Tavarahaaste-projekti: Project 333

Halusin tulla kertomaan teille, että olen löytänyt jälleen aivan mahtavan uuden minimalismiprojektin itselleni. Aiemminhan olen vaan pysrikinyt vähentämään tavaroitani joka päivä jossain määrin, mutta nyt löysin aivan mahtavan uuden konseptin.
Project 333 on vaatteisiin liittyvä projekti, jossa on ideana valikoida vaatekaapistaan 33 vaatekappaletta/asustetta ja pakata kaikki muut sivuun ja käyttää noita valitsemiaan kolme kuukautta vaihtaen sitten kolmen kuukauden jälkeen seuraaviin, siihen vuodenaikaan paremmin sopiviin.
Projektin ideana on huomata, kuinka vähällä itseasiassa pärjääkään ja saada lopulta rakennettua itselleen kompakti ja helposti yhdisteltävissä oleva vaatekaappi. Innostuin itse tietysti projektista täysin, mutta näin ensialkuun en ole vielä valmis hyppäämään hommaan noin radikaalisti mukaan vaan tahdon vain hieman maistella konseptin ideaa.
Päädyin siis valitsemaan 33 vaatekappaletta sulkien pois kuitenkin kengät ja asusteet (neljä valitsemaani vaatekappaletta on vielä pyykissä). Alkuperäisen idean mukaan myöskään alusvaatteita ei tarvitse laskea mukaan vaatekappaleiden joukkoon kuten ei myöskään urheiluvaatteita tai kotilöhöilyvaatteita (mutta noita ei sitten myöskään saa käyttää muussa tarkoituksessa). Pieniä helpotuksia on mm. se, että voi etukäteen päättää, että voi vaihtaa projektin aikana esim. kolme vaatetta toisiin, jos huomaa, ettei ole tajunnut sisällyttää valitsemiinsa vaatteisiin jotain, mitä todellakin tarvitsee. Myös rikkimenevät vaatteet ja ne vaatteet, joista luopuu kokonaan voi korvata toisilla.
Itse en vielä lähde kolmen kuukauden linjalle, mutta aloitan kokeilemalla hommaa reilut kolme viikkoa eli tämän kuun loppuun asti. Sain koottua itselleni kasaan mielestäni melko toimivan vaatekokoelman, joista tulen seuraavat viikot asuni valitsemaan. Tällaisen projektin tavoitteena on huomata, että vaatekaappi saattaa sisältää yllättävän paljon sellaisia vaatteita, joita kuvittelee käyttävänsä, mutta joita ei sitten käytäkään. Tarpeeksi kauan projektia ylläpidettyään huomaa varmasti, mistä voi luopua ja mistä ei missään tapauksessa tahdo luopua. Tämä myös helpottaa vaatekriisejä, kun valinnat on tehtävä rajattujen vaatekappaleiden kesken.
Omalla kohdallani koen tämän myös helpottavan esimerkiksi töihin ja lomareissuille lähtiessä pakkaamista. Turhaa stressata enää, mitä kaikkea laukkuun heittää, kun vaihtoehdot ovat valmiiksi rajoitetut! (Päätin itse helpottaa hommaa kuitenkin sillä, että jos yllättäen joudunkin mukaan kesäjuhlaan, saan napata juhlamekon valitsemieni vaatteiden ulkopuolelta.)
Tämä on myös loistava projekti niille, jotka shoppailevat jatkuvasti. Itse en kuulu tuohon kategoriaan, sillä esimerkiksi sen kolme kuukautta sitten tapahtuneen Korean vaatekaapintäydennyksen jälkeen olen ostanut tasan yhdet kesäshortsit, sillä minulla ei ollut yhtiäkään sellaisia.
Olen melkoisen innoissani keksittyäni taas uuden minimalismiprojektin ja aloinkin heti miettiä, voisiko sitä kokeilla myös kosmetiikan puolella. Luulen, että aion laajentaa tämän myös sinne!
Miltäs Project 333 teistä kuulostaa? Aiheesta löytyy googlettelemalla paljon lisää infoa ja voitte olla varmoja, että tulette kuulemaan siitä blogissani tulevaisuudessa lisää! Onko joku innostunut projektiin mukaan tai saiko joku muu nyt kipinän?

15 kommenttia artikkeliin ”Tavarahaaste-projekti: Project 333”

 1. Itse olen harrastanut tätä nyt joulukuun alusta eli kolmas "vaatekerta" menossa. Tässä todella huomaa, mitkä vaatteet jäävät käyttämättä ja mitkä sopivat kaiken kanssa.

  Vastaa
 2. Kuulostaa oikein hyvältä idealta! Omakin vaatekaappi on täynnä ylimääräistä vaikka olenkin jo paljon sieltä kirpparilla myynyt pois. Voisin ryhtyä samansuuntaiseen projektiin jotta todella jyvät erottuisivat akanoista vaatteissani. Innostuin niin että huomenna alkaa raakkaus 🙂

  Vastaa
 3. En ollutkaan aikaisemmin kuullut tällaisesta. Aukaisin välittömästi vaatekaappini ovet….ja laskin vaatteeni. Minulla ei ole 33 vaatetta ellei mukaan laske myös alusasut ja sukkia . Kengät ja takit, lapaset ja pipot laskemalla pääsenkin jo yli. Tiedän toki, että omistan vähän vaatetta. Mutta, että näin vähän….oli kuitenkin yllätys.

