Korona kutistaa Tukholman luonnonkosmetiikan tarjonnan

Kuten olen aiemmin blogissani kertonut, eivät ruotsalaiset ole löytäneet luonnonkosmetiikkaa ollenkaan samalla tavalla kuin suomalaiset. Siinä missä luonnonkosmetiikan kysyntä vaikuttaa Suomessa kasvavan jatkuvasti, on täällä Ruotsissa tilanne aivan toinen. Vaikuttaisi, että täällä luonnonkosmetiikkaa täytyy suorastaan yrittää tyrkyttää ihmisille ja se porukka, joita koko kategoria ylipäätään kiinnostaa, on hyvin marginaalinen.

Sain tästä toki selkeitä viitteitä jo Ruotsissa päivätyössä ollessani, kun sain kyllästymiseen asti selittää kosmetiikka-alan ihmisille, mitä luonnonkosmetiikka on ja yrittää saada ihmiset ymmärtämään, että se on Suomessa hyvin suosittua. 

Lue myös: Ruotsalaiset ja luonnonkosmetiikka – yhtälö, joka ei toimi

Tukholma luonnonkosmetiikka Virve Fredman

Vaikka koronavirus ei olekaan laittanut ruotsalaisia samanlaiseen rajoitetun liikkumisen tilaan kuin useita muita maita, on se silti vaikuttanut täälläkin yrityksiin. Suomalaisista lehdistä saa jatkuvasti lukea, kuinka tukholmalaiset ovat milloin jonottamassa sankoin joukoin vaateketjun loppuunmyyntiin, milloin taas nauttimassa kevään terassikeleistä ja keskustan ostoskaduillakin riittää tungosta, mutta ei elämä täälläkään ole oikeasti täysin huoletonta. 

Käytännössä korona-aika on vaikuttanut moniin yrityksiin ja niiden asiakkaat ovat vähentyneet. Ostoskeskusten myymälät ovat lyhentäneet aukioloaikojaan ja minusta näyttäisi, että myös henkilöstönsä määrää. Tuntuu, että näen jatkuvasti uusia myymälöitä, jotka suljetaan – toisinaan kyse on yksittäisen myymälän lopettamisesta, toisinaan taas kokonaisen ketjun konkurssista. 

Yksi kategoria, jota korona-aika näyttää kurittavan erityisesti on luonnonkosmetiikka ja sen tarjoamiseen keskittyneet myymälät, joita ei Tukholman alueella lähtökohtaisestikaan ole ollut runsaasti, mutta joita on viime aikoina mennyt kiinni todella kovalla tahdilla.

Tukholma luonnonkosmetiikka Virve Fredman

Ensimmäinen ilmoitus huonosta tilanteesta tuli maaliskuun alussa brittiläiseltä Holland & Barret -brändiltä, jolla on ollut Ruotsissa luonnonkosmetiikkaa ja terveystuotteita tarjonneita myymälöitä. Luonnonkosmetiikka ei ole ollut myymälöissä pääroolissa, mutta koska Tukholman luonnonkosmetiikan tarjonta on ollut niin huono, oli Holland & Barret ainoita, joiden saattoi sanoa myyvän luonnonkosmetiikkaa. 

Terveysjätiksi tituleerattu Holland & Barret oli satsannut pohjoisen markkinoihin kovasti ja myymälöitä oltiin avattu Ruotsissa jo yli kaksikymmentä, mutta yllättävää kyllä, homma ei lopulta ottanut tuulta alleen 

Tukholma luonnonkosmetiikka Virve Fredman

Seuraavaksi vain reilua viikkoa myöhemmin konkurssiin hakeutui vuonna 2015 lanseerattu Paradiset-ketju, jonka Nackassa Sicklan ostoskeskuksessa ollut myymälä oli minusta todella loistava. Sitä olisi voinut verrata pariisilaiseen luomuketjun kauppaan, sillä sen isossa myymälässä oli paitsi laaja kosmetiikkaosasto, mutta myös luomumarketin ruokatarjonta ja kahvilaravintola. 

Paradiset ilmoitti kuitenkin maaliskuussa, ettei sillä ole mennyt viimeaikoina vahvasti, eli ilmeisesti asiakkaita ei vain riittänyt. Yhtiö kertoi, että korona on se, joka katkaisi kamelin selän, eli myös tälle luomukaupalle erinomaisen laajalla luonnonkosmetiikan valikoimalla heitettiin hyvästi. 

Tukholma luonnonkosmetiikka Virve Fredman

Tähän asti Tukholman minusta parhaaksi luonnonkosmetiikan myymäläksi on voinut sanoa keskustassa ollutta Happy Food Store -myymälää, jossa on todella laaja valikoima luomutuotteita ja luonnonkosmetiikkaa. Myymälä on erottunut valikoimallaan muista Tukholman myymälöistä selkeästi, sillä toista vastaavaa ei vain ole ollut.

