Mustapääsi eivät ehkä olekaan mustapäitä

Kerroin eilisessä postauksessani mielipiteeni siitä, miksi mustapäitä kannattaa poistaa, vaikka ne tuntuvatkin usein palaavan takaisin. Kommenttikentässä nousi esiin maininta siitä, etteivät kaikki ”mustapäät” suinkaan ole mustapäitä, joten innostuin tekemään asiasta postauksen.

Mikä on mustapää?

Mustapää on epäpuhtaus, joka näkyy iholla nimensä mukaisesti mustana pisteenä sen mustaksi hapettuneen pään vuoksi. Mustapää on siis ihohuokoseen (josta myös ihokarvat kasvavat) jumiin jäänyttä talia, kuollutta ihosolukkoa ja muita mahdollisia epäpuhtauksia, jotka ovat hapettumisen myötä kovettuneet ja tummuneet.

Kun mustapäätä puristaa tai avuksi ottaa mustapäälaastarit, irtoaa mustapää ihohuokosesta suorastaan jäykkänä tikkuna, joka voi jopa tuntua kovalta. Mustapään tunnistaa nimenomaan siitä, että sen pää on musta ja tali on kovettunut, minkä vuoksi se myös tarttuu esimerkiksi mustapäälappuihin niin helposti.

Lue myös: Parhaat The Ordinary -tuotteet epäpuhtaalle iholle

Mitä ne muut sitten ovat?

Monen ihon pinnalla näkyy mustapäiden lisäksi (tai sijaan) pienen pieniä pisteitä, jotka ovat itseasiassa kellertäviä tai harmahtavia. Kun ihoa puristaa, tuntuu näistä erityisesti nenän alueella viihtyvistä pisteistä suorastaan tursuavan nauhamaisen ohuena purkauksena kellertävää talia. Huokosesta puristuva talinauha voi olla hyvinkin pitkä ja usein tali tuntuu nousevan ihohuokosista suorastaan itsestään vain ihon kevyellä painalluksella. Tällaiset harmahtavat ja kellerävät, joskus myös hieman valkoiset pisteet voivat tehdä ihon pinnasta jopa vähän röpelöisen tuntuisen.

Koska näistä pisteistä tulee puristaessa talia, mieltää moni ne mustapäiksi siitä huolimatta ettei niissä ole mustaa päätä. Tosiasiassa kyse on talisäikeistä, jotka kulkevat englanniksi nimellä sebaceous filaments. Sanalle ei käsittääkseni ole mitään virallista käännöstä, mutta tällä termillä minä ainakin niitä olen aina kutsunut ja kuullut useimpien muidenkin niin tekevän.

Harmahtavat ja kellertävät talisäikeet ovat nekin ihohuokosessa olevaa talia, mutta siinä missä kovaksi jähmettyneet mustapäät voi kiskaista ihohuokosesta esimerkiksi mustapäälapuilla, ei talisäikeitä voi poistaa iholta samalla tavalla, sillä niiden tali ei ole kovettunutta. Juokseva tali kyllä tulee huokosesta ulos puristaessa.

Lue myös: Mitä iholle kannattaa levittää mustapäiden poiston jälkeen?

Kuinka talisäikeistä pääsee eroon?

Talisäikeitä ei ole tarkoitettu poistettaviksi iholta, sillä niillä on tarkoitus. Niiden avulla ihon pinnalle kuljettuu sen kimmoisana ja kosteutettuna pitävää talia. Itseasiassa talisäikeet ovat jopa niin luonnollinen osa ihoa, ettei niistä edes voi päästä eroon, sillä vaikka niitä kuinka puristelee iholta ulos, palaavat ne silti lähes poikkeuksetta aina takaisin.

Jos talisäikeet kuitenkin tuntuvat ihon pinnalla epätasaisena rosoisuutena, voi asiaan vaikuttaa ihon pintaa kuorimalla. Itse annan ääneni mieluiten rakeettomille kuorintatuotteille ja suosin happokuorintoja.

AHA-happoja sisältävien kuorintatuotteiden avulla voidaan kuoria ihon pintaa ja BHA-happoa sisältävät kuorintatuotteet kykenevät puolestaan öljyliukoisuutensa vuoksi imeytymään ihohuokosiin ja kuorimaan niitä sisältä päin, mikä auttaa ehkäisemään ihohuokosten tukkeutumista.

Koska talisäikeet ovat nimenomaan rasvamaista talia, on iholla hoitonesteenä tai seerumina käytettävä BHA-happo tavallisesti paras tuote. BHA-happo voi myös ehkäistä, ettei talisäikeestä tule myöhemmin kovettunut ja hapettunut mustapää.

Lue myös: Parhaat tuotteet mustapäille

Tuotevinkki: The Ordinary Salicylic Acid 2% Solution

Yksi omia lempparituotteitani on The Ordinary Salicylic Acid 2% Solution -tehotuote. Yleisin kosmetiikassa käytetty BHA-happo on nimenomaan salisyylihappo ja tuote sisältää sitä optimaalisen 2% pitoisuuden, joka auttaa varmistamaan, ettei ihohuokonen pääse tukkeutumaan. Tuotetta voi käyttää puhdistetulla, kasvovedellä tasapainotetulla iholla 1-2 kertaa päivässä.

Edit. 04/2020: The Ordinaryn tuote on uudistumassa, joten se ei ole tällä hetkellä saatavilla.

Toinen loistava salisyylihappoa sisältävä tuote on *Paulas’s Choice Skin Perfecting 2% BHA Liquid Exfoliant, jota myy Suomessa Skincityn verkkokauppa. 

