Kuinka paljon Santiago de Compostelan vaellus maksaa?

Kävimme puolisen vuotta sitten puolisoni kanssa tekemässä Espanjassa Santiago de Compostelan vaelluksen, joka on ollut yksi parhaita kokemuksia elämässäni.

Kirjoitin blogiini vaelluksesta useita postauksia ja yksi eniten kiinnostusta herättävistä asioista Santiago de Compostelan vaellukseen liittyen on, kuinka paljon vaelluksen tekeminen maksaa.

Tämä postaus antaa vastauksia asiaan.

Sanon heti alkuun, että vaelluksen voi tehdä aivan laidasta laitaan olevalla budjetilla.

Kokonaissummaan vaikuttaa tietysti myös se, kuinka kauan valluksella on, eli kuinka monessa päivässä reitin kulkee vai valitseeko esimerkiksi vaeltaa vain lyhyemmän osan reitistä.

Teimme itse reitin todella pienellä budjetilla, sillä vähällä kulutuksella eläminen on oma elämäntapamme.

Kerron tässä postauksessa paitsi oman vaelluksemme kustannuksista, mutta myös yleisesti siitä, mihin kaikkeen vaelluksella menee rahaa ja mihin hintahaarukkaan  menot sijoittuvat.

Jokainen kiinnostunut voi sitten itse laskeskella, minkä verran omilla mieltymyksillä varustettu vaellus voisi maksaa.

Santiago de Compostela vaellus hinta

Kustannukset vaelluksen aloituspisteeseen matkustamiseen

Yksi vaelluksen suurimpia menoeriä ovat kulut vaelluksen lähtöpisteeseen pääsystä sekä usein myös kotimatkan kustannukset.

Santiago de Compostelan vaelluksen voi aloittaa reitin varrelta mistä kohdasta tahansa, mutta jos klassisen Ranskan reitin haluaa vaeltaa kokonaisuudessaan, alkaa matka pienestä Ranskan puolella olevasta St-Jean-Pied-de-Portin kylästä.

Vaikka Santiago de Compostelan vaellus on suosittu täytyy silti sanoa, että kyseiseen kylään pääseminen on oma pieni projektinsa.

Tapoja kylään pääsyyn on monia ja yksi suosituimmista vaihtoehdoista on lentää Espanjaan ja ottaa sieltä bussi St-Jean-Pied-de-Portiin.

Vaihtoehtoisesti on myös mahdollista lentää Pariisiin ja ottaa sieltä juna.

Näiden yhdistelmien kustannukset voivat vaihdella paljon, joten jätän ne jokaisen itsensä laskettaviksi.

Meillä oli tuuria, sillä Tukholma on yksi niistä kaupungeista, joista menee suoria lentoja St-Jean-Pied-de-Portin lähellä sijaitsevaan Biarritzin kaupunkiin.

Lentojen hinnat vaihtelevat paljon, mutta me onnistuimme nappaamaan yhdensuuntaisen lennon yhdelle matkustajalle noin 93 eurolla.

Sitä ennen meidän piti tietysti maksaa Tukholmassa bussiliput kentälle (3,90€/hlö) ja perillä Biarritzissa jälleen bussi pois lentokentältä läheiseen Beyonnen kaupunkiin (1,30 €/hlö).

Lentomme saapui Biarritziin vasta illalla, joten yövyimme Bayonnessa hostellissa, josta maksoimme 32 euroa/hlö.

Seuraavana aamuna matkustimme junalla Bayonnesta noin tunnin matkan St-Jean-Pied-de-Portiin (8,40 €/hlö). 

Perillä menimme vaellustoimistoon ja ostimme sieltä kahdella eurolla vaelluspassit, jotka oikeuttavat sisäänpääsyyn vaeltajien majataloihin ja joilla voi myös saada alennuksia nähtävyyksien sisäänpääsyistä reitin varrella.

Ilman vaelluspassia ei ole mahdollista yöpyä edullisissa, vain vaeltajille tarkoitetuissa majataloissa, joten sen hankinta oli meille välttämätöntä.

Koska ensimmäinen vaelluspäivä on vaelluksen raskaimpia ellei peräti raskain, kannattaa se aloittaa hyvin aikaisin.

