Eteeriset öljyt – mitä ne ovat ja kuinka niitä käytetään?

*Sis. mainoslinkkejä

Kun reilu vuosi sitten aloin opiskella luonnonkosmetiikan tuotekehitystä, tuli eteeni yksi luonnonkosmetiikassa erittäin paljon esillä oleva kokonaisuus, joka oli minulle itselleni kuitenkin täysin vierasta osa-aluetta ja siksi jopa suorastaan hieman pelotti minua – nimittäin eteeriset öljyt.

Tavallisten kosmetiikassa käytettyjen ainesosien on haastavaa läpäistä ihoa, vaikka aiheeseen liittyykin kaikenlaisia täysin virheellisiä ”60% siitä, mitä laitat ihollesi menee suoraan ihosi läpi” -myyttejä. Jos tämä pitäisi paikkansa, tyhjentyisi kylpyvedestä kylvyssä makoillessa melkoinen määrä sen humahtaessa kehoon ja helpot kännitkin voisi saada aikaan vain uittamalla jalkoja vodkassa. Myös toimivien lääkevoiteiden kehittely olisi huomattavasti helpompaa.

Eteeriset öljyt ovat kuitenkin yksi sellainen ainesosien ryhmä, jonka tiedetään humahtavan verenkiertoon ja joiden käyttöön liittyy paljon varoituksia ja jopa vaaroja. Lisäksi tiesin monien niistä sisältävän vahvoja allergeeneja, joten olin ollut niiden suhteen hyvin varpaillani.

Lue myös: Aloin opiskella luonnonkosmetiikan tuotekehittäjäksi!

Eteeriset öljyt

Vaikka moni haluaakin uskoa, että kaikki mikä tulee luonnosta on tietysti hyvää ja turvallista, ei asia automaattisesti ole näin. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö eteerisiä öljyjä olisi turvallista käyttää.

Koska eteeriset öljyt ovat hyvin tehokkaita aktiiviaineita, on ratkaisevinta, ettei niille altistuta liian suurina pitoisuuksina – aivan kuten vesikin on turvallista ja jopa välttämätöntä juotuna, mutta vaarallista keuhkoihin hengitettynä, ovat eteeriset öljytkin kosmetiikassa hyviä, kunhan niitä vain käyttää oikein.

Opintojeni myötä olen kuitenkin päässyt tekemään tuttavuutta erilaisten öljyjen kanssa ja sen myötä tutustunut jossain määrin myös eteerisiin öljyihin ja niiden käyttöön.

Eteeriset öljyt ovat toki aihealue, jonka hallitsevat parhaiten alan ammattilaiset, eli aromaterapeutit, mutta se ei silti tarkoita, ettemmekö me muutkin voisi kokeilla eteerisiä öljyjä – kunhan vain lähestyy niitä tietyllä varovaisuudella.

Itse innostuin niistä aivan todenteolla syksyllä Pariisissa nähdessäni, kuinka niitä oli myynnissä kaikkialla ja kuinka laajasti ranskalaiset vaikuttivat niitä käyttävän. Kuten jo aiemmin kerroin, ovat ranskalaiset totaalisen hurahtaneita luonnonkosmetiikkaan ja eteeriset öljyt ovat hyvin suuressa roolissa ranskattarien kauneudenhoitoa sekä ylipäätään hyvinvoinnista huolehtimista.

Oikeastaan jokaisessa pariisilaisessa kosmetiikkaa myyvässä liikkeessä oli tarjolla paitsi luonnonkosmetiikkaa, mutta myös puhtaita eteerisiä öljyjä. Niitä löytyi kattava valikoima myös useista pariisilaisista marketeista ja jos kyseessä oli vähänkin kioskia isompi myymälä ei ollut yllätys, jos sieltä löytyi hyvinkin laaja tarjonta erilaisia eteerisiä öljyjä.

Lue myös: Luomuun totaalisesti hurahtaneet ranskalaiset

Eteeriset öljyt

Mitkä öljyt ovat perusöljyjä?

Luonnon öljyt voidaan jakaa kahteen ryhmään: perusöljyihin ja eteerisiin öljyihin.

Perusöljyt ovat luonnonmukaisia öljyjä, joita voi käyttää sellaisenaan iholla eikä niiden annostelun kanssa tarvitse liiemmin miettiä mitään – vaikkakin niiden kansa huomaa yleensä nopeasti, että hyvinkin pieni määrä öljyä on aivan riittävästi.

Jokainen perusöljy ei tietenkään sovi ihan jokaisen iholle, mutta perusöljyjen annostelua ei tarvitse liiemmin miettiä muuten kuin käyttömukavuuden kannalta.

