Minimalisti matkustaa: kuukauden tavarat 30 litran reppuun

Lähden huomenna Pariisiin kuukaudeksi ja koska tavoitteenamme on ensi vuonna laittaa reput selkään ja lähteä ainakin vuodeksi Aasiaan päätin, että voisin hieman treenailla reissureppuni pakkaamista tällä Pariisin matkalla.

Olin jo kesällä kirjoittanut ylös kaiken, mitä ajattelin maailmalle lähtiessämme tarvitsevani mukaani, joten etenin Pariisin matkalle pakatessani lähes täysin tuon listan mukaan. Oikeastaan ainoat listalla olleet asiat, joita en pakannut Ranskaan mukaan olivat shortsit, sandaalit, hellehattu ja bikinit, joille en uskonut olevan tarvetta syksyisessä Pariisissa.

Virve Fredman minimalistinen pakkaaminen Ostolakossa blogii

Olin hankkinut Aasian reissuani varten jo repun, joka oli osunut silmiini puoli sattumalta. Osprey on tunnettu reppuvalmistaja ja olin alunperin katsellut merkin aivan muita, paljon suosituksia saaneita noin 40 litraisia malleja (mm. Osprey Farpoint 40 ja Fairview 40), mutta joutunut toteamaan, että ne näyttävät 156 senttisessä varressani jopa suorastaan huvittavalta.

Ehkä käytännöllisyys kannattaa asettaa esteettisten seikkojen edelle, mutta koska iso reppu myös tarkoitti, että se vetäisi paljon tavaraa, tulisivat vastaan niin käsimatkatavaroiden painorajoitukset kuin oma jaksamisenikin repun kantamisen suhteen. Kompaktin repun hankkimisen ideana kun oli nimenomaan se, että se mahtuisi käsimatkatavaroihin, mikä vähentäisi mahdollisia lentokustannuksia ja helpottaisi muutenkin kulkemista.

Kun silmiini sitten sattui kesällä uudehko reppumalli Osprey Skarab 30 pirteän punaisessa värissä kiinnostuin siitä heti ja kun heitin sen liikkeessä selkääni, tuntui se välittömästi minun repultani. Pienten teknisten tietojen tarkastelun jälkeen asia oli sillä selvä ja uusi reissukaverini lähti kassan kautta kotiin.

30 litran reppu vetää melko paljon, mutta ei silti loputtomasti – varsinkin jos ajattelee, että siihen pitäisi saada mahtumaan käytännössä kaikki, mitä haluaa maailmalla mennessään omistaa. Kuukauden Pariisin reissu olikin siis mitä täydellisin tapa selvittää, olinko pakkaamassa mukaani oikeita asioita. Jos kaipaisin niitä kuukauden reissullani, tulisin todennäköisesti kaivanneeksi niitä myös pidemmällä reissulla. Vastaavasti saattaisin nyt myös todeta, jos joillekin tavaroille ei olisikaan käyttöä.

Virve Fredman minimalistinen pakkaaminen Ostolakossa blogii

Opiskelen ja teen töitä netissä, joten läppäri latureineen olivat tietysti välttämättömyyksiä. Olen ostanut läppärini viitisen vuotta sitten, joten olen alkanut jännittää, kuinka kauan sillä on vielä elinaikaa. Toistaiseksi se on kuitenkin toiminut hyvin ja toivon, että se jatkaa palveluaan vielä pitkään.

13″ MacBook Air on ollut loistava kumppani, mutta painaa toki reilusti toista kiloa ja laturikin tuo vielä lisägrammoja. Läppäriksi se on toki melko kevyt, mutta kun ottaa huomioon, että jo pelkkä läppäri ja laturi vievät noin viidenneksen käsimatkatavaroiden painorajoituksesta tuntuu niiden paino jo hieman harmilliselta.

Virve Fredman minimalistinen pakkaaminen Ostolakossa blogii

Teknisten tavaroiden puolelta matkaan lähtee tietysti myös puhelin. Aasiaan lähtiessä aion ottaa mukaan myös kakkospuhelimen, sillä koko elämäni on synkronoitu tähän puhelimeen, mutta esimerkiksi Thaimaassa oli kätevää olla erillinen puhelin paikallisella SIM-kortilla. Tältä reissulta jätän pois myös iPadin.

Puhelimen lisäksi mukaan tulee tietysti kamera, jota ei näy kuvassa, sillä otin sillä tätä kuvaa, kaksi objektiivia sekä laturi ja vara-akku. Varsinkin kamera lisää laukun painoa myös ärsyttävästi.

