Tämä ei tarkoita sitä, että myyjä myisi vain näitä tuotteita vaan ainoastaan sitä, että hänen velvollisuutensa on olla niistä eniten kärryillä ja pitää huolta siitä, että hänen vastuualueensa hyllyt ovat siistissä kunnossa, testerit tilattuina ja tavarat oikeaoppisesti järjestettyinä hyllyissä. Joillakin työpaikoilla sarjanhoitajan vastuulla on myös itse tuotteiden tilaaminen.
Jos kysyt myyjältä hyvää mascaraa, saattaa hän helposti viedä sinut oman vastuualueensa hyllylle ja tarjota sinulle sieltä mascaraa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että hänen pitäisi myydä juuri tuota merkkiä tai että hän hyötyisi sen myymisestä jotenkin vaan ihan vaan sitä, että tuo sarja voi juuri olla se hänen vahvin sarjansa.
Myymälämme vastuualuejaot uusiutuivat juuri hieman ja sain tällä kertaa omalle (ja vaihtoparini) vastuulleni mm. minulla jo entuudestaankin olleen Weledan ja uutena Cliniquen sekä naisten tuoksut. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että vaikka Clinique varsinkin on jo entuudestaan minulle hyvin tuttu, on kuitenkin sopiva hetki harjoittaa hieman kertausta sarjan kanssa.
Kertaaminen on sarjanhoitajalle helppoa varsinkin laivaolosuhteissa, jolloin kaikista tuotteista on aina oltava laatikossa uudet varatesterit siltä varalta, että toinen testeri katoaa. Nämä varatesterit ovat asiakkaiden lähmimättömiä ja siksi mitä parhaimpia tuotteita omien testien ja kokeilujen tekemiseen -varsinkin, kun laivalla töissä ollessa testerit on helppoa ottaa yökylään hyttiin ja palauttaa sitten aamulla takaisin myymälään.
Moni on kysynyt, voivatko myyjät vaan ottaa näitä testereitä itselleen ja vaikka jopa tilata ylimääräisiä itseään varten. Ihan mitä tahansa voi teoriassa tietysti tehdä, mutta kyllä tuo minusta lasketaan jo varkaudeksi tai vähintään väärinkäytöksi, sillä testerit ovat kuitenkin työpaikan omaisuutta ja ylimääräisten sellaisten tilaaminen on minusta todella, todella epärehellistä. On siis ammattiylpeydestä (ja omasta moraalista) kiinni, mitä voi työpaikallaan tehdä ja se harvemmalla sallii testerien omapäisen itselleen napsimisen. Eli yksinkertaisesti ei, niin ei saa tehdä ja toivon, ettei niin tehtäisikään, sillä testereiden väärinkäyttö aiheuttaa aina firmoissa toimenpiteitä, joista kärsivät sitten lopulta vaan muut (suomeksi tämä saattaa tarkoittaa sitä, että jotkut firmat rajoittavat testereidensä toimitusta ja sittenkös vasta pulassa ollaankin).
Laivaelämässä normaalia on kuitenkin se, että tuotteita lainataan hyttiin yökylää, jolloin niihin pääsee tutustumaan kunnolla. Joskus ”ylimääräinen” testeri voi olla hytissä lainassa usemmankin päivän, jolloin siihen pääsee tutustumaan oikeasti kunnolla ja jonka jälkeen sen myyminenkin on huomattavasti helpompaa.
Maatyössä tätä tutustumista tehdään tuotteita näytepurkkeihin purkittamalla tai töihin ilman meikkiä tulemalla ja ennen töiden alkua sitten testattavilla tuotteilla meikkaamalla, mutta tykkään itse henkilökohtaisesti tästä laivatyön mukanaan tuomasta testausedusta huomattavasti enemmän. Turhaa jätettä ei synny, kun tuotteita ei tarvitse pakata näytepurkkeihin eikä työpaikalle tarvitse tulla ruuhkabussissa muiden kysyvien katseiden alla meikkamattomana tai puoliksi meikattuna.
