Tee kodistasi helpommin siivottava näillä minimalistin vinkeillä

Netissä on valtavasti kuvia minimalistien kodeista, jotka näyttävät siltä, että ne ovat aina siistejä. Moni tavaroitaan karsinut kertookin tavaroiden vähentämisen syyksi juuri sen, kuinka paljon helpompaa siivoaminen on, kun kotona on vähemmän tavaraa.

Rakastan itse siistiä kotia, sillä minulla on siellä rauhallinen olo ja tunnen voivani keskittyä paremmin, kun silmilleni eivät hypi tavararöykkiöt, jotka tuntuisivat huutavan minua siivoamaan.

En kuitenkaan ole missään tapauksessa mikään siivousfanaatikko ja itseasiassa jollain tasolla jopa inhoan siivoamista, minkä vuoksi välttelen sitä parhaani mukaan.

En siis pidä siivoamisesta, mutta pidän siististä kodista. Tiedän, että moni kokee siivouksen jopa mukavaksi puuhaksi ja ymmärrän sen kyllä: siinä esimerkiksi näkee kätensä jäljen, voi tuntua tyydyttävältä saada asiat silminnähden järjestykseen ja poukkoilevalle mielelle tekee hyvää, kun sen saa keskitettyä yksinkertaiseen asiaan.

Itselläni on kuitenkin mielessä monia muitakin puuhia, joilla on minuun samanlaisia vaikutuksia, joten valitsen siivoamisen sijaan mielummin ne.

Minulle paras vaihtoehto onkin siis minimalistinen koti, jonka saan helposti näyttämään siistiltä ilman, että sen eteen tarvitsee liiemmin nähdä vaivaa.

Minulle minimalismin etuna on nimenomaan se, että vaikka kotonamme ei ole aina siistiä, on kotimme siivottu todella helposti ja usein myös todella nopeasti.

Tosiasiassa jokaisen ei kuitenkaan tarvitse ryhtyä minimalistiksi  ja karsia omaisuuttaan rankalla kädellä saavuttaakseen helposti siivottavan kodin.

Minimalisteilta voi vain varastaa muutaman hyvän idean, jotka tekevät omastakin siivoamisesta helpompaa ja auttavat huolehtimaan siitä, että kotona näyttää siistiltä vähemmälläkin vaivalla.

Käyttöön voi ottaa esimerkiksi nämä vinkit:

Minimalismi siivous vinkit Virve Fredman

1. Pidä tasot tyhjinä

Jokainen toteuttaa minimalismia omalla tavallaan, mutta jos sanoisin yhden hyvin yleistävän tekijän minimalistisilta näyttävissä kodeissa, olisi se, että niissä on esillä varsin vähän tavaroita.

Kun tasoille ei pinoa ja järjestele esineitä, näyttää koti helposti siistiltä ja on myös helpommin siivottavissa, kun pinnat voi pyyhkiä ilman, että mitään tarvitsee siirtää pois tieltä.

Varsinaista kodin tavaroiden kokonaismäärää ei siis tarvitse välttämättä vähentää, mutta kodista saa helposti siistimmän näköisen, kun tavaroita säilyttää tasojen sijaan kaapeissa ja laatikoissa poissa silmistä.

Minimalistinen sisustus ei kuitenkaan tarkoita, etteikö esillä voisi olla koriste-esineitä ja tässäkin on erityyppisiä suuntauksia.

Moni minimalisti haluaa pitää esillä asioita, joilla on itselleen joku erityinen, henkilökohtainen merkitys ja osa taas valitsee kauniilla kirjoilla somistetun string-hyllyn, sisustusanaksien ja pampaheinän kaltaisia suosittuja sisustusesineitä, joilla ei tarvitse olla mitään erityistä tarinaa, mutta jotka miellyttävät omaa silmää.

Minimalistisen kodin helposta siivottavuudesta voi kuitenkin helposti päästä nauttimaan ihan jo sillä, että minimoi esillä olevien tavaroiden määrän tai ainakin harkitsee ne huolella.

Itsensä kanssa voi myös sopia, että esillä voi kerralla olla vain joku tietty määrä koriste-esineitä ja niitä voi sitten vaihdella, kun siltä tuntuu.

Lue myös: 5 tapaa kokeilla minimalismia

Minimalismi siivous vinkit Virve Fredman

2. Määrittele jokaiselle tavaralle oma paikkansa

Tavaroita täynnä olevan kodin ongelmana on usein se, ettei kaikille niille ole aina selvää omaa paikkaa, minkä vuoksi ne voivat seilata ympäriinsä pitkäänkin.

Niille voi myös olla teoriassa oma paikkansa, mutta käytännössä tuo paikka on niin epämääräisesti määritelty tai niin sotkuinen, ettei tavaraa ole helppoa pitää siellä – varsinkaan, jos sitä haluaa aina välillä käyttää.