Tämän vuoksi vietimme St-Jean-Pied-de-Portissa vaeltajien majatalossa yhden yön (12 €/hlö), jotta saatoimme lähteä vaellukselle seuraavana aamuna kello viiden jälkeen.

Ennen vaelluksen varsinaista alkua sille lähtö oli siis jo kustantanut 148,70 euroa.

Tämä on kuluerä, johon ei välttämättä pysty ihan hirveästi vaikuttamaan muuten kuin varaamalla matkat ajoissa ja valitsemalla reitin itselleen sopivaksi.

Santiago de Compostela vaellus hinta

Majoitusten hinta vaelluksella

Olen esitellyt aiemmissa Santiago de Compostelan vaellusta käsitelleissä postauksessani erilaisia majoitusvaihtoehtoja ja niistä voi lukea tarkemmin täältä.

Halvin tapa tehdä vaellus on majoittua julkisissa majataloissa ja edullisissa yksityisissä majataloissa.

Yöhinnat ovat tällä hetkellä yleensä 7-14 euroa.

Olen tehnyt aiemmin postauksen Santiago de Compostelan julkista majataloista ja siitä, millaisia se ovat. Postaus löytyy täältä.

Omalla vaelluksellamme (jonka teimme elo-lokakuussa 2022) yhden yön keskihinnaksi tuli aavistuksen yli 9 €/hlö, kun rytmitimme vaellustamme niin, että saatoimme yöpyä edullisimmissa majataloissa.

Jos laskemme mukaan vaelluksen starttaamista edeltäneen yön St-Jean-Pied-de-Portissa, yövyimme vaelluksemme Ranskasta Santiagoon kulkeneella osuudella majataloissa yhteensä 38 yönä ja yhteensä nämä yöpymiset maksoivat meille 346 euroa/hlö.

Yleisin vaelluksen tahti on kuitenkin noin 35 päivää, mikä tietysti laskee kuluja hieman.

Tämä etenemistahti voi kuitenkin tarkoittaa, ettei tarjolla aina ole niin edullista majoitusta, eli se ei välttämättä laske vaelluksen hintaa.

Lue myös: Santiago de Compostelan vaellus

Santiago de Compostela vaellus hinta

Jos ei halua majoittua julkisissa majataloissa, vaan suosii mieluummin hieman pienempiä ja kondinomaisempia majataloja, alkaa mielestäni rahoilleen saada vastinetta maksamalla yksityisten majatalojen yhteismajoituksesta n. 16-18 euroa/yö/hlö. 

(Edullisempien yksityisten majatalojen taso ei yleensä ole parempi kuin julkisissa majataloissa vaan jopa heikompi, sillä ne eivät yleensä ainakaan saa toimintaansa tukia kuten julkiset majatalot saavat ja kaikki majatalon kustannukset on katettava vierailla.)

Käytännössä tämä tarkoittaa siis, että keskihintaisiin majoituksiin menee noin 350 euron sijaan n. 560-700 euroa eli melkein tuplasti.

Jos taas haluaa majoittua yksin yhden hengen huoneissa, arvioisin niiden hinnaksi keskimäärin 30-40 euroa/yö.

Jos yksityisen huoneen jakaa jonkun kanssa, saa kahden hengen huoneen usein keskimäärin ehkä n. 40 eurolla eli 20 €/hlö.

Majoituksiin voi siis käytännössä mennä mitä tahansa 350 euron ja 1500 euron väliltä riippuen siitä, missä ja kuinka itse valitsee majoittua.

Majoitusvaihtoehtoja voi toki vaihdella reitin varrella ja se on aivan yleistä.

Sanoisin, että jos etupäässä suosii edullisimpia majataloja, mutta haluaa välillä ottaa oman huoneen tai yöpyä paremmassa yksityisessä majatalossa, voi majoituksiin olla hyvä varata noin 500 euroa/hlö.

Lue myös: Kymmenen viikon vaelluksen kapselivaatekaappi (ja pyykinpesu vaelluksella)

Santiago de Compostela vaellus hinta

Ruokailukustannukset vaelluksella

Aivan kuten yöpymiskustannukset, voivat ruokailunkin kustannukset olla vaelluksella todella laidasta laitaan omista mieltymyksistä riippuen.

