Näin ehkäisen oman ihoni ennenaikaista vanhenemista

*Sis. mainoslinkin

Kaupallinen yhteistyö: Oslo Skin Lab

Ihonhoito on minusta nautinnollista puuhaa. En tee sitä pakon vuoksi ja koe sitä välttämättömänä pahana, vaan hoidan ihoani, koska pidän siitä. Joku tykkää kokata, toinen taas siivota ja minä puolestani tykkään hoitaa ihoani. Ihonhoito on minulle rentouttava hetki omassa seurassani.

Tavoitteenani ei ole näyttää ikäistäni nuoremmalta, vaan huolehtia, ettei ihoni näytä ennenaikaisesti vanhentuneelta. Käytännössä en siis halua, että iholleni ilmestyy ennenaikaisesti ryppyjä ja pigmenttiläiskiä tai että ihoni menettää hehkunsa ja kimmoisuutensa ennenaikaisesti.

En koe tarvetta taistella ikääntymistä vastaan väkipakolla, mutta koska tiedän, että suurimman osan ikääntymisen merkeistä aiheuttavat omat valinnat, valitsen mielummin elää niin, ettei noita ennenaikaisia ikääntymisen merkkejä synny. En koe sitä rasitteeksi vaan ihan vain yhtenä tekijänä omasta hyvinvoinnista ja terveydestä huolehtimisessa.

Oslo Skin Lab kollageeni kokemuksia Ostolakossa Virve Vee

Moni luulee, että geenit näyttelevät ihon näkyvässä ikääntymisessä jotenkin valtavan suurta osa, vaikka tosiasiassa niillä ei loppujen lopuksi ole mitenkään ratkaisevan suuri rooli ja pääasiassa ikääntymisen merkkien muodostumiseen ovat omat valinnat. Kaikilla ikääntymisen merkit eivät toki ala näkyä samassa iässä ja aina on niitä äidin äitejä ja isotätejä, jotka ovat koko elämänsä pesseet ihon kerran viikossa saippualla ja nauttivat silti rypyttömästä ihosta, mutta harva keskivertoihminen on niin onnekas ihonsa suhteen.

Opiskelen tällä hetkellä luonnonkosmetiikan tuotekehittämistä ja käyn anti-age-kurssia, jolla olen törmännyt jo useampaan otteeseen mainintaan, että tutkimuksen mukaan sisäiset tekijät saattavat vaikuttaa ihon ikääntymisen niinkin vähän kuin vain kolmen prosentin verran ja kaikista muusta vaikutuksista vastaisivat ulkoa tulevat tekijät.

Vaikka luku ei todellisuudessa olisi ihan noin pieni, on se kuitenkin hyvin pieni siihen verrattuna, millaista roolia ulkoiset tekijät ihon ikääntymisessä näyttelevät. Vielä joitakin kymmeniä vuosia sitten sisäisten tekijöiden ajateltiin määrittävän jopa 25% ihon ikääntymisestä, mutta nykyään arviot ovat vain 3-15% luokkaa. Sisäisiä tekijöitä ovat paitsi geenit (huomioiden etninen tausta ja ihmisten keskenään hieman erilainen anatomia), hormonaaliset tekijät sekä ihan vain aika, jonka kulumisen myötä myös ihon luonnolliset toiminnat ja rakenne heikkenevät.

Kaikesta lopusta vastaavat kuitenkin ulkoiset tekijät, joihin jokainen voi omalla toiminnallaan vaikuttaa paljon.

Oslo Skin Lab kollageeni kokemuksia Ostolakossa Virve Vee

Ulkoisia tekijöitä, jotka vaikuttavat ihon ennenaikaiseen ikääntymiseen on useita, mutta niistä ylivoimaisesti suurin ihon ikäännyttäjä on auringon UV-säteily, joka saa aikaan jopa 80% ihon ennenaikaisista ikääntymisen merkeistä. Suojaan itse ihoni tottakai paitsi niiden pinnallisten seikkojen vuoksi, mutta myös ihosyövän takia. Kolmannes meistä saa elämänsä aikana jonkun syövän ja vaikka ihosyöpä ei olekaan se yleisin syöpä, ei se silti ole millään tavalla harvinainen juttu.

Luin, että riittävän auringolta suojautumisen on arvioitu ehkäisevän jopa 95% ihosyöpätapauksista, joten ihon suojaamisen auringolta voisi olettaa olevan itsestäänselvyys kaikille ja anti-age-vaikutuksen tulevan sitten vain bonuksena kaupan päälle. Jos kuitenkin voin myös ehkäistä jopa 80% ikääntymisen merkeistä niinkin pienellä asialla kuin auringolta suojautumisella, teen sen mielelläni. Eipähän ainakaan tarvitse sitten käyttää paljon rahaa kalliisiin ryppyvoiteisiin.