Otan mukaan myös varavirtalähteen, kännykän laturin sekä latausjohdon FOREO-laitteilleni eli kasvoharjalle ja hammasharjalle. Olen ollut totaalisen ihastunut langattomiin AirPods-kuulokkeisiini, jotka ovat korvissani jatkuvasti, mutta siltä varalta, että niiden akku kuolee yllättäen, otan mukaan myös johdolla varustetut kuulokkeet, joita voin käyttää myös läppärini kanssa.

Virve Fredman minimalistinen pakkaaminen Ostolakossa blogii

Reissuun lähtee myös kompakti lääkekaappi, eli parit laastarit ja särkylääkkeet akuuttiin hätään sekä kuvasta puuttuvat henkilökohtaiset lääkkeeni. Meinasin pakata mukaan kollageenilisät, joita normaalisti käytän, mutta päätin sitten, että ne saavat nyt jäädä tältä matkalta.

Virve Fredman minimalistinen pakkaaminen Ostolakossa blogii

Paljon kehumani Dyson Supersonic -hiusuenkuivaaja on laite, jota ilman en enää halua elää. Vaikka hiustenkuivaaja vie 30 litran repusta reippaasti tilaa ja lisää repun painoa, en aio jättää sitä kotiin. Tukallani kestää tunteja kuivua ilman föönausta ja koska olen muutenkin pakkaamassa mukaan vain vähän vaatteita, saa vaatteet tarvittaessa käsipesun jäljiltä pikapikaa kuiviksi tällä vekottimella.

Lue myös: Hiusten luonnollinen kuivuminen vaurioittaa hiuksia föönausta enemmän

Virve Fredman minimalistinen pakkaaminen Ostolakossa blogii

Toinen asia, jota ilman en vain voi lähteä on paljon kehumani Nurse Jamie -tyynyni. Jännitin kovasti, saisinko mahtumaan sen reppuuni, vai joutuisinko pakkaamaan sen niin, että se roikkuisi reppuni ulkopuolella, mutta yllätyksekseni sain sen kuitenkin mahtumaan reppuuni. Tämä tyyny takaa, että vältyn niskajumien aikaansaamilta migreeneiltä sekä sen, että minulla on aina hyvä nukkuma-asento, joten tästä tyynystä en vain luovu.

Virve Fredman minimalistinen pakkaaminen Ostolakossa blogii

Matkareppuuni menee tietysti myös vähän aikaa sitten hankkimani hamam-pyyhe, joka on edelleen minusta ollut loistava hankinta. Olin suunnitellut alunperin ottavani mukaani myös huivin, mutta nyt kun katsoin Pariisin sääennusteita veikkaan, ettei sille ole suurta tarvetta ja jos onkin, voin hyvin käyttää tätä pyyhettä sen asemasta.

Virve Fredman minimalistinen pakkaaminen Ostolakossa blogii

En tavallisesti käytä koskaan lenkkareita, sillä ne eivät ole tuntuneet luontevilta pikkumustan kanssa, jollaiseen pukeudun lähes aina. Nämä kesällä DinSkosta hankitut kukkalenkkarit ovat kuitenkin olleet sellaiset, että ne ovat menneet vähän kaikkien vaatteiden kanssa. Näillä on mukava kävellä pitkin kaupunkia, joten en edes turhaan pakkaa mukaan muita kenkiä, kun reissuni päätavoite on kuitenkin vain kävellä ympäriinsä ja tutustua paikkoihin.

Virve Fredman minimalistinen pakkaaminen Ostolakossa blogii

Käsilaukuksi otan pienen luottolaukkuni eli Louis Vuittonin Eva-clutchin. Tämä on ollut uskollinen ystäväni vuodesta toiseen, sillä se vetää yllättävän paljon tavaraa, mutta on silti kevyt ja kompakti eikä sateinenkaan sää haittaa sen käyttöä tippaakaan. Laukun sisältä löytyy passi, kortit, käteistä (seteleitä ja kolikkoja) sekä korvatulpat.

Olin ajatellut ensin ottavani mukaani myös silmälasini ja aurinkolasini, mutta koska käytän molempia melko vähän ja harvoin päätin, että jätän ne pois tältä reissulta. Aasiaan ne täytyy kuitenkin pakata mukaan.

Virve Fredman minimalistinen pakkaaminen Ostolakossa blogii

En aio ottaa mukaani isompaa käsilaukkua, mutta pakkaan reppuuni yhden muovikassin ja yhden kestokassin. Muovipussi voi olla kätevä pyykeille ja kestokassissa voin halutessani kantaa läppäriä mukanani, jos haluan tehdä hommia muualta kuin asunnoltani.

