sosiaalisen median vaikuttajana toimivan milloin mitenkin, jotta elämäni tuntuisi heistä paremmalta. Kaiken sen keskellä on tärkeintä miettiä, mitä ihan itse oikeasti haluaa.

Erityisesti meillä länsimaissa on vapaus tehdä, mitä haluamme ja olla, mitä haluamme, joten tuntuisi suorastaan hullulta tuhlaukselta jättää käyttämättä tämä vapaus, josta monet toisissa maailmankolkissa voivat vain haaveilla. Kun Ilkka nuorempana tajusi, että voi tosiaankin tehdä mitä haluaa, alkoi hän miettiä, tekeekö hän juuri sitä mitä haluaa ja johtaako hänen tekemisensä sinne, mihin hän haluaa. Hän totesi, ettei ole haluamallaan polulla ja muutti sitä.

Lue myös: Miksi luen? 7 tapaa, joilla kirjat ovat parantaneet elämääni

Saa mitä haluat Ilkka koppelomäki kirja

Monissa hieman vastaavissa kirjoissa on lähtöolettamuksena, että lukija tietää tarkalleen haluavansa tulla vaikkapa rikkaaksi, perustavansa oman yrityksen harrastustoiminnan ympärille, laihtuvansa 20 kiloa ja lähtevänsä lopulta ultrajuoksulle Afrikan autiomaahan.

Mistä tässä kirjassa kuitenkin erityisesti pidän on se, ettei siihen tarttuessaan tarvitse vielä tietää, mitä tarkalleenottaen edes haluaa. Kirjan kanssa voi nimittäin alkaa käydä matkaa selvittääkseen sen ja kirja on täynnä hyviä ajatuksia ja harjoituksia niiden omien haaveiden tunnistamiseksi. Juttuna on toki se, että ne harjoitukset pitää myös tehdä, sillä vain itse voi selvittää, mitä oikeasti haluaa.

Ilkka jaotteleekin omaan elämäänsä muutosta haluavat ihmiset pääpiirteittäin neljään ryhmään. Yksi niistä ovat ihmiset, jotka haluavat jotain, mutta eivät tiedä, miten sen toteuttaisivat tai tarvitsevat rohkeutta sen toteuttamiseen. Toinen niistä ovat ihmiset, jotka eivät tiedä, mitä he haluavat ja kaipaavat nimenomaan apua sen löytämiseen.

Kolmatta ryhmää Ilkka kuvaa sellaisiksi ihmisiksi, jotka ovat henkisessä montussa tai haastavassa tilanteessa elämässään ja tarvitsevat voimaa nousta sieltä ylös. Neljäs ryhmä ovat (ehkä hieman yllättäen) ihmiset, joilla kaikki on heidän mielestään hyvin ja jotka eivät välttämättä edes halua mitään muutoksia, kun elämässä ei ole mitään, mistä valittaa.

Viimeisin ryhmä on minusta erityisen mielenkiintoinen, sillä on tosiaan totta, että asiat voisivat silti olla paremmin jos sitä vain pysähtyy miettimään. Ilkka pohtiikin, että tämä saattaa olla sitä niin sanottua suomalaista tyytymistä, joka saattaa huonossa tapauksessa johtaa jopa katkeruuteen. Onhan tämä ihan hyvä näinkin, pitäähän tähän olla tyytyväinen.

Kirja ei ole mikään itsensärääkkäysopas, joka ruoskisi kokoajan olemaan parempi versio itsestään ja aiheuttaisi sen myötä riittämättömyyden tunnetta, ahdistusta ja itsensäkehitysburnoutin. Itse koen, että se vain antaa lisää intoa ja inspiraatiota huomata uusia asioita. Itseasiassa kirjassa nousee esiin juurikin se, että elämässä tulee korostua hauskuus ja kannustetaan nauttimaan elämästä enemmän.

Ilkka esittääkin elämänmuutoksen ensimmäiseksi vaiheeksi sen, että harjoittelee olemaan onnellinen ja tyytyväinen elämässään jo ennen kuin mikään on muuttunut, sillä mikään ei takaa, että muutoksen saavutettua olisi automaattisesti onnellinen ja tyytyväinen. Tämä on loistava ajatus eikä sen silti tarvitse tarkoittaa, etteikö elämästään voisi tehdä vieläkin parempaa – kerranhan täällä kuitenkin vain eletään.

