Tarvitseeko iho kaksoispuhdistaa jos ei käytä meikkiä?

Liputan ihon kaksoispuhdistuksen puolesta ja törmään sen myötä TODELLA usein kysymykseen siitä, tarvitseeko iho kaksoispuhdistaa, vaikka ei käyttäisi meikkiä. Jostain syystä moni nimittäin yhdistää ihon kaksoispuhdistuksen nimenomaan meikin poistoon, mistä siinä ei kuitenkaan ole kyse, vaikka se onkin erityisen hyödyllistä nimenomaan meikatulla iholla.

(Jos kaksoispuhdistus ei ole tuttu käsite, voi siitä lukea lisää tästä aiemmasta postauksestani, joka selventää sen idean.)

Pitääkö iho kaksoispuhdistaa jos ei käytä meikkiä Ostolakossa

Tosiasiassa kaksoispuhdistuksen ideana on nimenomaan varmistaa, että iholta saadaan pois hellävaraisen tehokkaasti sekä rasvaliukoinen että vesiliukoinen lika ja epäpuhtaudet. Kun puhdistustuotteet valitsee oikein, puhdistuu iho tehokkaasti ilman että se kuivuu ja ihonhoitotuotteet pääsevät vaikuttamaan sillä paremmin.

Aasiassa kaksoispuhdistuksen idea on hyvin selkeä meikkaamattomallakin iholla, sillä ihonhoitorutiini on usein erilainen aivan kuten ympäristökin. Suomalaiset kokevat esimerkiksi, ettei ihoa esimerkiksi tarvitse suojata auringolta kuin kesällä ja rannalla oleskellessa, kun taas Aasian maissa aurinkosuojatuotteita levitetään iholle päivittäin – pilvinen sää kun ei ehkäise ihoa vanhentavaa UV-säteilyä, vaikka säteily olisikin silloin vähäisempää. Myös ilman puhtaudessa on toki eroja Suomen ja Aasian suurkaupunkien välillä, mutta usein saasteet on helpointa pestä iholta nimenomaan öljypohjaisella ihonpuhdistustuotteella.

Pitääkö iho kaksoispuhdistaa jos ei käytä meikkiä Ostolakossa

Vaikka meillä ei käyttäisikään päivittäin aurinkosuojatuotteita ja saasteillekin altistuminen olisi pienempimuotoista, on minusta silti hyvin perusteltua puhdistaa kasvoilta iholle päivän aikana mahdollisesti erittynyt liiallinen tali ja muut epäpuhtaudet ja jatkaa ihonpuhdistusta sitten esimerkiksi ihohuokosia syväpuhdistavilla ja ihoa jopa hellästi kuorivilla vesiliukoisilla puhdistustuotteilla, jotka pääsevät nyt ihon kanssa suoraan kontaktiin.

Pitääkö iho kaksoispuhdistaa jos ei käytä meikkiä Ostolakossa

Toinen kysymys, joka usein myös esitetään on, että tarvitseeko iho kaksoispuhdistaa myös aamuisin.

Vastasin tähän ennen, että ei välttämättä, mutta nykyään kantani tätä kohtaan on muuttunut. Levitän itse ihollani iltaisin useita sitä hoitavia tuotteita, joiden joukossa on myös öljymäisiä ja rasvaisia ihonhoitotuotteita, jotka puhdistuvat parhaiten öljypohjaisella puhdistustuotteella. Kerrostan iltaisin iholleni useita tuotteita ja ihoni erittää yön aikana myös ylimääräistä talia sekä muita kuona-aineita, jotka puhdistan siltä mielelläni öljyliukoisella puhdistustuotteella.

Pitääkö iho kaksoispuhdistaa jos ei käytä meikkiä Ostolakossa

Kun iholta on saatu aamullakin pois kaikki öljyliukoinen lika, viimeistelen ihonpuhdistuksen mielelläni vielä vesipohjaisella puhdistustuotteella tai misellivedellä, jotta ihon pinta on varmasti puhdas ja hiki sekä muut vesiliukoiset epäpuhtaudet lähtevät siltä pois. Puhdas iho on jälleen parhaalla mahdollisella tavalla vastaanottavainen sitä kosteuttaville ja hoitaville tuotteille, minkä lisäksi meikkituotteetkin levittyvät sille tasaisemmin ja meikkipohja kestää kauniina pidempään.

