Talvipako Albanian Durrësiin

En ole mitenkään erityisen ihastunut pohjoisen kylmiin ja pimeisiin talviin, joten päätimme, että tänäkin vuonna lähdemme viettämään talvea toisenlaisiin maisemiin.

Alunperin suunnitelmana oli lähteä matkoille jo loppuvuodesta, mutta eteen tuli muutama odottamaton hidaste ja lopulta pääsimme matkaan vasta tammikuussa.

Mietimme matkakodetta tovin ja meinasimme jo palata meille niin rakkaaseen Espanjaan, mutta tulimme sitten kuitenkin siihen lopputulokseen, että olisi mukavaa kokeilla jotain ihan uutta.

On mukavaa mennä paikkoihin, joissa tietää viihtyvänsä ja joita rakastaa, mutta tuntuu myös kutkuttavalta matkustaa paikkoihin, jotka ovat täysin uusia ja jollain tapaa sen myötä jopa jännittäviä.

Lue myös: Talveksi Espanjaan

Albania Durres kokemuksia

Ajattelimme, ettei kohteen tarvitse olla helteisen lämmin tai varsinkaan tuskaisen kuuma, vaan meille riittää, että sää on pääasiassa ainakin riittävän lämmin, jotta voimme elää miellyttävää arkea: käydä kävelyillä, istua ulkona palelematta ja nauttia uuteen ympäristöön tutustumisesta.

Meitä kiinnosti löytää kohde, jossa olisi edullista ja sen myötä pienemmälläkin budjetilla olisi mahdollista elää hyvältä tuntuvaa elämää pienellä arjen luksuksella höystettynä.

Halusimme löytää kohteen, josta olisi edullista vuokrata Airbnb:n kautta hieman pidemmäksi aikaa asunto, kohteen jossa olisi mahdollista käydä vaikka päivittäin ulkona kahvittelemassa tai jopa syömässä ilman, että se tekee suurta lovea pankkitiliin ja ihan vain elää arkea pienellä budjetilla.

Lue myös: Tämän vuoksi matkustan – 2 tärkeintä syytäni

Albania Durres kokemuksia

Muutamia erilaisia kohteita harkittuamme päädyimme lopulta hyvin spontaanisti valitsemaan kohteeksemme Albanian.

Kreikan pohjoispuolella, hieman Kroatiasta etelään ja vain pienen merimatkan päässä Italiasta sijaitseva Albania oli matkakohde, jota emme jostain syystä olleet koskaan ennen oikeastaan edes harkinneet – ja nyt ihmettelen, miksei se ollut ennen käynyt mielessämme, sillä Albania on osoittautunut aivan loistavaksi paikaksi.

Albania ei ole vielä yhtä suosittu matkakohde kuin esimerkiksi Kroatia, mutta sen suosio on selvästi nousussa ja uskon, että tulevina vuosina siitä tulee Pohjoismaissakin yhä suositumpi lomanviettopaikka.

Suomesta ei vielä taida olla suoria lentoja Albaniaan, mutta Ruotsista tänne pääsee helposti ja vieläpä edullisesti.

Halpalentoyhtiö Wizz Air lennätti meidät Tukhoman Skavstan kentältä Albanian pääkaupunkiin Tiranaan noin kolmen tunnin suoralla lennolla.

Koska matkustimme vain penkin alle mahtuvilla käsimatkatavaroilla, ei suoralle lennolle tullut hintaa kuin n. 24 euroa/hlö/suunta.

Lue myös: Kotona maailmalla

Albania Durres kokemuksia

Päädyimme valitsemaan Albaniassa kohteeksemme Durrësin, joka on maan toiseksi suurin kaupunki n. 200 000 asukkaan väkiluvulla.

Durrës sijaitsee vain n. 30 kilometrin päässä maan pääkaupungista Tiranasta, joten tänne oli helppoa päästä Tiranan lentokentälle laskeutuneelta lennolta.

Upeista hiekkarannoistaan tunnettu Durrës on erityisen suosittu lomakaupunki kesäisin, kun lämpötilat huitelevat samankaltaisissa lukemissa kuin Espanjassa, Italiassa ja Kreikassa.

Talvella Durrësissa on viileämpää, mutta silti miellyttävää – ellei kohdalle sitten satu sadepäivä.

Päivälämpötila on tavallisesti 9–15 asteen välimaastossa, eli varjossa päälleen vetää mielellään kevytuntuvatakin, mutta pilvettöminä päivinä auringossa voi helposti kävellä t-paidassa.

Lue myös: 7 syytä, joiden vuoksi viihdyn Torreviejassa

Albania Durres kokemuksia

Albania ei kuulu EU:hun, mutta Suomesta (ja Ruotsista) tänne matkustavat voivat olla maassa ilman viisumia 90 päivää 180 päivän jaksolla.

Matkustaminen Durrësiin ei siis vaadi sen kummempia paperitöitä tai järjestelyjä.

Päädyimme itse buukkaamaan meille noin 10 viikon matkan, jotta ehdimme tutustua paikkaan rauhassa.