Jos vaellusta ei tee pienellä budjetilla, vaan ihan tyypillisellä reissaajan mentaliteetillä (”Nyt ollaan lomalla ja tämä saa vähän maksaa, koska palaan kotiin kuitenkin taas tekemään töitä ja tienaamaan lisää rahaa!”), voi varautua seuraavanlaisiin kuluihin:

Valluksella on todella tyypillistä, ettei päivää aloiteta aamiaisella, vaan aamiaista nautitaan baarissa vasta pienen kävelyn jälkeen.

Yleensä kahvin maidolla saa baarista n. 1,30-1,50 eurolla ja jos sen rinnalle haluaa ruokaa, voi paahtoleivästä, hillosta ja vaikkapa paistetusta munasta ja mehusta koostetun aamiaisen saada (sen kahvin kanssa) 4-5 eurolla.

Espanjalaiset eivät ole erityisiä aamiaisihmisiä ja kuten monissa Etelä-Euroopan maissa, ei optimaalinen aamiainen ole samanlainen ravitseva ja terveellinen kuin millaiseksi me suomalaiset sen miellämme, vaan kahvin rinnalle riittää usein muffinssi tai croisantti (kahvin kanssa yhteishintaan n. 3 euroa).

Aamiaisesta voi siis varautua maksamaan 3-5 euroa, mikä tekee 35 päivän vaelluksella yhteensä 105-175.

Tämän lisäksi moni pysähtyy aamupäivällä jälleen kahvitauolle ja saattaa napata siinä samalla jonkun hedelmän tai pienen kaloripalan, joten kahvittelun hinnaksi tulee noin kaksi euroa eli yhteensä koko vaelluksella 70 euroa.

Lue myös: Santiago de Compostelan vaelluksen pakkauslista

Santiago de Compostela vaellus hinta

Lounaan ja illallisen kustannukset voivat vaihdella vaeltajasta riippuen paljonkin.

Vaelluksella on tyypillistä, että matkan varrella olevat ravintolat tarjoavat vaeltajille tarkoitetun lounaan/illallisen, minkä lisäksi Espanjassa tarjolla on yleisesti menu del día eli päivän menu.

Näiden sisältö vaihtele, muta päivän menu sisältää tyypillisesti kolmen ruokalajin aterian kahvin ja viinilasillisen kanssa.

Ennen päivän aterian sai noin kymmenellä eurolla, mutta inflaation myötä niiden hinnat ovat nousseet ja meidän vaelluksemme aikaan niillä näytti olevan hintaa n. 12–14 euroa.

Jos siis söisi vaelluksen aikana kerran päivässä ulkona keskimäärin 13 eurolla, tulisi 35 päivän vaelluksella näille lounaille/illallisille hintaa 455 euroa.

Jos kaikki ateriat nauttii ulkona ja niiden lisäksi käy vielä kahvittelemassa ja ottamassa muutamia juomia, voi ruokiin varautua käyttämään n. 40 euroa päivässä.

Sanoisin, että yleisin päiväbudjetti ruokailujen suhteen sijoittuu ehkä n. 25 euron paikkeille.

Tällä saa syötyä ulkona, ostettua eväitä ja kahviteltua, mutta välillä myös ostettua ruokaa kaupasta.

Meille olisi kuitenkin ollut absurdi ajatus laittaa ruokaan vaelluksella näin paljon rahaa, sillä emme kokeneet olevamme siellä lomalla tavallisesta arjestamme, vaan jatkoimme tavallista arkeamme vaelluksella.

Tämä tarkoitti, että ostimme ruokakaupasta ruokaa ja kokkasimme siitä omat aamiaisemme, lounaamme, illallisemme ja eväämme.

Toki tämä tarkoitti, että meidän tuli huomioida tämä vaelluksen rytmittämisessä.

Valitsimme majataloja, joissa oli mahdollista laittaa ruokaa, minkä lisäksi tarkistimme aina etukäteen, missä kylissä ja kaupungeissa olisi ruokakauppoja, joista voisimme ostaa edullista ruokaa.

Välillä tämä tarkoitti muutaman lisäkilon kantamista selässä, jos tiesimme, ettei päivän kohteessa tulisi olemaan kunnollista ruokakauppaa.

