Kosmetiikkabloggaaja, jonka iho räjähti stressistä

Olen syönyt elämäni aikana parit antibioottikuurit ja Roaccutan-kuurit saadakseni ihoni kuriin, joten tiedän miltä tuntuu, kun iholle nousee kipeitä, ihonalaisia pahkuroita ja naamaa koristaa joka päivä uusi finni vanhojenkin vielä jumittaessa sitkeästi paikoillaan.

Olen 31 ja kuvittelin, että nuo pahimmat taistelut finnien kanssa olisivat takana. Kahdesta Roaccutan-kuurista viimeisimmän lopetin muistaakseni noin seitsemän vuotta sitten ja sen jälkeen iho on välillä oireillut hieman, mutta se on palannut ruotuun aina.

Korealaisen kosmetiikan myötä ihoni on tuntunut voivan erityisen hyvin, joten olin uskaltanut ajatella, että iän myötä ihokin olisi löytänyt tasapainon. Mietin vielä helmikuussa täällä Thaimaassa ollessa, kuinka hyvin iho nykyään voi ja kuinka mukavasti myös lisääntynyt uni on ollut iholleni avuksi.

Ja sitten yhtäkkiä alkoi tapahtua.

Helmikuun lopulla yläselkääni oli alkanut nousta isoja, kipeitä finnejä. Pyysin miestäni ottamaan selästäni kuvan ja tuijottelin sitä kännykkäni näytöltä hämmentyneenä. Isoja kystisiä finnejä, pieniä näppyjä ja jopa mustapäitä. Selkä ei näyttänyt yhtään omalta selältäni.

Maaliskuun aikana tuntui, että leukapieliini nousi yhä useammin finni. Kyse oli aina niistä hirveistä ihonalaisista kystisistä finneistä ja niiden sijainti viittasi hormonalisiin tekijöihin. Samoihin aikoihin myös kasvoille alkoi nousta kipeitä patteja, jotka koristivat erityisesti leukaa, suunympärystä ja ohimoita. Välillä niitä ilmestyi poskienkin puolelle.

Lue myös: Parhaat The Ordinary -tuotteet epäpuhtaalle iholle

Ostolakossa finnit

Olin totaalisen hämmentynyt ja yritin parhaani mukaan tehdä kaiken mahdollisen päästäkseni niistä eroon ja aivan erityisesti keksiäkseni syyn, mistä ne tulivat.

Ihonalaiset pahkurat ja niiden sijainti viittasivat siihen, että niiden aiheuttaja tulee sisältä, mutta halusin eliminoida kaikki mahdolliset tekijät niiden taustalla.

Vaihdoin puhdistustuotteeni ja kasvoveteni mahdollisimman hellävaraisiin ja simppeleihin koostumuksiin. Jätin kangasnaamiot käyttämättä. Hankin hyvin hellävaraisen kosteusvoiteen ja hoitonesteen, jotka oli nimenomaan tehty rauhoittamaan tulehtunutta ja ärtyvää ihoa. Kokeilin olla käyttämättä kaulalla mitään tuotteita. Olin useita päiviä käyttämättä kasvoillani mitään tuotteita.

Mikään ei auttanut.

Lue myös: 7 vinkkiä finnien ja epäpuhtaan ihon hoitoon

Ostolakossa finnit

Yritin myös minimoida sisäiset tekijät. Olin alkanut joitakin viikkoja aiemmin käyttää kollageenilisää ja uskoin, että se aiheuttaa näppyjä, sillä olin lukenut monilla olleen asiasta kokemuksia. Luovuin siitä, mutta näppyjä vain tuli ja vielä parin viikon kuluttua kollageenilisän lopettamisesta jopa enemmän kuin ennen.

Olen syönyt biotiinia 1,5 vuotta ongelmitta, mutta lopetin senkin syömisen varmuuden vuoksi. Käyttämäni tuote sisälsi tosin myös sinkkiä, jota suositellaan aina tasapainoksi biotiinille ja joka auttaa ehkäisemään näppyjä. Kokeilin myös syödä lisää pelkkää sinkkiä, jota suositellaan epäpuhtaalle iholle.

Ei vaan auttanut, näppyjä vaan tuli. Yhtäkkiä kaulani iholla oli jopa pieniä valkopäisiä finnejä, jollaisia sen iholla ei ole koskaan ennen ollut. Mietin, muhiiko kaulani yöt tyynyä vasten ja syntyvätkö näpyt siitä. Aloin kokeeksi nukkua ilman tyynyä, mutta siitäkään ei ollut mitään apua.

Lue myös: Paras tehoaine finneille – tämän nimeen asiantuntijat vannovat

Ostolakossa finnit

Pohdin ruokavaliotani ja mietin pääni puhki, mikä siinä voisi laukaista näpyt. Kun näppyjä oli alkanut ilmestyä, olin sattunut parin edellisen viikon aikana syömään pitkästä aikaa leipää ja mietin, voisiko se olla näppyjen aiheuttaja, sillä täällä Thaimaassa saatavilla oleva leipä on melkoista pullamössöä. En syönyt leipää yli kuukauteen, mutta näppytilanne vain paheni.

Thaimaassa lähes kaikki mahdollinen ruoka ja juoma sisältävät sokeria, mutta olen mielestäni onnistunut välttelemään ylimääräistä sokeria hyvin. Yritin kysellä ruokavalioonsa paljon huomiota kiinnittävän mieheni näkemyksiä siitä, näkikö hän minun jatkuvasti syövän tai juovan jotain, mikä voisi ehkä aiheuttaa näpyt. Hänkään ei keksinyt mitään sellaista osatekijää ruokavaliossani, joka voisi näppyjä aiheuttaa.

Lue myös: Ruusunmarjaöljy pelastaa epäpuhtaan ja ikääntyneen ihon

Ostolakossa finnit

Erityisesti viime viikot ovat olleet aivan kamalia enkä oikein enää tiedä, mitä uskallan iholleni laittaa. Suuren osan ajasta olenkin ollut laittamatta sille yhtään mitään ihan vaan varmuuden vuoksi, mutta siitäkään ei ole apua. Kasvojen tilanne on parin viimepäivän aikana helpottanut hieman, mutta leukapielien ja kaulan alueella on käynnissä järkyttävä finni-invaasio, joka paitsi ärsyttää silmiinpistävällä ulkonäöllään, mutta myös ihan tekee kipeää.

Aluksi epäilin suun ympärillä olevien näppyjen perusteella, josko kyseessä voisi olla POD eli perioraalidermatiitti, joka voisi olla kosmetiikan aiheuttamaa. Koska näppyjä kuitenkin ilmestyi samaan aikaan niin paljon myös selkään, ohimoille ja erityisesti kaulan alueelle, alkoi kuitenkin tuntua, että kyse on jostain hormonaalisesta.

Lue myös: Finnejä selässä ja rinnassa? Tämä tuote auttaa

Ostolakossa finnit

Onko tämä nyt sitä stressin ja ilmansaasteiden yhteisvaikutuksen aikaansaamaa aikuisiän aknea? Pitääkö tässä alkaa meditoimaan ihoa kirkkaaksi?

(Saa nauraa, mutta kokeilin jopa meditaatiota. Mies vannoo meditaation nimeen ja on jo parisen vuotta meditoinut joka päivä ja yrittänyt saada minut kokeilemaan sitä. Ihan vielä se ei tunnu omalta jutultani, mutta jos siitä on apua ihooni, niin kai se voi joskus lopulta alkaa tuntumaan. Vielä en ole kuitenkaan meditoinut niin pitkään, että kokisin sen rauhoittavaksi jutuksi ihoni tai pääni sisäisten tekijöiden kannalta.)

Pahinta on se, että samalla, kun iholleni pukkaa kipeää pahkuraa, tuntuu ihon pinta kuitenkin kuivuvan. Olen nyt ollut jo pari viikkoa mahdollisimman vähällä kosmetiikalla ja tuntuu, etten oikein uskalla laittaa iholleni yhtään mitään kun seurauksena on vaan jatkuvasti lisää finnejä.