Ostolakossa Virve Vee ihonhoitorutiini

Tuottavatko talisäikeet teille harmia?


Lue myös:

Glykolihappo, maitohappo vai mantelihappo – mitä AHA-happoa kannattaa käyttää?

Pikaopas AHA- ja BHA-happoihin: Mitä ne ovat, mitä ne tekevät ja mitä kannattaa hankkia?

20 kommenttia artikkeliin ”Mustapääsi eivät ehkä olekaan mustapäitä”

 1. Joo mulla on näitä. Luulin ikuisuuden, että ne on mustapäitä ja yritin epätoivon vimmalla päästä niistä eroon. Ehkä noin vuosi sitten törmäsin tietoon, että ne onkin talisäikeitä eikä niistä kuulukkaan päästä eroon. Siihen loppui stressi niistä 😀

 2. Vihdoinkin vastaus tähänkin juttuun! En ikinä oo tiennyt onko ne ihmeellisen pitkät ja hyyvin ohuet ihonauhat ihan normaalia, oon myös miettinyt että voiko muillakin olla semmoisia 😀 niitä löytyy vaan toisinaan nenästä ja jopa huulten rajalla on ollut juurikin semmoisia, niin hämmentävän ohuita ja pitkiä että voi kuinka helpottava tieto siis.

 3. Tuossa kuvassa tuo puristelulaite on niin hämmentävästi piikit ihoa vasten, että pakko kysyä käytätkö sitä noin? puhkasetko näppyjä vai mitä teet piikeillä?

  • En käytä noin, on lähinnä vain kuvituskuvana, jonka olen joskus ikuisuus sitten ottanut. 🙂 Nuo mustapääpinsetit on tosiaan tarkoitettu käytettäväksi niin, että se litteä pää on ihoa vasten. Poimin vain tuon kuvan kuvakansiosta tähän asiaa sen enempää ajattelematta. 🙂

  • Eikö nuo pinsetit ole ihan oikein päin tuossa kuvassa? Näin ainakin minun silmään näyttää olevan.

  • Samoin päinhän nuo pistetit on tuossa kuvistuskuvassa kun tuossa Virven uudelleen linkittämässä. Piti ihan miettiä, että miten nuita voi muuten päin käyttää enää. 😀 Eli siis eikös ne ole ihan oikein jo tuossa alkuperäisessä kuvassa..?

   Minä kans koin valaistumisen. MinullaKIN on oikeastaan vain näitä säikeitä, hyvin hyvin harvoin on mustaksi tullut pää. Minä kans lakkaan siis stressaamasta nuista ja jatkan COSRX:n käyttöä ennaltaehkäisyyn. 🙂

  • Meinaa varmaan tosiaan tuota, että tässä postauksen kuvassa mustapäätä kohti on U-kirjaimen muotoisten pinsettien kaareva kohta, kun oikeasti pitäisi olla suora reuna. 🙂

  • Aaaaa no sitten! Olenkohan itse käyttänyt pinsettejä muuten noin… Täytyypä tarkistaa käyttötapa. Joskus saan aikaseksi tuolla ihon rullautumista/jopa naarmun, kun lipsahtaa ihon pinnassa. Siitä saa sitten kärsiä pitkään… :/ Olen joskus ihan liian ronski ihon kanssa.
   Mutta hyvä, että tämäkin tuli esille, kiitos tästäkin! 😀

   • Minä en ihan ekoilla kerroilla itse edes tajunnut, että nimenomaan se suora syrjä tulee painaa ihoa vasten ja käytin itseasiassa vähän väärässä asennossa, mutta homma tehostui huomattavasti kun tajusin, että asento oli vähän väärä. 🙂

 4. Mulla noita talisäikäitä on sitten taas lähinnä leussa ja ne näkyy vain silloin kun jännitän leuan aluetta ja ihoa. Mitenkäs muuten, voiko tuota ordinaryn tuotetta käyttää samaan aikaan cosrx bha-hapon kanssa. Molemmat siis joo bha-happoja, mutta eroavatko kyseisten tuotteiden hapot merkittävästi toisistaan? Tai ovatko happojen ominaisuudet jotenkin erilaiset? 🙂

  • Ovat toisiaan vastaavia ainesosia, mutta COSRX:n käyttämää hellävaraisempaa happoa pitää olla 4% pitoisuus (joka tuotteessa siis on), jotta lopputulos on sama kuin 2% pitoisuudella salisyylihappoa, jota The Ordinaryn tuotteessa puolestaan on. En suosittele käyttämään yhtäaikaa, sillä nuo pitoisuudet ovat nimenomaan ne ihon kannalta optimaaliset ja happojen yhdistäminen keskenään ei enää paranna lopputulosta. 🙂

 5. Mullekin tuli luvattoman suuri mindblown tästä jutusta. 😀
  Piti tietysti heti mennä peilin eteen tutkailemaan naamaa ja aika vähän oikeastaan mulla on mustapäitä, vaikka oon ajatellut että iho on ihan tukossa! Kiitos tästä postauksesta, heti helpotti! 😀

 6. Hei kiitos ihan tosi paljon tästä infosta! Minäkin olen löytänyt nenänjuuresra ja leuasta ” mustapäitä” joita olen luvattomasti joka ilta ”tyhjentänyt” puristamalla. Ja ihmetellyt miten ne täyttyvät uudelleen niin nopeasti. Nyt tajusin että ehkä ne eivät olekaan mustapäitä vaan noita säikeitä…

 7. Siis todella mindblown. Vähän hölmistynyt olo, että miten en oo tiennyt tätä aiemmin 😀

Kommentointi on suljettu.