Perusöljyillä on keskenään erilaisia ominaisuuksia ja toiset niistä sopivat esimerkiksi paremmin kuivemmalle iholle, toiset imeytyvät iholle nopeammin, toiset ovat paksumpia ja toiset taas ohuempia.

Luonnonöljyt eroavat synteettisestä mineraaliöljystä siinä, että niissä on monipuolinen rakenne, joka voi sisältää esimerkiksi erilaisia vitamiineja ja rasvahappoja, joiden vuoksi tietty öljy voi vaikuttaa juuri tietyllä tavalla.

Esimerkiksi ruusunmarjaöljyä käytetään apuna epäpuhtaan ja ikääntyvän ihon hoidossa, sillä se auttaa tehostamaan ihon uudistumista. Yksi luonnonöljy voi siis olla vähintään yhtä monivaikutteinen ja tehokas kuin laboratoriossa luotu synteettinen, monesta ainesosasta koostuva ihonhoitotuote.

Jos luonnonöljyjä vertaa mineraaliöljyyn, ovat ne aivan erityyppistä tavaraa ja ainoa yhdistävä tekijä on, että molemmat voivat lukita iholle kosteutta, mutta mineraaliöljyn vaikutukset rajoittuvat lähinnä siihen. Perusöljy voi kuitenkin tuoda iholle vaikka mitä muita ravinteita.

(Tämä ei silti tarkoita, että mineraaliöljy olisi automaattisesti huonompi ainesosa. Joissakin yhteyksissä voi olla tärkeää, että käytössä on nimenomaan ainesosa, joka vain lukitsee iholle kosteutta eikä tee muuta. Mineraaliöljyistä kosmetiikassa voi lukea lisää tästä aiemmasta postauksestani.)

Perusöljyjä ovat esimerkiksi kookosöljy, manteliöljy, aprikoosiöljy, avokadoöljy, risiiniöljy, hamppuöljy, helokkiöljy, oliiviöljy, jojobaöljy, ruusunmarjaöljy, seesamiöljy, arganöljy ja auringonkukkaöljy.

Englanniksi perusöljyistä puhutaan nimellä fixed oils, base oils, vegetable oils tai carrier oils, eli ”kantajaöljyt”. Jälkimmäisin nimitys tulee siitä, että niitä käytetään ”kantamassa” eteerisiä öljyjä iholle esimerkiksi hieronnan yhteydessä. Perusöljyt ovat siis käytössä yksinään, mutta myös pohjaöljyinä seoksille, jotka sisältävät eteerisiä öljyjä.

Perusöljyissä ei ole yhtä voimakkaita tuoksuja kuin eteerisissä öljyissä, mutta täysin tuoksuttomia ne eivät toki ole. Niitä ei kuitenkaan tavallisesti käytetä samalla tavalla tuomassa tuoksua kuin eteerisiä öljyjä eivätkä ne tyypillisesti haihdu kuten eteeriset öljyt.

Lue myös: Tämän vuoksi olen hurahtanut öljyihin ihonhoidossa

Eteeriset öljyt

Mitkä öljyt ovat eteerisiä öljyjä?

Se perusöljyjä haastavampi ryhmä ovat eteeriset öljyt, joita ei ehdottomastikaan saa koskaan alkaa sellaisenaan levitellä iholle, jos nimenomainen eteerinen öljy ei ole itselleen tuttu ainesosa ja tiedä tasan tarkkaan, mitä on tekemässä.

Eteeriset öljyt (essential oils) voivat vaikuttaa kolmella tavalla: ne voivat imeytyä ihon kautta, mutta ne pääsevät kehoon myös hengitettyinä. Lisäksi niiden tuoksuilla voi olla vaikutuksia mielialaan.

Eteeriset öljyt tunnistaa tyypillisesti niiden välillä hyvinkin voimakkaista tuoksuista (joista kaikki eivät automaattisesti ole miellyttäviä). Eteeriset öljyt eivät nimestään huolimatta ole aina paksun rasvaisia, vaan ne voivat olla hyvinkin ohuita.

Tietty öljy on aina joko eteerinen öljy tai perusöljy,  eli samasta öljystä ei ole olemassa öljyn eteeristä ja ei-eteeristä muotoa. Jos vaikka kosmetiikkatuotteessa on käytetty teepuuöljyä, tarkoittaa se, että tuote sisältää eteeristä öljyä, sillä teepuuöljy on eteerinen öljy.

Siinä missä perusöljyjä voi kokeilla iholle vapaammin oman uteliaisuuden mukaan, on eteerisiin öljyihin aina kannattavaa tutustua etukäteen ja selvittää, kuinka nimenomaista eteeristä öljyä on tarkoitettu käytettävän ja millaisia vaikutuksia sillä on.