Virve Fredman minimalistinen pakkaaminen Ostolakossa blogii

Kerroin kesällä löytäneeni loistavat monitoimihousut, joiden olen kokenut menevän niin urheiluun kuin parempaankin menoon. Nämä housut ovat nyt sitten ainoat pöksyt, jotka pakkasin mukaani. Täällä Ruotsissa nämä ovat riittäneet hyvin, mutta nyt tulee sitten testattua, riittävätkö nämä hyvin myös muualla.

Virve Fredman minimalistinen pakkaaminen Ostolakossa blogii

Paitoja lähtee mukaan kaksi. Toinen on musta pitkähihainen trikoopaita ja toinen taas tummansininen pitkähihainen, olkapäät paljastava paita, jota voi käyttää monessa tilanteessa.

Virve Fredman minimalistinen pakkaaminen Ostolakossa blogii

Tällä hetkellä uskon, että otan mukaani vain yhden neuletakin. Säiden pitäisi syys-lokakuussa olla Pariisissa edelleen varsin lämpimät ja vaikka minun tekisikin mieli ottaa mukaani myös toinen pitkähihainen yritän hokea itselleni, että todellisuudessa yksi neule riittää aivan hyvin.

Mukaan lähtee lisäksi erittäin ohut ja kevyt, mutta hyvin tuulta pitävä hupullinen takki, jota voin käyttää syysiltojen viiletessä ja sateisilla säillä (takki näkyy postauksen viimeisessä kuvassa).

Virve Fredman minimalistinen pakkaaminen Ostolakossa blogii

Näillä näkymin aion ottaa mukaani kaksi mekkoa, joista toinen on tietysti kestosuosikkini, eli 3/4 hihoilla varustettu TELAKKA LEHTINEN -tunika ja toinen puolestaan monikäyttöinen Espritistä vuosia sitten ostettu mekko. Minun tekisi jälleen kovasti mieli ottaa vielä yksi mekko lisää, mutta hoen itselleni, ettei sille ole tarvetta.

Vaatekappaleita on siis tulossa mukaan takin ja kenkien lisäksi kuusi, joiden uskovan riittävän kuukaudeksi hyvin.

Virve Fredman minimalistinen pakkaaminen Ostolakossa blogii

Alusvaatteista otin mukaan kaksi paria sukkia, joista toisia voin pestä silloin kun käytän toisia. Myös kahdet rintsikat ovat varmasti riittävästi.

Tavallisesti ottaisin lomareissulle mukaan sen verran alushousuja, ettei niitä tarvitsisi alkaa lomalla pestä, mutta nyt päätin ottaa mukaan seitsemät alushousut ja pestä niitä sitten käsipyykkinä.

Käytän mekkojen kanssa yleensä mustia sukkahousuja ja näiden kanssa riittäisi varmasti vähempikin määrä, mutta päädyin kuitenkin ottamaan mukaan viidet sukkikset, joita voin sitten pestä käsin tarpeen mukaan.

Minulla ei ole mukana erillistä pyjamaa, sillä aion tarvittaessa käyttää pyjamana Espritin mekkooni kuuluvaa alusmekkoa.

Virve Fredman minimalistinen pakkaaminen Ostolakossa blogii

Kaikki reissuun pakkaamani vaihtovaatteet mahtuvat siis hyvin yhteen MUJI-myymälästä ostettuun S-kokoiseen pakkauskuutioon. Uskon, että kun lähdemme pidemmäksi aikaa Aasiaan, tulevat sinnekin mukaan lähtevät vaatteet mahtumaan samaan tilaan.

Virve Fredman minimalistinen pakkaaminen Ostolakossa blogii

Tarpeettoman paljon tilaa tällä ”harjoitusreissullani” tulee kuitenkin edelleen viemään kosmetiikka. Jos minulla ei olisi kotona valmiiksi valtavia varastoja, hankkisin reissua varten muutamia monikäyttöisiä tuotteita. Koska minulla kuitenkin on yhä kotona niin paljon tuotteita, jotka on kulutettava loppuun, valitsin niiden joukosta reissuun parhaiten mukaan sopivat tuotteet.

