Kirjoja vaikeasta lapsuudesta ja kaltoinkohtelusta

*Sis. mainoslinkkejä

Jos olet kiinnostunut lukemaan kirjoja lapsista, joilla on ollut vaikea lapsuus ja joita on kohdeltu kaltoin, löydät tältä sivulta vinkkejä aiheeseen liittyvistä kirjoista ja kirjailijoista, joiden kirjoissa käsitellään tositarinoita vaikeasta lapsuudesta.

Näissä kirjoissa lapset ovat kohdanneet niin fyysistä kuin henkistäkin väkivaltaa ja monet heistä ovat sen vuoksi olleet ongelmalapsia ja kärsineet pahoista traumoista.

Osa kirjoista on henkilöiden itsensä kirjoittamia, osan taas on kirjoittanut ammatikseen sijaisvanhempana huostaanotetuille lapsille työskentelevä kirjailija.


Pimeän poika Dave Pelzer

*Dave Pelzer, Pimeän poika (2003)

(A Child Called ”It”, 1995)

Jos haluat lukea todella karmaisevan tositarinan lapsesta, joka joutuu kokemaan kotona väkivaltaa, suosittelen lukemaan Dave Pelzerin kohutun A Child Called ’IT’ ja sen jatko-osat The Lost Boy ja A Man Called Dave.

Nämä kolme kirjaa on julkaistu suomeksi myös yhteisniteenä nimellä Pimeän poika.

Myyntilistojen kärkeen nousseet kirjat kertovan Daven oman kokemuksen julmaakin julmemmasta lapsuudesta, jossa Daven äiti kohteli poikaansa järkyttävällä tavalla.

Varoitan kuitenkin, että Daven kertomukset siitä, miten hänen sadistinen äitinsä on kohdellut häntä ovat todella karmivaa luettavaa, eli ne voivat todellakin järkyttää mieltä.

The Child Called ”It” kertoo Daven oman tarinan ikävuosilta 4–12. Hän syntyy ihan tavalliseen amerikkalaiseen perheeseen, jossa hän elää tavallisen pojan onnellista elämää veljiensä ja vanhempiensa kanssa.

Hänen ollessa 4-vuotias jotain kuitenkin tapahtuu ja hänen äidillään alkaa ilmetä todella vakavia mielenterveysongelmia ja alkoholismia.

Äiti ottaa Daven silmätikukseen ja alkaa kohdella häntä sadistisesti ilmoittaen lopulta perheelle, ettei Dave enää kuulu perheeseen, vaan on vain arvoton kotiorja, jota ei enää kutsuta edes nimellä, vaan pelkäksi pojaksi.

Kirja kuvaa mitä julmimpia sadistisia asioita, joita äiti keksii pojalleen tehdä. Tavallinen lyöminen, potkiminen yms. sellainen väkivalta ei riitä, vaan äiti mm. polttaa poikaansa kaasuhellan liekillä, pakottaa tunneiksi kylmiin kylpyihin, pakottaa nielemään ammoniakkia, puukottaa poikaansa ja tekee kylpyhuoneesta myrkyllisellä kaasulla täytetyn ”kammion”, jonne hän telkeää Daven.

Kotona äiti hellii ja rakastaa muita lapsia, mutta Dave ei saa edes ruokaa kuin satunnaisesti tai kaivamalla sitä roskiksesta tai koiran ruokakupista toivoen, ettei jää kiinni, sillä siitä seuraa rangaistuksia.

Dave varastaa koulussa muilta ruokaa ja kun äiti epäilee hänen syöneen jotain koulussa, pakottaa äiti hänet oksentamaan, kaivaa oksennetut ruuantähteet pöntöstä lautaselle ja pakottaa sitten syömään ne.

Kotona Davella ei ole muuta virkaa kuin tehdä kotitöitä ja kärsiä.

Isä tuntuu sympatiaa lastaan kohtaan, mutta kokee, ettei voi auttaa – ja myöhemmin varmasti tajuaa, että hän on sallinut tilanteen mennä niin pitkälle, että jos hän ilmoittaisi siitä jollekin, olisi hän osasyyllinen ja joutuisi myös vaikeuksiin.