Eteerisiä öljyjä ei siis vain hierota iholle kuten perusöljyjä, joista lähes kaikki ravitsevat ihoa ainakin jollain tapaa ja joita voi siksi testailla eteerisiä öljyjä vapaammin suosikkinsa löytääkseen.

Eteerisistä öljyistä löytyy varsinkin verkosta paljon tietoa, mutta kuten aina muutenkin, kannattaa niistä lukiessaan muistaa lähdekriittisyys. Netissä näkee paljon ohjeita, joissa eteerisiä öljyjä neuvotaan esimerkiksi levittämän hajuvetenä suoraan iholle tai annostellaan muiden öljyjen tai ainesosien sekaan jopa huolestuttavan korkeina pitoisuuksina.

Perusöljyjä myydään tyypillisesti isommissa pakkauksissa kuin eteerisiä öljyjä, sillä eteeriset öljyt ovat vahvempia ja niiden tehot saadaan annostelemalla eteeristä öljyä vain muutamia pisaroita – yksikin pisara laimennettuna moninkertaiseen määrään perusöljyä voi riittää.

Eteerisiä öljyjä ei siis käytetä kuten ”tavallisia” perusöljyjä eikä niiden kohdalla kannata ikinä ajatella, että enemmän olisi parempi tai että niiden sekoittaminen perusöljyyn laimentaa niiden vaikutusta.

Eteerisiä öljyjä on saatavilla tuhansia, mutta kaikkia eteerisiä öljyjä ei käytetä ihon hoitoon tai hiuksille tarkoitetuissa tuotteissa, sillä jokainen niistä ei ole samalla tavalla hoitava.

Eteerisiä öljyjä käytetään kosmetiikassa ja ihonhoidossa, mutta kotikentällään niiden voisi sanoa olevan aromaterapiassa, jossa niillä voidaan myös pyrkiä vaikuttamaan mielialaan. Eteerisillä öljyillä voidaan jopa yrittää saada apua esimerkiksi unettomuuteen, ruuansulatusvaivoihin ja muihin kehon ja mielen ongelmiin.

Tuoksuvia öljyjä onkin käytetty läpi historian hoitamaan ja jopa parantamaan ihmisiä. Eteeriset öljyt voivat jopa tuhota esimerkiksi bakteereita ja sieniä. Kosmetiikkatuotteet eivät kuitenkaan saa koskaan väittää parantavan ihmisiä tai minkäänlaisia sairauksia (henkisiä tai fyysisiä), mutta tuoksuilla voi silti mahdollisesti olla vaikutusta omaan mielialaan.

Vaikka moni epäpuhtauksien kanssa tuskaileva onkin voinut saada teepuuöljystä apua, ei ole sallittua markkinoida, että teepuuöljyä sisältävä kosmetiikkatuote voi parantaa aknen, joka on ihosairaus.

Kuten perusöljytkin, vaikuttavat myös eteeriset öljyt keskenään hyvin erilaisilla tavoilla, joten on tärkeää valita käyttöön juuri oikea eteerinen öljy. Eteerisistä öljyistä ja niiden käyttötarkoituksista löytyy paljon tietoja niin verkosta kuin kirjoistakin.

Eteerisiä öljyjä saadaan kasvien eri osista ja sillä, mistä osasta kasvia öljy on, voi olla suuri merkitys öljyn vaikutuksen ja tuoksun kannalta. Myös kasvin suvulla on merkitystä ja esimerkiksi kamomillasta on saatavilla useita erilaisia eteerisiä öljyjä.

Kosmetiikassa käytettyjä eteerisiä öljyjä ovat esimerkiksi teepuu, piparminttu, laventeli, kamomilla, frankincense, patsuli, neroli, rosmariini, kurjenpolvi, italianolkikukka ja appelsiini.

Eteeriset öljyt

Mihin ja kuinka eteerisiä öljyjä käytetään?

Eteerisiä öljyjä on olemassa valtava määrä ja paitsi että niitä käyttävät työssään eteeristen öljyjen ammattilaiset eli aromaterapeutit ja niitä formuloidaan mukaan erityisesti luonnonkosmetiikan tuotteisiin, voi eteerisiä öljyjä käyttää myös ihan tavallinen kuluttaja – aivan kuten ranskalaiset tekevät.

Toistan kuitenkin, että ennen eteerisen öljyn käyttöönottoa on ehdottoman tärkeää selvittää, kuinka sitä on tarkoitettu käytettävän ja noudattaa näitä suosituksia.