Oslo Skin Lab kollageeni kokemuksia Ostolakossa Virve Vee

Muita ulkoisia, ihon ennenaikaiseen vanhenemiseen vaikuttavia tekijöitä ovat elintavat kuten tupakointi, ravinto, alkoholin käyttö ja riittävä unen saanti. Myös ilmansaasteet ovat ihon ennenaikaisessa ikääntymisessä isossa roolissa. Meille Pohjoismaiden puhtaassa ilmassa asuville ilmansaasteista puhuminen on usein kuitenkin vain sanahelinää, joka ei oikeasti kosketa meitä mitenkään. Kansainvälisesti myynnissä oleviin ihonhoitotuotteisiin lisätään saastesuojaa, joka kuulostaa meistä tärkeältä, mutta ei oikeasti liiemmin kosketan omaa elämäämme, sillä meillä ilmanlaatu on poikkeuksetta varsin hyvä.

Olen itse asunut puoli vuotta Aasian suurkaupungissa Bangkokissa, jossa tilanne oli aivan muuta. Siellä ilmansaasteista kertova indeksi nousi usein hälyttäviin lukuihin, joita pidettiin huolestuttavina lasten ja vanhusten kaltaisille herkille ihmisille sekä välillä jopa lukuihin, jotka tekivät ilmanlaadusta haitallista ihan kaikille. Vasta silloin aloin ymmärtää, miksi ihoakin suojataan saasteilta.

Ikääntymisen merkkien ilmestymiseen vaikuttavat myös ne pienet jutut, joita emme huomaakaan tekevämme: otsan kurtistelu, silmien siristely ja nukkuma-asento, joka painaa kasvot yöksi ryttyyn. Ilmeettömäksi ei kannata pelkän ryppyjen ehkäisyn nimissä heittäytyä, mutta moniin juttuihin näistä voi vaikuttaa paljon esimerkiksi nukkumalla selällään tai silmä- ja aurinkolasien avulla.

En itse suhtaudu ihon ennenaikaisen ikääntymisen ehkäisyyn neuroottisesti, mutta teen mielelläni minulle helppoja juttuja, joilla voin pitää huolen siitä, että oma ihoni voi hyvin. Nämä ovat neljä juttua, joilla itse torjun ihoni ennenaikaista ikääntymistä:

Oslo Skin Lab kollageeni kokemuksia Ostolakossa Virve Vee

1. Suojaan ihoni auringolta

Omalle iholleni tuntuu muodostuvan pigmenttiläiskiä nykyään jo ihan vain siitä, että katson sääennustetta, joka lupaa aurinkoa. Pyrin siis parhaani mukaan välttämään runsasta auringossa oloa, sillä en halua ihoni näyttävän vaurioituneelta pigmenttiläiskineen ja hentoine juonteineen, joita kuivuuteen taipuvaiselle iholleni syntyy helposti.

Olen 32-vuotias ja siinä iässä, jossa iholta alkaa usein jo nähdä helposti, kuinka hyvin se on suojattu ja kuinka paljon huomiota sille on annettu. Kolmekymppisenkin iholla voi näkyä runsaasti pigmenttimuutoksia, hentoja tai jopa syviäkin juonteita ja olla runsaasti sameutta ja koska itse koen, että nämä ovat kaikki asioita, jotka voin välttää verrattain helposti ainakin jossain määrin, teen sen mielelläni. Ihoni ei ole täydellinen eikä se ole tavoitteenakaan, mutta haluan huolehtia, että se on hyvinvoiva enkä näe mitään syytä, miksi sen tarvitsisi tehdä minusta ikäistäni vanhemman näköinen.

Havahduin itse jonkin aikaa sitten tajuamaan, että vaikka pyrinkin suojaamaan ihoni hyvin auringolta, en silti kuluta suurta määrää aurinkosuojatuotteita. Jos esimerkiksi tiedän, että vietän päiväni töissä sisätiloissa, en turhaan edes jaksa käyttää kasvoillani aurinkosuojaa. Varsinkaan talvella en käytä sitä muuten kuin silloin kun tiedän, että tulen viettämään aikaa ulkona kirkkaassa pakkaspäivässä.