On hyvin yleistä, että se uusi kiinnostava mascara testataan myymälän puhtaasta testeristä ja ostetaan sen jälkeen myyntikappale hyllystä omaksi.
Tuotteiden testaamismahdollisuus on myyjille mieletön etu ja ammattitaidon ylläpitäjä.
Tuotteista voi lukea ja keskustella vaikka kuinka, mutta jos tuotetta ei pääse itse kokeilemaan, voi jäädä paljosta pimentoon. Minusta onkin aina ihan mielettömän mielenkiintoista kysyä yökylätuotteitaan aamulla palauttavilta kollegoiltani, mitä he ovat milloinkin lainaamistaan tuotteista tykänneet. Moni saattaa jopa heti aamulla kauppaan ravatessaan huutaa, että hänen kokeilemansa naamio/ripsiväri/meikinpoistoaine/kosteusvoide oli sitten muuten aivan mieletön. Nämä keskustelut synnyttävät usein itsessäänkin halun kokeilla samaa tuotetta ja kun moni on sitten lopulta kokeillut tuotetta, saadaan aiheesta aikaan hyvä keskustelu, jonka perusteella voidaan jo melko kattavasti todeta, kenelle tuotetta kannattaa tarjota ja kenelle puolestaan ei välttämättä kannata.
Toki myyjienkin iholla on rajansa eikä kaikkea vaan voi testata läpi. On kuitenkin mukava ajatus, että teoriassa katsottuna myymälässä on aina joku, jonka pitäisi tuntea joku sarja läpikotaisin. Suuremmilla kosmetiikkaosastoilla sarjoilla kun on lähes aina paikalla omat konsulenttinsa kun taas pienemmissä myymälöissä konsulentit ovat vain vierailevia tähtiä.
Koska sarjanhoitajajakomme tosiaan on juuri uudistunut, saattaa blogin puolelle jatkossa tulla hieman enemmänkin tuoksuihin ja Cliniqueen liittyviä postauksia. Viimeisimpänä urakkanani olenkin nimittäin testannut läpi Cliniquen mascaroita…
Tämähän sattui sopivasti 🙂 Kuulin nimittäin että Cliniquelle on tulossa uusi suojakertoimen sisältävä silmänympärysvoide. Osaatko kertoa tästä jotain? Suojakertoimellisia silmänympärysvoiteita en löytänyt miltään sarjalta kun etsiskelin. Kerroin saisi olla aika korkea.
Iris
Todella mielenkiintoista lukea näitä kauneusmyyjän työhön liittyviä postauksia. Ja ihailen suunnattomasti asennoitumistasi työhösi!
Pakko tiedustella, onko sinulla kauneuden alalta tutkintoa? (Pahoittelut kysymyksestä, jos tämä on jo tullut blogissasi esiin.) Joka tapauksessa vaikutat ihan loistomyyjältä ja ostaisin sinulta varmasti kaikki tuotteet, mitä keksisit tarjota!
kommentti ei niinkään liity postauksen aiheeseen, mutta luin ensimmäiset viisi kappaletta otsikosta lähtien että kyseessä on sairaanhoitaja.. ihmettelinkin vähän aikaan mutta vaihtoehdot aiheiksi oli:
a) sairaanhoitajien käyttämät meikit (ajattelin että ne pitää olla tietynlaisia koska he hoitavat vakavastikin sairaita)
b) aihe olisi koskenut laivatyöskentelyssä myymälän ykkössairaanhoitovastuumyyjää
c) sairaanhoitotarvikkeita (laastareita yms) myyvien tuotteiden paikat
ei, aina ei leikkaa 😀
Jes, Cliniquea ! Toivottavast testailet sarjan meikkivoiteitakii, haluisin nimittäin tietää niis lisää koska tää yks mun omistama on ainaki ihan mieletön 🙂
Itse olen ollut töissä pienessä yksityisessä kosmetiikkamyymälässä ja siellä sain ja pitikin ottaa testereitä yökylään 🙂 Monesti sitten raahasinkin aina tietyn linjan kotiin ja testailin rauhassa 🙂
hih, mäkin luin ensin, että sairaanhoitaja, ja mietin hetken, että oho, nyt on ilmeisesti virvellä uranvaihto mielessä. 😀 Sen siitä saa, kun väsyneenä yrittää ilman laseja tekstiä tihrustella.