Monet eteeriset öljyt voidaan ”tuntea” yleisesti tietyistä ominaisuuksistaan, mutta todellisuudessa niiden vaikutuksista ei välttämättä ole ollut osoittaa riittävän vahvaa ja luotettavaa tutkimusnäyttöä.

Toisaalta monet ovat kuitenkin kokeneet saaneensa eteerisillä öljyillä hyvinkin konkreettisia vaikutuksia aikaan ja niitä on jo pitkään käytetty parantavinakin tuotteina vaihtoehtoisessa lääketieteessä.

Eteerisiä öljyjä voi käyttää kotona sellaisenaan huoneilmaan tuoksua levittävässä diffuuserissa ja tuoksulyhdyssä tai esimerkiksi saunan löylyvedessä ja kylpyvedessä.

Eteerisiä öljyjä voi myös käyttää pohjaöljyyn sekoitettuna hieronnassa. Joitakin eteerisiä öljyjä käytetään esimerkiksi avuksi lihaskipuihin ja ne voivat nopeuttaa pintaverenkiertoa.

Tukkoista oloa poistavia eteerisiä öljyjä voi myös käyttää höyryhengityksessä. Moni käyttää eteerisiä öljyjä myös itse tehdyissä kodin siivoustuotteissa paitsi tuoksun, mutta myös tiettyjen eteeristen öljyjen antibakteeristen vaikutusten vuoksi.

Esimerkiksi kodin diffuuseriin eteerisen öljyn tuoksun voi valita sille esitettyjen vaikutusten mukaan. Tietyt tuoksut voidaan kokea esimerkiksi piristäviksi ja mielialaa kohottaviksi ja vastaavasti toiset taas rauhoittaviksi ja oloa rentouttaviksi. Eteeriset öljyt ovatkin olleet modernin hajuvesiteollisuuden pohja.

Toki on myös aina hyvä huomioida, että kaikki eteeriset öljyt eivät tietenkään vaikuta tuoksujen kautta kaikkiin ihmisiin samalla tavalla, sillä siihen, millaiseksi tuoksu koetaan liittyy tietysti myös paljon omia assosiaatioita. Vaikka sitrustuoksun sanottaisikin olevan energisoiva ja keskittymistä parantava, voi jollakin liittyä siihen paljon ikäviä muistoja, joiden vuoksi se ei todellakaan tunnu tuovan hyvää fiilistä. 

Tiettyä tuoksua voi myös rakastaa ihan muuten vain ja nauttia siltä tuoksuvasta huoneesta ilman, että hakee siitä mitään erityisiä vaikutuksia. Eteerisiä öljyjä voi myös sekoitella keskenään erilaisten tuoksujen luomiseksi ja itse tykkään etsiä Pinterestistä inspiraatiota erilaisiin diffuuserissa käyttämiini yhdistelmiin.

Erityisesti luonnonkosmetiikassa eteerisiä öljyjä käytetään sekä tuomassa tuotteeseen tuoksua että hoitavaa vaikutusta. Koska eteeriset öljyt ovat varsin tehokasta tavaraa, ei tavallisen käyttäjän kannata koskaan käyttää niitä suoraan iholla, vaan aina sekoittaa niitä pohjaöljyyn. Haluamaansa eteeristä öljyä voi myös esimeriksi sekoittaa hieman perusvoiteeseen, jos siihen tahtoo tuoksua.

Eteeriset öljyt

Ovatko eteeriset öljyt turvallisia käyttää?

Helpoin ja turvallisin tapa käyttää eteerisiä öljyjä on nauttia niiden tuoksuista ilman ihokontaktia. Oikein iholla käytettynä eteeriset öljyt ovat kuitenkin täysin turvallisia, mutta niihin voi liittyä allergisten reaktioiden riski – kuten toki lähes mihin tahansa muuhunkin kosmetiikassa käytettyyn ainesosaan.

EU:n kosmetiikkalainsäädännössä on listattu 26 hajustetta, jotka on nimetty yleisiksi kosketusallergiaa aiheuttaviksi ainesosaksi ja lainsäädäntö edellyttää, että mikäli kosmetiikkatuote sisältää jotakin näistä tunnetusta allergeenistä yli tietyn pitoisuuden, on tuotteen ainesosalistassa oltava merkintä aineesta.

Jos kyseessä on iholle jätettävä tuote, kuten vaikkapa kosteusvoide, on raja 0,001% ja jos taas kyse on poishuuhdeltavasta tuotteesta kuten suihkugeelistä, on pitoisuusraja 0,01%.