Kirjan kuvaukset ovat jotain niin häiriintynyttä ja järkyttävää, että on todellinen ihme, että Dave on selvinnyt elossa ja kyennyt kääntämään karun lapsuutensa joksikin, mikä antaa hänelle aikuisena elämäntarkoituksen. Hän pystyi myös katkaisemaan väkivallan kierteen ja tulemaan rakastavaksi isäksi lapselleen.

Kirjoista voi ostaa *Adlibriksen verkkokaupasta edullisen englanninkielisen yhteispainoksen, joka sisältää kaikki kolme kirjaa yhdessä.

Suomeksi kolme nidettä samoissa kansissa sisältävää Dave Pelzerin Pimeän poika -kirjaa voi löytää myynnistä esimerkiksi *verkkoantikvariaatti Finlandia Kirjan sivulta täältä.


Torey Hayden: Tiikerin lapsi

Torey Haydenin kirjat

Torey Hayden on vuonna 1951 syntynyt on yhdysvaltalainen erityisopettaja, joka on työskennellyt laitoksissa, sairaaloissa ja kouluissa sellaisten lasten parissa, joilla on erityistarpeita. Hän on myös toiminut vuosia yliopiston opettajana ja tutkijana.

Hänen kirjansa ovat mielenkiintoisia kuvauksia erityislasten kanssa työskentelystä ja ne kertovat usein hyvinkin rankoista kokemuksista, joita lapset ovat joutuneet elämässään kohtaamaan sekä siitä, kuinka kokemukset ovat muokanneet lapsia.

Erityisopettajana Torey Hayden saa yhteyden lapsiin, joiden kohdalla moni on luovuttanut.

Hänen teoksiaan on käännetty yli 35 kielelle ja niistä on tehty myös elokuvia.

Torey Hayden on julkaissut 10 tositarinaan perustuvaa kirjaa, jotka ovat kaikki ilmestyneet suomeksi.

Torey Hayden on kirjoittanut myös viisi fiktiivistä kirjaa, mutta ne ovat sisällöltään vahvasti hänen muun, tositarinoihin perustuvien kirjojensa kaltaisia.

Löydät tältä sivultani lisää tietoa Torey Haydenista ja hänen kirjoittamistaan kirjoista.


The Night the Angels Came Cathy Glass

Cathy Glassin kirjat

Jos pidät Torey Haydenin kirjoista, saatat ehkä myös pitää Cathy Glassin kirjoista.

Cathy Glass on suosittu brittiläinen kirjailija, joka on yli 20 vuoden aikana toiminut sijaisperheenä yhteensä yli 50 lapselle.

Hänen kirjansa kertovat tarinoita lapsista, joille hän on toiminut sijaisperheenä ja joista monet ovat kokeneet väkivaltaa, hyväksikäyttöä ja muita rankkoja kokemuksia.

Cathy Glassin suosituimpia kirjoja ovat The Night the Angels Came, Another Forgotten Child ja I Miss My Mummy, mutta kaikki hänen kirjansa ovat saaneet Goodreads-sivustolla keskimäärin yli neljä tähteä tuhansissa arvosteluissa.

Cathy Glassin kirjoja ei käsittääkseni ole käännetty suomeksi, mutta niitä voi ostaa englanniksi (ja ruotsiksi) *Adlibriksen verkkokaupasta täältä.


Nowhere to Go Casey Watson

Casey Watsonin kirjat

Salanimen alla kirjoittava Casey Watson toimii miehensä Miken kanssa sijaisperheenä lapsille, jotka ovat kokeneet erityisen kovia, mieltä vahingoittaneita asioita kodeissaan.

Ennen sijaisvanhemmaksi ryhtymistä Casey työskenteli peruskoulussa auttaen lapsia, joilla oli käytöshäiriöitä ja päätti näiden kokemusten innoittamana ryhtyä sijaisvanhemmaksi.

Casey Watson kertoo suosituissa kirjoissaan lukuisia koskettavia tarinoita lapsista, joita hän on työssään kohdannut.

Casey Watsonin suosituimpia kirjoja ovat Nowhere to Go, Mommy’s Little Helper ja A Last Kiss for Mummy. 

Kaikki hänen kirjansa ovat saaneet todella korkeat keskimääräiset arviot Goodreads-sivustolla.