En enää tosin edes usko, että finnit ja käyttämäni kosmetiikkatuotteet liittyisivät toisiinsa, mutta joka päivä paheneva tilanne vetää epätoivoiseksi ja saa muistamaan ne ajat, kun ihoni kaipasi lääkekuuria. Jos olisin kotona, olisin taatusti jo käynyt ihotautilääkärillä.

Lue myös: Tämä ihonhoitolaite pelasti finneistä kärsineen ihoni

Thaimaassa ollessani olen ollu niin keskittynyt siihen, kuinka minulla on vihdoin aikaa tehdä omia juttujani (jotka käytännössä mieheni sanojen mukaan ovat kaikki työksi laskettavia asioita), että aloin miettiä, olenko tehnyt niitä vähän liikaakin. Jos nimittäin kysytte, mitä Bangkokin nähtävyyksiä olemme käyneet viimesten kolmen kuukauden aikana katsomassa, niin en voi nimetä yhtäkään. Ei olla ehditty. 

Ehkä vastaus ihoni kuntoon on siinä ja lääkkeeksi auttaa vain syvään hengittely, meditointi ja rauhoittuminen. Ehkä ihoni tietää paremmin kuin minä, että voisi tehdä hyvää hieman rauhoittua ja ottaa iisisti, vaikka korvien välissä ei siltä vielä tunnukaan?

Lue myös: Mitä iholle tapahtuu, kun lopettaa meikkaamisen?

Ostolakossa finnit

Onko jollakin muulla menossa finnien aiheuttama epätoivo?

Kirjani Täydellinen iho – opas korealaiseen ihonhoitoon on nyt kaupoissa!

93 kommenttia artikkeliin ”Kosmetiikkabloggaaja, jonka iho räjähti stressistä”

  • Olen niin paljon sisällä, ettei täällä kauhesti kuitenkaan pääse tuo ilmasto vaikuttamaan. Aika vähän tulee oltua ulkona kuumassa eikä ole kovin kosteaakaan. Saasteilta ei toki voi sisälläkään välttyä. :/

 1. Mulla ausseissa aurinkorasva pahensi finnejä 🙁 kaikki tuotteet esim. Meikkivoiteetkin jossa on aurinkosuoja, sai yhden käyttökerran jälkeen heti kolme pattia lisää

  • Joo, en ole uskaltanut täällä edes harkita varsinaisten aurinkosuojatuotteiden käyttöä kovinkaan paljon siltä varalta, etteivät peseydykään kunnolla iholta illalla. En tosin ole oikeastaan koskaan auringossa, joten aurinkosuojan sisältäneet meikkituotteet ovat riittäneet hyvin. Käytän täällä jopa vähemmän aurinkosuojatuotteita kuin kotona pohjoisessa… 😀

 2. Voi ei, toivottavasti löydät avun tuohon jostain, varsinkin kaulassa olevat finnit on niin kipeitä :/ Itselläni loppui pari viikkoa sitten elämäni eka isotretinoin-kuuri ja nyt kauhulla odotan, palaako iho entiselleen vai pysyykö se suht puhtaana. Nyt jo on pieniä tukkeumia havaittavissa ympäri kasvoja, mutta mitään isompia tulehtuneita näppyjä ei onneksi ainakaan vielä ole tullut.

  • Toivottavasti ihosi pysyy hyvänä! 🙂 Minulla ainakin pysyi molempien kuurien jälkeen pitkään hyvänä, toinen vain piti syödä kun jonkin aikaa ensimmäisen jälkeen piti lopettaa pillerit ja hormonit menivät sekaisin ja iho alkoi kukkia.

 3. Mun epätoivon hetkeni näin kolmikymppisenä alkoi myös viime syksynä, parit Roaccutanit myös syöneenä ja kaikki kosmetiikkaratkaisut ja muut kokeilleena ryömin nöyränä takaisin ihotautilääkärin vastaanotolle. Mulla kerkesi iho päästä taas tosi huonoon kuntoon, juuri hormonaalisia muutoksia huomasin kasvoilla. Toivoin, ettei Roaccutania tarvitsisi enää syödä, ja ihana ihotautilääkärini otti toiveeni huomioon ja antoi ensihätään antibioottikuurin ja lisäksi spironolaktoni-lääkityksen. Kyseessä on siis itseasiassa verenpainelääke, jonka on todettu tehoavan myös nimenomaan naisten aikuistyypin akneen. Hän sanoikin, että jos verenpaineet ja kaliumarvot kestävät, niin reseptin voi uusia ja jatkaa huoletta. Parin viikon kuluessa ihon tilanne alkoi helpottua, ja on edelleen moitteeton. Muitakin ratkaisuja siis on, kuin Roaccutan! Toki mielen päällä se, että missä vaiheessa uskallan lääkitystä vähentää ja mitä sen jälkeen tapahtuu. Onneksi annos on pieni ja lääkekään ei arvokas. Tsemppiä!

  • Oi miten mahtavaa, että ihon kuntoon auttoi kevyempi lääkitys. Toivotaan, että iho pysyy jatkossakin hyvänä! 🙂 Taitaa tosiaan itsekin olla edessä visiitti ihotautilääkärille, jos ei tilanne helpota siihen mennessä, kun palaan Ruotsiin.

 4. On 🙁 Ikää 30v, olen käyttänyt e-pillereitä kymmenisen vuotta, puolisen vuotta ehkäisyrengasta ja iho pysyi ihan ok:na näiden hormonaalisten ehkäisyjen vuoksi. Jätin ehkäisyn kokonaan pois kun rupesimme yrittämään raskautta, joka heti tärppäsikin ja nyt neljännellä kuulla ollessani on tilanteeni ihan sama kuin sinulla! Ennen saattoi löytyä satunnaisesti finnejä kasvoilta, mutta nyt juuri suun ympäristö, kaula, (välillä käsivarret ja vatsa??) rinta ja jopa selkä on täynnä kipeitä, syviä patteja ja valkopäitä 🙁 homma lähti käsistä pari kuukautta sitten, ja hulluna mietin myös mitä olen syönyt tai käyttänyt, enkä keksi mitään muuta syytä tähän kuin raskauden hormonimyrsky, tai vain tuo ehkäisyn lopettaminen. En malta odottaa että voin palata ehkäisyrenkaan käyttöön loppuvuodesta, vaikka se onkin vähempihormoninen ehkäisymuoto, niin oli näemmä riittävä kuitenkin pitämään ihon kunnossa! Ehkä sinullakin ihon kunto voisi liittyä ehkäisyasioihin (vaihtunut pillerimerkki, ehkäisyn lopetus tms)? Kummallista miten ihon huono kunto harmittaa välillä todella paljon, vaikka tietää että ketään muu ei siihen edes juuri kiinnitä huomiota, mutta tosiaan olen myös odottanut teinistä asti että koska iho olisi ihan normaali :/

  • On kyllä ihan tuskaista, I totally feel you. :/ Omalla puolellani ei voi liittyä ehkäsyasioihin, eli jotain muuta hormoniperäistä vaan. Toivotaan, että helpottaa! Tuo on kyllä ihan totta, että en itsekään koskaan mieti muiden ihoja sen kummemmin, mutta omaa sitten senkin edestä jostain syystä… 😀

   Ja hei onnea tulevasta perheenlisäyksestä, ihanaa! <3 🙂

 5. Tulee ihan paha mieli sun puolesta!
  Mäkin oon kärsinyt 11-vuotiaasta aknesta, ja nyt vuosi sitten 28-vuotiaana vihdoin söin Roaccutane-kuurin ja onneksi tämä ensimmäinen paransi ihon kuntoa huomattavasti. Lisäksi sun avulla oon siirtyny korealaiseen kosmetiikkaan ja saanu siitäkin viimeisen avun.
  Mulla ihon kunto vaikuttaa suoraan itsetuntoon ja omaan fiilikseen, kukkivan ihon kanssa on ihan mahdotonta katsoa peiliin ja tuntea olonsa kauniiksi 🙁
  Varmasti ahdistavaa kun toi levinnyt kaulaankin ettei edes meikillä saa peitettyä, ja jos ei tiedä yhtään mitä tehdä.
  Oletko miettinyt että vaan palaisit takaisin alkuperäiseen ihonhoitorutiiniin?