Kosmetiikan ainesosaluetteloita tavatessa moni on varmasti bongannut sen lopusta ainesosia kuten Limonene, Linalool, Citronellol tai Benzyl Alcohol. Nämä ovat kaikki noita edellä mainittuihin allergisoiviin hajusteisiin lukeutuvia ainesosia, joita tuotteeseen ei itsessään ole lisätty, mutta joita tuotteessa käytetyt eteeriset öljyt sisältävät.

Lainsäädännössä listatusta 26 tunnetusta allergeenista 16 ainesosaa esiintyy kosmetiikassa käytetyissä eteerisissä öljyissä. Juuri eteeriset öljyt ovatkin yleensä se ainesosa, jonka vuoksi luonnonkosmetiikka ei välttämättä sovi herkälle iholle, mutta se ei silti tietenkään tarkoita, etteikö se voisi sopia.

Eteeristen öljyjen käyttöön liittyy kolmenlaisia ihoreaktioita: yliherkkyyden aikaansaamaa ihoärsytystä, allergian aikaansaamia herkitysreaktioita ja fototoksisuutta, eli iho reagoi auringossa ja sille voi tästä syystä muodostua pigmenttimuutoksia.

Kuulemma arviolta vain 2% väestöstä saa eteerisistä öljyistä reaktioita, minkä vuoksi kosmetiikkateollisuudessa monet ovat kritisoineet niiden käyttörajoituksia jopa ylivarovaisiksi.

Eteerisiä öljyjä ei kuitenkaan kannata  käyttää pienillä lapsilla ja hieman vanhemmillakin lapsilla vain hyvin laimennettuina. Silloinkin on hyvä tarkistaa, mitkä eteeriset öljyt sopivat lapsille ja mitkä taas eivät. Myös raskaus  ja imetys voivat vaikuttaa siihen, mitä eteerisiä öljyjä kannattaa käyttää ja mitä taas ei, sillä eteeriset öljyt voivat tosiaan imeytyä verenkiertoon.

Myös eläimet voivat olla herkkiä eteerisille öljyille, eli ennen tuoksudiffuuserin hankintaa omaan eläintalouteen kannattaa selvittää, tuleeko omien lemmikkien vuoksi huomioida jotain erityistä tai jopa luopua koko ajatuksesta.

Kun näin eteerisiä öljyjä Pariisissa myynnissä kaikkialla, kiehtoi ilmiö minua, mutta sai samalla myös ihan vähän huolestumaan. En voinut olla miettimättä, onko ihan oikeasti täysin turvallista, että tavalliset kuluttajat käyttävät niitä niin laajasti kehon ja mielen hoitoon sekä jopa vaihtoehtoisena hoitomuotona lievissä terveydellisissä ongelmissa.

Eteeristen öljyjen oikeaoppinen käyttö vaatii kuitenkin niin paljon tietoa ja osaamista, että mieleeni nousi väkisinkin monia mahdollisuuksia siihen, kuinka niiden vääränlaisella käytöllä ja annostelulla voidaan saada mahdollisesti aikaan jopa hallaa.

Voihan toki olla, että moni ranskalainen hakee neuvoja ensin asiantuntevalta aromaterapeutilta ja osaa sitten toimia niiden mukaan oikein kotona.

Eteeriset öljyt

Mitä eteerisiä öljyjä käyttäessä tulee huomioida?

Jos eteerisiä öljyjä käyttää kosmetiikassa esimerkiksi itse tehdyissä ihonhoitotuotteissa, suosittelen aina tutustumaan valitsemaansa eteeriseen öljyyn tarkasti ja selvittämään, onko sen käytössä jotain rajoituksia. Varsinkin netissä näkee usein suorastaan hurjan kuuloisia tuotereseptejä, joissa eteerisiä öljyjä kehotetaan käyttämään hämmentävän korkeita pitoisuuksia.

Kun olen itse opiskellut luonnonkosmetiikan tuotekehitystä, on meille opetettu, että eteerisiä öljyjä formuloidaan tuotteeseen tavallisesti 0,1-3 prosenttia. Kasvoilla käytettävissä tuotteissa niitä ei suositella käytettävän yli yhtä prosenttia ja huulilla käytettävissä tuotteissa rajana suositellaan 0,5 prosenttia. Silmänympärysiholla raja on vieläkin tiukempi, eli 0,1 prosenttia.

Tyypillisesti esimerkiksi 10 millilitraan pohjaöljyä (joka voi olla myös erilaisten pohjaöljyjen sekoitus) käytetään valittua eteeristä öljyä vain 1-2 pisaraa. Myös useampia eteerisiä öljyjä voi tietysti sekoittaa keskenään, mutta jos valmistaisin kotona 30 millilitran öljyseoksen, en laittaisi siihen eteerisiä öljyjä yhdistäessänikään yli kymmentä pisaraa eteerisiä öljyjä.