Lue myös: Jos haluat onnellisen elämän, kokeile japanilaista ikigaita

Saa mitä haluat Ilkka koppelomäki kirja

Kun itse lopetin puoli vuotta sitten päivätyöni, en tiennyt, mihin suuntaan haluaisin lähteä. Ainoa suunnitelmani oli päästä pois päivätyöstä ja päästä lähtemään maailmalle reppu selässä. Puoli vuotta ja monen monta itsensä kehittämisen kirjaa myöhemmin minulla ei edelleenkään ole sen tarkempia ammatillisia tulevaisuuden suunnitelmia, mutta nyt sentään tiedän, että kolmen viikon päästä lähden vihdoin se reppu selässä Aasiaan (ellei koronavirus sitten laita tälle stoppia).

Yksi asia näiden kuluneiden kuukausien aikana on kuitenkin kirkastunut minulle erityisesti ja Ilkan Saa mitä haluat -kirja antoi sille ajatukselle täydellisen viimeistelyn. Tärkeintä on nimittäin saada elää juuri itsensä näköistä elämää ja sellaista arkea, joka tuo itselleen iloa.

Introverttina esimerkiksi nautin aivan älyttömästi kotona itsekseni olosta. Voin olla kotona vaikka kaksi viikkoa putkeen eivätkä seinät todellakaan kaadu päälle, vaan olen vain onnellinen ja nautin. Toisista se kuitenkin kuulostaa ahdistavalta ja joku voi jopa sääliä, että onpa se reppana, kun ei sillä ole kavereitakaan, joiden kanssa voisi viettää aikaa ja joutuu siksi olla yksin kotona.

Kun kuitenkin tietää, millainen arki on juuri itselleen sitä parasta ja eniten iloa tuottavaa ja elää elämäänsä sen mukaan, on se myös nautinnollisinta. Toiset saavat iloa maailmalla seikkailusta ja sen tuomasta vatsaa kutkuttavista yllätysten mahdollisuuksista, toiset taas nauttivat eniten kutoa sukkia viltin alla kotisohvan nurkassa. Jotkus taas haluavat vähän seikkailua, mutta sopivalla määrällä sosiaalista kanssakäymistä höystettynä.

Jälleen kerran vertailu on turhaa, sillä ratkaisevinta on se, mikä itsestään tuntuu parhaalta eikä mikä miellyttäisi muita eniten. Kirja muistuttaakin hyvin siitä, että vertailu on tosiaankin tyytyväisyyden tappaja.

Lue myös: Kuinka lukea enemmän – 7 vinkkiä

Saa mitä haluat Ilkka koppelomäki kirja

Kirjan aiheina on se, kuinka omannäköisen elämän toteuttamiseen voi valmistautua, kuinka voi saada, mitä haluaa ja siinä käydään läpi itsensä valmentamista, jotta ne haluamansa asiat toteutuisivat. Kirjassa on mukana Ilkan tuntemien ihmisten inspiroivia kokemuksia ja viisaita sanoja, jotka kannustavat eteenpäin.

Yksi kirjan lempparikohdistani on Suomen suurimman kamppailuklubin omistajan ja brasilialaisen jujutsun master-sarjojen kolminkertaisen MM-mitalisti Tomi Kaarelan toteamus:

Mielestäni on jokaisen vastuu ja jopa velvollisuus kehittää itseään, koska mitä onnellisempi olet, sitä paremmin voit ja olet myös parempi ympäristöllesi sekä lähipiirillesi.

Kirja on todella kivasti kirjoitettu, eli se on täynnä loistavia ajatuksia ja fiksua puhetta, mutta silti se kaikki on esitetty niin, että varsinkin kirjaa äänikirjana kuunnellessa tuntuu, kuin vain kävisi hyvää keskustelua jonkun oman läheisen kanssa, joka sattuisi sanomaan niitä merkityksellisempiä ja silmiä avaavia lauseita.

Yksi kirjan antoisimpia ajatuksia oli esimerkki siitä, kuinka olemme jostain syystä oppineet, että muuttamalla asioita elämästä tulee parempaa. Oikeasti tunteilla ei ole tekemistä ympäristön ja olosuhteiden kanssa ja huijaamme itseämme, jos kuvittelemme, että muuttamalla olosuhteita voisimme olla jollakin tavalla onnellisempia ja tyytyväisempiä.

Aluksi väite tuntui käsittämättömältä. Tottakai juuri noiden asioiden muutos voisi vaikuttaa onnellisuuteeni! Kuinka joku edes kehtaa väittää muuta!

Kirja esitti kuitenkin hyvän vertauskuvan: Jostakin ihmisestä voi tuntua, että kodin sotkuisuus ahdistaa eikä pysty toimimaan sotkuisessa kodissa. Kodin siivoamisen uskotaan siis olevan ratkaisu, sillä ajatukset yhdistävät kodin sotkuisuuden ja omat tuntemukset.