  • Sen verran pinnallinen olen, että on varsin hyvä fiilis olla täällä kaukana turistina, ettei tarvitse joka päivä mennä töihin näyttämään ihmisille naamaa ja kaulaa. 😀

   Minulla kukkiva iho tuntuu nimenomaan vaikuttavan fiilikseen ja ärsyttävän jotenkin suunnattomasti. Varsinkin, kun ei ole ollut ihan varma, että mistä se johtuu ja miten tilanteen saa tasapainoon. Minulla ei ole koskaan ollut mitään ”vakkarirutiinia” kun kokeilen kuitenkin erilaisia tuotteita, mutta nyt taidan kyllä jo hyväksyä, ettei ole tuotteista kiinni ja palata hoitamaan ihoa ihonhoitotuotteiden vähentämisen sijaan. Toivotaan, että pian helpottaa! 🙂

   Roaccutan-kuuri on minullekin ollut molemmilla kerroilla loistava apu. Jouduin uusimaan kuurin vain siksi, että jätin muutamia vuosia ekan kuurin jälkeen pillerit pois ja iho räjähti sen aiheuttaman hormonimuutoksen vuoksi. Viimeiset seitsemän (?) vuotta on kuitenkin ollut pääsääntöisesti hyvää kautta. 🙂

 6. Hei Virve!

  Tuo näyttää tutulle; olen käynyt läpi tuon saman. Herkkäihoisena näin jälkeenpäin viisaana voin sanoa että minulla se oli stressiä. Ehkä tuo elämänmuutoksesi tulee myöhemmin kropasta ulos.
  Anna itsellesi / kropallesi aikaa☺

  • Täytyy tosiaan koittaa keksiä tapoja rentoutua – ei vaan jotenkin millään malta…! 😀

 7. Siis kamala. Eikun ei-niin-kamala, mutta samaistua voin. Mulla oli viime syksystä loppu kevättalveen räjähtänyt naama. Mikään ei auttanut, kuorin, naamion ja putsasin. Välillä hemmottelin ja hellin. Naamassa jopa poskissa ja kaulalla rupes oleen finnejä ja tukkeutuneita ihohuokosia. Sellasta paskaa mitä ei saa edes puristettua. Kaiken kokeilen KUNNES.. tiedätkö löysin aarteen! The Ordanaryn rose(..Jotain..?) Öljyn! Kokeile! Mä luulen, että kasvojen iho oli jo niin kuiva ja rääkätty ja monilla tuotteilla sotkettu, että siksi oli häly-tilassa. Ekan kerran jälkeen naama näytti ihan kamalalta! Siis sitä sonnan määrää! Pidin viikon tauon ennenkuin kokeilin uudestaan ja nyt on tilanne se, että näppyjä ei tule. Ei edes juurikaan mustapäitä:). Ne kipeät ihonalaiset jumit on lähteny, puristeluarvet/jäljet katoaa. Ihoni on oikeasti parempi kuin koskaan! Suosittelen! Varmaan se öljy menee syvemmälle myös huokosiin.. poistaa tulehdusta ja pintakuivuuden katoaminen auttaa liat pois. En voi enempää suositella!

  • Kiitos tuotevinkistä! Hankin tuon ehdottomasti käsiini kun palaan Thaimaasta jos tilanne ei ole rauhoittunut. (Tänne tuota on hankalaa saada käsiinsä harmikseni kun ei missään myydä ja pakettini jäävät aina tullin ja lähettifirman käsiteltäviksi, mikä tulee kalliiksi.) Olen kyllä katsellut täällä muutamaa muuta vastaavaa, varmaan pitää joku hankkia testiin! 🙂

   Edit: …ja muutamaa tuntia myöhemmin olen vastaavan öljyn onnellinen omistaja. 😀 Ai miten niin epätoivoinen tilanteen kanssa… 😉

 8. I feel you! Näin 28 -vuotiaana sitä kuvittelee ja toivoo että näppyjä ei enää tulisi, mutta joka kuukausi ”puolukkapäivien” tienoilla naama räjähtää.. Näpyt nousevat naamaan muutama päivä ennen em. päiviä ja jatkavat nousuaan vielä pitkään kuukautisten loppumisen jälkeen. Olen yhden antibioottikuurin muutama vuosi sitten syönyt ja sen jälkeen jonkin aikaa levittänyt ihotautilääkärin määräämiä voiteita, lääkkeet loppuivat jo aikaa sitten ja kohta on varmaan pakko mennä taas lääkärille! Näpyt ovat tietenkin niitä kipeitä isoja ihon alaisia pähkinöitä, eikä mitään pieniä sieviä, vaan valtavia ja kipeitä!

 9. Minulla hormoninäppyihin kaikista parhaan avun on tuonut BHA-kuorinta. Olen käyttänyt Paula’s Choicen 2% kuorintaa nestemäisenä ja se on todella paljon parantanut ihon kuntoa! Mustapäätkin ovat vähentyneet huomattavasti ja ihohuokoset pienentyneet. Myös esim. selän näppyihin on saatavilla oma tuotteensa. 🙂

  • Minulla oli ensin käytössä COSRX:n 2% BHA-neste, jolla olen hoitanut ihon aiemmin kuntoon (esim. viime keväänä ennen häitä selkä oreili finneillä, mutta tuo pelasti tilanteen), mutta nyt ei auttanut sekään. Sitten ostin tuon Paulan BHA-nesteen täältä, mutta ei vaikutusta kaulaan ja suun ympärys vaan ärtyi (tuntuu ärtyvän nyt monesta tuotteesta). Selkään olen käyttänyt vähän tujumpaa BHA-tuotetta, jota täällä myydään selkäakneen ja on vähän auttanut onneksi. 🙂

 10. Hei, itsellä ihan samanlaisen oireen aiheutti öljypohjaisten puhdistusta otteiden käyttö yhdessä pintakuivuuden kanssa. Sorrun aina extraputsaamaan kun iho on finneillä. Kosmetologini käski vain kostuttaa, kostuttaa ja kostuttaa ja heittää kaikki kuivattavat finnituotteet pois. Nyt jos iho reagoi niin lisään heti kosteutusta ja iho toipuu nopeasti!

  • Joo, sen kanssa saa ehdottomasti olla tarkkana, ettei pese ihoaan liikaa ja kuivata ihoa sillä. Oman ihoni pinnan suurin rasite on täällä ilmastointi, joka on melkein jatkuvasti päällä ja kuivattaa ihoa kovasti. Ajattelinkin aluksi, että kun vaan kosteutan lisää niin iho tasapainottuu, mutta ei harmikseni auttanut. :/

 11. Tämän kevään alku on järjestänyt mulle komean kokoelman mustapäitä, miliumeja ja pikkunäppyjä ja niitä on säestänyt yleinen ihon kuivuus, hilseilevät läiskät ja punoittavat alueet sekä rasvoittuva otsa ja leuka, kaikki samaan naamaan tungettuna. Mä todella tykkään testata vaikka minkälaisia kosteuttajia ja voiteita ja meikkivoiteita sun muuta, vaikka tiedän ihoni saavan siitä slaagin. Ja nyt kun kaupunki-ilma pyryää hiekkapölyä ja muuta mönjää, lämpötilat menee ylös-alas eikä ilmankosteuskaan päätä huimaa, iho on ihan sekaisin.