Eteeriset öljyt on tavallisesti pakattu pieniin lasipulloihin, joiden suulla oleva muovinen annostelija auttaa varmistamaan, että eteeristä öljyä tulee pullosta ulos vain yksi pisara kerrallaan.

Itse formuloin kosmetiikkatuotteita aina grammoissa ja lasken reseptin etukäteen, jotta voin voin olla varma, millaisia pitoisuuksia eteerisiä öljyjä ja niiden sisältämiä allergeeneja tuotteissani on. Harvalla satunnaisesti eteerisiä öljyjä käyttävällä on kotonaan kuitenkin niin tarkkaa vaakaa, että eteeristen öljyjen tippoja saisi punnittua, joten satunnaisesti itselleen formuloidessa moni käyttää epätarkkoja mittasuhteita, kuten millien ja ”pisaroiden” sekoituksia.

Koska kosmetiikassa käytetyt eteeriset öljyt sisältävät allergeeneja, voi eteerisillä öljyillä leikittelevä kosmetiikan kotikokki tietämättään luoda huonoja yhdistelmiä. Suosittelen itse myös välttämään useamman eteerisen öljyn yhdistämistä iholle levitettävissä tuotteissa ellei sitten ole ihan varma, mitä tekee. Näin välttää riskin, että yhdistää eteerisiä öljyjä, joissa on samoja allergisoivia komponentteja ja luo vahingossa tuotteen, jossa on niitä liian korkea pitoisuus.

Sen sijaan esimerkiksi tuoksudiffuuserissa voi vapaasti yhdistellä erilaisia eteerisiä öljyjä itseään miellyttävän yhdistelmän löytääkseen.

Eteeriset öljyt

Eteeristen öljyjen säilytys

Eteeriset öljyt tulevat aina lasipullossa, joka on ruskeaa tai sinistä lasia, sillä se suojaa herkästi reagoivaa öljyä valolta. Myös lämpö ja ilma ovat eteeristen öljyjen vihollisia, joten eteerisiä öljyjä sisältävät pullot kannattaa pitää pois auringon valosta ja kylpyhuoneen lämmöstä. Eteeristen öljyjen pullojen korkit tulee myös aina sulkea hyvin öljyjen käytön jälkeen.

On tietysti myös hyvin tärkeää, että eteeriset öljyt pidetään pois lasten ja lemmikkien ulottuvilta, jotta ei synny vahinkoja.

Jos eteerisiä öljyjä yhdistää kosmetiikkatuotteisiin, suosittelen varmuuden vuoksi aina käyttämään lasipulloja, sillä lasi ei ole huokoista tai reagoi öljyjen kanssa. Muoviseen pakkaukseen eteerinen öljy sen sijaan saattaa imeytyä tai reagoida muovin kanssa, mikä voi vaikuttaa tuotteen koostumukseen.

Eteeriset öljyt

Näin käytän eteerisiä öljyjä itse

Vaikka eteeristen öljyjen kanssa ei kannatakaan hypätä heti silmät ummessa syvään päähän, ei niistä tarvitse kuitenkaan tehdä turhan pelottavaa mörköä. Kaiken voi oppia tutustumalla erilaisiin öljyihin kärsivällisesti.

Kun aloin itse tehdä tuttavuutta eteeristen öljyjen kanssa, googlettelin minua vaikutuksiltaan kiinnostavia öljyjä ja ostin niitä kotiin valikoiman. Googlen hakukenttään voi kirjoittaa suoraan vaikka most popular essential oils tai best essential oils ja aloittaa tutustumisen itseään kiinnostavien suosituimpien eteeristen öljyjen kautta.

En käyttänyt hankkimiani eteerisiä öljyjä itse aluksi ensisijaisesti ihonhoitotuotteissa, vaan tutustuin niihin itse ensin diffuusorin avulla. Olen herkkä saamaan tuoksuista migreenin, joten suhtauduin niihin myös siksi pienellä varovaisuudella.

Nykyään käytän eteerisiä öljyjä erityisesti difuusorissa tuomaan huoneilmaan miellyttävää tuoksua. Jos jommalla kummalla meistä on nuhainen tai tukkoinen olo, valitsen diffuusoriin piparminttuöljyä tai eukalyptusöljyä, jota auttavat avaamaan tukkoista nenää ja helpottavat hengittämistä tehokkaasti.

En ole viimeaikoina liiemmin formuloinut kosmetiikkaa kotona, joten käytän eteerisiä öljyjä tällä hetkellä ihonhoidossa melko vähän muuten kuin valmiissa kosmetiikkatuotteissa. Suosikkejani on teepuuöljy, jota käytän yhdessä pohjaöljyn kanssa silloin, kun iholla on epäpuhtauksia.