Tämän myötä meillä meni syömiseen huomattavasti vähemmän rahaa kuin mitä ulkona syöminen olisi kustantanut.

En ole laskenut tarkkaa summaa pelkille ruokaostoksille, sillä ruokakaupasta tuli välillä ostettua myös hygieniatuotteita yms. pientä, mutta löydät alempaa postauksesta summan, joka minulta kului ruokaan ja muihin pieniin perusostoksiin.

Lue myös: Päivärytmi Santiago de Compostelan vaelluksella

Santiago de Compostela vaellus hinta

Muita vaelluksen kuluja

Vaikka vaellukselle onkin pakannut mukaan kaiken tarvittavan, saattaa silti vaeltaessa huomata, että jotakin puuttuu.

Itse ostin vaelluksen aikana täydennystä aurinkovoiteeseen, tarvitsin uuden antiperspirantin, muutaman matkakokoisen shampoon ja hoitoaineen, matkalla kului useampi palasaippua ja ahkeran käsipyykkäyksen myötä tuli tarvetta myös käsivoiteelle.

Käytin rahaa myös kuukautistarvikkeisiin (jotka ovat sivunmennen sanoen pienissä kyläkaupoissa usein järkyttävän kalliita!).

Jotkut saattoivat jopa todeta, etteivät heidän kenkänsä sopineet vaellukselle tai että kaupasta piti ostaa jokin vaatekappale, jota ei ollut tajunnut ottaa vaellukselle mukaan.

Itse ostin vähän ennen Santiago de Compostelaan saapumista reilulla eurolla sormikkaat, kun kyllästyin Galician alueen syyskuussa viileisiin aamuihin ja niiden kohmettamiin sormiin.

Yleisimpiä lisäkustannuksia taitavat kuitenkin olla apteekkiin menevät kustannukset ja tarkemmin sanottuna erilaiset rakkojen hoitoon tarvittavat laastarit, puhdistusaineet ja sidetarpeet.

Monilla saattaa myös kipeytyä esimerkiksi polvi ja vastaan tuli jatkuvasti ihmisiä, jotka olivat ostaneet polvituen.

Lue myös: Santiago de Compostelan reitti – mistä tietää minne mennä ja missä yöpyä?

Santiago de Compostela vaellus hinta

En laskenut näiden pienten ostosten summaa erikseen, sillä ostin useimmat näistä yhdessä ruokaostosten kanssa.

Löydät alempaa kuitenkin yhteissumman kaikista kuluista, jotka syntyivät ruuasta ja näistä pienistä hankinnoista.

Tällaisten kulujen lisäksi moni saattaa myös käyttää rahaa erilaisiin lisäpalveluihin kuten esimerkiksi rinkan lähettämiseen seuraavan yön majataloon.

Toiset haluavat hyödyntää tätä majatalojen välistä kuljetuspalvelua ihan vain mukavuussyistä, toiset taas välillä pakon sanelemana.

Jos esimerkiksi jalka kipeytyy vaeltaessa tai siihen saa ikävän rakon, voi olla helpompaa vaeltaa päivä tai pari ilman reppua.

Tämän palvelun hinta riippuu majatalojen välisestä etäisyydestä, mutta tavallisesti se taisi olla 3-5 euroa.

Jos siis haluaa vaeltaa huolettomasti ilman kantamuksia koko vaelluksen ajan, voisi noin 160 euron lisähintaan lähettää reppuaan majatalosta toiseen koko 35 päivän vaelluksen ajan.

Lue myös: Millaisissa paikoissa Santiago de Compostelan vaelluksella nukutaan?

Santiago de Compostela vaellus hinta

Kuinka paljon rahaa minulla meni Santiago de Compostelan vaelluksella?

Jos katson vain itse varsinaisen vaelluksen kustannuksia (eli en laske mukaan kustannuksia, jotka tulivat ennen vaelluksen starttaamista tai vaelluksen loputtua), käytin 38 päivässä yhteensä 593,42 euroa, eli vaellus maksoi minulle 15,61 euroa vaelluspäivää kohden.

Tästä reilut yhdeksän euroa meni majoituksiin, eli käytin päivittäin ruokaan ja muihin tarvittaviin hankintoihin n. 6,50 euroa.