  Sinun tilanteesi ei takuulla johdu puutteellisesta ihonhoidosta vaan varmaankin ihan muista tekijöistä. Niinpä kerron vaan, mikä mulla auttaa aina kun iho prakaa ja millä on lähtenyt kahden lähi-ihmisen jo teini-ikäisestä asti vaivanneet syvät finnit pois, siis sellaiset ’jäävuoret’, joissa pinnalla on vähemmän kuin pinnan alla. Kaikki tuotteet on samaa merkkiä, mutta kun ne auttaa niin niillä mennään. Kolmessa päivässä mun kosmetiikkaseikkailujen jäljet rauhoittuu ja viikon jälkeen iho on käytännössä jo ihan siisti (ja vain odottaa uusia kokeiluja, heh). Lista on tämä:

  Ihon puhdistus: Lush, Fresh Farmacy (ainakin iltapesu; jos on meikinpoisto, niin tämä viimeiseksi)
  Kasvovoide: Lush, Celestial (heti pesun jälkeen hiukan kostealle iholle ja ainakin yöksi yksinään, ei mitään alle tai päälle, tosi ihana myös silmänympäryksille)
  Ihon syväpuhdistus ja kuorinta: Lush, Mask of Magnaminty (alussa pari kertaa viikossa, sitten kerran viikossa)

  Näille jäävuorifinneistä kärsiville Mask of Magnaminty on ihan pakollinen viikkorutiini, muuten ’poksuu’ ja mä pärjään pelkästään noilla kahdella ensin mainitulla. Simppeli mutta tehokas setti, eikä ihan järkyn kalliskaan.

  • Kiitos tuotevinkeistä, kaikki otetaan kiitollisena vastaan! <3 En olekaan vuosiin kokeillut tuota LUSHin kasvonaamiota, se nyt ainakin pitäisi varmaan taas ottaa testiin! 🙂

 12. Itselleni osa hiustenhoitoaineiden ölyistä ja silikoneista aiheuttaa näppyjä selkään/kaulaan.
  Kun pesee hiukset ns. paita päällä tyylillä lavuaarissa, niin näpyt lähti.

  Sellaiset koko kropalle sopivan hiustuotteen nappaan saunareissuun mukaan ja unohdan muhitettavat hiusnaamiot.

  • Minäkin mietin tässä jo yhdessä vaiheessa, että onko kyse shampoosta, hoitoaineesta tai jätettävästä hoitoaineesta, mutta shampoot ja hoitoaineet ovat vaihtuneet ja jätettävästäkin pidin taukoa kokeeksi. Ei auttanut. :/

 13. Minulle kävi sama yhtäkkiä. Aiemmin viime vuonna siveltimien vaihto auttoi.. Toistaiseksi en ole keksinyt syytä, enkä seurausta. Ohimoilla ja kaulassa kukkii. :/

  • Hydrocortisonista sain pienen avun. Kasvoilla tilanne on hieman rauhoittunut. Olen palannut käyttämään saippuaa kasvojen pesuun, sen jälkeen kortisonirasvaa ja unohtanut kaiken muun kasvojenhoito rutiinin. Ei kasvonaamioita, tai muutakaan. Siveltimetkin lähti taas vaihtoon.

   Kaula on kamalassa kunnossa, enkä tiedä, mitä sille tekisi. Tuntuu että, jos sattuu hikoilemaan, kaulan iho innostuu ja räjähtää käsiin. Kaulalla en kuitenkaan käytä mitään kosmetiikkaa, joten kaulan alueella keksin syyksi ainoastaan hikoilun. Jos hikoilee ja on vaatteet päällä, hiestä likaisena ne vielä hankaa ihoa rikki.

   Oli syy mikä tahansa, toivottavasti saan parempikuntoisemman ihon vielä takaisin.

 14. Olen kärsinyt nuorena todella pahasta aknesta ja syönyt useamman Roaccutan-kuurin. Nyt päälle kolmekymppisenä kipeitä ja syviä ihonalaisia näppyjä syntyy edelleen jonkin verran, ja ainoa tuote joka omalla kohdallani toimii, on Madaran Detox-mutanaamio. Käytän syväpuhdistavaa naamiota kaksi kertaa viikossa n. 20 minuuttia kerrallaan, ja ihoni kunto parani huomattavasti jo alle parissa kuukaudessa sen käytön aloittamisesta. Lisäksi monesti jos tunnen että sellainen syvä ihonalainen paise on syntymässä, niin teen täsmäiskun ja laitan naamiota vain siihen kihelmöivään kohtaan n. puoleksi tunniksi, ja usein koko finni ei kehity ollenkaan, tai se ilmestyy paljon pienempänä. Mutanaamion lisäksi huolehdin kosteutuksesta, ja käytän tähän tarkoitukseen apteekin perusvoiteita.

 15. Olen AINA kärsinyt hormonaalisista finneistä, joka kierrossa 20-30 pamahti suun ja leuan alueelle eikä parantuminen tapahtunut sitä tahtia kuin uusien tuleminen. Olen kokeillut kaiken mahdollisen. Yhtenä epätoivoisena googlausyönä vuosi sitten löysin Bion -sarjan. Heivasin kaikki vanhat, otin Bionista käyttöön alkuun pari tuotetta ja sen jälkeen – ei finnejä. Noh, ehkä yksi kolmessa kuukaudessa 🙂 Tämän tekemä muutos oli niin valtava että uskallan suositella tosi lämpimästi. Sarja nettisivuilta löytyy hyvin lisäinfoa.

 16. Itsellä on lääkekuurien kanssa samantyylinen historia. Puolitoista vuotta sitten finniä puski taas kerran, söin uuden lääkekuurinkin ilman samanlaisia tuloksia kuin aiemmin. Jossain vaiheessa hoksasin yhdistää soijatuotteiden käytön aloittamisen finnien ilmestymiseen, jätin soijajogurtit yms. pois ja sen myötä lähti suurin osa finneistä ja tulehdus ihosta katosi. 🙂

  • Minä kokeilin vuoron perään vaihtaa tavallista maitoa soijamaitoon ja sitten taas luopua siitä puolestaan kun tilanne vaan paheni. Jotenkin toivoisi, että löytyisi juuri joku tällainen selkeä selitys, josta luopumalla homma ratkeaisi. 🙂

 17. Voi kurjuus noita finnejä. 🙁 Itsellä oli sama tilanne reilu vuosi sitten, kun odotin esikoista, naama kukki ja se kivun määrä mikä niistä pateista tuli, oli kamala. Nyt toista odottaessa tilanne näyttää menevän taas samaan suuntaan. Eli hormonaalisista syistä johtuvaa, raskaus voi näköjään aiheuttaa myös tällaista. :/ Enkä nyt siis sillä että sinun tilanteesi raskaudesta johtuisi, ajattelin vaan kertoa omat kokemukset ja varmasti osaat itsekin sulkea nämä vaihtoehdot pois laskuista jos niin on. 🙂

  • Hahha, joo, en ajatellutkaan, että niin tarkoitit. 😀 Raskaus on kyllä varmasti melkoinen hormonimyrsky kropalle ja laittaa monen ihon keljuun kuntoon. Toisaalta olisi kyllä jopa helpottavaa, jos finnihyökkäyksen syyksi selviäisi joku näin looginen asia ja saisin mielenrauhan! 😀

 18. Hmm. Ikävää! En toisaalta lainkaan ihmettele ihon reagointia runsaaseen ja vaihtuvaan kosmetiikka-arsenaaliin.. Ehkä tärkeintä nyt on keskittyä perusasioihin, eli ihon oman tasapainon korjaamiseen (ts. sallia sen korjata itsensä) ilman ylimääräisiä tehotippoja, seerumeja ja naamioita..
  Kunnollinen, mutta lempeä puhdistus, simppeli kosteusvoide ja aurinkosuoja ulkona.. Onko niistä korealaisista näppylaastareista mitään apua?

  • Toisaalta nuo näpyt näyttävät ihan bakteeri-infektion aiheuttamilta, olisiko antibioottikuurin aika (niin ikävä kuin se elimistölle onkin)??

  • Tämä tilanne on siis vain pahentunut nyt sen myötä kun olen vähentänyt tuotteiden käyttöä ja ongelmat ovat pahimmillaan kaulalla ja selässä, jossa ei kosmetiikkaa ole käytetty ja näpyt ovat näitä samoja ihonalaisia paiseita kuin silloin hormoniaknen aikoihin, eli tässä ei nyt tosiaan ole kosmetiikka vaikuttanut. Ruotsissa vaihtelin tuotteita useammin, mutta täällä ei ole samanlaista arsenaalia, joten tuotteita ei ole vaihdeltu kovin usein. En siis löydä mitään linkkiä mihinkään kosmetiikkaan. 🙂

   Näppylaastareista on aina apua hoitamaan ilmestyneitä näppyjä, mutta tavoitteena mieluiten tietystiratkaista ongelma. Toivottavasti tilanne tasoittuu tästä. 🙂

 19. Minulle puhkesi 33-vuotiaana kolmannen lapsen jälkeen aikuisiän akne. Aikani sitä perunapeltoa suuntmpäryksissä ihmettelin ja harmittelin, kunnes kosmetologini passitti minut oitis ihotautilääkärille. Nopeasti lääkkeiden avulla akne taittuikin ja lopulta vuoden päästä lähti kokonaan. Minä suosittelen kyllä ihotautilääkäriä, jottei jää arpia! Niitä tulee nimittäin helposti. Pidä huolta kauniista ihostasi, niin se kukoistaa vielä vanhempanakin. Kannataa!