Itseään tuo sotkuinen asunto saattaa siis häiritä, mutta jopa samassa taloudessa saattaa asua toinen ihminen, jota se ei häiritse tipan vertaa ja joka voi olla sotkun keskellä täysin onnellinen ja rauhallinen ilman minkäänlaista ahdistusta. Jos ahdistuksen aiheuttaja siis todella olisi sotkuinen asunto, olisivat kaikki siellä ahdistuneita. Todellisuudessa siis jokaisen oma ajattelu saa aikaan tunteet.

Tämä kolahti minuun. Olinhan irtisanoutunut työstäni ja halunnut lähteä maailmalle reppu selässä ihan vain muutoksen vuoksi uskoen, että se tekisi elämästäni parempaa. Matkaan lähtö on siirtynyt alkuperäisistä suunnitelmista, mikä on hieman harmittanut, mutta tosiasiassa ollut minulle vain hyvästä, sillä kotona ollessani olen tullut käsitelleeksi paljon sellaisia ajatuksia ja tunteita, joita olisin vain lähtenyt matkalle pakoon.

Kirja muistuttaakin hyvin, että oma onnellisuus on täysin itsensä vastuulla – ei puolison, läheisten, työpaikan tai yhteiskunnan. Siinä puhutaan myös hyvin siitä, mitä onnellisuus itseasiassa ylipäätään on ja mitä sillä tarkoitetaan. Jo tätäkin on hyvin tärkeää miettiä, sillä sanaa käytetään nykyään varsin löyhästi esimerkiksi kuvaamaan, kuinka joku tavara, asia tai ihminen tekee meidät onnelliseksi.

Lue myös: 5 kirjaa, jotka kannattaa lukea voidakseen paremmin

Saa mitä haluat Ilkka koppelomäki kirja

Olen pyrkinyt parhaani mukaan tekemään elämästäni sellaista, että se tuntuu nyt hyvältä. Kirja antoi kuitenkin hyvän ajatuksen myös siihen, että itseään voi silti kehittää lisää ja sen ansiosta voi saada asioita, joita ei ollut edes tajunnut haluavansa.

Kirja kannustaa miettimään, mitä tekisi, jos ihan kaikki olisi mahdollista, jos olisi vapaus tehdä mitä tahansa ja innostaa ajattelemaan isosti. Lisäksi se muistuttaa päätöksen hurjasta voimasta ja opastaa, kuinka pitäviä päätöksiä voi elämässään tehdä.

Kirjan parhaita pointteja on myös keskittyä muutoksiin yksi elämän osa-alue kerrallaan eikä yrittää muuttaa kaikkea heti. Tämä on itseasiassa juuri sitä, mitä olen itsekin viimeiset puoli vuotta tehnyt ja minkä ansiosta elämäni on tuntunut muuttuneen monella tapaa, sillä yksi muutos vaikuttaa väkisinkin myös muihin asioihin.

Minulle kirjan parhaita anteja oli myös sen muistutus siitä, kuinka tärkeää on pyytää ja kysyä – kaksi asiaa, joita välttelen usein, vaikka olenkin tiedostanut niiden voiman usein. Tosiasiassa ne elämäni parhaat mahdollisuudet ovat tulleet juurikin noiden kautta eikä kukaan ole ojentanut niitä minulle. Kysyminen ei maksa mitään ja oli inspiroivaa saada muistutus siitä, että jos ei kysy, ei myöskään voi saada.

Huvittavinta on tietysti, että suurinpiirtein samaa kertova lainaus on kehystettynä vaatehuoneemme seinällä ja näen sen lähes päivittäin ja silti valitsen jatkuvasti jättää sen huomiotta. Toki kaikkea ei kysymällä saa ja joskus tulee pettymyksiä, mutta se on silti parempi kuin jos ei edes kysy. Aion siis jatkossa pyytää ja kysyä enemmän.

Kuulin vähän aikaa sitten yhden elämäni kannustavimmista lauseista, kun kuuntelin paljon kehumani Mimmit sijoittaa -podcastin jaksoa, jonka vieraana oli asuntosijoittaja Maria Friström.

Maria jakoi sairaan ja varsin sisukkaalta vaikuttavan äitinsä opetuksen siitä, kuinka ”mä en voi” -ajatus tulisi korvata ”miten mä voisin” -ajatuksella. Minusta tämä tiivistää hyvin sen, mistä Ilkka Koppelomäenkin kirjassa on kyse.

Ilkka Koppelömäen Saa mitä haluat – opas omannäköisen elämän toteuttamiseen -kirja löytyy äänikirjana ja e-kirjana *Storytel-palvelusta, jonne saa uutena käyttäjänä kuukauden ilmaisen tutustumisjakson täältä.

Kirjan voi myös ostaa painettuna *Adlibriksen verkkokaupasta täältä.