Minusta ihon kaksoispuhdistus aamuin illoin on siis erittäin perusteltua ja tapa, jota itse suosin ja jolla koen olevan todella positiivinen vaikutus ihoni kuntoon. Puhdas iho voi hyvin ja hoitotuotteetkin pääsevät vaikuttamaan sillä paremmin. Kaksoispuhdistuksessa ei siis ole tosiaan kyse vain meikin poistosta, vaan myös muiden epäpuhtauksien, lian, talin, ihonhoitotuotteiden jäämien, pölyn, saasteiden, hien sekä muiden kuona-aineiden (ja aurinkosuoja-aineiden) puhdistuksesta.

Pitääkö iho kaksoispuhdistaa jos ei käytä meikkiä Ostolakossa

Jostain syystä moni yhdistää kaksoispuhdistuksen tehokkuuden ajatukseen, että se kuivattaisi ihoa ja olisi sille liian tujua. Tosiasiassa näin ei kuitenkaan ole ja kyse on tavallisesti vain siitä, että puhdistustuotteet on valittu väärin.

Moni kertoo ihonsa olevan herkkä vesipesulle ja välttelevän sitä sen vuoksi, mutta yllättävän monelle voi olla avuksi oikealla pH-arvolla varustetun tuotteen käyttö ja hellävarainen kaksoispuhdistus. Pelkän veden pH-arvo on noin 7, mikä tietysti laittaa ihon epätasapainoon ja kiristelemään. Yhdessä liian pesevän tuotteen kanssa pH voi mennä vieläkin pahemmin epätasapainoon. Kun puhdistustuotteiden pH on iholle ystävällinen (5.5 tai hieman matalampi), eivät ne laita ihoa kiristelemään. Kun ihon vielä lopuksi tasapainottaa kasvovedellä, on se erittäin vastaanottavainen sitä hoitaville tuotteille eikä sitä kiristele.

(Kasvoveden hyödyistä ja iho tasapainottavasta vaikutuksesta voi lukea lisää tästä aiemmasta postauksestani.)

Pitääkö iho kaksoispuhdistaa jos ei käytä meikkiä Ostolakossa

Eli oli iholla sitten meikkiä tai ei, on sillä taatusti paljon sellaisia juttuja, jotka vaativat öljyliukoista putsaria irrotakseen iholta kunnolla. Jos skippaa puhdistusöljyn ja räjäyttää vain kaiken ihon pinnalta ylitehokkaalla putsarilla, kuivattaa ihoa helposti turhaan. Tämän lisäksi on vasta puhdistanut ihon pinnan, mutta ei vielä päässyt syväpuhdistamaan ihohuokosia, joiden puhdistaminen puolestaan on avain epäpuhtauksien ehkäisyyn. 

Jos minulta siis kysytään, niin vannon ihon kaksoispuhdistuksen nimeen aamuin illoin ja suosittelen sitä kaikille aina.

Lue myös: Kaikki puhdistusöljyistä

Pitääkö iho kaksoispuhdistaa jos ei käytä meikkiä Ostolakossa

Käytättekö te kaksoispuhdistusta aamuisin ja iltaisin?

12 kommenttia artikkeliin ”Tarvitseeko iho kaksoispuhdistaa jos ei käytä meikkiä?”

 1. Aamuisin en ole viitsinyt käyttää öljyputsaria, en ole pitänyt sitä tarpeellisena. Mutta kyllä sun perustelut sai mut vakuuttumaan, että kannattaa ottaa tavaksi!

 2. Käytän kyllä kaksoispuhdistusta iltaisin, mikäli olen käyttänyt meikkiä, mutta meikittöminä päivinä puhdistan ihoni vain kerran jollain hellävaraisella tuotteella, ja aamuisin en välttämättä pese kasvoja ollenkaan, korkeintaan vedellä. Mun iholla ei tästä huolimatta koskaan ole finnejä tai muitakaan epäpuhtauksia, joten en kyllä nää ihoni kuuraamiselle kahteen kertaan aamuin illoin mitään syytä 😀 Meikinpoistoon tuo kaksoispuhdistus on kyllä toimiva, enkä siihen tarkoitukseen käytettynä siitä enää luopuisi.

 3. Onkoa kasvojen ihoa mahdollista puhdistaa tai lähinnä hoitaa liikaa? Milloin tuotteita on liikaa? 😀 Eihän vartaloa tai hiuksiakaan saa liikaa pestää, eikä tee hyvää levittää liikaa tuotteita hiuksiin.