Cliniquen arvosteluja ootan innollani, hakusessa on tosiaan uusi ripsari.
-Minttu-
Saako meikkaamaton ihminen kysyviä katseitä?
-minä vain kysyn…
Ei kaikki meikkaa ja näin ei myös kannata asiaa yleistää!
Mitä sitten, jos kokeilet "merkiltäsi" jotain uutta hienoa keksintöä, jota vastaa vain yksi kappale yleisesti koko liikkeessä (nosiis mulla on tässä taka-ajatuksena ne Max Factorin kaksipäiset luomivärikynät, jotka Karkkipäivän Sanni tyrmäsi, sellaisia ei varmana ole kovin monella merkillä) ja asiakas olisi kiinnostunut siitä. Saatko kertoa rehellisesti, että tuote on paska ja tarjoat jtn kunnollista luomiväriä, vai pitäisikö sinun vain myydä tuote kun ei ole tarjota vastaavaa tilalle muultakaan merkiltä?
Robert Piquet Fracas on lempituoksuni, Visa on myös mieleinen. Tuoksuille ei ole Suomessa maahantuojaa ja olenkin ostanut Lontoon Sephorasta ja Tukholman NK:sta. Laivoilla voisi olla laajempikin tuoksuvalikoima, monella on aikaa tutkia valikoimia.
Cliniguen tuotteet ovat laadukkaita, joissakin voiteissa on ongelmana huono imeytyvyys, rullaaminen minun ihollani. Pidän uudesta moisture surge intense voiteesta ja sarjan värillisestä kosteusvoiteesta. Almost lipstick black honey on kevätkokoelmassa ja ostin taas uuden Ruotsissa käydessäni.
Voisitko kertoa sarjan ihonhoitofilosofiasta? Kiitos mukavasta blogista.
Ehdottoman hyvä kyllä, että myyjä pääsee testaileen. Ainakin ite koen, et on helpompi kertoa, kun tiedän, miten tuote levittyy ja imeytyy jne. Ois ihana ottaa tollai lainaan tuotteita, harmi, ettei meillä myydä kovinkaan montaa naamiota esim.
Iris:
Ite ostin juuri Strawberrynetistä Elizabeth Ardenin suojakertoimellisen silmänympärysvoiteen, Ceramide Plump Perfect – Eye Moisture Cream SPF 15.
-Mari-
Kiitos Mari vinkistä, taidanpa laittaa tilaukseen 🙂
Iris
Jep, samaistun tuohon kokeilemisen tuomaan etuun suoraan mynnin kannalta!
En ole kosmetiikkamyyjä, mutta alalla jossa kosmetiikka on osa tuotevalikoimaa. Koen että vain testaamalla itse pystyn oikeasti suosittelemaan rehellisesti toimivaa tuotetta, pelkkä purkin inci ja mainoslupaukset eivät minulle riitä.
Minua luultiin viime viikolla kosmetologiksi, kun joka kerta esimiehen ohi kävellessä olen asiakkaan kanssa jokin kosmetiikkapurkki kädessä suu vaahdossa selittämässä… ^_^
Hihii, olin otettu, mutta en ole kosmetologi enkä estenomi, muuten vain aivan täysi kosmetiikkafriikki, joka imee itseensä kaiken alaan liittyvän tiedon ja tutkii innoissaan myös niitä incilistoja taviskuluttajaa kriittisemmin… 🙂