Eteeriset öljyt

Mistä eteerisiä öljyjä voi ostaa?

Suomessa eteeriset öljyt kuuluvat usempien luontaistuotteita myyvien ketjujen valikoimaan, eli esimerkiksi Life-myymälät ja Ruohonjuuri myyvät eteerisiä öljyjä.

Eteeristen öljyjen valikoima on todella laaja, joten jos ei ole varma, mistä lähtisi liikkeelle, tarjoaa virolainen luonnonkosmetiikan merkki Nurme hyvän valikoiman kosmetiikassa yleisesti käytettyjä eteerisiä öljyjä. Myös Frantsila ja Puhdas+ myyvät eteerisiä öljyjä.

Suomeen rantautunut MUJI puolestaan myy eteerisiä öljyjä käytettäviksi brändin suosittuihin tuoksudiffuusereihin ja saatavilla on sekä puhtaita eteerisiä öljyjä että erilaisia eteerisistä öljyistä tehtyjä valmiita tuoksusekoituksia.

Kaikki eteeriset öljyt eivät ole laadultaan samanlaisia, vaikka pullojen kyljessä lukisikin olevan kyseessä sama öljy – aivan kuten vaikkapa oliiviöljyäkin on myynnissä eri hintaluokissa.

Koska kyse on luonnon aineesta, voi sen koostumus vaihdella esimerkiksi kasvukauden ja kasvuolosuhteiden mukaan. Puhtaat ja laadukkaat eteeriset öljyt voivat olla hyvinkin arvokkaita.

Tuoksudiffuuserien yhteydessä marketeissa voi olla myynnissä myös muovipulloihin pakattuja ”eteerisiä öljyjä”, jotka kuitenkin yleensä ovat vain tuoksuvia öljysekoituksia eivätkä puhtaita eteerisiä öljyjä.

*Eteerisiä öljyjä voi ostaa esimerkiksi TwistBen verkkokaupasta, jonka valikoiman voi aina luottaa olevan huolella valittu.

Omia suosikkituotteitani *TwistBen valikoimassa on täältä löytyvä Apeiron Jojoba-teepuu Hoitoöljy, jossa jojobaöljypohjaan on yhdistetty eteeristä teepuuöljyä. Moni pahojenkin epäpuhtauksien kanssa tuskaillut on saanut tästä suuren avun iholleen ja viimeksi ihmettelimme juuri eilen, kuinka nopeasti tämä rauhoitti ja karkoitti miehen otsalle kohonneen finnin.

Eteeriset öljyt

Käytättekö te eteerisiä öljyjä?


Piditkö lukemastasi? Blogini on mukana Finnish Web Awards 2020 -finaalissa, jossa palkitaan parhaita blogeja ja YouTube-kanavia. Voit antaa äänesi blogilleni täällä helposti ja nopeasti nappia painamalla. Kiitos tuestasi!

12 kommenttia artikkeliin ”Eteeriset öljyt – mitä ne ovat ja kuinka niitä käytetään?”

    • Voi tosiaan laittaa löylyveteen, esimerkiksi eukalyptus on siellä ihana. 🙂

  1. Kuten kerroit , niin eteerisiä öljyjä on tarjolla Pariisissa hyvinkin runsaasti .
    Laadukkailla firmoilla, kuten esim.Naturalia , La Vie Claire sekä apteekit, on asiantuntevaa neuvontaa eteeristen öljyjen oikeasta käytöstä .
    Ranskalaisilla on myös pitkät perinteet aromaterapiassa . Se ei poissulje sitä , että jotkut ihmiset ostaessaan sertifioimattomia öljyjä marketeista ilman neuvontaa , voivat käyttää niitä väärin .
    Suomeen toivonkin tarkkaa ja oikeaa neuvontaa eteeristen öljyjen käytössä .
    Markkinoilla on myös paljon huonolaatuisia öljyjä .

    • Ranskassa eteeristen öljyjen käytöllä on tosiaan varmasti laajempi historia ja ihmiset ovat tottuneempia niiden käyttöön ja kysyvätkin siksi niistä ostaessaan enemmän. 🙂

      Suomessa ne ovat toistaiseksi olleet vain pienen piirin juttu ja tuntuu, että niihin ehkä siksi myös liittyy meillä suurempia riskejä, kun asiantuntevaa neuvontaa ja oikeaoppista käyttöä ei ole saatavilla yhtä laajasti. Kuten myös sanoitkin, on markkinoilla varmasti myös paljon huonolaatuisia öljyjä eikä tavallinen kuluttaja voi aina edes tietää, mitä pitäisi osata niitä ostaessa tarkistaa. :/

      • Totta . Kun 20 vuotta sitten opiskelin aromaterapeutiksi , niin meitä oli ” kourallinen ” .
        Nyt on aromaterapia kaikkine lieveilmiöineen noussut superhitiksi
        Se tuo tullessaan myös ongelmia ja riskejä. Kotimyyntinä tapahtuva myynti , jossa ei ole koulutusta , voi olla hyvinkin vaarallista . Eteerinen öljy on vahva ja sitä käytetään myös Euroopassa lääkkeenä jopa sairaaloissa .