Saa mitä haluat Ilkka koppelomäki kirja

Onko teille selvää, millaista omannäköinen elämänne on?

4 kommenttia artikkeliin ”Saa mitä haluat – opas omannäköisen elämän toteuttamiseen”

 1. Kiitti suosituksesta. Viime aikoina oon paljonkin miettinyt just sitä, että mitä ihmettä oikeesti haluan elämältä. Eli ei, ei oo selvää. Tää lähti siis lukujonon jatkoksi 🙂

 2. Hei, mitä mieltä olet tästä tiedosta: ruusuvoidetta, kuten mitään muutakaan Dr. Hauschan kasvovoidetta, ei suositella yökäyttöön. Iho uusiutuu yön aikana ja rasvakerros estää ihoa hengittämästä, puhdistumasta. Rasvan käyttäminen yöllä vahingoittaa ihon omaa rasvantuotantoa. Jos iho tuntuu illalla kuivalta, ole kärsivällinen. Puolen tunnin sisällä terveen ihon oma rasvantuotanto käynnistyy.
  Siis mitä mieltä olet? Koskeeko tämä vain mainitun sarjan tuotteita vai kaikkia yövoiteita? Kiitokset avustasi!

  • Dr. Hauschkalla on aikalailla oma filosofiansa ihonhoidon suhteen ja toiset uskovat siihen, toiset taa eivät innostu. En tiedä itse, mihin tutkimuksiin tuo heidän lähestymistapansa perustuu, joten en osaa ottaa siihen kantaa. Itse koen, että oma ihoni voi parhaiten, kun hoidan sitä yöllä, mutta suosittelen kokeilemaan itse, mikä tuntuu omalla iholla parhaalta. 🙂

   Jos iho on luonnostaan kuiva, ovat sen syyn rakenteelliset ja kuivuus johtuu siitä, että kosteuden haihtumista ehkäiseviä rakennusaineita on liian vähän. Tämän vuoksi niitä lisätään iholle ulkoisesti. Tällaista kuivuutta ei siis ainakaan voi hoitaa vain päättämällä, että minun ihonipa korjaa itse tämän tilanteen kun vain päätän niin. Toki monilla ihon kuivuus voi johtua myös vääränlaisesta hoidosta (tai ulkoisista tekijöistä) jolloin hoitotottumusten muutokset voivat auttaa. Täällä on lisää juttua kuivan ihon hoidosta:

   https://www.virvefredman.com/ihonhoito-opas-kuivan-ihon-hoito/

 3. En ole lukenut kyseistä kirjaa, mutta kyllä, allekirjoitan tuon, että (ainakin meillä first world -tyypeillä) se oman elämän rakentaminen ja onnellisuus on omissa käsissä.
  Itsekin olen hypännyt nomadielämään pieni reppu selässä, mutta muistuttaisin, että maailmalle ei kannata välttämättä lähteä etsimään itseään, vaan toteuttamaan jotakin, mitä on pitkään halunnut.
  Jos ei tiedä kotona kuka on, niin ei sitä ”minuutta” välttämättä löydä muualtakaan.
  On siis hyvä pohtia jo ennen lähtöä niitä syitä miksi lähtee ja mitä maailmalla aikoo tehdä. Vaikka sitten lopulta päätyisikin ihan muualle kuin suunnitteli (kuten esim itse pysähtymään Belgradiin paijaamaan seuraan liittynyttä kulkukissaa).

  Muita ei tarvitse miellyttää, mutta mietin tuota kun sanoit, että jotkut lukijasi toivovat juttuja vain kosmetiikasta.
  Mielestäni se on hiukan eri asia. Eivät he oleta sinun olevan, tai vaadi sinun olevan jotakin, vaan he ovat oppineet tuntemaan sinut siinä roolissa, missä olet esiintynyt.
  Ota se kunnianosoituksena, että he odottavat sinulta jatkossakin

  Itse taas kirjoitan kolmessa blogissani minimalismista, matkailusta ja etäyrittäjyydestä. Jos yhtäkkiä päättäisinkin asettua aloilleni, mennä työsuhteeseen ja alkaa shoppailla kivoja juttuja uuteen kotiini ja kirjoittaa niistä, niin uskon, että pitkäaikainen yleisöni hämmentyisi ja myös pettyisi. Kun lähdet profiloitumaan ihan uudelle alalle, joudut myös hyväksymään sen, että joudut etsimään uutta yleisöä, eikä kaikkia entisiä lukijoitasi enää kiinnosta seurata uutta elämääsi, vaikka olet siitä itse (syystäkin) innoissasi.

  Onnea maailmanvalloitukseen ja tervetuloa nomadien joukkoon!

Kommentointi on suljettu.