Kun jokaisella tavaralla on oma selkeä paikkansa, josta sen saa helposti käsiinsä ja jonne se on vaivatonta palauttaa, on todennäköisempää, että esine myös palautuu paikoilleen käyttökertojen välillä.

Itselläni ainakin suurin syy jättää jokin esine palauttamatta paikoilleen on ajatus siitä, että haluan ehkä pian taas käyttää sitä ja sen on siksi oltava helposti saatavilla.

Sotkuisesta kaapista tai sekalaisesta laatikosta kaivelu ei tuo tunnetta tavaran helposta saatavuudesta, joten se on helpompaa jättää olohuoneen pöydälle pitkäksikin aikaa.

Minimalistisessa kodissa kaappien ja laatikoiden sisältöä onkin tyypillisesti karsittu sen verran, että niissä on tilaa niihin kuuluville tavaroille.

Meillä on nykyään kotona todella paljon puolityhjiä ja jopa täysin tyhjiä laatikoita, joihin päivittäinkin käytetyt esineet on helppoa päivän päätteeksi laskea pois silmistä.

Erilaisista säilytysratkaisuista voi olla monille apua ja esimerkiksi ammattijärjestäjä Marie Kondolta saa tähän vaikka kuinka paljon vinkkejä.

Toisaalta moni minimalisti kuitenkin ajattelee, että jos tavarat alkavat vaatia erillisen säilytysjärjestelmän hankintaa, kannattaa pohtia, onko kyse enemminkin siitä, että niitä on jo liian paljon.

Luin jostakin myös hyvän vinkin siitä, kuinka apuna voi käyttää tarjottimia. Jos omaan puuhasteluun kuuluu useita pieniä esineitä, joita ei halua aina käytön jälkeen pakata kasaan, voi niiden lasku- ja levittelypaikkana käyttää tarjotinta, joka on lopuksi helppoa nostaa vaikka kaappiin piiloon.

Itse olen meikatessani melkoinen levittelijä, joten minulla on ollut käytössä tämä kätevä aiemmin esittelemäni meikkipussi, joka sallii tavaroiden levittelyn, mutta joka on helppoa laittaa kasaan. Näin itseasiassa tällaisia juuri muutamalla eurolla Lidlissä!

Lue myös: Mistä tavaroiden vähentäminen kannattaa aloittaa?

Minimalismi siivous vinkit Virve Fredman

3. Älä kerää kotiin kasoja

Kasoja on kodeissa ollut varmasti pitkään, mutta Maria Veitola teki niistä enemmän huomiota keränneen ilmiön ihmetellessään, kun Jorma Uotilan kotona ei ollut kasoja missään ja esitellessään viime vuonna oman kotinsa kasoja.

Kasoihin kertyy usein tavaroita, joilla ei ole varsinaista kotia tai joiden sijoittamisen suhteen ei ole tehty vielä varsinaista päätöstä. Ne ovat hieman odottavassa tilassa.

Kasa voi syntyä pöydälle lehdistä, mainoksista ja muista paperitavaroista tai vaikka lattialle puolipitoisista vaatteista.

Toisaalta aloitettuun kasaan tavaroiden laskeminen voi tuntua luontevalta myös siksi, että onhan se tavallaan asioiden järjestyksessä pitämistä: kaikki samansuuntaiset tavarat ovat juuri siinä yhdessä paikassa eivätkä ympäriinsä pitkin kotia leviteltynä.

Se, millaisia kasoja kotiin kertyy riippuu kuitenkin täysin kodin asukkaista, joten itse lähestyisin kasoja tunnistamalla, millaisia ne oman kodin kasat ovat ja hahmottelemalla ratkaisuja sen kautta.

Kotona on usein paljon sellaisia juttuja, joille ei ole välttämättä määritellyt paikkaa ja esimerkiksi puolipitoiset vaatteet ovat tällainen juttu.

Yksi olennainen osa kasatavaroiden ehkäisyssä on suunnitella itsellään oikeasti toimiva ratkaisu. Jos ongelmana on likapyykin kertyminen kasaksi makuuhuoneen lattialle, ei ongelmaa välttämättä ratkaise pyykkikori kylpyhuoneessa.

Ratkaisua voi tässä tapauksessa miettiä kahdelta kannalta: mahtuisiko likapyykkikori sinne, missä kasa aina syntyy, tai voisiko omaa tapaansa kerryttää kasaa jotenkin muuttaa?

Minulla on minimalistina käytössä sen verran vähän vaatteita, ettei niistä liiemmin saa aikaiseksi kasaa.

Puolipitoiset ja puhtaat vaatteet roikkuvat kaikki samassa tangossa, sillä ripustan siihen vain vaatteita, jotka voin vetää päälleni ja silloin on aivan se ja sama, olenko jo käyttänyt sitä kerran tai pari, vai onko se tullut vasta pyykistä.