  2. Oletko törmännyt ilmiöön, jossa eteerisiä öljyjä käytetään lähes uskonnon tyyppisesti? Meillä on töissä yksi tällainen tapaus, ja kymmenien ihmisten yhteisessä avotilassa haistaa jo ovelta, milloin tämä kyseinen henkilö on töissä. Hän ei varmaan itse enää haista tuoksuja eikä ymmärrä miten voimakas ja migreeniä & huonoa oloa tuottava tuo hänen tuoksuyhdistelmänsä on. Hän taitaa itse myös myydä verkostomarkkinointina Young Living -merkkisiä öljyjä. Tuon merkin ympärille kytkeytyy näitä tietämiäni henkilöitä, jotka suhtautuvat aiheeseen todella, todella fanaattisesti ja mielestäni myös vaarallisesti, kun mm. hierovat vauvaan eteerisiä öljyjä, että vauva nukkuisi paremmin. 🙁

    • Tähän liittyy varmasti samalla tavalla fanaatikkoja kuin mihin tahansa elämäntapaan, dieettiin yms. eli kun itse ”hurahtaa” täysin, voi se mennä helposti överiksi. Siinä mielessä on tosiaan kurjaa, etteivät eteeriset öljyt ole meillä yhtä suuri juttu kuin vaikka Ranskassa, jossa niiden käyttöön saa paljon opastusta halutessaan. Meillä niihin on siis ehkä helppoa hurahtaa, mutta kysymykseksi jää sitten se, että onko kaikilla niihin hurahtaneilla kuitenkaan tarpeeksi tietoa ja osaamista. :/ (Sama pätee mihin tahansa ruokavalioon yms. joihin helposti hurahtaa, kun ne vaikuttavat hyviltä, mutta ei välttämättä tiedä täysin, mitä niitä arvioidessa kannattaisi ottaa huomioon.)

    • Tämä on niin totta ja hyvin vaarallista.
      Aromaterapeuttina ja eteeristen öljyjen maahantuojana en koskaan neuvo eteerisiä öljyjä pienille vauvoille
      Olen myös huomannut , että samassa firmassa kehotetaan juomaan greippivettä tai muuta sitrusvettä pitkin päivää . Ongelma on se , että öljy ei sekoitu veteen . Jos näin tekee , niin öljyn pitää olla virallisesti ravintolisäksi rekisteröity ja se täytyy emulgoida .
      Harmi , että tällaisia ” rahamyyjiä ” tulee , koska se pilaa ihanan aromaterapian mainetta .

  3. Kiitos tästä kattavasta tietopaketista! Itselläni on muutamia eteerisiä öljyjä, joita olen käyttänyt lähinnä kynttilöihin (teen itse soijavahasta), ja pitikin heti käydä hakemassa yksi eukalyptus-kynttilä tähän pöydälle palamaan (ehdoton suosikkituoksuni!). Lisäksi olen käyttänyt appelsiiniöljyä omatekemääni dödöön (maissitärkkelys, sooda, kookosöljy + eteerinen öljy) ja teatree-öljyä tops-tikulla raakana suoraan huuliherpekseen. Tästä viimeisestä kysyisin mielipidettäsi, eli onko mielestäsi viisas ratkaisu?? Olen kuullut ja muistaakseni lukenutkin jostain, että sitä voisi tuolla tavalla paikallisesti käyttää.

    Nyt menenkin tästä siirtämään öljyni lasiovisesta kaapista jonnekin pimeämpään paikkaan… (kiitos tuostakin tiedosta!)

    • Kyllä , teepuuöljyä voit käyttää tipan paikallisesti hoitamaan näppyjä tai herpestä .

        • Näin tosiaan yleisesti sanotaan, mutta itse olisin tässä silti hyvin varovainen, koska jos iho ei ole ehjä, pääsee eteerinen öljy imeytymään sen läpi todella tehokkaasti ja voi siksi aiheuttaa ärsytystä. Itselläni on ainakin käynyt näin finnin kanssa, joten nykyään suosin siksi mielummin jojobaöljyyn laimentamista. 🙂

Kommentointi on suljettu.