Majoitukset maksoivat siis vähän yli 340 euroa ja ruoka ynnä muut hankinnat n. 250 euroa.

Santiago de Compostelan vaelluksen voi siis tehdä halutessaan todella edullisesti ja omalla kohdallemme vaellus oli todella halpa.

Kuten olen kuitenkin kertonut, olisi vaellukseen voinut saada menemään vaikka kuinka paljon enemmänkin, mikäli rahaa olisi valinnut käyttää erinäisiin asioihin.

Me toki jatkoimme vaellustamme vielä Santiago de Compostelaan pääsyn jälkeenkin.

Vietimme Santiago de Compostelassa kolme yötä, minkä jälkeen vaelsimme vielä Finisterren lenkin Espanjan itäisellä rannikolla.

Tämän jälkeen jatkoimme matkaa kävelemällä vielä Portugalin Caminon vastavirtaan, eli Santiago de Compostelasta Portugalin Portoon.

Nämä osiot tulivat maksamaan hieman enemmän, mutta olivat silti hyvin edullisia.

Lue myös: Julkiset majatalot Santiago de Compostelan vaelluksella

Santiago de Compostela vaellus hinta

Emme olleet päättäneet meille etukäteen mitään budjettia, vaan toimimme meille luontevalla tavalla ja seurasin siitä tulevia kuluja.

Emme siis kokeneet, että olisimme jääneet jostakin paitsi sen myötä, että teimme vaelluksen pienellä budjetilla.

Päivän päätteeksi kaipasimme yleensä omaa rauhaa, minkä vuoksi omassa rauhassa omien kokkausten syöminen tuntui parhaalta.

Toisaalta jos olisin tehnyt vaelluksen yksin, olisin varmasti kaivannut ajatustenvaihtoa muiden vaeltajien kanssa enemmän ja päätynyt sen myötä valitsemaan yhteisiä ruokahetkiä ravintoloissa.

Muiden seuraan enemmän hakeutuessa kulut nousisivat varmasti helposti, sillä silloin olisi saattanut tuntua, että itsekseen vetäytymällä jäisi jostain paitsi ja olisi muutenkin ollut halukkaampi istumaan yhdessä iltaa.

Luimme etukäteen, että kuulemma realistinen päiväbudjetti olisi noin neljäkymmentä euroa ja että olisi muka jopa vaikeaa selvitä päivässä alle 30 eurolla, mutta tämä osoittautui ainakin omalla kohdallamme täysin virheelliseksi väitteeksi.

Lue myös: Santiago de Compostelan vaelluksen neljä osiota

Santiago de Compostela vaellus hinta

Mitä vaelluksen kustannuksissa ei huomioitu

Yllä olevissa summauksissa on huomioitu kaikki muut vaelluksen kustannukset lukuunottamatta mahdollisia varustehankintoja, joita voi olla tarpeen tehdä ennen vaellusta sekä mahdollisesti myös sen aikana, jos huomaa jotain puuttuvan.

Omalla kohdallamme nämä olivat hyvin pieniä hankintoja.

Ostimme Amazonista kompaktit mikrokuitupyyhkeet sekä kevyet lakanapussit, joissa saatoimme nukkua.

Niiden lisäksi ostimme sieltä otsalamput.

Yhteensä nämä maksoivat meille muistaakseni noin kolmisenkymmentä euroa.

Toinen kustannuserä voi olla matkavakuutus, joka on tietysti hyvä olla tällaisella reissulla.

Oma kotivakuutuksemme kattaa 45 päivän reissun matkavakuutuksen, joten tältä vaelluksen osiolta meille ei tullut lisäkuluja vakuutuksesta.

Vaelluksen kustannuksissa tulee myös huomioida paluumatkan hinta, mikä sekin jälleen voi vaihdella paljon riippuen siitä, mistä matkustaa ja koska lennot varaa.

Usein lentoliput on edullisempaa varata huomattavasti etukäteen, mutta tämä tietysti voi rajoittaa reissua määrittelemällä, koska esimerkiksi Santiago de Compostelassa on oltava perillä.