Pääsääntöisesti suojaan ihoani vaatteilla ja olemalla pois auringosta. En viihdy tuskaisen kuumassa paahteessa enkä näe auringonotossa mitään järkeä, joten en vain tee sitä. En kuitenkaan ole asian suhteen neuroottinen, eli jos vaikka haluan ulkomailla matkustaessa kävellä pitkin kaupunkia koko päivän nähdäkseni paikkoja teen sen ja suojaudun auringolta voiteilla, vaatteilla ja varjoisilla paikoilla parhaani mukaan. En mieti sitä liikaa, mutta kiinnitän siihen huomiota. Jos mukavasta päivästä aurinkoisena päivänä kaupungilla syntyy pigmenttiläiskä otsaan, niin sitten syntyy. En kuitenkaan tietoisesti laiminlyö suojautumista kokonaan.

Lue myös: Nämä aurinkovoiteet suojaavat ihon luonnonmukaisilla ainesosilla 

Oslo Skin Lab kollageeni kokemuksia Ostolakossa Virve Vee

2. Hoidan ihoani säännöllisesti

Uskon ihonhoidossa ennaltaehkäisyyn. Kun iho on hyvin kosteutettu ja suojattu eikä sitä ole rasitettu esimerkiksi liiallisella kuorinnalla, voi iho voida hyvin. En usko, että hoitamatonta ja pitkään laiminlyötyä ihoa voi täysin ainakaan pelastaa, mutta uskon, että jos ihon hyvinvoinnista huolehtii puhdistuksen, kosteutuksen ja suojaamisen kautta, säilyttää iho pidempään heleytensä, kimmoisuutensa ja yleisen hyvinvointinsa. Toisaalta hoitamatta jääneelle iholle voi tehdä selkeitä ihmeitä jo tehokas kosteutus ja hellä kuorinta.

Minun ihonhoitoni kulmakiviä on hellävarainen kaksoispuhdistus, ihon tehokosteutus hoitonesteellä, ajankohtaisten iho-ongelmien hoitaminen tai ennaltaehkäisy aktiiviaineilla täytetyllä seerumilla sekä kosteuden lukitus kasvoille kosteusvoiteella tai kasvoöljyllä.

Hoidan ihoani aamuin illoin ja vaikka en aamuisin olekaan valmis käyttämään siihen paljon aikaa pidän aamurutiinia tärkeänä, sillä sen toteuttaminen herättelee paitsi mieltäni, mutta myös kirkastaa ihoani ja saa meikkipohjani näyttämään kauniimmalta sekä kestämään pidempään.

Lue myös: Näin luot oman ihonhoitorutiinin

Oslo Skin Lab kollageeni kokemuksia Ostolakossa Virve Vee

3. Kiinnitän huomiota elintapoihini

En tupakoi ja käytän alkoholia kohtuudella. Syön suurimman osan ajasta myös melko terveellisesti, mutta en ole asian suhteen neuroottinen. Hedelmät ja kasvikset kuuluvat päivittäiseen ruokavaliooni, mutta en esimerkiksi syö väkisin aamiaista arkiaamuina, sillä en vain pidä siitä. Voin syödät pitsaa ja hampurilaisia hyvilä mielin, mutta suurimman osan ajasta syön terveellisesti. Voisin ehdottomasti liikkua enemmän ja muutamina öinä viikossa tulen säännöllisesti tinkineeksi unen määrästä (mutta nukun sentään ryppyjä ehkäisevällä tyynyllä!). Sanoisin kuitenkin eläväni perusterveellistä elämää.

En ole tehnyt elintapoihini mitään muutoksia vain ihoni vuoksi. Sokerin ja hiilihydraattien vähentäminen olisi varmasti iholleni hyvä anti-age-toimenpide, mutta ruoka-asioissa valitsen silti tavallisesti mielummin henkistä mielihyvää parhaiten tuovan vaihtoehdon enkä ajattele niinkään ihoni hyvinvointia. Uskon, että jos voin jo torjua suurimman osan ihon ikääntymisestä pelkällä auringon välttelyllä ja huolehtia ihon pintapuolisesta hyvinvoinnista varsin kattavasti ihoa hoitamalla, ei minun ole tarvetta rajoittaa minulle mielihyvää tuovaa ruokailua ihan vain ihoni vuoksi.

(Moni erilaisten iho-ongelmien kanssa tuskaileva on kuitenkin saanut avun ruokavaliosta, joten joillekin ruokavalio voi olla hyvinkin tärkeä osa ihonhoitoa.)