Toinen ongelmani on se, että koska minulla on aina ollut niin paljon kosmetiikkaa ja koska käytän vain harvoin samaa tuotetta jatkuvasti, en osaa yhtään arvioida, kuinka paljon tuotteita oikeasti kuluu. Tällä reissulla yritänkin siis päästä hieman kärryille siitä, minkä verran tuotteita ylipäätään kannattaa varata mukaan.

Nyt kaikki kauneudenhoitoon liittyvä mahtuu yhteen toilettilaukkuun ja nestemäiset tuotteet puolestaan upposivat litran pussiin, mutta Aasiaan lähtiessä tästä pitäisi karsia puolet pois.  Ajattelin kokeilla kuukauden ajan minimalistista ihonhoitoa ja käyttää lähestulkoon vain ja ainoastaan Laponie of Scandinavian ihonhoitorutiinia, jonka tuotteet sain kesällä blogikokeiluun ja joihin ehdin jo ihastua sen verran, että uskalsin valita ne matkakumppanikseni.

Tästä uudemmasta postauksesta voi lukea, mitä kosmetiikkaa pakkasin mukaani. 

Virve Fredman minimalistinen pakkaaminen Ostolakossa blogii

Kaikki tavarani ja vaihtovaatteeni, joita en ole pukemassa lähtiessäni päälle mahtuivat siis  hyvin tähän kohtuullisen kokoiseen reppuuni, jota en ihan varsinaisesti vielä kutsuisi sen koon vuoksi rinkaksi. Yleensä rinkat ovat noin 50-70 litraisia ja nämä pienemmät reput sitten niitä päivävaellukselle yms. vastaavalle suunniteltuja.

En voisi itse kuitenkaan edes ottaa suurempaa rinkkaa, sillä jo tämä painoi kaikkine tavaroineen 8,5 kiloa ja vaikka aiommekin Aasiassa minimoida lentämisen, tulee lentämistä silti varmasti tehtyä jossain määrin ja tavallisesti lentoyhtiöiden käsimatkatavaroiden painorajoitus on 8-10 kiloa. Yleensä sen suhteen ei olla kovin tarkkoja, mutta halpalentoyhtiöt voivat kuitenkin olla ja laukun laittamisesta ruumaan tulee lisäkuluja sekä tietysti hieman lisähuolta, kun repussa kerran on koko omaisuus.

Vaikka reilut kahdeksan kiloa ei kuulostakaan paljolta, tuntuu se minusta silti jo sen verran riittävältä taakalta, etten edes haluaisi Aasiaan mukaani painavampaa rinkkaa. Olen itse noin 50 kiloinen nainen, jonka treenaustausta on viime vuosina ollut täysin olematon, joten minulle tuollainen elopainostani viidenneksen oleva lisätaakka tuntuu jo ihan riittävältä. Olen kuitenkin ollut kiitollinen, että kuuntelin muiden suosituksia ja valitsin repun, jossa on kunnon lantiovyö, jonka ansiosta reppua ei ole niin raskas kantaa.

Oli mukavaa huomata, että saan ahdettua tavarani tähän reppuun. Samalla täytyy myöntää, että minua hirvitti hieman tajuta, kuinka paljon minulla on kotona edelleen sellaisia tavaroita, jotka eivät tähän rinkkaan mahtuneet eivätkä tule myöskään mahtumaan mukaani Aasiaan. Tämä harjoitusreissu ja sille pakkaaminen antoi minulle siis jälleen hyvän muistutuksen siitä, miksi tavaroiden vähentämisen on jatkuttava vielä.

Virve Fredman minimalistinen pakkaaminen Ostolakossa blogii

Huikatkaa, jos huomasitte, että olen unohtanut jotain tärkeää!

Lue myös: Mitä kosmetiikkaa lennolle saa ottaa?

 

13 kommenttia artikkeliin ”Minimalisti matkustaa: kuukauden tavarat 30 litran reppuun”

 1. En tiedä kuuluuko tää sitten kosmetiikan joukkoon, jotka esittelet myöhemmin, mutta hiusharja? Ihan muutaman kerran oon sen reissusta unohtanut!