Toisaalta useimmat tekevät vaelluksen muutenkin jonkin rajoitetun ajan puitteissa (esimerkiksi ollessaan kesälomalla töistä), joten sen puolesta paluupäivä täytyy usein tietää etukäteen.

Omalla kohdallamme jatkoimme vaellusta tosiaan vielä Portugaalin ja päädyimme lopulta lopettamaan sen viikon lomalla Faron alueella eteläisessä Portugalissa, josta sitten lensimme kotiin Ruotsiin.

***

Löydät kaikki aiemmat Santiago de Compostelan vaellukseen liittyvät blogipostaukseni täältä.

Santiago de Compostela vaellus hinta

Jos teillä on jakaa omia kokemuksia Santiago de Compostelan vaeluksen kustannuksista, olisi moni varmasti utelias kuulemaan niistä!

2 kommenttia artikkeliin ”Kuinka paljon Santiago de Compostelan vaellus maksaa?”

 1. Moikka,
  kiitos (taas) mahtavasta caminopostauksesta! 🙂 Oonkin laittanut sulle instassa viestiä mutta kommentoin nyt tänne, jos sitten ehkä joku muukin pohtii samaa asiaa ja voi saada vinkkiä. Arvostan jos ehdit vastata mutta jos et niin ei se mitään! <3

  Mulle iski kenkästressi, sillä lähden matkaan SJPDP:stä 22.4. ja aion lähteä matkaan ihan tavallisilla Niken juoksulenkkareilla (samantyyliset taisi olla sinullakin). Mutta nyt oon lukenut liikaa kaikkia vaellusryhmiä ja aloin stressata, että mites sitten kun kengät sateessa kastuu. Oon joskus juossut sateessa ja ei mitään ongelmaa, ei rakkoja tms, mutta entäs jos kengät kastuu ja vielä pitäs 15 km kävellä märillä kengillä – tuleeko siitä ihan helvettiä? 😀 Kastuiko sulla kengät, esim. Galiciassa, ja miten pärjäsit?

  Mun vaellusvuodenaika on toki erilainen ja otan varmaan kuorihousut (nämä vielä harkinnan alla, sillä eihän jalat yleensä edes ihan kamalasti sateessa kastu) ja kuoritakin, sekä sadesuojan reppuun, mutta nuo kengät on heikko lenkki. Tulisi aika paljon painoa ottaa gore tex -lenkkarit kaveriksi, mutta onkohan hulluutta olla ottamatta.

  Nythän ois upea loska täällä Suomessa testata käytännössä, mutta ehkä pieni vilustumisen vaara. 🙂

  Reilu kuukausi enää lähtöön, jee!

  • Ääh, voi ei, viestisi oli jäänyt minulta näkemättä aiemmin ennen kuin nyt löysin tämän roskapostikansiosta, jonne se oli jostain syystä päätynyt. 🙁

   En osaa oikein kommentoida tuohon kenkäasiaan mitään fiksua, sillä teimme vaelluksen tosiaan niin erilaiseen vuodenaikaan. Meillä kengät kastuivat pariin otteeseen sateessa, mutta mieleen ei jäänyt, että se olisi mitenkään haitannut kävelyä, sitten vain käveltiin märillä kengillä. Koska säät olivat pääosin aurinkoiset, ehtivät kengät myös yleensä aina auringossa sitten kuivua seuraavaksi päiväksi. Ikävää olisi toki ollut, jos seuraavana aamuna liikkelle olisi pitänyt lähteä märillä kengillä.

   Koska oma vaelluksemme oli elo-syyskuussa, olivat säät myös sellaiset, että jos lenkkarit olisivat tuntuneet epämukavilta, olisi jalkaan voinut vaihtaa sandaalit. Omat sandaalini eivät olleet mitkään vaellussandaalit tai erityiset kävelykengät, mutta olin ostanut ne sillä ajatuksella, että voin tarvittaessa vetää ne jalkaan vaelluksenkin aikana, jos lenkkarien kanssa tulee jotain akuuttia ongelmaa.

   Vaellusryhmistä saa varmasti siis paljon fiksumpia ja tilanteeseen paremmin sopivia ajatuksia kuin minulta tästä aiheesta irtoaa.

   Ihanaa vaellusta! <3

Kommentointi on suljettu.