Minimalistisia sisustuskauppoja – 4 vinkkiä

Nyt kun sisustaminen on ollut itselleni ajankohtainen asia uuteen taloon muuton myötä, ajattelin vinkata muutamasta liikkeestä, joista minimalistisesta sisustustyylistä tykkäävä voi löytää kotiinsa niin suurempia kuin pienempiäkin juttuja.

Listalta löytyy sekä tuttua suosikkia että myös pari sellaista ketjua, joihin olen itse vasta viime kuukausina tutustunut ja jotka eivät välttämättä ole kaikille muillekaan entuudestaan tuttuja.

Toki on hyvä muistaa, ettei ole olemassa mitään yhtä ja ainoaa minimalistista sisustustyyliä, vaan jokaisen minimalismi voi näyttää erilaiselta – minimalismin ainoa idea kun vain on karsia pois tarpeeton ja on täysin henkilökohtaista, mitä se kullekin tarkoittaa.

Minimalismissa kodista jäljelle jätetään asiat, jotka tuovat iloa ja ovat hyödyksi. Jollekin se tarkoittaa pelkistettyä sisustusta, toiselle taas värikkäämpää ja räiskyvämpää lopputulosta.

Monien minimalistisesta tyylistä pitävien silmään vetoavat kuitenkin yksinkertaiset kodin esineet, joiden muotokieli tai värimaailma tuntuu minimalistiselta.

Postauksen kaupoista voikin siis löytyä sopivia sisustusratkaisuja sellaiseen makuun.

Olennaisinta on toki kuitenkin miettiä, mitä oikeasti kotiin tarvitsee ja muistaa, ettei kaikkea kaunista tarvitse itse omistaa.

Aina ei myöskään tarvita uutta säilytysratkaisua, vaan joskus ratkaisu voikin olla raivata pois turhia tavaroita tilan säästämiseksi.

Lue myös: Tarvitsenko käteviä säilytysratkaisuja vai vain vähemmän tavaraa?

 

Muji Virve Fredman

Muji

Japanista lähtöisin oleva Muji on minimalistisia sisustusratkaisuja tarjoavien liikkeiden klassikko ja tämän listauksen itsestäänselvä aloittaja.

Ketjun myymälöistä löytyy yksinkertaisen kauniita huonekaluja, sisustusesineitä ja muita tavaroita, jotka vetoavat moniin pelkistetystä tyylistä pitäviin.

Mujin huonekaluissa suositaan puuta ja brändin esineet on riisuttu pelkistetyn eleganteiksi.

Mujin huonekalut ja muut sisustusesineet ovat ajattomia ja joten niiden avulla voi sisustaa harmonisen kodin, joka näyttää tyylikkäältä vuodesta toiseen.

Mujin sisustusesineet sopivat paitsi minimalisteille, joilla on vähän tavaraa, mutta myös niille, joita minimalistinen kodin sisustus viehättää esteettisessä mielessä, mutta joilla on reilummin järjestelyä vaativaa tavaraa.

Mujin valikoiman suosituimpia tuotteita ovat nimittäin erilaiset järjestystä ylläpitävät säilytysratkaisut, joihin tavaroitaan voi organisoida niin, että runsaampikin tavaramäärä tuntuu hallitulta.

Lue myös: 4 huonoa syytä pitää kiinni tavaroista

Yamazaki Home kokemuksia

Yamazaki Home

Yamazaki Home on minulle melko uusi tuttavuus, johon tutustuin joitakin kuukausia sitten etsiessäni pikkutaloomme käytännöllisiä sisustusratkaisuja.

Yamazaki Home on mujimainen, mutta ehkäpä jollain tavalla hieman modernimpi niin ikään japanilainen brändi, jonka valikoima koostuu yksinkertaisen tyylikkäistä ja pääosin melko pienistä kodin tavaroista, jotka auttavat tuomaan kotiin järjestystä.

Omien sanojensa mukaan brändi tarjoaa modernin minimalistisia sisustustarvikkeita, jotka ovat saaneet inspiraationsa japanilaisesta elämästä ja sopivat erinomaisesti pieniin tiloihin.

Käytännölliset esineet on muotoiltu pelkistetyn tyylikkäiksi ja niiden värimaailma on pääosin valkoista tai mustaa puisilla yksityiskohdilla täydennettynä.

Yamazaki Home -brändin tuotteiden hinnat ovat noin samaa hintaluokkaa kuin Mujin.

Brändin tuotteita voi tilata Suomeen brändin eurooppalaisesta verkkokaupasta maltillisilla toimituskuluilla: alle sadan euron tilausten postikulut ovat 15 euroa, yli sadan euron tilausten 10 euroa ja yli 150 euron tilaukset lähetetään toimituskuluitta

Lisäksi tuotteilla on ilmeisesti Suomessa myös jonkin verran jälleenmyyjiä.

Olen itse tilannut Yamazakilta kotiimme pienen ja tyylikkään avainkaapin sekä rappusten alle täydellisesti sopineen pyörällisen säilytyskärryn, joiden molempien laatuun olen ollut tyytyväinen.

Lue myös: Tämän vuoksi ostolakko on huono idea

sostrene grene kokemuksia

Søstrene Grene

Søstrene Grene on Suomeen pari vuotta sitten rantautunut tanskalainen sisustustarvikeketju, joka on täynnä kaikkea pientä ja kaunista edulliseen hintaan.