  • Joo, olen aina (eli olisikohan yhteensä neljä tai viisi kertaa menneisyydessä) kirmannut oitis ihotautilääkärin luokse kun ongelmia ilmenee, sillä olen aina halunnut välttyä arvilta. Täällä Thaimaassa en tiedä, kuinka homma toimisi, joten toivon, että jos tilanne ei helpota niin ettei se ainakaan pahenisi ja pärjään ainakin jotenkin tämän kanssa heinäkuulle ja siihen, että olen takaisin Ruotsissa. 🙂

 20. Voi ikävyys ihon tilannetta. Taitaa kyllä kääntyä simne hormonaaliselle puolelle tälläkin kertaa. 🙁 Kuten itsekin totesit, mikään ulkoinen tai ruokavalion muutoskaan ei ole auttanut. Taitaapa vaan olla niin, että kun taipumus iholla on reagoida hormonaalisiin muutoksiin, säilyy herkkyys sille aina. Samanlaista kierrettä itsellä takana ja nyt viimeisestä kuurista vajaa vuosi aikaa ja ikä alkaa lähestyä neljää kymppiä. Puolisen vuotta itse kärvistelin ja yritin hoitaa ja kokeilla jos mitä. Mutta eipä siihen auta. Meditaatiolla voi olla muita suotuisia vaikutuksia, varsinkin mielenrauhaan, mutta epäilen vahvasti vaikutuksia akneen. Sama vika muuten täällä, mies meditoinut vuosia ja yrittänyt vinkata sen hyödyllisyydestä mutta ei ole oikein napannut 😀

  • Minulla on tullut vähän jopa asennevamma koko hommaa kohtaan, kun mies on niin jauhanut sen hienoudesta. Epäilemättä sen avulla saa rauhoituttua ja vähennettyä stressiä, mutta toistaiseksi tuntunut hyvin haastavalta itselleni… 😀

 21. Aloitin itae työt opiskelun jälkeen ja stressaannuin hyvin pahasti töistä ja kaulani meni aivan hirveen aknetulehdustilaan. Yliputsasin ihoa ja samalla stressasin töitä sekä ihoani, niiin oravanpyörä oli valmis. Menin jo ihotautilääkärille mutta vaihdoin työpaikkaa. Sen jälkeen iho alkoi itsestään parantua ja enää on vaan pieniä vaaleita arpia. Stressi aiheuttaa kyllä aikamoisia oireita ihmiselle.

 22. Tuo on yleistä aasiaan muuttavilla.
  Johtuu riisistä.
  Kokeile jättää kaikki riisi pois, riisijauhokin (ne lisää sitä leivoksiin ja leipään myös yleensä), ja osta joku b-vit lisä joksikin aikaa.
  Ei siis ole mitään riisiallergiaa, vaan valkoinen riisi imuttaa tehokkaasti ravintoaineet kehosta ja lopputuloksena on yleensä akne, ja tosi paljon mustapäitä. Sen takia japanilaiset, e-korealaiset on niin ”hysteerisiä” mustapäätuotteiden käyttäjiä.

  • Ajattelin yhdessä vaiheessa vaaleaa riisiä loogiseksi aiheuttajaksi, mutta en syö sitä täällä kovin usein (söin Ruotsissa riisiä enemmän), mutta en huomannut niiden parin viikon aikana, jotka olin ilman riisiä mitään eroa ihon kunnossa. Nyt syön silloin tällöin onigrin tai kaksi, mutta muuten ei liiemmin kulu riisiä, leipää tai leivoksiakaan. Joku tällainen selkeä aiheuttaja olisi niin ihana löytää, mutta toistaiseksi en ole keksinyt. :/

 23. En lukenut vielä muita kommentteja, mutta itselle tuli heti mieleen öljy, ruokien öljy siis. Oma ihoni räjähtelee kaikista prosessoiduista öljyistä ja lisäksi joillakin pähkinöillä erityisesti maapähkinöillä on samoja vaikutuksia. Syön siis vain kokonaisia rasvan lähteitä eli avokado ja rajatusti max 10kpl pähkinöitä päivässä. Thaimaassa melkein kaikki ruoka on enemmän tai vähemmän öljyssä valmistettua. Tässä linkissä hyvin havainnollistettu asiaa:
  https://www.forksoverknives.com/how-we-cured-our-cystic-acne-with-diet/#gs.YPKXAn0

  • Kiitos vinkistä! Täytyy miettiä tätäkin, mutta noissa täällä syömissäni ruuissa ei mielestäni oikein ole kauheasti öljyjäkään. Syön pääsääntöisesti aika kasvis- ja hedelmäpainotteisesti ja aika usein paikallista herkkua pad thaita, mutta katsotaan vierestä kun se kokataan meille eikä siinäkään ihan kauheasti ole öljyjä. Se vähän täällä juuri rajoittaa omaa syömistäni, kun niin monissa ruuissa on aika paljon rasvaa/friteerattu enkä niin välitä niistä. :/

 24. Mulla iski elämässä ihan hirvittävä stressi, selkä pamahti täysin kipeille näpyille. Ikinä selässä ei ole ennen ollut yhtään epäpuhtauksia. Hiukset oheni. Puoli vuotta kesti ja jätti kivasti arpia. Ei vaan mikään, yhtään mikään auttanut.

  • Aloin ihan miettiä, että ajoittain kyllä Tukholman toimistolla istuessani mietin kaulaan tulleita, mutta silloin vain yksittäisiä finnejä, jotka taisivat aina tulla stressiaikaan. Eli pitänee koittaa olla stressailematta… hirveän helppoa sanoa, mutta hankalampaa toteuttaa! 😀

 25. Itselläni on ollut vastaava vaiva jo kauan. Roaccutanit ja Apocyclinit on aikoinaan kuuritettu. Ihotautilääkärini ”lohdutti” kysyessäni ennustetta paranemiseen, että kyllä sinulla noita on vielä mummonakin. No, nyt olen mummo ja kyllä niitä silloin tällöin on. Vähenneet tietysti ovat iän myötä. Olen huomannut, että sinkki auttaa ja stressi pahentaa. Mutta kannattaa kyllä se lääkekuuri hakea ennenkuin menee todella pahaksi. Itse laitan Rosazolia (metrodinatzol) mahdollisimman pian kun pahkura ilmestyy, vaikka se on paremminkin ruusufinnilääke. Toivon jaksamista vaivan kanssa, nimim. Itse monet itkut itkenyt

 26. Oletko miettinyt, että paikallisella vedellä voisi olla jotain tekemistä asian kanssa? Tää kuitenkin ilmaantui vasta Thaimaassa? Muistan aina itse nuoruudestani, kun ihoni oli tottunut oman kaivon veteen, niin kaupungissa kyläillessä useampia päiviä, iho räjähti. Ulkomailla saattaa edelleen käydä niin, koska hanavesi on niin erilaista joka puolella.

 27. Tällä kans yksi iho-ongelmainen ja on muutama asia mihin olen niiden pahenemisen osannut yhdistää 35 vuoden kokemuksella.