Vaatteita on niin vähän, että jokaiselle on tilaa vaatetangossa eikä niitä tarvitse viikata laatikoihin.

Minulla on kuitenkin yksi paha tapa: kasaan likaisia vaatteita kylpyhuoneen lattialle ennen suihkuun menoa, sillä riisuudun siellä.

Kylpyhuoneessa ei ole paikkaa pyykkikorille, joten ainoa ratkaisu on yrittää kerätä lattialle viskomani vaatteet sieltä säännöllisesti pois.

Meille toinen haastava juttu ovat astiapinot ja -rykelmät, joita kerääntyy olohuoneeseen helposti. Niihinkin tosin on löytynyt melko hyvä ratkaisu seuraavan vinkin kautta.

Lue myös: Kuinka monta tavaraa omistan?

Minimalismi siivous vinkit Virve Fredman

4. Hoida alle minuutissa sujuvat tehtävät pois alta

Kuten jo aiemmin totesin, ei siivoaminen ole minulle mieluisaa puuhaa ja välttelen sitä hyvin mielelläni.

Meillä ei ole karvoillaan sotkua aikaansaavia lemmikkejä eikä lattioilla pyöriviä lapsia tai aikuisiakaan, joten esimerkiksi imuroinnille lattioiden pesusta puhumattakaan ei ole tarvetta edes joka viikko.

Meillä ei ole kotona viikoittaista siivouspäivää, sillä koen sen jotenkin todella ahdistavaksi. En missään tapauksessa haluaisi pyhittää vaikka tuntia tai jopa paria joka viikko tiettynä päivänä sille, että siivoan.

Siistin sen sijaan jatkuvasti vähän (hyvin vähän!), joten tarvetta erityiselle siivoukselle ei ole ja teen erilaisia siivoustoimia silloin, kun tuntuu, että niille on tarvetta tai minulla on siihen fiilistä esimerkiksi äänikirjoja kuunnellessani.

Näin ne sujuvat arjen ohessa eikä minun tarvitse ryhtyä nimenomaan siivoamaan.

Yksi hyvä ja helppo vinkki onkin hoitaa pois alta tehtävät, jotka voi hoitaa alle minuutissa.

Ei ole paha nakki viedä sohvapöydältä pois astioita tai kylpyhuoneen lattialta pyykkejä, mutta kun noita kaikkia pieniä juttuja on kasautunut pitkin kotia, vaativat ne jo ryhtymistä siivoamaan.

Tämän vinkin ongelmana on toki se, että noita minuutin ”pikkujuttuja” voi loppujen lopuksi olla valtava määrä.

Itse teen niitä huomaamattani yhden siellä ja toisen täällä, minkä lisäksi saatan illalla välillä päättää, että nyt teen niitä pari kolme.

Kolmen minuutin siivous ei vie aikaa (varsinkaan hyvää äänikirjaa kuunnellessa), mutta minimalistisessa kodissamme sillä on todella iso merkitys.

Minuutin siivoussääntö on helppo tapa ennaltaehkäistä niiden edellisessä kohdassa mainittujen kasojen kertymistä, minkä lisäksi tietysti myös se auttaa, että kaikelle on oma paikkansa, jonne tavaran voi palauttaa.

Näin vähän aikaa sitten myös toisen tämän tyyppisen hyvän vinkin, jonka ajattelin ottaa kokeiluun.

Vinkissä oltiin listattu ylös kodin tavallisimmat siivoustoimet imuroinnista vessan siivoukseen, keittiön tasojen pyyhintään sekä lattioiden pesuun ja vinkin antaja oli oikeasti kirjoittanut itselleen ylös, kuinka kauan aikaa kyseinen toimenpide itseltään vei.

Ideana oli huomata, etteivät yksittäiset puuhat loppujen lopuksi viekään niin paljon aikaa kuin niiden kuvittelee vievän, jolloin niitä tulee helpommin tehtyä.

Uskon, että tällainen taktiikka voisi tehdä monista siivoustehtävistä minulle helpompia.

Jostain syystä esimerkiksi suihkun lasiseinän pesu on aina yhtä tylsä tehtävä, jota lykkään typeryyksissäni loputtomiin, vaikka se olisi järjevää tehdä meillä kerran viikossa, niin lika lähtisi siitä helposti pois ja homma sujuisi nopeasti.

Kun sitten tiedostin, että tarvitsen siihen aikaa vain kaksi minuuttia, alkoi siihen ryhtyminen tuntua helpommalta.

Olen myös itse kokeillut joskus yhden kosketuksen sääntöä, jolla tarkoitetaan sitä, että tavaroita ei vain siirrellä paikasta toiseen ja jätetä lojumaan minne sattuu, vaan ne viedään aina niiden lopulliseen määränpäähän.