  • ”Liiallinen hoitaminen” tarkoittaa tosiasiassa sitä, että iho reagoi sille liian voimakkaisiin tuotteisiin. Kun ihoa hoitaa sille sopivilla ja tarpeeksi hellävaraisilla tuotteilla, ei ihonhoito rasita ihoa vaan päinvastoin hyödyntää sitä. Jos ihoa pesee esimerkiksi liian vahvoilla tuotteilla ja käyttää sille vaikkapa liian voimakkaasti hoitavia tuotteita, reagoi se ilman muuta. Tämä ei kuitenkaan esim. vartalon iholla ole missään tapauksessa liiallista hoitamista vaan ihan vain kyse siitä, että ihoa pestään liikaa. Ei siis ole olemassa käsitettä ”ihon liiallinen hoitaminen” kun tuotteet on valittu niin, etteivät ne ärsytä ihoa. Jos hiuksiin levittää tuotteita, jotka ”hoitavat” hiuksia liikaa, tarkoittaa se tavallisesti, että tuotteet tekevät hiuksista liian liukkaat ja lätsäyttävät tukan. Tämä taas tarkoittaa, etteivät tuotteet ole olleet oikeita. Avainsanana on siis oikeiden tuotteiden käyttö ihon tarpeiden mukaisesti. 🙂

 4. Ei taida olla mitään 2-in-1 puhdistusainetta joka toimisi extrasuperhyper kiireiselle äidille aamuisin…? Oon koittanut pitää kiinni siitä, että putsaan aamuisinkin, koska todella, hikoilla voi ja onhan siinä ne yörasvan jäänteet ym.. mutta mulla ei vain riitä aika aina ja joskus skippaan aamuisin koko puhdistamisen. Kaksoispuhdistukseen ei sekunnintarkkoina aamuina vaan riitä aika..

  • Tällöin käyttäisin misellivettä ihon puhdistukseen. 🙂 Yhdellä tuotteella puhdistus on ilman muuta parempi kuin koko puhdistuksen skippaaminen.

 5. Puhdistan ihoni kasvoispuhdistuksella niinä iltoina, kun kasvoilla on ollut meikkiä TAI aurinkosuojaa – en joka ilta. Vaahtoputsarilla lähtee suurin osa päivän pölystä 🙂
  Viime aikoina olen entistä enemmän kiinnittänyt huomiota happovaipan / suojavaipan hyvinvointiin, sillä innokkaana pesijänä olen ilmeisesti edesauttanut kuivumista ja hilseilyä… Nyt olen luopunut aamupesusta täysin, viileänä vuodenaikana ei kasvojeni iho sitä kaipaa, ja erään korealaisbloggarin videon nähtyäni olen huuhtonut myös miselliveden pois: pienikin pesuainejämä kasvoilla voi kuulemma kuivattaa ja ärsyttää.
  Tämän rutiinin myötä kulmakarvojen välinen alue on alkanut parantua ja iho tuntuu muutenkin tasapainottuneen. Kyllä, levitin ennenkin kasvoille sen seitsemää serumia ja kosteutta tuovaa ainetta, mutta se kiristely ei vaan lientynyt.
  Kevään ja lämmän tullessa siirryn varmasti taas tehokkaampaan pesurituaaliin, mutta nyt on vuorossa tämä ’kevytversio’..

  • Joo, on tosiaan todella tärkeää, ettei ihoa pese liian pesevillä tuotteilla. 🙂

   • Mieto pH-tasapainotettukin putsari voi joskus olla liikaa 🙁
    Itselleni oli varsinainen ahaa-elämys, että misellivesi saattaa myös kuivattaa iholle jätettynä.

    • Joo, misellivesi voi tosiaan ärsyttää joidenkin iholla ellei sitä huuhdo pois. :/

 6. Itse on tullut käytettyä kaksoispuhdistusta vain iltaisin (ihan sama oliko meikkiä vai ei), mutta aamuisin olen puhdistanut vain vesipohjaisella putsarilla. Täytyy nyt kyllä ottaa testiin myös aamuinen kaksoispuhdistus ainakin testiin ja katsoa miltä tuntuu. Iltaisin tulee kuitenkin lätkittyä naamaan vaikka minkälaista tuotetta, joten kuulostaakin ihan loogiselta puhdistaa ensin niiden jämät yms. ensin öljyputsarilla.
  Kiitos taas hyvästä ja informoivasta postauksesta. Sinun blogisi ansiosta etenkin olen ollut nyt pidemmän aikaa erityisen innostunut ihonhoidosta ja ilokseni olen kyllä huomannut ihoni voivan paremmin.

 7. Täytyy tunnustaa että minulla on tapana oikaista puhdistuksessa aamuisin ja jos en ole meikannut. Ehkä pitäisi ottaa kuuri perusteellista putsausta ja katsoa josko se kadottaisi viimeiset pikkunäpyt iholta. 😉

Kommentointi on suljettu.