  Ensiksikin.. Mulla iho reagoi suoliston kuntoon. Olin juuri mahataudissa, jossa varmasti kaikki suoliston hyvät pöpöt kuolivat ja huonot pöpöt ottivat vallan. No siitäkös iho ryöpsähti taas oinein kunnolla. Päinvastaisen vaikutuksen voi taas huomata esim vahvalla maitohappotablettikuurilla. Ulkomailla juurikin se suoliston bakteerikanta muuttuu. Joka maan kolkassa varmaankin se bakteerikanta vähän erilainen, eli ei voi vetää johtopäätöstä, että jos ei oireillut esim. Lontoossa, ei voi oireilla muualla.. Itsellä ainakin meni monta kuukautta kun suolisto totutteli uuteen ”bakteeriympäristöön”. Ja saasteetpa hyvinkin on sisäinen juttu, elimistöönhän ne joutuvat niin sisäisesti kuin ulkoisestikkin. Suoliston bakteereista ja ihon kunnosta on kyllä kosolti tietoa.

  Toiseksi.. Itse kun asuin barcelonassa niin kraanavesi pilasi hiukseni ja ihoni. Tai no, hiuksiin vaikutus oli dramaattinen mutta ihokaan ei voinut erityisen hyvin. Ilmasto oli kosteuden takia ihanteellinen esim hengitysteille ja vaikutus krooniseen käheyteen ja limakalvojen turvotukseen/ärtyisyyteen aivan fantastinen mutta iho kärsi. Vesi on siellä todella huonolaatuista, vaikka joidenkin lähteiden mukaan juomakelpoista. Siinä on paljon kaikkia puhdistuskemikaalien jäämiä ja se on todella mineraalipitoista. En tiedä vedenlaadusta siellä mutta se asia kannattaa huomioida myös.

  Näistä saattoi lukeakin jo mutta kun kommentteja oli niiiiin paljon niin en kaikkia lukenut.

  • Hmm, pitänee varmaan hankkia maitohappobakteereja taas popsittavaksi ihan vaan varmuuden vuoksi. Tuota veden laatua en ollutkaan miettinyt, mutta voi tosiaan olla, että sekin on osatekijänä tässä.

 28. Mulla alotettiin loppuvuodesta 2016 lääkitys kilpirauhasen vajaatoimintaan, ja silloin yhtäkkiä 32-vuotiaana naamani alkoi kukkia oikein kunnolla, ihoni muuttui myös tosi pintakuivaksi ja kesti kauan löytää tuotteet jotka nitistivät aknen kuivattamatta sitä; se ihmetuote oli La Roche-Posayn Effaclar Duo+ voide <3

 29. Googleta ruusufinni tai rosacea, olisiko se yksi mahdollisista syistä? Rosaceassahan on tuo ”finnityyppi” yhtenä muotona, ilman sitä punoitusta. Olisiko ne sinun InstaStoryssakin punaposkikohtaukset näyttämät lemahdukset tuota, toivotaan että löydät syyn, vaikka aina se ei ole ihan helppoa

  • Googletin tuotakin jo aiemmin samalla kun mietin PODia, mutta oireet eivät viittaa siihenkään oikein mitenkään. Ainoa hetki, jolla iholla on ollut lehahtelua ovat tosiaan ne IG Stories -klipeissä esitellyt pätkät, joilla Herbivoren kasvosuihke saa ihon lehahtamaan tavallisena herkkyysreaktiona. Olen nyt neljästi kokeillut sitä nimenomaista tuoteta (välillä vain toiselle puolelle kasvoja) ja joka kerta lopputulos on sama: iho punoittaa ja kuumottaa, mutta kun tuotteen pesee iholta pois niin tilanne helpottaa. Eli olen vain herkkä yksittäiselle tuotteelle – thank God! 😀 Toivotaan, että iho tästä rauhoittuu. 🙂

 30. Voi onpas kurja juttu :/ itselläni menossa myös aika samanlainen finni-invaasio ja tunnistan omalla kohdallani hyvin, että kyse on stressistä ja liiasta työmäärästä.

  Auttaisiko alkuun muutama vapaapäivä viikossa ja huolivartti? Stressaamista ei tarvitsisi harjoittaa koko päivää, eikä ainakaan vapaapäivinä, jos sille jättäisi jonkin selkeän ajan.

  Mulla käytössä myös dr organicin tea tree blemish stick. Se mulla jonkin verran nopeuttaa ihonalaisten pahkuroiden purkautumista valkopäisiksi. Tai ainakin haluan uskoa niin.

  • Ihana konsepti tuo huolivartti! <3 Joo, pitänee nyt alkaa kunnolla treenaamaan rentoutumista. En varsinaisesti koe itseäni stressaantuneeksi itse vaan ajattelen vaan, että minulla on ollut aika monta juttua, joissa on paljon tehtävää ja jotka nousevat usein mieleeni, mutta mies sanoo, että olen kyllä selvästi stressaantunut ja kai se on sitä stressaamista sitten, kun tekemistä vaativat jutut nousevat jatkuvasti mieleen.

   Kiitos tuotevinkistä, täytyy tutustua. 🙂

 31. Onpa harmillinen tilanne! :/ Käytitkö Roaccutan kuurin aikaan tai jälkeen missään vaiheessa Avitcid voidetta? Itselläni roan jälkeenkin meinasi tulla pieniä epäpuhtauksia leukaan, poskiin, yläselkään ja käsivarsiin. Jo kuurin aikana minulle määrättiin tuo voide, jota silloin en käyttänyt kovin paljon kun iho oli muutenkin kovilla mutta kuurin jälkeen olen alkanut pikkuhiljaa käyttämään.
  Nyt kuurista on 7 kuukautta ja laitan avitcidiä joka ilta ainakin naamaan. Minulla se pitää ihon tasapainossa ja menkkojen aikana kun pienet hormonaaliset epäpuhtaudet yrittävät iskeä, ne eivät edes kehity finneiksi vaan nitistyvät alkuunsa.
  Jos tuota voidetta on sielläpäin saatavilla, voisi se ainakin olla yksi suht turvallinen vaihtoehto pyytää lääkäriltä (luultavasti ihan normilääkäri pystyy määräämään tuon) ja testata. Onhan se toki vahva voide mutta parantaa kyllä ihon kuntoa jos pystyy säännöllisesti käyttämään ja iho kyllä tottuu siihen. 🙂
  Tsemppiä ihon kanssa taisteluun!

  • Sain tuon voiteen (sinistä tuubissa, 0,05%) teininä antibiottikuurin yhteyteen (Roaccutanin kanssa en saanut pinnallisia voiteita ja kuuri itsessään toimi jo niin tehokkaasti, kun alkutilanne oli vain lievä akne) ja muistan, kuinka se sai ihoni lehottamaan niin pahasti, että päätyi lopulta äidille anti-aging-tuotteksi kun en halunnu sitä enää käyttää. Pitäisi varmaan aikuisena testata uudelleen. 🙂

  • Tiedän, että moni haluaisi sanoa tämän, mutta kaulani ja selkäni ovat se pahin ongelma-alue, joita ei tosiaan ole hoidettu suuremmin ja mitä vähemmän ihoa on nyt hoidettu, sitä pahemmaksi tilanne menee. Hoidin ihoani Ruotsissa huomattavasti enemmän kuin täällä ja testissä oli paljon useammin uusia tuotteita, eli ei kuulosta millään tavalla sellaiselta vaihtoehdolta, joka voisi aiheuttaa näppyjä niille alueille, joilla tuotteita ei edes käytetä. :/

 32. Onpa kurja tilanne. Paljon vinkkejä jo saitkin ja tosiaan monet merkit viittaavat stressiin, mutta kun selaamalla en löytänyt omaa akilleen kantapäätäni, tässä nyt vielä ilmoille yksi kysymys: puhdistatko aurinkovoiteen (jota oletan että nyt kuluu enemmän myös kaulalla ja selässä) kaksoispuhdistuksella?

  Saattaa kuulostaa hassulta, mutta omalla kaulalla ja dekolteella huomaan aurinkovoiteen käytön ihan heti ensimmäisestä päivästä alkaen aiheuttavan näppyjä, jos en puhdista aurinkovoidetta dekolteelta ensin öljyllä ja vasta sitten suihkugeelillä. Siis ihan kuten kasvoilta, kaksoispuhdistuksella. Kun teen puhdistuksen näin, näppyjä ei ilmaannu, vaikka aurinkosuojatuote on sama.