Likaisia vaatteita ei siis ensin heitetä lattialle ja vasta myöhemmin siitä pyykkikoriin, vaan ne viedään sinne heti.

Käytettyjä astioita ei myöskään siirretä ensin vain sivuun keittiön tasolle, vaan ne nostetaan suoraan astianpesukoneeseen.

Jos elää tämän säännön mukaan, kotoa ei varmastikaan kovin usein löydy mitään väärässä paikassa lojuvaa.

Toki on täysin makuasia, haluaako säännöllisesti tehdä jotain, vai mielummin sitten vaikkapa pitää yhden pidemmän siivousrupeaman kerran viikossa.

Itse en halua pitää koskaan minkäänlaisia siivoushetkiä tai kokea, että nyt minun on pakko siivota, joten satunnaiset, vain vähän aikaa vievät siivouspuuhat sopivat minulle parhaiten.

Itseasiassa minusta tuntuu niiden ansiosta, että meillä on yleensä varsin siistiä, vaikka en lähes koskaan siivoakaan.

Lue myös: Miksi minimalistin kotona on aina valkoista?

Minimalismi siivous vinkit Virve Fredman

5. Laske omaa rimaa

Kun minimalisti kertoo Facebookissa tehneensä oman kotinsa kevätsiivouksen viidessä minuutissa, iskee paikalle aina joku, joka haluaa vähätellä pikasiivoajaa ja kertoo, että häneltä ei moinen sujusi, sillä hänestä pölyt pitää pyyhkiä myös ovien ja listojen päältä sekä kattovalaisimista, jokainen kaappi täytyy pestä myös sisältä ja jotta koko hommaa ylipäätään saa edes kutsua siivoukseksi, on siihen mentävä vähintään tietty määrä aikaa – muuten se on vain hutilointia.

Minimalismin perimmäisenä ideana on selvittää, mistä itse nauttii ja mikä tuottee itselleen iloa.

Näiden tunnistamisen jälkeen niitä positiivisia juttuja pyritään lisäämään ja sekä negatiivisia että yhdentekeviä juttuja puolestaan vähentämään.

Jos tietää, ettei saa iloa ovien päälle kertyneen pölyn pyyhinnästä tai listojen kiillottamisesta ja ne ovat itselleen aivan yhdentekevä juttu, niin kevätsiivouksen voi ihan oikeasti tehdä ilman niitä ja se on aivan yhtä paljon kevät siivous kuin kenen tahansa muunkin tekemä kevätsiivous on.

Jos taas tulee hyvä fiilis siitä, että kerrankin tyhjentää koko astiakaapin, pesee sen hyllyt ja järjestää astiat uudelleen, niin tottakai se on silloin kannattavaa tehdä.

Jokainen voi itse määritellä, mikä on itselleen riittävän siistiä eikä kenenkään tarvitse ottaa harteilleen huonon kodinhengettären viittaa siksi, että valitsee mielummin viettää aikaa läheisten tai itsensä kanssa kuin pyyhkiä kaapin hyllyjä vain siksi, että kevätsiivous nyt vain pitää tehdä kunnolla. 

Sama pätee myös jokaisena arjen päivänä. Jokainen voi itse päättää, onko tahraton koti se itselleen tärkein juttu, jonka ylläpitoon haluaa varata päivittäin aikaa, vai voivatko leivänmurut jäädä illalla pöydälle jonkun muun asian ollessa niiden pyyhkimistä tärkeämpää.

Kodin ei tarvitse näyttää sisustuslehden sivulta, vaan sen tarvitsee ainoastaan luoda sellainen ympäristö, jossa siellä asuvat viihtyvät ja jossa on mahdollista tehdä haluamiaan asioita ja viettää aikaa haluamallaan tavalla.

Vaikka itse koen, että minulla on kotona mukavinta silloin, kun esillä ei ole turhia tavaroita ei se tarkoita, että muutkin kokisivat niin.

Minua sekalainen kirjahylly kodissani ahdistaisi, toisille sen katselu on nautinto.

Oman kodin saa siis pitää juuri niin järjestyksessä tai epäjärjestyksessä kuin itse haluaa eikä se ole asia, jota kellään muulla olisi oikeus arvostella, vaikka se ei jonkun muun makua vastaisikaan.

Löydät lisää postauksiani minimalismista ja tavaroiden karsimisesta täältä.

Virve Fredman minimalismi koti

Onko teillä lisää vinkkejä minimalistiseen siivoukseen?

2 kommenttia artikkeliin ”Tee kodistasi helpommin siivottava näillä minimalistin vinkeillä”

  1. Juuri sellaista juttua mikä on mulle sopivaa,tykkään erityisesti siitä että voi olla minimalisti eikä tarvitse olla samaan aikaan siivoushullu.

Kommentointi on suljettu.