Myöskään Casey Watsonin kirjoja ei tietääkseni ole käännetty suomeksi, mutta niitä voi ostaa englanniksi (ja ruotsiksi) *Adlibriksen verkkokaupasta täältä.


Silenced Rosie Lewis

Rosie Lewisin kirjat

Pohjois-Englannissa asuva ja salanimellä omaa ja kirjojensa henkilöiden identiteettejä suojatakseen kirjoittava Rosie Lewis on toiminut sijaisvanhempana parinkymmenen vuoden ajan ja toivottanut sinä aikana tervetulleeksi kotiinsa yli sata lasta.

Osa lapsista viipyy hänen luonaan vain yön tai pari, osasta taas on tullut osa perhettä vuosiksi.

Rosie on myös adoptoinut ja hän on erityisen kiinnostunut kuurojen kanssa kommunikoinnista sekä lapsista, joilla on kiintymyssuhdehäiriöitä.

Rosie Lewis on kirjoittanut useita erittäin suosituiksi nousseita kirjoja, jotka kertovat hänen kohtaamistaan lapsista.

Rosie Lewisin suosituimpia kirjoja ovat Silenced, Taken, Betrayed ja Broken.

Rosie Lewisin kirjoja voi ostaa englanniksi *Adlibriksen verkkokaupasta täältä.


Toni Maguiren kirjat

Toni Maguire julkaisi vuonna 2007 omasta lapsuudestaan kertovan kirjan Don’t Tell Mummy, jossa hän kuvasi lapsuutensa rankkoja kokemuksia ja josta tuli Iso-Britanniassa bestseller.

Hän julkaisi kirjalleen jatko-osan When Daddy Comes Home, jossa hän käsittelee henkisiä traumoja, jotka syntyivät siitä, että isä on vankilassa insestistä ja palaa sieltä perheensä luokse kotiin, jossa äiti toivottaa hänet avosylin tervetulleeksi takaisin lapsensa luo.

Näiden omaelämäkertojen myötä myös muut lapsuudessaan karuja asioita kokeneet lähestyivät Tonia ja hän on sittemmin julkaissut usean muun lapsen tarinan.

Kaikki nämä kirjat ovat tarinoiltaan hyvin erilaisia, mutta niitä yhdistää yksi yhteinen teema: kaltoinkohdellut uhrit ovat kaikki uskoneet, että tapahtumat ovat jollakin tavalla heidän omaa syytään.

Toni Maguire kirjoja voi ostaa englanniksi *Adlibriksen verkkokaupasta täältä.


Eerika, Vera Miettinen

*Eerika, Vera Miettinen

Eerika-kirja kertoo yksityiskohtaisesti ja tarinanomaisesti koko Suomea järkyttäneen tarinan tytöstä, joka murhattiin Helsingissä vuonna 2012.

Kirjan kirjoittaja on rikos- ja oikeusuutisointiin erikoistunut toimittaja Vera Miettinen.

Kirjan tapahtumat perustuvat lastensuojelun merkintöihin sekä viranomaisten ja Eerikan lähisukulaisten haastatteluihin. Lähiomaiset, esimerkiksi Eerikan isovanhemmat, ovat kertoneet tytön luonteesta sekä tapahtumista, joita ei voi lukea viranomaisten asiakirjoista.

Eerika oli lastensuojelun asiakas lähes syntymästään asti. Hänen vanhempansa käyttivät alkoholia, eivätkä osanneet huolehtia tytöstä.

”Ei mulla ole ketään”, Eerika sanoi, kun sosiaalityöntekijä kysyi, voiko tyttö luottaa johonkin aikuiseen.

Eräänä iltana Eerikan äiti järjesti jälleen juhlat kotonaan, ja naapuri soitti poliisit. Eerika sijoitettiin kiireellisesti hänen isänsä ja äitipuolensa luokse. Iloinen ja sosiaalinen tyttö muuttui sulkeutuneeksi ja hiljaiseksi.

”Se on salaisuus”, Eerika vastasi, kun häneltä kysyttiin kotioloista. Naapurit, tytön biologinen äiti ja koulun henkilökunta huomasivat Eerikan hädän, mutta se ei riittänyt pelastamaan tyttöä kuolemalta.