  Vastaa
 4. Voi jestas tuota puhelua…..
  Mie myin neljä jätesäkillistä vaatteitani muutama kuukausi takaperin, ja tein valinnan ihan silä raa´alla periaatteella, että jos en muista vaatetta vuoteen käyttäneeni, en sitä tule käyttämään ensi vuonnakaan. Tai jos tarvitsen sellaisen, ostan uuden siinä koossa/värissä/materiaalissa, että sitä tulee oikeasti käytettyä. Sinänsä erittäin hyvä veto, sillä muutamme kuunvaihteessa uuteen asuntoon unelmapaikalla (typykän koulumatka huikeat 30m…), ja säilytystila on kortilla.

  Vastaa
 5. Lähinnä naurattaa… Että länsimaisen ihmisen pitää oikein keksiä "projekti" ja noudattaa "ohjeita ja sääntöjä", että omat vaatteet pysyy hallinnassa. Mä kanssa suosiolla heitän pois tai kiertoon vaatteet, joita en ole vuoteen käyttänyt, ei sen tarvitse olla niin vaikeaa. Huoh.

  Vastaa
  • Mutta on olemassa meitä ihmisiä, jotka tykkää puuhastella erilaisten arkisiin asioihin liittyvien projektien parissa ja jotka saavat tyydytystä näistä projekteista ja säännöistä. Tällaisille ihmisille näiden projektien suunnittelu ja toteuttaminen ei ole vaikeaa – tai tee ihmisten elämästä mitenkään hankalaa 🙂

   Vastaa
 6. Tuo on minulle tuttu projekti, vaikka en sitä tuossa muodossa ole tehnytkään. Rinna Saramäki on tehnyt kirjan Hyvän mielen vaatekaappi, jossa kerrotaan tuosta 333-menetelmästä. Kirjassa on myös vinkkejä laadukkaan ja hyvin tehdyn vaatteen tunnistamiseksi ja lisäksi kirjassa pohditaan myös tuotannon eettisyyttä ja ekologisuutta. Hänellä on myös blogi Pitsikirja Lace diary -blogi. Kirjassa muuten on erittäin hyvä lähdeluettelo, jossa on lisää aiheeseen liittyvää tietoa.

  Vastaa
 7. hei virve! sähän tykkäät kokeilla kosmetiikkaa, jossa on jokin "juju", joten oletko vielä sattunut törmäämään englantilaiseen concoction-shampooseen? siihen ostetaan ensin "shampoo base" ja siihen itse lisätään ja sekoitetaan kahta omavalintaista seerumia kotona! tai jotain sellaista :p pienissä pulloissa on ja valinnan varaa on jonkin verran!
  sain ihan yllärinä poikaystävältä lahjaksi pullon ja nyt ihan innoissaan olen sekoitellut niitä keskenään ja tänään sitten kokeilen miten käy!

  http://www.concoction.co.uk/

  (ps. ei oo mainos, mä vaan on ihan lapsellisen innoissaan tästä!)

  Vastaa
 8. Kiva kuulla ettei hiljaiselolle ollu vakavempaa syytä, oon itekin ihmetellyt 🙂 Semmosta haluisin kysyä, et kun ilmeisesti säilytät sun käytössä olevia vaatteita tossa telineessä, niin eikö ne pölyynny häiritsevästi? Oon ite suunnitellu vaihtavani lipaston ja kaapin tommoseen häkkyrään, mut mietin tosiaan sitä, kun niilä ei oo pöly- tai muutakaan suojaa tossa. Ootko huomannu mitään häiritsevää vai voitko suositella vaihtoa tommoseen ratkasuun? 🙂

  Vastaa
  • Minulla on Ikean rekki, jota käytän varasysteeminä, muuten laitan kaappiin vaatteet. Siihen on saatavissa sellaisia pukupussin näköisiä, jotka ovat leveämpiä ja johon mahtuu usea henkari. Siihen saa siis vaatteet piiloon. Katso Ikean sivuilta tuota, jos kiinnostuit.

   Vastaa
 9. Parasta tässä projektissa on se, että pääsee shoppailemaan jo omistamiensa vaatteiden rajoissa. Tykkään siitä kun saa miettiä ja mallailla rauhaksiin sopivaa kokonaisuutta.

  Vastaa
 10. Kiinnostava konsepti sinänsä. Aloin tosissani suunnitella asiaa, kunnes tajusin, että normaali vaatemääräni ei yllä tuohon lukumäärään.

  Olen puhtaan utelias; miksi aikuisella ihmisellä ei ole yhtiäkään kesäsortseja? Voiko olla, ettet ole ikinä niitä tarvinnut ja nyt yhtäkkiä tarvitset, vai niin, että olet luullut ettet tarvitse ja luopunut niistä?

  Tarve on uskomattoman epämääräinen käsite nykyään. Kovin kaukana siitä, mikä vaatteiden tehtävä on joskus ollut.

  Vastaa
 11. Hei suosittelen sulle project X pan haastetta meikkien puolelta!:-) sillä saa kivasti karsittua omaa meikkikokoelmaa ja käytettyä sivuun jääneitä tuotteita. Lisäksi niitä postauksia on kiva ulkomaisista blogeista lukeakin mun mielestä 🙂

  Vastaa

Jätä kommentti