Suomalaisille Happy Food Store ei kuitenkaan ole ollut mikään kovin eksoottinen shoppailukohde, sillä kyse ei ole ruotsalaisesta konseptista, vaan suomalaisen Ruohonjuuri-ketjun Ruotsin tytäryhtiöstä. Myymälä on ollut ihana paikka, sillä se on tuonut Tukholman keskustan shoppailijoiden saataville myös paljon suomalaisia luonnonkosmetiikan merkkejä ja muita suomalaisia luomutuotteita, joita ei saa muualta.

Kävin Happy Food Storesin myymälässä viime viikolla ja suureksi harmikseni bongasin tiedon, että ne suljetaan (myymälöitä on ollut kaksi)  ja menossa oli loppuunmyynti. Sekään ei selvinnyt koronasta.

Kyse ei Happy Food Storen kohdalla kuitenkaan kuulemma ollut konkurssista, mutta liiketoiminta todettiin kuitenkin kannattamattomaksi tällä hetkellä. Ilmeisesti ketjun haaveena on kuitenkin tehdä myöhemmin comeback ja ketju ilmoitti, että vaikka se myykin varastonsa Ruotsissa tyhjäksi, jatkaa sen verkkokauppa toiminsaansa vielä, mutta aiempaa suppeammalla valikoimalla. Olettaisin  siis, että jatkossa tuotteet postitetaan ruotsalaisille asiakkaille Suomesta.

Tukholma luonnonkosmetiikka Virve Fredman

Tällä hetkellä Tukholman luonnonkosmetiikan tarjonta näyttää ainakin lähitulevaisuudessa siis surkealta. Muutama nettikauppa tarjoaa kyllä luonnonkosmetiikkaa, mutta jos tuotteita haluaisi tutkia livenä, ei tähän ole liiemmin mahdollisuuksia.

Ainoa jäljelle jäävä varsinainen luonnonkosmetiikkaa myyvä ketju täällä Tukholmassa on Suomessakin oleva hyvinvointiketju Life, joka itseasiassa osti muutamia konkurssin tehneen Holland & Barretin myymälöitä itselleen. 

Muuten luonnonkosmetiikasta kiinnostuneelle löytyy kompakti tarjota lähinnä luonnonmukaista ihonhoitoa Åhléns-tavaratalosta ja Kicksin hyllystä, eli tarjonta ei todellakaan huimaa päätä. 

Tukholman Sephorastakaan luonnonkosmetiikkaa ei liiemmin löydy ja jännitän ylipäätään, kuinka koko ketjun käy, sillä ainakin täällä Nackassa sen myymälässä on hyvin tyhjää, kun kaikki tuotteiden testerit on koronan vuoksi otettu pois esiltä. Sephoran myymälöissä niin suuri osa ostopäätöksistä lähtee kuitenkin juuri testerien hipelöinnistä, että en ihmettelisi ollenkaan, jos Sephorakin joutuisi lopettamaan Ruotsissa toimintansa.

Tilanne Tukholman luonnonkosmetiikan suhteen alkaa siis olla varsin surkea, mutta se vain kertoo siitä, ettei luonnonkosmetiikka tosiaan juurikaan kiinnosta ruotsalaisia – ei edes trendikkäitä Tukholmalaisia. 

Jos joku siis on pohtinut luonnonkosmetiikkabisneksensä laajentamista länsinaapurien maille, niin voin sanoa, että eipä näytä kannattavan. Ruotsalaisten suhtautumisesta luonnonkosmetiikkaan voi lukea lisää tästä aiemmasta postauksestani, jossa olen avannut asiaa tarkemmin.

Tukholma luonnonkosmetiikka Virve Fredman

Miltä Suomen luonnonkosmetiikkamarkkinat teistä tällä hetkellä vaikuttavat?

Yksi kommentti artikkeliin ”Korona kutistaa Tukholman luonnonkosmetiikan tarjonnan”

 1. Hei! Ja kiitos blogistasi; löysin sen avulla The ordinaryn 🙂

  Mulla olisi kaksi kysymystä niihin liittyen: mulla on ylähuulen yläpuolella pigmenttimuutosta, jota varten ostin O:lta
  Alpha Arbutin -seerumia. Onko tämä mielestäsi hyvä tuote siihen aamuin illoin? (käytän myös aurinkosuojaa). Vai olisiko joku
  muu vielä parempi / jokin yhdistelmä O:lta?

  Minulla on myös couperoottinen sekaiho; olen miettinyt poskiini sopivaa kuorintatuotetta joka siis auttaisi mustapäihin ja ihohuokosiin tällä T-alueella, mutta olisi couperoottiselle iholle tarpeeksi herkkä kuitenkin? En vielä ole keksinyt O:lta tähän sopivaa tuotetta….

  Kiitos jos viitsit vastata kysymyksiini. Olen tapaasi informoida ja kertoa tuotteista kovin onnellinen.

  Vastaa

Jätä kommentti