  • Joo, hyvä muistutus kun helposti tosiaan unohtuu! Mukana on kosmetiikan joukossa. 🙂

 2. Ota ne aurinkolasit mukaan! Mä niin näen sut aurinkolaseissa juomassa jotain ylihintaista matchalattea Pariisin torilla fiilistelemässä. Mikään ei ärsytä niin paljoa kuin auringonpaiste silmiin.
  Hassua lueskella tätä, kun on itse joskus pakannut Thaimaahan kahden viikon reissuun 65l rinkan (takas tullessa 20kg, kun kävin hamstraamassa Hadalaboja ym kyytiin) + tavallisen repun täynnä kamaa. Huhhuh. Toki mä tartten enemmän vaatetta tai sitten joka päivä käsinpesua, koska hikoilen niin paljon. Onhan mukana hiuspompula/klipsi jolla saa tukan pois naamalta pesun ajaksi? 🙂 Multa meinaa aina unohtua tämä ja yöpaita/sen tapainen joka päällä voi myös meikata ilman että varisee varsinaisille vaatteille. Lisäksi mulla matkustaa mukana kuukuppi menkkojen varalta. Mutta sitten taas ei tosiaankaan hiustenkuivaajaa kun en käytä sitä muutenkaan. 😀

  • Hhhmm… ehkä ne pitää siis ottaa sittenkin. En yleensä tykkää käyttää muuten kuin silloin, kun en käytä meikkiä, koska aurinkolasit sotkevat nenän kohdalta meikin ja kun ne laittaa kerran päähän, on ne pidettävä päässä sitten koko päivän. 😀

   Kiitos ponnarimuistutuksesta, ne kun tosiaan helposti unohtaa. Kaksi sellaista löytyy kosmetiikkatarvikkeista. Yöpaita meinaa minultakin helposti unohtua aina, mutta käytän tosiaan tuota alusmekkoa sen asemasta tarvittaessa. 🙂

   • Mä kyllä ottaisin myös ihan ehdottomasti arskat mukaan, koska kuten sanottu niin mikään ei ole yhtä ärsyttävää, kuin siristellä kirkkaassa auringon paisteessa. Ja lisäksi kyllähän se siristely ja UV-säteet myös aiheuttaa ryppyjen muodostumista silmänympäryksille eli siinäkin mielessä aurinkolasit on hyvät 😀 Ja meikin sottaantumisen nenän varresta hoidan niin, että kannan mukanani pyöreähköä ja napakkaa peitevoidesivellintä ja kivipuuteria, joilla voin töpsötellä meikin kuntoon, jos tarvii ottaa lasit pois 😉

 3. Toiset kengät. Kenkien on hyvä levätä käytön välillä. Myös jalat tarvitsevat vaihtelua. Varsinkin jos tarkoitus on kävellä paljon.

  • Täytyy miettiä tätä enemmän Aasian reissua ajatellessa. Tällä hetkellä omistan vain kahdet kengät, joista toiset ovat korkkarit, joten pitänee hankkia ennen Aasiaa toiset ”arkikengät”. 🙂

 4. Huomaa, että olet pakannut ennenkin, niin kompaktille ja huolella harkitulle näyttää.

  Itse olisin ottanut vain kahdet pikkarit, ajatuksella että pesen aina tarpeen mukaan iltaisin, jolloin ovat aamuksi kuivat ja sitt vaan ”narulta päälle”. Nukkuessa kun en niitä käytä 😉

  • Ajattelin itseasiassa tuota, että alushousuja varmasti riittäisi vähempikin määrä ja että niitä tosiaan voi aina iltaisin pestä seuraavaa päivää varten, mutta en ollut vielä ihan valmis vähentämään pienempään määrään. 😀

   • Repusta voi säästää jonkin verran tilaa ja muutaman gramman pukemalla kaikki mahdolliset vaatteet päälle lentomatkan ajaksi, itse reissaan 3 vk matkoja tavallisen kokoisella repulla, aina kaikki t-paidat ja pitkähihaiset sekä housut puettuna päällekkäin. Koskaan ei ole lentokoneessa tullut kuuma, kun ilmastointi on sen verran tehokas.

    • Tämä oli hyvä vinkki! 🙂 Minulla vain tulisi ongelmaksi se, että kun niiden kaikkien tavaroiden on sinne reppuun kuitenkin ongelmitta mahduttava, jotta paikasta toiseen siirtyminen on ongelmatonta ja Aasian kuumuudessa paikasta toiseen siirtyessä niitä ei oikein voi tavallisesti päälleen kerrostaa, niin tämä ei ehkä oikein tuo apua muuten kuin silloin, kun ongelmana on lentoyhtiön painorajoitus tai kotimatkalla liiallisen tavaramäärän kanssa. :/

 5. Vau! Osaisinpa valita noin tarkasti vaatteet. Minne menenkin, mulla on aina liikaa tavaraa. Ja mietin, että ensikerralla mietin tarkkaan. En vain osaa. Hyvä olisi opetella. Helpottaisi elämää. Hyvä sinä!

Kommentointi on suljettu.