Merkin pienet myymälät on rakennettu labyrinttimaiseksi, eli ne on kuljettava läpi kokonaisuudessaan, mutta se ei minua ainakaan haittaa, sillä ne ovat niin täynnä kaunista ihasteltavaa lattiasta kattoon asti – labyrintit eivät siis ole samalla tavalla matalista myyntitelineistä koottuja kuin esimerkiksi niin ikään tanskalaisten Normal- ja Flying Tiger -ketjujen myymälät.

Itseasiassa ensimmäistä kertaa brändin myymälässä kierrellessäni jopa mietin, kuinka suurelta myymälä vaikutti, vaikka siinä ei ollutkaan valtavaa neliömäärää.

Ketjun kotimaan mukaisesti myytävät tavarat ovat varsin tanskalaisen näköisiä, eli minun silmääni ainakin lähes poikkeuksetta kotoisan tyylikkäitä ja siihen kuuluisaksi muodostuneeseen hygge-kotiin sopivia.

Mietin, voiko Søstrene Grene -ketjua sisällyttää tähän listaukseen, sillä brändin ideana ei ole myydä minimalistisia tuotteita.

Konseptiin kuuluvat kuitenkin skandinavisen tyylin mukaiset esineet, joista useat ovat varsin minimalistisia ja sopivat loistavasti minimalistiseen kotiin.

Ketju on myös paratiisi käsistään käteville puuhailijoille, sillä sen valikoimaan kuuluu runsaasti erilaisia tarvikkeita askarteluun, taiteiluun ja käsitöihin. Verkkosivustolla on myös ohjeita erilaisiin DIY-projekteihin.

Grenen siskoksilla on Suomessa muutamia fyysisiä kauppoja pääkaupunkiseudulla, minkä lisäksi brändin tuotteita voi tilata sen omasta verkkokaupasta.

Verkkokaupan huonona puolena on tosin se, että jotkut tuotteet voivat olla sieltä loppu eikä tuotteiden myymäläsaatavuuttakaan voi tarkistaa sieltä.

Meille on hankittu Søstrene Grene -liikkeestä sohvapöytä ja sen lisäksi olen ostanut myymälöistä yksittäisiä pieniä keittön tarvikkeita.

Lue myös: Mistä tavaroiden vähentäminen kannattaa aloittaa?

ikea virve fredman

Ikea

Ikea on tietysti tusinatavaraa, mutta totuus on, että sieltä löytyy valtavasti käytännöllisiä ja nykyään varsinkin myös yllättävän kestäviä ja laadukkaita sisustustarvikkeita.

Ikea onkin monen pientä tilaa sisustavan suosikkipaikka, sillä paitsi että monet Ikean huonekalut on nimenomaan tehty tuomaan apu pienen tilan sisustamiseen, on netti myös pullollaan Ikea hackseja, eli ideoita siitä, kuinka Ikean huonekaluja voi tuunata.

Tavallisten, usein jopa hieman tylsältä tuntuvien Ikea-huonekalujen tuunaaminen voi tehdä niistä persoonallisempia, minkä lisäksi monia niistä voi käyttää uusilla tavoilla ja usein juuri sen kautta luoda varsinkin pientä tilaa palvelevia ratkaisuja.

Netti on esimerkiksi pullollaan ideoita Ikean Mosslanda-taululistan innovatiiviseen käyttöön, kun Googlen hakusanaksi iskee Ikea Mosslanda hack. 

Ikea nostaa myös itse esiin käteviä DIY eli do it yourself -vinkkejä, joista saa ideoita Ikean huonekalujen tuunaukseen ja käyttöön.

Meillä on uudessa kodissa Ikean Vallentuna-sarjan kahdesta säilytysmodulista koottu sohva, joka on täynnä säilytystilaa.

Modulit ovat muutenkin käteviä, sillä niitä voi käännellä ja yhdistellä haluamallaan tavalla ja niihin voi myös ostaa uusia päällysiä, jos sohvan verhoilu vaatii uusimista.

***

Yksi tärkeä juttu minimalistista sisustusta miettiessä on kuitenkin muistaa miettiä, millaista lopputulosta itse haluaa.

Pelkkien minimalistista tyyliä edustavien sisustusesineiden kantaminen kotiin kun ei automaattisesti tarkoita, että koti näyttäisi minimalistiselta.

Monet minimalistiset sisustusesineet ovat mielestäni itsessään todella kauniita, mutta ne on tehty niin, että niiden kannattelemat tavarat jäävät näkyviin, mikä ei välttämättä enää ole minimalistista.

Jotkut käyttöesineet ovat niin kauniita ja omistajalleen niin mieluisia, että niitä on ilo katsella, mutta kaikkea ei välttämättä tahdo nähdä silmissään ja jos minimalistinen sisustustyyli miellyttää silmää, voi esimerkiksi avoimen kenkätelineen tai vaaterekillä roikkuvien vaatteiden jatkuva katselu tympiä.

Itse pidän eniten yksinkertaisesta sisustuksesta ja haluan valita, mitä esineitä näen.

Tämän vuoksi esimerkiksi tyylikkäät, itsessään silmääni miellyttävät avoimet kirjahyllyt, kenkärekit ja vaatetelineet ovat jääneet kauppaan.

Toisaalta taas runsasta, esineitä paljon esittelevää tyyliä rakastava voi nauttia minimalistisilla huonekaluilla sisustamisesta, sillä vaikkapa Mujin avoimet hyllyköt ja Yamazakin telineet mahdollistavat juuri sen, että rakkaat tavarat ovat näkyvillä eivätkä vain unohtuneet kaappien perälle.

Lue myös: Tämän vuoksi et onnistu vähentämään tavaroitasi

Minitalo Virve Fredman

Onko teillä vinkkejä sisustusliikkeistä, joista voisi löytyä tavaroita minimalistiseen makuun?