Oslo Skin Lab kollageeni kokemuksia Ostolakossa Virve Vee

4. Käytän sisäisesti nautittavaa kollageenivalmistetta

Kerroin keväällä, että aloin alkuvuodesta käyttää Oslo Skin Lab -merkin sisäisesti nautittavaa kollageenivalmistetta  ja käytän sitä edelleen, sillä koen itse sen vaikuttaneen ihooni positiivisesti ja haluan uskoa sen ennaltaehkäisevään vaikutukseen. Nyt kun olen käyttänyt kollageenivalmistetta pidempään koen sen vaikuttaneen ihoni kimmoisuuteen ja pehmeyteen sekä erityisesti siihen, ettei ihoni kuivu yhtä helposti, joten voin entistäkin paremmin seistä aiempien sanojeni takana omien kokemuksieni pohjalta.

Sisäisesti nautittavien kollageenivalmisteiden käytön hyödyllisyys jakaa mielipiteitä, joten kuten viimeksi kerroin, syvennyin aiempaa postaustani valmistellessa asiaan ja pyrin parhaani mukaan etsimään sekä kollageenilisän puolesta että vastaan olevia väitteitä. Koska aiheesta löytyy kuitenkin paljon juttua molempiin suuntiin tulin itse siihen tulokseen, että parasta on, kun valmistetta käyttää itse pidempään ja pääsee sen myötä toteamaan, onko siitä itselleen hyötyä. Omalla kohdallani olen kokenut, että siitä on ollut.

Lue myös: Tämän vuoksi sisäisesti nautittu kollageeni voi vaikuttaa ihoon

Oslo Skin Lab kollageeni kokemuksia Ostolakossa Virve Vee

Ihon rypistyminen johtuu suureksi osaksi nimenomaan ihon oman kollageenin heikkenemisestä ja vaikka ihan kaikki sisäisesti nautittu kollageeni ei pääsisikään vaikuttamaan aivan oikeaan paikkaan vaikuttaa minusta silti omien kokemuksieni perusteella siltä, että sisäisesti nautittavasta kollageenista on hyötyä ihon nuorekkuuden ylläpidossa ja aion sen vuoksi ehdottomasti jatkaa sen käyttöä. Vaikka voinkin käyttää paljon aikaa ihonhoitoon myönnän olevani erittäin mukavuudenhaluinen ja jos osan ihon anti-age-vaikutteisesta hoidosta voi saada sillä, että sekoitan ruokaani tai juomaani pienen määrän hajutonta ja mautonta jauhetta teen sen enemmän kuin mielelläni.

Minulle on nyt saapunut postissa automaattisesti toimitettavia paketteja muistaakseni kuusi, eli olen käyttänyt kollageenivalmistetta säännöllisesti noin puolen vuoden ajan. Tältä pohjalta voin siis itse sanoa, että näen ja tunnen ihossani eron aiempaan verrattuna, vaikka olenkin hoitanut ihoani huolella jo parikymmentä vuotta.

 Tarkempia perusteluja sille, kuinka kollageenilisä voi iholla vaikuttaa voi lukea tästä aiemmasta postauksestani. 

Jos joku muukin kiinnostuu kokeilemaan sisäisesti nautittavaa kollageenivalmistetta, voi *Oslo Skin Lab The Solution Anti-wrinkle Collagen -valmisteen tilata täältä. Pakkausten toimitus kuuluu hintaan eikä tilauksessa ole sitoutumis- tai irtisanomisaika, minkä lisäksi pakkauksilla on 14 päivän täysi palautusoikeus.

Oslo Skin Lab kollageeni kokemuksia Ostolakossa Virve Vee

Kuinka te ehkäisette ihonne ikääntymistä?

18 kommenttia artikkeliin ”Näin ehkäisen oman ihoni ennenaikaista vanhenemista”

 1. Mulla niin kiinnostaisi tuo kollageenilisä, mutta ei ole tässä elämäntilanteessa juuri nyt mahdollisuutta laittaa noin paljoa per kk siihen.. Onko sinulla tietoa halvemmasta vastaavasta vaihtoehdosta….?

  Vastaa
 2. Yksi asia mistä en ole kuullut paljoa puhuttavan on älylaitteiden mahdollinen vaikutus varsinkin kasvojen ikääntymiseen. Englanninkielisissä julkaisuissa on muistaakseni mainittu ihan mekaaninen kasvojen rypistely yhtenä syynä (varsinkin siristely kirkasta näyttöä tuijottaessa ja lukiessa pientä tekstiä), mutta jossain mainittiin myös että älylaitteiden sininen valo olisi yhtä vahingollista iholle kuin auringon UV-säteet? Oletko sinä perehtynyt tähän?