  Itse tässä sivusta aprikoin, että voihan olla että nuo kaulan valkopäiset ongelmat ovat eri aiheuttajan tekosia, kuin leuassa ja selässä muhivat tyypit. Opin joitakin vuosia sitten, että aurinkosuoja tulee aina poistaa iholta öljymäisellä tuotteella liuottaen ja sen koommin en ole kaksoispuhdistusta dekolteelta skipannut muutoin kuin toisinaan laiskuuksissani todistaakseni teorian oikeaksi.

  Tsemppiä, toivottavasti syy ja ratkaisu löytyvät pian.

  • Aurinkovoide on tosiaan monilla varmasti näppyjen aiheuttaja. En itse ehdi olla täällä kauheasti ulkona päiväsaikaan, joten en oikeastaan ole joutunut käyttämään täällä aurinkovoiteita. Niin hassulta kun ehkä kuulostaakin kun ottaa huomioon, että aina paasaan niiden tarpeellisuuden puolesta, niin levitin vartaloni iholle aurinkovoidetta viimeksi joskus helmikuussa… 😀 Päivittäinen auringolle altistumiseni on yleensä 0-20 minuuttia. Kasvoilla kyllä käytän meikkituotteita, joissa on aurinkosuoja ja välillä myös varsinaisia korealaisia kasvojen aurinkosuojatuotteita, mutta pääsääntöisesti ratkaisuni on vain vältellä aurinkoa. Kaulan kohdalla ajattelin itseasiassa aluksi, että voisivatko näpyt johtua jostain kasvoilla käyttämästäni aurinkosuojatuotteesta, mutta kun kokeeksi jätin täysin käyttämättä niin ei vaikuttanut sekään. :/

   Mutta tuo on kyllä ehdottoman hyvä pointti, että monet vartalon iholle tarkoitetut aurinkovoiteet on tehty niin kestäviksi, etteivät lähde pois pelkällä suihkugeelillä ja kroppakin voi vaatia kaksoispuhdistusta. Koska en vietä aikaa rannalla yms. valitsin täällä käyttööni aurinkosuojan sisältävän kosteusvoiteen, joka ei ole yhtä kestävä kuin rantakäyttöön tarkoitetut aurinkosuojavoiteet.

 33. Lohdutuksesi sanon, että ihosi ei näytä edes hirmuisen pahalta, vaikka varmasti siltä tuntuu. Ihosi on yleensä niin kauniissa kunnossa.

  Itselläni homma räjähti käsiin kun ensin vaihdoin pillerimerkkiä ja sitten lopetin ne kokonaan.

  Vajaata vuotta myöhemmin tulin raskaaksi. Aluksi ihossani ei ollut muita muutoksia kuin kuivuus, joka ei ole koskaan ollut ongelmani. N. kuudennelle kuulle tullessani iho koki suunnilleen yhdessä yössä ihmeparantumisen – edellisen 1,5 vuoden isot kipeät hormonipatit ja pienet tulehtuneet tukkeumat hävisivät ainakin lähes kokonaan. Kuivuuskin helpotti.

  Tällä hetkellä ainoana riesana on pod, joka pyrkii oirehtimaan nenän tienoilla. Toivon niin paljon, että iho pysyisi edes kohtuullisessa kunnossa raskauden jälkeenkin.

  • Mahtavaa, että tilanne helpottui niin paljon! 🙂 POD on kyllä varmasti hankala kaveri, toivottavasti pysyy kuitenkin kurissa!

   Minusta tuntuu, että näppyjen esteettistä haittaa enemmän tuntuu ikävältä se, kuinka kipeitä ne ovat. Täytyy toivoa, että tilanne tästä rauhoittuisi. 🙂

 34. Tiedän niin tuon tunteen Itse olen kärsinyt aikuisiän aknesta muutaman vuoden ja söin ihan alussa siihen pitkän antibioottikuurinkin. Nyt iho on välillä parempi ja välillä pahempi. Nyt pahempi. Siksi tartuin niin innokkaasti siihen viherminttutee-vinkkiin Se on jännä miten järkevänä aikuisena etsii niin epätoivoisesti ratkaisua akneen ja on valmis kokeilemaan ihan kaikki konstit. Uhraan vaikka hammaskeijuille, jos tarpeeksi moni sanoo sen toimivan

  On mulla tietysti käytössä myös apteekin reseptillisiä lääkevoiteita, joista tällä hetkellä Dalacin toimii parhaiten. Kerro jos päädyt siellä ihotautilääkärille, kun joku vinkkasi paikkaakin. Luulis kuitenkin, että samoja mömmöjä siellä määrätään kun lääketehtaat on kansainvälisiä

  • Täälläkin jatkuu viherminttuteen kittaus epätoivoisesti toivoen, että auttaisi. 😀

   Täytyy tosiaan harkita, jos täällä kävisi ihotautilääkärillä nyt kun on hyvä vinkkikin paikasta. Voisi olla kiinnostava kokemus! 🙂

 35. Komppaan kommenttia, missä mainittiin veden merkitys. Muutin toiseen maahan ja ihmettelin, kun parin kkn jälkeen naama räjähti. Seuraavalla lomalla Suomessa ollessa iho parani hieman, ja tajusin kokeilla pulloveden juontia. Auttoi! Nykyisin teen työmatkoja kauemmas, ja pulloveden laatu ei selvästi ole riittävän hyvä kaikkialla. Kahden viikon matka voi aiheuttaa kahden kuukauden iho-ongelmat. Sama voisi päteä Bangkokiin?

  Nyt jätin pillerit pois ja iho on alkanut reagoida siihen, aiemmasta aknesta on jäänyt traumat ja olen ihan kauhuissani kun selvästi hormonaalisia finnejä puskee toisensa jälkeen.. Taidan siis myös tilata näistä kommenteista tasan kaikki suositellut tuotteet, jos joku auttaisi sillä aikaa kun odottelen hormoneiden tasoittumista :S

  • Tuo on hyvä pointti, että pullovesissä voi tosiaan olla paljokin eroja. Meillä on mies itseasiassa tutkinut kovasti näitä pullovesien eroja nyt kun tänne muuttaessa piti vaihtaa pohjoismaalainen kraanavesi siihen. Halvin pullovesi on pannassa, sillä siitä on kuulemma puhdistettu tärkeitä ravinteita jo liikaakin, mutta nykyään käyttämämme pitäisi olla kunnollista. Voi toki olla, että siinäkin on jotain sellaista, joka närkästyttää kehoa ja sitä kautta ihoa. :/

   Täältä on kyllä tullut paljon hyviä vinkkejä tuotteiden suhteen ja hyvä, jos niistä on muillekin nyt hyötyä! 🙂

 36. 23 vuotiaana lopetin hetkellisesti e-pillerit jonka seurauksena puhkesi akne erityisesti selkään. Rintakehä ja kasvotkin saivat osumaa. Pari roacuttankuuria söin, antibioottikuurit myös koettu. Oon vuosien varrella ajoittain käynyt tutulla ihotautilääkärillä ja hän on kyllä hyvin selvästi sanonut että naisten akne on aina hormonaalista!!! Itse uskon että niin se on. Nykyisin 37- vuotiaana ajoittain kasvoihin tulee isoja kipeitä patteja mutta muuten tilanne pysynyt hallinnassa. Pari vuotta sitten söin pitkästä aikaa 3 kk antibioottikuurin ja ihon tilanne rauhoittui sillä. En saanut mitään sivivaikutuksia kuurista. Joskus ab- hoitokin voi tuoda avun ja ihon tilanne taas normalisoituu.

  • Minullakin puhkesi aiemmin lievä akne juuri pillereistä luopumisen seurauksena ja jouduin sen vuoksi syömään jälkimmäisen Roaccutan-kuurini useampi vuosi sitten. :/

   Minäkin uskon vahvasti, että varsinkin juuri ne ihonalaiset pahkurat ovat hyvin pitkälti hormonaalisia eikä niitä voi tavallisella ihonhoidolla ja muilla pienillä jutuilla saada kuriin useinkaan.