Tavoitteenamme ei ollut lähteä lomalle, sillä meillä ei ole elämässä oikeastaan mitään, mistä tarvitsisi ottaa lomaa.

Olimmekin jälleen enemmän vain uteliaita lähtemään selvittämään, millaista oma arkemme voisi olla Albaniassa.

Lue myös: Äkkilähtönä budjettiloma Madeiralla

Albania Durres kokemuksia

Toistaiseksi olemme viihtyneet Albanian Durrësissa loistavasti.

Kaupunki on kiehtova yhdistelmä modernia, vanhaa ja jopa antiikin aikaista – Durrësissa on esimerkiksi lähes 2000 vuotta vanhan roomalaisen amfiteatterin jäämistöt.

Joka puolelle kohoaa uusia ja moderneja rakennuksia, mutta niiden seassa seisoo edelleen vanhoja, parhaat päivänsä nähneitä, rapistuneita sekä jopa autioituneita taloja.

Lue myös: 10 suosikkipaikkaani Pariisissa

Albania Durres kokemuksia

Albanialaisten keskipalkka on kuukaudessa kuulemma vain n. 500 euroa, joten esimerkiksi ulkona syöminen ja kahvittelu ovat täällä todella edullisia.

Kupin espressoa saa kahviasta noin 70 lekellä eli 0,60 eurolla ja lattekahvi fiinimmässä kahvilassa maksaa noin 160 lekeä eli alle 1,40 euroa.

Kirjoitan tätä postausta istuen keskihintaista hieman kalliimmassa kahvilassa ja maksoin hyvästä muffinssista ja latte-kahvista yhteensä 200 lekeä eli n. 1,70 euroa.

Sen sijaan ruokamarkettien korkeat hinnat yllättivät meidät, sillä peruselintarvikkeita myydään niissä Suomen ja Ruotsin hinnoilla – tai oikeastaan usein jopa kalliimmalla.

Olemmekin saaneet käyttää aikaa löytääksemme paikat, joista paikalliset keskituloiset ihmiset oikeasti voivat ostaa ruokansa, eli kasvistorin, leipomot ja meijerikaupat.

Lue myös: 5 parasta asiaa yksin matkustamisessa

Erityisen vaikutuksen meihin ovat tähän mennessä tehneet albanialaiset ihmiset.

Ihmiset ovat olleet todella ystävällisiä, kohteliaita, avuliaita ja rehellisiä.

Myönnän, että epäluuloinen minäni jännitti hieman, näkyisikö maan länsimaalaisittain matalalta tuntuva palkkataso siinä, että ihmiset yrittäisivät jatkuvasti vedättää turisteja rahaan liittyvissä asioissa ja saisimmeko ehkä jopa olla erityisen varovaisia taskuvarkaiden ja jopa ryöstetyksi tulemisen suhteen.

Lue myös: Minimalistista elämää: Voisiko kaupunki olla olohuoneesi?

Albania Durres kokemuksia

Nämä mietteet osoittautuivat välittömästi kuitenkin täysin turhiksi.

Välillä on nimittäin jopa tuntunut, että ihmiset ovat aivan ylikorostetun rehellisiä ja suorastaan nostavat esiin sitä, jotta varmasti tuntisimme, ettei meitä huijata.

Meillä ei ole missään ollut tunnetta, että meiltä rahastettaisiin ns. turistihintaa, vaan esimerkiksi kasvistorilla ostoksemme punnitaan aina niin, että varmasti näemme itsekin vaa’an lukemat ja vaihtorahat lasketaan meille erityisen tarkasti.

Vastaavasti myös kaupungilla sekä myös sen laitamilla on aina todella turvallisen tuntuista kulkea – myös pimeän laskeuduttua.

Lue myös: Tarvitseeko Ruotsiin matkustaessa ottaa mukaan käteistä?

Albania Durres kokemuksia

Vaikka emme puhu albaniaa, on kommunikointi paikallisten kanssa sujunut hyvin.

Varsinkin nuorempi väestö ymmärtää englantia ja monet puhuvatkin sitä varsin reippaasti.

Vanhemmat ihmiset eivät välttämättä osaa englantia, mutta asiointi torilla, leipäkaupoissa ja muualla on aina sujunut ongelmitta käsillä elehtien ja tarvittaessa esimerkiksi numeroita puhelimen näytölle kirjoittaen.

Kaikki ihmiset ovat olleet asiakaspalvelutilanteissa meitä kohtaan todella ystävällisiä ja sydämellisiä silloinkin, kun yhteistä kieltä ei ole ollut.

Voi siis sanoa, että albanialaiset ovat saaneet olomme tuntumaan todella tervetulleeksi, joten jatkamme mielenkiinnolla tutustumista maahan, kaupunkiin, ihmisiin ja kulttuuriin!

Lue myös: Albanian hintataso – näin paljon 10 viikkoa Albaniassa maksoi

Onko teillä kokemuksia Albaniasta?