  Vastaa
  • Tuo sinisen valon vaikutus on ollut yksi paneutumista vaativien asioiden listallani, mutta en ole vielä saanut aikaiseksi tutustua aiheeseen syvemmin. Yritän kuitenkin tulevaisuudessa! 🙂

   Vastaa
   • Jossain oli mainintaa että SPF-tuotteet olisivat hyödyllisiä myös sinisen valon haittavaikutuksia torjuttaessa, jos tuosta löytyy mitään tutkittua mainintaa niin jaa ihmeessä! 🙂 itsellä tulee käytettyä jo käytännön syistä liikaa älylaitteita, joten mitä tahansa apukeinoja otetaan vastaan :’D

    Vastaa
 3. Koska olet aina ollut kovin perinpohjainen kun esittelet uusia tuotteita, olin tänään todella pettynyt avatessani blogisi.
  Kollageenivalmisteet on lääketieteellisisä piireissä luokiteltu täysin huuhaaksi mitä ihon hyvinvointiin tulee. Yksinkertaisesti ei ole mitään näyttöä että sisäisesti nautittu kollageeni tekisi iholle yhtään mitään.
  Paljon kertoo myöskin se että Oslo Skin Labia markkinoivat vain bloggaajat ja somevaikuttajat -aina huolestuttava merkki kun kyse on terveysvalmisteista.

  Vastaa
  • Harmi, ettei aihe ollut tällä kertaa mieluinen. Olen itse käyttänyt valmistetta nyt tosiaan puolisen vuotta ja huomaan selvän eron ihoni tunnussa pehmeyden puolesta ja siinä, että ihoni kuivuu vähemmän (selkein ero on jalkojen ihossa, jota ei tarvitse enää rasvata päivittäin), joten kuten aina muutenkin, tässäkin tapauksessa seison kyllä sanojeni takana ja olen tyytyväinen, että tuote on vaikuttanut minulla saman suuntaisesti kuin edellisessä Oslo Skin Lab -postauksessa linkittämissäni tutkimuksissa. 🙂

   Vastaa
 4. Miten suuri merkitys ihon kuntoon veden juomisella on? Mietin tätä usein koska olen todella huono juomaan vettä eli unohdan juoda. Usein sanotaan että se vaikuttaisi ihon hyvinvointiin mutta osaatko sanoa kuinka paljon sitä pitäisi ihon takia juoda ja vaikuttaako todella?

  Vastaa
 5. Näin teknisenä rakentavana kommenttina: tuo ylimpänä sivulla oleva vaihtuva jättibanneri on ärsyttävä ja hämäävä. En tiedän olenko sitten ainut joka näin ajattelee. Se vaihtuu niin nopeasti koko ajan, että moni ei varmaan ehdi huomata, että siinä on ensimmäisenä uusin postaus. Minä luulin usean kerran, että jaahas ei täällä ole mitään uutta, vain jotain vanhaa postausta, jonka olen jo lukenut ja lähdin pois samantien. Ei ihmiset välttämättä skrollaa alaspäin, koska oletus on että uusin postaus tulee heti esiin kun menet blogiin. Ja se banneri vaihtuu niin nopeasti, että hädin tuskin ehtii lukea mitä siinä on.
  Muuten haluaisin onnitella hyvästä päätöksestä siirtyä uudelle alustalle! Ne edellisen alustan mainokset alkoi olla superärsyttäviä myös, kun ei voinut lukea koko juttua rauhassa.

  Vastaa
  • Hei! Iso kiitos hyvästä palautteesta, ihana saada vinkkejä ja ideoita. 🙂 Olen itse tykännyt tuosta etusivun sliderista, sillä se ohjaa lukijoita vanhaan sisältöön ja nyt vanha, edelleen paikkansa pitävä sisältö on saanut enemmän lukukertoja arvatenkin erityisesti uusilta lukijoilta eikä vain unohtunut. Saan varsinkin Instagramissa todella paljon kysymyksiä aiheista, joista olen jo tehnyt postauksia, joten on ollut kivaa voida nostaa niitä postauksia tuohon.

   Täytyykin kokeilla kuitenkin säätää siihen hieman lisää aikaa slidea kohti. On aina mukava kuulla muiden ajatuksia, kun itse olen varmasti tätä Tinder-/Instagram Stories -sukupolvea, joka svaippailee automaattisesti vasemmalle ja oikealle tai pysäyttelee juttuja eikä tule ajatelleeksi, etteivät muut käyttäydy samalla tavalla. Pidensin ajan nyt kuuteen sekuntiin aiemmasta viidestä sekunnista, toivottavasti tämä selkeyttää hommaa! 🙂

   Kuulen mielelläni jatkossakin palautetta kaikkiin blogin toimintoihin liittyen, niin voin yrittää säätää niitä lukijoita paremmin palveleviksi. 🙂

   Vastaa

Jätä kommentti