 37. Samaistun kyllä vahvasti… Olen 27-vuotias, söin Roaccutanin vuonna 2011 joka paransikin aknen (yllätys). N. 2015 gynekologi määräsi vaihtamaan e-pillerit minipillereihin, jolloin iho alkoi hitaasti mutta varmasti huonontua taas. 2017 otin asian puheeksi ihotautilääkärin kanssa, joka määräsi antibioottikuurin. Tilani parani kuurin ajaksi, ja kirjaimellisesti varmaan viikko sen lopettamisen jälkeen akne räjähti takaisin pahempana kuin vuosiin Nyt vuoden kärvistelleenä maksoin juuri Suomen Ihosairaalan vastaanotolla 130 euroa kuullakseni, että markkinoilla ei ole mitään uusia lääkkeitä, ja vaihtoehdot ovat antibioottikuuri (EI ENÄÄ IKINÄ!), uusi Roaccutan tai paluu e-pillereihin, jotka taas vaikuttavat kyllä mielialoihin omasta kokemuksesta hyvin arvaamattomasti. Lääkäri kirjotti sitten e-pillerireseptin ja jonkun voiteen, jota en edes aio ostaa. ‍♀️ Differin kokeiltu, ei paljoa auta sekään. Kokemusta huononsi vielä se, että lääkäri ei ollut kovinkaan myötätuntoinen ja kommentoikin, että eihän tämä nyt niin paha ole, arpia vaan paljon, vaikka tiedän erittäin hyvin, että posket on esim. täynnä tukkeutuneita ihohuokosia. Lähdin kyyneleet silmissä vastaanotolta ☹️ Akne vaikuttaa kyllä niin paljon itsetuntoon. Hyvä kuulla kuitenkin, ettei ole ”yksin”.

  • Minäkin olen hyvin antibioottivastainen, sillä ne eivät ole koskaan tuoneet minulle pysyvää apua iho-ongelmiin. Pari kuuria olen syönyt ja aina vihdoin kuurin lopulla iho oli abaut ookoo, mutta vain muutamia viikkoja kuurin loppumisen jälkeen tilanne alkoi taas pahentua.

   Ja voi kuinka ärsyttävää, jos lääkäri on ollut tuollainen! Akne ja epäpuhtaudet laskevat kyllä helposti fiiliksen ja saavat aikaan epävarmuutta. :/

 38. Heippa! Nyt on kenties pakko vinkata omegaöljykapseleista. Kärsin aknesta yli 5-vuotta ja kokeilin varmaan kaikkea mitä siihen saattoi kokeilla, ilman tulosta. Mun näppylät näytti just samankaltaisilta mitä sulla, mutta vielä pahemmilta. Pahin alue oli selässä. Jostain syystä aina joka talvisilla reppureissumatkoilla aasiaan iho paheni ihan kamalaksi. Turhautti niin paljon käyttää tropiikissa jotain meikkivoidetta. Nyt viime talvena otin muuten vaan omegakapselit käyttöön, koska ajattelin kasvissyöjänä niistä olevan hyötyä. Kappas vaan, noin kuukauden jälkeen naama alkoi parantua. Selän paranemiseen meni pari kuukautta pidempään. Suosittelen ainakin kokeilemaan omegaa. Ei siitä ainakaan haittaakaan ole. Tsemppiä!

  • Mitä omegakapseleita tarkoitat? Kasvissyöjänä et varmaan, kuten minäkään, syö mitään kalaöljyä. Eli tyrniä vai mitä?

 39. Itsellänikin kovasti stressiä, ikää 30v ja finnejä puski poskiin ja leukaan. Ajattelin että luultavasti hormonaalista ja alkoi jo mennä järki kasvojen tilanteeseen, kun mikään ei tuntunut auttavan. Otin käyttöön muutama viikko sitten vehnänorasjauheen ja finnit ovat aikalailla kadonneet ja iho on muutenkin muuttunut kirkkaamman väriseksi. En tiedä oliko tuolla jauheella vaikutusta sitten, mutta vehnänoraan sanotaan puhdistavan elimistöä, tasapainottavan pH:ta, se sisältää runsaasti lehtivihreää, mineraaleja, vitamiineja yms. Sekoitan jauhetta reilun teelusikallisen lasilliseen vettä päivittäin ja aion todellakin jatkaa tuon tuotteen käyttöä jos se oli kasvojeni ihon pelastaja Tsemppiä tilanteeseen!

  • Kiitos vinkistä! Vehnänorasjauhe olikin minulle ihan uusi juttu, täytyy tutustua! 🙂

 40. Kannattaa suodattaa vesi, myös pullovesi. Eikä kannata veden mineraalisisältöä miettiä. Jos mineraalinsaanti on vedestä kiinni, niin ruokavalio on huono. Vedestä saa parasta kun ensin suodattaa, sitten jäädyttää ja sulattaa. Voi kuulostaa huuhaalta, mutta maista itse.

 41. Kertomasi on kuin suora kopio omasta elämästäni tältä keväältä. Sama historia nuorena lääkitysten ym. suhteen ja nyt 40-veenä kaula ja kasvot kärsii yhä samasta kuin sulla. Ja kyllä – kaikki kokeiltu. Mulla kesäkaudella akne aina helpottaa, mutta syystuulet tuo mulle tullessaan aknen.
  Nyt tein diagnoosin itse, että kärsin ruusufinnistä. Luin asiasta netistä ja hain käsikauppatavarana myytävän ruusufinnivoiteen. Ohjeessa sanotaan että lääkärin tulisi tehdä diagnoosi, mutta tein itse. Olen käyttänyt nyt geeliä ja koen sen auttaneen. Uskon samaan minkä olet jo kokeillut, eli kehon rauhoittamiseen. Olen joskus lukenut myös, että kiinalainen lääketiede kokee finnkt kiukun purkauksina. Eli jotkut käsittelemättömät asiat puskee ulos. Funktinaalinen lääkäri sanoi, että joillakin iho toimii kanavana tuoda paska ulos, toisilla se sama kuona menee niveliin. Mutta tsemppiä! Ei olla siloposkia, mutta koitetaan nauttia ruusuposkistamme!

  • Ruusufinni on varmasti hankala kaveri, googlettelin siitä itsekin melko paljon. Toivottavasti saat ihon hallintaan! 🙂

 42. Hei. Mulla on ollut samanlaista ongelmaa vaihtelevasti parin – kolmen viime vuoden aikana. Teininä ei ollut paria perusfinniä suurempia ongelmia koskaan, mutta lopetettuani pillerit joku vuosi sitten juuri tuollaisten kipeiden ihonalaisten finnien tulo alkoi. Selkään ja kasvoille. Lääkärin mukaan hormonaalisia, koska muita muutoksia en elämässä tehnyt (syön monipuolisesti, en käytä hajustettuja tms tuotteita ja olen muutenkin herkän ihoni takia konservatiivinen kosmetiikankäyttäjä, liikun lähes päivittäin). Itselläni on auttanut parhaiten veden juonti, ihon hyvä puhdistus ja kosteutus perustuotteilla, hyvä hygienia, ja tärkeimpänä stressin välttäminen! Tuo stressi varsinkin vaikuttaa nopeasti ja näkyvästi, ainakin negatiiviseen suuntaan. Voiton puolella ei vielä olla, mutta tilanne on paljon parempi, kun muistaa hengitellä ja ottaa aikaa itselle. Iso ei antibiooteille ja kaikenlaisille ylimääräisille (varsinkin markkinakoneiston mainostamille kikoille). Rauhoittuminen ja ylimääräisen stressin purku auttaa itselläni paremmin.

  • Joo, mielen rauhoittaminen on varmasti tärkeää hyvinvoinnin kannalta monella tapaa. 🙂

 43. Moikka,

  Päädyin sivuillesi, sillä minä ja ystäväni ollaan Thaimaassa lomalla nyt viidettä päivää ja iho alkoi kukkia about seuraavana päivänä.
  Me otamme aurinkoa mutta käytämme kunnon suojavoiteita. Emme ole vielä selvittäneet tätä mysteeriä: molemmilla naama ja kaula sekä rintakehä kukkii sen kun kerkiää. Kamala tilanne.

Kommentointi on suljettu.